Raadsleden herkennen beeld shariawijk niet

Verschillende Haagse gemeenteraadsleden herkennen het beeld dat in een deel van de Haagse Schilderswijk orthodoxe moslims hun leefregels zouden opleggen aan andere buurtbewoners niet. De fractievoorzitters van het CDA en D66 bezochten de wijk zaterdag na berichtgeving over de wijk in Trouw.

Fractievoorzitter van de lokale tak van het CDA Gert-Jan Bakker meldt via Twitter dat het beeld dat zaterdag in het dagblad wordt geschetst 'behoorlijke bijstelling' behoeft. Fractievoorzitter van D66 in Den Haag Rachid Guernaoui laat zich in soortgelijke bewoordingen uit.

De kant meldde zaterdag op basis van eigen onderzoek dat in een deel van de Haagse wijk het dragen van korte rokjes en roken op straat niet meer zouden worden geaccepteerd. Verschillende Kamerleden lieten weten verontwaardigd te zijn. PvdA-Kamerlid Keklik Yucel sprak van een 'zorgelijke ontwikkeling', SP-Kamerlid Ronald van Raak stelde dat de PvdA jarenlang de aanpak van moslimextremisme geblokkeerd heeft.

De Haagse CDA-fractievoorzitter bracht zaterdag na het bericht een bezoek aan de Schilderswijk. Naar aanleiding daarvan laat hij weten geen enkele reden te zien voor een spoeddebat in de gemeenteraad.

Ook zijn D66-collega Rachid Guernaoui ging de wijk in. Hij sprak met verschillende bewoners en bezocht twee dameskapsalons, geeft hij aan. De beelden uit Trouw werden daar niet gedeeld, aldus het raadslid. Uit een gesprek met de politie bleek daarnaast dat ook agenten het geschetste beeld niet herkennen, aldus Guernaoui.