Merkel en paus spreken over 'sterk' Europa

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft zaterdag een kort bezoek gebracht aan paus Franciscus in Rome. Merkel sprak ruim drie kwartier met de kerkvader en had het onder andere over de regulering van de financiële markten.

Donderdag had Franciscus stevige kritiek op de 'cultus van het geld' in het wereldwijde financiële systeem, waar de armen onder te lijden hebben. Merkel zei met Franciscus over dit probleem te hebben gesproken. "De regulering van de financiële markten is ons kernprobleem, onze kerntaak. We gaan vooruit, maar we zijn nog niet op het punt waar we willen zijn"

Ze ging verder: "Vroeger was het zo dat de economie er was om de mensen te dienen. De afgelopen jaren is dat nergens het geval geweest." Volgens Merkel benadrukte de paus dat de wereld een stevig en rechtvaardig Europa nodig heeft.

Volgens het Vaticaan spraken de paus en Merkel over 'onderwerpen die hun beider interesse hebben, waaronder de sociale, politieke, economische en religieuze situatie in Europa en in de rest van de wereld'. "Ze spraken in het bijzonder over het bewaken van de mensenrechten, over de vervolging van christenen, over religieuze vrijheid en over internationale samenwerking om de vrede te bevorderen", liet het Vaticaan in een verklaring weten.

Merkel is in haar thuisland bezig met de campagne voor de verkiezingen van september. De helft van Duitsland is katholiek en het bezoek van Merkel aan Franciscus is duidelijk onderdeel van haar verkiezingscampagne. Het Vaticaan gebruikt de bezoeken van regeringsleiders om bondgenoten te zoeken in de strijd tegen discriminatie van christenen.