Politiek geschokt over 'moslimenclaves'

De politiek heeft geschokt gereageerd op de berichtgeving over een 'moslimenclave' in Den Haag. Dagblad Trouw meldde zaterdag dat in een deel van de Haagse Schilderswijk orthodoxe moslims hun leefregels opleggen aan andere buurtbewoners. Politieke partijen zijn verontwaardigd.

PvdA-Kamerlid Keklik Yucel spreekt van een 'zorgelijke ontwikkeling'. Ze wijst er op dat de rechtstaat en grondrechten voor iedereen in Nederland gelden. Ze heeft vragen aangemeld voor het vragenuurtje.

SP-Kamerlid Ronald van Raak stelt dat de PvdA jarenlang de aanpak van moslimextremisme geblokkeerd heeft. "Nederland heeft geen moslimprobleem, maar we hebben wel problemen met een bepaalde groep moslims: salafisten, die zich keren tegen onze samenleving, onze rechtsstaat en onze democratie", zegt hij. "Waarom heeft de PvdA het zover laten komen?"

PVV-leider Geert Wilders trekt hard van leer. Volgens hem heeft Nederland een shariaverbod en een 'stevig ontislamiseringsoffensief' nodig. Ook moet het bouwen van moskeeën verboden worden.