Facebook een jaar op de beurs

Het is zaterdag precies een jaar geleden dat Facebook met veel tromgeroffel voor 38 dollar per aandeel naar de beurs ging. In de maanden daarna kelderde het aandeel tot de helft van die waarde. Inmiddels is het aandeel iets teruggekrabbeld, maar noteert het nog altijd ruim dertig procent onder de introductiekoers.

Tijdens het eerste jaar is het sociale netwerk zich na kritiek van aandeelhouders nadrukkelijk meer gaan richten op omzet uit smartphones en tablets. Veel beleggers vreesden aanvankelijk dat het sociale netwerk op deze steeds populairdere apparaten weinig winst zou gaan maken, omdat advertenties moeilijk weer te geven zouden zijn. Inmiddels lijkt Facebook echter een oplossing te hebben gevonden.

Facebook behaalde in het eerste kwartaal van dit jaar 219 miljoen dollar (171 miljoen euro) nettowinst op een omzet van 1,46 miljard dollar. Dat is vierhonderd miljoen dollar meer omzet en veertien miljoen dollar meer winst in vergelijking met vorig jaar. De winststijging was volgens Facebook te danken aan de hogere omzet uit mobiel.

Sinds half april hebben een miljoen gebruikers Facebook Home gedownload. De applicatie moet een Android-telefoon volgens Facebook ombouwen tot een sociaal apparaat in plaats een toestel vol met apps. Ondertussen maken honderd miljoen mensen gebruik van Instagram, dat vorig jaar voor een miljard dollar werd opgekocht.

Toch heeft Facebook redenen om zich zorgen te maken. De opkomst van chatapplicaties voor smartphones gaat ten koste van de eigen Facebook Messenger. Ondertussen duiken steeds meer geluiden op dat jongeren het sociale netwerk niet langer cool vinden. Desondanks groeit het netwerk nog altijd en weet het steeds meer geld binnen te halen.