EL-avontuur levert AZ drie miljoen op

AZ heeft bijna drie miljoen euro overgehouden aan het Europese avontuur van vorig seizoen. De Alkmaarders strandden in de kwartfinales.

Na de uitschakeling tegen Valencia hield AZ een winst over van 2,9 miljoen euro. Dat is meer dan PSV (2,6 miljoen euro), dat een ronde eerder werd geëlimineerd door Valencia. Ook FC Twente verdiende 2,6 miljoen euro, blijkt uit een publicatie van de UEFA.

Ajax kreeg veel minder geld binnen via de Europa League, maar de Amsterdammers deden ook maar één ronde mee (tegen Manchester United). Van alle Nederlandse clubs haalde Ajax wel het meeste geld binnen, dankzij deelname aan de groepsfase van de Champions League. Exacte cijfers daarvan zijn echter nog niet bekend.

De UEFA heeft bij het berekenen van de cijfers geen rekening gehouden met inkomsten van clubs uit kaartverkoop. Premies en inkomsten uit de market-pool zijn wel meeberekend. Toernooiwinnaar Atlético Madrid bracht met 10,5 miljoen euro het meeste geld in het laatje, gevolgd door Schalke 04 (10,4 miljoen).