FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 23 januari 2012

[Jupiler League] FC Oss pakt drie punten in Veendam

FC Oss heeft maandagavond de uitwedstrijd tegen SC Veendam gewonnen. In het Gjaltemastadion aan de Langeleegte zegevierden de Brabanders met 2-1. Oss blijft ondanks de overwinning op de dertiende plaats staan in de Jupiler League. Veendam weet alleen hekkensluiter AGOVV Apeldoorn onder zich.

Tim Nelemans zette de bezoekers na twintig minuten op voorsprong, maar een kwartiertje later bracht Jonathan Opoku Veendam terug in de wedstrijd. Zdenko Kapralik bezorgde Oss een halfuur voor tijd alsnog drie punten.

Vrouw bevalt in auto

De vrouw van een stel dat onderweg was naar het ziekenhuis is tijdens de autorit bevallen van een zoontje op de bijrijderstoel.

De vliezen van de vrouw waren al gebroken en onderweg naar het ziekenhuis begon dan ook de bevalling. De kersverse vader aarzelde geen seconde en besloot, al rijdend, de snelle bevalling te filmen.

De baby lijkt gezond te zijn en maakte meteen geluidjes en begon te huilen. De ouders zijn direct, zonder te stoppen, doorgereden naar het ziekenhuis.


Vader filmt al rijdend bevalling vriendin. (Bron: YouTube)

Het stinkt in Zuid-Holland

Bewoners van onder meer Westvoorne, Rockanje, Brielle, Spijkenisse en Poortugaal hebben maandagavond te kampen gehad met stankoverlast. Bij milieudienst Rijnmond DCMR kwamen maandagavond zeventig klachten binnen over een chemische lucht.

De stank kwam volgens de milieudienst mogelijk van een schip op de Noordzee, dat de ruimen aan het luchten was. Door de wind, die uit het westen komt, was de stank tot ver in het Rijnmondgebied te ruiken, aldus de dienst.

De klachtenstroom kwam vanaf 18.45 uur op gang. Aanvankelijk kwamen de meldingen vanuit het westen van het gebied van de milieudienst binnen, later volgden ook klachten uit het oosten. Rond 20.45 uur nam het aantal meldingen af. De DCMR denkt dat de lucht daarna mogelijk in andere gebieden te ruiken was. Daarom zijn aangrenzende milieudiensten gewaarschuwd.

Meisje belt 911 omdat mama seks heeft

Bij de politie van Panama City, in de Amerikaanse staat Florida, rinkelde donderdag de telefoon. Een 15-jarig meisje had hen gebeld omdat ze haar moeder hoorde neuken.

De agenten moesten midden in de nacht uitrukken om gehoor te geven aan de oproep van het tienermeisje. Zowel moeder als dochter werd het hemd van het lijf gevraagd over hun 'woordenwisseling', zoals de politie omschreef.

Het meisje vertelde de politie dat ze wilde worden opgenomen in een christelijk kindertehuis 'omdat ze hoorde hoe een kerel haar moeder te grazen nam'. Ze 'voelde zich niet serieus genomen' door de actie van haar 35-jarige moeder. Wel wilde ze benadrukken dat ze zelf niet wordt misbruikt of verwaarloosd.

Ook moederlief heeft een verklaring afgelegd. Zo vertelde ze dat ze haar vriend had uitgenodigd en 'ergens tijdens het bezoek had haar dochter hen horen rampetampen en werd ze boos'.  Ze voegde eraan toe dat hun slaapkamers slechts door een dun wandje worden gescheiden en zij het tienermeisje niet wakker wilde maken.

Het meisje heeft wel contact opgenomen met het kindertehuis, maar zag toch maar af van een verhuizing. Het was namelijk bijna tijd voor school, zo vertelde ze. De politie heeft een folder bij het gezin achtergelaten over huiselijke rechten.

[AC] Gerets met Marokko onderuit tegen Tunesië

Marokko is het toernooi om de Afrika Cup begonnen met een nederlaag. De ploeg van bondscoach Eric Gerets ging in Gabon met 2-1 onderuit tegen Tunesië. Heerenveen-speler Oussama Assaidi stond bij Marokko in de basis, maar werd halverwege gewisseld.

Marokko wilde zich graag revancheren voor de verloren finale van 2004, maar net als acht jaar geleden stapte Tunesië na negentig minuten met een 2-1 overwinning van het veld. Khaled Korbi zorgde met een rake vrije voor de 1-0 rustand, een kwartier voor tijd maakte invaller Youssef Msekni er 2-0 van. Houssine Kharja bracht vier minuten voor tijd de spanning nog even terug.

Gabon heeft net als Tunesië drie punten overgehouden aan de eerste wedstrijd. Het gastland won maandag met 2-0 van Niger.


Tunesië klopt Marokko in Afrika Cup (Foto: Novum)

Party Time op Xbox Live Arcade

Major Nelson heeft meer details bekendgemaakt over de 'House Party' op Xbox Live Arcade. Zo zijn er nu data en prijzen aan de vier deelnemende games gekoppeld. Wie alle vier de games koopt krijgt 800 MSP nadat het feestje is afgelopen.

De vier games die meedoen zijn:

  • Warp, 15 februari, 800 MSP
  • Alan Wake: American Nightmare, 22 februari, 1200 MSP
  • Nexuiz, 29 februari, 800 MSP
  • I Am Alive, 7 maart, 1200 MSP

Sexy moeder verbannen uit nachtclubs

Lisa Woodman, een 28-jarige moeder van vier uit het Engelse Worcester, heeft een verbod gekregen voor een aantal nachtclubs in haar woonplaats omdat ze te oud zou zijn voor de outfits die ze draagt. Ze werd verbannen van drie nachtclubs, inclusief een club genaamd Tramps.

Lisa Woodman is niet meer welkom in de nachtclubs vanwege haar laag uitgesneden shirtjes, korte rokjes en hoge laarzen. De blondine geeft toe dat ze het leuk vindt om met haar slanke lichaam en grote borsten te pronken, maar beweert dat haar outfits conservatief zijn als je ze vergelijkt met de outfits van jongere meisjes.  "We hebben nooit voor problemen gezorgd en zijn nooit onbeleefd geweest tegen de uitsmijters. In de pubs krijg ik nooit commentaar op wat ik draag, waarom hebben ze er in de nachtclubs dan wel problemen mee? Er zijn jonge meisjes die veel uitdagendere kleding dragen."

Vorig jaar begon Lisa met uitgaan, nadat zij en de vader van haar kinderen uit elkaar zijn gegaan. In april heeft ze een borstvergroting ondergaan en ze is regelmatig in de sportschool te vinden. "Ik wil er altijd sexy uitzien als ik uitga, maar ik bedek alles en het enige dat ik wil is een leuke tijd hebben", aldus Woodman. "Toen ik de uitsmijters vroeg waarom mijn zus en ik niet naar binnen mochten, werd er gezegd dat we te oud zijn voor onze kleding. Ik kon het niet geloven. Ik ben pas 28 en beschouw mezelf nog als jong."

Dean Hill, werkzaam bij Nexum Leisure, welke de nachtclubs runt, vertelt: "We verwachten dat mensen moeite doen en we hebben een dresscode. De aangewezen bedrijfsleiders van de clubs bepalen hun deurbeleid. Zij bepalen wie er wel en niet naar binnen mogen. Aan het einde van de dag hebben wij de keuze en het recht om mensen de toegang te ontzeggen als wij daar onze redenen voor hebben."

Espanyol praat weer met Ajax over El Hamdaoui

Er lijkt eindelijk een einde te komen aan de uitzichtloze situatie van Mounir El Hamdaoui bij Ajax. Espanyol heeft zich wederom gemeld voor de spits.

Vandaag hadden de Amsterdammers mailverkeer met de Spanjaarden. In eerste instantie leek het erop dat Espanyol de Marokkaan wilde kopen, maar er wordt nu gesproken over verhuur, met een optie tot koop.

Technisch directeur-Danny Blind hoopt er echter nog steeds op dat de club uit de Primera División alsnog besluit de Ajacied te kopen. "Voor Ajax en voor Mounir zou het goed zijn als het tot een definitieve transfer komt", vertelde hij aan VI.

Warriors Orochi 3 komt naar Europa in maart

Tecmo Koei heeft vandaag bekendgemaakt dat Warriors Orochi 3 ook naar Europa zal komen voor Xbox 360 en PlayStation 3. Warriors Orochi is een samenwerking tussen Dynasty Warriors en Samurai Warriors.

In het derde deel komt een nieuwe vijand ten tonele. Een achtkoppige slang moet verslagen worden en de helden uit de verschillende games gaan terug de tijd in om nieuwe krachten te winnen tegen deze vijand. Enkele andere personages zullen ook in het spel met meer dan 120 speelbare personages zitten zoals: Ryu Hayabusa, Achilles, Jeanne d’Arc, Nemea en Ayane.

De game zal 30 maart uitkomen en bekijk hieronder een fan-made filmpje met gameplaybeelden van enkele personages uit het spel.

Aretha Franklin zegt bruiloft af

Aretha Franklin heeft de verloving verbroken. "Er komt voorlopig geen bruiloft", zegt de 69-jarige zangeres die met William Wilkerson in het huwelijksbootje zou stappen.

"Will en ik zijn te hard van stapel gelopen", laat de zangeres weten. "We hebben niet goed genoeg over alles nagedacht." Verder wil Franklin niets zeggen, omdat het een 'persoonlijk en gevoelig' onderwerp is.

Franklin maakte begin dit jaar bekend dat ze voor de derde keer eeuwige trouw zou beloven. De Queen of Soul zou deze zomer haar jawoord geven aan Wilkerson.

Spaanse bond straft Pepe niet

Pepe kan komende woensdag gewoon in actie komen tijdens de return in de Copa del Rey tegen FC Barcelona. De verdediger van Real Madrid ging vorige week op de hand van Lionel Messi staan, maar de Spaanse voetbalbond besloot de actie niet te bestraffen.

Diverse camera's wisten de actie van Pepe te registreren. Naderhand zorgde het incident voor veel ophef, maar de Spaanse bond heeft besloten om de actie niet te vervolgen. Afgelopen zondag werd Pepe door trainer José Mourinho in het competitieduel met Athletic de Bilbao niet opgesteld.

Pepe
Spaanse bond straft Pepe niet (Foto: Pro Shots)

Indie Film veteraan Bingham Ray overleden

Het Sundance Film Festival heeft vandaag bekendgemaakt dat de independent film veteraan Bingham Ray is overleden. Ray kreeg afgelopen vrijdagochtend een beroerte op het festival. Bingham Ray is 57 jaar geworden.

Ray was het meest bekend als medeoprichter van October Films en zorgde ervoor dat films als Dellamorte Dellamore, Breaking the Waves, Killing Zoe en The Cement Garden op het witte doek te zien waren. Daarnaast produceerde October Films ook films zoals The Living End, Lost Highway en Series 7: The Contenders.

Vanaf september 2001 was Ray directeur bij United Artists waar films verschenen als No Man's Land, Michael Moore's Bowling for Columbine, en Hotel Rwanda. In oktober 2011 werd Ray nog benoemd tot uitvoerend directeur van de San Francisco Film Society.

Dortmund-speler Subotic verdacht van aanranding

Borussia Dortmund-verdediger Neven Subotic is in opspraak geraakt vanwege mogelijke aanranding. De Serviër zou samen met drie anderen een 21-jarige vrouw hebben lastiggevallen. Het incident vond plaats tijdens een besloten feestje bij de 23-jarige Subotic thuis. De Duitse autoriteiten zijn een onderzoek begonnen.

Subotic kwam dit seizoen door blessureleed nog maar tien wedstrijden in actie. De 22-voudig Servisch international legde vorig jaar beslag op de titel met Dortmund.


Dortmund-speler Subotic verdacht van aanranding (Foto: Novum)

Vier duels schorsing voor Balotelli

Mario Balotelli heeft van de Engelse voetbalbond een schorsing van vier duels gekregen. Het enfant terrible van Manchester City ging in de wedstrijd tegen Tottenham Hotspur (3-2 winst) expres op het hoofd van Scott Parker staan.

De actie ontging arbiter Howard Webb en zodoende ontsnapte Balotelli aan rood. Hij zorgde in de blessuretijd van de tweede helft uiteindelijk voor het winnende doelpunt. Balotelli heeft nog tot woensdagavond 19:00 uur om in beroep te gaan tegen de schorsing.

Mocht hij akkoord gaan, dan zal de Italiaan de return in de halve finale van de Carling Cup missen. Daarin moest City woensdag bij Liverpool een 1-0 nederlaag zien goed te maken. Daarnaast zal hij dan ook de competitieduels met Everton, Fulham en Aston Villa missen. Bij een beroep kan Balotelli wel in actie komen tegen Liverpool, maar mist hij de mogelijke finale van de Carling Cup.

Hieronder de beelden.


De actie van Balotelli (Bron: YouTube)

Musea en sjeik tonen interesse in vinvis

De zoektocht van de Rijksuniversiteit Groningen naar een nieuwe eigenaar van vinvis Doortje heeft voor vele reacties van geïnteresseerden gezorgd. Diverse musea willen het skelet van de universiteit overnemen. Daarnaast meldde een sjeik zich om het twee ton zware dier op te komen halen, zegt Rolf ter Sluis, directeur van het museum van de universiteit maandag.

De media-aandacht over de nu nog in bubbeltjesplastic verpakte vinvis zorgde ervoor dat de telefoon van ter Sluis vrijdag roodgloeiend stond. Vanuit verschillende hoeken boden geïnteresseerden zich aan. De sjeik kan de vinvis overigens op zijn buik schrijven. "Dan eindigt Doortje als mooi servies en dat is juist niet de bedoeling", licht Ter Sluis toe.

De grote kanshebbers om de vinvis, die weg moet omdat het faculteitsgebouw Biologie is verkocht, op te mogen halen zijn diverse musea in onder meer Rotterdam, Leiden en Amsterdam. De universiteit hoopt dat een van deze instellingen het twintig meter lange skelet overneemt. Over een paar maanden moet duidelijk worden waar Doortje naartoe gaat.

Rode lampen tegen mogelijke misdaad

In de Amerikaanse stad East Orange, in de staat New Jersey, hebben ze een nieuwe technologie ontwikkeld waarmee ze de hoge criminaliteitscijfers van de stad willen bestrijden. Bewakingscamera's worden voorzien van rode lampen die aan moeten springen op het moment dat iemand een misdaad wil begaan. Zo kunnen mogelijke slachtoffers meteen worden gewaarschuwd.

De straten van East Orange worden in de gaten gehouden door bewakingscamera's die voorzien zullen worden van rode spotlights. De agenten die de bewakingsbeelden in de gaten houden, kunnen zodoende meteen ingrijpen als er een mogelijke verdachte in beeld verschijnt. Door de rode lampen aan te zetten en op de mogelijke verdachte te richten, geeft de politie de boodschap af dat ze in de gaten gehouden worden: "De politie observeert u, de politie heeft u op tape en de politie zal reageren.

East Orange had een aantal jaar geleden een enorm hoog criminaliteitscijfer, onder andere door rivaliserende bendes zoals de Crips en de Bloods. Door middel van de nieuwste technologieën heeft de stad nu het laagste criminaliteitscijfer sinds de jaren zestig. Deze nieuwe, zogeheten 'pre-crime'-technologie moet de stad helpen om het nog altijd hoge criminaliteitscijfer nog verder te laten zakken. 

Pre-crime-technologie moet helpen misdaad te bestrijden (Bron: YouTube)

Visceral Games werkt aan nieuw IP

Een door Visceral Games geplaatste vacature bevestigt dat de studio werkt aan een nieuw intellectual property, een "thrilling online action shooter game which will be the cornerstone for a new EA Games Studio." Volgens de vacature zoekt de studio een lead multiplayerdesigner die maps gaat ontwerpen en andere designers begeleidt.

Volgens de geruchten werkt Visceral Games naast dit nieuwe intellectual property aan een vervolg op Dead Space en een tweede Dante's Inferno. Ook gaat het gerucht dat Visceral werkt aan een first-personshooter-versie van Dead Space.

Iran: EU-olieboycot schaadt vooral Europa

De Europese Unie heeft maandag de invoer van olie en aanverwante producten uit Iran verboden. Met de boycot wil Europa meer druk uitoefenen op Iran in het slepende conflict over wat de Iraniërs met hun nucleair onderzoek van plan zouden zijn. De EU blokkeert ook tegoeden van de centrale bank van Iran. De Iraanse regering houdt de sancties voor ongerechtvaardigd en schadelijk voor de zwakke economie van Europa.

Tal van westerse mogendheden, aangevoerd door Washington, menen dat Iran aan een kernwapen werkt. Teheran spreekt dat al lange tijd tegen en heeft naar voren gebracht dat Iran het non-proliferatieverdrag heeft ondertekend en is aangesloten bij het IAEA. Het heeft daarom volgens Teheran het volste recht nucleaire energie te onderzoeken en te benutten. Iran heeft door de geheimzinnigheid en beschuldigingen al jaren te kampen met sancties, maar volgens waarnemers komt de Europese boycot er straks wel hard aan.

Lopende contracten kunnen nog tot 1 juli worden afgewikkeld, besloten de Europese ministers van Buitenlandse Zaken maandag in Brussel. Minister Uri Rosenthal sprak over "bijtende" sancties tegen het land, die het regime hard moeten treffen maar de bevolking buiten schot laten.

In Teheran hebben politici erop aangedrongen niet te wachten maar onmiddellijk alle olie-uitvoer naar Europa te staken. De onderminister van Buitenlandse Zaken Abbas Araqchi zei maandag volgens het persbureau IRNA dat de sancties de reeds kwakkelende economieën van de EU verder verzwakken. De EU moet goede wil tonen en geen sancties afkondigen om tot een oplossing te komen, aldus Araqchi. EU-buitenlandchef Ashton zei echter dat ,,de sancties ervoor moeten zorgen dat Iran ons verzoek om de onderhandelingen over het nucleaire programma te hervatten, ernstig neemt".

Araqchi meende dat de EU met nieuwe sancties de VS slaafs volgt en daar hangt een prijskaartje aan. De grootste afnemers van Iraanse olie in Europa zijn Italië, Frankrijk, Griekenland, Nederland en Spanje, samen goed voor bijna een kwart van de Iraanse olie-export van circa 2,5 miljoen vaten per dag, aldus het vaktijdschrift Next Generation Oil and Gas. Voor landen die voor een groot deel afhankelijk zijn van Iraanse olie, vooral Griekenland, moet een oplossing worden gevonden. Garanties dat de EU eventuele financiële schade vergoedt, zijn er niet.

[EK] Waterpolomannen eindigen als vierde in de groep

De Nederlandse waterpolomannen hebben hun laatste groepswedstrijd bij het Europees kampioenschap in Eindhoven gewonnen. De mannen waren met 10-8 (2-4, 2-0, 3-2 en 3-2) te sterk voor Macedonië.

De mannen begonnen slecht en keken al snel aan tegen een 1-4 achterstand. Mede door een sterk spelende Gerritse kwam Oranje terug in de wedstrijd en pakte in de derde periode een voorsprong welke het niet meer uit handen gaf. Door de overwinning eindigde de mannen als vierde in de groep.

Doden door noodweer VS

Stormen in het zuiden van de Verenigde Staten hebben maandag aan twee mensen het leven gekost. Voorts raakten meer dan honderd mensen gewond. Het noodweer trok over de staten Tennessee, Mississippi en Alabama. Volgens een woordvoerder van de politie in Alabama zijn de slachtoffers een 16-jarig meisje en een 82 jaar oude man.

In alle drie de staten werd gewaarschuwd voor tornado's. Een mogelijke tornado in Jefferson County in Alabama heeft huizen met de grond gelijk gemaakt. Ook werden daken van huizen afgerukt en werden auto's door de wind meegesleurd.

Reddingswerkers gaan van deur tot deur om te kijken of er mensen vastzitten in hun huis. "Sommige wegen zijn onbegaanbaar, er is een aantal wegen waar rommel, bomen, of stukken van huizen op de weg liggen", aldus een woordvoerder van de reddingsdienst.


Doden door noodweer VS (Foto: Novum)

Linda de Mol interviewt koninklijk paar

Linda de Mol heeft kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima geïnterviewd. Het gesprek wordt 2 februari uitgezonden bij RTL 4.

Op de dag van de uitzending is het tien jaar geleden dat het koninklijk paar in het huwelijksbootje stapte. Ter ere van deze gelegenheid praten de twee over het Oranje Fonds, dat werd opgericht als het nationaal huwelijksgeschenk.

Volgens De Mol is het geen toeval dat zij is gevraagd om Willem-Alexander en Máxima te interviewen. "Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat zij bepalen door wie ze geïnterviewd willen worden", zegt de presentatrice in RTL Boulevard.

Voor de 47-jarige De Mol ging met het interview een wens in vervulling. "Het zijn hele leuke mensen, ook als de camera niet meer loopt", zegt ze. Er was tijdens het interview ruimte om een persoonlijke vraag te stellen. "Maar het gesprek werd dan weer snel richting het Oranje Fonds gebracht."

Ecomare zet vraagtekens bij nut opvang zeehonden

Zeehondenopvang Ecomare op Texel vraagt zich af of het zinvol is door te gaan met het opvangen van zeehonden. Het aantal zeehonden in de Waddenzee zou nog steeds toenemen. De vele zeehonden die deze winter moeten worden opgevangen jagen Ecomare op hoge kosten. Het centrum luidt maandag daarom de noodklok.

In totaal verzorgen medewerkers van Ecomare op het moment ongeveer veertig zeehonden. Bijna dagelijks worden zieke en gewonde zeehonden binnengebracht. "Ze moeten onder dwang gevoerd worden, omdat ze te ziek zijn om zelf te eten. De medicijnen tegen de longworm worden in de vis gestopt", aldus het centrum.

Met verschillende noodvoorzieningen heeft het centrum de opvangcapaciteit kunnen vergroten. "De noodmaatregelen en de zorg voor de dieren kosten enorm veel geld", laat Ecomare weten. Het roept mensen op om geld te doneren voor de opvang van de zeehonden.

Ecomare gaat graag de discussie aan over het nut van het opvangen van zeehonden. Tot er andere afspraken komen zegt het centrum zich 'moreel verantwoordelijk' te voelen voor de opvang van de dieren. Daarom gaat het centrum daarmee door.

Veel zeehonden kwamen in de problemen door de storm die zo'n twee weken geleden over het land raasde. Ook de zeehondencrèche in Pieterburen kwam daardoor met meer dan 350 zeehonden overvol te zitten. Het Dolfinarium in Harderwijk stuurde daarop een medewerker voor minstens een week naar Groningen.


Ecomare zet vraagtekens bij nut opvang zeehonden (Foto: Novum)

[AC] Gastland Gabon eenvoudig langs Niger

Gabon is met een eenvoudige overwinning aan de Afrika Cup begonnen. Het gastland was in Libreville met 2-0 te sterk voor Niger. Die stand was al bij rust bereikt. Later op maandag staat ook de andere wedstrijd in poule B op het programma. Dan speelt Marokko tegen Tunesië.

Gabon was gesteund door het thuispubliek de betere ploeg. Dat leverde na een half uur een treffer op. Pierre Emerick Aubameyang kopte eenvoudig binnen, nadat de doelman van Niger mistastte bij een voorzet. Stéphane N'Guéma drukte het krachtsverschil op slag van rust verder in de score uit door in de rebound toe te slaan.

In de tweede helft probeerde Niger wat aan de achterstand te doen, maar het slaagde er nauwelijks in om het de tegenstander lastig te maken. Gabon nam al snel het initiatief weer over. Het gastland liet echter na om verder uit te lopen, terwijl Niger uit een van de spaarzame counters ook niet kon profiteren.


Gastland Gabon eenvoudig langs Niger (Foto: Novum)

De vijanden van Doctor Who zijn bekend

Na een eerste screenshot is er nu ook een eerste trailer uitgebracht van het spel Doctor Who: The Eternity Clock. In de video zien we naast de doctor zelf onder andere de vijanden die hij in het spel tegen gaat komen. Uiteraard ontbreken de aartsvijanden the Daleks niet in het rijtje. Exterminate!

Doctor Who: The Eternity Clock komt in 2012 uit op PlayStation 3, PlayStation Vita en pc.

Glazenwasser vast op achtste verdieping

Een glazenwasser heeft maandagmiddag vastgezeten in een bakje op de achtste verdieping van een pand in Amsterdam. De brandweer riep vanwege de hoogte een speciaal hoogtereddingsteam uit de regio Utrecht op, dat halverwege weer kon terugkeren toen de glazenwasser met behulp van een monteur naar beneden was gekomen, meldt de brandweer.

Het slachtoffer zat vast in een bakje bij een pand aan de Kingsfordweg in Sloterdijk. Dankzij de monteur kon het bakje handmatig dusdanig ver naar beneden worden gedirigeerd, dat de Amsterdamse brandweer de glazenwasser zelf uit het bakje kon halen. De glazenwasser raakte niet gewond.

Fransen zien Merkel als prototype Duitser

Het perfecte voorbeeld van een Duitser is volgens de Fransen bondskanselier Angela Merkel. Het instituut Ifop publiceerde maandag een onderzoek waarin staat dat Fransen Duitsers zien als ijverig, ernstig, gedisciplineerd, solide en rechtschapen. Volgens de Fransen is Angela Merkel het perfecte voorbeeld van iemand die aan deze eigenschappen voldoet.

Er deden 1005 deelnemers mee aan het onderzoek. Aan hen werd gevraagd om aan te geven wat als eerste in hun hoofd opkwam bij het horen van het woord Duitser. Na de woorden ernstig en streng volgde Merkel. Woorden als oorlog, Hitler, Europa, vriend, bier en zuurkool kwamen veel minder vaak als eerste in hun hoofd op. 

Ondanks de rivaliteit tussen Frankrijk en Duitsland en het verleden, zijn de deelnemers vaak van mening dat de vriendschap tussen de landen hecht is.

Geen getuigenverhoor slachtoffers Alphen

Twee slachtoffers van de schietpartij in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn mogen geen getuigen horen in een procedure voor schadevergoeding. De rechtbank in Den Haag heeft een verzoek daartoe maandag afgewezen.

De advocaat van de twee wilde onder anderen de ouders van dader Tristan van der V., de korpschef van de politie Hollands-Midden en de directeur van de GGZ in Alphen ondervragen om beter in te schatten of een rechtszaak kans van slagen heeft. De slachtoffers nemen het de twee kwalijk dat ze niets hebben gedaan om te voorkomen dat Van der V. een wapenvergunning kreeg.

Volgens de rechter voegt een getuigenverhoor niets toe aan de rapporten die al zijn verschenen over het bloedbad in april vorig jaar. Op basis daarvan kunnen de slachtoffers bepalen of een rechtszaak zin heeft.

De slachtoffers waren op het moment van de schietpartij in het winkelcentrum. Een van liep een schotwond op, de ander kon tijdig dekking zoeken. Zeven mensen, onder wie Van der V., kwamen om het leven. De schutter was ondanks zijn psychische gesteldheid in het bezit van drie wapens. Voor alle drie had hij een vergunning.

Het geluid van UFC Undisputed 3

THQ heeft een nieuw filmpje online gezet voor UFC Undisputed 3. In het filmpje wordt dieper ingegaan op het geluid en het commentaar in de game.

Zo is er meer dan honderden uren commentaar van Joe Rogan en Mike Goldberg beluisterd en geknipt voor in het spel. Zo wordt er niet alleen commentaar gegeven op wat er gebeurt in de octagon maar ook al tijdens de entrees van de vechters. Voor de Pride-mode hebben Bas Rutten en Stephen Quadros al het commentaar opnieuw ingesproken.

UFC Undisputed 3 komt 17 februari uit voor PS3 en Xbox 360. Bekijk het filmpje hieronder.

Vrouwen in games: Jouw mening

De visie over vrouwen is een veelbesproken onderwerp. Met vlagen verschijnen onder andere in kranten, tijdschriften en op internet uitspraken van groeperingen of individuen die de rol van de vrouw ter discussie stellen. Niet alleen op het gebied van mode, film en televisie komt deze discussie voor, maar ook in de gamewereld. Waar komt dit beeld vandaan en in hoeverre klopt dit?

Student en FOK!eindredacteur René wil deze vraag graag beantwoorden. Naast interviews met mensen uit de gamewereld, psychologen en experts wil hij door middel van een enquête ook de gamers zelf benaderen. Deze vragenlijst is een onderdeel van het eindonderzoek, waar na het afronden op deze website een special verschijnt. Alle ingevulde gegevens worden geanonimiseerd en uitsluitend voor dit onderzoek gebruikt.

Namens FOK!games en René alvast bedankt voor het invullen!

De enquête kan je hier vinden.

Franse wielrenner test positief op twaalf verschillende producten

Dat het wielrennen nog lang niet dopingvrij was is al langer bekend, maar sommige renners maken het wel erg bont. De Franse amateurwielrenner Alexandre Dougnier (19) is door de Franse wielerbond geschorst voor drie jaar. Bij hem werd na een kermiskoers in Aubervilliers liefst twaalf verschillende verboden middelen gevonden in zijn urinestaal.

De renner bleek op 3'HydroxyStanozolol, 16B-HydroxyStanozolol, 4B-HydroxyStanozolol, 4-Méyhylhexaneamine, Prednisone, Prednisolone, Oxandrolone, Epioxandrolone, Tuaminoheptane, Triamcinolone Acétonide, 6B-HydroxyMéthandiénone en 17-Epiméthandiénone positief te zijn getest. De Franse wielerbond besloot hem met terugwerkende kracht voor drie jaar te schorsen tot 17 augustus 2014.

Rusland hekelt nieuwe EU-sancties tegen Iran

Het Russische ministerie van buitenlandse zaken heeft maandag kritiek geuit op de nieuwe sancties van de Europese Unie tegen Iran. De sancties zijn een vergissing en zullen de spanningen alleen maar doen toenemen, aldus Rusland.

Het ministerie vroeg zich in een verklaring hardop af hoe de nieuwe sancties bij kunnen dragen aan het vinden van een oplossing voor het omstreden Iraanse kernprogramma. Volgens Rusland is het duidelijk dat de nieuwe sancties zijn bedoeld om Iran te 'straffen' voor het gebrek aan medewerking. Iran zal echter onder druk geen concessies doen of zijn beleid aanpassen, aldus Rusland.

[AO] Federer staat voor 1000e duel op ATP-Tour

Roger Federer komt morgenochtend in de kwartfinales van de Australian Open in actie tegen Juan Martin Del Potro. Op zich weinig bijzonders, aangezien het al zijn 31e opeenvolgende kwartfinale is op een grand slam. Wat wel bijzonder is, is dat het zijn 1000e duel wordt op de ATP World Tour.

Van de 999 voorgaande duels wist de Zwitser er 813 te winnen en dus verloor hij er 186. Van zijn winstpartijen boekte hij er 232 op een grandslamtoernooi, wat er één minder is dan het record van Jimmy Conners. Hij won tot nu toe 70 toernooien, waarvan 16 grand slamtoernooien.

In zijn 999 duels heeft Federer nog nooit op hoeven geven tijdens een duel. Wel trok hij zich twee keer voor een wedstrijd terug, waaronder eenmaal eerder dit jaar, toen hij zich terug trok voor de halve finale van Doha. De partij van de nummer drie van de wereld en Del Potro is de derde in de Rod Laver Arena van morgenochtend en zal ongeveer rond 5.30 uur beginnen.

'Olieterminal Rotterdam gevaar voor omgeving'

Het Rotterdamse tankopslagbedrijf Odfjell trekt zich weinig aan van de veiligheidsregels en probeert ernstige incidenten bewust achter te houden voor de overheid. Dat zegt een ingewijde maandag in Eenvandaag.

"Bij dit bedrijf komen giftige, kankerverwekkende, explosieve en brandbare stoffen ongecontroleerd vrij. Deze stoffen verdwijnen van het terrein, medewerkers worden daar bewust aan blootgesteld en de overheid wordt niet volledig op de hoogte gebracht", zegt de klokkenluider.

Volgens de ingewijde lekt er op grote schaal benzeen, een kankerverwekkende stof. "Benzeen lekt daar dagelijks, dag in, dag uit, jaar in, jaar uit, continu weg. De ene keer wat meer, de andere keer wat minder maar continu. Dat heb ik gezien, gelezen in interne stukken en dat heb ik het management horen zeggen." Hij noemt het een 'structureel probleem'.

De provincie Zuid-Holland heeft Odfjell qua veiligheid per direct onder curatele gesteld. Het bedrijf moet nu wekelijks gecontroleerd worden. "Ik sluit niet uit dat delen stilgelegd zullen worden", stelt een woordvoerder in Eenvandaag. Het CDA heeft inmiddels Kamervragen gesteld aan de verantwoordelijke bewindslieden.

Odfjell laat aan Eenvandaag weten zich niet te herkennen in de kritiek en het beeld dat wordt geschetst. Het bedrijf maakte maandag bekend 250 miljoen euro te gaan investeren in modernisering en verbetering van de milieu- en veiligheidsprestatie.

De Arbeidsinspectie maande Odfjell vorige maand al om snel een einde te maken een gevaarlijke situatie in een van de installaties. Er zou een groot explosierisico zijn en er werden stoffen verwerkt die niet voor de installatie geschikt zijn.

Woedende Vacansoleilploegleider stormt verkeerde kamer in

De Belg Thomas De Gendt was zaterdag opvallend actief in de Tour Down Under. De Vacansoleilrenner werd min of meer gedwongen om vroeg in de aanval te gaan. Zijn ploegleider Michel Cornelisse was de dag ervoor nogal kwaad geworden, omdat De Gendt nogal makkelijk zijn vierde plaats in het algemeen klassement had verspeeld.

Dit wilde Cornelisse zijn renner de avond ervoor duidelijk gaan maken in zijn hotelkamer. Toen hij daar aankwam was er geen spoor te bekennen van de renner, maar vond hij er wel een grote steak met patat (of friet). Cornelisse was daarover nogal gebrouwereerd; want hij liet zich wel lossen in de wedstrijd, maar beloonde zich achteraf dan wel met een grote steak.

De stoom kwam Cornelisse uit de oren en hij schakelde zijn stemvolume op maximum toen hij iemand hoorde binnenkomen. Zijn tirade kwam er echter niet uit, aangezien er toen een wildvreemde hem vroeg 'what the fuck' hij in zijn kamer deed. Cornelisse was dus in de verkeerde kamer, waardoor De Gendt goed weg kwam. Om zijn ploegleider toch maar tevreden te stellen besloot hij er in de één na laatste etappe er maar vandoor te gaan.

Meer granaten gevonden in Geertruidenberg

De Brabantse politie heeft maandagmiddag in Geertruidenberg meer pakketjes met aan elkaar geplakte handgranaten gevonden. Een gepantserde tractor haalde de pakketjes naar boven bij het doorzoeken van een sloot in de omgeving van de Standhazensedijk, zegt een politiewoordvoerder.

Zondag vond een man bij een afvaldump al twee pakketjes, waarop hij de politie waarschuwde. Die vond er later op de dag nog twee. Maandag rond 13.00 uur werden meer pakketjes gevonden. Hoeveel dat er zijn, wil de woordvoerder niet zeggen omdat dat daderinformatie is. "We hopen in deze zaak nog een keer iemand aan te houden."

De granaten in de pakketjes zijn van moderne makelij. "Het gaat niet om vergeten spullen uit de Tweede Wereldoorlog", zegt de woordvoerder.

Het is vooralsnog een raadsel waarom de pakketjes daar gedumpt zijn. "Het kan zijn dat iemand ermee in zijn maag zat en ervan af wilde, maar het is ook mogelijk dat iemand hier nog plannen mee had." De politie onderzoekt de gevonden spullen in de hoop aanwijzingen te vinden die leiden naar de eigenaar.

Vanwege de zoekactie was de Standhazensedijk de hele dag gesloten voor alle verkeer. De directe omgeving werd tot op ongeveer tweehonderd meter afgesloten voor publiek. Rond 17.00 uur was de omgeving volgens de politie helemaal onderzocht. De zoektocht is daarop afgebroken en de dijk vrijgegeven.

Dieven vernielen monument Westerbork

Dieven hebben zondagnacht het oorlogsmonument in het Drentse Westerbork vernield. De vandalen gebruikten vermoedelijk een auto om de bronzen vlag van zijn sokkel te trekken, zegt burgemeester Jan Broertjes maandag.

De vlag van twee meter hoog bleef echter liggen met de sjorbanden er nog omheen. "Waarschijnlijk zijn de dieven gestoord tijdens hun actie en zijn ze er als een haas vandoor gegaan", reageert Broertjes, die behoorlijk geraakt is door de actie. "Wie haalt het in zijn hoofd om een monument te vernielen. Het is onbegrijpelijk."

Broertjes verwacht dat de financiële schade minder groot is dan de emotionele schade. Het herstellen van het monument kost waarschijnlijk enkele duizenden euro's. De politie is nog op zoek naar de daders, maar tast tot nu toe in het duister. "Mogelijk levert buurtonderzoek iets op."

Vitesse stuurt Snijders naar Willem II

Vitesse verhuurt Genaro Snijders tot het einde van het seizoen aan Willem II. De 22-jarige aanvaller sluit dinsdag aan bij de club uit de Jupiler League. Snijders scheurde eind februari in een duel van Jong Vitesse zijn voorste kruisband en keerde onlangs terug op de training. Hij debuteerde bij de Arnhemse club in het seizoen 2008-2009.

"Zijn snelheid en vermogen om druk op de tegenstander te zetten, zijn kwaliteiten die Willem II op dit moment prima kan gebruiken", licht manager technische zaken Marc van Hintum van de Tilburgers de aanwinst toe.

Bij Vitesse was er door de komst van Jonathan Reis en Mike Havenaar weinig zicht op speeltijd voor Snijders.

Onderzoek naar spugende grensrechter Zwolle

De aanklager betaald voetbal is een vooronderzoek begonnen naar assistent-scheidsrechter Richard Slot. De grensrechter zou hebben gespuugd naar Almere City FC-speler Dennis Hollart. De Almeerders gingen vrijdag op bezoek bij koploper FC Zwolle in de Jupiler League.

Hollart werd naar eigen zeggen bespuugd bij het nemen van een inworp. "Ik ga stappen ondernemen. Hij mag nooit meer vlaggen. Dit is toch onmenselijk?", reageerde Hollart direct na de 3-2 nederlaag voor de camera's van RTL 7. De speler, de tegenpartij en de arbitrage moeten voor het middaguur op dinsdagmiddag een verklaring inleveren bij de aanklager.

Spike Lee barst uit in tirade tijdens Sundance

Filmmaker Spike Lee heeft zijn gal gespuwd tijdens het filmfestival Sundance in de Amerikaanse staat Utah. Dat meldt de Amerikaanse filmsite The Wrap. "Ze weten niets over zwarte mensen", zei de zwarte regisseur tijdens een vraaggesprek over de filmbazen van Hollywood.

Lee is op het festival om zijn nieuwe film Red Hook Summer aan de man te brengen. "Ik ben met dit project nooit naar een filmstudio gegaan", vertelt de regisseur die de film uit eigen zak betaalde. "Ik wilde me niets aan hoeven trekken van opmerkingen van studiobazen."

"Dit is verdomme geen vervolg op Do the Right Thing", begon de regisseur tijdens een vraaggesprek over zijn nieuwe film, waarin vooral zwarte acteurs te zien zijn. Net als in die film uit 1989 is Lee in Red Hook Summer te zien als Moozie, een pizzabezorger uit Brooklyn. Red Hook Summer gaat over twee tieners die opgroeien in de New Yorkse wijk.

Na zijn frustratie over blanke studiobazen te hebben geuit, bood de 54-jarige Lee zijn excuses aan. "Sorry voor deze godvergeten tirade."


Spike Lee barst uit in tirade tijdens Sundance (Foto: Novum)

Militairen vast voor mishandelen collega

Twee militairen zijn maandagochtend opgepakt voor het mishandelen en bedreigen van een collega op de Johannes Postkazerne in Havelte. Dat meldt de marechaussee maandag. De twee verdachte militairen van 21 en 24 jaar zijn aangehouden op militaire locaties.

De commandant van de militairen tipte de marechaussee. Onderzoek heeft uitgewezen dat de 19-jarige militair vermoedelijk slachtoffer is geworden van onder meer pesterijen, mishandelingen, vernielingen en bedreigingen. Verschillende getuigen zijn over de zaak gehoord.

Polen herziet standpunt ACTA na cyberaanvallen

De Poolse regering heeft maandag voorlopig afgezien van het ondertekenen van het ACTA-verdrag nadat ze in het defensief gedrongen was door een cyberaanval. Het ACTA-verdrag is een ingrijpend internationaal verdrag dat de schending van copyright en online piraterij moet tegengaan. Critici - en met hun online activisten als hackersgroep Anonymous - menen dat het verdrag kan leiden tot censuur op internet.

Zondag werd een aantal Poolse overheidswebsites lamgelegd door een grootschalige cyberaanval. De aanval werd op Twitter aangekondigd en werd uitgevoerd als vergelding voor de steun van Polen voor het ACTA-verdrag. In eerste instantie ontkende regeringswoordvoerder Pawel Gras nog dat er een aanval was uitgevoerd. "Dit is geen aanval van hackers, maar slechts het gevolg van grote interesse voor de site van de premier en het parlement", zei hij. Zijn opmerkingen werden vervolgens op internet geridiculiseerd.

Maandag werd echter erkend dat er een aanval was uitgevoerd. "Het was een fluwelen aanval van hackers, maar desalniettemin een aanval. Pawel Gras had het fout", aldus parlementariër Slawomir Neumann.

De premier voerde maandag overleg over het herzien van het Poolse standpunt ten aanzien van het ACTA-verdrag. Minister voor Administratie en Digitalisering Michal Boni zei dat de regering de bevolking onvoldoende heeft geraadpleegd over de kwestie.

ACTA heeft enkele gelijkenissen met de omstreden SOPA-wetgeving die vorige week door het Amerikaanse Congres op de lange baan werd geschoven nadat Google en Wikipedia actie hadden gevoerd tegen het wetsvoorstel.

Piet Römer begraven

De acteur Piet Römer, die vorige week op 83-jarige leeftijd overleed, is maandag in besloten kring begraven op de begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam. Dat heeft een woordvoerder van de familie gezegd.

De familie wilde de begrafenis besloten houden en wilde vooraf niet zeggen waar de acteur zou worden begraven. Circa 150 genodigden woonden de plechtigheid bij. In de aula werden volgens de zegsman enkele mooie toespraken gehouden door familieleden en vrienden. Vervolgens begeleidden de aanwezigen de acteur naar zijn laatste rustplaats.

Piet Römer begraven
Piet Römer begraven (Foto: ANP)

'Filmbazen begrijpen niets van zwarte mensen'

Filmmaker Spike Lee heeft zijn gal gespuwd tijdens het filmfestival Sundance in de Amerikaanse staat Utah. Dat meldt de Amerikaanse filmsite The Wrap. "Ze weten niets over zwarte mensen", zei de zwarte regisseur tijdens een vraaggesprek over de filmbazen van Hollywood.

Lee is op het festival om zijn nieuwe film Red Hook Summer aan de man te brengen. "Ik ben met dit project nooit naar een filmstudio gegaan", vertelt de regisseur die de film uit eigen zak betaalde. "Ik wilde me niets aan hoeven trekken van opmerkingen van studiobazen."

"Dit is verdomme geen vervolg op Do the Right Thing", begon de regisseur tijdens een vraaggesprek over zijn nieuwe film, waarin vooral zwarte acteurs te zien zijn. Net als in die film uit 1998 is Lee in Red Hook Summer te zien als Moozie, een pizzabezorger uit Brooklyn. Red Hook Summer gaat over twee tieners die opgroeien in de New Yorkse wijk.

Na zijn frustratie over blanke studiobazen te hebben geuit, bood de 54-jarige Lee zijn excuses aan. "Sorry voor deze godvergeten tirade."

Remote Play mogelijk op Vita met gekraakte PS3

Op YouTube zijn er video's verschenen van gebruikers die remote play hebben geactiveerd op hun PlayStation Vita. Ze doen dit via hun PlayStation 3-console die draait op custom firmware 3.55. 

Remote Play is een optie die het op dit moment mogelijk maakt om muziek, video en sommige games op je PlayStation Portable te spelen via een WiFi-verbinding vanaf je PlayStation 3. Sony heeft nog geen plannen bekendgemaakt over remote play tussen Vita en PS3. Wel zijn er een aantal games die communiceren met elkaar.


Battlefield 3 via remote play

Whiskyles voor barpersoneel

De Schotse organisatie The Whisky Ambassador is van plan om barpersoneel in Schotland whiskylessen te geven. Mede-oprichter Victor Brierley wil ervoor zorgen dat Schotse horecamedewerkers meer kennis hebben over hun nationale drank.

Met de whiskylessen hoopt Brierley te bewerkstelligen dat barpersoneel een beter advies kan geven over de ruim 2.500 Schotse whisky's die op de markt zijn. Afhankelijk van de kennis van het personeel kan een horecagelegenheid één, twee of drie sterren krijgen, een systeem dat vergelijkbaar is met de Michelinsterren voor restaurants.

"Er zijn zeer goede whiskybars met kundig personeel, maar op veel plaatsen weet het barpersoneel helemaal niet waar het over praat," aldus Brierley. "Zaken hebben sommeliers in dienst die werkelijk alles over wijn weten, maar als het over whisky gaat, onze nationale drank, staan ze met de mond vol tanden."

"Horecamedewerkers zouden hun gasten moeten kunnen voorlichten over de diversiteit van whisky," vertelt Brierley. "Men zou kundig en vol zelfvertrouwen moeten zijn, om mensen aan te moedigen om eens een malt te proberen, ook als deze wat duurder is dan een blend, om zo het beste dat whisky te bieden heeft te ervaren. Wij willen niet dat mensen meer whisky gaan drinken, maar dat ze betere whisky's gaan drinken." Volgens Brierley is whisky namelijk de 'Rolls Royce' onder de sterke dranken, die niet ondergewaardeerd zou mogen worden.

Project Cars ook naar Wii U

Project Cars, het nieuwe project van de developer van Need for Speed: Shift, gaat ook verschijnen op Wii U. Dit heeft Slightly Mad Studios bekendgemaakt via hun website. De game was al aangekondigd voor 360, PS3 en pc.

Project Cars is niet zomaar een racegame, de game wordt ontwikkeld in samenwerking met de gebruikers. Het concept is simpel: je registreert je via WDM en speelt regelmatig de alpha-versies die Slightly Mad Studios uitgeeft. Hierna geef je feedback op het forum en Slightly Mad neemt die feedback weer mee tijdens het ontwikkelen. Uiteindelijk bestaat zelfs de mogelijkheid om mee te delen in de opbrengsten van de game.

'Betalen voor zolderkamerproducties is hip'

Het betalen voor games die gemaakt zijn door kleine, onafhankelijke game-ontwikkelaars is hip geworden onder gamers. Dat zegt Markus Persson, de bedenker en maker van het avonturenspel Minecraft, in een interview met het tijdschrift PC Gamer.

Volgens Persson heeft dit te maken met de acceptatie van games als medium en als vakgebied. "Vroeger was het ondenkbaar dat je geld verdiende met je zelfgemaakte game, toen moest je ze gewoon gratis weggeven", zegt de Zweedse game-ontwikkelaar tegen het tijdschrift.

Liefdadigsheidsprojecten als Humble Indie Bundle, waarbij gamers zelf kunnen bepalen hoeveel geld ze gaan voor een collectie spellen, en Steam, een online gamedienst, dragen bij aan de acceptatie van het betalen voor deze zolderkamerprojecten. "Wat Steam doet is geweldig", zei de game-ontwikkelaar.

Persson heeft zijn vrijetijdsproject zien groeien. Nu hebben meer dan vier miljoen gamers zijn spel Minecraft gekocht en heeft hij een eigen gamestudio opgericht in Zweden. Binnen gamestudio Mojang wordt onder meer gewerkt aan nieuwe versies van Minecraft en twee compleet nieuwe spellen.


'Betalen voor zolderkamerproducties is hip'

Demi Lovato stopt met Twitter

Demi Lovato stuurt voorlopig geen tweets meer de wereld in. "Het is eigenlijk maar het beste. Ik breng mezelf alleen maar in de problemen", zegt de 19-jarige Disney-ster.

Wat voor problemen Lovato hier precies mee bedoelt is niet duidelijk. Wel twitterde ze afgelopen maand over haar verbroken relatie met de 31-jarige Wilder Valderrama. "Het belangrijkste wat een vrouw kan leren is dat ze nooit een man nodig heeft."

Ook uitte Lovato in december haar woede tegenover Disney Channel via Twitter. In een serie op het kanaal Disney werd een grap gemaakt over eetstoornissen. "Beste Disney Channel, over eetstoornissen maak je geen grappen," reageerde ze. Disney liet hierop weten de gewraakte aflevering uit de roulatie te halen.

Demi Lovato begon op 6-jarige leeftijd haar carrière in de kinderserie Barney and Friends. Ze brak door toen ze met de Jonas Brothers in de door Disney geproduceerde filmreeks Camp Rock speelde.

Ook verliezers The Voice krijgen single

De vier finalisten van The Voice of Holland krijgen ieder een single. Erwin Nyhoff, Chris Hordijk en Paul Turner duiken binnenkort de studio in voor een eigen nummer. Winnares Iris Kroes brengt binnen honderd dagen een heel album uit, zegt een woordvoerder van 8ball Music.

De finalisten hebben deze week gesprekken bij de platenmaatschappij. Nyhoff, Hordijk en Turner zullen alle drie een volledig nieuw nummer uitbrengen en dus niet een bestaand nummer, zoals de single van Kroes.

Ruim 3,6 miljoen mensen zagen de 19-jarige Friezin afgelopen zaterdag met 51 procent winnen van Chris Hordijk. Met haar cover van Someone Like You van Adele staat ze op de derde plaats in de Single Top 100.


Ook verliezers The Voice krijgen single (Foto: Novum)

FOK!filmtips van de dag: The Fugitive

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

The Fugitive 01

Het filmaanbod is vanavond vrij mager. Waren er eergisteren nog zo'n 30 films op de televisie te zien vandaag hebben we de keuze uit slechts een tweetal films. Op Veronica is om 20.30 uur de film The Fugitive te zien. De film uit 1993 met onder meer Harrison Ford, Tommy Lee Jones en Jeroen Krabbé is gebaseerd op de gelijknamige tv-serie uit de jaren zestig. De film draait om dokter Richard Kimble (Ford) die wordt gearresteerd omdat hij ervan wordt verdacht dat hij zijn vrouw heeft vermoord. Kimble ontsnapt en gaat, met de politie op zijn hielen, op zoek naar de ware moordenaar. 

The Fugitive 02

Op RTL8 om 20.30 uur het wanproduct The Wiz van Sidney Lumet. De multiculti versie van The Wizard Of Oz met 33-jarige Diana Ross (!) die het 14-jarige meisje Dorothy speelt en Michael Jackson als vogelverschrikker. Neem daarbij de verschrikkelijk gedateerde discomuziek en je moet wel heel erg niet van films houden als je nog gaat kijken.

The Wiz

De FOK!filmtip van vandaag is dus The Fugitive, te zien om 20.30 uur op Veronica.

The Girl with the Dragon Tattoo wint van Süskind

The Girl with the Dragon Tattoo heeft het afgelopen weekeinde de meeste bezoekers naar de Nederlandse bioscopen getrokken. De film, naar het boek van de Zweedse schrijver Stieg Larsson, won van onder meer Süskind. Beide films zijn sinds donderdag te zien in de bioscoop.

De Nederlandse film Süskind komt binnen op de tweede plaats van de bioscooplijst. De derde plek wordt bezet door The Iron Lady, de film waarin Meryl Streep in de huid kruipt van voormalige Britse premier Margaret Thatcher.

Sciencefictionthriller The Darkest Hour zakt van de eerste naar de zesde plek in de lijst. Nova Zembla, dat al negen weken in de lijst staat en al bijna acht miljoen euro opbracht, zakt naar de vierde plek.

EMI kijkt uit naar samenwerking met Rockstar Games

Muziekuitgever EMI kijkt uit naar de samenwerking met Rockstar Games voor Grand Theft Auto V. EMI kan namelijk een aantal goede nummers kwijt in de game die anders nooit in videogames zouden kunnen komen.

“Over the years, the Grand theft Auto series has provided EMI Music Publishing with a unique opportunity to get sync placements for some hidden gems in our catalogue that otherwise may not have landed in the world of video games,” aldus de Vice President van EMI.

Welke nummers in GTA V komen te zitten is nog niet bekend behalve het nummer dat in de trailer gebruikt is: The Small Faces - Ogdens' Nut Gone Flake.

Judith Osborn pissig over 'knip- en plakwerk' RTL

Judith Osborn vindt dat ze niet goed is neergezet in het RTL-programma Wie Is de Reisleider. De blondine twitterde dat ze 'in geen enkel opzicht lijkt op degene in het programma'.

In het programma is Osborn de reisleider van een groep mensen die door de Verenigde Staten trekt. De 45-jarige ontwerpster begon zonder zichzelf aan de groep voor te stellen. Ook liet het programma afgelopen donderdag zien dat ze haar groep ruim drie kwartier liet wachten omdat ze nog moest winkelen.

"Knap staaltje plak- en knipwerk van Wie Is de Reisleider", vervolgde Osborn vervolgt haar tirade op Twitter. "Zo niet voor herhaling vatbaar!" Een paar uur later bond Osborn alweer in. "Ben niet boos. It's only tv but I like it! Bovendien zelf heb ik niets gezien. Wel mijn stagiaire en vriendinnen."

RTL laat in een reactie weten inmiddels contact te hebben gehad met Osborn. Volgens de zender zegt de presentatrice dat ze de tweets niet zelf de wereld in heeft geholpen, maar slechts berichten van anderen rondstuurt. Uit het overzicht van haar berichten blijkt echter dat ze wel vanaf Osborns Twitteraccount zijn verstuurd.

GTA en Spongebob als PS2-klassieker naar PS3

De ESRB heeft Grand Theft Auto III, Grand Theft Auto: Vice City en enkele SpongeBob-games een nieuwe rating gegeven voor de PS3. De games zullen de titel PS2 Classic krijgen en te downloaden zijn via het PSN.

Helaas is deze mogelijkheid voor games downloaden nog niet beschikbaar in Europa en blijft hij voorlopig exclusief voor Amerika. Of de service en de games ook naar Europa komen is nog niet bekend.

GTA

S. de Jong stopt met honkballen voor Oranje

Catcher Sidney de Jong heeft besloten niet langer meer uit te komen voor het Nederlands team. De catcher speelde exact 200 interlands en in zijn laatste wedstrijd won De Jong de wereldtitel tijdens het WK in Panama.

De honkballer liet weten met veel plezier altijd voor Oranje uit te zijn gekomen."Na elf jaar met veel plezier in het Nederlands team gespeeld te hebben, is het moment gekomen dat ik meer tijd aan mijn gezin en toekomst wil besteden."

Elf jaar geleden debuteerde De Jong voor het Nederlandse team op het EK. Daarnaast mocht hij twee keer mee naar de Olympische Spelen, hij deed driemaal mee aan de Intercontinal Cup en nam deel aan vijf Wold Baseball Classics. 

Geen 538 Koninginnedagfeest dit jaar

Radio 538 zal dit jaar geen Koninginnedagfeest organiseren. Het jaarlijks terugkerend festijn op het Museumplein in Amsterdam werd door de burgemeester van Amsterdam verboden vanwege de veiligheid.

Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar een alternatieve plek voor het feest, zoals het plein bij de RAI. Echter mogen er van de gemeente Amsterdam maar 60.000 mensen bij zijn. Aangezien Radio 538 Koninginnedag een feest voor het volk vindt, past kaartverkoop daar niet bij. Dit jaar dus geen Radio 538 met Koninginnedag.

''Met pijn in het hart moeten we afscheid nemen van het succesvolle Koninginnedagfeest. Maar aan de andere kant ligt er ook weer een mooie uitdaging om na te denken over een nieuw concept. Alle luisteraars met leuke suggesties, zijn welkom om dit met Radio 538 te delen." Aldus Jan-Willem Brüggenwirth, algemeen directeur van Radio 538.

'Gadhafi-aanhangers nemen Bani Walid over'

Aanhangers van de verdreven Libische leider Moammar Gadhafi hebben de hele stad Bani Walid ingenomen. Dat meldde de lokale functionaris M'barek al-Fotmani, een voormalig lid van de Nationale Overgangsraad in the woestijnstad maandag.

Eerder op de dag waren er berichten over een aanval van Gadhafi-aanhangers op een basis van de troepen die Gadhafi vorig jaar verdreven. Volgens een woordvoerder zijn zeker vier verdedigers gedood en zijn 20 anderen gewond geraakt. De ruim 100 aanvallers zouden groene vlaggen dragen, het symbool van het regime van Gadhafi. De woordvoerder vertelde dat Gadhafigetrouwen zondag flyers hebben verspreid. "We komen snel terug. We zullen de ratten onschadelijk maken", zou daarop hebben gestaan.

De stad ligt circa 150 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Tripoli. Veel inwoners van de stad behoren tot een stam die lang trouw is gebleven aan Gadhafi. De plaats was een van de laatste bolwerken van Gadhafi, die in oktober werd gedood bij zijn thuisplaats Sirte.

'Gadaffi-aanhangers nemen Bani-Walid over'
'Gadhafi-aanhangers nemen Bani-Walid over' (Foto: ANP)

Fortnite zal meer casual zijn

Tim Sweeney van Epic Games heeft in een interview aangegeven dat Fortnite een casual-game gaat worden. De game wordt gemaakt voor een breder publiek dat anders is dan die van bijvoorbeeld Gears of War.

Fortnite is vorig jaar december tijdens de VGA's onthuld. Er zijn nog geen gameplaybeelden te zien of informatie over platform en releasedatum bekendgemaakt. Sweeney geeft aan dat ondanks dat ze zich meer richten op een casual-publiek met Fortnite dat de game wel gemaakt wordt met AAA-productiewaarden.

Het gehele interview waar Tim Sweeney ook andere onderwerpen bespreekt is hier te lezen.

Jochie (16) bezwangert lerares

Een 16-jarige jongen, die al drie jaar een relatie heeft met zijn lerares, wordt vader. Renata Juras, 43 en ontslagen sinds de seksaffaire uitlekte, is namelijk al 20 weken in blijde verwachting.

De bijzondere relatie werd drie jaar geleden wereldnieuws. De zaak kwam aan het licht toen het ventje tegenover zijn stiefvader opschepte over wat voor een baas hij is. De beste man kon er echter niet om lachen en schakelde de politie in.

De rechtbank heeft de lerares 22 maanden voorwaardelijk gegeven. In de rechtbank heeft het kereltje verteld dat hij verliefd is op zijn juf en dat ze zelfs trouwplannen hadden. Juras was ondertussen al bij hem en zijn moeder ingetrokken toen ze werd ontslagen als lerares.

Het stel had destijds beter kunnen wachten. De minimumleeftijd voor seks ligt in Oostenrijk op 14 jaar. De jongen, inmiddels getrouwd met Juras, is nog steeds boos over de rechtszaak: "Ik werd gezien als slachtoffer", vertelt hij. "Ze zou me hebben verleid. Dat is pertinent onjuist. Het was juist ik die alle stappen heeft gezet."

Het stel is dolgelukkig met de aanstaande gezinsuitbreiding. "Het is een bewust geplande zwangerschap die we beiden wilden. Ik ben door het dolle heen. We hebben al een naam bedacht, maar die willen we nog niet bekendmaken."

Groen licht voor wegpompen brandstof cruiseschip

Er kan mogelijk dinsdag al worden begonnen met het wegpompen van bijna twee miljoen liter brandstof van het cruiseschip Costa Concordia. Dat hebben de Italiaanse autoriteiten gezegd. Het schip loopt niet langer het risico af te glijden naar een lager gelegen deel van de zeebodem en bovendien kan de zoektocht naar slachtoffers tegelijkertijd worden voortgezet.

Volgens de jongste cijfers zijn er in totaal vijftien dodelijke slachtoffers. Maandagmiddag werden in het internetcafé van het schip twee vrouwen gevonden. Hun lichamen zijn geborgen. Er worden nog zeventien mensen vermist, maar omdat er mogelijk ook ongeregistreerde gasten aan boord van het schip waren kan dit aantal in werkelijkheid nog hoger zijn.

De zoektocht naar slachtoffers wordt onverwijld voortgezet 'zo lang het mogelijk is te inspecteren wat er te inspecteren valt', aldus een medewerker van de Dienst Burgerbescherming. Wel bestaan er zorgen voor de gezondheid van duikers, omdat ze worden blootgesteld aan rottend voedsel dat in het schip ronddrijft.

De Costa Concordia liep bijna anderhalve week geleden voor de kust van Toscane op een rots en kapseisde vervolgens. In totaal waren er 4200 personen aan boord van het schip.


Groen licht voor wegpompen brandstof cruiseschip (Foto: Novum)

Decaan TU Delft per direct opgestapt

De decaan van de faculteit Werktuigbouwkunde van de Technische Universiteit Delft stapt per direct op. Marco Waas kwam vorige week in het nieuws vanwege zijn declaraties.

"Hij heeft besloten zijn taken neer te leggen omdat hij door de hectiek en de publiciteit zijn werk niet kan doen", bevestigt een woordvoerder van de onderwijsinstelling. Het college van bestuur heeft alle begrip voor het besluit van de decaan, aldus de zegsvrouw.

NRC Handelsblad schreef vrijdag dat Waas 27.000 euro bij zijn werkgever had gedeclareerd voor de kosten van een kantoor aan huis, terwijl een deel van de bonnetjes verband hield met aan huis gevestigde bedrijven van zijn echtgenote. TU-bestuursvoorzitter Dirk Jan van den Berg noemde de manier waarop de decaan onkosten declareerde in de krant een 'ontoelaatbare verstrengeling'.

Hoewel de declaraties niet onrechtmatig waren, liet Waas weten vijftienduizend euro aan ontvangen declaraties terug te betalen. Waas, die ook hoogleraar is, gaf in de krant toe dat de afspraken niet meer 'passen in het huidige tijdsgewricht'. Hij mocht jaarlijks twaalfduizend euro aan kosten declareren.

Een paar weken geleden gaf de decaan aan niet in te zijn voor een derde termijn van vier jaar 'wegens andere ambities' en per 1 april op te stappen. Dat is nu vervroegd.

[Upd] Internetbankieren ING wederom plat

Op dit moment kampt ING met een storing, hierdoor is het momenteel niet mogelijk om uw bankzaken online te regelen. "Mijn ING is tijdelijk niet beschikbaar. Wij doen ons uiterste best om dit zo snel mogelijk te verhelpen" meldt de pagina van mijn.ing.nl.

Gisterenmiddag kampte ING ook al met een storing, toen kon er wel ingelogd worden maar werd de tekst "er zijn geen gegevens beschikbaar" weergegeven. Hoelang de storing nog zou duren kon een woordvoerder van de ING niet zeggen.

Update 12.29 uur
De storing die het internetbankieren van ING betrof is voorbij. 

Update 13.14 uur
Op dit moment bestaat er een kans dat u wederom niet kunt inloggen. Ditmaal niet door een storing maar omdat het te druk is. "Op dit moment zijn er zeer veel bezoekers op Mijn ING. Hierdoor is het nu helaas niet mogelijk om in te loggen. Probeert u het over enkele minuten nogmaals. Onze excuses voor het ongemak", aldus de website van Mijn ING.

Update 16.41 uur
Wederom ligt het internetbankieren bij de ING eruit. Hoelang dit gaat duren is niet bekend. 

Een woordvoerder van de ING bevestigt dat de storing aanhoudt. "Dit is echt niet de dienstverlening die wij aan onze klanten willen geven. Wij schamen ons er inmiddels wel voor", aldus de woordvoerder van ING.

Fan herbouwt Star Wars IV dankzij community

In 2009 had een zekere Casey Pugh een idee: hij heeft de film Star Wars: Episode IV - A New Hope in stukjes van 15 seconden geknipt en iedereen gevraagd om deze segmenten zelf opnieuw te spelen. Via de website van Pugh konden bezoekers op totaal eigen wijze deze onderdelen maken, knippen, bouwen, spelen of animeren.

Op 18 januari 2012 was het project na vele uren werk eindelijk klaar. Ziehier: Star Wars Uncut.

'Inrijder filefuik A2 had geen rijbewijs'

De man die ervan wordt verdacht in oktober op de A2 bij Abcoude een onschuldige man te hebben doodgereden in een door de politie gecreëerde filefuik, reed zonder een geldig rijbewijs. Dat stelt het Openbaar Ministerie (OM) in de definitieve tenlastelegging, zo heeft een woordvoerster maandag desgevraagd gezegd.

De man wordt vervolgd voor doodslag. Justitie wil hem eveneens veroordeeld krijgen voor poging tot doodslag, omdat hij op agenten zou hebben ingereden en benzinediefstal.

De botsing vond plaats ter hoogte van Abcoude. De verdachte werd samen met zijn zoon achtervolgd door de politie, nadat hij bij een tankstation bij Vianen zou zijn weggereden zonder te betalen. Toen de politie een stopteken gaf, gingen de brandstofdieven er met hoge snelheid vandoor. Ze reden roekeloos en ramden drie keer een politiewagen voor ze in de file tot stilstand kwamen, zo liet de politie direct na het ongeval weten.

'Inrijder filefuik A2 had geen rijbewijs'
'Inrijder filefuik A2 had geen rijbewijs' (Foto: ANP)

Ecclestone hoopt op spannend F1-seizoen

Bernie Eccelstone hoopt in 2012 op een spannend gevecht in de Formule 1. In het afgelopen seizoen was Sebastian Vettel, die zijn wereldtitel prolongeerde, en daarmee ook zijn team Red Bull Racing heer en meester.

Ecclestone liet in de Salzburger Nachrichten weten te hopen dat Red Bull Racing en Vettel dit jaar niet zullen domineren. "Maar ik verwacht eerlijk gezegd van wel", aldus de preses van de FIA. "Ik heb liever een titelstrijd die tot het einde van het seizoen duurt."

Mocht Vettel ook in het nieuwe seizoen weer van zich doen spreken, dan hoopt Ecclestone op spannende races. "Televisiekijkers vinden spanning in de races uiteindelijk toch belangrijker dan spanning het kampioenschap."

Daarnaast rekent Ecclestone dit jaar ook op de eerste GP-zege van Mercedes. "Het zou me enorm verrassen als Mercedes daar dit jaar niet in zou slagen. Verder hoop ik komend seizoen ook een duidelijke verbetering bij Ferrari te zien. Fernando Alonso is een supertalent, hij verdient het om een perfecte auto te hebben."

Neptijger zorgt voor onrust Westerhoven

In het Noord-Brabantse Westerhoven zijn agenten zondagavond uitgerukt nadat een fietsster een melding maakte dat ze een tijger had gezien in het struikgewas naast een sloot.

Omdat de melder twijfelde of het wel om een echte tijger ging is de politie voor de zekerheid uitgerukt.

De agenten hebben vervolgens het pluchen dier op de achterbank van hun auto gelegd. Dit omdat er meerdere ongeruste telefoontjes waren binnengekomen bij de meldkamer. Dit maakte de politie vandaag bekend.

Regisseur: Rihanna wordt groot actrice

Volgens Peter Berg wordt Rihanna een grote actrice. "Dit kan ik alleen al zien door te kijken naar haar intensiteit en opwindende spel in videoclips", zegt de regisseur tegen de BBC.

Berg werkte met de zangeres samen in de film Battleship en was eerder verantwoordelijk voor Hancock uit 2008. De film is opgenomen in Hawaii, waar de 23-jarige zangeres vier maanden vanwege opnames verbleef.

Ondanks de bekendheid van de zangeres had ze volgens Berg geen last van sterallures. "Ze verbleef in een weinig luxueus hotel en had dezelfde kleine trailer als de rest van de cast."

Rihanna is vanaf het voorjaar te zien op het witte doek. Zij maakt in de op Zeeslag gebaseerde film haar debuut als marineofficier. Naast Rihanna is ook acteur Liam Neeson te zien.


Regisseur: Rihanna wordt groot actrice (Foto: Novum)

Sikhs zijn boos op Jay Leno

Jay Leno heeft zich de woede van sikhs op de hals gehaald. De Amerikaanse komiek grapte vorige week in zijn Tonight Show op de zender NBC over de heilige tempel van de sikhs, de Harmandir Sahib in India, voorheen de Gouden Tempel. Er is een petitie tegen Leno gestart en zelfs Indiase politici bemoeien zich met de kwestie.

Leno liet donderdag een foto zien van de tempel en noemde het een mogelijk zomerverblijf voor de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney. In de online petitie die is opgestart eist een groep boze sikhs in Washington dat Leno niet meer over de religie grapt.

In India zelf spreekt Vayalar Ravi, de minister voor Indiërs in het buitenland, schande van de grap, schrijft het Indiase persbureau Press Trust of India. Ravi heeft de Indiase ambassade in de Verenigde Staten gevraagd de zaak aan te kaarten bij het ministerie van buitenlandse zaken.

Ajax twee tot vier weken zonder Ooijer

Ajax kan enkele weken niet beschikken over André Ooijer. De 37-jarige verdediger raakte vrijdag tijdens de training geblesseerd aan zijn kuitspier. Een mri-scan heeft maandag uitgewezen dat de oud-international zijn rechterkuitspier heeft verrekt. Naar verwachting is Ooijer twee tot vier weken zoet met de blessure.

De routinier mist in ieder geval de duels tegen Feyenoord en FC Utrecht, meldt Ajax. Ooijers blessure komt de Amsterdammers slecht uit, aangezien Toby Alderweireld ook in de lappenmand zit. De Belg liep zondag in de wedstrijd tegen AZ een bovenbeenblessure op. Hoewel de exacte aard nog onbekend is, sprak De Boer al de verwachting uit Alderweireld twee weken te moeten missen.

Ook rechtsback Gregory van der Wiel sukkelt met een blessure. Linksback Nicolai Boilesen is al langere tijd uitgeschakeld.

Skylanders brengt meer op dan gedacht

Het avonturenspel Skylanders is een groter succes dan de verkoopcijfers van het spel doen vermoeden. Door de verkoop van extra poppetjes, die nodig zijn om extra spelwerelden te betreden, heeft het spel de op twaalf na grootste omzet van vorig jaar. Dat schrijft het gamevakblad MCV op basis van Britse verkoopcijfers.

Skylanders, dat beschikbaar is voor verschillende spelcomputers, staat op de 48e plaats in de verkooptopvijftig. Als de verkoop van de extra poppetjes wordt meegerekend, staat de game volgens het blad op de achtste plaats.

In de Verenigde Staten en Nederland is het speelgoed tijdelijk uitverkocht geweest in sommige winkels. Uitgever Activision komt regelmatig met nieuwe figuurtjes, waarvan sommige maar in beperkte oplage op de markt zijn gebracht.

Om Skylanders: Spyro's Adventure te spelen moeten plastic wezentjes worden geplaatst op een platform, dat via een usb-verbinding op een spelcomputer is aangesloten. Het virtuele personage dat hoort bij dat specifieke poppetje verschijnt vervolgens op het beeldscherm. Op die manier kunnen kinderen zowel virtueel als fysiek met hun favoriete Skylanders spelen.


Omgevallen bouwkraan verspert A50

Een bouwkraan is maandagmiddag over de A50 tussen de knooppunten Valburg en Ewijk heen gevallen. De snelweg van Arnhem naar Oss is afgesloten.

Na het afsluiten van de rijbaan stond het verkeer binnen tien minuten helemaal stil over een lengte van tien kilometer, meldt de Verkeersinformatiedienst. De file begint bij Heteren en het verkeer vanaf knooppunt Valburg staat ingesloten. Een deel van de automobilisten kan omrijden vanaf knooppunt Ewijk.

Hoelang de A50 afgesloten blijft is nog niet bekend, maar de verwachting is dat de avondspits er last van heeft. Hoe de kraan kon omvallen is nog onduidelijk.

Metal Gear Solid HD Collection-launch trailer

Deze week verschijnt de Metal Gear Solid HD Collection voor de PlayStation 3 en Xbox 360. Om de release te vieren heeft Konami een trailer online gezet waarin we een overzicht krijgen van de drie games die in de verzameling zitten. Zo zien we mijlpalen die de serie door de jaren heen heeft gehaald en zien we welke nieuwe functies ze voor deze verzameling erin hebben gestopt.

In de Metal Gear Solid HD Collection zitten drie games namelijk Metal Gear Solid 2, Metal Gear Solid 3 en Metal Gear Solid: Peace Walker. De eerste twee games zijn op de PlayStation 2 verschenen en Metal Gear Solid Peace Walker was een PSP-game van 2010.

Regisseur: Rihanna wordt groot actrice

Volgens Peter Berg wordt Rihanna een grote actrice. "Dit kan ik alleen al zien door te kijken naar haar intensiteit en opwindende spel in videoclips", zegt de regisseur tegen de BBC. Berg werkte met de zangeres samen in de film Battleship en was eerder verantwoordelijk voor Hancock uit 2008.

De film is opgenomen in Hawaii, waar de 23-jarige zangeres vier maanden vanwege opnames verbleef. Ondanks de bekendheid van de zangeres had ze volgens Berg geen last van sterallures. "Ze verbleef in een weinig luxueus hotel en had dezelfde kleine trailer als de rest van de cast."

Rihanna is vanaf het voorjaar te zien op het witte doek. Zij maakt in de op Zeeslag gebaseerde film haar debuut als marineofficier. Naast Rihanna is ook acteur Liam Neeson te zien.

Schmallenbergvirus nu ook bij kalveren

Het Schmallenbergvirus is nu ook vastgesteld bij kalveren. Dat bevestigt een woordvoerder van staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) maandagmiddag.

Het virus is vastgesteld bij twee kalveren die misvormd zijn geboren op bedrijven in Flevoland en Drenthe. Tot nu toe manifesteerde het virus zich in Nederland alleen bij schapen en geiten.

Het nieuws is voor Bleker geen aanleiding om zijn beleid te wijzigen. Sinds medio december geldt in Nederland een meldplicht voor het virus, dat bij dieren onder meer koorts, diarree, zwakte en verminderde melkproductie veroorzaakt. Ook kan het tot misvormingen bij geboortes leiden.

Rusland stelde naar aanleiding van de uitbraak van het virus een importverbod van geiten en schapen in.

Bruins op proef bij Glasgow Rangers

Luigi Bruins is deze week op proef bij Glasgow Rangers. De 24-jarige middenvelder krijgt van trainer Ally McCoist de kans om zich te bewijzen bij de Schotse topclub. Bruins vertrok eind vorig jaar al na een paar maanden bij Red Bull Salzburg en zit sindsdien zonder club.

Bruins brak in 2005 door in het betaalde voetbal bij Excelsior. Na drie jaar dwong de aanvallende middenvelder een overgang naar Feyenoord af, maar daar moest hij afgelopen zomer vertrekken.

[AO] Djokovic in vier sets langs Hewitt

Novak Djokovic heeft het Australische publiek beroofd van de laatste hoop op een eindzege van een landgenoot. De nummer één van de wereld was in de vierde ronde in vier sets te sterk voor de nog enige overgebleven Australiër Lleyton Hewitt: 6-1, 6-3, 4-6 en 6-3. De titelverdediger mag nu met David Ferrer (5) strijden voor een plek in de halve finale.

In de Rod Laver Arena was aanvankelijk sprake van een eenzijdige wedstrijd. Hewitt haalde zoals aangekondigd alles uit de kast, maar kwam simpelweg tekort tegen Djokovic, die de eerste drie rondes nog geen set afstond. De Djoker was superieur en won de eerste twee sets met 6-1 en 6-3.

In de derde set volgde een wonderbaarlijke opleving van Hewitt. De voormalige mondiale nummer één steeg voor eigen publiek boven zichzelf uit. Hij maakte een vroege break ongedaan, brak nogmaals de service van Djokovic en sleepte de derde set met 6-4 binnen.

In het begin van de vierde set hielden de spelers gelijke tred. Hewitt kreeg zelfs enkele breekpunten op de service van Djokovic. Waar de Australiër die niet benutte, sloeg Djokovic bij 3-2 wel toe. Bij een 5-3 voorsprong serveerde de nummer één van de plaatsingslijst de wedstrijd professioneel uit.

Djokovic mag zich nu opmaken voor zijn twaalfde ontmoeting met Ferrer. De balans slaat met zes zeges nipt door in het voordeel van de Serviër. De laatste wedstrijd ging echter overtuigend naar Ferrer. De Spanjaard versloeg Djokovic tijdens de Tour Finals met 6-1 en 6-3.


Djokovic in vier sets langs Hewitt (Foto: Novum)

Ben Saunders brengt album uit in Polen

Ben Saunders staat op het punt Polen te veroveren. "Mijn album: You Thought You Knew Me Now komt uit in Polen op 7 februari," twittert de zanger. "Het gaat allemaal echt gebeuren nu. Worldwide Step 1", juicht hij.

De 28-jarige zanger tekende afgelopen zomer een internationaal contract bij Sony. Het debuutalbum komt waarschijnlijk ook in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten uit. Eerder vloog de zanger al naar Londen om een single voor de Britse markt op te nemen.

De zanger won de eerste editie van The Voice of Holland, wat hem optredens in buitenlandse edities van de talentenshow opleverde. Zo vloog hij in juni naar Los Angeles om in de Amerikaanse Voice op te treden en zong Saunders in oktober in Polen.

'Kremlin weert tegenstrever Poetin'

De leider van de Russische liberale partij Yabloko, Grigory Javlinski, mag niet deelnemen aan de Russische presidentsverkiezingen. Volgens Javlinski weerspiegelt het besluit van de kiescommissie de vrees van de regering voor concurrentie.

Volgens Javlinski willen de autoriteiten voorkomen dat hij de strijd aangaat met Vladimir Poetin die van plan is opnieuw het presidentschap op te eisen. Andere kandidaten zouden slechts in naam rivalen zijn voor Poetin, in werkelijkheid volgen ze het Kremlin. "Ze laten me niet deelnemen aan de race, omdat ze geen alternatief willen toestaan - politiek, economisch en moreel", zei Javlinski op een persconferentie.

Volgens de Centrale Kiescommissie is meer dan twintig procent van de handtekeningen die Javlinski nodig had om deel te nemen niet geldig. De commissie gaat nu een tweede steekproef houden waaruit moet blijken of er nog meer ongeldige handtekeningen tussen de twee miljoen steunbetuigingen zitten. Op basis daarvan wordt een definitief besluit genomen over de deelname van Javlinski.

De kandidatuur van Poetin heeft te lijden onder hevige protesten tegen de parlementsverkiezingen van december. Volgens velen was er sprake van stembusfraude en tienduizenden mensen hebben hun ongenoegen laten blijken.

De partij van Javlinski, die bij de parlementsverkiezingen de kiesdrempel van zeven procent niet wist te halen, zette duizenden waarnemers in die bewijs van stembusfraude in het voordeel van de partij van Poetin, Verenigd Rusland, documenteerden.

Javlinski beweert dat de regering hem verbiedt deel te nemen, omdat ze vreest voor strenge controles door waarnemers van Yabloko bij de presidentsverkiezingen.

In totaal zijn er nu drie kandidaten die deelnemen aan de presidentsverkiezingen. de partijleider van de Communistische partij, Gennadi Zjoeganov, de ultranationalistische Vladimir Sjirinovski en de leider van de socialistische partij Rechtvaardig Rusland, Sergej Mironov. Omdat de partijen van de drie kandidaten zitting hebben in het parlement is het voor hun eenvoudiger om deel te nemen aan de race om het presidentschap.

Het lijkt erop dat maandag een vierde kandidaat aan het rijtje kan worden toegevoegd. Volgens de kiescommissie heeft ook miljardair Michail Prochorov voldoende handtekeningen opgehaald. Voorlopig onderzoek heeft uitgewezen dat de lijst met handtekeningen voldoet aan de wettelijke eisen.

Volgens Javlinski vertegenwoordigen alle kandidaten 'een bepaald gezicht van de regering'. Hij waarschuwde dat als hij niet kan deelnemen de wettigheid van de stembusgang ondermijnd wordt en kan leiden tot onrust in de toekomst. "Hoe minder vertrouwen en legitimiteit er is, des te onvoorspelbaarder en gewelddadiger wordt de situatie in het land", voorspelt hij.

Rendla onder het mes in Verenigde Staten

FC Twente-aanvaller Andrej Rendla gaat deze week in de Verenigde Staten onder het mes voor zijn gekwetste kruisband. De 21-jarige Slowaak wordt in Vail geholpen door de beroemde dokter Richard Steadman.

Hoelang Rendla in Amerika moet verblijven is afhankelijk van het succes van de operatie. Rob Ouderland, manager medische zaken bij Twente, begeleidt hem.

De 21-jarige Rendla scheurde in november de voorste kruisband in zijn linkerknie af tijdens een duel van Jong Twente. Voor de aanvaller is het al de derde zware knieblessure sinds hij voor de Tukkers speelt. Hij staat sinds 2007 onder contract bij Twente. Vorig seizoen werd de aanvaller uitgeleend aan Heracles Almelo.

De Amerikaanse specialist Steadman opereerde eerder onder anderen Ruud van Nistelrooy, Romeo Castelen en Jonathan Reis.

'Wetenschappelijk bewijs voor aliens op Venus'

Leonid Ksanfomaliti heeft mogelijk de ontdekking van de eeuw gedaan. De Russische wetenschapper zegt buitenaards leven te hebben ontdekt op Venus.

Ksanfomaliti heeft hiervoor satellietbeelden onder de loep genomen die 30 jaar geleden door Venus-13 zijn gemaakt. De wetenschapper aan het Instituut voor Ruimteonderzoek aan de Russische Academie voor Wetenschappen zegt dat op de beelden een soort schorpioen te zien is. Daarnaast zouden een zwarte flap en een schotel te zien zijn, die bewegen als de camera van de sonde het gebeuren vastlegt.

"Ze verschijnen ineens, veranderen van vorm en verdwijnen weer", zo vertelt de Rus in een wetenschappelijke publicatie. "Wat als we de huidige theorieën over dat er geen leven op Venus mogelijk is overboord gooien. Laten we vrijmoedig suggereren dat de morfologische kenmerken van de objecten ons in staat zou stellen om te beweren dat zij leven."

Tot op heden is leven op Venus nooit eerder aangetoond. Met een oppervlaktetemperatuur van 464 graden Celsius is leven op onze buurtplaneet bijzonder onaangenaam.


Een filmpje over de bijzondere ontdekking

Nasrdin Dchar in nieuwe film Jim Taihuttu

Gouden Kalf-winnaar Nasrdin Dchar gaat in de nieuwe film van Jim Taihuttu spelen. "Taihuttu gaat dit jaar een film maken met Marwan Kenzari in de hoofdrol", zegt de acteur tegen radiozender FunX. "Ik speel zijn ongeneeslijk zieke broer."

"Het wordt een heel harde film, een heel rauwe film", laat Dchar verder weten. Een medewerker van Habbekrats, het productiebedrijf van Taihuttu, bevestigt dat de film in aantocht is, maar kan of wil nog geen verdere details over het project naar buiten brengen.

De 33-jarige Dchar won vorig jaar een Gouden Kalf voor zijn rol in Rabat. De film over drie vrienden die op reis gaan naar Marokko was het regiedebuut van Victor Ponten en Taihuttu. Ook de 28-jarige Kenzari speelde in de roadmovie. Dchar is momenteel in de bioscopen te zien in het oorlogsdrama Süskind.

[Upd] Janmaat akkoord met schorsing

Daryl Janmaat moet waarschijnlijk het volgende duel van sc Heerenveen missen. De aanklager betaald voetbal van de KNVB wil dat Janmaat voor twee duels, waarvan één voorwaardelijk, wordt geschorst voor zijn rode kaart die hij kreeg in het duel tegen De Graafschap.  

De rechtsback van Heerenveen kreeg zaterdagavond van arbiter Ed Janssen de rode kaart te zien vanwege een te late tackle op Michael de Leeuw. Janmaat was verbaasd over zijn rode kaart. De club heeft tot 15.30 uur om te reageren op het voorstel van de aanklager. Ondanks dat Heerenveen meer dan de helft van de wedstrijd met tien man moest voetballen werd er wel met 0-2 gewonnen in Doetinchem. 

Update:

Daryl Janmaat is akkoord gegaan met het voorstel van de aanklager van de Nederlandse voetbalbond. Dit meldt Sport Promotion op zijn website.

Janmaat is voor één duel geschorst en mist daardoor de competitiewedstrijd met FC Utrecht. Hierdoor is hij wél speelgerechtigd voor het bekerduel met Vitesse, dat daarop volgt. "Dat was de voornaamste reden om hiermee akkoord te gaan", aldus de voetballer.

"We voelden er veel voor om in beroep te gaan, maar dan loop je ook kans dat de straf zwaarder uitvalt. Nu kon er geschikt worden voor een wedstrijd schorsing en een voorwaardelijk. In hoger beroep zie je toch vaak dat de strafmaat juist wordt verhoogd, in dit geval had dat dus op twee duels uit kunnen komen. Dat risico wilden we niet nemen."

Feyenoord wil door met Gio en Lodewijks

Feyenoord wil de contracten met Giovanni van Bronckhorst en Patrick Lodewijks openbreken en verlengen. Dat meldt Jan Dirk Stouten, verslaggever voor RTV Rijnmond, via Twitter. Beide heren zijn op dit moment assistent van trainer Ronald Koeman.

De Rotterdammers maakten vorige week bekend dat Koeman zijn contract tot medio 2013 heeft verlengd. Daarbij was wel de voorwaarde gesteld dat de technische staf intact zou blijven. Martin van Geel, technisch directeur van de ploeg uit Rotterdam-Zuid voegt de daad nu bij het woord en zal de gesprekken met het duo op korte termijn starten.

Jean-Paul van Gastel, eveneens assistent van Koeman, heeft nog een doorlopend contract en komt voorlopig niet in aanmerking voor een nieuwe verbintenis.

[Video] Bobsleeër verliest remmer bij de start

De Duitse bobsleeër Francesco Friedrich zal zich zijn debuut in de wereldbeker nog lang gaan herinneren. De 21-jarige piloot zag op de baan van Sankt Moritz zijn remmer Jannis Bäcker (27) al bij de start vallen, waarna hij een run alleen moest maken en gediskwalificeerd werd.

Friedrich werd vorige week nog gekroond tot winnaar van de Europacup en mocht als beloning zijn debuut maken in de wereldbeker als Duitsland III. Hij kreeg de ervaren remmer Bäcker achter zich die zelfs nog verjaardagswensen op zijn kuiten had laten zetten. Bäcker gleed weg op het moment dat hij na de afzet op de houten balk met de schoenen op het ijs kwam. Friedrich moest de run hierdoor alleen maken en had zonder het extra gewicht van de remmer alle moeite om de slee in de baan te houden.

Allereerste op film vastgelegde kus te zien

Kussen is iets dat je liever samen doet. Zonder pottenkijkers in de buurt. Gewoon het binnenste van elkaars mond ontdekken en je gang gaan. Tegenwoordig kun je in de bioscoop en op de televisie geen programma meer zien of er wordt wel iemand afgelebberd. En of dat aflebberen nu van onderen of van boven gebeurt dat maakt ook niet zo veel meer uit. Alles wordt breed uitgemeten op het scherm.

In 1896 ging kussen er heel anders aan toe. Het bleef ook echt bij enkel een kusje. Voor de filmindustrie was het een hele stap om een kus tussen twee personen onderdeel te laten zijn van een film. In het filmpje hieronder zie je de eerste kus die op film is vastgelegd. Zo te zien levert het flink wat gespreksstof op.

Voorlopig geen tweede kerncentrale in Borssele

Er wordt voorlopig geen tweede kerncentrale in Borssele gebouwd. De plannen zijn voor twee tot drie jaar in de ijskast gezet, maakte het Zeeuwse energiebedrijf Delta maandag bekend.

De redenen voor het uitstel zijn 'de combinatie van de financiële crisis, de hoge investeringen die nodig zijn voor een kerncentrale, het huidige investeringsklimaat en de huidige overcapaciteit op de elektriciteitsmarkt met lage energieprijzen'. Zodra de 'omgevingsfactoren' verbeteren, pakt het energiebedrijf de draad weer op.

De aandeelhouders zijn maandag geïnformeerd over het besluit. Eind december liet Delta al weten dat het een halfjaar zou wachten met de vergunningsaanvraag voor de tweede kerncentrale. Ook dat besluit werd ingegeven door het wegvallen van mogelijke investeerders vanwege de lage energieprijs.

Minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) laat in een reactie weten dat het kabinet geen belastinggeld inzet voor de bouw van een kerncentrale. "Ik begrijp dat de financiële crisis voor Delta aanleiding is het besluit over een tweede kerncentrale enkele jaren uit te stellen. Het is aan de energiebedrijven zelf om het besluit te nemen over investeringen."

GroenLinks is blij met het uitstel en hoopt dat het uiteindelijk tot afstel komt. "Dit is een enorme overwinning voor alle voorstanders van schone energie", reageert fractievoorzitter Jolande Sap. "Nederland kan prima zonder kernenergie. Het zegt veel dat Delta de financiering niet rondkrijgt. Blijkbaar voelen ze ook aan dat er te weinig draagvlak is voor de bouw van een kerncentrale."


Voorlopig geen tweede kerncentrale in Borssele (Foto: Novum)

Acties truckers en taxichauffeurs in Italië

Vrachtwagenchauffeurs in Italië hebben maandag in het noorden bij Milan en in het zuiden bij Napels wegen geblokkeerd uit protest tegen een verhoging van de benzineprijs. De prijsstijging maakt deel uit van een reeks bezuinigingsmaatregelen van de nieuwe Italiaanse regering. Stakende truckers legden vorige week het goederenvervoer op Sicilië al plat.

Ook taxichauffeurs legden maandag het werk neer. Zij zijn gekant tegen een plan van de regering om meer taxivergunningen uit te geven. De regering wil een serie hervormingen doorvoeren waarmee ze investeerders hoopt te overtuigen dat ze een goede strategie heeft om de staatsschuld aan te pakken. De uitgave van nieuwe taxivergunningen maakt deel uit van deze hervormingen.

De regering liet weten wegversperringen niet te zullen accepteren, maar te zullen proberen het conflict met de chauffeurs via overleg op te lossen.

Nog twee man vast voor doodsteken kroegbaas

Van de zeven mensen die werden opgepakt na een fatale steekpartij in het Noord-Hollandse Tuitjenhorn afgelopen weekeinde zitten er nog twee vast. De politie heeft de overige vijf maandag naar huis gestuurd. Zij blijken niets met het incident te maken te hebben, zegt een woordvoerder.

Bij de steekpartij op de vroege zaterdagochtend werd een 43-jarige café-eigenaar voor de deur van zijn kroeg doodgestoken toen hij een ruzie probeerde te sussen. Het slachtoffer zou vlak voordat hij het bewustzijn verloor namen hebben genoemd van de daders. Of zij nog vastzitten is niet duidelijk. De politie wil daar niets over kwijt.

De politie verdenkt nu nog een 35-jarige man uit Alkmaar en een 26-jarige man uit Heerhugowaard. De tweede verdachte raakte bij de steekpartij gewond en moest behandeld worden in een ziekenhuis.

Nieuw onderkomen filmmuseum Eye in april open

Het nieuwe filminstituut en -museum Eye gaat op 5 april open voor publiek. Bezoekers kunnen dan terecht in de vier filmzalen, een tentoonstellingsruimte en restaurant in het nieuwe onderkomen aan het IJ in Amsterdam, meldt het museum maandag.

Het witte gebouw tegenover het Centraal Station in Amsterdam-Noord wordt geopend met de tentoonstelling Found Footage: Cinema Exposed, over de totstandkoming van nieuwe films en videokunst. De bouw heeft twee jaar geduurd. Dat de nieuwe locatie dit voorjaar open zou gaan, was al langer bekend.

Het filmmuseum was voorheen gevestigd in het Vondelparkpaviljoen, waar de AVRO intrekt. Het Eye Film Instituut komt voort uit de fusie van het Filmmuseum, het Nederlands Instituut voor Filmeducatie, de Filmbank en Holland Film in 2009.

Acteur Nasrdin Dchar klaar met aandacht media

Nasrdin Dchar heeft het even gehad met de aandacht van de media. De 33-jarige acteur won in september een Gouden Kalf, wat resulteerde in een emotioneel en veelbesproken dankwoord. Daardoor stond hij de afgelopen maanden veelvuldig in de schijnwerpers.

"Als ik eerlijk ben, heb ik daar wel een beetje genoeg van", zegt Dchar maandag in dagblad Spits. "Na de promotie voor Süskind doe ik een tijdje geen interviews meer. Ik ben wel even uitgepraat en wil weer over tot de orde van de dag: het beoefenen van mijn vak."

De acteur van Marokkaanse afkomst speelt in de Nederlandse oorlogsfilm Süskind een handlanger van Walter Süskind. Het titelpersonage weet honderden joodse kinderen te redden van de nazi's. De film draait momenteel in de bioscopen.


Acteur Nasrdin Dchar klaar met aandacht media (Foto: Novum)

Witherspoon en Reynolds worden kunstenaarskoppel

Reese Witherspoon en Ryan Reynolds gaan schilderen. De acteurs hebben getekend voor rollen in de biografische film Big Eyes over het bohemienleven van kunstenaarsechtpaar Margaret en Walter Keane. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De schilderijen van de Keanes kregen in de jaren zestig grote bekendheid door de karakteristieke grote ogen van de geportretteerden. Het leven van het stel zat vol controverse. Zo krabbelde Walter regelmatig zijn eigen naam op schilderijen van zijn vrouw en streek hij met de eer.

Big Eyes wordt geregisseerd en geschreven door Scott Alexander en Larry Karaszewski, bekend van de scenario's van Problem Child en Ed Wood. "We zijn heel blij met deze droomcast voor ons droomproject", zeggen de twee in een verklaring.

"Walter is een enorme antiheld, charmant, grappig, gevaarlijk en een beetje gek. Ryan speelt hem vast fantastisch." De 35-jarige Reynolds was vorig jaar te zien in de superheldenfilm The Green Lantern.

"Reese is perfect als Margaret, ze legt haar ziel erin en transformeert van een kwetsbare vrouw in iemand die leert te vechten voor zichzelf." De 35-jarige Witherspoon won in 2006 een Oscar voor haar rol als June Carter in Walk the Line.

Big Eyes wordt geproduceerd door Tim Burton. Wanneer het drama in de bioscopen moet draaien, is nog onbekend.


Witherspoon en Reynolds worden kunstenaarskoppel (Foto: Novum)

Win goodies op FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Deze week maak je kans op een Assassin's Creed Revelations-hoodie en een Rayman Origins-t-shirt. Beide zijn in maat M. Het enige wat je moet doen om kans te maken is de Ubi-moeilijke vraag beantwoorden: Welk cijfer scoorde Assassin's Creed Revelations op FOK!games?

Je kunt je antwoord vandaag tot middernacht op deze pagina achterlaten.

ubi

[NBA] Pacers winnen weer van Lakers

De Indiana Pacers hebben in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA voor de tweede keer in een jaar tijd de uitwedstrijd gewonnen bij de Los Angeles Lakers. De Pacers beëindigden vorig seizoen een reeks van veertien nederlagen op rij en wonnen dit keer met 98-96.

Bij de Lakers was Kobe Bryant met 33 punten weer de grote man, maar hij miste in de slotseconden een driepunter voor de zege. Bij de Pacers waren Roy Hibbert met achttien punten en Danny Granger met zestien punten.

Overige uitslagen
Washington Wizards - Boston Celtics 94-100
Los Angeles Clippers - Toronto Raptors 103-91
New Jersey Nets - Charlotte Bobcats 97-87
Miami Heat - Milwaukee Bucks 82-91

'Ballack gaat loopbaan afsluiten in MLS'

Volgens de Washington Post staat Montreal Impact op het punt om Michael Ballack te contracteren. De 35-jarige Duitser lijkt dus bezig te zijn met zijn laatste dagen in dienst van Bayer Leverkusen waar hij nog een contract heeft tot medio 2012.

De kans is volgens de krant groot dat Ballack zich aan de Canadese club uit de Amerikaanse profcompetitie gaat binden. Wanneer de middenvelder een contract tekent in Canada zal hij daar waarschijnlijk zijn loopbaan afsluiten. De Amerikaanse competitie gaat weer in maart van start.

Ballack speelde in het verleden voor Chemnitzer FC, 1. FC Kaiserslautern, Bayern München en Chelsea. De 98-voudig international is nu bezig aan zijn tweede periode bij Bayer Leverkusen.

Komiek Tracy Morgan bewusteloos naar ziekenhuis

Komiek Tracy Morgan is zondagavond met spoed opgenomen in een ziekenhuis. De 43-jarige 30 Rock-acteur verloor het bewustzijn tijdens een bezoek aan het Sundance Film Festival.

Morgan werd geëerd op het jaarlijkse filmfestival in de Amerikaanse staat Utah en maakte tijdens zijn dankwoord een 'extreem dronken' indruk, schrijft entertainmentwebsite TMZ. Vlak na zijn speech verliet Morgan onder begeleiding het gebouw en raakte buiten westen.

Een ambulance heeft hem naar een nabijgelegen ziekenhuis gebracht. Zijn woordvoerder stelt dat van overmatig alcoholgebruik geen sprake is geweest, maar 'een combinatie van uitputting en hoogte' hem hebben geveld.

Een woordvoerder van het ziekenhuis laat weten dat geen drugs of alcohol is aangetroffen in Morgans lichaam.


Komiek Tracy Morgan bewusteloos naar ziekenhuis (Foto: Novum)

Sean Penn: sterrendom is een obscene ziekte

Sean Penn vindt de status van beroemdheden in het dagelijks leven van Jan en alleman verschrikkelijk. "Ik denk niet dat ik overdrijf als ik zeg dat beroemdheden een te groot onderdeel zij n van het dagelijkse leven. Het is een obscene ziekte."

Penn vindt dat de kwaliteit van leven afneemt door de heersende obsessie voor beroemdheden. "Niet eens voor de sterren zelf, maar voor het culturele leven," gaat de 51-jarige acteur verder. "Iedereen loopt er in een kudde achteraan."

De acteur probeert de spotlights zelf zo veel mogelijk te ontlopen. "Sterrendom de rug toekeren is de hoogste vorm van gezond verstand." Hij was vorig jaar veelvuldig in het nieuws door zijn relatie met de 27-jarige Scarlett Johannson. Penn werkt momenteel aan zijn vijfde film als regisseur, The Comedian met Robert De Niro en Kristen Wiig. Hij zegt graag zijn carrière als acteur op te geven om zich volledig te storten op regie.

Penn is op het filmfestival Sundance in de Amerikaanse staat Utah voor de promotie van zijn film This Must Be the Place. In het drama is Penn te zien als een verlopen popicoon, losjes gebaseerd op Robert Smith, frontman van The Cure. Hij leeft een teruggetrokken bestaan met zijn vrouw, in de film gespeeld door Frances McDormand. De film gaat op 17 mei in de Nederlandse bioscopen draaien.


Sean Penn: sterrendom is een obscene ziekte (Foto: Novum)

Chelsea wil Willian van Shakhtar

Shakhtar Donetsk heeft bevestigd dat Chelsea geïnteresseerd is in de Braziliaanse aanvaller Willian. De Oekraïners willen echter de hoofdprijs vangen voor de Zuid-Amerikaan.

André Villas-Boas gaf afgelopen weekend toe dat hij een liefhebber is van Willian, maar ontkende dat Chelsea deze transferperiode een poging zou wagen om hem aan de selectie toe te voegen. Shakhtar zou echter een bod van zo'n 23 miljoen euro van de Londense club hebben afgewezen. De club verlangt meer dan dertig miljoen euro.

"We hebben geen behoefte om deze speler te verkopen, maar in het voetbal zijn sommige dingen onvermijdelijk", zegt Shakhtar-directeur Sergei Palkin in de Daily Mail.

"Het is belangrijk om te weten dat we praten over Chelsea's wens om Willian te kopen, niet over de wens van Shakhtar om hem te verkopen", aldus Palkin. Willian speelt sinds 2007 voor Shakhtar. Daarvoor kwam hij uit voor Corinthians.

Bizarre minigames in Kiki Trick

Na Wario Ware weten we inmiddels dat je op Nintendo-consoles flink wat vreemde minigames kunt spelen. Binnenkort doet Nintendo daar een schepje bovenop als Kiki Trick in de Japanse winkels komt te liggen.

Kiki Trick is in de basis hetzelfde spel als Wario Ware of Rhythm Heaven, maar dit keer ligt de nadruk op minigames met beeld en geluid. Je moet aandachtig kijken en luisteren om de minigames tot een goed einde te brengen. Aangezien beelden in dit geval meer zeggen dan duizend woorden plaatsen we de trailer en wat gameplayvideo's voor jullie.

Kiki Trick zal zeer waarschijnlijk nooit gelokaliseerd worden.

Trailer

Gameplay: honden vs. katten

Gameplay: tv kijken

Gameplay-bonus: Noodle soup eten

[Premier League] Uitslagen speelronde 22

Afgelopen weekend is in de Engelse competitie de 22e speelronde afgewerkt. FOK!sport geeft je wekelijks een overzicht van de gespeelde wedstrijden, de actuele stand, de topscorers en het programma voor speelronde 23.

Uitslagen speelronde 22:

Thuis Uit Uitslag
Norwich City Chelsea 0-0
Everton Blackburn Rovers 1-1
Queens Park Rangers Wigan Athletic 3-1
Stoke City West Bromwich Albion 1-2
Sunderland Swansea City 2-0
Wolverhampton Wanderers Aston Villa 2-3
Fulham Newcastle United 5-2
Bolton Wanderers Liverpool 3-1
Manchester City Tottenham Hotspur 3-2
Arsenal Manchester United 1-2


Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Manchester City 22 17 3 2 54 60-18
2 Manchester United 22 16 3 3 51 54-21
3 Tottenham Hotspur 22 14 4 4 46 41-24
4 Chelsea 22 12 5 5 41 40-25
5 Arsenal 22 11 3 8 36 39-33
6 Newcastle United 22 10 6 6 36 32-30
7 Liverpool 22 9 8 5 35 25-21
8 Stoke City 22 8 6 8 30 23-33
9 Norwich City 22 7 8 7 29 32-36
10 Sunderland 22 7 6 9 27 29-24
11 Aston Villa 22 6 9 7 27 26-29
12 Fulham 22 6 8 8 26 28-31
13 Swansea City 22 6 8 8 26 23-27
14 Everton 22 7 5 10 26 22-26
15 West Bromwich Albion 22 7 4 11 25 22-31
16 Queens Park Rangers 22 5 5 12 20 22-37
17 Bolton Wanderers 22 6 1 15 19 28-47
18 Blackburn Rovers 22 4 6 12 18 33-45
19 Wolverhampton Wanderers 22 4 6 12 18 25-40
20 Wigan Athletic 22 3 6 13 15 19-45


Topscorers:

# Naam speler Club Aantal doelpunten
1 Robin van Persie Arsenal 19
2 Demba Ba Newcastle United 15
3 Sergio Agüero Manchester City 14
4 Wayne Rooney Manchester United 13
5 Yakubu Aiyegbeni Blackburn Rovers / Everton 12
6 Edin D¸eko Manchester City 11


Programma speelronde 23:

Datum Thuis Uit
di 31 jan, 20:45 uur
Swansea City Chelsea
di 31 jan, 20:45 uur Tottenham Hotspur Wigan Athletic
di 31 jan, 20:45 uur Wolverhampton Wanderers Liverpool
di 31 jan, 21:00 uur Manchester United Stoke City
di 31 jan, 21:00 uur Everton Manchester City
wo 1 feb, 20:45 uur Aston Villa Queens Park Rangers
wo 1 feb, 21:00 uur Bolton Wanderers Arsenal
wo 1 feb, 21:00 uur Sunderland Norwich City
wo 1 feb, 21:00 uur Fulham West Bromwich Albion
wo 1 feb, 21:00 uur Blackburn Rovers Newcastle United

Britse skiester steekt solo Antarctica over

De Britse avonturierster Felicity Aston heeft maandag als eerste vrouw in haar eentje de oversteek van Antarctica voltooid. Aston is tevens de eerste mens die deze oversteek heeft gemaakt met slechts het gebruik van haar spieren.

Aston voltooide haar heroïsche tocht van 1744 kilometer in 59 dagen. Ze begon haar reis op de Leverett-gletsjer en trok de hele weg twee sleden met zich mee. Inmiddels zit ze in een tentje bij het Hercules-fjord op de Ronne-ijsplaat. Omdat het weer slecht is, moet ze wachten op een klein vliegtuigje dat haar terug kan brengen naar het basiskamp.

Vanuit haar tentje stuurde Aston een tweet de wereld in: "!!!Felicitaties aan de eerste vrouw die Antarctica overstak. SOLO. Erg trots", schreef ze. Ook aan het slechte weer wijdde Aston een Twitter-bericht: "Voor het geval ik me sentimenteel zou gaan voelen is vanuit het niets een zware wind opgestoken en die geselt mijn tent, net als in de 'bad old days'."

De 34-jarige Aston werkte als meteoroloog in Antarctica en heeft leiding gegeven aan expedities in Antarctica, het Noordpoolgebied en Groenland.


Britse skiester steekt solo Antarctica over (Foto: Novum)

'Chavez heeft nog een jaar'

Voor Hugo Chávez lijkt het einde nabij. Volgens een vertrouwelijk medisch dossier, waar de Spaanse krant ABC de hand op heeft weten te leggen, heeft de behandeling die de 57-jarige Venezolaanse president onderging tegen prostaatkanker geen succes gehad. De ziekte zou zijn uitgezaaid naar het ruggenmerg en de botten en Chávez zou nog slechts een jaar te leven hebben.

De Venezolaanse autoriteiten houden vooralsnog vol dat de behandeling succesvol is verlopen, maar dat beeld zou vooral in stand worden gehouden met de nodige medicinale hulp. "Een extra dosis pijnstillers en stimulerende middelen helpt de indruk te wekken dat de kanker zich heeft gestabiliseerd en staat de patiënt toe zich zichtbaarder te maken aan het volk", zo stelt een specialist in het dossier.

Verdachte vast voor aanslag op rechtbank

De politie heeft een 24-jarige man aangehouden voor betrokkenheid bij een granaataanslag op de rechtbank in Amsterdam en enkele schietpartijen. Een arrestatieteam hield de verdachte op 6 januari al aan, maar de zaak is vanwege het onderzoek stilgehouden. Dat schrijft Het Parool maandag.

Door de granaatinslag sneuvelden in september op zeker zes verdiepingen ramen van het gebouw aan de Parnassusweg. De aanslag werd midden in de nacht gepleegd. Getuigen zagen twee mogelijke daders vluchten op een grijze motorscooter.

In december vonden duikers van defensie na een urenlange zoektocht een raketlanceerbuis in het water van de Stadionkade, niet ver van het gerechtsgebouw. Eenzelfde soort wapen werd in 2007 ook gebruikt bij een beschieting van een ander gebouw van de rechtbank, de zogenoemde bunker, in de wijk Osdorp.

Terwijl het onderzoek nog liep, zou de verdachte in december op de Ferdinand Bolstraat in de wijk De Pijp samen met een vriend ruzie hebben gekregen met wat jongeren die uit waren geweest. De man zou daarbij een 17-jarige jongen hebben neergeschoten. Die overleefde het voorval.

De verdachte zou in november ook betrokken zijn geweest bij een mislukte poging de vermoede Amsterdamse crimineel Etous Belserang te liquideren. De verdachte zou door de politie al jaren worden gezien als het 'prototype van de nieuwe generatie van criminelen'. Het gaat dan om hangjongeren die uitgroeien tot 'geharde misdadigers'.

Het is niet de eerste keer dat de man in de cel zit. In november 2008 zou hij met zijn vriend een drugshandelaar in beide benen hebben geschoten op de Ruysdaelkade in De Pijp. In 2009 kreeg hij 3,5 jaar cel voor een overval op een juwelier in Woerden, die uitliep op een achtervolging door de politie.

Ars verruilt Bulgarije voor China

Sjoerd Ars zal al na een half jaar vertrekken bij het Bulgaarse Levski Sofia. De Nederlandse aanvaller zal nu uit gaan komen voor het Chinese FC Tianjin Teda. Eerder speelde Ars voor FC Zwolle.

"Ik stap om 13.00 uur op het vliegtuig naar China. Dan gaan we de laatste details bespreken. Als alles naar de zin is, word ik woensdag medisch gekeurd en teken ik een driejarig contract", zei hij tegen Voetbal International. De aanvaller zag eerder deze winter een transfer naar VVV-Venlo niet doorgaan. Levski en Tianjin Teda zouden akkoord zijn over een afkoopsom. "En dus is het nagenoeg rond. Er is nog concrete interesse van een Franse club, maar als ik daar vandaag niets meer van hoor, kies ik sowieso voor China."

Ars speelde voor Levski twaalf competitiewedstrijden waarin hij vijf keer scoorde. Na een trainerswissel kreeg de Nederlander te horen dat hij alweer mocht vertrekken uit Bulgarije. Tianjin Teda is bekend doordat Arie Haan vorig jaar trainer bij de club was. Ars heeft bij diens toenmalige assistent Theo de Jong informatie ingewonnen en besloten te tekenen bij de club die door het winnen van de Chinese beker in de Aziatische Champions League uit mag gaan komen.

Vuurwerkletsel kost 2,2 miljoen per jaarwisseling

Vuurwerkletsel en de gevolgen daarvan kosten de Nederlandse samenleving gemiddeld 2,2 miljoen euro per jaarwisseling. De helft van dat bedrag bestaat uit medische kosten en de andere helft uit de kosten aan arbeidsverzuim, schrijft staatssecretaris van Milieu Joop Atsma (CDA) maandag in antwoord op Kamervragen van de Partij voor de Dieren.

De schatting is gemaakt door de Stichting Consument en Veiligheid in samenwerking met het Erasmus MC in Rotterdam. Die verzamelden gegevens over verwondingen en zorgkosten over de jaarwisselingen van 2006 tot en met 2010. De verzuimkosten werden berekend op basis van het gegeven dat een kwart van de slachtoffers een betaalde baan heeft.

De Partij voor de Dieren grijpt iedere jaarwisseling aan om te pleiten voor een vuurwerkverbod en vroeg deze keer ook naar de kosten die de verwondingen met zich meebrengen. Een verbod zou volgens de partij een welkome bezuiniging met zich meebrengen. Volgens Atsma is het echter niet goedkoper om vuurwerk te verbieden.

Hij wijst erop dat dan meer moet worden uitgegeven aan de handhaving van het verbod. Ook zou de vuurwerkbranche inkomsten mislopen. Alleen de vervangende vuurwerkshows die gemeenten dan zouden organiseren, kosten volgens hem al meer dan 2,2 miljoen euro. Hij rekent per gemeente tienduizend euro. Met vierhonderd gemeenten komt hij dan uit op vier miljoen euro.

Vorig jaar wees toenmalig minister van Milieubeheer Tineke Huizinga (ChristenUnie) erop dat slechts tien tot vijftien procent voor een verbod zou zijn. Ook Atsma wijst op een 'gedetailleerd onderzoek' uit 2008 waaruit zou blijken dat er geen draagvlak voor een verbod is. In recente peilingen wordt echter geconcludeerd dat ongeveer de helft voor en de helft tegen is.

'Gelet op de oplaaiende discussie' is Atsma dan ook van plan het onderzoek uit 2008 te actualiseren. Verder wijst hij erop dat bij een verbod een deel van de consumenten zal uitwijken naar illegaal buitenlands vuurwerk, waar nog minder controle op kan worden uitgeoefend. Rond de afgelopen jaarwisseling werd 93,5 duizend kilo vuurwerk in beslag genomen.


Vuurwerkletsel kost 2,2 miljoen per jaarwisseling (Foto: Novum)

Seks zonder naspel goed teken

Het is nu niet meer nodig om je je te verontschuldigen als je na de seks van je vriendin afrolt en in een diepe slaap valt. Sterker nog: direct in slaap vallen na de seks is een teken van liefde.

Onderzoekers van de Universiteit van Michigan en het Albright College in Pennsylvania hebben 456 deelnemers het hemd van het lijf gevraagd over slapen en seks. Uit de uitkomsten concluderen zij dat de neiging in slaap te vallen na de seks kan worden geassocieerd met een groter verlangen naar de partner en gebondenheid. Ook zouden deze slaapkoppen meer openstaan voor knuffelen.

Hoewel mannen de naam hebben geen aandacht te besteden aan naspel maar direct in slaap te vallen, heeft het onderzoek hier geen bewijs voor gevonden. Wel is bewezen dat vooral vrouwen eerder in slaap vallen zonder dat hier seks aan is vorafgegaan. Mogelijk komt dit omdat mannen dan zeker weten dat hun partner er niet stiekem vandoor gaat.

Riccò krijgt geen Kroatische licentie

Riccardo Riccò heeft geen licentie van de Kroatische wielerbond gekregen. De Italiaan had daar zijn zinnen op gezet om eventueel voor het continentale team van Meridian Kamen te mogen rijden. De Cobra moet zich op 3 februari eerst verantwoorden voor een bloedtransfusie bij het Italiaanse antidopingtribunaal.

"Riccò is niet woonachtig in Kroatië. De nationale bond heeft ons daarom laten weten dat hem een licentie is geweigerd", zei woordvoerder Enrico Carpani van de internationale wielerunie UCI tegen Cyclingnews.

De 28-jarige Riccò hoorde in oktober een schorsing van twaalf jaar tegen zich eisen, nadat hij in februari met hoge koorts was opgenomen in een ziekenhuis. Hij zou zijn gezondheid in gevaar hebben gebracht door zichzelf een bloedtransfusie te geven. Ricco werd op staande voet ontslagen door zijn Nederlandse werkgever Vacansoleil. Eerder zat hij al een schorsing van twintig maanden uit vanwege dopinggebruik. De klimmer is sinds het incident voorlopig geschorst.


Riccò krijgt geen Kroatische licentie (Foto: Novum)

[AO] Sharapova ten koste van Lisicki naar laatste acht

Maria Sharapova heeft zich als laatste vrouw geplaatst voor de kwartfinales van de Australian Open. De Russin was maandag in drie sets te sterk voor de Duitse Sabine Lisicki: 3-6, 6-2, 6-3. De als vierde geplaatste Sharapova stuit nu op haar landgenote Jekaterina Makarova, die eerder op de dag vijfvoudig winnares Serena Williams uit het toernooi kegelde.

Lisicki begon matig aan de wedstrijd, maar kwam na drie verloren games op stoom. De Duitse nummer vijftien van de wereld dreef haar opponent met rake klappen tot wanhoop. Met een serie van zes games op rij pakte Lisicki het eerste bedrijf.

Het hoge niveau wist ze in de tweede set niet vast te houden. Omdat Sharapova juist een tandje bijschakelde, draaiden de rollen om. Sharapova brak de service van Lisicki bij 2-1 en deed dat bij 5-2 wederom.

In het beslissende derde bedrijf deden beide speelsters nauwelijks voor elkaar onder. Lisicki liet in de derde game liefst vijf breekpunten onbenut, waarna Sharapova bij een 3-2 voorsprong wel toesloeg. Lisicki stribbelde nog wel flink tegen en werkte bij 2-5 nog een matchpoint weg, maar uiteindelijk sleepte Sharapova de wedstrijd op eigen service binnen. Vorig jaar was de vierde ronde nog het eindstation voor Sharapova, die het toernooi in 2008 op haar naam schreef.


Sharapova ten koste van Lisicki naar laatste acht (Foto: Novum)

Kim Holland slaat tv-programma af

Kim Holland is gevraagd voor het programma 'Jouw Vrouw Mijn Vrouw Vips' maar de pornoster heeft daar eigenlijk niet zo'n trek in. Ze heeft het aanbod dan ook afgeslagen.

De wulpse blondine vertelt op Twitter: 'Gevraagd voor 'Mijn vrouw, Jouw vrouw VIP'. Lang nagedacht maar toch besloten niet mee te doen. Kon geen goede reden bedenken waarom WEL.'  Pech voor de fans dus. Welke BN'er een weekje pornoster zou worden als Holland wel had meegedaan is niet bekend.

Blizzard overweegt advertenties in online spel

Blizzard Entertainment overweegt advertenties in zijn volgende online game te verwerken. Voor het spel, dat bekendstaat als Project Titan, zijn de makers van World of Warcraft op zoek naar iemand die producten van bekende merken subtiel in het spel kan verwerken. Dat blijkt uit een vacature van het gamebedrijf.

De vacature is een eerste indicatie dat het online spel geen fantasiewereld krijgt, maar zich afspeelt in het heden of de nabije toekomst, schrijft de Britse website Eurogamer.

Over Project Titan heeft Blizzard Entertainment nog maar weinig losgelaten. Directeur Michael Ryder vertelde in augustus dat Blizzard het nieuwe spel eventueel gratis wil aanbieden. "Maar alleen wanneer het past bij de betreffende game", zei Ryder.

World of Warcraft ziet het aantal abonnees, die twaalf euro per maand betalen, al tijden dalen. Naar verluidt is het aantal in een jaar van twaalf naar tien miljoen gekrompen. Gratis online spellen, zoals Lord of the Rings Online en DC Universe Online, doen het juist heel erg goed. In die games worden virtuele goederen tegen betaling aangeboden. Op die manier krijgen spelers meer gamevaluta, een sneller paard of een mooi huisdier.


Blizzard overweegt advertenties in online spel (Foto: Novum)

Turkije dreigt met nieuwe maatregelen tegen Frankrijk

Turkije heeft maandag gedreigd met nieuwe maatregelen tegen Frankrijk, als dat het ontkennen van de Armeense genocide strafbaar stelt. Een wetsvoorstel daartoe werd vorige maand aangenomen door de Nationale Assemblee, de Franse Tweede Kamer, en wordt maandag besproken in de Senaat.

De Turkse minister van buitenlandse zaken Ahmet Davutoglu zei niet aan welke maatregelen wordt gedacht. Toen de Nationale Assemblee het voorstel had aangenomen riep Turkije zijn ambassadeur in Frankrijk naar huis en schortte het de militaire, economische en politieke samenwerking met Frankrijk op.

Davutoglu zei maandag dat de wet de vrijheid van meningsuiting aantast en het begin zou inluiden van een nieuwe inquisitie in Europa. Veel historici beschouwen de dood van honderdduizenden Armeniërs in het Ottomaanse Rijk in 1915 als de eerste genocide van de 20e eeuw. Turkije ontkent dat Armeniërs systematisch werden uitgeroeid.


Turkije dreigt met nieuwe maatregelen tegen Frankrijk (Foto: Novum)

'Sony maakt winst op elke verkochte Vita'

Elk exemplaar dat van de PlayStation Vita wordt verkocht levert Sony winst op. De kosten voor de onderdelen bedragen 160 dollar, schrijft de website Eurogamer. Daar bovenop komen kosten voor onder meer assemblage, vervoer en marketing. Hierdoor is het exacte winstbedrag per verkochte spelcomputer niet bekend.

Het is opvallend dat Sony met de PlayStation Vita meteen winst draait. In de beginjaren van de PlayStation 3 maakte Sony verlies op elke verkochte console, vooral door grote investeringen in de ontwikkeling van de zogenoemde cellprocessor.

De PlayStation Vita is nu nog alleen in Japan verkrijgbaar voor omgerekend 325 dollar of 390 dollar voor een versie die een 3G-verbinding heeft. De verkoop van de Vita daalt sinds de lancering in december met de week. Vorige week rapporteerde marktonderzoeksbureau Media Create dat in de week daarvoor minder dan twintigduizend exemplaren waren verkocht.

Vanaf 22 februari is de Vita ook in Europa verkrijgbaar. Hier kost de Vita 249 euro. Een versie met 3G-verbinding moet 299 euro kosten.


'Sony maakt winst op elke verkochte Vita' (Foto: Novum)

ESA trekt handen af van SOPA-wetgeving

De ESA, Entertainment Software Association, heeft hun handen van de uitgestelde SOPA-wetgeving getrokken. Steeds meer bedrijven deden afstand van de SOPA-wetgeving en de ESA.

ESA is een associatie waarbij grote bedrijven zoals Microsoft, Nintendo en Sony zijn aangesloten. Daarnaast organiseerde de ESA ook jaarlijks de E3-beurs. In de officiële verklaring van de ESA geven ze aan dat ze nog steeds een oplossing willen zoeken naar het 'piraterij'-probleem. De ESA zag in dat er onbedoelde gevolgen aan de SOPA-wetgeving zat en daarom hun handen er af heeft gehaald.

Voor degenen die alles gemist hebben: de SOPA-wetgeving is bedoeld om het makkelijker te maken voor bedrijven om websites met bepaalde content waar geen rechten voor zijn offline te halen. Afgelopen week zijn veel acties georganiseerd waaronder door wikipedia die ook tegen de SOPA-wetgeving is. Afgelopen weekend heeft de bedenker van de wetgeving de wet in de koelkast gezet.

Dit weekend start de horrorwinter

We hebben er lang op moeten wachten, maar eindelijk kunnen de schaatsen uit het vet. Dit weekend start de langverwachte horrorwinter.

Vanaf zaterdag wordt zeer koude en droge lucht aangevoerd vanuit Rusland. Hierdoor begint het dit weekend overdag al licht te vriezen.

Vanaf maandag lijkt de weg vrij voor een lange, en stevige vorstperiode. Later in de week is er zelfs sprake van strenge vorst, met temperaturen tussen de -5 en -10 graden Celsius. Het is zo goed als zeker dat er snel een strakke ijsvloer ontstaat,

Halverwege volgende week wordt er nog even een beetje sneeuw voorspeld, maar daarna zet de vorst gewoon weer door. Men kan zich dus opmaken voor verlate winterpret. Of de rayonhoofden al bij elkaar zijn gekomen, is nog niet bekend.

Freesfraudeurs tillen fiscus voor twee miljoen

Zeven verdachten zijn vorige week aangehouden omdat ze de Belastingdienst voor bijna twee miljoen euro zouden hebben getild. Op papier verkochten ze sinds 2009 keer op keer dezelfde dozen met frezen, om vervolgens de btw die ze nooit hebben betaald terug te vragen. Dat meldt de fiscale opsporingsdienst FIOD maandag.

FIOD-rechercheurs vielen vorige week dinsdag binnen bij veertien woonadressen in en rondom Venlo, Nijmegen en Eindhoven. In Duitsland werd een bedrijfspand doorzocht. Bij de invallen werd beslag gelegd op negentigduizend euro, auto's, sieraden, dure televisies, administratie en de frezen waar de zaak om draait.

Het beslag is gelegd 'omdat fraude niet mag lonen'. De FIOD sluit niet uit dat meer verdachten worden aangehouden.

'Kevin Federline in ziekenhuis na hartaanval'

Kevin Federline is opgenomen in een ziekenhuis in Sydney. De 33-jarige danser en rapper, maar bovenal ex-man van Britney Spears, is mogelijk getroffen door een hartaanval, schrijft de Australische krant Herald Sun.

Federline bevindt zich in Australië voor de opnamen van de realityshow Excess Baggage, waarin sterren proberen hun overtollige kilo's kwijt raken. Tijdens een van de opdrachten kreeg de Amerikaan pijn aan zijn borst. Hij werd aan de beademing gelegd en naar een ziekenhuis gebracht door ambulancebroeders, die denken aan een lichte hartaanval.

Federline wordt onderworpen aan verschillende onderzoeken. Het is onduidelijk of hij zijn deelname aan de tv-show kan voortzetten. Federline was van 2004 tot en met 2007 getrouwd met Britney Spears, met wie hij twee kinderen heeft.

'Syphon Filter IV- en God of War IV-aankondiging in februari'

Volgens het Engelse tijdschrift Play zullen Syphon Filter IV en God of War IV beide in februari officieel aangekondigd worden voor een release met de feestdagen in 2012.

Beide games zouden al vol in ontwikkeling zijn en Syphon Filter IV zou gemaakt worden door SCE Studio London en niet Sony Bend zoals eerder aangegeven was. Voor God of War IV gingen al flink wat geruchten en ook is de titel al op enkele cv's genoemd. Beide games zijn nog niet officieel aangekondigd.

Vondeling Groningen mogelijk naar pleeggezin

De baby die zaterdagmiddag te vondeling is gelegd in Groningen, wordt overgedragen aan Jeugdzorg. Dat zegt een woordvoerder van de politie maandag. Het jongetje maakt het volgens de zegsman goed, maar verblijft nog in het ziekenhuis.

"Het kindje kan natuurlijk niet meteen terug naar de moeder en komt nu in de molen van Jeugdzorg", zegt de woordvoerder. Jeugdzorg bekijkt vervolgens of de baby in een pleeggezin terechtkan.

Zondagavond vond de politie de vermoedelijke moeder van het kind in haar woning in de gemeente De Marne. De 40-jarige vrouw heeft verklaard de moeder te zijn, maar dna-onderzoek moet dat nog aantonen. De vrouw krijgt medische en geestelijke zorg en wordt later verhoord over haar motieven.

Gratis game bij PS Vita en Vodafone

Wie zijn PlayStation Vita bij Vodafone aanschaft zal gratis de game Wipeout 2048 krijgen als je je tegoed opwaardeert met €20,-. Vodafone biedt de handheld aan voor €299,- met Prepaid Mobiel Internet.

Naast Wipeout bij het opwaarderen krijg je ook €12,50 aan prepaidtegoed en keuze uit verschillende voordeelbundels bij de aanschaf van de handheld. De PS Vita komt 22 februari uit in Nederland.

PS Vita

Kritiek VVD'er op partijgenoten in affaire Bosman

De Limburgse VVD-fractie had de uitspraken van ex-PVV-Statenlid Cor Bosman veel strenger moeten veroordelen. Dat vindt Ralf van Vegten, fractievoorzitter van de VVD in Blaricum. Van Vegten uit deze kritiek in een brief aan landelijk VVD-fractievoorzitter Stef Blok.

Volgens Van Vegten is de reactie van de VVD Limburg misschien nog wel schokkender dan de uitspraken van Bosman. Van Vegten weerspreekt zijn partijgenoten die het uit de fractie zetten van Bosman een 'sterk signaal' van de PVV vonden. Van Vegten vindt het juist zwak, omdat de partij de kwestie eerst een jaar binnenskamers trachtte te houden.

Cor Bosman noemde PvdA-Statenlid Selçuk Özturk in een mail aan partijgenoten ' een stuk uitgekotst halalvlees, gemaakt van Turks varken'. Toen deze uitspraak publiek bekendgemaakt werd, besloot de partij Bosman uit de fractie te zetten.

Nog negentien opvarenden cruiseschip vermist

Duikers zoeken nog altijd naar negentien vermiste opvarenden van het cruiseschip Costa Concordia. De zoektocht wordt voortgezet in ruimtes waar de vermisten voor het laatst werden gezien, waar zij mogelijk bijeenkwamen voor evacuatie en in hun hutten. Dat hebben de reddingsdiensten maandag gezegd.

Ondertussen bespraken de reddingsdiensten en technische deskundigen de mogelijkheid om maandag een begin te maken met het wegpompen van miljoenen liters brandstof om een potentiële milieuramp te voorkomen. Een beslissing wordt maandagmiddag verwacht.

FIFA 12 meest succesvolle sportgame ooit

FIFA 12 is de meest succesvolle sportgame ooit in het Verenigd Koninkrijk. Geen enkele andere sportgame bracht zoveel geld op als de laatste voetbalgame van EA. Deze week voert het voor de vijfde achtereenvolgende week de verkooplijsten aan.

FIFA 12 verslaat hiermee ook alle andere delen in de FIFA-reeks die traditioneel heel populair zijn aan de andere kant van het Kanaal. Ook op het vasteland loopt FIFA erg lekker, maar hier is nog niet bekend of FIFA 12 ook het meest opgebracht heeft.

Op plek twee staat Skyrim en de top drie wordt compleet gemaakt door Just Dance 3 die ten koste van Skyrim een plekje daalt. Nummer vier en vijf zijn voor de twee concurrenten Modern Warfare 3 en Battlefield 3

De rest van de top 10 is als volgt: Zumba Fitness, Saint's Row: The Third, Zumba Fitness 2, Rayman Origins en Rage.

[AO] Blessure Clijsters valt mee

Kim Clijsters zal dinsdag kunnen aantreden in de kwartfinale van de Australian Open. De enkelblessure die ze zondag opliep in haar partij tegen de Chinese Li Na is onder controle, zo liet haar fysiotherapeut Sam Verslegers weten aan de Vlaamse sportzender Sporza. Clijsters wacht een confrontatie met de Deense Caroline Wozniacki.

"De enkel is licht gezwollen. Pas 48 uur na de verzwikking is de zwelling het grootst, maar ik denk dat het meevalt. Kim zal niet 100 procent in orde zijn, maar ze zal zich wel voor 100 procent inzetten. Het wordt een echte wedstrijd", aldus Verslegers.

Blessure Clijsters valt mee
Blessure Clijsters valt mee (Foto: ANP)

'Oekraïense studenten wijken voor voetballiefhebbers'

Studenten in Charkov dreigen komende zomer hun kamer voor een aantal weken kwijt te raken. De stad is namelijk één van de steden waar het EK voetbal wordt afgewerkt, maar zit met een probleem qua hotelcapaciteit. Het stadsbestuur denkt er dan ook over om de zomervakantie voor de plaatselijke universiteit al in april te laten beginnen en de studentenkamers in de stad te vorderen om deze te verhuren aan de voetbalfans.

In Charkov werkt het Nederlands elftal de drie groepswedstrijden tegen Denemarken, Duitsland en Portugal af en de stad zal dan ook door veel Nederlanders worden aangedaan. De vraag is echter of die wel zitten te wachten op een verblijf in een Oekraïens studentenkamertje. "Veel van die kamers hebben geen sanitair of je moet het delen met acht andere kamers. De hygiëne is vaak slecht. In sommige gevallen kun je beter buiten in het park slapen, dan in zo'n kamer", aldus reisagent Turan Atagun.

Touroperator OAD laat de studentenkamers in elk geval voor wat ze zijn. Het gros van de supporters die via deze maatschappij hun reis naar Charkov boeken vertrekt 's ochtends vroeg van huis en gaat na de wedstrijd op huis aan. Voor de OAD-klanten die overnachten zijn hotelkamers voorhanden.

Twisted Metal krijgt demo en patch op eerste dag

David Jaffe heeft in zijn videoblog aangegeven dat de ontwikkelaars een laatste hand aan het leggen zijn aan Twisted Metal. Deze week zal de ontwikkelaar ook de laatste hand leggen aan een opkomende demo voor het spel.

Naast de demo die het spel krijgt zal er ook een patch komen op de eerste dag. David Jaffe is normaliter een felle tegenstander van patches op de eerste dag maar deze was nodig aldus Jaffe. De ontwikkelaar wil verder ook nog enkele verbeteringen gaan maken aan het spel maar deze komen later. Twisted Metal zal 17 februari uitkomen voor PlayStation 3.

Bekijk de volledige videoblog van Jaffe hieronder, hij duurt zo'n 27 minuten en hij praat verder ook nog over de multiplayer van het spel.

Topmannen BlackBerry-maker RIM treden terug

De twee topmannen van BlackBerry-maker Research in Motion (RIM) leggen hun gedeelde functie als chief executive officer (ceo) neer. Dat heeft RIM zondag bekendgemaakt.

De twee ceo's Jim Balsillie en Mike Lazaridis worden vervangen door Thorsten Heins, momenteel chief operating officer. Hij kwam vier jaar geleden over van het Duitse Siemens. Balsillie en Lazaridis hebben RIM in 1984 opgericht en hebben het bedrijf de laatste twee decennia geleid.

Het ooit iconische Canadese bedrijf heeft de laatste tijd flinke tegenslagen gehad door storingen aan het eigen netwerk en de hoge populariteit van soortgelijke telefoons als de BlackBerry van Apple en Samsung. RIM is op de beurs miljarden minder waard geworden.

RIM maakte afgelopen maand bekend dat de introductie van nieuwe telefoons wordt uitgesteld tot de tweede helft van 2012. Het antwoord van RIM op de iPad van Apple, de Playbook, sloeg niet aan bij consumenten. De tablet moet uiteindelijk met flinke kortingen aan de man worden gebracht.

Lazaradis wordt de vicevoorzitter van de raad van bestuur van RIM en zit daarnaast voortaan de nieuwe innovatiecommissie voor. Balsillie blijft ook lid van de raad van bestuur.

Medewerker sportvereniging Culemborg geschorst

Een 34-jarige medewerker van een sportclub in Culemborg is vrijdag geschorst na diverse meldingen van leden over ongewenst seksueel getint gedrag. De verdachte zou seksueel getinte berichten hebben verstuurd aan leden van de sportvereniging, meldt een woordvoerder van de politie maandag. De man heeft mogelijk ook minderjarige leden betast.

Zedenrechercheurs hebben een onderzoek ingesteld. Het onderzoek moet vaststellen of de man strafbare feiten heeft gepleegd. Getuigen en leden van de sportvereniging worden gehoord over het gedrag van de medewerker.

De voorzitter van de sportclub heeft de man geschorst. De vereniging heeft ouders en leden ingelicht over het onderzoek en de schorsing.

Guild Wars 2 komt in 2012 en open bèta binnenkort

Het jaar van de draak is begonnen en die begint met het nieuws dat Guild Wars 2 dit jaar uit zal komen. Dit is natuurlijk nog erg breed maar de open bèta zal al in maart en april plaats gaan vinden.

De eerste gesloten bèta-test is pasgeleden afgerond en binnenkort zal een gesloten bèta van start gaan voor de pers in februari. Er was al eerder door de ontwikkelaar gehint naar een release in 2012 maar dit is vandaag dus officieel bekendgemaakt. Guild Wars 2 is een MMORPG die gratis te spelen is na het éénmalig aanschaffen van het spel.

Mario: The Movie

Nou ja, niet een hele film, maar een zogenaamde bumper. Dat is een kort filmpje of animatie tussen een show of festival door. Je ziet het bijvoorbeeld bij de talkshow Conan.

Maar goed, het filmpje is dus een soort trailer voor een niet bestaande (of wel?) Mario film. Hij mag er best komen vind ik, met de humor zit het goed en er zitten leuke referenties naar de games in.

Bestuurder aangehouden na fataal ongeluk Tilburg

Een passagier van een auto met een Pools kenteken is zondagavond overleden nadat de auto op de Ringbaan Zuid in Tilburg bij een inhaalmanoeuvre een boom had geramd. De bestuurder kon gewond uit de zwaarbeschadigde auto stappen. De politie vermoedt dat er drank in het spel was en heeft de chauffeur aangehouden.

De bestuurder haalde rond 21.00 uur met hoge snelheid een andere automobilist in. De auto stuurde vervolgens terug naar rechts en reed daarbij frontaal tegen een langs de weg staande boom. De passagier van de auto overleefde deze klap niet.

De gewonde bestuurder werd onder politiebegeleiding naar een ziekenhuis gebracht. De Ringbaan Zuid tussen Stappegoorweg en Broekhovenseweg was enkele uren afgesloten.

Zijn identiteit en die van het slachtoffer is nog niet bekend. De oorzaak van het ongeluk wordt verder onderzocht.

Taartjes voor het goede doel: AGS Bake Sale

De Adventure Game Studio houdt een zogenaamde 'Bake Sale' door veertien games die met de Adventure Game-engine gemaakt zijn te bundelen en te verkopen. De prijs is minimaal $1,50 maar voor de rest mag je de prijs zelf bepalen.

De opbrengst van de bundel is voor het bekende Child's Play dat speelgoed voor ziekenhuizen aanschaft in Amerika en Engeland. Alle veertien de games zijn gemaakt door leden van AGS-gemeenschap en verschillen van genre. Bekijk hieronder alle veertien de games en voor meer informatie kan je hier terecht.

• 9 Months In
by Tzachs, Noavana, and gameboy

• Abner The Amazing
by poc301 and LocutusOfBored

• Barn Runner: The Rich Dame Who Cut The Cheese
by Ponch

• Ben Chandler, Paranormal Investigator - In Search Of The Sweets Tin
by Grundislav

• Entrapment
by Lightbulb Games

• Escape The Barn
by Cat

• Falling Skyward
by ThreeOhFour

• Fragment
by Kaputtnik and ThreeOhFour

• Indiana Rodent and the Raiders Of The Lost Cheese
by Crystal Shard Games

• The Rail
by Technocrat

• RAM Ghost
by Ghost

• Red Volition
by Richard Hofmeier

Retina
by Dualnames

• Zombie Attack
by ShiverMeSideways

'Frankrijk en Duitsland morrelen aan bankenregels'

Frankrijk en Duitsland stellen voor om de strengere internationale bankenregels onder de naam 'Basel III' af te zwakken en gedeeltelijk later in te voeren. Dat schrijft de Financial Times zondag op basis van een document van de Franse en Duitse ministers van financiën dat de krant heeft ingezien.

In Basel III is afgesproken dat banken meer eigen kapitaal moeten aanhouden en een hogere liquiditeit moeten hebben. Volgens de Duitse minister Wolfgang Schäuble en zijn Franse collega François Baroin wordt de reële economie door de strengere regels afgeknepen, omdat banken hierdoor minder geld uitlenen aan bedrijven.

De ministers stellen voor om banken die ook een verzekeraar bezitten minder streng te behandelen, door toe te staan dat zij het kapitaal van de verzekeraar ook mogen meetellen bij het kapitaal van de moederbank. Daarnaast wordt voorgesteld om de strengere liquiditeitseisen drie jaar later in te voeren, schrijft de FT. Nu staat dit gepland voor 2015.

De voorstellen zullen volgens de krant tot grote woede leiden in Groot-Brittannië. Dat land wil de Basel III-regels juist eerder invoeren. Londen verwijt Parijs en Berlijn te soft te zijn voor hun eigen banken, omdat die moeite hebben om aan de regels te voldoen.

Sri Lanka zet 161 predikers uit

Sri Lanka heeft 161 buitenlanders uitgewezen, omdat zij in strijd handelden met hun visa door openlijk de islam uit te dragen. Dat heeft de Sri Lankaanse immigratiedienst maandag gezegd.

De buitenlanders zouden lid zijn van Tabligh Jamat, een Indiase beweging die zich de verspreiding van de islamitische leer tot doel stelt. De 161 arriveerden als toeristen in Sri Lanka, maar hielden in diverse delen van het land preken.

[Serie A] Uitslagen speelronde 19

Afgelopen weekend werd in de Italiaanse Serie A de negentiende speelronde afgewerkt. Juventus gaat ook na dit weekeinde aan kop, gevolgd door AC Milan en Udinese. Internazionale klom door een 2-1 overwinning op concurrent Lazio Roma naar de vierde plek. Hieronder de uitslagen, stand, topscorers en het programma voor speelronde 20.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
AS Roma Cesena 5-1
Atalanta Juventus 0-2
Bologna Parma 0-0
Lecce Chievo 2-2
US Palermo Genoa 5-3
AC Siena Napoli 1-1
Udinese Catania 2-1
Novara Calcio AC Milan 0-3
Cagliari Fiorentina 0-0
Internazionale Lazio Roma 2-1

Stand
# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Juventus 19 11 8 0 41 31-12
2 AC Milan 19 12 4 3 40 40-17
3 Udinese 19 11 5 3 38 28-14
4 Internazionale 19 11 2 6 35 30-20
5 Lazio Roma 19 9 6 4 32 27-18
6 AS Roma 18 9 3 6 30 28-20
7 Napoli 19 7 8 4 29 34-21
8 US Palermo 19 7 3 9 24 24-27
9 Chievo 19 6 6 7 24 16-22
10 Genoa 19 7 3 9 24 25-34
11 Cagliari 19 5 8 6 23 16-18
12 Parma 19 6 5 8 23 24-32
13 Catania 18 5 7 6 22 21-27
14 Fiorentina 19 5 7 7 22 18-16
15 Atalanta 19 6 8 5 20 23-25
16 Bologna 19 5 5 9 20 17-25
17 AC Siena 19 4 7 8 19 20-20
18 Cesena 19 4 3 12 15 13-30
19 Lecce 19 3 4 12 13 20-36
20 Novara Calcio 19 2 6 11 12 18-38

Topscorers
# Speler Club Doelpunten
1 Antonio Di Natale Udinese 13
2 Zlatan Ibrahimovic AC Milan 12
Germán Denis Atalanta 12
4 Edinson Cavani Napoli 11

Programma speelronde 20
Datum Thuis Uit
za 28 jan, 18:00 Catania Parma
za 28 jan, 20:45 Juventus Udinese
zo 29 jan, 12:30 Fiorentina AC Siena
zo 29 jan, 15:00 Cesena Atalanta
zo 29 jan, 15:00 AS Roma Bologna
zo 29 jan, 15:00 Lecce Internazionale
zo 29 jan, 15:00 Genoa Napoli
zo 29 jan, 15:00 US Palermo Novara Calcio
zo 29 jan, 20:45 AC Milan Cagliari
zo 29 jan, 20:45 Chievo Lazio Roma

Zoektocht explosieven Geertruidenberg hervat

De Brabantse politie hervat maandagochtend de zoektocht naar mogelijke explosieven op een industrieterrein in Geertruidenberg. Zondag vond een man daar bij een afvaldump een pakketje waar twee aan elkaar geplakte granaten in zaten. Later op de dag werden nog twee soortgelijke pakketjes met explosief materiaal gevonden.

De politie en de Explosieven Opruimingsdienst Defensie zetten de omgeving af na de vondst en besloten de omgeving van het terrein aan de Standhazensedijk uit te kammen op zoek naar meer pakketjes. De zoektocht werd rond 18.00 uur gestaakt omdat het donker werd.

Waar de pakketjes vandaan komen en wie ze heeft achtergelaten is nog niet duidelijk.

Recordaantal bezoekers voor Efteling

De Efteling heeft vorig jaar een recordaantal bezoekers ontvangen. Het attractiepark trok 4,1 miljoen bezoeker, honderdduizend meer dan in 2010, laat de Efteling maandag weten.

Het regenachtige weer in de zomer drukte het bezoekersaantal. Dat toch sprake was van een stijging, zou vooral door de opening van de attracties Raveleijn en Joris en de Draak komen.

Het park was voor het eerst het hele jaar open. "Maar dat is vooral gedaan om de bezoekers meer over het jaar te verspreiden en zo lange wachttijden te voorkomen", zegt een woordvoerder.

Een recordaantal bezoekers betekent niet automatisch een recordomzet, weet de woordvoerder. "Er is veel geïnvesteerd in de attracties en het hele jaar open blijven kost ook geld." De omzetcijfers worden in mei bekend.

Het middeleeuwse dorp Raveleijn kostte dertig miljoen euro en de raceachtbaan Joris en de Draak dertien miljoen. De kosten worden over een langere periode afgeschreven.

Dit jaar staat voor eind maart de opening van een groot pannenkoekenrestaurant gepland. Eind mei moet de fonteinshow Aquanura, die zeventien miljoen euro kost, in gebruik worden genomen. Dat wordt de grootste fonteinenshow van Europa en de op twee na grootste ter wereld. "Alleen in Las Vegas en Dubai staan grotere shows."


Recordaantal bezoekers voor Efteling (Foto: Novum)

Woningen ontruimd na ramkraak in Loenen

In het Gelderse Loenen zijn woningen ontruimd nadat zondagnacht een ramkraak was gepleegd bij de Rabobank. De daders reden met een wagen in op de pinautomaat aan de Hoofdweg, meldt de politie. Daarna gingen zij er met een andere wagen vandoor.

Bij de kraak zijn mogelijk explosieven gebruikt. In de wagen die achterbleef kunnen ook nog explosieven zitten, daarom is de omgeving afgezet. De bewoners van vijf woningen moesten hun pand verlaten. Een politiewoordvoerder kon niet zeggen hoe lang de omgeving nog afgezet blijft.

[AO] Ferrer eenvoudig langs Gasquet

David Ferrer heeft voor de derde keer in zijn carrière de kwartfinale gehaald van de Australian Open. De Spaanse nummer vijf van de wereld kende in de achtste finale weinig problemen met de Fransman Richard Gasquet; 6-4, 6-4 en 6-1.

Alleen in de eerste set leek het een wedstrijd te gaan worden, maar na de 4-4 wist Ferrer vijf games op rij te winnen. Gasquet, nummer zeventien van de plaatsingsranglijst, kwam nog wel terug van twee breaks achterstand, maar moest ook in de tweede set capituleren. De derde set was daarna een formaliteit. Ferrer treft in de kwartfinale de winnaar van de partij tussen Novak Djokovic en Lleyton Hewitt.

[Primera División] Uitslagen speelronde 19

Afgelopen weekend werd in de Spaanse Primera División de negentiende speelronde afgewerkt. Real Madrid won in eigen huis met 4-1 van Athletic de Bilbao en bleef daardoor lijstaanvoerder. FC Barcelona won uit bij Málaga met 1-4 en volgt daardoor op vijf punten. Hieronder de uitslagen, stand, topscorers en het programma voor speelronde twintig.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Racing Santander Getafe CF 1-2
Espanyol Granada CF 3-0
Real Sociedad Atletico Madrid 0-4
Real Betis Sevilla Sevilla FC 1-1
Osasuna Valencia 1-1
Rayo Vallecano Real Mallorca 0-1
Malaga CF FC Barcelona 1-4
Levante UD Real Zaragoza 0-0
Real Madrid Athletic de Bilbao 4-1

Stand
# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Real Madrid 19 16 1 2 49 67-18
2 FC Barcelona 19 13 5 1 44 59-12
3 Valencia 19 10 5 4 35 29-20
4 Levante UD 19 9 4 6 31 25-22
5 Espanyol 19 8 4 7 28 21-21
6 Osasuna 19 6 9 4 27 22-31
7 Athletic de Bilbao 19 6 8 5 26 27-23
8 Atletico Madrid 19 7 5 7 26 30-27
9 Sevilla FC 19 6 8 5 26 20-20
10 Malaga CF 19 7 4 8 25 22-28
11 Getafe CF 19 6 6 7 24 20-25
12 Real Betis Sevilla 19 7 2 10 23 22-27
13 Rayo Vallecano 19 6 4 9 22 21-28
14 Real Mallorca 19 5 7 7 22 17-24
15 Real Sociedad 19 5 6 8 21 17-27
16 Racing Santander 19 4 8 7 20 15-23
17 Granada CF 19 5 4 10 19 12-26
18 Sporting de Gijón 18 5 3 10 18 18-30
19 Villarreal 18 3 7 8 16 15-28
20 Real Zaragoza 19 2 6 11 12 14-33

Topscorers
# Speler Club Doelpunten
1 Cristiano Ronaldo Real Madrid 23
2 Lionel Messi Barcelona 22
3 Gonzalo Higuaín Real Madrid 14
Radamel Falcao Garcia Atlético Madrid 14
5 Roberto Soldado Valencia 11

Programma speelronde 20
Datum Thuis Uit
ma 23 jan, 21:00 Villarreal Sporting de Gijón
za 28 jan, 18:00 Espanyol Real Mallorca
za 28 jan, 18:00 Rayo Vallecano Athletic de Bilbao
za 28 jan, 20:00 Real Madrid Real Zaragoza
za 28 jan, 22:00 Villarreal FC Barcelona
zo 29 jan, 12:00 Real Betis Sevilla Granada CF
zo 29 jan, 16:00 Real Sociedad Sporting de Gijón
zo 29 jan, 16:00 Levante UD Getafe CF
zo 29 jan, 18:00 Racing Santander Valencia
zo 29 jan, 21:30 Malaga CF Sevilla FC

Aziaten vieren begin Jaar van de Draak

Miljoenen Aziaten hebben maandag het begin van het Jaar van de Draak gevierd met vuurwerk, feesten en familiebijeenkomsten. Van Beijing tot Bangkok en van Seoul tot Singapore hopen mensen dat het nieuwe jaar geluk brengt.

Het nieuwe jaar werd ingeluid met tempelbezoek, het afsteken van vuurwerk en leeuwen- en drakendansen om de boze geesten te verdrijven. Voor velen vormde familiebezoek het hoogtepunt van de vieringen. Veel mensen maakten urenlange reizen om het nieuwe jaar in het bijzijn van naasten te vieren.

In vroeger tijden was de draak het symbool van de keizer van China. In de Chinese kalender is de draak een bijzonder gunstig en voorspoedig teken.


Aziaten vieren begin Jaar van de Draak (Foto: Novum)

Weer meer 'verkeershufters' op cursus

Opnieuw is het aantal automobilisten dat op een verplichte driedaagse gedragscursus werd gestuurd toegenomen. In 2010 gingen bijna dertienhonderd automobilisten op cursus, vorig jaar waren dat er vijftienhonderd. Dat bevestigt een woordvoerder van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen na een bericht hierover in het AD.

De maatregel werd door de meeste politiekorpsen in 2009 voor het eerst toegepast. Toen werden nog ongeveer duizend mensen op cursus gestuurd.

Weggebruikers kunnen na twee overtredingen naar de bijscholing voor 'verkeershufters' worden gestuurd. Het gaat dan om mensen die bijvoorbeeld bumperkleven, door rood rijden of racen. De achthonderd euro die de cursus kost moeten ze zelf ophoesten. Bij de cursus worden groepsgesprekken gehouden en wordt op de gevaren van hufterig gedrag gewezen.

Het CBR verwacht dat het aantal weggebruikers dat op cursus wordt gestuurd de komende jaren verder toeneemt.

[AO] Kvitova in twee sets langs Ivanovic

De Tsjechische tennisster Petra Kvitova heeft zich op de Australian Open bij de laatste acht geschaard. De Wimbledon-kampioene versloeg de Servische Ana Ivanovic in twee sets.

Kvitova won de eerste set betrekkelijk eenvoudig (6-2), maar had het in het tweede bedrijf een stuk moeilijker tegen Ivanovic. In de beslissende tiebreak stond de nummer twee van de wereld evenwel slechts 2 punten af.

Kvitova in twee sets langs Ivanovic
Kvitova in twee sets langs Ivanovic (Foto: ANP)

[NFL] Finalisten Super Bowl XLVI bekend

De New England Patriots en de New York Giants spelen op zondag 5 februari de Super Bowl. De Patriots waren in de finale van de AFC Conference Championship met 23-20 te sterk voor de Baltimore Ravens, die in de slotminuut nog een makkelijke fieldgoal misten. Voor de Patriots wordt het de zevende deelname aan de Super Bowl. Eerder waren ze drie keer de beste.

Voor de Giants wordt het de vijfde deelname aan de Super Bowl. De NFC-formatie wist in de finale van hun conference pas na verlenging af te rekenen met de San Fransisco 49'ers; 20-17. De laatste keer dat de Patriots en Giants om de Super Bowl moesten spelen was het ook tegen elkaar. In 2007 wisten de Giants toen de Patriots hun enige nederlaag van het seizoen toe te brengen.

Komiek Tracy Morgan bewusteloos naar ziekenhuis

Komiek Tracy Morgan is zondagavond met spoed opgenomen in een ziekenhuis. De 43-jarige 30 Rock-acteur verloor het bewustzijn tijdens een bezoek aan het Sundance Film Festival.

Morgan werd geëerd op het jaarlijkse filmfestival in de Amerikaanse staat Utah. Hij maakte tijdens zijn dankwoord een 'extreem dronken' indruk, schrijft entertainmentwebsite TMZ. Vlak na zijn speech verliet Morgan onder begeleiding het gebouw en raakte buiten westen.

De komiek werd door een ambulance naar een nabijgelegen ziekenhuis gebracht. Hoe hij er momenteel aan toe is, is nog onbekend.

Doden na inname slechte medicijnen in Pakistan

Medicijnen van een erbarmelijke kwaliteit hebben de afgelopen maand in de Pakistaanse stad Lahore aan zeker 25 hartpatiënten het leven gekost. Dat hebben de autoriteiten in de provincie Punjab maandag gezegd.

Honderd hartpatiënten die de medicijnen eveneens kregen toegediend zijn in het ziekenhuis opgenomen. De helft van hen is er slecht aan toe. Patiënten vertoonden binnen enkele dagen na inname rode vlekken op hun huid.

De autoriteiten hebben inmiddels een onderzoek ingesteld naar de medicijnen, die gratis beschikbaar werden gesteld door het Punjab Instituut voor Cardiologie, een overheidsorgaan.

Auckland breekt Occupy-kampen op

De autoriteiten in de Nieuw-Zeelandse stad Auckland hebben een einde gemaakt aan de protestactie van de Occupy-beweging. De politie ging maandag op vier plekken in de stad over tot de confiscatie van tenten, auto's en campinggerei van meer dan vijftig demonstranten. Drie mensen zijn ingerekend.

Het gezag ging over tot actie nadat een plaatselijke rechtbank had geoordeeld dat het geoorloofd is de spullen te verwijderen van illegale kampeerders. Het stadsbestuur liet weten dat betogers hun protest mogen vervolgen, maar niet langer hun kampement in de stad mogen opslaan.

In andere steden in Nieuw-Zeeland zetten Occupy'ers hun verzet tegen sociale en financiële ongelijkheid vooralsnog voort.

Uit elkaar gegroeide Klum en Seal scheiden toch

Het huwelijk tussen Heidi Klum en Seal komt na zeven jaar ten einde. Het Duitse fotomodel en de Britse zanger hebben de geruchten die al het hele weekeinde gingen bevestigd in een verklaring.

De 38-jarige Klum en de 48-jarige Seal laten weten lang te hebben nagedacht over de scheiding. Ze zijn naar eigen zeggen 'uit elkaar gegroeid'. De twee noemen de breuk wederzijds en vragen om de nodige privacy.

Klum en Seal trouwden in 2005 en kregen drie kinderen. De zanger adopteerde bovendien de dochter van het model uit een eerdere relatie. Klum en Seal vierden hun trouwdag jaarlijks door elkaar opnieuw eeuwige trouw te beloven.

[AO] Murray treft Nishikori in kwartfinale

Andy Murray heeft zonder veel moeite de kwartfinales bereikt van de Australian Open. De Brit zag bij een 2-0 in sets voorsprong zijn tegenstander Michail Koekoesjkin opgeven vanwege een heupblessure. Murray, nummer vier van de wereld, stond op dat moment met 6-1, 6-1 en 1-0 voor.

Murray treft in de kwartfinale de Japanner Kei Nishikori, die verrassend Jo-Wilfried Tsonga uitschakelde. De nummer zes van de wereld moest na vijf sets buigen voor de Japanner; 2-6, 6-2, 6-1, 3-6 en 6-3. Nishikori is de eerste Japanse kwartfinalist op een grandslamtoernooi sinds Wimbledon 1995. Toen wist Shuzo Matsuoka daar de laatste acht te bereiken.

[Bundesliga] Uitslagen speelronde 18

In de Bundesliga werd afgelopen weekend de achttiende speelronde gespeeld. Hieronder vind je alle uitslagen en andere statistieken.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
Borussia Mönchengladbach Bayern München 3-1
1899 Hoffenheim Hannover 96 0-0
VFL Wolfsburg 1.FC Köln 1-0
SC Freiburg FC Augsburg 1-0
1.FC Nürnberg Hertha BSC 2-0
FC Schalke 04 VFB Stuttgart 3-1
FC Kaiserslautern Werder Bremen 0-0
Hamburger SV Borussia Dortmund 1-5
Bayer Leverkusen FSV Mainz 05 3-2

Stand:

# Club Wed. w g v p v-t
1 Bayern München 18 12 1 5 37 44-13
2 Borussia Dortmund 18 11 4 3 37 40-13
3 FC Schalke 04 18 12 1 5 37 41-23
4 Borussia Mönchengladbach 18 11 3 4 36 28-12
5 Werder Bremen 18 9 3 6 30 30-31
6 Bayer Leverkusen 18 8 5 5 29 25-24
7 Hannover 96 18 5 9 4 24 20-24
8 1899 Hoffenheim 18 6 5 7 23 19-19
9 VFL Wolfsburg 18 7 2 9 23 24-34
10 VFB Stuttgart 18 6 4 8 22 24-23
11 1.FC Köln 18 6 3 9 21 27-36
12 1.FC Nürnberg 18 6 3 9 21 19-28
13 Hertha BSC 18 4 8 6 20 24-28
14 Hamburger SV 18 4 7 7 19 22-32
15 FSV Mainz 05 18 4 6 8 18 24-32
16 FC Kaiserslautern 18 3 8 7 17 13-21
17 SC Freiburg 18 4 4 10 16 22-39
18 FC Augsburg 18 3 6 9 15 15-29

topscorers:

# speler club goals
1 Gomez Bayern München 16
2 Huntelaar Schalke 04 15
3 Podolski 1. FC Köln 14
4 Robert Lewandowski Borussia Dortmund 14
5 Pizarro Werder Bremen 12

Programma volgende speelronde:

Datum Thuis Uit
vr 27 jan, 20:30 Hannover 96 1.FC Nürnberg
za 28 jan, 15:30 Borussia Dortmund 1899 Hoffenheim
za 28 jan, 15:30 Bayern München VFL Wolfsburg
za 28 jan, 15:30 Werder Bremen Bayer Leverkusen
za 28 jan, 15:30 FC Augsburg FC Kaiserslautern
za 28 jan, 15:30 Hertha BSC Hamburger SV
za 28 jan, 18:30 1.FC Köln FC Schalke 04
zo 29 jan, 15:30 FSV Mainz 05 SC Freiburg
zo 29 jan, 17:30 VFB Stuttgart Borussia Mönchengladbach

'Schorsing rabbijn op grens van fascisme'

Het is 'verbijsterend' dat een joodse religieuze leider in Nederland het recht wordt ontzegd zich uit te spreken over 'eeuwige religieuze waarheden' omtrent homoseksualiteit. Dat ligt 'op de grens van fascisme', schrijft The Committee for the Declaration on the Torah Approach to Homosexuality in een e-mail, meldt de Volkskrant.

Het comité reageert op de schorsing van de Amsterdamse opperrabbijn Aryeh Ralbag. Het bestuur van de Joodse Gemeenschap Amsterdam onthief hem van zijn taken omdat hij een verklaring had ondertekend waarin homoseksualiteit een ziekte wordt genoemd. Ralbag ondertekende de verklaring onder meer namens de Joodse Gemeente Amsterdam.

Op verzoek van voorzitter Ronnie Eisenmann werd die verwijzing weggehaald. De gemeente liet vorige week weten het absoluut niet eens te zijn met de inhoud van de verklaring.

De vrijheid van meningsuiting en godsdienst zijn in de Verenigde Staten en Israël volgens het comité 'heilig'. "Zelfs in dit tijdperk waarin de politieke correctheid op hol is geslagen."

Het comité wijst erop dat de Joodse Gemeente Amsterdam formeel deel uitmaakt van de orthodoxe geloofsrichting. Daarom zou zij zich niet kunnen beroepen op de unieke positie van joden in Nederland. Eisenmann zei vorige week dat de discussie die nu in de VS wordt gevoerd dertig jaar geleden al in Nederland aan de orde is geweest.

Rabbijn Steven Pruzansky uit New Jersey mobiliseert internationale steun voor Ralbag. Hij zegt in de krant dat joden in Nederland in 'spirituele shock' zijn. Het zou voor hen onmogelijk zijn de morele boodschap van de Thora te omarmen vanwege de legale en open prostitutie en de afnemende huwelijkstrouw in Nederland.

Concurrent Megaupload kiest eieren voor geld

FileSonic, een concurrent van het vorige week uit de lucht gehaalde internetbedrijf Megaupload, heeft het delen van bestanden via zijn website onmogelijk gemaakt. De maatregel volgt op een politieactie in Nieuw-Zeeland waarbij de oprichter van Megaupload en drie medewerkers werden opgepakt op verdenking van onder meer piraterij.

FileSonic biedt op papier online opslagruimte aan, maar in de praktijk zijn er talloze kopieën van auteursrechtelijk beschermd materiaal te vinden. Voorlopig kunnen klanten echter alleen bestanden downloaden die zij zelf online hebben gezet, zo valt op te maken uit een verklaring die het bedrijf op de eigen website heeft gezet. De reden daarvoor werd niet gegeven.

Resident Evil 6 krijgt meer dan 70.000 zombies

Zoals inmiddels bekend is heeft Resident Evil 6 (minimaal) twee verhaallijnen, één in Tall Oaks en één in China. In de verhaallijn in Tall Oaks krijgen spelers te maken met meer dan 70.000 zombies. Dat blijkt uit de officiële Twitter-pagina van de serie, die gebruikt wordt om vragen te beantwoorden en informatie te lekken.

Uit de Twitter-tijdlijn blijkt ook dat Capcom, zoals eerder bevestigd, haar belofte gaat houden en Resident Evil 6 terug laat gaan naar de basis, survival-horror. 

Uit geruchten zou blijken, volgens Kotaku en Joystiq, dat er een tweepersoons offline co-opmultiplayer en een zespersoons online co-opmultiplayer in het spel zit. Ook zou er een achtpersoons online multiplayer komen, maar hier is nog niets over bekendgemaakt.

Resident Evil 6 komt 23 november uit op Xbox 360 en PlayStation 3.

Door vuurwerk 21 mensen blind aan een oog

Tijdens de jaarwisseling zijn 21 mensen aan een oog blind geworden door vuurwerk. Bij 9 van hen moest het beschadigde oog zelfs worden verwijderd. Dat meldde het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) maandagmorgen.

207 patiënten moesten behandeld worden wegens oogletsel. Dat zijn er minder dan tijdens de vorige jaarwisseling, maar de ernst van het oogletsel is volgens een woordvoerder van het NOG wel toegenomen. Zo zijn er meer blinde ogen dan vorige jaarwisseling.

Meer dan de helft van de slachtoffers was omstander en stak niet zelf het vuurwerk af.

Door vuurwerk 21 mensen blind aan een oog
Door vuurwerk 21 mensen blind aan een oog (Foto: ANP)

Baas Megaupload zegt onschuldig te zijn

De vorige week opgepakte oprichter van de website Megaupload heeft maandag voor een rechtbank in Nieuw-Zeeland verklaard dat hij onschuldig is aan onder meer internetpiraterij. Hij wil op borgtocht worden vrijgelaten, zo liet hij via zijn advocaat weten.

Kim Dotcom, geboren als Kim Schmitz, wordt ervan beschuldigd dat hij miljoenen heeft verdiend door via zijn website illegale kopieën te verspreiden van auteursrechtelijk beschermde films, muziek en software. Zelf zegt de Duitser dat hij slechts online opslagcapaciteit verkoopt. Met hem zitten nog drie verdachten vast in Nieuw-Zeeland, onder wie een 29-jarige Nederlander.

Noodkranten door storing bij Wegener

Door een storing in het computernetwerk van uitgeverij Wegener zal maandagmorgen een aantal regionale kranten verschijnen in een noodeditie. Dat heeft Wegener in de nacht van zondag op maandag bekendgemaakt.

De titels hebben gewoonlijk meerdere edities, maar van onder andere De Stentor, het Eindhovens Dagblad en de PZC verschijnen samengevoegde kranten. Nog enkele kranten, zoals de Tubantia en de Gelderlander weten nog wel een paar verschillende edities te drukken.

Alle titels zijn morgenochtend wel in de gebruikelijke uitgave beschikbaar op internet.

Uitreiking Razzies op 1 april

The Razzies worden dit jaar rond een andere tijd uitgereikt dan normaal. De 'prijzen' voor onder andere slechtste film en slechtste acteur worden normaliter uitgereikt rond de Oscars, maar daar komt dit jaar verandering in.

De organisatoren John Wilson en Mo Murphy hebben besloten om dit jaar de uitreiking te houden op 1 april, wat al sinds de start van de Razzies een droom was. Om toch niet de band met de Oscars kwijt te raken worden de nominaties wel bekend gemaakt de avond voor de Oscars. 

Adam Sandler lijkt dit jaar grote kanshebber te zijn voor de prijzen met zijn films Jack & Jill, Bucky Larson: Born to Be a Star en Just Go with It.

Kapitein: rederij mede schuldig aan ongeluk

Kapitein Francesco Schettino geeft zijn rederij mede de schuld van het ongeluk met het cruiseschip Costa Concordia. Het bedrijf Costa Crociere was bekend met het 'regelmatige gebruik' om dicht onder de kust van Toscane te varen en een zogenoemde zeemansgroet te brengen, heeft hij volgens de krant La Repubblica tegen Italiaanse onderzoekers verklaard.

Ook op 13 januari, de dag van het ongeluk, had de rederij een dergelijke manoeuvre gepland om daarmee reclame te kunnen maken, zei hij. De burgemeester van Giglio, Sergio Orpelli, verklaarde echter tegenover de televisiezender Sky TG24 dat 'saluten' door passerende cruiseschepen helemaal niet vaak voorkomen. De laatste keer was op 14 augustus, toen het eiland een zomerfestival vierde. Toen was de langsvaart van tevoren met de scheepvaartautoriteiten en het eiland besproken, maar van plannen voor een soortgelijke groet op 13 januari was op het eiland niets bekend, zei hij.

[Serie A] Sneijder speelt voor winnend Inter

Internazionale heeft zondag de opmars in de Serie A voortgezet. De Milanezen wonnen thuis met 2-1 van Lazio Roma. Tomasso Rocchi opende de score voor de bezoekers uit Roma, maar op slag van rust maakte Diego Milito gelijk. Wesley Sneijder viel in de rust in en zag Giampaolo Pazzini de winnende treffer maken.

Door de zege is Inter Lazio voorbij op de ranglijst. De Nerazzurri staan nu vierde met 35 punten uit negentien duels. Lazio haalde in evenveel wedstrijden twee punten minder. Koploper Juventus staat op 41 punten en wordt op de voet gevolgd door AC Milan met veertig. Udinese is de nummer drie. Die ploeg behaalde 38 punten.


Giampaolo Pazzini scoorde voor Inter (Foto: Novum)

FOK!film bestaat één jaar!

FOK!film bestaat vandaag één jaar. Het is een jaar met hoogte- en dieptepunten geweest, maar vooral een jaar vol opbouw. Een beknopte terugblik.

FOK!film: Episode I - The Beginning

FOK!film is ontstaan nadat er achter de schermen van FOK! veel is gesproken over een nieuwe subsite. Na een flink overleg, vergelijken en logisch beredeneren was een subsite voor en over films al snel besloten. Op deze pagina verscheen niet alleen al het filmnieuws en de -specials, maar ook de bioscoop- en dvd-reviews zijn naar de subsite gegaan.

Intern werd er veel gemaild en gePM'd over wie welke positie zou invullen, maar ook in crewfora zijn er mensen gevraagd. Met Beaudelaire als ER Reviews voor de dvd's, Surveillance-Fiets als ER Nieuws, MrManiak als ER Reviews voor bioscoopfilms en Breuls als coördinerend begeleider waren de hoofdposities ingevuld. Uit de crew van bijna iedere subsite wilden crewleden graag meewerken om content op de site te plaatsen, waardoor we de lancering van de subsite in konden zetten.

Op 23 januari 2011 kondigde Breuls aan dat de site na een korte testperiode eindelijk online kon gaan.

The Dark Knight

Met andere woorden, tijd voor vuurwerk.

FOK!film: Episode II - The Fall And Rise of Film

Na enige tijd gaven steeds meer crewleden aan geen tijd of zin meer te hebben om content op de website te plaatsen. De zomervakantie bleek zeer hard in het nadeel van de subsite te werken. Met een groot deel van de crew op vakantie, M.I.A. of gestopt werd er achter de schermen zeer hard gezocht en gediscussieerd over hoe we verder moesten gaan.

Met problemen op bijna ieder denkbaar gebied begon in augustus een nieuwe sollicitatieperiode. Hierin waren Borizzz en dekatophetspek, de twee crewleden met veel creativiteit en motivatie om nieuws te maken. Mede door de inzet van deze twee heren begon het intern ook weer een stuk beter te gaan. De zin van de crew werd verhoogd door de toevoeging van een eigen subforum waar het nu letterlijk een filmhuis is geworden. Augustus werd door de nog zittende crew gezien als een opleving van FOK!film.

Met nog veel werk aan de boeg werd in december een tweede en januari een derde sollicitatieronde gestart. Zo zijn er enkele nieuwe reviewers en nieuwsposters aangenomen, hebben we een nieuwe ER Nieuws (Symphonic), een PR-afdeling is officieel opgericht en ook Breuls heeft niet stilgezeten. Zo zijn er userreviews aan de site toegevoegd, aparte secties voor films, overzichten en een database welke dagelijks groeit.

Pulp Fiction

En daarom deelden we voor enkele zakenpartners wat taart uit.

FOK!film: Episode III - The Future

FOK!film is nog lang niet klaar. Na een jaar hebben we allemaal onze draai gevonden in de nog tamelijk nieuwe subsite. Er is nog veel werk te doen, maar we zijn er van verzekerd dat we de uitdagingen aan kunnen.

Er zijn enkele leuke, technische aanpassingen op komst, specials staan op de planning en ook de themaweken komen terug. We willen niet alleen naar de filmwereld zelf kijken, maar gaan ook meet met de subsites in de weer. Det PR-team zoekt en maakt de scherpste en leukste prijsvragen voor jullie aan, polls worden vaker gemaakt, het nieuws willen we meer zelf gaan maken en de reviews ook verbeteren. Wil je nog meer? Dan krijg je meer...maar daarvoor hebben we wel hulp nodig.

Wat vragen we van jou? Feedback, sportiviteit en vooral: jouw mening. Wij doen dit niet alleen omdat wij het geweldig vinden om films te bekijken en er over te praten, maar ook om jou te vermaken en informeren.

Up

FOK!film bedankt jullie allemaal voor jullie geduld, inzet en vooral feedback waar wij van hebben kunnen leren. Op een jaar vol films, nieuws, recensies en vooral plezier.

Laatste reviews en specials
preview
WarioWare: Move It!
review
We Were Here Expeditions: The Friendship
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1058
preview
Super Mario Bros. Wonder
special
Random Pics van de Dag #1057
©FOK.nl e.a.