Musea en sjeik tonen interesse in vinvis

De zoektocht van de Rijksuniversiteit Groningen naar een nieuwe eigenaar van vinvis Doortje heeft voor vele reacties van geïnteresseerden gezorgd. Diverse musea willen het skelet van de universiteit overnemen. Daarnaast meldde een sjeik zich om het twee ton zware dier op te komen halen, zegt Rolf ter Sluis, directeur van het museum van de universiteit maandag.

De media-aandacht over de nu nog in bubbeltjesplastic verpakte vinvis zorgde ervoor dat de telefoon van ter Sluis vrijdag roodgloeiend stond. Vanuit verschillende hoeken boden geïnteresseerden zich aan. De sjeik kan de vinvis overigens op zijn buik schrijven. "Dan eindigt Doortje als mooi servies en dat is juist niet de bedoeling", licht Ter Sluis toe.

De grote kanshebbers om de vinvis, die weg moet omdat het faculteitsgebouw Biologie is verkocht, op te mogen halen zijn diverse musea in onder meer Rotterdam, Leiden en Amsterdam. De universiteit hoopt dat een van deze instellingen het twintig meter lange skelet overneemt. Over een paar maanden moet duidelijk worden waar Doortje naartoe gaat.