Vuurwerkletsel kost 2,2 miljoen per jaarwisseling

Vuurwerkletsel en de gevolgen daarvan kosten de Nederlandse samenleving gemiddeld 2,2 miljoen euro per jaarwisseling. De helft van dat bedrag bestaat uit medische kosten en de andere helft uit de kosten aan arbeidsverzuim, schrijft staatssecretaris van Milieu Joop Atsma (CDA) maandag in antwoord op Kamervragen van de Partij voor de Dieren.

De schatting is gemaakt door de Stichting Consument en Veiligheid in samenwerking met het Erasmus MC in Rotterdam. Die verzamelden gegevens over verwondingen en zorgkosten over de jaarwisselingen van 2006 tot en met 2010. De verzuimkosten werden berekend op basis van het gegeven dat een kwart van de slachtoffers een betaalde baan heeft.

De Partij voor de Dieren grijpt iedere jaarwisseling aan om te pleiten voor een vuurwerkverbod en vroeg deze keer ook naar de kosten die de verwondingen met zich meebrengen. Een verbod zou volgens de partij een welkome bezuiniging met zich meebrengen. Volgens Atsma is het echter niet goedkoper om vuurwerk te verbieden.

Hij wijst erop dat dan meer moet worden uitgegeven aan de handhaving van het verbod. Ook zou de vuurwerkbranche inkomsten mislopen. Alleen de vervangende vuurwerkshows die gemeenten dan zouden organiseren, kosten volgens hem al meer dan 2,2 miljoen euro. Hij rekent per gemeente tienduizend euro. Met vierhonderd gemeenten komt hij dan uit op vier miljoen euro.

Vorig jaar wees toenmalig minister van Milieubeheer Tineke Huizinga (ChristenUnie) erop dat slechts tien tot vijftien procent voor een verbod zou zijn. Ook Atsma wijst op een 'gedetailleerd onderzoek' uit 2008 waaruit zou blijken dat er geen draagvlak voor een verbod is. In recente peilingen wordt echter geconcludeerd dat ongeveer de helft voor en de helft tegen is.

'Gelet op de oplaaiende discussie' is Atsma dan ook van plan het onderzoek uit 2008 te actualiseren. Verder wijst hij erop dat bij een verbod een deel van de consumenten zal uitwijken naar illegaal buitenlands vuurwerk, waar nog minder controle op kan worden uitgeoefend. Rond de afgelopen jaarwisseling werd 93,5 duizend kilo vuurwerk in beslag genomen.


Vuurwerkletsel kost 2,2 miljoen per jaarwisseling (Foto: Novum)