Iran: EU-olieboycot schaadt vooral Europa

De Europese Unie heeft maandag de invoer van olie en aanverwante producten uit Iran verboden. Met de boycot wil Europa meer druk uitoefenen op Iran in het slepende conflict over wat de Iraniërs met hun nucleair onderzoek van plan zouden zijn. De EU blokkeert ook tegoeden van de centrale bank van Iran. De Iraanse regering houdt de sancties voor ongerechtvaardigd en schadelijk voor de zwakke economie van Europa.

Tal van westerse mogendheden, aangevoerd door Washington, menen dat Iran aan een kernwapen werkt. Teheran spreekt dat al lange tijd tegen en heeft naar voren gebracht dat Iran het non-proliferatieverdrag heeft ondertekend en is aangesloten bij het IAEA. Het heeft daarom volgens Teheran het volste recht nucleaire energie te onderzoeken en te benutten. Iran heeft door de geheimzinnigheid en beschuldigingen al jaren te kampen met sancties, maar volgens waarnemers komt de Europese boycot er straks wel hard aan.

Lopende contracten kunnen nog tot 1 juli worden afgewikkeld, besloten de Europese ministers van Buitenlandse Zaken maandag in Brussel. Minister Uri Rosenthal sprak over "bijtende" sancties tegen het land, die het regime hard moeten treffen maar de bevolking buiten schot laten.

In Teheran hebben politici erop aangedrongen niet te wachten maar onmiddellijk alle olie-uitvoer naar Europa te staken. De onderminister van Buitenlandse Zaken Abbas Araqchi zei maandag volgens het persbureau IRNA dat de sancties de reeds kwakkelende economieën van de EU verder verzwakken. De EU moet goede wil tonen en geen sancties afkondigen om tot een oplossing te komen, aldus Araqchi. EU-buitenlandchef Ashton zei echter dat ,,de sancties ervoor moeten zorgen dat Iran ons verzoek om de onderhandelingen over het nucleaire programma te hervatten, ernstig neemt".

Araqchi meende dat de EU met nieuwe sancties de VS slaafs volgt en daar hangt een prijskaartje aan. De grootste afnemers van Iraanse olie in Europa zijn Italië, Frankrijk, Griekenland, Nederland en Spanje, samen goed voor bijna een kwart van de Iraanse olie-export van circa 2,5 miljoen vaten per dag, aldus het vaktijdschrift Next Generation Oil and Gas. Voor landen die voor een groot deel afhankelijk zijn van Iraanse olie, vooral Griekenland, moet een oplossing worden gevonden. Garanties dat de EU eventuele financiële schade vergoedt, zijn er niet.