Polen herziet standpunt ACTA na cyberaanvallen

De Poolse regering heeft maandag voorlopig afgezien van het ondertekenen van het ACTA-verdrag nadat ze in het defensief gedrongen was door een cyberaanval. Het ACTA-verdrag is een ingrijpend internationaal verdrag dat de schending van copyright en online piraterij moet tegengaan. Critici - en met hun online activisten als hackersgroep Anonymous - menen dat het verdrag kan leiden tot censuur op internet.

Zondag werd een aantal Poolse overheidswebsites lamgelegd door een grootschalige cyberaanval. De aanval werd op Twitter aangekondigd en werd uitgevoerd als vergelding voor de steun van Polen voor het ACTA-verdrag. In eerste instantie ontkende regeringswoordvoerder Pawel Gras nog dat er een aanval was uitgevoerd. "Dit is geen aanval van hackers, maar slechts het gevolg van grote interesse voor de site van de premier en het parlement", zei hij. Zijn opmerkingen werden vervolgens op internet geridiculiseerd.

Maandag werd echter erkend dat er een aanval was uitgevoerd. "Het was een fluwelen aanval van hackers, maar desalniettemin een aanval. Pawel Gras had het fout", aldus parlementariër Slawomir Neumann.

De premier voerde maandag overleg over het herzien van het Poolse standpunt ten aanzien van het ACTA-verdrag. Minister voor Administratie en Digitalisering Michal Boni zei dat de regering de bevolking onvoldoende heeft geraadpleegd over de kwestie.

ACTA heeft enkele gelijkenissen met de omstreden SOPA-wetgeving die vorige week door het Amerikaanse Congres op de lange baan werd geschoven nadat Google en Wikipedia actie hadden gevoerd tegen het wetsvoorstel.