FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 9 januari 2012

[Dakar] Weer problemen voor Verhoeven

Het zit Frans Verhoeven deze Dakar Rally niet mee. De Nederlander is kopman van het Sherco-team en heeft vrijwel iedere dag problemen met zijn motorfiets gehad en de achtste etappe was geen uitzondering. Ditmaal had hij tiewraps, tape, het hoesje van zijn Leatherman nodig om de streep te halen.

Na de streep moest Verhoeven even zijn frustraties kwijt. "Ik zat er helemaal doorheen. Ik werk me de hele dag te barsten. Ik lag zesde en er zat meer in. En toen flikkerde alles eraf, 35 kilometer voor de finish. Ik weet het niet meer. Ik kan zo niet rijden voor een topklassering," zei hij.

Al vroeg in de etappe raakte de Nederlander zijn zadel kwijt. "Op een lang recht stuk. Niet mijn terrein, maar ik kon mijn positie goed vasthouden. Ik lag achtste." Met tiewraps werd dit euvel verholpen. Hij klom weer op in de tijdenlijst en wist zelfs Jorge Viladoms weer te lossen. "Het zag er heel goed uit, maar toen begon de opbouw te schudden. Daarop zitten onder meer mijn ico's (afstandsmeters, red.), mijn roadbook en de gps. Ik keek of de ondersteun misschien los zat, maar dat was niet het geval. Op een heel slecht stuk vol gaten en sporen klapte ineens alles eraf. Inclusief de bedrading dus de hele motor stopte ermee. Ik heb de zekering gewisseld, maar de draadjes van het contact waren ook afgebroken. Die heb ik met tape geplakt en vervolgens met de hoes van mijn Leatherman bij elkaar gebonden."

Verhoeven reed de laatste dertig kilometer van de proef met één hand aan het stuur, terwijl de andere de boel vasthield. "Er zitten zoveel belangrijke kabeltjes in. Dat moest blijven zitten. Maar met één hand mijn motor onder controle houden in die stenen, was geen sinecure. Ik heb een paar klappen gemaakt waarbij ik dacht: 'Nu gaan we'. Maar ik kon 'm net houden," zei de Nederlander die de moed voor de komende dagen erin houdt. "Het zijn niet de kinderachtigste proeven die nog moeten komen, maar ik ga vol gas verder. Van dik hout zaagt men planken. Ik ga ervoor."

Kabinet verbiedt qat

De drug qat wordt verboden. Het kabinet kondigt het verbod aan in een brief aan de Tweede Kamer.

Qat, verse blaadjes van de qatplant, is verslavend en leidt volgens het kabinet tot schade aan de gezondheid en grote overlast vanwege de distributie, de handel en het gebruik. Qat wordt vooral gebruikt door Somaliërs. De Tweede Kamer vroeg vorig najaar al om een verbod.

Het kabinet baseert zijn besluit op onderzoek van het Trimbos-instituut dat duidelijk maakt dat het gebruik van qat bij zo'n 10 procent van de gebruikers tot problemen leidt. Bij matig gebruik levert het geen grote problemen op.

Qat is in veel andere Europese landen al verboden.

Kabinet verbiedt qat
Kabinet verbiedt qat (Foto: ANP)

'Zalando heeft doel bereikt'

Webwinkel Zalando is niet ontevreden met de winst van de Loden Leeuw voor de meest irritante reclamespot van het afgelopen jaar. In een reactie laten de Duitse schreeuwers weten 'hun doel bereikt te hebben'.

Zalando kreeg de prijs voor de reclame waarin nudisten het uitschreeuwen van geluk wanneer een postbode de door hen bestelde artikelen komt afleveren. Hoofd communicatie bij Zalando, Barbera Franzreb, zegt dat deze 'schreeuw van geluk' bij de marketingstrategie hoort.

“De vele uiteenlopende reacties betekenen dat de reclamecampagne heeft gewerkt en aandacht heeft getrokken. We weten dat met reclamecampagnes waar je meer lef toont en die origineler zijn, je verschillende reacties kan verwachten maar ook meer aandacht kan trekken. Verder is het een kwestie van smaak, je kunt nooit een reclamecampagne ontwikkelen naar ieders tevredenheid", aldus Barbera Franzreb. 

Zalando geeft daarnaast wel aan dat het in de toekomst beter zal letten op de smaak en wensen van de kijkers. "Humor en plezier zijn belangrijke factoren in onze reclamespotjes; we willen hiermee aandacht op een positieve manier trekken. Met 81% naamsbekendheid in Nederland hebben we desalniettemin ons doel bereikt.”

De naaktlopers bij Zalando hebben het winnen van de Loden Leeuw sportief opgevat en hebben het beeldje op hun website gezet. Wie het beeldje wil kopen komt helaas van een koude nudistencamping thuis; het is niet te koop. Wel kan iedereen een korting krijgen op zijn bestelling om zo het aangedane leed door de irritante reclame te verzachten.


Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaah

Venus Williams niet op Australian Open

Venus Williams doet niet mee aan de Australian Open. Dat heeft de Amerikaanse tennisster maandag bekendgemaakt. Williams staat sinds augustus aan de kant vanwege de ziekte van Sjögren, een auto-immuunziekte die haar energieniveau aantast. Ze is naar eigen zeggen dicht bij een rentree op WTA-niveau. De Australian Open, die volgende week begint, komt echter te vroeg.

Williams denkt aan een rentree in februari. De oudere zus van Serena won de Australian Open nog nooit. Haar beste resultaat in Melbourne was het bereiken van de finale in 2003, die ze van haar zusje verloor. Venus won Wimbledon vijf keer en veroverde twee titels op de US Open. Haar laatste grandslamtitel dateert van 2008.


Venus Williams niet op Australian Open (Foto: Novum)

[Dakar] De Rooy beperkt schade in etappe acht

Trucker Gerard de Rooy blijft de leider in de Dakar-rally. De Brabander moest in zijn Iveco maandag alleen Ales Loprais in zijn Tatra voor laten gaan. De Tsjech liep 1.31 minuten van zijn achterstand in. Achter De Rooy werd zijn ploeggenoot Miki Biasion op ruime achterstand derde. De Italiaan gaf 12.20 minuten toe op Loprais.

In het algemeen klassement heeft De Rooy nog een comfortabele voorsprong van 15.39 minuten op Loprais. Hans Stacey, een andere ploeggenoot van De Rooy, staat derde. Zijn achterstand bedraagt 48.06 minuten. De eerste Kamaz staat vierde. De Kazach Artur Ardavichus liep in de eerste acht etappes al een achterstand van haast een uur op.

[Lakeside] Ten Berge onderuit tegen Winstanley

Voor Joey ten Berge en Benito van de Pas zit het BDO World Darts Championship 2012 er na één ronde al op. Ten Berge ging met 3-1 onderuit tegen de als derde geplaatste Dean Winstanley, terwijl Van de Pas nipt onderuit ging tegen Alan Norris.

Van de Pas wist tot tweemaal toe op gelijke hoogte in sets te komen tegen Norris, maar in de laatste set trok de Engelsman toch aan het langste eind. Ten Berge kende een dramatische start tegen Winstanley en verloor de eerste set met 3-0 in legs. Ook de tweede set ging naar Winstanley. Ten Berge wist de derde set wel naar zich toe te slepen, maar Winstanley klaarde de klus in de vierde set alsnog.

[FA Cup] Henry schiet Arsenal naar volgende ronde

Thierry Henry doet waarom hij tijdelijk is teruggekeerd naar Arsenal, namelijk scoren. Tijdens zijn rentree maakte hij de winnende treffer in het FA Cup-duel met Leeds United.

De Fransman, die voor twee maanden op huurbasis namens Arsenal speelt, bewees direct zijn waarde voor de ploeg van Arsène Wenger. Henry kwam als invaller binnen de lijnen. Tien minuten na zijn invalbeurt annex rentree, maakte hij de winnende treffer voor The Gunners. In de zestiende finales van de FA Cup treft de ploeg nu Aston Villa.

Ruim twintig minuten voor tijd kwam het levende standbeeld in het veld voor een fletse Marouane Chamakh, die op zijn beurt de afwezige Robin van Persie verving. De Nederlander genoot van een korte vakantie in Dubai. De thuisploeg was vrijwel de hele wedstrijd de betere, maar kon niet echt overtuigen. Wel kreeg het via Andrei Arshavin, Sebastien Squillaci, Aaron Ramsey en Mikel Arteta een tal van kansen, maar de bal mocht er niet in, leek het.

Door het scorende onvermogen besloot Wenger om Henry binnen de lijnen te brengen. Sinds zijn vertrek, zijn laatste wedstrijd voor Arsenal dateerde van 7 maart 2007, kon hij de fans weer in verlegenheid brengen. Na een uitstekende steekpass van Alexandre Song liet Henry doelman Lonergan kansloos met een schot in de verre hoek. Voor Henry was het zijn twaalfde doelpunt ooit tegen Leeds in net zoveel wedstrijden.

De Boer: "Jeugdopleiding is de levensader van Ajax"

Ajax is momenteel in Brazilië om zich voor te bereiden op de tweede seizoenshelft van de Eredivisie. Aldaar benadrukte Frank de Boer nog eens dat de jeugdopleiding van de Amsterdammers van levensbelang is.

"Davy Klaassen en Ouasim Bouy zijn nu mee naar Brazilië. Dat zegt alles over het belang van onze jeugdopleiding. Financieel gezien kunnen we het nooit van de grootste clubs winnen. Daar moeten we juist slim zijn", vertelde De Boer.

"Het is alleen jammer dat veel spelers al rond hun 23e naar het buitenland gaan. Maar uiteindelijk is dat misschien wel ons lot. Aan onze filosofie zullen we echter nooit iets veranderen. De jeugdopleiding was, is en blijft altijd de levensader van Ajax", vervolgde de oefenmeester.

[Dakar] Spanning in autoklassement loopt op

In de Dakar Rally is het bij de auto's na acht etappes nog verre van beslist. Klassementsleider Stephane Peterhansel verloor in de etappe tussen Copiapo en Antofagasta tijd op onder meer dagwinnaar Nani Roma, waardoor zijn voorsprong geslonken is.

Roma leidde vrijwel de gehele dag met de Mini en hield op de streep vijf seconden over op de Hummer van Robbie Gordon. Derde werd de Pool Krzysztof Holowzcyc op twee minuten, terwijl Peterhansel vijfeneenhalve minuut verloor op de dagwinnaar. Beste Nederlander was Bernhard Ten Brinke die twaalfde werd met een half uur achterstand. Van Loon kwam met twee plaatsen hierachter en zes minuten meer over de meet.

In het klassement heeft Peterhansel ruim zeven minuten voorsprong op zijn naaste achtervolgers Gordon en Holowzcyc. Ook Roma staat met twaalf minuten achterstand en een vierde plaats nog in de buurt. Beste Nederlander is Van Loon met 2.19,04 achterstand op een tiende plaats. Ook Ten Brinke staat er met een twaalfde plaats met 3.03,22 achterstand nog goed bij.

Man met onmogelijke naam gearresteerd

De autoriteiten in de Amerikaanse staat Wisconsin hebben iemand met de onmogelijke naam Beezow Doo-Doo Zopittybop-Bop-Bop gearresteerd.

De 30-jarige man werd zondag opgepakt omdat hij zich stomdronken en onder invloed van drugs ophield in een park in Madison. Daarmee overtrad hij de regels van een voorwaardelijke invrijheidstelling in april.

Volgens gegevens van de rechtbank heette hij voorheen Jeffrey Drew Wilschke. Hij had in oktober zijn naam officieel laten veranderen.

Inter hoopt op fitte Sneijder voor derby

Internazionale hoopt dat Wesley Sneijder op tijd fit is voor de derby van komende zondag tegen AC Milan. De Nederlander werkte vandaag een groot deel van de groepstraining af.

Evenals de Ex-Ajacied werkte ook verdediger Lucio zowel de reguliere training als een individuele training af. Sneijder staat al weken aan de kant vanwege een spierblessure.

De middenvelder werd eerder in verband gebracht met een transfer naar Engeland, maar Inter sprak alle geruchten onlangs tegen. De Nerazzurri staan momenteel vijfde in de Serie A en hebben een achterstand van acht punten op aartsrivaal en tevens koploper AC Milan.

Shell houdt onrust Nigeria in de gaten

Een landelijke staking tegen het afschaffen van brandstofsubsidies in Nigeria op maandag wordt door Shell in de gaten gehouden. Tot nu toe heeft de staking geen invloed gehad op de olieproductie en -export, blijkt uit gesprekken met bronnen uit de olie- en scheepvaartindustrie.

Een week eerder droeg een staking bij aan stijgingen van de olieprijs, vanwege zorgen dat werknemers bij olievelden en -terminals zich bij de stakers aan zouden kunnen sluiten.

Shell stelt de situatie in de gaten te houden. "Onze focus ligt op de veiligheid van onze medewerkers, partners en faciliteiten", aldus woordvoerder Tony Okonedo in een sms-bericht aan Dow Jones Newswires. Volgens een bron op scheepvaartgebied 'komen en gaan de schepen volgens schema en is er geen invloed op de productie.'

Er wordt gestaakt in Nigeria omdat de subsidie op brandstof sinds zondag afgeschaft is. Door de afschaffing is de benzineprijs met meer dan honderd procent gestegen en stijgen ook de voedselprijzen en prijzen van andere goederen en diensten.


Shell houdt onrust Nigeria in de gaten (Foto: Novum)

Doden na explosie in restaurant Moskou

Door een gasexplosie en brand in een Italiaans restaurant in Moskou zijn maandag twee mensen om het leven gekomen.

Zeker 26 mensen raakten gewond, van wie er vijftien met ziekenauto's moesten worden afgevoerd. Dat hebben de hulpdiensten en de federale politie meegedeeld.

De explosie zou zijn veroorzaakt door een onjuist gebruik van gasflessen.


Doden na explosie in restaurant Moskou (Foto: Novum)

Botten gevonden in Cromvoirt

Aan de Sint Lambertusstraat in het Brabantse dorp Cromvoirt zijn tijdens graafwerkzaamheden botten gevonden. De politie Brabant-Noord vermoedt dat het om dierlijke resten gaat, maar laat dit voor de zekerheid nog onderzoeken door het Nederlandse Forensisch Instituut (NFI). Dat meldt een woordvoerder maandagavond.

De technische recherche heeft een deel van de botten meegenomen en stuurt die op naar de NFI. Mochten het toch geen dierlijke botten zijn, dan vermoedt de politie dat het om hele oude menselijke resten gaat.

Mark van Eeuwen en Kim Kötter uit elkaar

Mark van Eeuwen en Kim Kötter zijn niet langer een stelletje. De twee 'doen het even rustig aan', omdat ze nog teveel waarde hechten aan hun vrijgezelle bestaan.

"We komen allebei net uit een relatie en vinden het ook wel even fijn om vrijgezel te zijn", laat de Goede Tijden, Slechte Tijden-acteur maandag weten aan RTL Boulevard.

Van Eeuwen sluit een hereniging echter niet uit. "We vinden elkaar nog wel heel lief, dus we zullen elkaar zeker af en toe 'treffen' in Amsterdam. We zien wel wat de toekomst ons brengt", sms'te de acteur.

In november werden de twee voor het eerst met elkaar in verband gebracht. Kim Kötter werd in 2002 gekroond tot Miss Universe Nederland. Ze werkt onder meer als presentatrice en actrice.

Volleybalsters actief in European League

De Nederlandse volleybalvrouwen doen komende zomer voor het eerst mee aan de European League. De mannen zullen voor de zesde keer meedoen aan de Europese competitie voor landenteams.

"Via de European League kunnen we ons rechtstreeks kwalificeren voor de World Grand Prix van 2013", aldus technisch directeur Bert Goedkoop over het EL-debuut. De nummers één en twee kwalificeren zich voor de World Grand Prix.

De wedstrijden zullen gespeeld worden in juni. Afhankelijk van het aantal deelnemende landen wordt de competitie opgedeeld in vier of vijf toernooiweekeinden, waarvan één voor eigen publiek. Ook de mannen zullen volgens dat format hun toernooi afwerken.

Rutte: Nederland midden in Europese driehoek

Nederland zit bij de Europese politiek precies waar het wil zijn, midden in de driehoek van de grote landen Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië.

Dat zei premier Mark Rutte maandag in Londen na afloop van een bezoek aan zijn Britse ambtgenoot David Cameron. Rutte wees erop dat er met Duitsland opgetrokken wordt op het terrein van financiële discipline en met Frankrijk bij de migratiepolitiek. Met de Britten wordt volgens hem goed samengewerkt bij de pogingen de economische groei in Europa te stimuleren. Dat was maandag ook een belangrijk onderwerp tijdens het onderhoud tussen Rutte en Cameron.

Rutte: Nederland midden in Europese driehoek
Rutte: Nederland midden in Europese driehoek (Foto: ANP)

[Upd] Derksen wint Loden Leeuw

Maandagavond is het zo ver: het programma TROS Radar zal vanaf 20.30 uur op Nederland 1 de Loden Leeuw 2011 voor meest irritante reclame en meest irritante BN'er in een reclame gaan uitreiken. Het is traditioneel één van de populairste uitzendingen van het consumentenprogramma.

Bij de bekende Nederlanders kan Reamon Sluiter (Head and Shoulders), Arie Boomsma (Douwe Egberts), Robert Kranenborg (Delta Lloyd), Kim Holland (Simpel) of Johan Derksen (Nederlandse Energie Maatschappij) de Loden Leeuw voor meest irritante BN'er in de wacht slepen. De vorige keer was Arie Koomen (MediaMarkt) de sjaak met een Loden Leeuw.

KFC, Amstel, Zalando, Hellema en Plus staan in de nominatielijst voor meest irritante reclame van het afgelopen jaar. In 2010 ging Postal Gold ("Hebt u gouden juwelen die u niet meer nodig hebt?") er met de twijfelachtige eer vandoor.

Update 21.03 uur - Derksen wint Loden Leeuw
Johan Derksen heeft de Loden Leeuw 2011 voor meest irritante BN'er in een reclame gewonnen. De besnorde energie-expert behaalde 49 procent van de in totaal 190.000 stemmen. De Loden Leeuw bleek daarmee populairder dan ooit: er werd maar liefst 90.000 keer meer gestemd dan vorig jaar.

Derksen ontving de beruchte prijs op zijn kantoor gelaten. "Ik zie de bui al hangen. Nou, ik kan één ding zeggen: ik heb hem echt verdiend. Ik ben de kijkers heel dankbaar", aldus de voetbalanalist.

Arie Boomsma werd met 20 procent van de stemmen tweede in de meest irritante BN'er-verkiezing. De KRO-presentator wilde niet reageren op de tweede ereplaats van zijn Douwe Egberts-reclame. "En dat is een beetje knorrig van Arie. Misschien had ie eerst nog effe een bakje koffie nodig", zei TROS Radar-presentatrice Antoinette Hertsenberg. Porno-actrice Kim Holland moest het doen met 15 procent.

Bij de meest irritante reclame van het jaar ging Zalando er met de Loden Leeuw 2011 vandoor. Het Duitse schoenenwinkelmerk kreeg 42 procent van de stemmen, gevolgd door Plus (25 procent) en Hellema (15 procent).


Johan Derksen wint Loden Leeuw 2011 (Beelden: TROS)

Gilbert via Tour de France naar de Spelen

Phillippe Gilbert zal tijdens de komende Tour de France in dienst gaan rijden van Cadel Evans. Dit zei de renner tegen Cyclo Sprint. De Belg zal proberen de winnaar van La Grande Boucle van 2011 zo lang mogelijk te ondersteunen.

In zijn eigen wedstrijden verwacht Gilbert, de beste renner van 2011, bij zijn nieuwe ploeg BMC een betere ondersteuning dan afgelopen jaar. Hij stelt dan ook dezelfde doelen als afgelopen jaar.

"Ik zal zeker proberen koersen te winnen die ik nog niet heb gewonnen, maar mijn eerste doel is wel 100% te blijven in de Ardennenweek. Daar ben ik altijd zeker dat ik een goede uitslag haal of kan halen. In de Ronde van Vlaanderen heb ik dat gevoel minder. Zeker met de nieuwe finale. Stel dat je pech hebt in de laatste lus, dan zou het wel eens heel lang kunnen duren eer je de nodige hulp krijgt."

Gilbert heeft ook de Olympische Spelen van Londen aangekaart in zijn agenda. "Omdat die zo bijzonder zijn. Bedoeling is dat ik de Tour volledig uitrijd en zo lang mogelijk bij Cadel blijf om daarna naar Londen te trekken."

'Bridesmaids 2 zonder Wiig slecht idee'

Melissa McCarthy heeft totaal geen zin om Bridesmaids 2 te maken zonder Kristen Wiig. Producent Universal overweegt een vervolg op de komedie zonder de hoofdrolspeelster en scenariste. "Wat een verschrikkelijk idee", zegt de actrice tegen de Britse entertainmentzender E Online.

De 41-jarige McCarthy zegt geen idee te hebben wat de studio van plan is. "Ik weet alleen dat niemand er aan wil beginnen tenzij het een fantastische film wordt."

Wiig, die voor haar rol genomineerd is voor een Golden Globe, gaf onlangs aan niet bezig te zijn met een script voor Bridesmaids 2 en aan iets anders te werken. Ook tegenspeler Jon Hamm vertelde dat Wiig volgens hem nog niet aan een vervolg wil.

Daarnaast zouden de zes actrices die in de film vriendinnen spelen niet mee willen doen met een vervolg omdat ze ontevreden zouden zijn met de honderdduizend dollar die ze elk als bonus van Universal kregen. De komedie was met een wereldwijde opbrengst van ruim 288 miljoen dollar een enorm succes.

Abrams wilde Star Trek 2 eerst niet in 3D

J.J. Abrams had eerst geen zin om zijn nog te verschijnen sciencefictionfilm Star Trek 2 naar 3D om te zetten. "Ik heb me niet hard gemaakt voor 3D, dat wilde de studio graag", zegt de scenarist en regisseur tegen het Amerikaanse tijdschrift Entertainment Weekly.

Tijdens de strip- en filmbeurs Comic-Con 2010 zei Abrams ernstige twijfels over het 3D-format te hebben. "Waar ik echt helemaal gek van wordt, is dat als je die 3D-bril op zet, alles ineens dof en donker wordt. Ik ben nog niet overtuigd."

De 45-jarige Abrams ging uiteindelijk overstag toen hij zag hoe goed enkele nabewerkte scènes uit de eerste Star Trek er uitzagen in 3D. "Pas toen dacht ik dat het goed kon komen."

Desondanks wil de filmmaker de opnames, die donderdag van start gaan, nog doen in traditionele 2D. "Ik wil de opnamekwaliteit van de eerste film evenaren", legt Abrams uit. Zo kan ik de film opnemen zoals ik wil en kunnen we de 3D later toevoegen."

Merkel en Sarkozy: groei is prioriteit

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy hebben maandag in Berlijn benadrukt dat het bevorderen van de economische groei in de eurozone een prioriteit is. De twee regeringsleiders drongen dan ook aan op een snel akkoord over het herstructureren van de Griekse schuldenlast om te voorkomen dat de kredietcrisis zich uitbreidt.

Merkel en Sarkozy zeiden te overwegen om betalingen aan het Europese noodfonds EFSF te bespoedigen. "Frankrijk en Duitsland zijn bereid om, in overleg met andere landen natuurlijk, te bekijken in hoeverre we op een of andere manier de betalingen kunnen versnellen en zo nogmaals ons vertrouwen in en de steun voor de eurozone duidelijk te maken", aldus Merkel. De twee riepen tevens op onderhandelingen over een nieuw Europees verdrag snel af te ronden. Het nieuwe verdrag moet de fiscale discipline van de eurozone verbeteren.

Sarkozy erkende de ernst van de situatie in Europa. "De situatie is gespannen, misschien wel erger dan ooit in de geschiedenis van de eurozone", zei hij. Groei, benadrukte de president, heeft de hoogste prioriteit.

Duitsland heeft eerder op de dag al aangedrongen op steviger bezuinigingen in de eurozone om het begrotingstekort terug te dringen en het investeerdersvertrouwen terug te winnen. Merkel erkende echter dat dit niet de enige oplossing is. "Versterking van de begroting is een van de pijlers waarop de toekomst van Europa moet worden gebouwd, maar we hebben ook een tweede pijler nodig en dat is het vraagstuk van economische groei, banen en werkgelegenheid."

Griekenland, waar de kredietcrisis begon, heeft grote moeite met het doorvoeren van hervormingen om een tweede noodlening veilig te stellen. Die noodlening moet voorkomen dat het land ten onder gaat aan de schuldencrisis. Ook een overeenkomst met kredietverstrekkers over het nemen van een verlies van vijftig procent op Grieks schuldpapier is nog niet rond. Merkel meent dat de herstructurering van de Griekse schuldenlast snel zijn beslag moet krijgen. "Anders is het niet mogelijk om de volgende tranche uit te betalen aan Griekenland, maar we willen die betaling doen en we willen dat Griekenland in de eurozone blijft", aldus Merkel. Griekenland blijft een 'speciaal geval' aldus Merkel.

Frankrijk en Duitsland zijn allebei voorstander van een belasting op financiële transacties. Hoewel Frankrijk graag beweging wil creëren in de eurozone, is Duitsland terughoudender. Merkel ziet een dergelijke belasting wel voor zich op Europees niveau, maar zei dat daar in haar eigen regering nog veel verdeeldheid over heerst.


Merkel en Sarkozy: groei is prioriteit (Foto: Novum)

Solo Neymar mooiste goal van 2011

Het mooiste doelpunt van 2011 is volgens het publiek gemaakt door de Braziliaan Neymar. De treffer van de 19-jarige spits van Santos, een solo in de wedstrijd tegen Flamengo, kreeg op de website van de FIFA de meeste stemmen.

Met zijn goal troefde Neymar treffers af van Lionel Messi en Wayne Rooney. Neymar kreeg vandaag in Zürich de Puskás Award uitgereikt.


Solo Neymar mooiste doelpunt van 2011.

Silent Hill HD Collectie naar maart

Silent Hill: HD Collection zou eigenlijk 24 januari uitkomen maar Konami heeft bekendgemaakt dat de verzameling uitgesteld is naar maart. Een exacte datum zal later deze week door de ontwikkelaar bekendgemaakt worden.

Wat de exacte reden voor het uitstellen is, is niet bekendgemaakt. Silent Hill: HD Collection bevat het tweede en derde deel in de Silent Hill-serie en zal exclusief voor de PS3 uitkomen.

[Dakar] Coma neemt leiding over van Despres

Marc Coma heeft in de achtste etappe van de Dakar Rally een grote slag geslagen door bij de motoren de leiding in het algemeen klassement over te nemen. De Spanjaard won niet alleen de etappe van Copiapo naar Antofagasta maar maakte ook zijn complete achterstand op leider Cyril Despres goed.

Coma verloor in het begin van de rally veel tijd en zag vandaag dat zijn grote concurrent Despres hetzelfde deed door dankzij een navigatiefout vast komen te zitten in de modder. De Portugees Paulo Goncalves overkwam hetzelfde lot en ook hij verloor ruim een kwartier op Coma.

De nummers twee en drie in de etappe waren de Portugezen Ruben Faria en Helder Rodrigues die iets meer dan zeven minuten meer nodig hadden dan Coma. Beste Nederlander was Frans Verhoeven met een veertiende stek.

In het klassement heeft Coma nu een voorsprong van 1.26 minuten op Despres. Derde staat Rodrigues op ruim 49 minuten van de Spanjaard. Beste Nederlander is Henk Knuiman op meer dan drie uren achterstand. Verhoeven staat hier twee plaatsen en zeven minuten achter.

Parkeren in centrum Nijmegen nog paar dagen gratis

Automobilisten kunnen hun auto nog zeker een paar dagen gratis parkeren in het centrum Nijmegen. De leverancier van de parkeerautomaten hoopt de storing in de loop van deze week te hebben verholpen, meldt de gemeente maandag. Eind december werden 260 nieuwe automaten geplaatst, maar de software zorgt voor problemen.

Automaten waar monteurs de afgelopen week mee aan de slag waren gegaan, bleken nog steeds niet goed te werken, waarna de gemeente donderdag besloot bij de automaten op straat in de binnenstad geen parkeergeld te innen. Ook op het P+R-terrein Waalsprinter, het Molenpoortdak en de terreinen Wedren, Julianaplein en Nassausingel hoeft niet te worden betaald. In de parkeergarages moet wel gewoon worden afgerekend.

De nieuwe automaten, die ook pinbetalingen toestaan, werken traag en vallen in sommige gevallen helemaal uit. De automaten blijven wel aan staan, maar op briefjes op de apparaten staat dat er niet hoeft te worden betaald.

De gemeente loopt door de storing gemiddeld twintigduizend euro per dag aan inkomsten mis, zegt een gemeentewoordvoerder. "Dat gaan we verhalen op de leverancier."

Messi opnieuw beste voetballer ter wereld

Lionel Messi is vanavond voor het derde jaar op rij gekozen tot beste voetballer ter wereld. De Argentijnse aanvaller van FC Barcelona kreeg bij de verkiezing van de FIFA meer stemmen dan zijn Spaanse ploeggenoot Xavi en de Portugees Christiano Ronaldo.

De 24-jarige Messi ontving vanavond uit de handen van de Braziliaanse oud-voetballer Ronaldo de Gouden Bal. In 2011 wist Messi met Barcelona onder meer de Champions League en de wereldbeker voor clubteams te veroveren. Ook wist hij met zijn ploeg opnieuw kampioen van Spanje te worden.


Lionel Messi opnieuw beste voetballer ter wereld (Foto: Pro Shots)

"Het is een groot genoegen en eer om deze prijs voor de derde keer te winnen. Ik wil iedereen die op me heeft gestemd en mijn ploeggenoten bedanken", aldus Messi. Bondscoaches, aanvoerders van nationale ploegen en journalisten mochten hun stem uitbrengen in de verkiezing om de Gouden Bal, die sinds 2010 onder de FIFA valt.

Messi gold op voorhand al als grote favoriet, aangezien hij met Barcelona, op de Spaanse beker na, alle prijzen wist te veroveren. Hij wist in dit kalenderjaar maar liefst 55 doelpunten te scoren.

'Vrolijke bestuurder maakt sneller brokken'

Automobilisten die uitermate opgewekt achter het stuur zitten, trappen wellicht minder snel op de rem als dat plotseling nodig is dan mensen die met het verkeerde been uit bed zijn gestapt. In gevaarlijke situaties zijn mensen in een negatieve emotionele toestand beter in staat om alert te reageren.

Positieve emoties zijn dus niet altijd handig, concludeert NWO-onderzoeker Henk van Steenbergen in het proefschrift dat hij volgende week dinsdag verdedigt aan de Universiteit Leiden.

In situaties die vragen om mentale inspanning, zoals een gevaarlijke verkeerssituatie moet irrelevante informatie worden onderdrukt, stelt de neurowetenschapper. Hij onderzocht met psychologische experimenten hoe gevoelens deze 'cognitieve controle' beïnvloeden.

Van Steenbergen riep bij proefpersonen een emotie op met muziek of plaatjes en legde met hersenscans vast wat er in het brein gebeurde tijdens het uitvoeren van lastige taken. De conclusie is dat het hersengebied dat waarschuwingssignalen geeft minder actief wordt bij mensen die in een positieve emotionele toestand verkeren.

Aan een positieve stemming en het ruimte geven aan prettige gevoelens de ruimte geven wordt in sommige stromingen in de psychologie veel belang gehecht. "Mijn onderzoek ondersteunt deze opvatting slechts gedeeltelijk", zegt Van Steenbergen. "Inderdaad helpen positieve emoties om stress en spanning tegen te gaan. Maar in een moeilijke situatie is dat lang niet altijd handig."

Hughes in gesprek met QPR

Mark Hughes is kandidaat om Neil Warnock op te volgen als manager bij Queens Park Rangers. De voormalige bondscoach van Wales en ex-trainer van Manchester City, Blackburn Rovers en Fulham, was maandag bij het stadion van QPR om te onderhandelen over een contract.

Hughes zit al sinds afgelopen zomer zonder werk. Toen stapte hij op bij Fulham. Bij QPR zou zijn belangrijkste taak worden om de club te behoeden voor degradatie. De promovendus verloor zes van de laatste acht duels in de Premier League en staat zeventiende, net boven de degradatiestreep.

Warnock werd zondag ontslagen en de club wil voor het volgende duel een opvolger aanstellen. Volgens Engelse media is Hughes niet de enige kandidaat. Ook Gianfranco Zola wordt genoemd.


Mark Hughes in gesprek met QPR (Foto: Novum)

Grieken woest om pedofilie als handicap

Een beslissing van de Griekse overheid heeft tot grote woede geleid bij belangenverenigingen voor gehandicapten. Athene heeft besloten de lijst met door de staat erkende handicaps uit te breiden met pedofilie, exhibitionisme en kleptomanie. Deze beslissing is tegen het zere been van de belangenverenigingen.

De Nationale Federatie van Gehandicapte Mensen noemde de beslissing 'onbegrijpelijk' en zei dat pedofielen nu een hogere tegemoetkoming krijgen van de staat dan personen die een orgaantransplantatie hebben ondergaan.

Het Griekse ministerie van werkgelegenheid verdedigde zich door te stellen dat de lijst, waar nu ook pyromanen, dwangmatige gokkers, fetisjisten en sadomasochisten onder vallen, is uitgebreid voor medische beoordelingen. De lijst wordt gebruikt als meetinstrument voor het toekennen van financiële hulp.

Eerste details en screens X-COM: Enemy Unknown

GameInformer heeft de eerste details van de nieuwe strategie-game X-COM: Enemy Unknown. Waar de aankomende shooter zich afspeelt als de eerste buitenaardse wezens landen zal de strategie-game van Firaxis zich afspelen als de buitenaardse wezens een massale aanval hebben gedaan op de Aarde.

De game zal een combinatie worden van Real Time Strategy en Turn Based-actie. De gevechten met de buitenaardse wezens zullen allemaal Turn Based zijn maar daartussenin bestaat de game uit Real Time Strategy. In het RTS-gedeelte zal de gamer zijn tijd moeten besteden aan het onderzoeken van buitenaardse technologie en het trainen van nieuwe mensen.

De game zal geen directe remake van het origineel zijn. Er zijn wel dingen die hetzelfde zullen blijven maar ook dingen die aangepast worden. Bekijk hieronder de drie eerste screens van de game.

XCOMXCOMXCOM

Keller niet naar De Graafschap

Sander Keller is voorlopig nog niet op de Nederlandse voetbalvelden te zien. De voormalig speler van onder meer FC Utrecht stond in de belangstelling van De Graafschap, maar de transfer is afgeketst.

De Superboeren slaagden er namelijk niet in om overeenstemming met Keller te bereiken. Op dit moment komt de 32-jarige verdediger uit voor het Zwitserse Neuchatel.

Op Oudejaarsdag liet Keller nog weten op 2 januari gekeurd te worden, maar dat is dus niet gebeurd. Voor De Graafschap is het in elk geval een streep door de rekening, aangezien zij op de komst van de routinier rekende.

SWTOR krijgt nieuwe bazen met patch 1.1

Star Wars: The Old Republic is pas enkele weken uit en heeft vandaag al zijn eerste grote patch gekregen. Vooralsnog zullen we nog even moeten wachten, want de patch zal eerst gebruikt gaan worden op de testservers. Wanneer de patch naar de liveservers komt, is niet bekend.

De patch levert ons onder andere nieuwe bazen, een flashpoint genaamd Kaon Under Siege en enkele bugfixes. De volledige lijst staat hieronder. Meer weten over de game? Lees hier de review. 

General

  • Anti-aliasing is now available and can be enabled in the preferences menu.

Classes and Combat
General

  • Healing caused by crowd control abilities no longer generates threat.
  • Tooltips for abilities modified by skill points now display correct damage values.

Guard

  • This ability now transfers to a new friendly target without requiring deactivation on the previous target.
  • Activating this ability while targeting a guarded or invalid target will still toggle the Guard ability off.
  • A distinct visual effect is now present on characters using Guard on another character, and another effect is now present on the guarded character if they leave Guard's range.

Taunt

  • A new visual effect has been added to the user and the target of the Taunt ability for the duration of its effect.

Jedi Consular

  • Project: This ability no longer shakes the screen of onlookers.

Shadow

  • Battle Readiness: Now allows Combat Technique to trigger once every 3 seconds.
  • Combat Technique: Healing received through Combat Technique has been increased, scales properly at higher levels, and can only be triggered once every 4.5 seconds.
  • Slow Time: This ability's damage has been increased by 15% and it now slows the movement speed of all affected targets.

Jedi Knight

  • Force Leap: This ability no longer functions on Portable Holo Dancers.

Sith Inquisitor
Assassin

  • Dark Charge: Healing received through Dark Charge has been increased, scales properly at higher levels, and can only be triggered once every 4.5 seconds.
  • Overcharge Saber: Now allows Dark Charge to trigger once every 3 seconds.
  • Wither: Damage has been increased by 15% and it now slows the movement speed of all affected targets.

Sith Warrior

  • Intercede: This ability no longer functions on Portable Holo Dancers.
  • Shatter: this ability's tooltip now correctly reflects its damage; damage from this ability has not been adjusted.

Imperial Agent
Bug Fixes

  • Corrected an issue where activating cover, using Explosive Probe, and then using Snipe could cause Snipe to be interrupted.

Bounty Hunter
General

  • Incendiary Missile: This ability is no longer misclassified as an Area of Effect ability.

Companion Characters
General

  • C2-N2 and 2V-R8 no longer vocalize crafting commentary during combat.
  • The Carbonized Stream companion ability no longer breaks prematurely.

Companions
Kira Carsen

  • Fixed an issue that caused players to be unable to progress in Kira's affection conversations. Players previously affected by this issue can now speak to Kira and progress normally.

Bug Fixes

  • Companions will now sell trash items when requested, regardless of group size.
  • Companion healing abilities no longer apply a permanent green effect on the character.
  • Fixed an issue that caused Companion Characters to sometimes have the incorrect appearance in cinematics.

Crew Skills
Bug Fixes

  • Corrected an issue that prevented recently completed Crew Skill missions from showing up in the next list of available missions.
  • Fixed a bug that could cause Crew Skills a character didn't have to appear in the Crew Skills window.
  • Players can no longer loot harvesting nodes they do not have the appropriate Crew Skill for after a group member harvests (but does not loot) a node.

Flashpoints and Operations
General

  • A new level 50 Flashpoint, Kaon Under Siege, is now available for play in Normal and Hard Modes!
  • The Gav Daragon and the Ziost Shadow have been expanded to accommodate the Kaon Under Siege gateway.
  • The difficulty of some non-boss enemies in Flashpoints has been adjusted.
  • Enemies now drop credits more frequently in Flashpoints.

Flashpoints
Cademimu

  • General Ortol's rocket fire damage no longer occurs when the rocket is not active.

The Black Talon

  • Some enemies in this Flashpoint are no longer invisible.

The Foundry

  • Corrected an issue that could cause the final boss to become stuck at 10% health.

The Battle of Ilum

  • Krel Thak's Allied Weequay Pirates have had their toughness reduced in Hard Mode.

The False Emperor

  • The Sith Entity's affliction ability now properly deals damage in Hard Mode.
  • HK-47 now has the correct amount of health in Normal Mode.


Operations
Eternity Vault

  • Players are now able to successfully loot the chest after defeating the Infernal Council.
  • Perimeter Defense Cannons have been re-tuned and have improved targeting behaviors.
  • Soa's Mind Trap and Force Throw abilities no longer target the same player multiple times; they now target every player in the group once.
  • Ball lightning enemies summoned by Soa deal damage in a smaller radius.
  • The Annihilation Droid's rocket burst attack no longer deals double damage in 16-player Operations.
  • Soa now summons fewer ball lightning enemies during the final round in 16-player Operations.

Karagga's Palace

  • Four new bosses can now be battled by players in Karagga's Palace!
  • Players no longer get stuck attempting to exit the Karagga's Palace phase.

Bug Fixes
Flashpoints

  • Corrected an issue that prevented some enemy NPCs from spawning in Flashpoints.
  • The correct error message now displays when a player attempts to enter a different Flashpoint than the rest of the group.
  • Flashpoint gateways no longer display as orange in incorrect circumstances.
  • Fixed an issue that prevented Flashpoint difficulty from being set properly.
  • Fixed an issue that caused mapnotes directing players to some Flashpoints to not appear correctly.
  • Corrected map issues that made locating mission objectives on the Gav Daragon difficult.
  • Fixed an issue preventing some players from opening a chest after a boss fight if the group was previously defeated by the boss.

Items
General

  • An Item Modification Table has been added to the Supplies areas of the Republic and Imperial Fleets.

PvP

  • Battlemaster Gear Tokens have been converted into Battlemaster Commendations, which can be used to purchase any Battlemaster gear. This allows players to purchase any piece of gear instead of requiring them to purchase the piece indicated by the token.
  • Battlemaster Bags now contain Battlemaster Commendations instead of Battlemaster Gear Tokens. They still also contain Champion Commendations.

Missions and NPCs
General

  • All Bonus Series missions and their required missions can now be abandoned.
  • Certain Wampas on Hoth that were preying on lower-level characters have had their level reduced.

Missions
Imperial

  • Pressure Points: The Lerantha Lurker no longer engages players in combat before completing its spawn sequence.
  • Geroya be Haran: Objectives related to this mission now glow when selected.
  • In Cold Blood: Enemies that use Armor Piercing Cell during this mission no longer each stack a debuff on the player.
  • Shadow Spawn: The Sith Spawn no longer knocks players down for longer than intended.
  • Thuggish Behavior: Corrected an issue that could cause the player to remain stuck in combat during this mission. The required kills to complete this mission have been reduced.

Republic

  • Climbing the Ladder: A conversation related to this mission no longer ends prematurely.
  • Droid Clean Up: Corrected an issue that caused the bonus mission to persist in the player's mission log.
  • The Summit: The difficulty of the encounter with Sidone has been reduced.
  • Vivicar Awaits: Lowered the amount of enemies that attack the player during the step "Find a Way Past the Force Field."

NPCs
Bug Fixes

  • Jilcoln Cadera's abilities now correctly take into account whether a player is immune from knockbacks.
  • The "Primal Destroyer" World Boss on Belsavis is now "Overwhelming" as intended.
  • The World Boss "The First" on Dromund Kaas no longer inhibits Bounty Hunter's Rapid Shots, and Imperial Agents will no longer be knocked out of cover during combat with it.

PvP
General

  • The shuttle room in Dorn Base Command Center on Hoth is no longer considered contested territory.
  • Ka on Voss is now a PvP Sanctuary.

Warzones

  • Level 50 players now participate in their own Warzone bracket and will not be matched with lower-level players.

Ilum

  • The daily and weekly mission objectives in Ilum now require defeating enemy players and/or collecting armaments from the center objective.
  • Players now gain increased Valor from player kills in Ilum.
  • Players now gain increased bonus Valor for kills based on the number of objectives controlled by their faction.
  • Increased bonus Valor is now granted for player kills when defending an objective your faction owns.
  • A notification is now displayed when a player gains Valor.
  • Three new respawn points have been added for each faction.
  • Companions are now restricted from the PvP objective area on Ilum.
  • Notifications are now displayed when enemy players are close to an objective.

Bug Fixes
General

  • The scoreboard value for "Highest Protection Per Single Life" now functions correctly.
  • Players who have left a Warzone can no longer receive an MVP vote from teammates.
  • Your PvP status will now be toggled automatically upon leaving a PvP region.
  • Additional feedback is now provided when a player attempts to toggle their PvP flag.
  • The Bolster tooltip now more accurately represents the buff's effects.

Huttball

  • Corrected a rare issue that could cause the Frogdogs to be declared the winner in a 0-0 match even if the Rotworms held the ball last.

Ilum

  • Mountable turrets in Ilum no longer deal damage to targets behind them or outside their range.
  • Turrets no longer immediately dismount the player after use.

UI
Maps

  • Fixed a bug that prevented the minimap title from displaying when loading into the game or refreshing the UI.
  • Corrected an issue that caused some mapnotes to disappear from the minimap when other mapnotes were updated.

Items

  • Item hyperlinks now display stats for crafted research items properly.
  • Item hyperlinks no longer display erroneous additional information relating to schematics when examined.
  • Attempting to place a non-mission item into the mission inventory now displays an error message.
  • Dragging equipment onto the character paper doll no longer prompts an item deletion notice. Items dragged to the paper doll are now equipped if possible.
  • Item set bonuses now appear on the tooltip when viewing an item on a vendor.
  • Items that can be modified now display with the correct loot color in the loot roll window.
  • Comparative tooltips now correctly display stat differences when mousing over items in the Crew Skills window.

Bug Fixes

  • Fixed the tooltip display for ability cooldowns over one hour in length.
  • The interface for splitting stacks of items now displays correctly.
  • Servers that are online now always display on top of servers that are offline in the Server Select screen.
  • Corrected a typographical error in the "Additional Commands" context menu option.
  • Players nearby a player who achieves a new Legacy level no longer receive the Legacy level-up notification.
  • Legacy name display preferences now persist when travelling between planets.
  • A new confirmation dialogue now appears when submitting spam reports in game.
  • Sorting now works correctly in the Guilds tab.

Miscellaneous Bug Fixes

  • The owner of a holocall conversation is no longer shown in the last frame of the cinematic.
  • The spacebar button is now recognized when a player presses it to progress after a loading screen even if the spacebar button has been re-bound.
  • Additional issues that could impact performance on Taris have been addressed.
  • Vanity pets can no longer be considered targets for any abilities.
  • Corrected an issue that could cause some preferences to reset to defaults upon area transitions.
  • An Aim Datacron on Ilum is now accessible and no longer repeats its initial cinematic once used.
  • A Datacron on Coruscant is no longer blocked by unintentional collision.

Politie reconstrueert groepsverkrachting Arnhem

Een 24-jarige vrouw is begin november slachtoffer geworden van een groepsverkrachting in Arnhem. Het televisieprogramma Opsporing Verzocht besteedt dinsdagavond aandacht aan de verkrachting die plaatsvond in de nacht van 5 op 6 november in de St. Janskerkstraat in de wijk Klarendal. In de uitzending wordt een reconstructie getoond van wat er die nacht vermoedelijk is gebeurd.

De vrouw was voor de tweede keer wezen stappen met een man, die ze meenam naar haar woning, waar hij later vrienden binnenliet. Ze werd vervolgens door vier negroïde mannen verkracht, laat de Gelderse politie maandag weten.

Het slachtoffer had de man die zijn vrienden toegang tot haar woning verschafte een week eerder tijdens het uitgaan leren kennen. Kijkers die meer van de zaak weten wordt gevraagd de politie te helpen om de zaak op te lossen.

Cafébezoeker steelt net verkochte auto terug

Een man uit Coevorden heeft vrijdagmiddag zijn net verkochte auto in beschonken toestand teruggestolen. Hij had zichzelf getrakteerd op een borrel, waarna hij volgens de politie besefte dat hij geen vervoer meer had om thuis te komen. Wel had hij de reservesleutel van zijn auto nog op zak.

De man stal zijn vorige auto doodleuk terug, maar werd vervolgens gezien terwijl hij slingerend over de N36 bij Westerhaar reed. De politie werd ingeschakeld, maar de 31-jarige man negeerde stopsignalen en reed verder richting Vriezenveen. Toen hij was gearresteerd, bleek dat de Coevordenaar 1,68 promille alcohol in zijn bloed had. Zijn rijbewijs is ingenomen.

EA kampt met rechtszaak over helikopters

EA zit in de shit en niet zo'n klein beetje ook niet. Ze worden namelijk aangeklaagd door een bedrijf dat de rechten bezit op enkele helikopters die EA gebruikt in Battlefield 3. In totaal worden er drie helikopters gebruikt waar ze geen toestemming voor hebben, aldus de tegenpartij.

Het bedrijf dat de rechten heeft op de helikopters heet Textron. Zij bezitten de rechten op meerdere producten die door het Amerikaanse leger worden gebruikt, waaronder enkele helikopters. De heli's die gebruikt worden zijn de AH-1Z Viper, UH-1Y en V-22 Osprey. EA en Textron zijn al een keer samengekomen om te proberen tot een deal te komen, maar dit is tot op heden niet gelukt. En daarom klaagt Textron EA nu aan.

"The parties have been unable to resolve their dispute. EA therefore has a reasonable and strong apprehension that it will soon face a trademark and/or trade dress action from Textron. The Bell-manufactured helicopters depicted in Battlefield 3 are just a few of countless creative visual, audio, plot and programming elements that make up EA's expressive work, a first-person military combat simulation."

Toch geen nieuwe baas Sony

Sony heeft vandaag gereageerd op een nieuwsbericht dat gisteren in het Japanse tijdschrift Nikkei stond. Volgens hen zou Howard Stringer een stapje terugdoen en Kaz 'Ridge Race' Hirai de nieuwe baas worden. Sony geeft nu aan dat dit niet klopt.

Volgens een officiële verklaring van Sony is er momenteel geen sprake van verschuivingen. "Certain media reports were published on January 7th, 2012 regarding Sony Corporation's executive officers' appointments. Sony Corporation has made no announcement in this regard and nothing has been determined at this time," aldus Sony.

De stemmen achter Mass Effect 3

BioWare en EA hebben een nieuwe editie van BioWare Pulse vrijgegeven. In het regelmatige item van BioWare wordt er vaak een kijkje achter de schermen genomen. Zo ook nu waar we wat meer zien van de mensen achter de stemmen van de personages uit Mass Effect 3.

In het begin van het filmpje zien we informatie over eventuele pre-orders die al een poosje bekendgemaakt zijn. Wie gelijk een kijkje achter de schermen wil nemen, moet in het filmpje beginnen bij 1:50. Mass Effect 3 komt 9 maart uit voor PS3, Xbox 360 en Windows.

CDA-leden willen Eurlings of De Jager

Leden van het CDA zien het liefst oud-minister Camiel Eurlings (21 procent) of huidig minister van Financiën Jan Kees de Jager (18 procent) als hun partijleider. 84 procent van 950 ondervraagde CDA-leden is in ieder geval blij dat CDA-vicepremier Maxime Verhagen heeft aangegeven geen kandidaat te zijn.

Dat blijkt uit een maandag gepubliceerde peiling van het tv-programma EenVandaag. Het onderzoek vond de afgelopen drie dagen plaats. Ruim 70 procent vindt dat het niet goed gaat met het CDA.

CDA-leden willen Eurlings of De Jager
CDA-leden willen Eurlings of De Jager (Foto: ANP)

Occupy bestaat nog uit groepje doorzetters

Na 3 maanden bestaat de Occupybeweging, die protesteert tegen de graaicultuur binnen de financiële sector, in de grote steden nog uit een paar kleine groepjes actievoerders. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP.

In Amsterdam zijn de meeste tenten inmiddels opgebroken. Een paar doorzetters bezetten nog een kwart van het Beursplein. Volgens de gemeente zijn het aantal incidenten en de overlast flink teruggelopen sinds er niet meer op het plein geslapen mag worden.

Er bevindt zich op het Beursplein nog wel een klein informatiecentrum.

Gran Turismo 5 gaat extra large

Vanaf volgende week komt er een XL-editie van Gran Turismo 5 op de markt. Deze editie brengt ons Gran Turismo 5 en zo'n $20 aan DLC. Alle updates tot en met Spec 2.0 zijn ook toegevoegd op het schijfje.

De DLC die toegevoegd is bestaat onder andere uit de Racing Car Pack, Car Pack 2, Course Pack, Racing Gear Pack en het Paint Pack. De XL-editie zal volgende week dinsdag, 17 januari, uitkomen en $39,99 kosten, zo'n €32,-.

GT 5 XL

Boussaboun maakt seizoen af bij ADO

Ali Boussaboun speelt tot het einde van het seizoen voor ADO Den Haag. De 32-jarige aanvaller tekende vorige maand een contract tot de winterstop om het gemis van de geblesseerde spelers Charlton Vicento en Wesley en John Verhoek op te vangen. In de afgelopen drie wedstrijden dwong hij een langer verblijf af.

Boussaboun stond in december tegen Heracles en Ajax in de basis, in het duel met NAC kwam hij als invaller in het veld. Ondanks andere aanbiedingen koos de voormalig Marokkaans international ervoor om bij ADO te blijven.

Krijg een eigen 'Omni Blade'

In Mass Effect 3 zal het ook mogelijk zijn om vijanden vanaf korte afstanden te reduceren tot een levenloos hoopje wezen met de Omni Blade. Nu kunnen wij gamers ook aan de slag met dit apparaat want de Australische EBGames levert er eentje mee.

De speciale Mass Effect 3 Omni Blade Edition levert een opgeblazen model van het instrument. Mocht je geld te veel hebben en je wilt echt die Omni Blade dan hoef je maar zo'n 86 euro neer te leggen. Naast de Omni Blade krijg je een ander ingame wapen en een stalen hoesje voor je game.

ME3

Gronings jongetje (7) geraakt door kogeltje

Een 7-jarige jongen uit Groningen is op oudejaarsavond aan zijn hoofd gewond geraakt door een kogeltje uit een luchtdrukpistool. De dader is nog op vrije voeten.

De jongen stond rond 22.15 uur voor zijn ouderlijk huis aan het Sloep, voelde iets zijn hoofd raken en ontdekte een wond. Bij de dokter bleek een kleine kogel in zijn hoofd te zitten, meldt de politie maandag.

De politie vermoedt dat de vader van het slachtoffer door een kogel uit hetzelfde wapen is geraakt. Hij liep een blauwe plek op aan zijn schouder. De politie roept getuigen van het schietincident op zich te melden.

Treinen stipter in 2011

De treinen reden vorig jaar beter op tijd dan in 2010, maar het weer zat afgelopen jaar minder tegen. Dit zei president-directeur Marion Gout-Van Sinderen van spoorbeheerder ProRail maandag in haar nieuwjaarstoespraak.

Met een gemiddelde punctualiteit van 94,7 procent - het aantal treinen met minder dan 5 minuten vertraging - was er in 2011 sprake van een historisch hoge punctualiteit op het Nederlandse spoor. In 2010 was dat nog 92,5 procent.

Gout-Van Sinderen sprak van een 'succesvol jaar’, maar tekende daarbij aan dat de resultaten mede te danken zijn aan het uitblijven van een zware herfst en winter. Wel is ze tevreden dat de hersteltijd van storingen het afgelopen jaar fors is afgenomen. Naast de hoge punctualiteit was er in 2011 sprake van geen enkele 'zwarte dag’, ofwel een dag waarop de punctualiteit lager uitkwam dan 70 procent. In de periode van 2006 tot en met 2010 waren er nog gemiddeld 8 'zwarte dagen' per jaar.

Dit jaar zal ProRail voor 1,9 miljard euro investeren in verbetering, vernieuwing en onderhoud van het spoor. Bijna alle grote stations zijn in verbouwing. In december wordt de Hanzelijn, de verbinding tussen Lelystad en Zwolle, opgeleverd. Ook wordt een idee van een medewerker gehonoreerd door perronranden te voorzien van een led-verlichting, zodat ze beter te zien zijn in het donker.

Treinen stipter in 2011
Treinen stipter in 2011 (Foto: ANP)

Koningin onderstreept belang handel met VAE

Nog meer handel, nog betere relaties. Dat hoopt Nederland te bereiken met het staatsbezoek van koningin Beatrix aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Minister Maxime Verhagen maakte dat maandagmorgen op de tweede dag van het koninklijk bezoek duidelijk tijdens een bijeenkomst van CEO's van ondernemingen uit Nederland en de VAE.

De koningin, prins Willem-Alexander en prinses Máxima woonden een deel van het rondetafelgesprek bij, daarmee het belang daarvan onderstrepend.

Minister van Buitenlandse Handel sjeika Lubna bint Khalid noemde Nederland 'een belangrijke partner' van de VAE. Ze vroeg om meer samenwerking, met name op het gebied van herbruikbare energie en duurzame technologie. Om die reden was het handelstreffen ook in Masdar City, waar Abu Dhabi alvast een voorsprong wil nemen op een toekomst zonder gebruik van fossiele brandstoffen.

Het was volgens werkgeversvoorman Bernard Wientjes "een zeer geanimeerd gesprek", waarbij een heel scala aan onderwerpen aan bod kwam, zoals de plannen van de VAE voor versterking van de infrastructuur. Wientjes is ervan overtuigd dat het bezoek de zakelijke betrekkingen zal versterken. "Het land is een rustpunt in het Midden-Oosten, waarin het veilig is te investeren."

Vanuit Masdar City gaat het koninklijk gezelschap naar Dubai, waar onder meer een ontmoeting is met sjeik Mohammed, een rondleiding bij Dubai Ports World (DP World) in de haven van Jebel Ali en een treffen met de Nederlandse gemeenschap.

Koningin onderstreept belang handel met VAE
Koningin onderstreept belang handel met VAE (Foto: ANP)

Acht jaar geëist voor schietpartij Rijswijk

Tegen een 31-jarige man uit Albanië is maandag acht jaar geëist voor een poging tot doodslag en verboden wapenbezit. De man zou betrokken zijn geweest bij een schietpartij tussen twee mannen in een winkelstraat Rijswijk in 2007.

Tijdens de schietpartij vlogen de kogels door de ruiten van winkels. Bij een zonnestudio werden een klant en een medewerker bijna geraakt. Uiteindelijk vielen er alleen gewonden door de rondvliegende glasscherven.

De officier benadrukte bij zijn eis dat de schietpartij grote impact heeft gehad op de betrokkenen. "Dit soort schietpartijen zorgen voor grote onrust in de maatschappij en veroorzaken in hoge mate gevoelens van onveiligheid", schrijft het OM.

De Albaniër werd door justitie opgespoord op basis van DNA dat was gevonden op het vuurwapen dat na de schietpartij werd gevonden. De man zat toen vast wegens een ander delict. Een andere verdachte werd eerder vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs.

De rechtbank doet uitspraak over veertien dagen.

Bisschop: factuurtje voor uurtje inzegenen

Een bisschop van de orthodoxe kerk in Roemenië heeft zijn priesters opgedragen facturen uit te schrijven voor zegeningen en doopceremonies. Dat heeft hij maandag gezegd in een interview met het persbureau Agerpres.

Ter gelegenheid van Driekoningen, jaarlijks op 6 januari, verrichten priesters van de Roemeense orthodoxe kerk doorgaans doopceremonies en inzegeningen van huizen, auto's en zelfs dieren. Gelovigen betalen hier een klein bedrag voor dat de priester naar eigen goeddunken kan besteden.

Dat moet maar eens afgelopen zijn, zei Laurentiu Streza, metropool van Transsylvanië. Hij wil dat zijn priesters voortaan rekenschap afleggen van hun informele inkomsten. Het geld moet worden aangewend voor het onderhouden van de parochie, aldus Streza, die eraan toevoegde dat betrouwbare priesters zich volgens hem in de ogen van God eerlijk zullen opstellen.

Zombie-knalfestijn in Resident Evil-trailer

Capcom heeft een nieuwe CG-trailer online gezet voor Resident Evil: Operation Raccoon City. In deze actiegame worden drie partijen tegenover elkaar gezet die elkaar alle drie dood willen hebben.

In de CG-trailer zien we wat er allemaal gebeurt als de drie partijen elkaar tegenkomen. Aan de ene kant hebben we de USS staan die de acties van Umbrella probeert te verdoezelen. Aan de andere kant staan de Special Operatives die juist proberen te ontrafelen wat Umbrella allemaal met de zombies te maken heeft. Tussen die twee partijen in zitten de langzame zombies die gewoon zombies zijn... of toch niet?

Resident Evil: Operation Raccoon City komt 23 maart uit voor PS3, Xbox 360 en Windows.

Microsoft geeft een feestje

Microsoft geeft een zogenaamde 'House Party' voor XBLA. Vandaag hebben ze per ongeluk een trailer op Xbox Live gezet met games voor dit feestje. Zo zien we onder andere Alan Wake: American Nightmare terugkomen.

De trailer toont geen enkele releasedatum van één van de games die er in voorkomt. Vorig jaar organiseerde Microsoft ook een House Party en die viel in de laatste twee weken van februari. Of dat weer zal gaan gebeuren is nog even afwachten. Bekijk de trailer hieronder met daarin Alan Wake, I Am Alive, Nexuiz en Warp.

Partij voor de Dieren hekelt muizenaanpak Kamer

De Partij voor de Dieren is niet te spreken over de weinig diervriendelijke wijze waarop de muizenoverlast in de Tweede Kamer wordt aangepakt. De partij heeft daarom de dodelijke vallen op de burelen van Marianne Thieme weggehaald en vervangen door zogeheten inloopvallen, meldt de PvdD maandag.

In deze exemplaren worden de muizen levend gevangen en de knaagdiertjes kunnen vervolgens elders worden uitgezet. In een brief aan het presidium - het bestuur van de Tweede Kamer - pleit de PvdD voor diervriendelijke maatregelen tegen de muizenplaag die het gebouw momenteel teistert. Nu zijn overal vallen geplaatst waardoor de beestjes het niet overleven.

Ambtelijk secretaris van de PvdD Xandra van den Beek stelt dat het probleem vooral wordt veroorzaakt door gebruikers van het Kamergebouw. "Op onze fractie is de overlast zeer beperkt, doordat wij zorgen dat er geen eten op de fractiekamers achterblijft en dat de kamers netjes blijven."

De fractie wil daarom dat ook het presidium meer doet aan preventie, bijvoorbeeld door te zorgen dat geen etensresten achterblijven in de fractiekamers en door het afdichten van gaten en kieren. Als dat niet werkt zijn diervriendelijke muizenvallen en verplaatsing van de dieren de 'enige acceptabele oplossing', aldus Van Beek.

Crackdown 2-ontwikkelaar bezig met CryEngine 3

Ruffian Games, ontwikkelaar van Crackdown 2, zoekt nieuwe mensen die bekend zijn met het gebruik van de CryEngine 3, aldus een vacature op de website.

Volgens het LinkedIn-profiel van Sean Noonan, hoofdontwikkelaar, is het bedrijf momenteel met vijf games bezig. Naast de game met CryEngine 3 werken ze ook aan een game gericht op multiplayer. Vorig jaar maakte de ontwikkelaar nog bekend dat een aantal van hun projecten aangenomen waren bij enkele grote uitgevers.

[Upd] Diablo III-release wellicht niet in februari

[Update 17:50] Blizzard Community Manager Bashiok heeft op het Blizzard-forum aangekondigd dat er nog geen officiële datum is bekendgemaakt. Als er een datum komt is dit doormiddel van een persbericht. Alle retailers met data zijn momenteel niks meer dan aan het gokken.

[Origineel bericht]
Spijtig nieuws voor de vele fans van de Diablo-franchise. Het schijnt namelijk dat, alhoewel aangetoond in een eerder bericht, de release van de RPG Diablo III misschien niet in februari zal zijn.

Er zijn enkele dingen die aanduiden dat Diablo III niet in februari uitgebracht zal worden. Zo is er door Blizzard nog geen officiële releasedatum aangekondigd, hetzelfde geldt voor de einddatum van de Diablo III-bèta. Blizzard geeft momenteel nog 500 bètakeys weg, wat betekent dat de bèta voorlopig nog niet ophoudt.

Tel dit allemaal bij elkaar op, en dan is het niet aannemelijk dat de release daadwerkelijk volgende maand zal zijn. Waarschijnlijk wordt de releasedatum dan eerder ergens in maart of april. We melden het zodra de officiële releasedatum van Diablo III bekend is gemaakt.

diablo 3

Acteur Hideaki Nitani (81) overleden

Afgelopen zaterdag is de Japanse acteur Hideaki Nitani op 81-jarige leeftijd overleden. Nitani begon zijn loopbaan als omroeper bij een lokale zender in Nagasaki, maar werd in 1957 bekend door zijn rollen in films voor de Nikkatsu filmstudio.

 Hideaki_Nitani

Hideaki Nitani was bij de liefhebbers bekend van films als Frankenstein Conquers the World (1965) en Takamoni's Sakura no ki no shita de (Under the Cherryblossom Tree) uit 1989. Vanaf de jaren tachtig was Nitani ook een geliefde gast in diverse tv-series. De acteur overleed aan de gevolgen van een longontsteking.


Frankenstein Conquers the World (1965)

Duurste boek ter wereld geveild

Deze maand wordt in New York een exemplaar van het boek 'The Birds Of America' van John James Audubon geveild. De koper zal echter wel een goedgevulde portemonnee mee moeten nemen, want met een verwachte opbrengst van 7 tot 10 miljoen dollar is het het duurste boek ter wereld.

Tussen 1827 en 1838 zijn circa 200 exemplaren van het boek uitgegeven. Tegenwoordig zijn er daarvan nog 120 bekend. Hiervan zijn er 107 in bezit van instellingen en musea. De overige 13 maken deel uit van privécollecties.

In het werk staan 435 handgeschilderde afbeeldingen van meer dan 400 vogelsoorten uit Noord-Amerika. Het boek moest van Audubon op het grootste papierformaat dat destijds mogelijk was gedrukt worden. Zo kon hij de vogels zo natuurgetrouw mogelijk weergeven.

De veiling vindt op 20 januari plaats bij veilinghuis Christie's. In 2010 bracht een ander exemplaar van het werk in Londen 11,5 miljoen dollar op.

Derde net Vlaamse publieke omroep VRT

De Vlaamse publieke omroep VRT krijgt op 1 mei een derde televisiekanaal. Het nieuwe net is bedoeld voor kinderen en jongeren.

Dat is maandag door de VRT bekendgemaakt. De Ketnet-programma's voor de jongste Vlamingen verdwijnen daarmee van het tweede net.

De Vlaamse overheid pleitte eerder al voor een apart kanaal voor jongeren die binnen de VRT aan hun lot worden overgelaten.

Derde net Vlaamse publieke omroep VRT
Derde net Vlaamse publieke omroep VRT (Foto: ANP)

Sponsor Senna: "Bruno gaat voor Williams racen"

Bruno Senna heeft onlangs ontkend dat hij het komende Formule 1-seizoen voor Williams zal gaan racen en zegt dat hij een van de kanshebbers op een stoeltje is. De Braziliaan lijkt nu toch voor de renstal uit Grove uit te gaan komen in 2012.

De baas van het moederbedrijf van oliemaatschappij OGX, Eike Batista, praatte zijn mond voorbij op een vraag van O Estado de S.Paulo over wat de toekomst van de 28-jarige Senna zal zijn. "Simpel, Bruno Senna zal voor Williams racen," zei Batista.

Zeker 5,6 procent gewisseld van zorgverzekeraar

Zeker 5,6 procent van de Nederlanders is met ingang van dit jaar gewisseld van zorgverzekeraar. Dat is het hoogste percentage overstappers op 2006 na, bij de invoering van het nieuwe zorgverzekeringsstelsel. Dat blijkt uit de maandag gepubliceerde voorlopige cijfers van Vektis, het informatiecentrum van Zorgverzekeraars Nederland.

Verzekerden konden hun huidige zorgverzekering tot en met 31 december opzeggen. Tot eind januari hebben zij dan de tijd een nieuwe verzekering af te sluiten. De meeste overstappers hebben dat inmiddels al gedaan.

In de nu gepubliceerde cijfers zijn alleen diegenen meegeteld die zijn gewisseld van risicodragende zorgverzekeraar. Dat betekent dat klanten die gewisseld zijn naar een ander label of een andere polis bij dezelfde verzekeraar, nog niet zijn meegerekend. Vektis verwacht dat het aantal overstappers uiteindelijk net onder de zes procent uitkomt.

In 2006, het jaar dat het huidige zorgverzekeringsstelsel werd ingevoerd, stapten consumenten massaal over van zorgverzekering, met een percentage van 19 procent. Sindsdien schommelt het percentage overstappers tussen de 3,5 (2007 en 2008) en 5,5 procent (2010).

Voorkenniszaak kost Zwitserse bankpresident de kop

Philipp Hildebrand is maandag per direct afgetreden als president van de Zwitserse centrale bank. De onverwachte stap kwam net voordat het Zwitserse parlement hem achter gesloten deuren kritisch aan de tand wilde voelen. Hildebrand wijkt als gevolg van groeiende druk over wisselkoerstransacties met voorkennis door hem en zijn vrouw.

De handel in dollars leverde de vrouw van Hildebrand, een voormalige valutahandelaar, tienduizenden euro's winst op, terwijl haar man druk werkte aan maatregelen om de koers van de almaar stijgende Zwitserse frank te drukken. De kwestie leidde vorige week in Zwitserland tot veel ophef.

De zaak kwam aan het rollen toen details over de handel van Hildebrand en zijn vrouw in handen kwamen van de media. Hildebrand, die maandag toegaf dat de afgelopen weken zwaar waren, is naar eigen zeggen een 'verdomd goede centrale bankier' geweest.

"Ik heb me persoonlijk al vroeg sterk gemaakt voor strikte kapitaaleisen voor grote banken", zo liet Hildebrand journalisten tijdens een in allerijl belegde persconferentie in de Zwitserse hoofdstad Bern weten. "Het beleid van de centrale bank is de afgelopen jaren succesvol geweest." Hij benadrukte zijn verdiensten voor financiële instellingen in Zwitserland en organisaties als de Wereldbank.

De voormalige bankpresident liet vorige week nog weten dat hij geen regels van de bank had overtreden. Een onderzoek van de Zwiterse centrale bank had Hildebrand eind december vrijgepleit. De winst van de transacties zou hij aan een goed doel schenken.

Tweetal aangehouden voor mislukte bajesontsnapping

Twee mannen zijn zondag na een achtervolging aangehouden omdat zij vermoedelijk hebben geholpen bij een ontsnappingspoging uit de gevangenis aan de Kerkeplaat in Dordrecht. Dat maakte de politie maandag bekend. De ontsnapping slaagde overigens niet.

De politie kreeg in de middag een melding dat iemand een poging had gedaan om met hulp van twee mannen uit gevangenis Dordtse Poorten te ontsnappen. De agenten die poolshoogte gingen nemen, kwamen op hun weg naar de gevangenis een auto tegen met daarin twee mannen die voldeden aan het signalement.

De auto ging er in eerste instantie met hoge snelheid vandoor. Tijdens de achtervolging werden snelheden gehaald van boven de 190 kilometer per uur. Uiteindelijk stopte de auto en werd de chauffeur ingerekend. De bijrijder rende hard weg, maar kon even later alsnog worden opgepakt. Beide verdachten zitten nog vast.

Charlie Sheen verklaart zichzelf psychisch gezond

Charlie Sheen is in een nieuw hoofdstuk van zijn leven beland. De 46-jarige acteur, die vorig jaar herhaaldelijk in het nieuws kwam vanwege zijn roerige privéleven, zegt weer op het rechte pad te zijn.

"Ik ben niet gek meer", aldus Sheen tegen het Amerikaanse tijdschrift People. "Dat was een ander hoofdstuk. Ik denk dat ik een compleet ander persoon ben." Volgens Sheen ziet alles er een stuk vriendelijker uit.

Sheen bracht zijn tijd tot voor kort door met alcohol, drugs en zijn zogenoemde 'goddesses'. Nu heeft hij meer tijd voor zijn kinderen en werkt hij weer voor zijn geld. "Ik zit weer in een werkritme en ben een alleenstaande vent die veel tijd met zijn kinderen doorbrengt", bevestigend dat zijn exen niet meer over de vloer komen.

De voormalige ster van de sitcom Two and a Half Men maakt zich op voor zijn nieuwe televisieserie Anger Management, waarin hij de hoofdrol speelt. Daarnaast neemt hij ook de productie voor zijn rekening. "Het is geweldig om in een situatie te zitten waarin mensen enthousiast zijn over mijn inbreng. Dat is heel lang niet het geval geweest."

F1-herdebuut Räikkönen op 23 januari

Op 23 januari zal Kimi Räikkönen voor het eerst in jaren weer achter het stuur van een Formule 1-wagen zitten. De Fin zal dan volgens een woordvoerder van Lotus in actie gaan komen met een twee jaar oude Renault, op het circuit van het Spaanse Valencia.

De Fin liet al eerder weten dat hij deze maand mogelijk met een oude auto zou gaan testen: "We gaan in februari pas met de nieuwe auto rijden, maar ik zou ter voorbereiding op mijn comeback in januari vast achter het stuur van een twee jaar oude wagen kunnen kruipen", aldus de inmiddels oud-rallycoureur.

"Ik ben volgens mij niet langzamer geworden sinds ik de Formule 1 heb verlaten. Het wennen aan de nieuwe banden wordt de grootste uitdaging, maar ik maak mij daar niet al te veel zorgen over." De test op 23 januari vindt plaats achter gesloten deuren, met een Renault R30 op demonstratiebanden.

Rooney snapt niets van ophef na rood Kompany

Wayne Rooney snapt niet dat hij de schuld van de rode kaart van Vincent Kompany in de schoenen geschoven krijgt. "Ik heb Kompany niet uit het veld gestuurd. Ik ben namelijk de scheidsrechter niet. Maar de rode kaart was absoluut terecht", vindt de spits van United. Zijn ploeg won zondag de bekerwedstrijd tegen Manchester City met 3-2, nadat Kompany al in de twaalfde minuut uit het veld was gestuurd.

Roberto Mancini wees na afloop van de wedstrijd met een beschuldigende vinger naar Rooney. Volgens de trainer van City was Kompany niet zozeer uit het veld gestuurd vanwege zijn tackle op Nani, maar vooral om het misbaar dat Rooney maakte. "Rooney vertelde de scheidsrechter gewoon wat hij moest doen", schamperde de Italiaan.

Manchester City heeft maandag officieel beroep aangetekend tegen de beslissing van scheidsrechter Chris Foy. Woensdag buigt de Engelse voetbalbond zich over de zaak. Mocht de Belgische aanvoerder worden vrijgesproken, dan is hij diezelfde avond in de halve finale van de League Cup tegen Liverpool gewoon inzetbaar.


Rooney snapt niets van ophef na rood Kompany (Foto: Novum)

Eerste keer negatieve rente op Duits staatspapier

Het rendement op Duitse staatsleningen is maandag tijdens een veiling voor het eerst in de geschiedenis negatief uitgekomen. De negatieve rente geeft aan dat de Duitse leningen nog steeds als veilige haven worden beschouwd.

Wanneer er een negatief rendement wordt behaald tijdens een veiling betekent dit dat beleggers zo nerveus zijn om mogelijke verliezen te lijden dat ze een vergoeding willen betalen om hun geld veilig te stellen. Eerder behaalden Nederland en Zwitserland een negatief rendement.

De Bundesbank, die verantwoordelijk is voor de uitgifte van de staatsobligaties, verkocht voor 3,9 miljard euro aan zesmaands staatspapier voor een gemiddelde yield van -0,0122 procent. De vorige veiling op 5 december kwam op 0,0005 procent uit.

De centrale bank wilde voor vier miljard euro veilen en ontving voor 7,08 miljard euro aan biedingen. Ook dat is een teken dat de veilige status van Duitse obligaties nog steeds overeind staat.

Tiny Tower heeft grote gebruikersbasis

Het idee om de perfecte wolkenkrabber te bouwen lijkt aantrekkelijker dan verwacht. Ontwikkelaar Ian Marsh heeft namelijk via Twitter laten weten dat zijn Tiny Tower dagelijks een miljoen keer wordt opgestart.

Dat cijfer is exclusief Android-bezitters. Die miljoen mensen zijn verantwoordelijk voor tien miljoen sessies van Tiny Tower per dag. In Tiny Tower onderhoud je een toren door nieuwe verdiepingen met nieuwe soorten winkels te realiseren, waardoor het voor de inwoners aantrekkelijk wordt om daar te wonen. Dit is een zichzelf herhalend proces waarmee veel geld verdiend wordt.

Survivalupdate Minecraft: Pocket Edition in februari

Mojang, de ontwikkelaar van Minecraft, heeft via hun website laten weten dat spelers van Minecraft: Pocket Edition in februari de update mogen verwachten die de survival en adventure features toevoegt.

“We have planned to submit and update by February the 8th. Then Android Market and the iOS AppStore must approve it and it will be in your hands", zegt Daniel Kaplan op de website.

Deze update brengt Pocket Edition een stapje dichterbij het bronmateriaal, wat Mojang eigenlijk niet van plan was.

"We had an initial plan of making Minecraft – Pocket Edition more like Minecraft Creative. But alas we were wrong. We have read tons of comments and feedback and it seems like we made a huge mistake. You wanted monsters, resources, animals and more different blocks. This means that the initial code we had written didn’t exactly fit with the new plan where we wanted to add all the stuff you have been asking for. So we have been reorganizing, rewritten and changed the whole plan for Minecraft – Pocket Edition.

Zodoende wordt dit een grote update, die veel aan de achterkant zal gaan sleutelen. Waarneembare verschillen zijn nieuwe dieren, blokjes, hekjes en deuren. Toekomstige updates maken ook craften mogelijk.

'Opvolger Xbox wordt tablet'

De opvolger van de Xbox 360 wordt een tabletcomputer. Microsoft licht volgens de Amerikaanse website Gamespot een tipje van sluier rond het tablet op tijdens de Consumer Entertainment Show in Las Vegas, die van dinsdag tot en met vrijdag gehouden wordt. Microsoft heeft nog geen details naar buiten gebracht over de nieuwe Xbox.

De website schetst ook een ander scenario, waarin de volgende Xbox draait om verschillende producten. "Het zou zomaar kunnen dat het meest uitgebreide pakket van de volgende Xbox een spelcomputer, tablet, controller en Kinect-camera bevat."

Microsoft wil met zijn producten een vaste plaats in de huiskamer veroveren. De Xbox 360 is sinds zijn introductie in 2005 niet langer alleen een spelcomputer, maar ook een communicatiemedium en thuisbioscoop. Bovendien wil Microsoft op al zijn producten, waaronder de spelcomputer en smartphones, dezelfde Windows 8-interface gebruiken.

Volgens de website wordt de volgende Xbox definitief onthuld tijdens de Electronic Entertainment Expo in juni in Los Angeles. De derde generatie Xbox moet uiterlijk 2013 in de winkels liggen.

'Academy scherpt regels documentaire-Oscars aan'

De regels voor documentaires die volgend jaar kans willen maken op een Oscar-nominatie worden aangescherpt. De Academy of Motion Pictures Arts and Sciences vindt dat kandidaten voor de Oscars van 2013 een recensie moeten hebben in de New York Times of de Los Angeles Times. Dat gaat de Academy deze week bekendmaken, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

De belangrijkste reden voor de nieuwe regels is het enorme aanbod van documentaires die graag willen meedingen naar de meest prestigieuze filmprijs ter wereld. "Er waren dit jaar meer dan honderd inzendingen, het liep echt uit de hand", zegt Ric Robertson, topman van de Academy.

Tot nu toe was de eis dat een film minimaal zeven dagen in een bioscoop in New York of Los Angeles te zien was en in een groot dagblad was geadverteerd. Met de nieuwe maatregel worden vooral films geweerd die na hun week in de bioscoop meteen op tv, dvd of via video on demand verschijnen. Dit zijn vooral de kleinere films die eigenlijk nooit voor de bioscoop bedoeld waren en vaak slechts in achterafbioscoopjes draaiden om zo kans te kunnen maken op een Oscarnominatie.

Robertson geeft aan dat de regels vooralsnog alleen op lange documentaires van toepassing zijn, maar sluit niet uit dat in de toekomst ook korte documentaires aan de nieuwe eisen moeten voldoen.

Er gaan al stemmen op dat met deze nieuwe maatregel de macht van de twee genoemde dagbladen te groot wordt. Robertson laat weten dat de Academy een speciale procedure heeft ontwikkeld voor filmmakers en -distributeurs die een beslissing willen aanvechten.

Twisted Metal op 17 februari

Sony heeft zojuist de Europese releasedatum voor de PlayStation-exclusieve racegame Twisted Metal aangekondigd. De game zal in Europa op 17 februari in de schappen liggen. De Amerikaanse releasedatum is 3 dagen eerder, namelijk 14 februari.

Twisted Metal is het nieuwste deel van de destructieve racefranchise Twisted Metal. De game stond officiëel gepland voor een release in oktober, helaas werd het spel uitgesteld. De eerste aanschaffers van de game krijgen een code waarmee ze Twisted Metal Black kunnen downloaden.

twisted metal

James Franco verliest angst voor computeranimaties

James Franco maakt zich geen zorgen meer over de toenemende digitalisering van films. Hij werd vroeger nog wel eens onrustig van de gedachte dat acteurs steeds meer worden ingeruild voor met de computer geanimeerde wezens. Na het maken van Rise of the Planet of the Apes weet hij echter wel beter, zegt hij in een brief aan film- en tv-site Deadline.

"Met Performance Capture kunnen acteurs juist traditioneler samenwerken dan voorheen", zegt de acteur over de techniek waarbij bewegingen van acteurs digitaal worden vastgelegd en overgezet naar een geanimeerd personage. "Nu kunnen we elkaar weer in de ogen kijken, vroeger stond je nog te acteren met een tennisbal op een stok."

"Op de toneelschool leerde ik dat je altijd moet reageren op de reactie van je tegenspeler en dat je daarmee onverwachte resultaten behaalt ", vertelt de 33-jarige Franco. "Je moet juist niet te veel alles van tevoren willen plannen. Dat kan alleen als er een dynamiek tussen twee acteurs is en die is met de huidige techniek weer mogelijk."

In het sciencefictiondrama Rise of the Planet of the Apes, waarin Franco een wetenschapper speelt, ontsnappen honderden superintelligente, en met de computer geanimeerde, apen aan hun menselijke bewakers in dierentuinen en wetenschappelijke proefcentra. De opstand wordt geleid door de chimpansee Caesar, een rol van Andy Serkis.

"Elke gelaatsuitdrukking en beweging die Andy maakte, werd digitaal opgeslagen en in het eindresultaat gebruikt", gaat Franco verder. "Het is eigenlijk geen animatie meer, maar eerder een soort digitale make-up. Je kunt het vergelijken met latexprotheses die al jaren in films worden gebruikt en die noodzakelijk zijn voor een acteur om zijn personage gestalte te geven."

Franco gaat zelfs nog een stapje verder en zegt dat hij vindt dat Serkis een Oscar voor beste acteur verdient. "We kunnen de technische prestaties bejubelen, maar die zouden leeg zijn zonder het acteren van Andy. Hij is een ware vernieuwer, dat zagen we al bij zijn rol als Gollum in The Lord of the Rings en als King Kong. Die Oscar moet er nu komen en niet pas over jaren als deze manier van acteren de norm is geworden."

De Oscarnominaties worden op 24 januari bekendgemaakt. Het lijkt waarschijnlijk dat Rise of the Planet of the Apes in elk geval een nominatie voor beste speciale of visuele effecten krijgt.


James Franco verliest angst voor computeranimaties (Foto: Novum)

George Clooney pakt kunstzuiveraars nazi's

George Clooney mag het in zijn nieuwe film opnemen tegen nazi's die kunstschatten plunderen. De acteur en regisseur gaat het op feiten gebaseerde boek The Monuments Men: Allied Heroes, Nazi Thieves, and the Greatest Treasure Hunt in History van Robert M. Edsel verfilmen. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentzender E Online.

Het boek vertelt het verhaal van een groep curatoren, archivarissen, kunstenaars en wetenschappers die met lede ogen aanzien hoe de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog systematisch kunstschatten die niet bij hun ideologie passen, vernietigen of begraven. Vrijwillig, vrijwel zonder middelen en met gevaar voor eigen leven proberen ze het culturele erfgoed van Europa te redden.

"We zijn nu bezig met het scenario", zegt Clooney. "Ik wil graag het verhaal vertellen over deze groep onwaarschijnlijke helden die kilometers diep een mijn in gaat en alle kunst vindt en weer naar boven haalt."

De 50-jarige acteur gaat waarschijnlijk ook de hoofdrol spelen in de film. Welke rol dit precies wordt, is nog onbekend. Wel wil Clooney al verklappen dat Hitler niet in de film voorkomt. "Wie wil er nou Hitler zien? En wie wil hem nou echt spelen?"

Clooney staat momenteel in de belangstelling vanwege zijn hoofdrol in The Descendants. Deze komedie is genomineerd voor meerdere grote filmprijzen, waaronder de Golden Globes, die zondag worden uitgereikt.


George Clooney pakt kunstzuiveraars nazi's (Foto: Novum)

Jakhals Erik: Johan Derksen bande mij

Niet zijn werkgever de VARA, maar Johan Derksen heeft Erik Dijkstra verbannen bij het RTL 7-praatprogramma Voetbal International (VI). Dit zegt de 'Jakhals' van De Wereld Draait Door zelf over de reden waarom hij al een tijd niet meer te zien is in de talkshow.

Vorig seizoen was Dijkstra nog regelmatig te gast in VI, en ook de wielrenner-variant Tour du Jour.

"Zoals ik het begreep, wil Derksen alleen nog mensen aan tafel die direct iets te maken hebben met de voetbalwereld. Dus geen Wouter Bossen, Raoul Heertjes en Erik Dijkstra's meer. Johan was bang dat het te veel entertainment zou worden. Ontzettend jammer, want ik deed het graag", openbaart de Jakhals.


Jakhals Erik: Johan Derksen bande mij

Meer bloed in Mortal Kombat Komplete Edition

Warner Bros. Interactive Entertainment kondigt de Mortal Kombat Komplete Edition aan, een complete versie boordevol content van Mortal Kombat uit 2011. De game is ontwikkeld door NetherRealm Studios en geleid door Mortal Kombat co-creator en creatief directeur Ed Boon.

Mortal Kombat Komplete Edition bevat de veelgeprezen game en alle eerder uitgebrachte downloadable content. De DLC bevat favoriete krijgers van fans als Skarlet, Kenshi en Rain en de beruchte droomstalker Freddy Krueger. De game biedt ook vijftien Klassieke Skins en drie Klassieke Fatalities (Scorpion, Sub-Zero en Reptile).

De 2011-versie van de legendarische vechtfranchise heeft meer dan drie miljoen exemplaren wereldwijd verkocht en werd onlangs benoemd tot Fighting Game of the Year door Spike TV's 2011 Video Game Awards.

De game is beschikbaar op 2 maart 2012 op PlayStation 3 en Xbox 360.

Supporters bezetten veld van Telstar

Drie supporters van Telstar hebben maandagochtend hun tentjes opgeslagen in het Tata Steel Stadion en het veld van hun club bezet. Onder het mom van het bekende Occupy-concept vragen ze om meer aandacht van media en publiek voor de eerstedivisionist uit Velsen-Zuid. Mogelijk sluiten zich de komende dagen nog meer supporters bij de actie aan.

Telstar is voorlopig niet van plan om de tentjes van het veld te halen. "Het siert hen dat zij op deze manier hun stem laten horen", zegt commercieel directeur Steef Hammerstein, die afgelopen weekeinde op Radio Noord-Holland zijn onvrede uitsprak over de geringe belangstelling voor zijn club. "Wat wij hiermee gaan doen? Dat durf ik niet te zeggen, ik moet dit eerst op mij laten inwerken."

De nummer vijftien van de Jupiler League is momenteel op trainingskamp in Marbella. Vrijdag wordt de competitie hervat met een uitwedstrijd tegen FC Dordrecht. Pas de week daarna moet het veld voor de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard weer bespeelbaar zijn.

Aliens: Colonial Marines Collector's Edition onthuld

Op het internet is de Collector's Edition van Aliens: Colonial Marines al uitgelekt. Sega moet deze box nog bevestigen. De speciale editie heeft naast de game een extra gamemodus, drie wapens voor de multiplayermodus, een figurine en een dossier met extra informatie.

In het spel bestuur je een team van mariniers die de bekende aliens uit de films moeten zien te overleven. Er is ondersteuning voor co-op voor twee spelers door middel van splitscreen. Online kun je met vier spelers de game in co-op uitspelen of elkaar bevechten in andere multiplayermodi.

Aliens: Colonial Marines komt deze lente uit op pc, Nintendo 3DS, Xbox 360 en PlayStation 3. Later volgt er een Wii U-versie.

ACM: CE

Pedofielen opgepakt in Israël

De politie in Israël heeft drie mannen ingerekend die ervan verdacht worden betrokken te zijn bij een netwerk van pedofielen. De bende zou zo'n zeventig kinderen tussen de 2 en 7 jaar uit een ultraorthodoxe wijk in Jeruzalem hebben misbruikt, zei politiewoordvoerder Shmuel Ben-Ruby. Eerder zijn al drie andere verdachten opgepakt.

Het onderzoek naar het pedofielennetwerk is nog niet afgerond en het is daarom nog niet bekend of er meer verdachten en slachtoffertjes zijn, aldus de politie. Ouders van misbruikte kinderen zouden geprobeerd hebben de pedofielen eerst zelf aan te pakken en namen daardoor pas na maanden contact op met de autoriteiten.

The Pirate Bay geblokkeerd in Finland

Torrentsite The Pirate Bay is op last van de Finse rechter geblokkeerd door de Finse provider Elisa. Ruim 2,2 miljoen gebruikers kunnen de site niet langer bereiken.

De rechter deed de uitsprak al in oktober, maar de provider vond de uitspraak te vaag. Die uitspraak is nu aangevuld met een lijst met domeinnamen en ip-adressen. Elisa heeft al aangekondigd in hoger beroep te gaan.

De rechtszaak was aangespannen door de Copyright Information and Anti-Piracy Centre (CIAPC) en de brancheorganisatie van de Finse muziekindustrie (IFPI). Deze instanties eisen nu ook dat de andere Finse providers de torrentsite gaan blokkeren.

In Nederland wist stichting Brein al een rechter zover te krijgen The Pirate Bay te sommeren de site ontoegankelijk te maken voor Nederlandse gebruikers, maar de populaire site heeft hier nooit gehoor aan gegeven. In Nederland is het providers vooralsnog niet verplicht dergelijke censuur toe te passen.

In België werd The Pirate Bay al wél gedwongen offline gehaald. Doordat de rechter daar specifiek beval dat thepiratebay.org geblokkeerd diende te worden wist de site deze blokkade al snel te omzeilen met het domein depiraatbaai.be.


Downloaden met Spotnet

Opnamestop Den Bosch wegens gebrek aan artsen

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch verwijst sinds maandag maag-, lever- en darmpatiënten door naar andere ziekenhuizen wegens een tekort aan artsen. Alleen urgente gevallen worden nog geholpen, meldt het ziekenhuis maandag.

Door het tekort aan artsen is de polikliniek overbelast en zijn de wachttijden opgelopen. Volgens het ziekenhuis dreigt de goede zorg daardoor in het gedrang te komen. Onderzoek van de Universiteit Maastricht heeft uitgewezen dat het Bossche ziekenhuis twee maag-darm-leverartsen tekortkomt.

Het ziekenhuis zoekt naar oplossingen om de instroombeperking zo snel mogelijk weer op te heffen. De ziekenhuizen en huisartsen in de buurt zijn geïnformeerd over de beperkte patiëntenstop.

NAM ontdekt grootste gasveld sinds 1995

De Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) heeft een nieuw gasveld ontdekt, het grootste op land sinds 1995. Het is gevonden in het noordoosten van Friesland. Er zit naar schatting ruim 4 miljard kubieke meter gas in, aldus de NAM maandag.

De put, met een diepte van ruim 3900 meter, werd geboord tussen augustus en oktober 2011. De NAM denkt voor de zomer te beginnen met de productie. 4 miljard kubieke meter staat gelijk aan het jaarlijks verbruik van 2,5 miljoen Nederlandse huishoudens.

De boring is uitgevoerd met de moderne boortoren Synergy vanaf een nieuwe locatie bij het dorp Ee. Het ontdekte veld, Metslawier-zuid genoemd, ligt ingesloten tussen twee gasvelden waar de NAM al uit produceert. De NAM verwacht de komende 15 jaar gas te winnen uit Metslawier-zuid.

"Deze vondst overtreft onze verwachtingen", zegt NAM-directeur Bart van de Leemput. "In combinatie met nieuwe technieken en andere innovaties helpt dit ons om nog meer gas uit bestaande velden te halen en om nieuwe kleine gasvelden te vinden en in productie te nemen."

Wilders: Niet korten op pensioen tijdens crisis

Gedurende de Europese schuldencrisis mag niet worden gekort op de pensioenen. Minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) moet daarover afspraken maken met de sociale partners, laat PVV-leider Geert Wilders maandag weten in schriftelijke vragen aan de bewindsman.

De gedoogpartner is faliekant tegen het korten op pensioenen. Dat is 'onnodig en dom', omdat de pensioenfondsen nog voldoende geld in kas hebben om de huidige problemen als gevolg van de te lage dekkingsgraad op te vangen. De korting wordt ingegeven door boekhoudkundige regels, stelt Wilders.. Bovendien is de koopkracht van ouderen belangrijk voor de economie.

Wilders reageert op de uitlating van de directeur van De Nederlandsche Bank (DNB) Klaas Knot van vorige week dat zo'n 125 van de vierhonderd pensioenfondsen volgend jaar moeten korten op de pensioenuitkeringen. In een reactie hierop zei werkgeverstopman Bernhard Wientjes al dat Knot paniek zaait en dat de fondsen niet hoeven te korten als ze het pensioenakkoord uitvoeren.

Ook Wilders beticht Knot van het veroorzaken van maatschappelijke onrust. Hij wijst erop dat pensioenfondsen jaarlijks 27 miljard euro aan premie ontvangen en 23 miljard uitkeren aan pensioenen. Bovendien hebben de fondsen een buffer van 850 miljard euro. Korten is dus voorlopig nog niet nodig.

De problemen worden volgens Wilders vooral veroorzaakt door de Europese schuldencrisis die ervoor zorgt dat de fondsen worden getroffen door de kunstmatig laaggehouden rente en afwachtende beurzen. De problemen kunnen worden opgelost als de regels worden aangepast en de fondsen alvast mogen rekenen met te verwachten rendementen op de lange termijn, denkt Wilders.

De PVV-leider vindt het onbestaanbaar dat wel miljarden naar Griekenland en noodlijdende banken gaan en dat tegelijk zou worden gekort op de pensioenen. "No way!"

Win goodies op FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Deze week maak je kans op een exemplaar van de Kinect-game Your Shape Fitness Evolved inclusief T-shirt! Het enige wat je moet doen om kans te maken is de Ubi-moeilijke vraag beantwoorden: Hoe heet de online site van deze game?

Je kunt je antwoord vandaag tot middernacht op deze pagina achterlaten.

Prijs

[Primera División] Uitslagen speelronde 17

Afgelopen weekend werd in de Spaanse Primera División de competitie hervat. Real Madrid wist in de zeventiende speelronde met 5-1 van Granada te winnen, terwijl FC Barcelona bij stadsgenoot Espanyol niet verder kwam dan 1-1. Hieronder de uitslagen, stand, topscorers en het programma voor speelronde achttien.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Racing Santander Real Zaragoza 1-0
Levante UD Real Mallorca 0-0
Real Sociedad Osasuna 0-0
Real Madrid Granada CF 5-1
Malaga CF Atletico Madrid 0-0
Rayo Vallecano Sevilla FC 2-1
Getafe CF Athletic de Bilbao 0-0
Villarreal Valencia 2-2
Real Betis Sevilla Sporting de Gijón 2-0
Espanyol FC Barcelona 1-1

Stand
# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Real Madrid 17 14 1 2 43 61-16
2 FC Barcelona 17 11 5 1 38 51-9
3 Valencia 17 10 4 3 34 28-18
4 Levante UD 17 9 3 5 30 25-19
5 Osasuna 17 6 8 3 26 21-28
6 Malaga CF 17 7 4 6 25 20-22
7 Sevilla FC 17 6 6 5 24 19-19
8 Espanyol 17 7 3 7 24 18-21
9 Athletic de Bilbao 17 5 8 4 23 23-19
10 Real Betis Sevilla 17 7 1 9 22 19-22
11 Atletico Madrid 17 5 5 7 20 23-27
12 Getafe CF 17 5 5 7 20 17-23
13 Rayo Vallecano 17 5 4 8 19 19-26
14 Real Mallorca 17 4 7 6 19 15-22
15 Granada CF 17 5 4 8 19 11-21
16 Real Sociedad 17 4 6 7 18 16-23
17 Racing Santander 17 3 8 6 17 12-21
18 Villarreal 17 3 7 7 16 15-25
19 Sporting de Gijón 17 4 3 10 15 16-29
20 Real Zaragoza 17 2 4 11 10 13-32

Topscorers
# Spelers Club Doelpunten
1 Cristiano Ronaldo Real Madrid 21
2 Lionel Messi Barcelona 17
3 Gonzalo Higuaín Real Madrid 13
4 Roberto Soldado Valencia 11
5 Karim Benzema Real Madrid 10

Programma speelronde 18
Datum Thuis Uit
za 14 jan, 18:00 Real Zaragoza Getafe CF
za 14 jan, 18:00 Granada CF Rayo Vallecano
za 14 jan, 18:00 Sevilla FC Espanyol
za 14 jan, 20:00 Real Mallorca Real Madrid
za 14 jan, 22:00 Valencia Real Sociedad
zo 15 jan, 12:00 Atletico Madrid Villarreal
zo 15 jan, 16:00 Osasuna Racing Santander
zo 15 jan, 18:00 Athletic de Bilbao Levante UD
zo 15 jan, 19:45 Sporting de Gijón Malaga CF
zo 15 jan, 21:30 FC Barcelona Real Betis Sevilla

Merkel zet Grieken verder onder druk

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei maandag dat Griekenland snel voortgang moet boeken bij het terugdringen van de schulden. Ze waarschuwde dat de volgende uitbetaling uit het steunpakket van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) anders in gevaar kan komen.

Griekenland moet onder meer zorgen dat private geldschieters vrijwillig een deel van de schulden kwijtschelden. Merkel deed haar uitspraken maandag tijdens een persconferentie na afloop van een ontmoeting met president Nicolas Sarkozy van Frankrijk.

Merkel heeft dinsdag een ontmoeting met Christine Lagarde, de topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Merkel zet Grieken verder onder druk
Merkel zet Grieken verder onder druk (Foto: ANP)

Vader volgt voorbeeld Adriaanse te letterlijk

Co Adriaanse liet in zijn tijd als trainer van Willem II zijn spelers ooit eens twintig kilometer naar huis lopen, omdat zij niet goed presteerden tijdens een oefenwedstrijd. Een Zweedse vader heeft hier een voorbeeld aan genomen en liet zijn tienjarige zoon in de vrieskou achter.

Na afloop van een voetbaltoernooi in Uppsala stapte de vader in zijn auto en liet zijn zoontje in een shirtje achter. Een trainer zag het ventje ronddwalen in de kou en pikte hem op. "Dit is verschrikkelijk", liet de trainer in de krant Uppsala Nya Tidning weten. "Je laat een jongen zo niet achter in de vrieskou."

De vader was niet onder de indruk van het telefoontje dat hij vervolgens van de trainer kreeg. "Hij noemde me een bemoeial en zei dat zijn zoontje de straf verdiend had omdat hij een slecht toernooi had gespeeld. Hij moest maar te voet naar huis lopen." Het huis van de familie lag zo'n zeventig kilometer verderop in Stockholm. De jongen bleef uiteindelijk overnachten bij een teamgenoot.

'Boete huisartsen opvallend hoog'

Een opvallend hoge boete in relatie tot de sector. Dat vindt de koepel van patiëntenorganisaties NPCF van de boete van 7,7 miljoen euro die maandag is opgelegd aan de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). "Als het klopt, is de boete terecht", aldus NPCF-directeur Wilma Wind. "Maar het zou onacceptabel zijn als de rekening bij de patiënten komt te liggen."

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) deelde de boete uit omdat de LHV zich ten onrechte zou bemoeien met het vestigingsbeleid van huisartsen. Daardoor zouden patiënten en zorgverzekeraars benadeeld worden.

Toelages koninklijke familie België bevroren

De toelages voor de Belgische koninklijke familie zijn dit jaar bevroren. De bedragen worden niet aangepast aan de inflatie.

Dat maakte het koninklijk paleis maandag bekend. Koning Albert krijgt daarnaast nog middelen die hem in staat moeten stellen zijn functie als staatshoofd uit te oefenen, de zogenoemde Civiele Lijst. Dit bedrag wordt wel aangepast aan de inflatie.

Om deze stijging van de overheidsuitgaven te compenseren, heeft Albert besloten om opnieuw vrijwillig bij te dragen aan de sanering van de koninklijke residenties. Volgens Vlaamse media ging het in 2010 om 600.000 euro.

Voor 2013 wil de koning op 'gelijkaardige wijze' handelen, aldus de mededeling.

Toelages koninklijke familie België bevroren
Toelages koninklijke familie België bevroren (Foto: ANP)

Grootste kunstmuseum Griekenland bestolen

Dieven hebben maandagochtend ingebroken bij het grootste kunstmuseum van Griekenland. De politie zegt dat twee schilderijen werden meegenomen uit de Nationale Kunstgalerie in Athene.

Een medewerker van het museum heeft tegen het Griekse persbureau AMNA gezegd dat een van de gestolen voorwerpen een doek van Picasso uit 1934 is. Ook het tweede, nog onbekende doek, zou van grote waarde zijn. Bij de bekendmaking van de diefstal is niet gemeld om welke doeken het ging.

Volgens het ministerie van cultuur is het alarm wel afgegaan, maar wisten de dieven te ontkomen. Het museum staat in een van de best bewaakte delen van de Griekse hoofdstad.

De instelling heeft vooral negentiende- en twintigste-eeuwse Griekse kunst in de collectie, maar er hangt ook West-Europees werk, zoals etsen en gravures van Rembrandt van Rijn en Albrecht Dürer. Het gebouw zou maandag voor lange tijd dicht gaan voor een verbouwing.

Premier Netanyahu naar Nederland

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu komt volgende week naar Nederland. Tijdens het tweedaagse werkbezoek luncht hij met minister-president Mark Rutte en spreekt hij met de ministers Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) en Maxime Verhagen (Economische Zaken). Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst maandag laten weten.

Volgende week woensdag komt Netanyahu aan in Nederland. Donderdag ontvangt koningin Beatrix hem op paleis Huis ten Bosch.

Premier Netanyahu naar Nederland
Premier Netanyahu naar Nederland (Foto: ANP)

Trainer Shakhtar aan beterende hand na ongeluk

Mircea Lucescu houdt waarschijnlijk geen blijvend letsel over aan zijn auto-ongeluk van vorige week. De trainer van Shakhtar Donetsk herstelt goed na een operatie en is bij bewustzijn, laat een woordvoerder van het ziekenhuis in Boekarest weten.

Lucescu kwam vrijdag met zijn auto in botsing met een tram en hield daar verwondingen aan zijn borst en enkele gebroken ribben aan over. Lucescu is al sinds 2004 trainer van Shakhtar. De 66-jarige Roemeen werd met de club vijf keer landskampioen van Oekraïne. Bovendien werd in 2009 de UEFA Cup gewonnen. Lucescu was eerder trainer van onder meer Internazionale, Galatasaray en bondscoach van Roemenië.

'Arsenal gaat op Kalou bieden'

Salomon Kalou kan met Chelsea geen overeenstemming bereiken over een nieuw contract. Arsenal hoopt nu te profiteren van de vastgelopen contractbesprekingen tussen de Ivoriaanse spits en The Blues en bereidt een bod voor.

Volgens de Daily Mail heeft Arsenal 3,5 miljoen euro over om Kalou los te weken bij Chelsea. Of de ploeg van trainer Andre Villas-Boas de spits zomaar laat gaan, is niet bekend. Kalou kwam in het verleden vier seizoenen uit voor Feyenoord en maakte in 2006 de overstap naar Chelsea. In zijn loopbaan maakte de Afrikaan in 226 competitieduels tot dusver 75 doelpunten.

[Lakeside] Dekker vroegtijdig uitgeschakeld

Voor Jan Dekker zit het BDO World Darts Championship 2012 in Frimley Green er na één speelronde al op. De Nederlander, die vorig jaar nog zeer verrassend tot de halve finales reikte, verloor gisteren in een hoogstaande partij met 3-2 van landgenoot Christian Kist.

Beide darters noteerden een gemiddelde van rond de 100 en het was Kist die nipt aan het langste eind wist te trekken. Na afloop liet Dekker weten teleurgesteld te zijn: "Ik genoot van deze wedstrijd, Kist speelde fantastisch. Het was heel lastig om hem in deze vorm te breken. Het viel voor mij ongelukkig uit, hierover ben ik erg teleurgesteld."

Ook de commentatoren van de ESPN waren zeer te spreken over de prestatie van Kist, die zijn debuut maakte op het Lakeside podium. De commentatoren verklaarden dat de partij tussen Kist en Dekker zonder twijfel de beste eerste ronde wedstrijd van dit BDO WK was. Ook tijdens de partij waren er lovende woorden voor Kist.

Behalve Kist wist ook Wesley Harms voor een daverende verrassing te zorgen. Hij wist de zeer ervaren Welshan Martin Phillips met 3-1 aan de kant te zetten. Eerder wist ook Willy van der Wiel zich te plaatsen voor de tweede ronde. Vanavond komen Benito van der Pas en Joey ten Berge in actie. Ten Berge neemt het op tegen de als derde geplaatste Dean Winstanley, terwijl Van der Pas de Engelsman Alan Norris treft.

Belg beboet voor naaktshow langs A2

Een Belg die zondagmiddag zijn achterwerk 'uitbundig' toonde aan het voorbijrazende verkeer op de A2 bij Maastricht kreeg niet de aandacht die hij zocht. Agenten gaven hem een boete van honderd euro 'per bil', meldt de politie maandag.

Voorbijgangers werden rond 16.00 uur geconfronteerd met de 24-jarige Belg. Met zijn broek op zijn knieën en zijn wiebelende derrière was hij volgens de politie moeilijk te missen.

Een heldere verklaring voor zijn daad kon de Belg niet geven. De politie vermoedt dat de alcohollucht die om hem heen hing er iets mee te maken heeft.

Vertonghen: "Misschien dien ik contract wel uit"

Sinds het vertrek van Maarten Stekelenburg is Jan Vertonghen aanvoerder geworden bij Ajax. Of de Belgische verdediger volgend seizoen ook nog bij de Amsterdamse ploeg te bewonderen is, is nog onduidelijk. Ook Vertonghen zelf weet nog niet waar hij volgend jaar zal voetballen.

"Ik zie wel wat er komt. Iedereen weet dat ik ambities heb, maar ik heb ook weer niet de ultieme drang om in de zomer weg te gaan", liet de Belgische verdediger weten op de website van Ajax. "Ik wil graag een keer hogerop, maar het kan ook zo maar zijn dat ik hier bij Ajax mijn contract uitdien.”

Vertonghen, die bij Ajax nog een contract heeft tot de zomer van 2013, stond eind vorig jaar in de belangstelling van Newcastle United. Tot een transfer kwam het echter niet, aangezien de Belg bij Ajax wilde blijven. Afgelopen zomer was ook Manchester City geïnteresseerd in de diensten van de Belg.

'Bezuinigen op mensen met laag IQ heilloos'

Ouders en hulpverleners van mensen met een lichte verstandelijke beperking maken maandagmiddag hun onvrede duidelijk over het voornemen om te korten op de zorg voor mensen met een dergelijke handicap. Ze noemen het voornemen van het kabinet om 240 miljoen euro te bezuinigen op extra steun aan mensen met een IQ tussen de 70 en 85 een heilloos voornemen.

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) en zorgaanbieder Stichting Nedereind presenteren om 16.30 uur een zogeheten witboek aan de directeur langdurige zorg van het ministerie van VWS. Daarin staan de bezwaren uiteengezet tegen de plannen van staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) om vanaf volgend jaar te korten op de zorg voor mensen met een lichte verstandelijke beperking.

Volgens de VGN redt deze groep het niet zonder begeleiding. De maatschappelijke gevolgen van het schrappen van deze zorg zullen groot zijn, waarschuwt de vereniging.

Een woordvoerder van Nedereind onderschrijft dit. "Veel mensen uit deze groep hebben onderliggende problemen, zoals gedragsstoornissen. Als de begeleiding wegvalt is er grote kans dat ze vervallen in de criminaliteit of aan de drank of drugs raken. De kosten daarvan zijn veel hoger."

Tennissters treffen Groot-Brittannië in Fed Cup

De loting om de Fed Cup in Londen heeft vandaag uitgewezen dat de Nederlandse tennissters het op mogen nemen tegen Groot-Brittannië, Israël en Portugal. De wedstrijden van de Europese/Afrikaanse zone worden begin februari in het Israëlische Eilat afgewerkt.

Captain Manon Bollegraf heeft eind december Arantxa Rus, Michaëlla Krajicek, Kiki Bertens en Bibiane Schoofs geselecteerd voor het Nederlandse Fed Cup-team. De winnaars van de in totaal vier poules spelen play-offs. De twee landen die doorgaan spelen later in het jaar voor promotie naar Wereldgroep II.

'Goed lokaal bestuur bestaat niet in Nederland'

Hoewel het gemiddelde gemeentebestuur in Nederland redelijk functioneert, is goed lokaal bestuur in Nederland niet te vinden. Burgers worden wel bediend, maar de lokale politiek heeft weinig kwaliteit. Dat concludeert bestuurskundige Klaas Abma, die vrijdag promoveert aan de Open Universiteit.

Abma, die ook adjunct-directeur is bij de gemeente Littenseradiel, analyseerde onderzoeken die gemeenten de afgelopen jaren lieten uitvoeren naar de kwaliteit van het bestuur. Hij vergeleek de resultaten daarvan met tevredenheidspeilingen van inwoners. Hij onderzocht 291 rapporten van 262 gemeenten.

Geen enkele gemeente kreeg op alle onderwerpen de score 'goed'. De dagelijkse dienstverlening, zoals het verstrekken van paspoorten, rijbewijzen en vergunningen, gaat gemeentelijke organisaties redelijk goed af, evenals het onderhoud van de openbare ruimte. Bij strategische taken gaat het vaak mis.

Gemeentebesturen hebben moeite met het vaststellen van een hoofdkoers en het maken van scherpe keuzen, concludeert Abma. Dat is problematisch, omdat de rijksoverheid de laatste tijd veel nieuwe taken aan gemeenten overdraagt.

Burgers geven hun gemeentebestuur gemiddeld een rapportcijfer tussen de 6 en 7, maar hun oordeel over het politieke deel van het lokaal bestuur is aanzienlijk slechter. De manier waarop ze zich vertegenwoordigd voelen door het gemeentebestuur scoort een 4,9 en het nakomen van beloften een 5,4. Het vertrouwen van inwoners in hun gemeentebestuur is met een 5,2 eveneens onvoldoende.

Veel gemeenten hebben plannen van aanpak ontwikkeld om hier iets aan te doen. Die zijn echter vaak gericht op de dienstverlening, die doorgaans al vrij positief wordt gewaardeerd. "Dat resultaat is te vergelijken met een leerling die voldoende staat voor Engels maar onvoldoende op wiskunde en die vervolgens meer aandacht schenkt aan het huiswerk van Engels", zegt de promovendus. "Merkwaardig. Men zoekt de makkelijke weg."


'Goed lokaal bestuur bestaat niet in Nederland' (Foto: Novum)

[Serie A] Uitslagen speelronde 17

Afgelopen weekend werd in de Italiaanse Serie A de competitie weer hervat. De zeventiende speelronde stond op het programma en daarin maakten de topclubs geen fout. Hieronder de uitslagen, stand, topscorers en het programma voor speelronde achttien.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
AC Siena Lazio Roma 4-0
Internazionale Parma 5-0
Udinese Cesena 4-1
Atalanta AC Milan 0-2
Bologna Catania 2-0
Cagliari Genoa 3-0
Lecce Juventus 0-1
Novara Calcio Fiorentina 0-3
AS Roma Chievo 2-0
US Palermo Napoli 1-3

Stand
# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 AC Milan 17 11 4 2 37 37-16
2 Juventus 17 10 7 0 37 28-11
3 Udinese 17 10 5 2 35 24-10
4 Lazio Roma 17 8 6 3 30 24-17
5 Internazionale 17 9 2 6 29 27-19
6 Napoli 17 7 6 4 27 32-19
7 AS Roma 17 8 3 6 27 23-19
8 Catania 17 5 7 5 22 20-25
9 Fiorentina 17 5 6 6 21 18-15
10 Cagliari 17 5 6 6 21 15-17
11 US Palermo 17 6 3 8 21 19-23
12 Genoa 17 6 3 8 21 19-27
13 Atalanta 17 6 8 3 20 23-21
14 Chievo 17 5 5 7 20 13-20
15 Parma 17 5 4 8 19 21-31
16 AC Siena 17 4 6 7 18 18-16
17 Bologna 17 5 3 9 18 16-24
18 Novara Calcio 17 2 6 9 12 17-32
19 Cesena 17 3 3 11 12 9-24
20 Lecce 17 2 3 12 9 17-34

Topscorers
# Speler Club Doelpunten
1 Zlatan Ibrahimovic AC Milan 12
Antonio Di Natale Udinese 12
Germán Denis Atalanta 12
4 Edinson Cavani Napoli 10
5 Stevan Jovetic Fiorentina 9

Programma speelronde 18
Datum Thuis Uit
za 14 jan, 20:45 Catania AS Roma
zo 15 jan, 12:30 Lazio Roma Atalanta
zo 15 jan, 15:00 Cesena Novara Calcio
zo 15 jan, 15:00 Chievo US Palermo
zo 15 jan, 15:00 Fiorentina Lecce
zo 15 jan, 15:00 Genoa Udinese
zo 15 jan, 15:00 Juventus Cagliari
zo 15 jan, 15:00 Parma AC Siena
zo 15 jan, 20:45 AC Milan Internazionale
ma 16 jan, 20:45 Napoli Bologna

Formule 1 opgeroepen Bahrein te boycotten

Het Formule 1-circus is door een Bahreinse mensenrechtenorganisatie opgeroepen de race in het koninkrijk te gaan mijden. Volgens het Bahrain Center of Human Rights wordt de bevolking nog steeds onderdrukt en vinden er nog geweldsuitbarstingen plaats.

"We zullen de coureurs en de teams vragen de race te boycotten. De overheid wil de Formule 1 gebruiken om de rest van de wereld te laten weten dat alles weer normaal is in Bahrein. Als de race doorgaat, helpt de Formule 1 mee die boodschap te verspreiden. Daarom hebben we liever dat zij niet komt. Ik weet zeker dat de coureurs en teams wel respect hebben voor de mensenrechten," zei Nabeel Rajab van de mensenrechtenorganisatie tegen Arabian Business.

Vorig jaar ging de race in Bahrein vanwege de onrust niet door en voor dit jaar ziet ook Human Rights Watch de wedstrijd liever geschrapt worden. "Er is nog steeds sprake van grove schending van de mensenrechten en er worden nog altijd demonstraties onderdrukt. De politieke situatie in Bahrein is nog steeds erg onstabiel," zei Mariwan Hama-Saeed namens deze organisatie tegen Arabian Business.

Politie begint proef met spijkermatten

Politiekorpsen in Noord-Brabant, Zeeland en Amsterdam gaan nog dit jaar spijkermatten inzetten om voortvluchtige overvallers tegen te houden. Dat bevestigt een politiewoordvoerder maandag.

De proef komt op een opvallend moment. In oktober kwam op de A2 een 35-jarige Maastrichtenaar om toen voortvluchtige benzinedieven achterop een door de politie veroorzaakte file reden.

Daarna werd gewezen op rapporten die de werkgroep Roadblock in 1996 en 1998 naar de Raad van Hoofdcommissarissen had gestuurd. Het gebruik van een filefuik werd in die rapporten al afgeraden. De groep concludeerde dat de politie beter andere middelen, zoals spijkermatten, kan inzetten.

Het was niet direct duidelijk of de proef iets te maken heeft met het ongeluk in oktober.

Nigerianen staken tegen hoge brandstofprijzen

In Nigeria is maandag een nationale staking begonnen. De staking is gericht tegen de stijgende brandstofprijzen en tegen corruptie binnen de overheid.

De impact van de staking was zichtbaar op straat. De wegen in Lagos waren ongewoon leeg. Stakers hadden her en der wegversperringen opgeworpen. Ondanks de oproep van de organisatoren van de staking om de protesten vreedzaam te houden, werden auto's die zich toch op de weg begaven met stenen bekogeld. De oproerpolitie was aanwezig, maar was al snel in de minderheid.

Meer dan duizend demonstranten waren op de been in een park in Lagos. De betogers droegen borden met zich mee waarop president Goodluck Jonathan was afgebeeld met duivelshoorns en lange hoektanden.

De Nigeriaanse regering schafte vorige week de brandstofsubsidies af. Sindsdien zijn de brandstofprijzen meer dan verdubbeld, van iets meer dan 35 cent per liter naar ten minste 74 cent per liter.

Een rechter heeft de staking verboden. De twee grootste vakbonden in het land hebben echter laten weten zich van dat verbod niets aan te trekken. In 2003 werd ondanks een rechterlijk verbod acht dagen gestaakt. Toen werden winkels die openbleven aangevallen en werden verkeerstorens bezet.


Nigerianen staken tegen hoge brandstofprijzen (Foto: Novum)

Nieuwe foto's Utrechtse hooligans online

De politie Utrecht heeft maandagochtend veertien nieuwe foto's van mannen die zich hebben misdragen bij de wedstrijd van FC Utrecht tegen FC Twente op 4 december online gezet. In totaal zijn nu 48 relschoppers aangehouden. De meesten werden gearresteerd nadat beelden van hen werden gepubliceerd.

Bij de rellen moesten agenten waarschuwingsschoten lossen om de hooligans op afstand te houden. In totaal 26 agenten hebben aangifte gedaan van poging tot doodslag, mishandeling en bedreiging.

Plein halfvol bij onderwijsprotest

Op het Plein in Den Haag is maandagmiddag rond 12.30 uur de manifestatie tegen de onderwijsplannen van minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) van start gegaan. Op het protest zijn tussen de duizend en twaalfhonderd mensen afgekomen, schatte een politieagent ter plekke. Het Plein was om 13.00 uur ongeveer voor de helft gevuld.

De demonstranten werden toegesproken door politici van de oppositiepartijen die de actievoerders een hart onder de riem staken. Onder anderen Metin Çelik (PvdA), Boris van der Ham (D66) en Jesse Klaver (GroenLinks) kregen het woord. Harm Beertema van gedoogpartij PVV liet via de organisatie weten dat hij verhinderd was.

De leraren verzetten zich tegen het verhogen van het aantal lesuren op middelbare scholen naar 1040. Ook wil het kabinet dat de zomervakantie van zeven naar zes weken gaat. De Tweede Kamer stemde al in met de voorstellen, maar de actievoerders hopen met hun protest de Eerste Kamer nog op andere gedachten te kunnen brengen. De senaat debatteert naar verwachting eind januari over de plannen.

De bijeenkomst op het Plein is een initiatief van onderwijsbond Leraren in Actie (LIA) en wordt gesteund door Abvakabo FNV. LIA biedt een brief met schoolschrift aan alle Eerste Kamerleden aan met het verzoek het wetsvoorstel weg te stemmen.

Maandag is de eerste dag van een driedaags protest tegen de verhoging van de urennorm. LIA wil ook dat leraren dinsdag en woensdag staken en zo de eerste drie dagen na de kerstvakantie niet aan de slag gaan. De Algemene Onderwijsbond houdt op 26 januari een manifestatie in Utrecht.

'Xbox 720 krijgt tablet-component'

Er duiken sterke geruchten op dat Xbox 720, of hoe de opvolger van Xbox 360 ook mag gaan heten, net als de Wii U gebruik gaat maken van een tablet-achtige controller.

GameSpot schrijft in een vooruitzicht op 2012 het volgende:"There are strong signs suggesting that, like with Nintendo's Wii U, a tablet component figures heavily into the new design. That saucy Windows 8 Metro interface (now also seen on the Xbox Dashboard) just begs to be touched.

Speculation as to the form it will take has been rife for the past few months, with some even suggesting that the core of the new platform will be akin to a tablet PC that wirelessly connects to a base station, which in turn plugs into your TV.

If this is the case, a premium Xbox Next setup could feasibly include a base station, a tablet, a conventional controller of some kind, and the recently discussed high-def evolution of the Kinect."

Microsoft CEO Steve Ballmer zal naar alle waarschijnlijkheid vanavond tijdens de Consumer Electronics Show de eerste officiële aankondigingen doen betreffende de nieuwe Xbox. Volgens eerdere geruchten zal Microsofts nieuwe console dezelfde launchstrategie kennen als zijn voorganger, met een zo goedkoop mogelijk instapmodel en een duurder model met alles erop en eraan.

Auto valt van krik, kind zwaargewond

Een kind van 4 is zondag in Ligist, nabij het Oostenrijkse Graz, zwaargewond geraakt. Het jongetje stak zijn hoofd onder een auto die op de krik stond. De wagen viel daar echter vanaf en het kind kwam met zijn hoofd vast te zitten tussen het wiel van de wagen en de stoep.

Het jongetje werd naar het kinderziekenhuis in Graz overgebracht en onderging daar een operatie. De kleuter wordt kunstmatig in een coma gehouden, aldus het ziekenhuis.

De Vrij niet mee op trainingskamp Feyenoord

Stefan de Vrij is maandag niet meegereisd met de selectie van Feyenoord voor het trainingskamp in het Spaanse Marbella. De verdediger liep zaterdag in de oefenwedstrijd tegen IJsselmeervogels (4-2) een enkelblessure op. Hij blijft achter in Rotterdam om aan zijn herstel te werken.

Ook de langdurig geblesseerde Kaj Ramsteijn stapte niet in het vliegtuig naar Spanje. Karim el Ahmadi ontbreekt vanwege interlandverplichtingen met Marokko, dat zich voorbereidt op de Afrika Cup. Feyenoord vult de selectie voor het trainingskamp aan met zes spelers uit de jeugdopleiding.

Feyenoord loopt op weg naar de Spaanse zon enige vertraging op. Vanwege dichte mist kon niet direct naar Malaga worden gevlogen, maar moest een tussenlanding in Granada worden gemaakt.

Pc-specs Kingdoms of Amalur: Reckoning bekend

38 Studios heeft een lijst uitgebracht met de minimale en de aanbevolen pc-specificaties voor het spelen van Kingdoms of Amalur: Reckoning. Voor wie wil weten of hij of zij het spel kan spelen staan hieronder de specs.

Kingdoms of Amalur: Reckoning komt 10 februari uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Minimum system requirements

OS:
Windows XP with Service Pack 3
Windows Vista with Service Pack 2
Windows 7 with Service Pack 1

CPU:
Intel Core2 Duo (or equivalent) running at 2.2GHz or greater
AMD Athlon 64 X2 5000+ (or equivalent) running at 2.6GHz or greater

RAM:
At least 1 GB for Windows XP
At least 2 GB for Windows Vista and Windows 7

Disc Drive:
CD/DVD ROM drive (required for installation only), 8x or faster CD/DVD drive

Hard Drive:
At least 10.5 GB of free space

Video Adapter:
NVIDIA GeForce 8800 GT 512MB or better
ATI Radeon HD3650 512MB or better
Supporting Pixel Shader 3.0
Minimum Resolution Supported is 1280×720

DirectX:
9.0c Compatible

Recommended system requirements:

OS:
Windows XP with Service Pack 3
Windows Vista with Service Pack 2
Windows 7 with Service Pack 1

CPU:
Intel Core 2 Quad (or equivalent) running at 2.4GHz or greater
AMD Phenom X4 (or equivalent) running at 2.6GHz or greater

RAM:
At least 3 GB for Windows XP
At least 4 GB for Windows Vista and Windows 7

Disc Drive:
CD/DVD ROM drive (required for installation only), 8x or faster CD/DVD drive

Hard Drive:
At least 10.5 GB of free space

Video Adapter:
NVIDIA GeForce GTX260 1GB RAM or better
ATI Radeon HD4850 1GB RAM or better
Supporting Pixel Shader 3.0

DirectX:
9.0c Compatible

160 beroepen, 3D en dood

Onze oudste dochter was met man en kinderen naar Nador. Gewoonlijk gaan ze eens per twee jaar in de zomer, maar nu wilden ze hun jongste kind van negen maanden aan zijn ouders laten zien. Dat kon nog net want opa was terminaal ziek. In Marokko wonen alle oude mensen bij hun kinderen in huis, en bij mensen met een laag inkomen is zo’n levenseinde uiterst ingrijpend. De goede medische begeleiding is niet te betalen, medicatie evenmin. De oude man, ongeveer 83 jaar woog nog maar 35 kilo en kon er ieder moment mee stoppen.

Grote storing OV-chipkaart

Door een storing bij OV-chipkaartorganisatie TLS kunnen reizigers die via internet saldo of een abonnement voor hun OV-chipkaart hebben gekocht en betaald, dit saldo of abonnement niet bij een oplaadpunt op hun kaart zetten. Reizigersorganisatie Voor Beter OV vindt, dat de gedupeerde reizigers nu gratis dienen te worden vervoerd. Zij hebben immers al betaald.

Door de storing kunnen de betrokken reizigers hun saldo of abonnement dus ook niet gebruiken en moeten zij in veel gevallen een los, extra, kaartje kopen om toch met tram, bus, trein of metro te kunnen reizen. Daarna moeten zij maar zien, hun te veel betaalde geld weer terug te krijgen. Daarmee wordt het probleem bij de reiziger neergelegd, terwijl die niets fout heeft gedaan.

Voor Beter OV vindt dat onaanvaardbaar en verlangt van de vervoerbedrijven dat zij de gedupeerde reizigers nu gewoon gratis vervoeren en eventuele kosten verhalen op TLS. Een verzoek hierover heeft de vervoerbedrijven rond het middaguur bereikt.

Vrijdag kwam al aan het licht dat het GVB in Amsterdam onterecht saldo van studentenkaarten heeft afgeschreven. Ook daarover is de reizigersorganisatie zeer ontevreden. "Zulke fouten mogen eenvoudigweg niet worden gemaakt."

Sluiting moet rust brengen in Rotterdams schietcafé

Café Fantastique in Rotterdam moet voor zes maanden zijn deuren sluiten vanwege de schietpartij die daar in de kerstnacht plaatsvond. Locoburgemeester Jantine Kriens wil zo de rust in de omgeving laten terugkeren, meldt de gemeente maandag. Bij de schietpartij raakte een man zwaargewond.

Het café aan de Nieuwe Binnenweg was de afgelopen weken al dicht. De beheerder van het café besloot meteen na het schietincident de horecazaak vrijwillig voor twee weken te sluiten.

Een 39-jarige Rotterdammer kreeg in het café ruzie met twee mannen. Een van de mannen schoot hem vervolgens in zijn buik en het tweetal sloeg op de vlucht. Het slachtoffer moest in een ziekenhuis worden geopereerd. Op het moment van de schietpartij waren ongeveer vijftien klanten in de zaak.

Friese gemalen weer op normale stand

De gemalen in Friesland hoeven niet meer op volle toeren te draaien. Het Woudagemaal in Lemmer en het Hooglandgemaal in Stavoren doen het vanaf maandagmiddag weer langzamer aan, zegt een woordvoerder van Wetterskip Fryslân.

Het waterpeil is nog maar acht centimeter boven het streefpeil van 52 centimeter onder NAP. De verwachting is dat dat uiterlijk woensdag en mogelijk al dinsdag wordt bereikt. Sinds maandag worden geen extra inspecties meer uitgevoerd bij de kaden.

De komende weken krijgt het waterschap met de nasleep van het hoogwater te maken. "Hier en daar zijn bijvoorbeeld happen uit de grond genomen om kades te versterken. Dat moeten we weer netjes maken."

In Groningen worden nog wel extra controles gehouden bij de dijken, meldt waterschap Noordzijldervest. Sinds maandagochtend mag in Groningen en Friesland weer worden gevaren.

Bij de Eemskanaalkade in Woltersum raakte het kwelscherm van de dijk los door golven die de scheepvaart veroorzaakte. Daarom is een speciale folie tegen de dijk gelegd, die moet voorkomen dat het water door de dijk komt. Een duikploeg zet het scherm maandag weer vast.

Nintendo 3DS vestigt Japans verkooprecord

In een maand tijd zijn in Japan meer exemplaren verkocht van de Nintendo 3DS dan van welke spelcomputer dan ook, ooit. Tussen 28 november en 25 december gingen bijna anderhalf miljoen exemplaren over de toonbank. Dat heeft het Japanse onderzoeksbureau Enterbrain, dat sinds 1997 de Japanse markt in de gaten houdt, bekendgemaakt.

De Nintendo 3DS weet met zijn maandrecord onder meer de Nintendo DS achter zich te houden. De DS is nog altijd de meest verkochte draagbare spelcomputer ooit. Van de Nintendo DS zijn tot oktober vorig jaar wereldwijd 149 miljoen exemplaren verkocht.

Met 4,1 miljoen verkochte exemplaren in het afgelopen kalenderjaar verloopt de verkoop van de Nintendo 3DS, die in maart op de markt kwam, volgens de plannen van de Japanse afdeling van Nintendo. Om deze cijfers te halen, is de computer in augustus dertig procent goedkoper geworden.

De release van spellen als Mario Kart 7 en Super Mario 3D Land heeft bovendien bijgedragen aan het succes. Van beide spellen zijn meer dan een miljoen exemplaren verkocht.


Nintendo 3DS vestigt Japans verkooprecord (Foto: Novum)

Actieserie 24 krijgt vervolg op witte doek

De actieserie 24 krijgt definitief een vervolg op het witte doek. De opnamen voor de film moeten binnenkort van start gaan. Dat heeft hoofdrolspeler Kiefer Sutherland zondag bekendgemaakt. Sutherland, die opnieuw in de huid van terrorismebestrijder Jack Bauer kruipt, verwacht dat de eerste draaidagen eind april op de agenda staan.

Sinds de stop van de serie in 2010 gingen al geruchten dat een 24-film op komst was. De Amerikaanse zender Fox maakte in maart van dat jaar bekend dat het achtste seizoen het laatste was.

Sutherland heeft sindsdien niet stilgestaan. Hij is bezig met de nieuwe dramaserie Touch, waarin hij de rol speelt van een alleenstaande vader die een doofstomme zoon heeft. De jongen blijkt een bijzondere gave te hebben. Touch moet in maart op de Amerikaanse buis verschijnen.

Black Swan mooiste filmposter van 2011

Het affiche van het balletdrama Black Swan van Darren Aronofsky is in Nederland verkozen tot beste filmposter van het jaar. Dat maakt de TV Krant, die de verkiezing organiseert, vandaag bekend. De poster van de Oscar-winnende film won het ruim van die van de nummer twee, het bergbeklimmersdrama 127 Hours.

Op de poster van de Britse studio Empire Design is het vrijwel smetteloze gelaat van het personage Nina Sayers, een rol van Natalie Portman te zien. In haar huid zit echter een grote barst, een fysieke manifestatie van de steeds verder splijtende persoonlijkheid van de ballerina die in Het Zwanenmeer zowel de Witte als de Zwarte Zwaan speelt en steeds verder afdrijft naar de duistere Zwarte Zwaan.

De enige Nederlandse filmproductie in de top vijf is Sonny Boy. Het drama over een verboden liefde tussen een Surinaamse jongen en een Nederlandse vrouw eindigde op de derde plaats. De top vijf werd gecompleteerd door Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2, op vier, en The Tree of Life op een vijfde plaats.

Het winnende affiche werd met bijna dertienduizend stemmen verkozen, bijna 3,5 duizend meer dan dat van 127 Hours. In totaal brachten ruim zestigduizend mensen hun stem uit, vorig jaar waren het er nog 58 duizend.


Black Swan mooiste filmposter van 2011 (Foto: Novum)

Verzoening tussen Nijhuis en Esteban

Scheidsrechter Bas Nijhuis en AZ-doelman Esteban hebben zich in een gesprek in het Turkse Belek verzoend. Het gesprek was een initiatief van voetbalbond KNVB dat met haar scheidsrechterskorps deze dagen net als AZ in de Turkse stad verblijft.

Nijhuis gaf eind december in de bekerwedstrijd tussen Ajax en AZ Esteban een rode kaart omdat de doelman de gek die het veld oprende geschopt had. Terecht volgens de regels, maar de KNVB seponeerde vervolgens de kaart. Nijhuis reageerde in TC/Tubantia op het gesprek dat plaatsgevonden had. "We hebben de situatie allebei achter ons gelaten. Wat is er mooier om elkaar dan hier even de hand te schudden?"

Jongens gooien molotovcocktails uit raam

Vijf jongens van 15 en 16 jaar zijn zaterdag aangehouden omdat ze molotovcocktails uit het raam van een woning in Den Haag gooiden. Met de benzinebommen gooiden ze naar geparkeerde auto's. Dat meldt de politie maandag.

De politie kreeg rond 17.00 uur een melding van de molotovcocktails die uit een raam van een woning aan de Melis Stokelaan werden gegooid. De politie trof in de woning twee jongens aan. Na onderzoek bleken er nog drie verdachten te zijn.

Vier verdachten zitten nog vast. Een opgepakte jongen mocht het bureau al snel verlaten, omdat hij niet betrokken was bij het incident.

Varkens gestorven in gierkelder

Op een boerderij in Stramproy zijn maandagochtend achttien varkens in een gierkelder gevallen en om het leven gekomen. De beesten waren door een rooster gezakt. Dat meldt de brandweer.

De eigenaar van de boerderij aan de Lochtstraat in de Limburgse plaats controleerde rond 08.00 uur de stal en trof de achttien kadavers aan. Het is onduidelijk hoelang de varkens precies in de gierkelder hebben gelegen. De brandweer heeft de kelder leeggepompt.

'Geheim gesprek Van Gaal en Cruijff'

De kans bestaat dat Louis van Gaal en Johan Cruijff binnenkort om de tafel gaan zitten. De nieuwe bestuursraad van Ajax bereidt in het geheim een ontmoeting voor. Dat wordt gedaan in opdracht van de ledenvergadering van de Amsterdamse voetbalclub, meldt AD Sportwereld.

Voorzitter Henny Henrichs nam het initiatief en zocht Van Gaal na de kerst op. Henrichs kreeg bij zijn aanstelling op 22 december in een motie het verzoek om Cruijff en Van Gaal voor Ajax te behouden. Niemand wil iets over de voortgang kwijt. Wel wordt er gesteld dat er 'nog een lange en moeilijke weg te gaan is'.

Op 18 januari is het hoger beroep in de rechtszaak waarin de benoeming van onder meer Van Gaal werd opgeschort.

Elf aangiftes in Harlingse ontuchtzaak

Tegen een 27-jarige man uit Harlingen die wordt verdacht van ontucht zijn tot nu toe elf aangiftes binnengekomen. Dat heeft een woordvoerder van het Openbaar Ministerie maandag gezegd. De rechtszaak tegen de man wordt op 9 februari door de rechtbank in Leeuwarden behandeld, zo bleek maandag op een zogeheten pro-formazitting.

De trainer van de B-jeugd van de vv Harlingen wordt verdacht van het plegen van ontucht met minderjarige voetballertjes. Jeugdspelers van de club moesten bij de trainer thuis op zijn borst en buik gaan staan. Het zou gaan om ruim dertig kinderen tussen de 11 en 16 jaar.

In sommige gevallen zou de Harlinger geheel of gedeeltelijk ontkleed zijn geweest. De man legde alles vast op foto en video. De opnames zijn op zijn computer teruggevonden. De man werd eind september aangehouden. De zaak kwam aan het rollen toen ouders 'vreemde gedragingen' bij de verdachte constateerden. De man zit nog altijd in voorarrest.

Oppositieleider Maleisië vrijgesproken van sodomie

De Maleisische oppositieleider Anwar Ibrahim is maandag vrijgesproken van sodomie. Ibrahim werd ervan verdacht seks te hebben gehad met een voormalige medewerker, maar de rechtbank achtte het DNA-bewijs in de zaak onbetrouwbaar.

Anwar zei dat de uitspraak hem in staat stelt zich te concentreren op het winnen dan de volgende verkiezingen, die waarschijnlijk over enkele maanden worden gehouden. De oppositie in Maleisië meent dat de zaak tegen Anwar een poging van de regering was om Anwars kansen bij de volgende verkiezingen te schaden. Premier Najib Razak ontkent iets met de zaak tegen Anwar te maken te hebben. Volgens de regering bewijst de uitspraak dat de rechtspraak in Maleisië onafhankelijk is.

De zaak leunde hoofdzakelijk op de getuigenis van het vermeende 26-jarige slachtoffer, Saiful Bukhari Azlan, en op sperma dat op zijn lichaam werd aangetroffen. De aanklager zei dat het DNA van het sperma overeen kwam met dat van Anwar, maar volgens de rechter kan dat niet onomstotelijk worden vastgesteld.

Saiful was niet bij de uitspraak aanwezig, maar zei op Twitter dat hij 'kalm en geduldig blijft, en blijft bidden'. De aanklager heeft nog niet bekendgemaakt of hij in hoger beroep gaat.


Oppositieleider Maleisië vrijgesproken van sodomie (Foto: Novum)

Stijging cao-lonen blijft achter bij inflatie

De cao-lonen zijn vorig jaar gemiddeld 1,3 procent gestegen. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De stijging is lager dan de inflatie, die vorig jaar op 2,3 procent uitkwam. Daardoor gaan veel lonen er een procentpunt op achteruit.

In de sector vervoer en communicatie waren de loonstijgingen met 1,9 procent het hoogst. Het onderwijs was de enige bedrijfstak waar de lonen vorig jaar daalden. Vanwege het uitblijven van de eenmalige beloning in de cao van universiteiten waren de lonen 1 procent lager dan een jaar eerder.

In het laatste kwartaal van vorig jaar was 78 procent van de cao's afgesloten. Het aandeel verschilt per bedrijfstak. Zo zijn bij de horeca alle cao's afgesloten, terwijl dat bij het onderwijs voor 48 procent van de cao's gold.

Monti sluit nieuw bezuinigingsplan uit

De Italiaanse premier Mario Monti sluit een nieuw bezuinigingsplan uit. Hij herhaalt dat de maatregelen die reeds zijn aangekondigd genoeg zijn om de economische doelen te behalen.

Monti zei dit zondagavond tijdens een interview op televisienetwerk RAI. De premier bevestigde verder dat hij woensdag een ontmoeting heeft met de Duitse bondskanselier Angela Merkel om haar ervan te overtuigen dat Italië zijn bezuinigingsverplichtingen zal waarmaken.

Toen Monti werd gevraagd naar de stabiliteit van het Italiaanse bankensysteem zei hij dat dat solide is. De premier stelde ook dat de euro zich niet in een crisis bevindt, maar te kampen heeft met volatiliteit.

Maradona bewondert Van Persie

Robin van Persie bezocht afgelopen weekend in Dubai Diego Maradona bij diens club Al Wasl. De twee spraken via een tolk langdurig met elkaar en Maradona zei het spel van de Nederlander te bewonderen.

"Robin is een bijzondere voetballer. Eén van de weinige, echte klassespelers in de wereld, waarvoor ik nog echt ga zitten bij de tv. Robin heeft net als ik een geweldig linkerbeen. Hij is ook een warme persoonlijkheid heb ik gemerkt. Hij combineert zijn enorme talent met een bescheiden, nederig karakter. Dat bewonder ik. Hij is ook in de toekomst altijd welkom bij mij," zei Maradona tegen enkele mensen van Al Wasl.

Van Persie en Maradona konden het bij het gesprek niet laten om ook nog even een balletje te trappen. De twee voerden een aantal hoogstandjes uit, bewonderd door de Arabieren die in het stadion aanwezig waren. Na afloop ging de familie van Van Persie met Maradona op de foto.

Zeven op de tien hulpverleners slachtoffer geweld

Bijna zeven op de tien hulpverleners zijn in de afgelopen vijf jaar slachtoffer geworden van bedreiging of mishandeling. In driekwart van de gevallen is daarvan geen aangifte bij de politie gedaan. Dat meldt de Vrije Universiteit op basis van onderzoek onder artsen, groepsleiders, therapeuten en verpleegkundigen.

Ruim vijftienhonderd hulpverleners zijn het slachtoffer geworden van ongeveer 2600 geweldsincidenten. Vooral medewerkers in de psychiatrie zijn geregeld slachtoffer van geweld. Het merendeel van de slachtoffers vond het niet nodig om aangifte te doen of vond het incident niet ernstig genoeg. Wanneer wel aangifte werd gedaan, was dit omdat de patiënt herhaaldelijk gewelddadig was of ter bescherming van collega's.

Veel voorkomende incidenten zijn slaan, schoppen of spugen. In de afgelopen vijf jaar zijn 91 hulpverleners slachtoffer geworden van een wurgpoging. Eén op de zeven slachtoffers had meer dan een maand nodig om volledig te herstellen of heeft blijvend letsel overgehouden.

De vakbond van verpleegkundigen, Nu'91, zegt geschrokken te zijn van de conclusies. De vakbond hoopt dat de politiek zich gaat inzetten voor een oplossing. Daarnaast hoopt Nu'91 dat hulpverleners meer aangifte gaan doen.

Schoonmakers staken weer

De schoonmakers zetten maandag hun stakingsacties weer voort. De werkgevers hebben niet gereageerd op de stakingen van afgelopen week, zegt bestuurder van FNV Bondgenoten Ron Meyer maandag. De schoonmakers leggen het werk in groepjes neer. Donderdag zijn er acties in Den Haag.

Meyer noemt het 'te krankzinnig voor woorden en uitermate teleurstellend' dat er geen reactie van de werkgevers is binnengekomen. Na de acties en stakingen van vorige week waren de schoonmakers dit weekeinde weer aan het werk gegaan. Het 'weekend van redelijkheid' had hen de gelegenheid moeten bieden te reageren. De werknemers eisen een hoger loon, doorbetaling bij ziekte en meer opleidingen.

Donderdag trekken de schoonmakers naar Den Haag. "We gaan de politiek opzoeken. De overheid heeft als inkoper invloed op wat er gebeurt." Ook voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW Bernard Wientjes kan bezoek tegemoetzien. "Ik heb uit de Volkskrant begrepen dat hij de invloedrijkste persoon in Nederland is. Het probleem is snel opgelost als de leden van VNO-NCW ervoor kiezen om de werkdruk niet meer te verhogen."

Vorige week donderdag liepen ruim 2500 actievoerders een 'mars van respect' naar het hoofdkantoor van Philips in Amsterdam. Philips zou 'vuile handen' hebben omdat het als opdrachtgever steeds minder wil betalen.

Meyer nodigt iedereen uit donderdag in Den Haag mee te lopen. "Dit probleem speelt breder dan in de schoonmakerswereld alleen. Veel mensen herkennen zich in de problemen waar de schoonmakers mee kampen. Ook in de beveiliging, de thuiszorg, de catering en de journalistiek wordt steeds meer van mensen gevraagd."


Schoonmakers staken weer (Foto: Novum)

Amsterdammers lastigst uit de bijstand te krijgen

Amsterdam scoort slecht als het gaat om het percentage bijstandstrekkers dat een baan vindt. Slechts 5,8 procent van degenen die eind 2009 in de bijstand zaten, kreeg in 2010 een baan. In geen enkele gemeente met meer dan honderdduizend inwoners is dat percentage zo laag, blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Utrecht scoorde met zes procent nauwelijks beter dan Amsterdam. Rotterdam en Den Haag scoorden respectievelijk 8,4 en zeven procent. De vier grootste gemeenten scoren onder het landelijke gemiddelde van negen procent.

Het gemiddelde steeg in 2010 voor het eerst weer na een forse daling in de jaren daarvoor. In 2007 kreeg nog vijftien procent van de bijstandontvangers een baan. In 2009 werd een dieptepunt van acht procent bereikt. Landelijk vonden vorig jaar dertigduizend bijstandontvangers werk.

Onder de steden met meer dan honderdduizend inwoners scoort Zaanstad het best. Daar vond veertien procent van de bijstandgerechtigden werk.

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de bijstandsregeling. De mate waarin bijstandontvangers werk vinden hangt niet alleen af van de inspanningen van de gemeente. Het is bijvoorbeeld ook afhankelijk van de beschikbaarheid van werk in de regio. Een laagopgeleide bijstandontvanger zal daarbij minder snel een baan vinden dan een hoogopgeleide. Ook blijven mensen die al lang in de bijstand zitten er vaak langer in hangen.

Haase valt buiten top 50

Robin Haase is op de nieuwste tenniswereldranglijst zeven plaatsen gedaald. De hoogstgeklasseerde Nederlander neemt sinds maandag de 52e plek in. Haase kwam dit jaar nog niet in actie bij een ATP-toernooi. Hij kreeg zijn visum voor India (Chennai) niet op tijd in orde. Haase doet deze week mee in Sydney.

De andere Nederlandse tennissers staan niet bij de beste 100 spelers. Thomas Schoorel is 133e, Igor Sijslijg 196e. Thiemo de Bakker won 12 plaatsen en staat nu 211e.

Haase valt buiten top 50
Haase valt buiten top 50 (Foto: ANP)

[NBA] Opnieuw zege Oklahoma

Oklahoma City Thunder heeft ook zijn derde wedstrijd in drie dagen tijd in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA gewonnen. De koploper van de Western Conference versloeg San Antonio Spurs met 108-96. Trainer Scott Brooks kon het zich zelfs veroorloven om al zijn startende spelers in het vierde kwart rust te gunnen.

Kevin Durant speelde minder dan een halfuur mee, maar kwam toch tot 21 punten en tien rebounds. Reserve James Harden scoorde twintig punten. Gary Neal werd met achttien punten topscorer van de Spurs.

Portland Trail Blazers blijft in het spoor van koploper Oklahoma. Thuis werd met 98-78 gewonnen van Cleveland Cavaliers. Wesley Matthews was met 24 punten de grote man.

Overige uitslagen

Washington Wizards - Minnesota Timberwolves 72-93

Sacramento Kings - Orlando Magic 97-104

Phoenix Suns - Milwaukee Bucks 109-93

Los Angeles Lakers - Memphis Grizzlies 90-82

Boer Zoekt Vrouw trekt vier miljoen kijkers

Boer Zoekt Vrouw heeft zondagavond ruim vier miljoen kijkers weten te boeien. In het programma spreekt Yvon Jaspers met de boeren die de afgelopen seizoenen een vrouw zochten over hun liefdesleven. Vorige week keken 3,7 miljoen mensen naar Boer Zoekt Vrouw.

Na Boer Zoekt Vrouw was het achtuurjournaal het best bekeken programma: daar stemden 2,8 miljoen mensen op af. Ivo Niehe sluit de top drie van best bekeken programma's met de TV Show. 2,2 miljoen mensen bleven ervoor thuis. Dat blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.

Ruim twee miljoen mensen zagen hoe schaatser Sven Kramer de tien kilometer won en hiermee Europees kampioen werd op het EK allround. Naar de vijf kilometer van de vrouwen keken 1,5 miljoen mensen.

Doodstraf in Iran voor Amerikaanse 'spion'

Een Amerikaanse man is in Iran ter dood veroordeeld voor spionage voor de CIA. Dat heeft de Iraanse staatsradio maandag gemeld.

Volgens de staatsradio is Amir Mirzaei Hekmati ook veroordeeld omdat hij Iran had beschuldigd van betrokkenheid bij terrorisme. Hekmati heeft twintig dagen de tijd om hoger beroep aan te tekenen.

Iran beweert dat Hekmati getraind is door de Amerikaanse mariniers en gestationeerd was in Irak en Afghanistan voor hij aan zijn missie in Iran begon.

Stosur en Zvonareva direct onderuit in Sydney

Samantha Stosur en Vera Zvonareva zijn op het tennistoernooi van Sydney al in de eerste ronde uitgeschakeld. US Open-kampioene Stosur, als vijfde geplaatst, verloor met 2-6, 4-6 van de Italiaanse Francesca Schiavone. De Russische Zvonareva had niets in te brengen tegen haar landgenote Svetlana Kuznetsova: 1-6, 2-6.

Stosur kent een slechte voorbereiding op de Australian Open, het grandslamtoernooi dat volgende week begint. In Brisbane ging ze een week geleden in de tweede ronde onderuit. Zvonareva speelde in Sydney pas haar eerste partij van het seizoen.

Victoria Azarenka en Na Li bereikten de tweede ronde wel. De als derde geplaatste Wit-Russische won met 6-2, 6-1 van Stefanie Vögele, die in de kwalificaties van Michaëlla Krajicek had gewonnen. De Chinese (4) was met 6-0, 6-3 te sterk voor qualifier Ekaterina Makarova.

Giffords leidt herdenking schietpartij Arizona

In Tuscon in de Amerikaanse staat Arizona is zondag een herdenkingsceremonie gehouden voor de schietpartij die een jaar geleden plaatshad bij een politieke bijeenkomst. Het Democratische Congreslid Gabrielle Giffords, die bij de schietpartij in het hoofd werd getroffen, was bij de herdenking aanwezig en leidde een deel van de ceremonie.

Giffords, die nog steeds herstellende is en moeite heeft met praten, werd onder luid gejuich op het podium onthaald. Ze leidde een deel van de ceremonie, waarin ze samen met de verzamelde menigte trouw zwoer aan de Verenigde Staten. De herdenking begon zondag om 10.11 uur, de exacte tijd van de schietpartij, met het luiden van alle kerkklokken.

Bij de schietpartij kwamen een jaar geleden zes mensen om het leven, veertien raakten gewond.


Giffords leidt herdenking schietpartij Arizona (Foto: Novum)

'Iran verrijkt uranium in ondergrondse fabriek'

Iran is begonnen uranium te verrijken in een nieuwe ondergrondse fabriek in Fordo, ten noorden van de heilige stad Qom. Dat heeft de krant Kayhan, die banden heeft met de Iraanse geestelijken, zondag gemeld.

Volgens de krant is de fabriek in Fordo klein vergeleken bij die in Natanz, waar zo'n achtduizend centrifuges staan. De centrifuges in Fordo zouden echter efficiënter zijn. Daarnaast ligt de nieuwe fabriek zo'n negentig meter onder de grond, waardoor hij beter bestand is tegen luchtaanvallen.

Het hoofd van het Iraanse atoomagentschap, Fereidoun Abbasi, zei zaterdag nog dat Iran 'snel' zou beginnen met uraniumverrijking in Fordo.

De kern van het dispuut tussen Iran en het Westen over het atoomprogramma van de islamitische republiek ligt in de verrijking van uranium. De technologie kan gebruikt worden om brandstof voor kerncentrales te produceren, maar ook voor de productie van kernwapens. Iran beweert dat de verrijking slechts dient voor de opwekking van energie en de productie van medische isotopen, terwijl het Westen vreest dat Iran in het geheim aan een kernbom werkt.


'Iran verrijkt uranium in ondergrondse fabriek' (Foto: Novum)

Bestuurder stapt na twee maanden op bij Grontmij

Na een korte periode bij ingenieursbedrijf Grontmij stapt Annemieke Nijhof op als lid van de raad van bestuur. Het besluit is in goed overleg genomen, meldt het bedrijf maandagochtend.

Nijhof legt volgens Grontmij haar functie neer omdat ze heeft vastgesteld dat haar perspectief en verantwoordelijkheden anders zijn dan toen ze maandag exact twee maanden geleden (9 november) aantrad. Het zou gaan om een 'persoonlijke afweging'. De bedoeling was aanvankelijk dat Nijhof tot november 2015 aanbleef. Wanneer ze vertrekt, moet nog worden bepaald.

'Boodschappen nauwelijks duurder sinds euro'

De dagelijkse boodschappen in de supermarkt zijn sinds de invoering van de euro tien jaar geleden nauwelijks duurder geworden. Dat schrijft De Telegraaf maandag. De krant vergeleek de huidige prijzen van gangbare producten als eieren, brood, toiletpapier met de prijzen van 2002.

Voor een boodschappenkar met 42 veelverkochte producten moest in 2002 78,90 euro worden betaald. Nu is dat 80,56 euro, een stijging van twee procent. Volgens de krant kan de consument op het gebied van boodschappen in absolute zin zelfs goedkoper uit zijn dan in 2002, omdat veelverkochte producten als frisdrank en wasmiddel tegenwoordig vrijwel wekelijks ergens in de aanbieding zijn.

In de horeca stegen de prijzen in dezelfde periode echter met tientallen procenten. De prijs van een liter benzine werd 65 procent hoger en de prijs van een pakje sigaretten steeg met zestig procent.

Kettingbotsing op A28

Bij een kettingbotsing op de A28 bij Leusden-Zuid zijn maandagochtend ongeveer tien auto's betrokken geraakt. Het ongeluk gebeurde rond 07.00 uur ter hoogte van Leusden-Zuid, meldt de ANWB. Bij het ongeluk vielen voor zover bekend geen zwaargewonden. Wel zijn er mensen met nekklachten.

Door het ongeluk stond rond 08.00 uur elf kilometer file van Zwolle richting Utrecht. Tot een uur na het ongeluk was maar een rijstrook open, maar daarna werden alle stroken vrijgegeven. De ANWB spreekt van zeven auto's die op elkaar botsten, maar de politie kreeg een melding van twaalf auto's door.

Meeste bouwplaatsen woningcorporaties onveilig

Op de meeste bouwplaatsen van woningbouwcorporaties wordt onveilig of ongezond gewerkt. De Inspectie SZW (voorheen Arbeidsinspectie) constateerde bij twee derde van de 313 gecontroleerde bouwplaatsen overtredingen. In totaal ging het om vierhonderd overtredingen, meldt de inspectie maandag.

In de meeste gevallen ging het om valgevaar. Ook werden bouwvakkers vaak te zwaar belast. Bij ruim veertig procent van de overtredingen lag de oorzaak in het ontwerp van het gebouw. Het ontwerp is de verantwoordelijkheid van de corporatie.

Op de 313 gecontroleerde bouwplaatsen werd in opdracht van in totaal 132 woningbouwcorporaties gewerkt. Het merendeel van de corporaties neemt volgens de inspectie haar verantwoordelijkheid als opdrachtgever niet of te weinig. Dat zou komen door een gebrek aan kennis bij de corporaties en de ontwerpers.

Om de veiligheid te verbeteren, werkt de inspectie aan een brochure met uitleg over de verantwoordelijkheden die corporaties hebben voor de veiligheid van werknemers. De branchevereniging voor corporaties Aedes gaat ook meer bekendheid geven aan de verplichtingen voor corporaties. Daarbij wordt samengewerkt met bouwstichtingen en vakbonden.


Meeste bouwplaatsen woningcorporaties onveilig (Foto: Novum)

Veelvuldige gamers zijn depressiever

De eerste resultaten van een onderzoek aan de universiteit van Victoria in Australië tonen aan dat mensen die veelvuldig gamen depressiever zijn dan andere mensen en hogere niveaus van angst vertonen.

Het onderzoek bekijkt de academische studieresultaten, relaties en geestelijke en lichamelijke gezondheid van twee groepen gamers, waarbij de ene groep 21 uur of minder per week games speelt en de andere meer dan 21 uur per week.

De laatste groep vertoont volgens het onderzoek 25% meer depressie en 15% meer angstigheid. Volgens de onderzoekers gebruiken veelvuldige gamers het gamen ook als ontsnappingsmechanisme voor hun problemen.

Onderzoeker Daniel Loton heeft in een eerste reactie aangegeven dat eerdere studies al hebben aangetoond dat er bovengemiddelde niveaus van stress, angstigheid en depressie zitten in beide onderzoeksgroepen. "Maar het meest verontrustende is dat veelvuldige gamers meer dan de helft van de maximale niveaus vertonen in alle gevallen en in ieder geval genoeg om klinisch en medisch belang aan te tonen", aldus Loton.

Het onderzoek heeft nog niet aangetoond hoe serieus de problemen zijn en of veelvuldig gamen een bijdragende factor is. Loton heeft wel aangegeven dat hij geen samenhang heeft gevonden tussen veelvuldig gamen en succes in werk of studie. Volgens hem overschrijden veelvuldige gamers wel hun academische verwachtingen.

Het onderzoek is nog steeds gaande en men zoekt in Australië nog steeds deelnemers aan het onderzoek.

Klopjacht op seriemoordenaar in China

De politie in China heeft 13.000 agenten en twee helikopters ingezet om een man te arresteren die wordt verdacht van zeker zeven moorden. Dat meldden Chinese staatsmedia maandag.

De verdachte, de 42-jarige Zeng Kaigui, zou sinds 2004 verantwoordelijk zijn geweest voor een reeks roofovervallen met fatale afloop voor de slachtoffers. Vrijdag zou hij in de oostelijke miljoenenstad Nanjing een man hebben beroofd van omgerekend 25.000 euro. Vervolgens werd het slachtoffer doodgeschoten.

In het verleden zou Zeng, een voormalige politieagent, onder meer actief zijn geweest in de zuidelijke steden Changsha en Chongqing.

Klopjacht op seriemoordenaar in China
Klopjacht op seriemoordenaar in China (Foto: ANP)

Leraren voeren actie in Den Haag

Maandag start een driedaagse actie van leraren tegen de voorgenomen verhoging van de urennorm. Naar verwachting vijftienhonderd leraren uit het voortgezet onderwijs komen maandag naar het Plein in Den Haag om hun onvrede over het wetsvoorstel van minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) kenbaar te maken.

Het kabinet wil het aantal lesuren op middelbare scholen verhogen naar 1040 en wil bovendien dat de zomervakantie van zeven naar zes weken gaat.

De bijeenkomst op het Plein is een initiatief van onderwijsbond Leraren in Actie (LIA). Abvakabo FNV sluit zich hierbij aan. LIA biedt een brief met schoolschrift aan alle Eerste Kamerleden aan met het verzoek het wetsvoorstel weg te stemmen. Naar alle waarschijnlijkheid wordt het voorstel eind januari in de Eerste Kamer behandeld.

LIA wil ook dat leraren dinsdag en woensdag staken en zo de eerste drie dagen na de kerstvakantie niet aan de slag gaan. De Algemene Onderwijsbond houdt op 26 januari een manifestatie in Utrecht.

Slachtoffer Xbox-hack krijgt vergoeding

Microsoft heeft het account van gebruiker SusanT weer vrijgegeven en alle ongebruikelijke transacties vergoed. Dit naar aanleiding van eerdere berichten over een gehackt Xbox Live-account dat via een website aan de hoogste bieder was verkocht.

"While we do not ordinarily comment on specific cases, Microsoft can confirm that the account in question has been reinstated to its rightful owner and all unauthorized charges are being refunded in full", heeft een woordvoerder van Microsoft gezegd tegen Kotaku.

De woordvoerder heeft ook aangegeven dat Microsoft haar klantenservice en de online veiligheid van Xbox Live-accounts aan het bekijken is naar aanleiding van meerdere berichten over onjuist gebruik van accounts. "The online safety of Xbox Live members remains of the utmost importance, which is why we consistently take measures to protect Xbox Live against ever-changing threats", aldus Microsoft.

"However, we are aware that a handful of customers have experienced problems getting their accounts restored once they've reported an issue. We are working directly with those customers to restore their accounts as soon as possible and are reviewing our processes to ensure a positive customer support experience."

De woordvoerder van Microsoft heeft net als eerdere berichten van Microsoft nogmaals aangegeven dat er met de online veiligheid van de Xbox Live-accounts niets aan de hand is.

Voorlopig lijkt het advies toch wel om je wachtwoord te veranderen van je Xbox Live-account en voorlopig pointcards te gebruiken om Microsoft Points te kopen in plaats van je creditcard of je Paypal-rekening.

Snelheidsduivel ongeval A2 aangehouden

De politie heeft een man aangehouden die zaterdagnacht een dodelijk ongeval veroorzaakte op de A2 bij het Limburgse Guttecoven. De 28-jarige automobilist uit Weert wilde volgens de politie rond middernacht met hoge snelheid een andere auto inhalen, maar botste achterop.

Beide wagens raakten van de weg, waarbij de van achteren aangereden auto op zijn kop belandde. De inzittenden van die wagen raakten bekneld. Een van hen, een 55-jarige man uit Burchten, kwam om. De ander, een 49-jarige vrouw uit dezelfde plaats, werd gewond afgevoerd naar een ziekenhuis.

De veroorzaker van het ongeval moest ook naar het ziekenhuis. Daar ligt hij nog altijd, maar hij is al wel aangehouden. Ook is bloed afgenomen om na te gaan of hij onder invloed verkeerde.

Boete van bijna 8 miljoen voor huisartsen

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) krijgt een boete van ruim 7,7 miljoen euro van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Dit omdat de brancheorganisatie zich bemoeit met het vestigingsbeleid van haar leden en dat mag niet. Huisartsen moeten zich kunnen vestigen waar zij willen, maar de LHV adviseert haar leden om de vestigingsvrijheid in te perken. Dit meldde de NMa maandag.

Ook twee functionarissen van de LHV krijgen een boete, van respectievelijk 50.000 en 25.000 euro, omdat de NMa hen verantwoordelijk houdt voor de aanbeveling aan de leden.

"We hebben de LHV al in 2001 duidelijk gemaakt dat het beperken van de vestigingsmogelijkheden van huisartsen verboden is", zei bestuurslid Henk Don van de NMa. De LHV heeft de leden geadviseerd om huisartsen alleen in een praktijk toe te laten, als de artsen die er al zitten, het daarmee eens zijn. "Daardoor is de kans groot dat een nieuwe huisarts geen eerlijke kans krijgt."

Niet alleen die huisartsen kunnen daardoor worden benadeeld, maar ook patiënten en zorgverzekeraars, stelt de NMa. Om er geen misverstand over te laten bestaan dat de LHV de aanbeveling moet intrekken, is er ook een last onder dwangsom opgelegd.

De NMa is in de materie gedoken na signalen van ongeruste huisartsen.

'Onderdrukking in Arabische wereld gaat door'

De meeste regeringen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika laten zich weinig gelegen liggen aan de zogeheten Arabische Lente van 2011. Dat stelt mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een maandag verschenen rapport over de massale protesten in de Arabische wereld. Het geweld en de onderdrukking van de bevolking in de regio zullen in 2012 doorgaan, vreest Amnesty.

Waar de straat vergaande hervormingen eist, reageert de staat over het algemeen met harde repressie of louter "cosmetische veranderingen" op het ongenoegen onder de bevolking. "Enkele uitzonderingen daargelaten erkennen regeringen niet dat alles is veranderd", aldus de opstellers van het rapport. Voor de meeste machthebbers is overleving van hun regime het belangrijkste doel, stelt de organisatie.

Egypte, Tunesië en Libië werden weliswaar van hun vroegere dictators ontdaan, maar Amnesty maakt zich zorgen over het uitblijven van institutionele hervormingen.

In Defense Of Europe

In het vliegtuig zat ik naast een Let die vertelde naar West-Europa te vertrekken voor werk, omdat er in Letland zelf niks te vinden is. “I ghev to take care of my family, you know. No money, no food.” En zo deprimerend simpel is het helaas vaak in Oost-Europa. Net als vijftig jaar terug in Zuid-Europa, toen honderdduizenden Spanjaarden, Grieken en Italianen in het noorden van het continent de slechtbetaalde klusjes kwamen opknappen.

Man gewond bij mogelijke schietpartij

In Bodegraven is een 19-jarige man gewond geraakt bij een mogelijke schietpartij. Hij liep verwondingen aan zijn hand op. Dat meldt de politie.

Het incident vond iets na 18.00 uur plaats in een woning op de Italiëweg. Hier waren op dat moment meerdere mensen aanwezig. Zij worden allemaal gehoord door de politie. Onderzoek moet uitwijzen wat er is gebeurd en of er daadwerkelijk is geschoten.

Vrouw uit Weert overleden na ongeluk

Een 20-jarige vrouw uit Weert die zaterdagavond zwaargewond raakte bij een verkeersongeluk in de buurt van haar woonplaats is zondag overleden. Het slachtoffer was om nog onduidelijke oorzaak tegen een boom aangereden op de Bocholterweg, net over de Belgische grens. Dat meldt de politie.

De vrouw moest door de brandweer bevrijd worden en werd in zeer kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis. Daar is ze een dag later aan haar verwondingen overleden.

Fietstrip Argentinië in drama geëindigd

Twee Nederlandse vrouwen zijn tijdens een fietsvakantie in Argentinië op hun tandem door een vrachtwagen doodgereden, zo heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigd. Het tweetal had al door verschillende continenten getoerd.

De vrouwen, Sandra Polderman en Ellen Baarslag, reisden sinds medio december door het Zuid-Amerikaanse land, voor wat een trip van acht weken had moeten worden. Eerder fietsten ze op hun tandem al door Azië, Australië en de Verenigde Staten.

Zondagochtend plaatselijke tijd werden de vrouwen van 45 en 48 jaar, die met elkaar waren getrouwd, door een vrachtwagen geschept. Volgens de chauffeur stak het tweetal plotseling de weg over. De politie onderzoekt evenwel twee andere mogelijkheden, namelijk dat de tandem door de wind de weg op is geblazen en dat de vrachtwagenbestuurder in slaap was gevallen. Hij is aangehouden.

De vrouwen hielden een blog bij over hun reizen. Dat werd zondag nog van een update voorzien. Bij het artikel van de krant El Diario de La Republica zijn foto's te zien van de plaats van het ongeluk.

Screenshot blog Sandra Polderman en Ellen Baarslag
Screenshot van het blog van de omgekomen vrouwen

[Primera División] Barcelona verspeelt dure punten in derby

FC Barcelona is er niet in geslaagd de stadsderby tegen Espanyol te winnen. Door een late gelijkmaker van invaller Alvaro Vazquez eindigde het duel in het Estadio Cornella el Prat in 1-1. Barcelona ziet de achterstand op koploper Real Madrid, dat zaterdag Granada met 5-1 versloeg, oplopen tot vijf punten.

Barcelona leek een eenvoudige avond tegemoet te gaan toen het al na vijftien minuten op voorsprong kwam. Cesc Fabregas kopte raak op aangeven van Dani Alves. Daarna bleven kansen voor Barça echter lange tijd uit, waardoor de thuisploeg steeds meer in een stuntje begon te geloven.

Vier minuten voor tijd kreeg Espanyol waar het op hoopte toen Vazquez profiteerde van een door Thievy Bifouma doorgekopte voorzet. Bijna pakte Barcelona alsnog de volle buit. Een schot van Gerard Pique eindigde echter op de lat en een handsbal van Espanyol-verdediger Raul Rodriguez werd niet bestraft met een penalty.

Valencia verzuimde eerder op de avond de druk op Real Madrid en Barcelona op te voeren. Door een 2-2 gelijkspel bij Villarreal bedraagt de achterstand van de nummer drie op koploper Real na zeventien speelronden negen punten.

[Serie A] Napoli blijft Palermo voor in Serie A

Napoli heeft zondag de uitwedstrijd tegen Palermo eenvoudig gewonnen. De ploeg van trainer Walter Mazzarri trok op Sicilië in het Stadio Renzo Barbera met 3-1 aan het langste eind. Napoli stijgt door de overwinning naar de zesde plaats in de Serie A en staat zes punten boven Palermo, dat de elfde plaats bezet.

De van Internazionale gehuurde Goran Pandev opende in de 35e minuut de score. Na rust stelden Edinson Cavani en Marek Hamsik de zege voor Napoli veilig. Fabrizio Miccoli redde in de voorlaatste minuut de eer voor de thuisploeg, die dit seizoen op eigen veld pas één keer eerder werd verslagen.


Napoli blijft Palermo voor in Serie A (Foto: Novum)

Crewwijzigingen december

Door gourmet, vuurwerk, champagne en de KPV zijn de crewwijzigingen een weekje later dan normaal. Onze excuses hiervoor. Net als in november zijn er afgelopen maand enkel crewleden vertrokken. In totaal hebben we van drie crewleden afscheid genomen.

De vertrekkende crewleden zijn Rubberduck94, Magge en Rimano. Alle drie zijn ze helaas te druk met zaken als stage, school en werk. We willen ze alle drie bedanken voor hun inzet en de nieuwsberichten die ze geschreven hebben in de voorgaande maanden! Tot ziens!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.