Treinen stipter in 2011

De treinen reden vorig jaar beter op tijd dan in 2010, maar het weer zat afgelopen jaar minder tegen. Dit zei president-directeur Marion Gout-Van Sinderen van spoorbeheerder ProRail maandag in haar nieuwjaarstoespraak.

Met een gemiddelde punctualiteit van 94,7 procent - het aantal treinen met minder dan 5 minuten vertraging - was er in 2011 sprake van een historisch hoge punctualiteit op het Nederlandse spoor. In 2010 was dat nog 92,5 procent.

Gout-Van Sinderen sprak van een 'succesvol jaar’, maar tekende daarbij aan dat de resultaten mede te danken zijn aan het uitblijven van een zware herfst en winter. Wel is ze tevreden dat de hersteltijd van storingen het afgelopen jaar fors is afgenomen. Naast de hoge punctualiteit was er in 2011 sprake van geen enkele 'zwarte dag’, ofwel een dag waarop de punctualiteit lager uitkwam dan 70 procent. In de periode van 2006 tot en met 2010 waren er nog gemiddeld 8 'zwarte dagen' per jaar.

Dit jaar zal ProRail voor 1,9 miljard euro investeren in verbetering, vernieuwing en onderhoud van het spoor. Bijna alle grote stations zijn in verbouwing. In december wordt de Hanzelijn, de verbinding tussen Lelystad en Zwolle, opgeleverd. Ook wordt een idee van een medewerker gehonoreerd door perronranden te voorzien van een led-verlichting, zodat ze beter te zien zijn in het donker.

Treinen stipter in 2011
Treinen stipter in 2011 (Foto: ANP)