Zeven op de tien hulpverleners slachtoffer geweld

Bijna zeven op de tien hulpverleners zijn in de afgelopen vijf jaar slachtoffer geworden van bedreiging of mishandeling. In driekwart van de gevallen is daarvan geen aangifte bij de politie gedaan. Dat meldt de Vrije Universiteit op basis van onderzoek onder artsen, groepsleiders, therapeuten en verpleegkundigen.

Ruim vijftienhonderd hulpverleners zijn het slachtoffer geworden van ongeveer 2600 geweldsincidenten. Vooral medewerkers in de psychiatrie zijn geregeld slachtoffer van geweld. Het merendeel van de slachtoffers vond het niet nodig om aangifte te doen of vond het incident niet ernstig genoeg. Wanneer wel aangifte werd gedaan, was dit omdat de patiënt herhaaldelijk gewelddadig was of ter bescherming van collega's.

Veel voorkomende incidenten zijn slaan, schoppen of spugen. In de afgelopen vijf jaar zijn 91 hulpverleners slachtoffer geworden van een wurgpoging. Eén op de zeven slachtoffers had meer dan een maand nodig om volledig te herstellen of heeft blijvend letsel overgehouden.

De vakbond van verpleegkundigen, Nu'91, zegt geschrokken te zijn van de conclusies. De vakbond hoopt dat de politiek zich gaat inzetten voor een oplossing. Daarnaast hoopt Nu'91 dat hulpverleners meer aangifte gaan doen.