Utrecht-supporters boos op burgemeester

Supporters van FC Utrecht zijn boos op burgemeester Aleid Wolfsen. Ze vinden het onbegrijpelijk dat het vak met Twente-fans zondag niet werd ontruimd toen er met vuurwerk werd gegooid. De rellen zouden zo voorkomen kunnen worden, schrijft Rob Rietveld, voorzitter van supportersvereniging True Support in een brief aan Wolfsen.

Volgens Rietveld kregen fans van FC Utrecht door het stilleggen van de wedstrijd de gelegenheid zich buiten het stadion te groeperen. In afwachting van de supporters van Twente ging het vervolgens mis toen zij de confrontatie opzochten met de politie. Agenten moesten waarschuwingsschoten lossen om de relschoppers op afstand te houden.

"Omdat u verzuimde het verlossende commando te geven en een signaal naar komende wedstrijden te geven dat de maat vol is: ontruimen", schrijft Rietveld. "Daarmee heeft u uw mensen en mijn club in de kou gezet op een onaanvaardbare wijze."

Wolfsen zegt dat ontruimen niet mogelijk was omdat de wedstrijd tussen Utrecht en Twente niet was ingeschat als een met een hoog risico. Daardoor was er niet meteen ME aanwezig. "Schoonvegen kan alleen als je daar ook de mensen voor hebt", zei de burgemeester maandag op Radio 1. "Het was onverantwoord om dat nu te doen. De mensen waren in het vak het veiligst."

Dat het daarna zo uit de hand liep, had Wolfsen niet verwacht. Hij keurt de rellen af. "Mensen hebben zich schandelijk misdragen", zegt hij. Volgens hem is er maar een remedie voor de relschoppers: een stadionverbod. Ook vindt hij spelen zonder uitsupporters een optie.

De politie neemt de rellen hoog op. Camerabeelden worden ingezet om de geweldplegers op te sporen. Tot nu toe werden twee personen aangehouden. Bij de rellen raakte een politieruiter gewond.