FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 25 september 2010

'Honderden krakers op de Dam'

Een grote groep krakers heeft zich zaterdagavond geïnstalleerd op de Dam in Amsterdam. Ze zijn van plan de nacht op het plein door te brengen. Volgens een woordvoerder van de krakersactie overnachten een paar honderd krakers op de Dam.

Met de 'Damslaapactie' protesteren krakers tegen de antikraakwet die op 1 oktober van kracht wordt. Het nachtelijke protest op de Dam vormt het begin van een week vol acties vanuit de kraakbeweging, zo liet de woordvoerder weten.

Volgens hem laten de krakers zich niet afschrikken door de buien. Er staan zo'n dertig tenten opgeslagen op de Dam en sommigen verschuilen zich onder paraplu's.

'Honderden krakers op de Dam' (foto: ANP)

Alonso: "Maximale uit auto gehaald"

Fernando Alonso behaalde vanmiddag de verrassende poleposition voor de Grand Prix van Singapore. De Spanjaard bleef met zijn Ferrari de Red Bull van Sebastian Vettel voor die eerder dit weekend nog dominant was. Zelf was hij daar zeer tevreden mee.

"Het was geen gemakkelijke kwalificatie. We hebben weinig kunnen rijden onder volledig droge omstandigheden. Tijdens Q1 en Q2 was ik dus nog bezig met vertrouwen krijgen in de auto, maar in Q3 kon ik tot de limiet gaan," zei Alonso. "Beide runs in Q3 gingen goed, de rondetijden waren vergelijkbaar. Ik wist niet of het goed genoeg zou zijn voor pole, maar ik ben blij dat we het maximale uit de auto hebben gehaald."

De problemen van Massa zorgden ook bij Alonso voor wat vraagtekens. "We maakten gebruik van wat experimentele zaken met de motor. Na het uitvallen van Felipe zijn we terug gegaan naar de normale afstelling. In Q2 hadden we echter niet de juiste instellingen, maar gelukkig plaatste ik me voor Q3 en daarin ging alles prima."

Uitslagen Jupiler League speelronde 7 (2)

Na de vier wedstrijden van gisteravond waren er vanavond drie wedstrijden in de Jupiler League. Hieronder vind je de uitslagen.

FC Den Bosch en sc Cambuur hebben in hun onderlinge duel met 3-3 gelijkgespeeld. Den Bosch kwam na zeven minuten op voorsprong via Verhoek, maar kreeg drie minuten later een penalty tegen, die Beekmans namens Cambuur benutte: 1-1. Türk zette de bezoekers in de 16e minuut op 1-2. Het was wederom Verhoek die voor Den Bosch wist te scoren, tweemaal zelfs. In de 38e minuut maakte hij de 2-2, en zes minuten na rust de 3-2. Lang kon het niet van die voorsprong genieten, want in de 55e minuut was het Hese die de 3-3 maakte, wat tevens de eindstand van het duel was.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
FC Den Bosch SC Cambuur 3-3
BV Veendam MVV Maastricht 1-0
Sparta Rotterdam FC Eindhoven 3-1

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Zwolle 6 5 1 0 15 11 - 1
2 FC Volendam 7 4 3 0 15 14 - 8
3 Sparta Rotterdam 7 4 2 1 14 25 - 12
4 FC Eindhoven 7 4 2 1 14 12 - 5
5 Helmond Sport 6 4 1 1 13 7 - 4
6 RKC Waalwijk 7 3 4 0 13 14 - 8
7 SC Cambuur 7 4 1 2 13 12 - 7
8 FC Den Bosch 7 3 2 2 11 16 - 13
9 RBC Roosendaal 7 3 1 3 10 10 - 8
10 Go Ahead Eagles 7 3 0 4 9 11 - 10
11 FC Emmen 7 1 2 4 5 9 - 14
12 Telstar 7 1 2 4 5 7 - 13
13 BV Veendam 7 2 2 3 4 7 - 12
14 FC Dordrecht 6 1 0 5 2 6 - 10
15 MVV Maastricht 7 2 3 2 2 9 - 10
16 Almere City FC 7 1 1 5 1 6 - 23
17 AGOVV Apeldoorn 6 2 0 4 0 8 - 13
18 Fortuna Sittard 7 0 1 6 -1 7 - 20

Voor meer statistieken kijk je op de speciale Jupiler League-pagina.

Vettel: "Rommelige kwalificatie"

Sebastian Vettel eindigde als tweede in de kwalificatie voor de Grand Prix van Singapore. De Red Bull-coureur vond het naar eigen zeggen een rommelige sessie, waardoor hij niet in staat was om de snelste tijd te rijden. In plaats daarvan zal Fernando Alonso als eerste gaan vertrekken morgen.

"Na drie probleemloze trainingen verliep de kwalificatie erg rommelig", mokte Vettel. "Ik wist gewoon niet in een goed ritme te komen. Ik had wat last van verkeer en wist maar geen goede ronde voor elkaar te krijgen. In het laatste deel van de kwalificatie had ik tijdens mijn eerste run niet voldoende afstand van mijn voorganger genomen. Ik zat na een paar bochten al in de achterkant van Michael Schumacher," zei een balende Vettel.

"Tijdens mijn tweede run verloor ik aan het begin van de ronde wat tijd, wat ik aan het einde niet meer wist goed te maken. Hierdoor sta ik nu tweede. Ik baal ervan dat ik niet het maximale uit de auto heb weten te halen, iets waar Fernando wel is in geslaagd. We hebben echter een snelle auto, dus ik ben nog vol vertrouwen voor de race."

Senator VS: Ik gebruik geen tan

John Boehner, de Amerikaanse senator en Republikeinenleider in het Amerikaanse Congres, heeft tegen The Wall Street Journal gezegd dat zijn huid honderd procent natuurlijk is. "Ik heb nog nooit een zonnebank of een tanning product gebruikt", aldus de hooggeplaatste Republikein.

De senator zei dat zijn moeder en vier van zijn twaalf broers en zussen ook een oranje-achtige huid hebben. Boehner voelde zich genoodzaakt tot het statement omdat de Amerikaanse media al tijden vol staan met grappen over zijn oranje-achtige huidskleur.

Volgens een recente poll onder Amerikaanse kiezers in Boehners staat Ohio vond 30 procent van de kiezers dat hij te veel aandacht besteedt aan het zonnen van zijn huid.


Republikeinenleider John Boehner: 'Ik gebruik geen tan'

[WvdW] Uitslag FC Twente - Ajax

De Wedstrijd van de week was die tussen landskampioen FC Twente en huidige koploper Ajax. Het duel eindigde in een 2-2 gelijkspel.

Ajax kwam goed uit de startblokken in Enschede, Suárez probeerde met een lob Twente-keeper Michailov te verschalken maar de bal raakte de lat, de rebound werd door El Hamdaoui overgeschoten. Aan de andere kant was het wel raak, Landzaat bracht Janssen in stelling die de bal over Stekelenburg in het doel schoot: 1-0. 

De gelijkmaker van Ajax liet niet lang op zich wachten, Michailov werkte een kopbal van De Jong niet goed weg, waarna El Hamdaoui de 1-1 binnentikte. Ajax schoot voor rust nog enkele malen op de paal en verdiende de voorsprong, toch werd er niet meer gescoord in de eerste helft.

Na rust was het opnieuw Twente dat op voorsprong kwam, wederom was het Janssen die Stekelenburg wist te passeren: 2-1. Een paar minuten later probeerde Suárez in de korte hoek te scoren, maar de bal werd door Michailov tot corner verwerkt. Die werd weggekopt door de verdediging van Twente, waarna Enoh de bal vanaf 25 meter snoeihard in het Twentse doel werkte: 2-2.

Kansen waren er hierna nog voor beide ploegen, zo zag Kuiper zijn voorzet via de lat de paal raken, waarna De Jong (Twente) de rebound via de hand van Stekelenburg opnieuw de lat en de paal zag raken. Aan de andere kant had De Jong (Ajax) een open kans maar hij schoot naast. In blessuretijd kopte Douglas namens Twente via een speler van Ajax bijna de 3-2 binnen, maar Stekelenburg bracht redding. Door het gelijkspel blijft het verschil tussen beide ploegen vier punten.


FC Twente

2 - 2

AFC Ajax

 11' Janssen
 62' Janssen
   15' El Hamdaoui
 68' Enoh
 
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 24.000
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Michailov
Rosales
Wisgerhof
Douglas
Kuiper
Brama
Janssen
Landzaat (Bajrami/83)
Ruiz
De Jong (Janko/83)
Chadli
  Stekelenburg
v.d.Wiel
Alderweireld
Vertonghen
Anita(Sulejmani/67)
Lindgren
De Jong
Enoh
Suarez
El Hamdaoui (De Zeeuw/81)
Emanuelson

'Obama verergerde de crisis'

Het beleid van de Amerikaanse president Barack Obama ter bestrijding van de financiële crisis hebben de Amerikaanse economie juist verzwakt. Dit heeft de financieel auteur, wetenschapper en oud-derivatenhandelaar Nassim Nicholas Taleb zaterdag in een speech gezegd.

"Obama deed juist het tegenovergestelde van wat er gedaan zou moeten worden", aldus Taleb. "Hij heeft zich omringd met mensen die het probleem hebben verergerd. Vergelijk het met een persoon met kanker, waarbij je de kanker niet verwijdert, maar pijnstillers toedient. Wanneer je pijnstillers aan een kankerpatiënt geeft, voelen ze zich beter maar wordt de kanker juist erger."

Ter onderbouwing gebruikte de auteur cijfers over de Amerikaanse staatsschuld en werkloosheid, die op het moment hoger liggen dan in 2008. Volgens Taleb zouden overheden zich juist moeten richten op het maken van zo min mogelijk schulden en zwakke bedrijven niet moeten ondersteunen.

"We vertrouwen vandaag op mensen die nooit iets juist hebben weten te voorspellen", zei Taleb. "Wat krijgen we van een systeem waar niet foutief wordt voorspeld? Een economie waar weinig schuld bestaat en waar bedrijven vroeg failliet gaan wanneer ze wankelen. Zulke bedrijven zullen vroeg of laat toch omvallen."


'Beleid president Barack Obama verzwakte Amerikaanse economie'

Derksen stijgt naar vierde plaats in Vivendi Cup

Robert-Jan Derksen heeft bij de Vivendi Cup na drie dagen nog uitzicht op de eindzege. De Nederlander staat gedeeld vierde, met slechts twee slagen achterstand op de Engelse koploper John Parry .

Derksen kende een uitstekende dag en draaide een ronde van slechts 68 slagen. Hij noteerde vijf birdies en één bogey. Hij deelt met 203 slagen de vierde plaats met de Fransman François Delamontagne, de Zweed Jarmo Sandelin en de Australiër Richard Green. De Deen Mark Haastrup en de Zweed Johan Edfors delen de tweede plek, met 202 slagen.

 Maarten Lafeber en Joost Luiten staan met 212 slagen op de gedeelde 46ste plaats.

Automobilist water in gelanceerd na botsing op boom

Een automobilist is zaterdagavond het water in geschoten na een botsing op een boom in het Utrechtse dorp Polsbroek. De bestuurder is zwaargewond afgevoerd naar een ziekenhuis, meldt de politie.

Duikers van de brandweer gaan voor de zekerheid na of meer eventuele inzittenden in het water terecht zijn gekomen, maar hebben nog niemand gevonden. Het ongeluk gebeurde rond 20.30 uur op de Zuidzijdseweg.

Van Grunsven tevreden over debuut

Anky van Grunsven is tevreden over haar debuut op de Wereldruiterspelen op het onderdeel reining. In het Amerikaanse Kentucky staat ze met Whizashiningwalla BB na het eertse onderdeel vijfde.

Van Grunsven, die nog niet zo lang uitkomt in deze Amerikaanse vorm van dressuur, kwam tot een score van 211 punten. De amazone uit Erp toonde zich na afloop tevreden: "Gaaf hè? Een persoonlijk record scoren op een wereldkampioenschap is mooi. Ik heb echt nog nooit zo goed gereden en hoop toch zeker dat deze rit voldoende is om dinsdag in de individuele wedstrijd opnieuw van start te mogen gaan. Voor mij was duidelijk dat ik de risico's in de rit niet uit de weg wilde gaan en dat deed ik ook niet. Ik ben heel erg tevreden over wat wij hebben gepresteerd."

Voor het onderdeel dressuur, waar Van Grunsven twee keer de wereldtitel in greep, wist ze zich niet de kwalificeren.

Uitslagen Eredivisie (25/09/2010)

Om 19.45 uur begonnen er in de Eredivisie drie wedstrijden. Hieronder vind je de uitslagen.

PSV

1 - 1

FC Groningen

 63' Toivonen
   88' García
 
 Gele kaart: , Pedersen, Kieftenbeld, v.d.Laak, (FC Groningen)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 33.200
Arbiter: Van Hulten
 
Opstelling:   Opstelling:
Isaksson
Hutchinson
Marcelo
Bouma
Pieters
Afellay
Toivonen
Engelaar
Lens
Koevermans
Dzsudzsák (Amrabat/78)
  Luciano
Kieftenbeld
Ivens
Granqvist
Stenman
Enevoldsen (Bacuna/59, v.d.Laak/74)
Hiariej
Pedersen
Sparv
Tadic (García/70)
Matavz

AZ

1 - 0

FC Utrecht

 43' Elm
 
 
 Gele kaart: Wernbloom, Marcellis, (AZ), Asare, Asare, (FC Utrecht)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 16.090
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Romero
Marcellis (Swerts/77)
Moisander
Moreno
Klavan
Wernbloom
Elm
Schaars
Gudmundsson (Ortiz/90+1)
Jonathas(Falkenburg/82)
Sigthórsson
  Vorm
Cornelisse
Schut
Wuytens
Nesu
Asare (Demouge/80)
Silberbauer (Maguire/46)
Lensky
Duplan
v.Wolfswinkel (Mulenga/46)
Mertens

ADO Den Haag

3 - 2

Heracles Almelo

 29' Immers
 44' Boelykin
 70' Boelykin
   17' Plet
 66' Everton
 
 Gele kaart: Kubik, Leeuwin, Coutinho, (ADO Den Haag), Looms, (Heracles Almelo)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 12.000
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Coutinho
Ammi
Derijck
Bosschaart
Kum
Radosavljevic
Immers
Toornstra
Verhoek (Vicento/90 1)
Boelykin
Kubik (Leeuwin/86)
  Pasveer
Breukers
Maertens
v.d.Linden
Looms
Overtoom
Quansah
Vejinovic (Bannink/60)
Douglas (Houtkoop/60)
Plet
Everton (Armenteros/83)

Vossen houdt vast aan alleen slapen en witlof

Jelle Vossen is dit seizoen in bloedvorm bij Racing Genk. De aanvaller geeft zijn geheimen prijs voor twaalf doelpunten in acht duels.

Vossen blijkt zeer bijgelovig te zijn. De 21-jarige aanvaller sliep voor de eerste wedstrijd van het seizoen in het ouderlijke huis, zonder zijn vriendin. "Dat werkte blijkbaar en dus slaap ik nu voor elke match alleen", aldus Vossen tegen de Gazet van Antwerpen.

"Voor die match nam ik ook driestronkjes witloof op mijn bord. Dat probeer ik elke keer te doen. En tijdens de opwarming moet de keeper eens uit zijn doel komen. Het zijn kleine zaken. Ik volg mijn rituelen, maar ben niet bezeten", vervolgt aanvaller.

"Het is logisch dat ik in de belangstelling sta, maar soms is het wel overdreven. Telkens als iemand me op Facebook wil toevoegen als vriend trilt mijn gsm. Dat ding staat geen seconde meer stil", besluit de ontketende Vossen.

Japan weigert excuses aan China

Japan heeft zaterdag geweigerd excuses aan te bieden aan China voor het vasthouden van de kapitein van een Chinese vissersboot. China had dit eerder zaterdag geëist, kort nadat de Japanners de kapitein vrijlieten. Bovendien wilde Beijing een schadevergoeding.

De kapitein werd ruim twee weken geleden gearresteerd nadat zijn vissersboot in de buurt van een door beide landen geclaimde eilandengroep in de Oost-Chinese Zee met schepen van de Japanse kustwacht in botsing was gekomen. China was woedend en eiste zijn vrijlating.

Hoewel de vrijlating van de kapitein bedoeld was om de angel uit de diplomatieke ruzie tussen China en Japan te halen, blijven de spanningen hoog. Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken gaf zaterdagmorgen een verklaring uit waarin opnieuw 'de ernstige bezwaren' tegen het aanhouden van de bemanning werden geuit. Bovendien claimde China opnieuw de eilandengroep in de Oost-Chinese Zee en eiste het ministerie excuses van Tokyo.

Het Japanse ministerie van buitenlandse zaken noemde de eisen van China ongegrond en 'absoluut onacceptabel'. De arrestatie van de kapitein en het daaropvolgende onderzoek was 'een terechte en kalme respons volgens de wetten van ons land', aldus het ministerie.

Beijing schortte afgelopen zondag uit protest tegen de gang van zaken alle contacten op hoog ambtelijk niveau met Tokyo op. De Chinese premier Wen Jiabao dreigde Japan met 'verdere acties' als het de kapitein niet zou vrijlaten.

Donderdag werd duidelijk dat de Chinese autoriteiten vier in het land verblijvende Japanners als doelwit voor deze verdere acties hadden uitgekozen. Het Chinese staatspersbureau Xinhua meldde dat een onderzoek was gestart naar de vier Japanners. Gezegd werd dat zij zonder toestemming een militair gebied hebben betreden en militaire doelen hebben gefilmd.

De autoriteiten in de noordelijke stad Shijiazhuang zeiden 'maatregelen' te hebben genomen tegen het viertal, nadat ze 'een bericht hadden ontvangen over hun illegale activiteiten'. Of de Japanners formeel zijn aangehouden is niet duidelijk.

Force India zakt door het ijs in kwalificatie

Het Formule 1-team Force India heeft geen goede beurt gemaakt tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Singapore. Adrian Sutil eindigde als zestiende, terwijl teamgenoot Vitantonio Liuzzi zelfs een plaats lager eindigde.

"Het was over het algemeen een frustrerende sessie," zei Sutil. "Op de harde banden kwam ik in het eerste deel in de top tien, maar in het tweede deel gingen we over naar de zachte banden en konden we geen verbeteringen vinden. We konden geen grip vinden en daarnaast kwam ik in de eerste ronde verkeer tegen en was de vliegende ronde niet probleemloos. Ik ben teleurgesteld en morgen zal lastig worden omdat inhalen lastig is. Maar als er een safety car is of iets anders dan proberen we daar van te profiteren."

Liuzzi was in zijn tweede run in Q2 op weg naar een forse verbetering van zijn tijd, maar een probleem met de voorremmen zorgde ervoor dat de Italiaan niet verder kwam dan plaats zeventien.

Ferrari wisselt motor van Massa

Het Formule 1-team van Ferrari heeft na de desatreus verlopen kwalificatie van Felipe Massa voor de Grand Prix van Singapore de motor van de bolide van de Braziliaan te wisselen. Massa zal morgen als 24e gaan starten en daarom heeft het wisselen naar de negende motor voor hem geen verdere consequenties.

Massa viel in het eerste deel van de kwalificatie al in de tweede ronde stil, waardoor hij als een ridder te voet naar de pits terugmoest. "Ik had een onverwacht probleem met de versnellingsbak en moest stoppen op de baan. We moeten nu begrijpen wat er mis ging. We vervangen nu uit voorzorg de motor, er rekening mee houdend dat ik als laatste op de grid sta."

"Ik verwacht een lastige race, omdat we op een baan rijden waar inhalen erg lastig is. Maar alles, zoals regen en een safety car, kan gebeuren, dus wie weet! Ik ben teleurgesteld, omdat we vandaag een competitieve auto hadden, zoals bewezen werd door Fernando. Ik hou van deze baan, maar het brengt mij geen geluk," zei de Braziliaan die in 2008 vanuit leidende positie met de tankslang aan de haal ging en buiten de punten eindigde, terwijl hij vorig jaar niet mee deed.

Bouterse wil af van 'koloniale erfenis'

Tijdens de algemene vergadering van de Verenigde Naties heeft de kersverse president van Suriname, Desi Bouterse, van zich doen spreken. Hij zal ernaar steven om de laatste resten van de ‘koloniale erfenis’ af te breken en om aan een nieuwe nationale opbouw te beginnen.

Bouterse zei zaterdag tijdens zijn toespraak dat Suriname ‘op een kruispunt‘ in de geschiedenis staat. “We moeten eerst alle overblijfselen van de kolonialisatie afbreken die vooruitgang nog steeds in de weg staan”, vindt de president.  In de eerste plaats moeten we een onafhankelijke rechtsmacht opbouwen. We moeten streven naar een regering die vrij is van corruptie en een parlement dat in het belang van de Surinamers handelt. En we moeten een vrije en onafhankelijke pers die eerlijke informatie verspreidt, stimuleren”.

Op welke manier dat dan zou moeten gaan gebeuren is niet bekend.

Monopoly Streets Debuuttrailer

Een van 's werelds bekendse bordspellen komt weldra naar consoles in de vorm van Monopoly Streets. Het doel van dit spel is om net als in het bordspel een echte multimillionair te worden door gebouwen te kopen (en verkopen) en je tegenstanders te slim af te zijn.

Electronic Arts heeft onlangs een trailer van het spel online gezet die hieronder te bekijken is. Monopoly Streets ligt vanaf 5 oktober in de winkelrekken voor de PlayStation 3 en Xbox 360.


Uitslag sc Heerenveen - Roda JC

Om 18.45 uur begon in de Eredivisie de wedstrijd tussen sc Heerenveen en Roda JC. Hieronder vind je de uitslag.

sc Heerenveen

2 - 2

Roda JC

 15' Dost
 35' Dost
   70' Sutchuin Djoum
 76' Junker
 
 Gele kaart: Breuer, (sc Heerenveen), Kah,Sutchuin Djoum, (Roda JC)
 Rode kaart: , Delorge (85/2xg) (Roda JC)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 25.800
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Stuhr-Ellegaard
Janmaat
Breuer
Kruiswijk
Jong-a-Pin
Grindheim
Svec (Roorda/60)
Väyrynen
Narsingh (El-Akchaoui/77)
Dost
Elm (Beerens/70)
  Tyton
De Fauw
Wielaert
Kah
Hempte
Delorge
Vormer (Sutchuin Djoum/33)
Janssen
Bodor
Junker (Huysegems/89)
Hadouir (Skoubo/64)

Nazihelmpjes, gewoon bij uw buurtsuper

Stond vier jaar geleden ons land nog op haar achterste benen toen ten tijde van het WK in Duitsland oranje Nazi-helmpjes werden verkocht, in Turkije gaan ze nog een stapje verder. Daar blijken heuse replica's van Nazi-helmen in de supermarkt te liggen, compleet met het welbekende SS-logo.

De ontdekking werd gedaan door Britse toeristen die naar Turkije waren afgereisd voor een vakantie. De Britten waren geschokt toen zij de replica's in de schappen zagen liggen van een supermarkt in het Turkse Bodrum, die eigendom is van de Britse supermarktketen Tesco.

Duur zijn de niet van echt te onderscheiden helmen overigens niet. Voor slechts een tientje is die van jou. "Jack draait zich om in zijn graf", denkt een vijftigjarige lezer van kwaliteitskrant The Sun, die de helmen in Turkije op de foto zette. "Ik kon het niet geloven. Ik kwam er voor boodschappen, en stuitte er op dit Nazi-helmpje."

De supermarkt prijst de Nazi-memorabilia aan als 'Siyah Nazi Kaski', oftewel zwarte Nazi-helmen. De helm is met name populair onder bikergangs, vooral de Hells Angels. "Het product werd slechts verkocht in een vestiging", laat Tesco in een reactie weten. "Het is direct uit de schappen gehaald toen we dit gewaar werden. We bieden onze excuses aan aan een ieder die er aanstoot aan heeft genomen."

Grote brand bij tankstation Purmerend

In Purmerend woedt een zeer grote brand bij een tankstation aan de Purmerenderweg. Het is nog niet bekend of het vuur slachtoffers heeft gemaakt. De brandweer is met groot materieel ter plaatse.

Het tankstation ligt net binnen de bebouwde kom. Er liggen diverse woningen nabij de plek waar het vuur rond zich heen grijpt. De bewoners worden uit voorzorg geëvacueerd.

Volgens diverse media staat niet het tankstation, maar een nabijgelegen autobedrijf in brand. De brand gaat gepaard met hevige rookontwikkeling.

Balkenende spreekt VN belerend toe

Premier Jan Peter Balkenende heeft zaterdag op Verenigde Naties-top in New York de organisatie belerend toegesproken. Hij vindt dat de VN de laatste jaren te passief is geweest. Zo heeft de wereldorganisatie niets gedaan tegen de financiële en economische crisis.

Ook de recente klimaattop in Kopenhagen had nooit mogen mislukken, zei Balkenende. De premier vroeg tevens meer aandacht voor de schending van mensenrechten. Balkenende vindt dat de VN zichzelf nodig moet hervormen. Maar opnieuw beginnen hoeft van hem niet. De basisstructuur is goed, aldus de premier die binnenkort waarschijnlijk aftreedt.


Premier Jan Peter Balkenende spreekt Verenigde Naties (VN) belerend toe

Bijna 500 miljoen euro voor Pakistan

Nadat de Verenigde Naties vorige week een noodoproep heeft gedaan aan alle landen die lid zijn van het bondgenootschap, is er 460 miljoen euro toegezegd aan hulp voor Pakistan. Dat heeft noodhulpcoördinator Valerie Amos zaterdag in New York bekendgemaakt.

Het is een stap in de goede richting, maar daarmee zijn ze er nog niet. Er is namelijk drie keer zoveel geld nodig om adequate hulp te kunnen bieden, de VN had om 1,5 miljard euro gevraagd.

Door de overstromingen in Pakistan zijn ruim 21 miljoen mensen getroffen, het bijeengebrachte geld zal worden gebruikt om vluchtelingenkampen op te zetten, voor voedsel en medicatie, onderwijs en andere dringende zaken.

'overstromingen in Pakistan'

Filmpje steniging vrouw opgedoken

Op internet is een uiterst schokkend filmpje opgedoken waarop een vrouw levend wordt gestenigd. Het filmpje zou zijn gesmokkeld uit het noordwesten van Pakistan en gefilmd met een mobiele telefoon.

Al Aan, een Arabische zender die is gezeteld in Dubai en vrouwenzaken aan de kaak stelt, heeft het schokkende filmpje deze week uitgezonden op tv. Op de beelden is een vrouw te zien die wordt gestenigd omdat zij is gesignaleerd terwijl zij op stap was met een man.

De uiterst zware straf vond zo'n twee maanden geleden plaats en werd voltrokken door leden van de Taliban. Volgens Al Aan heeft een van de aanwezigen de steniging gefilmd en het land uitgesmokkeld. ABC News kan helaas niet bevestigen of de beelden echt zijn.


Het bewuste filmpje, niet geschikt voor jeugdige kijkers!

Opstelten bij koningin

De koningin heeft zaterdag informateur Ivo Opstelten (VVD) ontvangen op Paleis Huis ten Bosch. Opstelten heeft haar ingelicht over het verloop van de kabinetsformatie. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst laten weten.

Voor Opstelten was zaterdag niet bepaald een vrije dag. De informateur sprak ook al met Annemarie Jorritsma, de voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en Jan Franssen, de voorman van het Interprovinciaal Overleg (IPO), over de stand van zaken in de formatie.

[Upd] Koninklijk Huis gaat twitteren

Het Koninklijk Huis gaat nu ook twitteren. Op zaterdag hebben ze de eerste 'tweet' de wereld in gestuurd, meldde de Rijksvoorlichtingsdienst.

Op www.twitter.com/khtweets is te lezen dat koningin Beatrix zaterdagochtend een kaars aansteekt voor de slachtoffers van geweldsdelicten tijdens de Dag Herdenken Geweldslachtoffers in Doetinchem.

Via de Twitter-pagina worden geregeld berichten verzonden over activiteiten van leden van het Koninklijk Huis in en voor Nederland en over andere actuele gebeurtenissen, aldus de RVD. Tevens attenderen de berichten op nieuwe informatie op de website van het Koninklijk Huis.

De Oranjes begonnen in maart al met het YouTube-kanaal. Op de Twitter-pagina worden ook berichten gezet als er nieuwe video's op het YouTube-kanaal zijn geplaatst.

Update 19.47 uur:
Op twitter is inmiddels een parodie verschenen.

Koninklijk Huis gaat twitteren
Op twitter is reeds een parodie (Foto: ANP)

Hofmeier mikt in 2011 op talent

De Hofmeier-schaatsploeg heeft zich vandaag in Thialf voor het seizoen 2010/2011 gepresenteerd. Grote namen kent het team van Jan van Veen niet meer, want Jan Bos en Gretha Smit zijn vertrokken. Daarom gokt het team op de jonge talenten.

Bekendste namen in de ploeg zijn Marrit Leenstra en Koen Verweij die beiden vorig jaar nog voor TVM reden. Ook Rhian Ket, de verrassende Nederlands kampioen op de 1.500 meter maakte de overstap naar het team. Daarnaast maken de allrounders Roxanne van Hemert, Yvonne Nauta, Pim Cazemier, Renz Rotteveel en de Fransman Alexis Contin deel uit van het team, waarbij laatstgenoemde een mentor voor de ploeg is.

"We zijn op dit moment dus nog een opleidingsploeg," zei Van Veen die vindt dat de pers dit jaar niet kritisch op zijn team moet zijn. "Ik wil komend seizoen laten zien dat ik nog kan schaatsen en ik denk dat dit bij deze ploeg kan," zei Leenstra die bij TVM niet uit de verf kwam.

"Ik ben terug bij mijn ouder coach, dus ik ga er vol voor. Op het NK Afstanden wil ik er meteen staan, dat is al een piekmoment," zei Verweij die net als Ket wil presteren. "Vorig jaar heb ik meegereden in het World Cup-circuit, dat wil ik komend seizoen weer. Op de 1500 meter wil ik meedoen in de internationale top," zei Ket.

Stroomstoring treft duizend huishoudens Amsterdam

Duizend huishoudens in de Amsterdamse wijk Osdorp zijn zaterdag getroffen door een stroomstoring. De storing is inmiddels verholpen, meldt netbeheerder Liander.

Door nog onbekende oorzaak viel de stroom even voor 16.30 uur uit. Binnen een uur hadden vijfhonderd huishoudens via een omleiding weer stroom. De rest volgde even na 18.15 uur.

Voor zover bekend heeft de storing niet tot grote problemen geleid, 'al is het altijd lastig als de stroom uitvalt', zegt een woordvoerder. De oorzaak van de storing wordt nog onderzocht. Liander verwacht hier zondag meer duidelijkheid over te kunnen geven.

Uitslagen Topklasse zaterdagamateurs

Vanmiddag stond de zevende speelronde in de Topklasse bij de zaterdagamateurs op het programma. Spakenburg is de nieuwe koploper. De ploeg won zelf bij Excelsior '31 en zag Katwijk onderuit gaan bij SC Genemuiden. Voor Katwijk was het de eerste nederlaag in de Topklasse. Alleen Spakenburg en Rijnsburgse Boys hebben nu nog niet verloren.

Onderin deed Sparta Nijkerk goede zaken. De ploeg won van FC Lisse en pakte zo voor het eerst drie punten. Alleen ARC won nog altijd niet. Ook vandaag ging het mis voor de Alphenaren. Capelle, eerder deze week nog brutaal de leiding pakkend tegen landskampioen FC Twente in de KNVB-beker, verloor verrassend van HHC Hardenberg.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslagen
Capelle HHC Hardenberg 0-3
CSV Apeldoorn ARC 4-3
Excelsior '31 Spakenburg 2-3
Harkemase Boys Barendrecht 0-1
Rijnsburgse Boys Hoek 4-0
SC Genemuiden Katwijk 3-1
Sparta Nijkerk FC Lisse 2-1
IJsselmeervogels Flevo Boys Emmeloord 2-1

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Spakenburg 7 5 2 0 17 23 - 8
2 Katwijk 7 5 1 1 16 13 - 8
3 Rijnsburgse Boys 7 4 3 0 15 16 - 5
4 IJsselmeervogels 7 4 2 1 14 12 - 7
5 SC Genemuiden 7 4 1 2 13 14 - 12
6 HHC Hardenberg 7 4 0 3 12 13 - 7
7 Harkemase Boys 7 4 0 3 12 12 - 10
8 Capelle 7 3 1 3 10 10 - 11
9 Barendrecht 7 3 1 3 10 8 - 9
10 CSV Apeldoorn 7 2 2 3 8 9 - 11
11 Excelsior '31 7 2 2 3 8 9 - 12
12 Flevo Boys E. 7 2 2 3 8 8 - 12
13 Hoek 7 1 2 4 5 5 - 12
14 FC Lisse 7 1 1 5 4 8 - 13
15 Sparta Nijkerk 7 1 1 5 4 4 - 15
16 ARC 7 0 1 6 1 7 - 19

Vennegoor: "Het was een ongelukkige botsing"

Jan Vennegoor of Hesselink vindt de mogelijke vervolging na een overtreding op Stafan Lexa overdreven.

Vennegoor maakte deze week een forse overtreding op de benen van SV Ried-speler Lexa, die de Nederlander verwijtte met opzet hard in te komen. De voormalige spits van FC Twente en PSV moet zijn kant van het verhaal vertellen tegenover het openbaar ministerie van Ried.

Lexa liet eerder al weten dat Vennegoor dreigde met een vergelding, nadat hij eerder werd aangepakt door de speler van SV Ried. Het openbaar ministerie van Ried onderzoekt of Vennegoor strafrechtelijk vervolgd kan worden voor zijn overtreding.

De aanvaller is zelf overtuigd van zijn onschuld. "Het was niet meer dan een ongelukkige botsing", zegt Vennegoor tegen Oostenrijkse media. "Maar ik kan er beter niets meer over zeggen", besluit de spits, die deze zomer naar Rapid Wien verkaste.

Hamas en Fatah dichtbij verzoening

De Palestijnse rivalen Hamas en Fatah hebben zaterdag aangekondigd dat ze overeenstemming hebben bereikt over een plan dat een eind moet maken aan de verdeeldheid. Ook is het een stap naar het delen van de macht. Er moet nog een aantal gesprekken worden gevoerd, voordat een uiteindelijke overeenkomst in Caïro wordt ondertekend.

De overeenstemming werd bereikt na een vier uur durende bespreking tussen een delegatie van Hamas, geleid door Khaled Mashaal, en een Fatah-delegatie, geleid door Azzam al-Ahmed. In een gezamenlijke verklaring die na de bespreking werd uitgegeven verklaarden de twee partijen dat er overeenstemming was bereikt op een 'groot aantal punten'.

Details werden niet gegeven, maar de beide partijen verschillen van mening over de leiding van de Palestijnse veiligheidstroepen en de data voor parlements- en presidentsverkiezingen. Volgens Hamaslid Izzat Rashaq vindt de volgende bespreking begin oktober plaats. Vervolgens gaan de twee partijen naar Caïro om de verzoeningsovereenkomst te tekenen. Hiermee moet de weg vrij worden gemaakt voor Palestijnse verkiezingen.

De twee partijen zijn ernstig verdeeld sinds strijders van Hamas in 2007 op een gewelddadige manier de macht overnamen in de Gazastrook. De door het Westen gesteunde Palestijnse president Mahmoud Abbas bleef wel aan de macht op de Westelijke Jordaanoever.

Verzoening tussen de twee Palestijnse kampen is van groot belang, omdat de Palestijnse Autoriteit van Abbas unanieme steun nodig heeft voor de vredesgesprekken met Israël. De strijders van Hamas zijn echter tegen vrede met Israël en hebben gedreigd de gesprekken te verstoren door aanslagen te plegen.

[GP3] Hylkema mag testen in Portugal

Thomas Hylkema zal volgende maand in Estoril tijdens een driedaagse testsessie zijn debuut in een GP3-bolide gaan maken. De 22-jarige Nederlander zal testen voor het Manor-team van John Booth en hoopt voldoende indruk te maken voor een stoeltje voor volgend jaar.

Momenteel rijdt Hylkema voor Manor in de Britse Renault Series. "Mijn doel is om volgend jaar in de GP3 te racen, dus ik kijk erg uit naar deze test. Het is tijd voor de volgende stap in mijn carrière en de GP3 lijkt mij de beste optie," zei de Nederlander die een week na Estoril ook in Jerez mag gaan testen.

Chela en Andujar in eindstrijd Boekarest

Tennissers Juan Ignacio Chela en Pablo Andujar strijden morgen om de titel bij het ATP-toernooi van Boekarest. De als vierde geplaatste Chela rekende in de halve finale af met Albert Montanes. Andujar, die via de kwalificaties het hoofdtoernooi bereikt in de Roemeense hoofdstad, klopte Marcel Granollers in drie sets.

Chela kende in zijn halve finale weinig problemen met Montanes. De Argentijn stuurde de nummer een van de plaatsingslijst met 6-1, 6-3 naar huis. Anujar had meer moeite om zijn eerste ATP-finale te bereiken. Hij had meer dan drie uur nodig om zich met 7-6 (5), 4-6, 6-4 langs Granollers te worstelen.

'Johnny Knoxville geeft jawoord'

Waaghals Johnny Knoxville zou vrijdag in het huwelijksbootje zijn gestapt met zijn vriendin Naomi Nelson. Dat zegt een bron tegen het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly.

Het is het tweede huwelijk voor Knoxville, die bekend werd met het tv-programma Jackass. Hij en Nelson hebben samen een zoon, genaamd Rocko Akira Clapp. Het jongetje kwam december vorig jaar ter wereld. Knoxville kreeg tijdens zijn eerste huwelijk al een dochter, genaamd Madison.

De 39-jarige Knoxville haalde van 2000 tot 2002, samen met zijn vrienden, allerlei stunts uit in het programma Jackass. Het succes van het programma leidde tot twee eveneens succesvolle Jackass-films. Het derde deel, Jackass 3D, verschijnt volgende maand.

Johnny's gevaarlijkste stunt? (foto: Novum)

Verward

Een waxinelichthouder! Dát gooide een toeschouwer naar de Gouden Koets op Prinsjesdag. Ik begrijp dat niet iedereen het beste voor heeft met het Koningshuis. Dat mensen dat graag willen uiten snap ik ook. Maar een waxinelichthouder? Niet bepaald een werpattribuut waar ik aan denk als ik iemand eens flink de stuipen op het lijf wil jagen. Ik denk dat de gemiddelde huisraad betere alternatieven biedt. Mieter maar eens een broodrooster, een krat bier of een espressomachine naar een automobilist. Tien tegen één dat hij minimaal zijn wenkbrauw optrekt. Ja, als je dan toch een signaal af wil geven, laat dan in ieder geval zien dat je er goed over nagedacht hebt.

[SF] Van der Drift hoopt in Navarra rentree te maken

Chris van der Drift hoopt in de Superleague Formula-race in Navarra op 24 oktober zijn rentree te maken. De Nieuw-Zeelandse Nederlander crashte enkele maanden geleden op Brands Hatch zwaar en liep daarbij meerdere verwondingen op. Hij hoopte volgend jaar zijn rentree te kunnen maken, maar mogelijk slaagt het zelfs dit seizoen nog.

"Ik ben nu begonnen met trainen in Champney’s. Daar hebben ze een koelkamer, waar ik voor korte momenten inga, bij temperaturen van 130 graden onder nul. Mike Conway (die herstelt van een in de Indy 500 opgelopen beenbreuk, red.) was daar vorige week ook. Het was zijn laatste dag en is dus klaar, terwijl ik net begonnen ben," zei Van der Drift.

"Als je erover nadenkt, had net zo goed mijn nek of rug gebroken kunnen zijn. Het gaat echter om lichaamsdelen die me niet zoveel interesseren," zei de Nieuw-Zeelandse Nederlander die al een aanbod van zijn huidige team Olympiacos voor volgend jaar op zak heeft. "Dat is natuurlijk erg fijn, maar ik heb al mijn visa geregeld voor de races in China, mocht ik toch in staat zijn daar te kunnen racen. De laatste race is echter realistischer om te halen."

'Vergeet onderdrukte moslimvrouw niet'

Dat salafistische moslims geweld afkeuren betekent niet dat de persoonlijke vrijheid van moslimvrouwen niet wordt bedreigd. Dat zegt de Amsterdamse diversiteitswethouder Andrée van Es (GroenLinks) zaterdag in Het Parool.

Ze reageert op onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb). Daaruit bleek vrijdag dat alle predikers die in Nederland zijn verbonden aan salafistische organisaties geweld afzweren.

'Nederland haalt nu dus opgelucht adem,' zegt Van Es in de krant. 'Maar we hebben het er niet over wat dit betekent voor de vrouwen in die orthodoxe gemeenschappen.' Ze zou vaak islamitische vrouwen en meisjes spreken die zich niet vrij voelen. Zo worden ze uitgehuwelijkt en kunnen ze niet de opleiding volgen die ze willen.

Salafistische moslims streven naar een 'moreel sociaal herstel' door terug te keren naar de religieuze geschriften: de koran en de sunna. Ze proberen zo strikt mogelijk naar die heilige geschriften te leven. In de meeste gevallen zijn pragmatische compromissen in Nederland echter wel geaccepteerd.

Rijkswaterstaat sluit Maeslantkering

Rijkswaterstaat heeft zaterdagmiddag omstreeks vier uur de Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg voor een test gesloten. De grootste waterkerende deuren van de wereld blijven tot zondagochtend vier uur dicht. Volgens een woordvoerster van Rijkswaterstaat is alles probleemloos verlopen. Ongeveer duizend belangstellenden keken toe.

Tegelijkertijd met de Maeslantkering sloot ook de Hartelkering bij Spijkenisse. De test, die elk jaar plaatsheeft, markeert het begin van het stormseizoen.

De Maeslantkering, die in 1997 werd geopend, kan tijdens een stormvloed in een keer de Nieuwe Waterweg afsluiten. Samen met de Hartelkering beschermen de waterkeringen ongeveer een miljoen mensen achter de dijken tegen het water.

Rijkswaterstaat sluit Maeslantkering
Rijkswaterstaat sluit Maeslantkering (Foto: ANP)

Man neergeschoten en met auto meegesleurd

Een man is zaterdag in Haarlem op straat neergeschoten en met een auto meegesleurd. Hij is ernstig gewond overgebracht naar een ziekenhuis, maar zijn toestand is volgens de politie niet kritiek.

De man liep even voor 15.00 uur op de Prins Mauritslaan toen hij vanuit een auto onder vuur werd genomen. Hij werd meerdere keren geraakt. Daarna zou de auto waaruit werd geschoten hem hebben aangereden, waarna hij volgens een politiewoordvoerder een heel stuk de straat op werd meegesleurd.

De omgeving is afgezet voor onderzoek.

Hülkenberg krijgt vijf plaatsen straf

Nico Hülkenberg zal de Grand Prix van Singapore van de zeventiende plaats aan moeten gaan vangen. De Duitser werd vandaag twaalfde in de kwalificatie, maar er moest voor aanvang van de derde vrije training een versnellingbak gewisseld worden, waardoor hij straf kreeg.

Williams probeerde het probleem nog op te lossen zonder een versnellingsbakwissel toe te passen, maar binnen de reglementen bleek dit niet mogelijk te zijn. Het is een grote tegenvaller voor Hülkenberg die de afgelopen periode goed in vorm was.

'Tijl Beckand blijft welkom in VI'

Tijl Beckand mag ondanks kritiek van Johan Derksen blijven aanschuiven als vaste gast in de RTL-talkshow Voetbal International (VI). Dit heeft manager Gijs van Dam gezegd in de nieuwe Veronica Magazine.

"Johan heeft gezegd dat Tijl nog moet groeien in zijn rol als sidekick. Vooral aan zijn voetbalkennis moet hij nog werken. Maar Tijl zal zeker één keer in de maand blijven aanschuiven bij het programma. Zo is dat ook contractueel vastgelegd", aldus Van Dam.

Derksen liet zich eerder negatief uit over de optredens van Beckand in VI: "Hij heeft het een beetje onderschat, want je moet natuurlijk wel veel parate kennis hebben om overal op in te kunnen haken. We praten in ons programma over de hele voetballerij, en nog internationaal ook. Als je er dan bij zit en je weet niet waar het over gaat, dan is dat wel eens vervelend bij live tv."

Afgelopen maandag was de komiek, die vroeger optrad bij de impovisatieshow De Lama's, tien minuten te laat voor de uitzending van het voetbalprogramma. Tevens viel er in de studio bij Beckands binnenkomstgrap een doodse stilte, waarna ook al zijn andere grappen in de uitzending in het water vielen. De meeste VI-fans ergeren zich dan ook dood aan de gastoptredens van Beckand.

Bezoek ook het centrale Voetbal International-topic op het forum.


'Tijl Beckand blijft welkom in Voetbal International'

Lesbienne VS krijgt baan bij krijgsmacht terug

Een federale rechter heeft vrijdag bepaald dat een verpleegster van de Amerikaanse luchtmacht zo snel mogelijk haar baan terug moet krijgen. Ze werd ontslagen omdat ze homoseksueel is. De uitspraak is een nieuwe nederlaag voor het 'don't ask, don't tell'-beleid van het Amerikaanse leger.

De vrouw, Margaret Witt, werd in 2004 op non-actief gesteld en vervolgens ontslagen, nadat de luchtmacht erachter kwam dat Witt een relatie had met een vrouw. Witt spande daarop een rechtszaak aan om haar baan terug te krijgen.

Na de uitspraak liepen de tranen over wangen van Witt en ze omarmde haar ouders, haar partner en mensen die haar steunden bij de rechtszaak. "Vandaag heb je een overwinning geboekt in deze strijd", aldus de rechter. Witt kan nu toch bij de krijgsmacht blijven werken, ondanks het feit dat ze homoseksueel is.

De uitspraak is al de tweede juridische overwinning voor tegenstanders van het 'don't ask, don't tell'-beleid. Het beleid houdt in dat het leger militairen niet naar hun seksuele geaardheid mag vragen, maar dat homoseksuele militairen geacht worden over hun geaardheid te zwijgen.

Eerder deze maand bepaalde een rechter in Californië dat dit beleid ongrondwettig is. De rechter overweegt het verbod op homoseksualiteit in het leger onmiddellijk op te heffen. Een dergelijk gerechtelijk bevel voorkomt dat homoseksuele militairen nog kunnen worden ontslagen, maar heeft geen gevolgen voor diegenen die al ontslagen zijn.

Deze week blokkeerden Republikeinen nog een versoepeling van het beleid. In de Senaat bleek dinsdag geen voldoende meerderheid te bestaan voor een snelle behandeling van een wetswijziging.


(Foto: Novum)

Viviani wint Memorial Pantani

De Memorial Marco Pantani is vanmiddag gewonnen door de Italiaan Elia Viviani. Viviani was de beste sprinter van een kopgroep van 22 man, waar ook Johnny Hoogerland deel van uitmaakte.

Na 29 kiloometer ontstond de kopgroep van 22 man. Hoogerland ontsnapte zo'n 63 kilometer voor het einde uit de kopgroep en hij reed zo'n dertig kilometer solo voordat hij weer werd bijgehaald. In de sprint was Viviani vervolgens Perez en Belleti te snel af.

Vanthourenhout zegeviert in Harderwijk

Pieter Vanthourenhout heeft vanmiddag de internationale veldrit in Harderwijk op zijn naam geschreven. De Belg kwam alleen over de meet in de wedstrijd die het zonder Niels Albert, Sven Nys en Zdenek Stybar moest doen.

Negen man reden vanmiddag lang op kop. Een versnelling van Vanthourenhout in de slotronde bracht de beslissing in de koers. De kopgroep viel uit elkaar en de Belg Tom van den Bosch kwam als tweede over de meet. Patrick van Leeuwen versloeg in de strijd om de derde plaats de Tsjech Radomir Simunek jr.

[F1] Uitslag kwalificatie Singapore

Fernando Alonso heeft de poleposition gepakt voor de Formule 1 Grand Prix van Singapore. De Spanjaard stuurde zijn Ferrari naar een tijd van 1:45,390 waarmee hij Sebastian Vettel en Lewis Hamilton voorbleef. Jenson Button start als vierde, voor kampioenschapsleider Mark Webber, waardoor de titelstrijd spannender dan ooit lijkt te worden.

De kwalificatie verliep voor Ferrari-coureur Felipe Massa dramatisch. De Braziliaan viel al snel stil, waardoor hij geen tijd neer kon zetten en de bolide weggetakeld moest worden. De sessie werd onderbroken, omdat de F10 op een gevaarlijke plaats stond. Alonso zette de snelste tijd neer, voor Vettel en Webber. De afvallers waren Timo Glock, Heikki Kovalainen, Lucas di Grassi, Jarno Trulli, Christian Klien, Bruno Senna en Massa.

In het tweede deel verliep de kwalificatie spannend. Vitaly Petrov nam te veel risico en raakte de muur, maar de Rus kon verder rijden. Alonso leek een probleem met zijn Ferrari te hebben, maar de Spanjaard kon verder en zette zelfs de snelste tijd neer. Vettel kwam er nog onderdoor, terwijl Webber de derde tijd klokte. Michael Schumacher stond lange tijd zeventiende, maar de Duitser wist op te klimmen naar plaats negen en zo voor het eerst sinds Engeland Q3 te halen.

Ook Kamui Kobayashi drong door naar het derde deel met een tiende tijd. Jaime Alguersuari, Nico Hülkenberg, Petrov, Sébastien Buemi, Nick Heidfeld, Adrian Sutil en Vitantonio Liuzzi behoorden tot de afvallers.

In Q3 was het Button die met 1:46,0 de snelste tijd neerzette, maar Alonso, Hamilton en Webber gingen al snel onder de tijd van de wereldkampioen door, terwijl Vettel na een foutje slechts zevende lag. De enige die met vijf minuten te gaan nog niet buiten waren geweest waren Kobayashi en Kubica.

Met nog ruim twee minuten te gaan waren alle tien auto's op de baan. De eerste van de toppers die zijn tijd kon verbeteren was Vettel. De Duitser klom naar een tweede tijd net achter Alonso. De Spanjaard verbeterde zijn tijd niet, maar bleef op poleposition. Hamilton bleef derde, terwijl Button naar vier klom, voor Webber. De zesde tijd was voor Rubens Barrichello, voor Nico Rosberg, Kubica, Schumacher en Kobayashi.

Uitslag kwalificatie

Pos. Coureur Team Q1 Q2 Q3 Ronden
1 F. Alonso Ferrari 1:45.541 1:45.809 1:45.390 21
2 S. Vettel Red Bull 1:46.960 1:45.561 1:45.457 17
3 L. Hamilton McLaren 1:48.296 1:46.042 1:45.571 18
4 J. Button McLaren 1:48.032 1:46.490 1:45.944 18
5 M. Webber Red Bull 1:47.088 1:45.908 1:45.977 19
6 R. Barrichello Williams 1:48.183 1:47.019 1:46.236 22
7 N. Rosberg Mercedes 1:48.554 1:46.783 1:46.443 18
8 R. Kubica Renault 1:47.657 1:46.949 1:46.593 15
9 M. Schumacher Mercedes 1:48.425 1:47.160 1:46.702 17
10 K. Kobayashi Sauber 1:48.908 1:47.599 1:47.884 18
11 J. Alguersuari Toro Rosso 1:48.127 1:47.666   16
12 N. Hülkenberg Williams 1:47.984 1:47.674   13
13 V. Petrov Renault 1:48.906 1:48.165   13
14 S. Buemi Toro Rosso 1:49.063 1:48.502   16
15 N. Heidfeld Sauber 1:48.696 1:48.557   16
16 A. Sutil Force India 1:48.496 1:48.899   14
17 V. Liuzzi Force India 1:48.988 1:48.961   11
18 T. Glock Virgin 1:50.721     9
19 H. Kovalainen Lotus 1:50.915     9
20 L. di Grassi Virgin 1:51.107     9
21 J. Trulli Lotus 1:51.641     10
22 C. Klien HRT 1:52.946     7
23 B. Senna HRT 1:54.174     9
24 F. Massa Ferrari geen tijd     2

Politie: geen bonnenquotum agenten

Voor agenten in de politieregio Rotterdam geldt geen keihard bonnenquotum. Dat stelt de politie zaterdag in een reactie op berichtgeving hierover in De Telegraaf. De krant schrijft op basis van een 'speciaal contract' dat agenten minstens honderdtwintig bekeuringen per jaar moeten uitschrijven, anders zouden ze worden gekort op hun salaris.

De politie stelt dat agenten die langere tijd onvoldoende presteren in uitzonderlijke gevallen een periodieke salarisverhoging niet krijgen. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar het aantal bonnen dat een agent uitschrijft. Zo wordt ook gekeken naar het aantal verdachten dat een agent voorgeleid aan justitie en de doorlooptijden bij de afhandeling van jeugdzaken.

Ook zou het bonnenquotum niet hard zijn. Een agent die minder dan honderdtwintig bekeuringen uitschrijft en verder voldoende presteert, zou niet zomaar worden gekort op zijn salaris. Dat quotum is volgens de politie overigens gemakkelijk te halen, 'gezien de vele overtredingen die agenten dagelijks constateren op straat'.

SP: minister te vaak langs files geloodst?

De SP wil van demissionair minister Eimert van Middelkoop (Defensie/WWI) weten of hij in de voorbije maanden altijd terecht een beroep heeft gedaan op motorrijders van de Marechaussee.

In geval van grote verkeersdrukte loodsen die rijders hem langs de files. Een minister kan een beroep doen op deze dienst, maar alleen als daar zwaarwegende redenen voor zijn.

SP-Kamerlid Harry van Bommel waagt te betwijfelen of die redenen er altijd waren en of de bewindspersoon wellicht te vaak werd geëscorteerd. Hij gaat daar schriftelijke vragen over stellen en wordt daarbij waarschijnlijk gesteund door zijn collega van de PvdA, zei hij zaterdag naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf.

Simon en Zverev naar finale Metz

De finale van het tennistoernooi in het Franse Metz gaat zondag tussen Gilles Simon en Mischa Zverev. De Duitser hoefde niet in actie te komen, omdat Richard Gasguet zich ziek afmeldde. De Fransman Simon verstoorde een Duitse finale door Philpp Kohlschreiber aan de kant te schuiven

De als achtste geplaatste Simon had weinig moeite met zijn twee posities hoger gerangschikte opponent, die in de kwartfinale favoriet Marin Cilic nog pootje had gelicht. De 26-jarige belager van Igor Sijsling in de tweede ronde gunde Kohlschreiber maar vijf games: 6-3, 6-2.

Luchthaven Palermo dicht na ongeluk

De luchthaven van het Italiaanse Palermo blijft tot en met zondagmiddag gesloten. De oorzaak van de sluiting is een ongeluk met een vliegtuig dat vrijdagnacht tijdens de landing naast de baan terechtkwam. De luchthaven wacht op speciaal materieel waarmee het vliegtuig kan worden weggesleept.

De passagiers van het vliegtuig verlieten het toestel via de noodglijbanen. Een aantal personen had lichte verwondingen opgelopen. Hoe de Airbus A-300 precies naast de baan terecht is gekomen, is nog niet duidelijk.

Het opstijgen en landen op het vliegveld van Palermo wordt beschouwd als erg lastig, omdat de landingsbanen tussen Middellandse Zee en steile berghellingen liggen.

Apple verbetert garantieregeling iPhone

Apple gaat de garantieregeling voor zijn iPhone binnen de Europese Unie verbeteren. Europese burgers kunnen hun iPhone voortaan ook laten repareren in een andere lidstaat dan het land van aankoop.

Door deze tegemoetkoming is de Europese Commissie van plan af te zien van verdere stappen tegen de iPhonefabrikant wegens mogelijke schending van concurrentieregels. Na de reactie van Apple op het voorlopig onderzoek is het niet nodig een formele procedure te beginnen, aldus Europees Commissaris Joaquin Almunia (Concurrentie) zaterdag.

Apple versoepelde ook bepaalde eisen voor producenten die toepassingen (apps) voor de iPhone maken. De Europese Commissie had eerder kritiek geuit op enkele voorwaarden waaraan de onafhankelijke ontwikkelaars van apps moesten voldoen.

Apple verbetert garantieregeling iPhone
Apple verbetert garantieregeling iPhone (Foto: ANP)

Man probeert agent te wurgen

Twee politiemensen zijn zaterdagmiddag in Rotterdam-Zuid aangevallen door een man aan wie zij een bekeuring uitdeelden. De 38-jarige Rotterdammer probeerde zelfs een van de agenten te wurgen. Dat heeft een woordvoerder van de politie Rotterdam-Rijnmond laten weten.

De man liep op straat met een open fles alcoholische drank. De agenten wilden hem daarvoor een bekeuring geven. Op dat moment werd de man agressief, schold de agenten uit en bedreigde hen. Daarna sloeg hij de politiemensen en probeerde er een te wurgen.

De twee konden de man pas aanhouden door pepperspray te gebruiken. Beide agenten raakten licht gewond. Zij hebben schaafwonden en kneuzingen.

Noord- en Midden-Amerika willen extra WK-deelnemer

De CONCACAF (Noord- en Midden-Amerikaanse voetbalbond) wil voor het WK 2014 in Brazilië vier startbewijzen.

De CONCACAF kan op dit moment drie landen uit Noord- en Midden-Amerika naar het WK uitzenden. De voetbalbond hoopt echter nog een extra land aan te kunnen wijzen voor het WK in Brazilië over vier jaar.

"Alle leden van de CONCACAF vinden dat we een extra plaats verdienen op het WK", verklaarde bondsvoorzitter Jack Warner tegenover diverse media. De Noord- en Midden-Amerikaanse bond heeft bij de FIFA een officieel verzoek ingediend voor een extra startbewijs.

De CONCACAF mocht afgelopen zomer drie landen afvaardigen voor het WK in Zuid-Afrika. De Verenigde Staten, Mexico en Honduras wisten zich direct te plaatsen voor de mondiale eindronde. Costa Rica wist zich na play-offs tegen Uruguay niet te plaatsen.

Obama: Ideeën Republikeinen versleten

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zaterdag fel uitgehaald naar plannen van de Republikeinse partij. Hij zei dat haar voorstellen voor drastische belastingverlagingen leiden tot een rampzalig decennium.

De Republikeinen lanceerden donderdag hun 'Belofte voor Amerika'. Ze willen forse belastingverlaging en geen reddingsacties voor bedrijven meer. Ook willen ze intrekking van het recente besluit voor een betere zorgverzekering.

Volgens Obama zijn deze ideeën "geworteld in een versleten filosofie: verlaag de belastingen voor miljonairs en miljardairs, minder regels voor Wall Street en laat de middenklasse voor zichzelf zorgen. Dat is geen voorschrift voor een betere toekomst. Dat is de echo van een desastreus decennium dat we niet moeten herhalen", zei hij in zijn wekelijkse internet- en radiotoespraak.

Amerikanen stemmen 2 november voor het Huis van Afgevaardigden en Senaat.

Obama noemt ideeën Republikeinen versleten
Obama noemt ideeën Republikeinen versleten (Foto: ANP)

Duitser dumpt drugspakketten tijdens achtervolging

Tijdens een achtervolging over de A16 heeft een Duitser vrijdagnacht meerdere pakketten drugs uit een Mercedes gegooid. De auto haalde snelheden van 210 kilometer per uur, maar belandde uiteindelijk in een sloot. De bestuurder wist te voet te ontkomen. Een passagier is aangehouden, meldt de politie.

Agenten zagen de auto rond 02.30 uur met 140 kilometer per uur van Rotterdam richting Breda rijden en besloten een stopteken te geven. Eerst leek de auto te stoppen, maar bij de afrit Zevenbergschen Hoek trapte de bestuurder het gaspedaal in.

De Mercedes ging er met flinke vaart vandoor en onderweg werden pakketten uit de auto gegooid. Die werden later verzameld, de politie vermoedt dat er heroïne in zit.

Na een tijd reed de auto de vluchtstrook op. Volgens de politie probeerde de bestuurder een weiland in te rijden, maar de auto belandde in een sloot. De bestuurder is daarna hard weggerend. Een 43-jarige passagier uit Duitsland kon wel worden aangehouden. In de auto vond de politie geld en een plastic tas met hennep.

Drie keer zoveel ruggenprikken bij bevallingen

Het gebruik van de ruggenprik bij ziekenhuisbevallingen is in zes jaar tijd verdrievoudigd. Dat blijkt uit cijfers van de Perinatale Registratie Nederland, schrijft NRC Handelsblad zaterdag.

Gynaecoloog en hoogleraar verloskunde Arie Franx spreekt in de krant van 'een omslag'. "Vroeger was pijnstilling tijdens het baren iets dat vermeden moest worden. Dat denken verdwijnt snel."

Jarenlang werd volgens de krant bij zeven procent van de bevallingen in een ziekenhuis een ruggenprik gebruikt. Sinds 2003 groeit dit percentage. Vorig jaar werd bij 22 procent een ruggenprik gebruikt. De laatste maanden zou dit percentage harder zijn gaan groeien.

De stijging komt mede door een nieuwe richtlijn uit 2008. Toen is bepaald dat barende vrouwen altijd een ruggenprik mogen als de pijn hun te veel wordt. Daarvoor bepaalde de zorgverlener of een vrouw de prik krijgt. Tegenwoordig moet er dag en nacht een anesthesist klaarstaan om de prik toe te dienen.

Ook de morfinepomp wordt vaker gebruikt. Bij zo'n apparaat kan een vrouw zelf bepalen hoeveel verdoving ze krijgt toegediend. Tegenwoordig krijgt de helft van de vrouwen die in een ziekenhuis bevallen een vorm van pijnstilling. Tien jaar geleden was dat slechts een derde.

Een derde van de bevallingen in Nederland vindt thuis plaats. Dat aantal is nergens in de westerse wereld zo hoog.

Nieuwe gevallen seksueel misbruik kerk België

De afgelopen weken hebben zich in België tientallen nieuwe slachtoffers van seksueel misbruik binnen de katholieke kerk gemeld. Justitie bevestigde zaterdag 52 klachten te hebben ontvangen. Een deel van de gevallen betreft ook misbruik door familieleden, meldden Vlaamse media.

De slachtoffers meldden zich na 10 september, toen een commissie haar eindrapport presenteerde over tientallen jaren seksueel misbruik binnen de kerk. De commissie ontving de maanden daarvoor 475 klachten.

Ondertussen kwam ook een geval van kindermisbruik aan het licht in de abdijschool van Zevenkerken bij Brugge. Op deze school, die een uitstekende reputatie heeft, zaten de prinsen Filip en Laurent. Een oud-leerling zegt dat hij in de jaren tachtig vier jaar lang werd misbruikt door een voormalige opvoeder van de school.

Motorwissel Webber zonder gevolgen

Mark Webber zal tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Singapore een nieuwe motor gebruiken. De wissel heeft voor de Australische coureur geen gevolgen omdat dit pas de zevende motor van dit seizoen voor Webber is.

Tijdens een seizoen mogen de coureurs niet meer dan acht motoren gebruiken. Als een rijder een negende krachtbron gebruikt dan wordt hij als straf tien plaatsten op de grid teruggezet. Bij elke daaropvolgende nieuwe motor wordt diezelfde straf opgelegd.

Twee miljoen Nigerianen ontheemd na overstroming

Ongeveer twee miljoen Nigerianen in de noordelijke deelstaat Jigawa zijn ontheemd geraakt nadat de Nigeriaanse autoriteiten vorige maand de sluizen van twee stuwmeren in het noorden hadden opengezet. Het openen van de sluizen zorgde voor overstromingen en ongeveer vijfduizend dorpen zijn door het water getroffen. Dat heeft Umar Kyari, een woordvoerder van de gouverneur van Jigawa, vrijdag gezegd.

Of er mensen gewond zijn geraakt of vermist is vooralsnog niet bekend. Ook is nog onduidelijk of de inwoners van de deelstaat een waarschuwing hebben gekregen.

De Nigeriaanse autoriteiten openen jaarlijks de stuwmeren in de regio, maar het lijkt erop dat er ditmaal meer water uit het stuwmeer stroomde dan de inwoners hadden verwacht. "Ze hebben zonder na te denken het water losgelaten", aldus Kyari.

"Door de overstromingen zijn alle boerderijen en huizen weggespoeld", aldus een ambtenaar van de deelstaat. Volgens hem is bijna negentig vierkante kilometer akkerland verwoest en is er veel vee om het leven gekomen.

Jaarlijks heeft Nigeria te maken met seizoensregens. Dit jaar is er echter sprake van zeer zware regenval in het noorden van het land. Als gevolg van de overvloedige regenval brak al een dam door en traden rivieren buiten hun oevers.

Geen bom gevonden na noodlanding Zweden

In het Pakistaanse vliegtuig met 273 passagiers aan boord dat zaterdag een noodlanding maakte in Zweden, is geen bom aangetroffen. Dit heeft de Zweedse politie laten weten.

Na het vertrek van het Pakistaanse toestel uit Canada had een vrouw de Canadese politie gebeld en gezegd dat een man aan boord explosief materiaal bij zich heeft. De politie nam daarop via de radio contact op met de piloot, toen het toestel net boven Zweden vloog.

Na de noodlanding op de luchthaven van Stockholm is de man aangehouden. Noch op zijn lichaam noch elders in het toestel zijn bij onderzoek explosieven gevonden. De man wordt echter nog wel verdacht van 'sabotage van het luchtverkeer', aldus de autoriteiten. Nadere details gaven ze niet.

Oprichter Facebook schenkt 100 miljoen dollar

Mark Zuckerberg (26), oprichter van de sociale netwerksite Facebook, geeft 100 miljoen dollar weg. Het geld (omgerekend zo'n 75 miljoen euro) gaat naar scholen in de stad Newark bij New York.

Zuckerberg meldde dat in de veelbekeken tv-show van Oprah Winfrey. De gift komt tegelijk met de première van een kritische film over hem. Zuckerberg komt in de film The Social Network naar voren als egocentrist die het idee voor Facebook misschien heeft gepikt.

Zelf ontkent Zuckerberg een verband met de film. "Ik heb veel kansen gehad in mijn leven. En veel daarvan komen omdat ik naar echt goede scholen ben geweest. Ik wil mijn best doen dat iedereen dezelfde kansen krijgt." Hij heeft geen band met Newark, maar raakte enthousiast door plannen van de burgemeester.

Zakenblad Forbes schatte het vermogen van Zuckerberg recent op 6,9 miljard dollar (5,2 miljard euro).

Oprichter Facebook schenkt 100 miljoen dollar
Oprichter Facebook schenkt 100 miljoen dollar (Foto: ANP)

Nibali schikt zich in teambelang voor WK

Vuelta-winnaar Vincenzo Nibali vindt het niet erg dat hij een ondersteunde functie heeft gekregen in het Italiaanse team voor de wedwedstrijd van het WK wielrennen.

"Ik ben tevreden met deze rol", zegt de 25-jarige Italiaan tegen Gazzetta dello Sport. "Ik denk namelijk dat ik een sleutelrol kan spelen. We hebben snelle rijders zoals Filippo Pozzato, Giovanni Visconti en Luca Paolini die de klus af moeten maken."

De Italianen willen de koers hard maken en op de klimmetjes de sprinters zoals Mark Cavendish, Oscar Freire en Thor Hushovd lozen. "Het zal een zware rit worden, vooral als het waait en iedereen nerveus is", blikt 'de Haai' vooruit. "Het doet me een beetje denken aan de wereldkampioenschappen van Salzburg in 2006, waar onze bondscoach Paolo Bettini zijn eerste wereldtitel won. Dit is een snelle koers, maar de twee klimmetjes zijn taai."

Door zijn matige eindsprint acht Nibali zich kansloos voor het winnen van de regenboogtrui. "Ik zou op een klimmetje een aanval kunnen wagen, maar dat brengt ook een groot risico met zich mee. Dan word ik misschien verslagen in de sprint. Het is verstandiger om met een andere rijder aan te vallen, bijvoorbeeld Visconti, die een beter eindschot in de benen heeft en dus meer garantie op succes biedt."

Nibali is na het winnen van de Vuelta nog vol energie. "Ik ben het seizoen ingegaan met de intentie om op het WK te starten, omdat ik nog nooit geselecteerd was voor het Italiaanse team. Ik ben goed hersteld van de Ronde van Spanje en voor honderd procent gefocust op deze wedstrijd."

De wegwedstrijd, waarin Cadel Evans zijn regenboogtrui verdedigt, wordt op 3 oktober verreden in Melbourne.

Uitslag derde vrije training Singapore

Sebastian Vettel heeft de snelste tijd neergezet tijdens de derde vrije training voor de Grand Prix van Singapore. De Duitser was op het circuit van Singapore zes tienden sneller dan Fernando Alonso.

Pos Coureur Team Tijd Ronden
1 S. Vettel Red Bull 1:48.028 15
2 F.Alonso Ferrari 1:48.650 16
3 L. Hamilton McLaren 1:49.000 12
4 F. Massa Ferrari 1:49.023 18
5 N. Rosberg Mercedes Grand Prix 1:49.056 17
6 M. Webber Red Bull 1:49.212 13
7 N. Hulkenberg Williams 1:49.304 17
8 R. Kubica Renault 1:49.520 16
9 A. Sutil Force India 1:49.916 15
10 S. Buemi Scuderia Toro Rosso 1:49.949 16
11 V. Petrov Renault 1:50.040 15
12 R Barrichello Williams 1:50.053 16
13 J. Button McLaren 1:50.060 12
14 J. Alguersuari Scuderia Toro Rosso 1:50.067 16
15 M. Schumacher Mercedes Grand Prix 1:50.067 14
16 V. Liuzzi Force India 1:50.868 16
17 N. Heidfield Sauber 1:51.016 15
18 K. Kobayashi Sauber 1:51.027 17
19 T. Glock Virgin 1:52.340 14
20 H. Kovalainen Lotus 1:53.146 15
21 L. di Grassi Virgin 1:53.297 15
22 J. Trulli Lotus 1:53.681 17
23 C. Klien HRT 1:54.826 16
24 B. Senna HRT 1:55.367 16

Het idee achter Dead Space in de MySims: Sky Heroes trailer

Als je de trailer voor MySims Sky Heroes hebt gezien denk je waarschijnlijk hetzelfde wat iedereen dacht: Wat doet Isaac Clarke uit Dead Space daar? Behalve onze Dead Space-held is Commander Shepard uit Mass Effect ook aanwezig. De mensen van Joystiq ondervroegen MySims assistent producer Matthew Salazar op een preview event.

Hij zei dat deze game niet alleen voor de kinderen bedoeld is, het is het soort spel dat de oudere en de jongere generatie samen kunnen spelen. Behalve de referenties naar eerdere EA-games zijn er ook een hoop Top Gun referenties in de game verwerkt. En de tienjarigen van vandaag zullen die hoogst waarschijnlijk niet allemaal snappen. Hoewel de game dus personages uit 16+ games bevat zullen de kinderen dat dus niet op die manier zien. Wanneer een kind Isaac ziet denken ze dat hij gewoon "a cool spaceman in a suit" is.

Het ontwikkelteam zelf had ook nog een reden om die bekende EA-personages in de game te stoppen. Ze vonden het namelijk 'cool'. Alle game-mascottes in het verleden, zoals Mario en Sonic, waren allemaal zacht en lief, dus is het wel grappig dat deze grimmige game-characters dezelfde rol mogen vervullen.

Als je de trailer gemist hebt kan je hem hieronder nog bekijken.

Hewitt laat tennistoernooi Kuala Lumpur schieten

Lleyton Hewitt heeft zich afgemeld voor het tennistoernooi van Kuala Lumpur dat maandag begint. De 29-jarige Australiër heeft nog teveel last van een handblessure, die hij vorige week vrijdag opliep in het Davis Cup-duel met België. De voormalig nummer één van de wereld moet rust nemen om de kwetsuur te laten genezen.

"We moeten van week tot week bekijken hoe zijn blessure herstelt", zei manager David Drysdale. Hewitt beslist later nog over zijn deelname aan het toernooi van Tokio en de Shanghai Masters van volgende maand.

Hewitt raakte vorige week vrijdag in het gewonnen enkelspel met Olivier Rochus geblesseerd aan zijn rechterhand. Hij speelde een dag later nog wel het dubbelspel, dat eveneens gewonnen werd, maar ondervond zondag teveel hinder om in actie te komen.

De Aussies moesten het verlies van hun kopman op de laatste speeldag duur bekopen. België won de twee enkelpartijen en zegevierde in de confrontatie met 3-2.

Grootste pedo ontmaskerd

De grootste internetpedofiel ooit is ontmaskerd. Het gaat om Michael Williams, een 28-jarige postbode uit Groot-Brittannië. De pedo zou maar liefst duizend kinderen hebben verleid tot seks, ook wel 'grooming' genoemd. Van die duizend kinderen heeft hij 460 kinderen zover gekregen om zichzelf uit te kleden voor de webcam.

De postbode was vooral actief op sociale netwerksites zoals Facebook en Bebo. Hij ging onder verschillende gebruikersnamen schuil waaronder 'Georgeous Charlie'. De man deed zich voor als tiener die zowel jongens als meisjes benaderde, voornamelijk in sms-taal. De profielfoto had meneer geleend van een Oekraïense pornoster.

Volgens detectives is dit de ergste zaak ooit en is ook nog steeds op zoek naar slachtoffers. "Deze man heeft zich jaren lang schuldig gemaakt aan grooming", aldus de aanklager Andrew Macfarlane. "Honderden kinderen over heel het land zijn slachtoffer. Hij gebruikte de bij kinderen erg populaire sites Facebook, Bebo en MSN Messenger. Vandaag de dag durven ouders hun kinderen 's avonds niet meer buiten laten spelen, omdat ze schrik hebben dat ze iemand als Williams tegen het lijf lopen. Maar in dit geval ontmoetten ze hem veilig in hun slaapkamer, achter hun computer. Een schrikwekkende gedachte."

Williams was blijkbaar ook gefascineerd door kindermoordenaars. De politie vond namelijk in zijn appartement in Penryn wat krantenknipsels van de 'Soham-moordenaar' Ian Huntley. Daarbij bevatte zijn computer ook veel foto's van beelden uit de oorlog, verminkte baby's en autopsieën op kinderlijkjes. Dankzij zijn beroep als 'betrouwbare' postbode kon hij zo jonge meisjes benaderen. Daardoor heeft hij met twee meisjes ook seks gehad.

De pedo gaf acht gevallen van misbruik toe, dertien gevallen van grooming en nog eentje van voyeurisme. Daarvoor heeft hij al 8,5 jaar cel gekregen. De rest moet allemaal nog onderzocht worden.

Britse aartsbisschop is voor homobisschoppen

Homo's zouden ook bisschop moeten kunnen worden in de Britse Anglicaanse kerk, stelde de aartsbisschop van Canterbury zaterdag in de Britse krant The Times. Aartsbisschop Rowan Williams van Canterbury is de geestelijk leider van de Kerk van Engeland, de kern van de Anglicaanse kerk. Koningin Elizabeth II is de wereldlijke leider.

Williams voegt er echter wel aan toe dat de homobisschoppen geen seks of relatie mogen hebben. "Traditie en historische normen bepalen dat homogeestelijken celibatair moeten zijn", vindt de aartsbisschop. Heterobisschoppen mogen van de Anglicaanse kerk echter wel huwen en seks hebben.

De mening van de aartsbisschop zorgde voor furieuze reacties van activisten voor gelijke rechten van homo's. Aan de andere kant waarschuwen conservatieven dat de aartsbisschop een kentering aanbrengt in tweeduizend jaar van Anglicaanse kerkleer.

Britse aartsbisschop is voor homobisschoppen
Britse aartsbisschop is voor homobisschoppen (Foto: ANP)

Senator: toekomst christendemocratie op spel

Als het CDA instemt met het gedoogakkoord waarover de partij momenteel onderhandelt met VVD en PVV, dan sluit de partij zich op in een rechts blok. De positie als middenpartij wordt dan losgelaten en daarmee staat de toekomst van de christendemocratie op het spel. Dat zei CDA-senator Rob van de Beeten zaterdag in het Radio 1-programma TROS Kamerbreed.

Het lid van de Eerste Kamer zegt binnen het CDA niemand te kennen die enthousiast wordt van het verloop van de onderhandelingen. De partij is van plan een congres te houden als de besprekingen leiden tot een akkoord. Als blijkt dat op dat congres slechts een kleine meerderheid is voor het akkoord, dan kan Van de Beeten zich niet voorstellen dat de CDA-fractie in de Tweede Kamer instemt met de plannen.

Sojoezcapsule veilig geland in Kazachstan

Met een dag vertraging is zaterdagmorgen een Sojoezcapsule met twee Russische kosmonauten en een Amerikaanse astronaut losgekoppeld van het Internationale Ruimtestation (ISS) en veilig geland in Kazachstan. Dat heeft het Russische missiecontrolecentrum laten weten.

De capsule zou eigenlijk vrijdag van het ISS worden losgekoppeld, maar door een technisch probleem lukte dat niet. Het was de eerste keer in de geschiedenis van het ISS dat een Russische Sojoez niet uit het ruimtestation kon vertrekken zoals gepland.

Sojoezcapsule veilig geland in Kazachstan
Sojoezcapsule veilig geland in Kazachstan (Foto: ANP)

Koedrjavtseva wint toernooi Tasjkent

Voor het eerst in haar loopbaan heeft Alla Koedrjavtseva een WTA-toernooi op haar naam geschreven. De Russin was in de finale in Tasjkent haar landgenote Jelena Vesnina met tweemaal 6-4 de baas.

In de eerste set had Koedrjavtseva genoeg aan een break halverwege de set om de winst naar zich toe te trekken. Vesnina vocht in het tweede bedrijf voor wat ze waard was, Bij de stand 1-1 moest ze haar service inleveren, maar in de game die volgde brak Vesnina alweer terug. Koedrjavtseva plaatste bij de stand 3-3 wederom een break en Vesnina kon nu niet antwoorden. Koedrjavtseva serveerde de partij vervolgens eenvoudig uit.

Drie op vijf ouderen bezorgd over toekomst

Drie op de vijf 50-plussers maken zich zorgen over hun financiële toekomst. Dat blijkt zaterdag uit een onderzoek van Maurice de Hond onder ruim negenhonderd 50-plussers in opdracht van de nieuwe politieke partij OokU.

Van de deelnemers vindt 56 procent dat de rekening van de crisis vooral bij de ouderen worden neergelegd. In totaal 71 procent denkt dat de huidige partijen te weinig doen voor ouderen en 74 procent voelt zich machteloos als ze zien wat er in Den Haag wordt gedaan.

De helft van de 50-plussers geeft aan het een goed idee te vinden als er een nieuwe ouderenpartij zou komen. De seniorenpartij Onafhankelijke Ouderen en Kinderen Unie (OokU) werd vorig jaar opgericht. De partij van onder anderen politicus Jan Nagel deed echter nog niet mee aan de afgelopen verkiezingen voor de Tweede Kamer.

Gilbert optimistisch over WK-deelname

Philippe Gilbert denkt dat hij een goede kans maakt op de overwinning tijdens de wegwedstrijd van het WK wielrennen. De 28-jarige Belgische renner, die eerder dit seizoen de Amstel Gold Race op zijn naam schreef, heeft het parcours in Melbourne verkend en is optimistisch over zijn kansen.

"Het is geen gemakkelijke klus met twee steile klimmen. Door de technische en bochtige aanloop komen we met lage snelheid aan de voet van het tweede bergje. Dat maakt het extra zwaar. Goed voor mij", zegt hij zaterdag in Het Laatste Nieuws.

"Ik weet nu dat het niet noodzakelijk is dat ik moet aanvallen op de laatste klim en dat ik ook een grote kans maak in een eventuele spurt", aldus Gilbert, die deze maand nog twee etappezeges boekte in de Ronde van Spanje. "Het haalt flink wat stoom van de ketel." De strijd om de regenboogtrui wordt op 3 oktober verreden.


(Foto: Novum)

THQ komt met een 'hybrid budget experience'

Games zullen niet altijd voor 60 euro in de schappen liggen, tenminste, als we THQ president Biran Farrell mogen geloven. Hij sprak op het afgelopen "Goldman Sachs Communacopia XIX", een investeerders conferentie, en hij beschreef de toekomst van de games-industrie, die waarschijnlijk flexibelere prijzen zal hanteren. Als voorbeeld nam hij hun nieuwe MX game, die voor 2012 gepland is, waar ze het nieuwe 'hybrid model' zullen uitproberen. Hierin is uitgebreide DLC en een budgetprijs gemixt.

"What we're doing this time is coming out initially with a smaller game at a lower price point, at the $29-$39 range, and then doing a download model for different modes, different tracks, different vehicles. We call it hybrid because it's a take on the microtransaction and DLC models"

Zo proberen ze de budget-gamer te lokken, maar door de uitgebreide microtransactie mogelijkheden kunnen gamers zoveel aan de game besteden als ze zelf willen.

Deze onaangekondigde MX-game is niet de enige die een dergelijk model gebruikt, ook THQs Red Faction Battlegrounds zal zo'n hybride budgetmodel gebruiken. EA is ook bezig om de industrie te veranderen met hun Project Ten Dollar. De vraag is of al deze veranderingen in de game-industrie voordelig zijn voor de gamer.

De Regt verlengt contract bij VVV

Ferry de Regt blijft de komende jaren verbonden aan VVV-Venlo. Het contract van de 22-jarige verdediger is verlengd met een seizoen. Zijn verbintenis loopt nu tot juli 2013. Dat meldt de Limburgse voetbalclub op zijn website. Het jeugdproduct van VVV zit al sinds 2006 bij de selectie, maar slaagde er nog niet in een vaste basisplaats af te dwingen.

"Ik ben blij met de contractverlenging", zegt De Regt. "Ik voel me prima thuis bij de club. Nu is het zaak om me te ontwikkelen tot een vaste basisspeler." De Regt kwam dit seizoen bij zes duels in actie, de helft daarvan begon hij in de basis.

Voice of Holland scoort ruim twee miljoen kijkers

The Voice of Holland is een waar kijkcijferkanon. Meer dan twee miljoen mensen stemden vrijdagavond af op de talentenjacht van RTL. Dat blijkt zaterdag uit de cijfers van de Stichting Kijkonderzoek.

Het programma trok bijna 2,3 miljoen kijkers en is daarmee het bestbekeken programma van de vrijdagavond. The Voice of Holland bleef het Acht Uur Journaal, dat door bijna 1,7 miljoen mensen werd bekeken, ruim voor.

In The Voice of Holland, gepresenteerd door Martijn Krabbé, proberen vier coaches hun 'sterren' de finale in te loodsen. Elke kandidaat doet eerst een 'blinde auditie', waarbij de coaches alleen de stem te horen krijgen. De coaches zijn Nick & Simon, VanVelzen, Jeroen van der Boom en Angela Groothuizen.


De geniale auditie van Ben Saunders van vorige week

Ferugson maakt zich zorgen om Rooney

Coach Alex Ferguson van Manchester United maakt zich zorgen om aanvaller Wayne Rooney. Volgens de trainer beïnvloedt alle commotie rond het vermeende bedriegen van zijn vrouw zijn vorm.

Rooney (24) maakte tot nu toe pas twee doelpunten. Vorig seizoen stond hij in dezelfde periode al op zes. "Ik geloof niet dat hij problemen heeft met zijn vertrouwen. Ik denk dat hij zich eindelijk realiseert hoe enorm hij als mens in de schijnwerpers staat. Het gaat daarbij niet meer om zijn rol als voetballer. Op iedere hoek van de straat wacht er een camera op hem."

Volgens Ferugson heeft dat te veel invloed op hem. "De paparazzi zitten de hele dag achter hem aan. Een jongen van zijn leeftijd wil dat niet. Hij wil alleen maar voetballen en daar van genieten. Dat is nu onmogelijk voor hem."

Ferugson maakt zich zorgen om Rooney
Ferugson maakt zich zorgen om Rooney (Foto: ANP)

Alan Wake: The Writer komt 12 oktober

Het laatste deel van de Alan Wake DLC komt 12 oktober. Het zal het einde zijn van Alans avontuur. Je zal wederom in zijn 'nightmare world' terechtkomen, een enge plek bevolkt door lichtgevoelige moordenaars en zwevende woorden. Je zal uiteindelijk deze nachtmerrie beëindigen, zoals de trailer ons zegt. Deze DLC-episode zal je 560 Microsoft Points kosten en intense actie geven. Bekijk hieronder de trailer.

Klien tevreden na eerste dag Singapore

Christian Klien is blij terug te zijn in de Formule 1. De Oostenrijker reed eerder dit seizoen enkele vrije trainingen voor Hispania Racing en mag dit weekend bij de Spaanse renstal in Singapore de zieke Sakon Yamamoto vervangen.

Klien zal voor het eerst sinds 2006 weer een volledig weekend rijden en was ondanks dat hij gisteren als laatste eindigde tevreden. "Ik ben blij dat ik weer mag racen, iets wat niet makkelijk was omdat ik tot het begin van de eerste sessie nog maar veertig ronden in de bolide heb gereden. Later voelde ik me meer op mijn gemak en kon ik meer en meer leren van de bolide," zei Klien.

"Ik heb op de harde banden een goed tempo gevonden, ondanks dat ik ten opzicht van mijn teamgenoot op de zachte banden wat tijd verloor. Ik kijk uit naar morgen en hoop me dan weer te verbeteren."

Ubisoft ging niet verder met een moderne Prince of Persia

Er was eens een idee. Een idee om een moderne Prince of Persia-game te maken.

De nu aan Deus Ex werkende Jonathan Jaques-Belletete vertelde dat de game zich in een hedendaagse wereld zou afspelen.

Na het annuleren van Assassin's Creed voor de last-gen(PS2, Xbox, Gamecube) wilde Ubisoft een spin-off maken voor Prince of Persia.

Het had er een beetje uit moeten zien als the Day After Tomorrow, maar vervang al het sneeuw door zand en bergen. Maar het project werd geannuleerd en daarna werkten de makers verder aan de Far Cry-serie.

De Prins die rondrent in een moderne stad met zand en wolkenkrabbers. Het had iets leuks kunnen worden.

Verzet tegen volkslied groeit in Noord-Italië

Provinciale en lokale bestuurders van de Lega Nord weigeren steeds vaker het Italiaanse volkslied te spelen of mee te zingen bij officiële gelegenheden.

Dat is hen op een reprimande komen te staan van Ignazio La Russa, coördinator van de grootste regeringspartij PDL van Silvio Berlusconi, zo meldt de krant Corriere della Sera zaterdag.

Wie geen respect heeft voor het nationale gevoel, kan niet samen met de PDL regeren, aldus La Russa. De separatistische Lega Nord streeft naar meer autonomie en liefst onafhankelijkheid voor het rijke noorden. De Lega stoort zich vooral aan één tekstregel in het volkslied, waarin wordt gezegd dat God Italië schiep als 'slavin van Rome'. Veel noorderlingen hebben het op hun beurt over 'Roma ladrona' (dievegge Rome) omdat zoveel belastinggeld uit het rijke noorden aan de regering in Rome moet worden afgestaan.

Vlaardingen groenste stad van Europa

De Zuid-Hollandse gemeente Vlaardingen is gisteren tijdens de Entente Florale Europe uitgeroepen tot groenste stad van Europa en neemt daarmee het stokje over van Arnhem. Vlaardingen wordt geprezen om onder meer het vooruitstrevende waterbeheer en de natuur in en om de stad.

De prijsuitreiking vindt vandaag plaats in het Italiaanse Cervia. Vlaardingen streed onder meer voor de titel met het Belgische Hasselt en het Hongaarse Sopron. De prijs voor het groenste dorp ging naar drie dorpen, te weten Guyencourt-Saulcourt in Frankrijk, Lipót in Honagrije en St. Brelade in het Verenigd Koninkrijk. Het Nederlandse dorp Helenaveen viel buiten de prijzen.

De Entente Florale is een competitie die elk jaar wordt gehouden op nationaal niveau in twaalf Europese landen. Vlaardingen werd in 2009 benoemd tot groenste stad van Nederland en werd daarmee afgevaardigd voor de Europese verkiezing. Alles draait bij deze verkiezingen om groen in stad en dorp en het beleid daaromheen. Beoordeeld wordt onder andere de recreatieve en toeristische voorzieningen en natuur in de stad, maar ook de inrichting van voortuintjes en bedrijventerreinen.

Borderlands is een klassieker

Borderlands mag zich nu een echte Xbox 360 Classic noemen. Ook hoort hij nu bij de Platinum selectie voor de PlayStation 3. Dit betekent eigenlijk niets meer dan dat de game nu 30 euro wordt. Dit is wel de game zonder alle DLC. Als je wilt genieten van alles wat Borderlands te bieden heeft kan je misschien beter wachten op de Game of The Year Edition die 12 oktober uitkomt. Die zal alle vier de DLC-packs bevatten, die normaal gesproken 10 euro per stuk zijn, terwijl de GOTY maar 60 euro zal worden.

Borderlands' laatste DLC-pack, ClapTrap's New Robot Revolution, zal deze dinsdag uitkomen. Hiernaast zal in oktober nog een update komen waardoor de level cap naar 69 wordt verhoogd.


In America worden de termen Platinum Hits(Xbox 360) en Greatest Hits(PS3) gehanteerd.

Vrouw confronteert radio-dj met sextape

De presentator van een programma op een Canadees radiostation kreeg het eventjes flink benauwd toen een vrouw naar de studio belde en de beste man confronteerde met een uitgelekte sextape van hem. Paul Brown van de naar hem vernoemde radioshow op The Bear’s 100.3 in Edmonton is namelijk keurig getrouwd.

Brown bezocht ondanks zijn huwelijk onlangs een stripclub. Helaas voor hem werd hij hier door bewakingscamera's vastgelegd terwijl hij druk bezig was een van de hoertjes daar af te werken. Uiteraard lekten de beelden hiervan uit op internet.

Brown kan hierop op weinig bijval rekenen van zijn sidekicks. In plaats van hem te helpen, wordt hij ook door hen in zijn hemd gezet. Omdat Brown niets beters weet, ontsteekt hij zelfs in woede, hetgeen vermakelijke radio oplevert.

De bewuste sextape (licht NSFW)
Het hele radiofragment is hier te beluisteren

Goossens mist Feyenoord, NEC in hoger beroep

De tuchtcommissie van de KNVB heeft NEC-speler John Goossens voor drie wedstrijden geschorst. NEC is het niet eens met de beslissing van de voetbalbond en gaat in hoger beroep, meldt de club zaterdag op zijn website.

Ondanks het beroep van NEC kunnen de Nijmegenaren zondag tegen Feyenoord niet beschikken over Goossens. De 22-jarige aanvaller kreeg donderdag in het bekerduel tegen FC Dordrecht een rode kaart na een grove tackle op de enkels van Guy Ramos.

Nick & Simon zijn 'echt gegroeid'

Nick & Simon vinden dat ze zich flink hebben ontwikkeld als artiesten. "We zijn echt gegroeid", zegt Nick. "Qua zang, maar ook in het schrijfproces."

Het resultaat is te horen op het nieuwe album van de heren, getiteld Fier. "Ik weet tijdens het schrijven al of het iets wordt of niet, zodat ik mijn energie efficiënt kan besteden", legt Nick zaterdag uit in het AD. "We hebben ook een goede balans gevonden tussen lichte en zware nummers", voegt Simon toe.

De Volendammers maken, naast hun muziek, inmiddels ook furore als coaches in tv-programma The Voice of Holland. Daarnaast krijgt het duo binnenkort een eigen strip in meidenblad Tina.

Nick & Simon zijn 'echt gegroeid' (foto: Novum)

[Video] Enorme vuurbal licht hemel op

De hemel boven de Amerikaanse staat New Mexico is deze week opgelicht door een enorm heldere vuurbol. Het hele schouwspel is gefilmd door een camera die het hele luchtruim in de gaten houdt.

De vuurbal is waarschijnlijk ontstaan door een klein stuk ruimterots. Rond elf uur 's avonds plaatselijke tijd scheert hij dinsdag langs de hemel. Het hele schouwspel heeft maar liefst 23 seconden geduurd en was in delen van New Mexico en Texas te zien.

"Ik was op dat moment helaas binnen", vertelt een vooraanstaande astronoom. "De supersonische knal heb ik echter wel gehoord." Thomas Ashcraft, die met zijn camera de sterrenhemel volgt, weet de knal eerst aan onweer, maar er was niets te zien. Na wat te hebben rondgebeld, besloot hij de beelden van zijn camera te bekijken, en stuitte op bijzondere beelden van een meteoriet.

Naar aanleiding van de vuurbal, bijna zo helder als de maan, regende het telefoontjes naar een regionale tv-zender. Sommige bellers omschreven de meteoriet als een soort vuurwerk met rode en gele kleuren. Dergelijke meteorieten zijn zeer zeldzaam, en worden hooguit een of twee keer per jaar door een persoon waargenomen. Meteorieten komen veel voor, maar blijven vaak onopgemerkt.

Deze van afgelopen dinsdag is klaarblijkelijk door veel mensen waargenomen. Erg bijzonder, en 'als je goed luistert, kun je in staat zijn geluid te horen'. "Al is dat wel erg zacht", besluit Ashcroft.


Zo'n grote vuurbal jongen! BAM!

Auto valt door dak, bestuurster dood

Een 37-jarige Australische is vanochtend plaatselijke tijd om het leven gekomen bij een bizar ongeval. De vrouw is met haar auto door het dak van een huis gevlogen. Zowel auto als huis raakten hierbij zwaar beschadigd.

De vrouw reed op een weg in Tecoma, een voorstad van Melbourne, toen ze van de weg afraakte en via het talud werd gelanceerd. Ze ramde nog een hek om uiteindelijk via het dak in de woning te landen.

De bewoner werd ruw ruw wakker geschud en haastte zich naar de gesloopte woonkamer, om daar tot de ontdekking te komen dat de toegang naar de slaapkamer van zijn zoon was geblokkeerd door puin. Bewoner Simon Rodger wilde de nog bij bewustzijn zijnde bestuurster helpen, terwijl buren probeerden een brandje in de woning te blussen. "Het was een enorme klap", vertelt Rodger. "Een uur hiervoor zaten de kinderen nog in de woonkamer te spelen. Het feit dat de bestuurster is overleden, is erg verontrustend."

Gelukkig kon de tienjarige zoon snel worden gered via een in onbruik geraakte deuropening. Hij verblijft nu samen met zijn dertienjarige zus bij een familielid. De bestuurster is na enige tijd echter overleden. Nabestaanden van het slachtoffer leggen nu massaal bloemen neer bij het huis van Rodger, waaronder ook een vriend die juist voor haar reed toen het ongeluk gebeurde.

Foto's van de ravage zijn in het bronartikel te vinden.

Van Hanegem: "Feyenoord binnen drie jaar kampioen"

Leo Beenhakker ziet Feyenoord afglijden naar de middenmoot, maar Willem van Hanegem is bijzonder positief over de toekomst van de Rotterdammers.

De Zeeuwse krant PZC tekende tijdens een pers- en sponsorbijeenkomst van het WK driebanden enkele opvallende uitspraken op uit de mond van de oud-speler en -trainer van Feyenoord. "Het zou me tegenvallen als Feyenoord over drie jaar geen kampioen van Nederland is."

"Ik had gisteren Mario Been aan de lijn en ik heb hem gezegd dat als hij erin slaagt om deze ploeg bij elkaar te houden en dan vervolgens één of twee versterkingen weet te halen een titel een reële optie is", vervolgde De Kromme.

"Die Mokotjo, de jongen die van de week tegen Roda in de basis stond, kan binnen twee jaar één van de beste spelers van Europa worden. Bij Feyenoord zijn ze nog niet overtuigd van hem. Hij is in hun ogen te klein. Ach, dat is René van der Gijp napraten. Volgens hem moeten alle goede spelers minstens 2.09 meter lang zijn. Nou, de tien beste spelers van Europa zijn allemaal klein hoor. Geloof me nou maar."

Ex-K3'ster Kathleen krijgt een zoontje

Kathleen Aerts is al enige tijd zwanger, en sinds gisteren weet ze ook het geslacht. "Het wordt een jongetje!", laat de ex-K3'ster vandaag aan Belgische media weten.

Toevallig berichtte de Belgische krant Het Nieuwsblad nog over de blondine, maar was het geslacht bij het ter perse gaan nog niet bekend. "Bij de vorige controles lag de baby nooit goed, dus ik weet echt nog niet of het een meisje of een jongen wordt. Maar ik ben natuurlijk razend benieuwd", vertelde ze in een gisteren gepubliceerd interview.

Die informatie blijkt een dag later dus al weer te zijn achterhaald. De gynaecoloog wist haar gisteren tijdens een bezoekje eindelijk het geslacht te vertellen: een jongetje. "Al zal ik pas echt zeker zijn als ik eind januari mijn baby in mijn armen kan houden", lacht Kathleen.


Nu alleen Josje nog. Haar agenda kan ze hier naartoe PM'en

Noodlanding na bommelding Canadees vliegtuig

Een vliegtuig met 273 passagiers aan boord dat van Canada onderweg was naar Pakistan, is zaterdag geland in Stockholm omdat mogelijk explosieven aan boord zouden zijn.

Na het vertrek van het Pakistaanse toestel uit Canada had een vrouw de Canadese politie gebeld en gezegd dat een man aan boord explosief materiaal bij zich heeft. "Wij proberen in contact te komen met de man. Alle passagiers zijn nog aan boord en zitten rustig", aldus een zegsman van de politie van de Zweedse hoofdstad.

Man naait collega met kinderporno

Een Britse rechter heeft deze week ene Neil Weiner uit Londen veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf jaar wegens een duivels complot tegen een collega. De veertigjarige klusjesman op een middelbare school plaatste kinderpornofoto's op de computer van zijn chef, om hem vervolgens aan te geven bij de politie.

"Wat u hebt gedaan om een fatsoenlijk en eerlijk man erin te luizen is in mijn ogen zeer slecht", oordeelde rechter David Paget. "Het is moeilijk je een nog ergere daad voor te stellen." Paget en de andere aanwezigen moesten aanhoren hoe Weiner in 2006 een cd-rom naar de politie stuurde met hierop schokkende afbeeldingen van naakte kindertjes. Hij stuurde deze met de mededeling dat ze afkomstig waren van de laptop van meneer Thompson.

De politie deed in oktober 2006 een inval bij de conciërge, en trof op diens computer nog veel meer kinderporno aan. Thompson, die uiteraard werd opgepakt, vertelde de politie dat hij onschuldig was en erin was geluisd door collega's die hem niet mochten. Acht maanden later werd hij pas geloofd; er zouden geen stappen meer tegen hem worden ondernomen.

Weiner, die zelf uit was op het baantje van zijn chef, was het hier niet mee eens en lekte het verhaal uit aan lokale media. Thompson was hierna zijn leven niet meer veilig in zijn woonplaats. Zijn vrouw en hij werden bedreigd en bespuugd, en waren bang om hun huis te verlaten.

Het slachtoffer kwam zelfs weer terug als conciërge op de school waar hij al sinds 1993 werkzaam is. Zijn collega's keken hem echter met de nek aan, en maakten  hem het leven 'bijna ondraaglijk'. "Mijn leven en goede naam waren bijna gesloopt door een schurk die probeerde op monsterlijke wijze mijn goede reputatie om zeep te helpen", vertelde de 62-jarige, geboren Schot. "Dit moet het werk zijn van een verdorven geest."

Alle landen doen mee aan Gemenebest Spelen

Alle landen doen toch mee aan de Gemenebest Spelen in New Delhi. De voorzitter van de overkoepelende federatie, Michael Fennell, heeft dit  gezegd.

Verscheidene landen twijfelden de afgelopen dagen over deelname aan het sportevenement vanwege de onhygiënische omstandigheden in het atletendorp en de zorgen om de veiligheid in India. "Iedereen komt. Alle 71 landen doen mee aan de Spelen", aldus Fennell.

Een aantal sporters heeft zich op individuele titel wel teruggetrokken van de Spelen. Zij vinden het risico toch te groot. Fennell zegt dat de regering in India hard werkt om alles op tijd gereed te krijgen en de nodige aanpassingen te doen aan onder meer het atletendorp. De Gemenebest Spelen beginnen op 3 oktober.

Mes na 3 jaar uit hoofd verwijderd

Braziliaanse artsen hebben deze week een mes met een lemmet van tien centimeter uit het hoofd van een man gehaald. Het steekwapen heeft maar liefst drie jaar in de schedel van het slachtoffer gezeten.

Edeilson Nascimento raakte drie jaar geleden betrokken bij een kroeggevecht. Op de terugweg werd de 29-jarige bandenlapper aangevallen en kreeg hij een mes in zijn hoofd gedrukt.

Hierop ging de beste man destijds naar het ziekenhuis. De artsen durfden echter alleen het heft te verwijderen. Het hele mes verwijderen achtten zij te riskant voor zijn hersenen.

De drie opvolgende jaren beleefde Nascimento als een hel. Elke dag leed hij aan enorme hoofdpijn en besloot het risico te nemen om ook de rest uit zijn hoofd te laten verwijderen. En met succes.

Na een drie uur durende operatie is het chirurgen gelukt het lemmet te verwijderen. Gisteren wisten de media te vertellen dat de patiënt zich goed voelt. Waarschijnlijk mag hij volgende week weer naar huis.

Dobbelsteenavontuur gaat wereldwijd!

We moeten op de Weblog weer even reclame maken voor onze Travel-mods.... UIO-AMS wil weer graag op vakantie en wij moeten hem er weer bij helpen. Het recept kennen we ondertussen wel: de dobbelsteen mag bepalen hoe de reis er uit ziet.

Het eerste jaar moest het een euroland zijn, afgelopen jaar een land in Europa en voor de volgende reis gaan ze wereldwijd...

Kijk snel in het topic in Travel en bepaal hoe de vakantie van UIO_AMS en Costadibalkoni er uit gaat zien!

Wij gaan het zeker weer volgen!

Auxerre zonder Le Tallec tegen Ajax

Auxerre moet het in de Champions League-duels tegen Ajax stellen zonder aanvaller Anthony Le Tallec. De Fransman staat acht weken aan de kant met een blessure aan zijn rechter enkel. Hij liep de kwetsuur woensdag op bij een botsing met Adama Coulibaly op de training.

Aanvankelijk leek de blessure niet ernstig, maar nader onderzoek wees op beschadigde enkelbanden. Le Tallec gaat dinsdag onder het mes. Op die dag neemt Auxerre het in de Champions League op tegen Real Madrid. Op 19 oktober spelen de Fransen in Amsterdam tegen Ajax en op 3 november staat Auxerre - Ajax op het programma.

Een andere aanvaller, Ireneusz Jelen, is zaterdag tegen AS Nancy ook niet van de partij. De Pool heeft een knieblessure. Auxerre staat na zes wedstrijden op een teleurstellende negentiende plaats in de Ligue 1.

Maradona wil zijn baan als bondscoach terug

Diego Maradona heeft er alles voor over om zijn baan als bondscoach van Argentinië terug te krijgen. "Ik zou mijn leven ervoor willen geven om terug te keren bij het nationale team", zei de Argentijnse voetballegende vrijdag tegen de televisiezender Fox Sports. "Ik denk zeker dat ik een kans heb. Ik wil graag revanche nemen."

Maradona deed met Argentinië mee aan het WK in Zuid-Afrika. Maar zijn ploeg verloor in de kwartfinales kansloos met 4-0 van Duitsland. De Argentijnse bond besloot na de wereldtitelstrijd tot grote ontsteltenis van Maradona afscheid van hem te nemen. Sergio Batista is inmiddels aangesteld als interim-coach. De bond wil aan het einde van dit jaar een definitief besluit nemen over een nieuwe trainer.

Maradona wil zijn baan als bondscoach terug
Maradona wil zijn baan als bondscoach terug (Foto: ANP)

Aandewiel gaf Leonardo publiekswissel

Gert Aandewiel en John Karelse besloten donderdag kort voor het eindsignaal in het KNVB bekerduel tegen VVV-Venlo de Braziliaan Leonardo te wisselen. De aanvaller kreeg van zijn trainers een publiekswissel maar Leonardo reageerde anders dan werd verwacht.

De veelbesproken Braziliaan reageerde echter opnieuw woedend. "Wat denk je? Ik vind elke minuut belangrijk. Ook al waren er nog slechts twee minuten te voetballen, in die tijd had ik nuttig kunnen zijn voor de ploeg. Met een doelpuntje of een assist, want ik zag dat er ruimte op het veld kwam."

Nadat de aanvaller de woorden van zijn trainer hoorde reageerde hij schuldbewust. "Het was in het heetst van de strijd. Nogmaals, ik ben een gevoelsmens. En het liefste wil ik altijd spelen. Gelukkig dat we gewonnen hebben en een ronde verder zijn", aldus Leonardo.

Mido op de goede weg bij Ajax

Ajax haalde afgelopen zomer Ahmed Mido Hossam naar de ArenA. De Egyptische aanvaller is hard aan het werk om fit te geraken.

En volgens trainer Martin Jol is de voormalige aanvaller van onder meer West Ham United daar goed mee bezig. Jol denkt dat Mido nog een paar weken nodig heeft. "Dan heb ik het over wedstrijdritme." Want aan de conditie zal het volgens Jol niet liggen. "Die jongen is zo aan het vermageren, daar moet je voorzichtig mee zijn", grapte de trainer van de Amsterdammers.

Mido werd na het vertrek van Marko Pantelic genoemd als opvolger. Niet Mido, maar Mounir El Hamdaoui werd de nieuwe spits van Ajax. Waar Ajax vijf miljoen euro neertelde voor El Hamdaoui, moet Mido het doen met een prestatiecontract.

'Helft verpleegkundigen maakt fouten met medicatie'

Van de verpleegkundigen heeft bijna de helft dit jaar een fout gemaakt met het toedienen van medicijnen. Dat meldt het AD zaterdag op basis van een enquête van de Consumentenbond onder 406 verpleegkundigen. In totaal 45 procent zegt dit jaar een misser te hebben gemaakt.

Van de ondervraagden zegt 48 procent maandelijks te maken te hebben met medicijnfouten en zeventien procent wekelijks. De verpleegkundigen die de fout in gaan geven vooral verkeerde doseringen of geven medicijnen op een verkeerd tijdstip.

Ook fouten doordat recepten handgeschreven zijn komen nog steeds voor. Slordigheid, onoplettendheid en een te hoge werkdruk zijn naast een verkeerd voorschrift vaak de reden voor de fouten.


(Foto: Novum)

Been blijft vertrouwen op Castaignos

Mario Been zal voorlopig vertrouwen blijven houden in Luc Castaignos. De oefenmeester ziet in de jongeling een belangrijke speler voor de toekomst en hoopt dankzij hem geen offensieve winteraankoop te doen. "Hij heeft altijd mijn vertrouwen gehad en blijft nu een periode in het elftal staan."

Het niet hoeven doen van een aankoop in de winterstop zal Feyenoord goed uitkomen. Het ontbreekt de club tenslotte aan het geld om een goede nieuwe aanvaller aan te trekken. De hoop van Been ligt hierdoor al enige tijd op de jeugdopleiding van de stadionclub. Been geeft toe dat Castaignos nog niet foutloos is maar zal hem de tijd gunnen om zich te ontwikkelen tot een topschutter. "Hij weet in scoringspositie te komen en ik heb de hoop dat die ballen straks wel een doelpunt opleveren."

PVV'er Bosma tegen democratisering PVV

PVV-Kamerlid Martin Bosma ziet niets in democratisering van de PVV. De huidige partijvorm bespaart een hoop gedoe. Dat zegt hij zaterdag in een interview in het Nederlands Dagblad.

Fractiegenoot Hero Brinkman zei eerder dat hij wil dat zijn partij democratischer wordt ingericht. "De PVV moet een normale partij worden, met een partijbestuur, een congres en leden die inspraak hebben in het programma", zei hij eerder. Momenteel is oprichter van de partij Geert Wilders het enige lid van de PVV. Wilders gaf zelf eerder aan geen principiële bezwaren te hebben tegen een ledenstructuur.

Bosma, tevens de fractiesecretaris van de PVV, zegt zich niet te willen spiegelen aan de gevestigde partijen. Daarbij zijn de andere partijen in zijn ogen niet democratischer. De 'gestaalde kaders' zouden inspraak van leden in de weg staan. "Als je op een afdelingsvergadering van de PvdA iets wilde zeggen over de massa-integratie, werd je weggehoond door de oude garde."

Vooral via internet kan de achterban de wensen aangeven. Eventuele twisten blijven daardoor volgens hem makkelijker binnenskamers. "Dat maakt het leven een stuk prettiger."

'Agenten gekort op salaris bij te weinig boetes'

Agenten die onvoldoende bonnen uitschrijven worden gekort op hun salaris. Dat meldt De Telegraaf zaterdag op basis van een speciaal contract van de politie Rotterdam-Rijnmond dat de krant in bezit heeft. Agenten moeten volgens het stuk dit jaar minstens 120 bonnen uitschrijven, anders kunnen ze een deel van hun salaris vergeten.

Een paar jaar geleden zijn de bonnenquota uit de landelijke prestatieafspraken gehaald. De toenmalige minister wees hierbij op de eigen verantwoordelijkheid van de korpsen. De SP is woedend over het quotum. SP-Kamerlid Ronald van Raak noemt de salariskorting die agenten die te weinig boetes uitschrijven boven het hoofd hangt een perverse prikkel.

Een woordvoerder van de politie Rotterdam-Rijnmond stelt in een reactie in de krant dat bonnen schrijven bij het werk hoort en vindt het quotum zeker niet onhaalbaar. Gewone politiemensen zijn volgens de woordvoerder ongeveer tweehonderd dagen en zeker zes uur per dag op straat. Dan zouden ze 'wel honderden overtredingen' zien. Als agenten daar elke dag de ernstige uit halen, zouden ze de 120 boetes met gemak moeten kunnen halen.

Heineken vervangt bierglazen in horeca

Bierbrouwer Heineken introduceert half oktober in de horeca een nieuw bierglas. Dat heeft het bedrijf vrijdag gemeld. Deze 'Ellipse’, zoals de naam luidt, moet de komende maanden worden geïntroduceerd in alle horecagelegenheden die bier van Heineken schenken. Het gaat om in totaal 1,2 miljoen nieuwe glazen.

Volgens Heineken is het slanke glas beter gevormd om 'het perfecte biertje’ te kunnen tappen. Bovendien ligt het nieuwe glas beter in de hand van de bierdrinker. Ook is het glas lichter dan zijn voorganger, zodat horecapersoneel minder hoeft te tillen bij het serveren van een blad vol biertjes.

Heineken vervangt bierglazen in horeca
Heineken vervangt bierglazen in horeca (Foto: ANP)

'Minister langs files begeleid voor intern overleg'

Minister van Defensie Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) is maandag onder begeleiding van motorrijders van de marechaussee voorbij files geraasd om op tijd te zijn voor een intern overleg op zijn ministerie. De SP en de PvdA willen opheldering van de minister, aangezien een escorte eigenlijk alleen mag als er zwaarwegende redenen zijn, meldt De Telegraaf zaterdag.

De minister moest maandag van Den Helder naar Den Haag, waar hij volgens een woordvoerder van Defensie een overleg had met mensen die ook een drukke agenda hadden. In de ogen van PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink is een intern overleg echter geen zwaarwegende reden.

Uit naam van Van Middelkoop zou dit jaar in totaal vijftien keer om begeleiding zijn gevraagd.

'Vijftig aanslagen in Europa voorkomen'

Sinds de aanslagen van 11 september 2001 hebben veiligheidsdiensten zeker vijftig omvangrijke terroristische aanslagen van moslimextremisten in Europa voorkomen. Behalve in Nederland waren er ook doelwitten in Engeland, Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje.

Dat zeggen terrorismedeskundigen Glenn Schoen van Ernst & Young en hoogleraar Strategische Studies aan de Universiteit Leiden Rob de Wijk zaterdag in het AD. De twee baseren zich op rapportages van inlichtingendiensten, overheidsstukken, eigen onderzoek en bronnen.

In Nederland gaat het onder meer om plannen van leden van de Hofstadgroep. Ook werd in 2008 door de Nationale Recherche ernstig rekening gehouden met een zelfmoordaanslag door een Pakistaanse student, die deel zou hebben uitgemaakt van een terreurnetwerk dat vanuit Barcelona aanslagen in Europa voorbereidde.

Doelwitten van de moslimextremisten waren onder meer militaire bases, vliegvelden en winkelcentra. In de meeste gevallen wilden de terroristen zoveel mogelijk slachtoffers maken, zegt Schoen.

'Dode vrouw Farc lijkt niet op Tanja Nijmeijer'

De vrouw die in Colombia bij een aanval op een kampement van de Farc om het leven is gekomen, is vrijwel zeker niet de Nederlandse guerrillastrijdster Tanja Nijmeijer. Dat heeft de Colombiaanse minister van Defensie laten weten. De fysieke kenmerken van de omgekomen vrouw komen volgens hem niet overeen met die van Nijmeijer.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag liet ook al weten geen aanwijzingen te hebben dat de Nederlandse bij de aanval op het Colombiaanse kampement is omgekomen. Bij de aanval kwam de belangrijke Farc-leider, tevens oud-commandant van Nijmeijer, Mono Jojoy om het leven. Ook de huidige commandant van Tanja, Mauricio, werd gedood, meldt de Colombiaanse krant El Tiempo.

Bij de aanval kwamen in ieder geval twintig Farc-leden om het leven. Colombiaanse media suggereerden dat Nijmeijer mogelijk een van de slachtoffers was.

Den Haag herdenkt gevallenen 'Doodencel 601'

In de Scheveningse gevangenis vindt zaterdagochtend de herdenking plaats van de Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog in die penitentiaire inrichting door de nazi's zijn verhoord en berecht. Voorzitter Gerdi Verbeet van de Tweede Kamer legt om elf uur een krans bij 'Doodencel 601' in de cellenbarakken in de gevangenis. Daarna volgt een stille tocht over de gang langs de beruchte cel.

In de '601' wachtten ter dood veroordeelde verzetshelden in de oorlog op hun executie op de Waalsdorpervlakte. De ruimte verkeert nog in de oorspronkelijke staat. Op de muur staan inscripties die de gevangenen aanbrachten.

Het huis van bewaring in Scheveningen droeg tijdens de Tweede Wereldoorlog de bijnaam het 'Oranjehotel'. In de inrichting werden Nederlanders gevangen gezet en verhoord die zich tegen de Duitsers verzetten. De herdenking vindt sinds 1946 ieder jaar plaats op de laatste zaterdag in september of de eerste zaterdag in oktober.

Den Haag herdenkt gevallenen'Doodencel 601’
Den Haag herdenkt gevallenen 'Doodencel 601' (Foto: ANP)

Meeste steun voor verhoging tabaksaccijns

De accijnsverhoging op tabak is de populairste bezuinigingsmaatregel in de dinsdag gepresenteerde Miljoenennota. Zeventig procent van de Nederlanders is voor dit plan, meldt onderzoeksbureau Synovate vrijdag.

Ook tegenover de loonmatiging van ambtenaren (62 procent) en de bezuinigingen op inburgering (54 procent) staat een meerderheid van de Nederlanders positief. Een meerderheid van de GroenLinks- en PvdA-kiezers keurt de bezuinigingen op inburgering af, terwijl driekwart van de kiezers van de PVV, VVD en CDA de maatregel toejuicht. Iets meer dan de helft (52 procent) is tegen een lagere toeslag voor de kinderopvang.

Uit het onderzoek blijkt verder dat de partijen in de ogen van de kiezers ten opzichte van vorig jaar verder zijn gepolariseerd. De VVD en de PVV zijn rechtser geworden, terwijl de PvdA, de SP, ChristenUnie en D66 een ruk naar links hebben gemaakt.

Zo scoorde de PVV vorig jaar op een schaal van nul tot tien waarbij nul staat voor links en 10 voor rechts een 8,1 en dit jaar een 8,5. De PvdA kreeg vorig jaar een 3,6, tegenover een 2,8 dit jaar. Het CDA scoorde vorig jaar een 5,7 en dit jaar een 5,9.

Al-Qaida in Irak claimt aanslagen Bagdad

De Islamitische Staat van Irak -een aan Al-Qaida gelinkte beweging- heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor twee bomaanslagen vorige week in Bagdad waarbij zeker 31 mensen om het leven kwamen. Dat werd vrijdag bekendgemaakt.

De groepering zei in een verklaring dat het ministerie van nationale veiligheid en een winkel van de mobiele-telefoonaanbieder AsiaCell vorige week het doelwit waren omdat ze onafscheidelijk verbonden zijn met de door sjiieten geleide regering en haar optreden tegen opstandelingen.

"Onze teams vielen twee broedplaatsen van het kwaad aan die gebruikt werden als plekken van waaruit de Iraakse veiligheidsdiensten spioneerden", aldus de verklaring op een website van militanten.

Onder de Islamitische Staat van Irak vallen Al-Qaida in Irak en andere soennitische facties.

Dode en gewonden bij treinbotsing Tunis

Bij een botsing tussen twee treinen in een buitenwijk van de Tunesische hoofdstad Tunis is een persoon om het leven gekomen, 57 mensen raakten gewond. Dat heeft het persbureau TAP bekendgemaakt.

Volgens TAP was het ongeluk in de wijk Bir El Bey te wijten aan een 'totaal gebrek' aan zicht door een storm die de regio teistert. Een van de twee treinen ontspoorde.

De Tunesische ministers van binnenlandse zaken en van transport waren snel ter plaatse om de reddingsoperaties en het vervoer van de gewonden naar nabijgelegen ziekenhuizen te overzien. De meeste gewonden konden vrijdag al naar huis, een tiental mensen moet ter observatie in het ziekenhuis blijven.

Vlees veel te warm vervoerd

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft donderdagavond op de A1 een vrachtwagen aangehouden die vlees veel te warm vervoerde. De consumentenwaakhond mat temperaturen bij de karkassen van geslachte stieren van boven de 30 graden Celsius, terwijl de temperatuur onder de 7 graden Celsius moet liggen.

De lading was afkomstig van een slachthuis in Gelderland. Tegen de transporteur en tegen het slachthuis waar de karkassen vandaan kwamen wordt proces-verbaal opgemaakt.

Stropers doden honderden dieren in Zimbabwe

Stropers hebben in een natuurreservaat in het zuiden van Kenia honderden dieren gedood en kilometers hekwerk vernield. Dat meldt een Zimbabwaanse dierenbeschermingsorganisatie vrijdag.

Volgens medewerkers van de Zimbabwaanse Dierbeschermingseenheid doodden de stropers de afgelopen twee maanden zeker driehonderd zebra's voor hun huid. Deze week werden ook zeven Afrikaanse antilopen gedood.

Volgens de groep won de eigenaar van het reservaat een rechtszaak om de stropers van het land af te zetten, maar dat werd genegeerd. "Het is tragisch. De autoriteiten hebben gefaald om op de naleving van het juridisch bevel toe te zien en de slachtpartij duurt voort", zegt Johnny Rodrigues, hoofd van de eenheid.

De populatie zebra's in het natuurreservaat is van 870 gedaald tot 160 , een verlies van 710 dieren, aldus de groep. Daarnaast werden bijna 560 elanden gedood en trof de eenheid dode gnoes aan. Zeven kilometer aan hekwerk werd gestolen om vallen mee te maken, aldus de organisatie.

De organisatie vermoedt dat de huiden van de zebra's naar buurland Zuid-Afrika zijn gesmokkeld, van waaruit veel stropers opereren.

Proces 'parachutemoord' België van start

Het proces tegen een Belgische parachutespringster die ervan verdacht wordt de parachute van de minnares van haar vriend te hebben gesaboteerd, is vrijdag begonnen. Volgens de aanklagers maakte Els Clottemans de parachute van haar goede vriendin Els Van Doren vier jaar geleden onklaar, omdat ze hun Nederlandse vriend Marcel Somers voor zichzelf wilde hebben. Clottemans heeft altijd ontkend.

De zaak houdt in België de gemoederen bezig sinds Van Doren op 18 november 2006 van vier en een halve kilometer naar beneden stortte nadat haar parachute niet opende. Haar val werd gefilmd met de camera die op haar helm was gemonteerd. De getrouwde vrouw, moeder van twee kinderen en enthousiast parachutespringster, sprong samen met Clottemans en Somers uit een vliegtuig om trucs in de lucht te doen.

Clottemans werd hoofdverdachte toen ze uren voor haar tweede verklaring bij de politie zelfmoord probeerde te plegen, een maand na het incident. Uit het onderzoek was toen al gebleken dat beide vrouwen een relatie met dezelfde man hadden.

De aanklagers verdenken Clottemans ervan twee cruciale lijnen van de parachute van Van Doren te hebben doorgesneden, maar er is echter geen hard bewijsmateriaal. Door middel van indirect bewijsmateriaal hopen de aanklagers dat Clottemans veroordeeld zal worden.

"Als parachutespringer had ze de kennis en mogelijkheid om de parachute te saboteren", zo is te lezen in de aanklacht. "Bovendien had ze een relatie met Marcel, die ook een relatie met het slachtoffer had, iets wat haar een motief geeft omdat ze hem voor zichzelf wilde hebben."

Van Doren bracht de meeste weekeinden door met het maken van parachutesprongen, meestal met Somers. Nadat de twee minnaars werden, raakte Van Doren ook bevriend met Clottemans die uiteindelijk net als zij het bed met Somers zou delen. Een week voor de dood van Van Doren, waren ze alle drie bij Somers thuis. Clottemans sliep in de woonkamer, de andere twee in de slaapkamer. Volgens de aanklagers zou Clottemans toen de parachute onklaar hebben kunnen maken. Het werd vrijdag niet duidelijk of Van Doren wist dat ook Clottemans het bed met Somers deelde.

"Ze moeten bewijzen dat ze iets hebben, maar ze proberen dat al vier jaar en het gaat ze tot nog toe niet erg goed af", zegt Vic Van Aelst, advocaat van Clottemans. "We zullen niet ontkennen dat mevrouw Clottemans wat problemen heeft gehad", zei hij. "Maar ze is zeker geen psychopaat."

Het proces werd vrijdag geopend met het selecteren van de juryleden en duurt waarschijnlijk een maand. De interesse van de media was zo groot dat er een aparte ruimte voor journalisten werd ingericht zodat die de gebeurtenissen op afstand konden volgen.


Proces 'parachutemoord' begonnen (Foto: Novum)

China eist excuses van Japan

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zaterdag excuses geëist van Japan, voor het arresteren en vasthouden van een Chinese kapitein. Het ministerie bracht een verklaring naar buiten, kort nadat de kapitein op Chinese grond terug was.

"De detentie, het onderzoek en elke vorm van juridische maatregelen genomen tegen de Chinese trawler en de bemanning, zijn onwettig en ongeldig", aldus de verklaring. "De Japanse zijde moet excuses maken en compensatie verstrekken voor het incident."

De kapitein werd opgepakt na een aanvaring met de Japanse kustwacht in betwiste wateren. Het incident had op 7 september plaats in een gebied dat door Japan, China en Taiwan geclaimd wordt.

Man overleden door steekpartij Amsterdam

Een 50-jarige man is vrijdagavond overleden nadat hij was neergestoken in het Sarphatipark in Amsterdam. Dat heeft de politie vrijdag gemeld.

De man werd even na zes uur neergestoken. Het slachtoffer werd ter plaatse door de hulpdiensten gereanimeerd, maar overleed later toch in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

De politie kan verder nog niets zeggen over de toedracht van het misdrijf.

Mourinho: "Barça krijgt punten cadeau"

Zoals ieder seizoen zullen ook dit jaar FC Barcelona en Real Madrid gaan strijden om het kampioenschap in Spanje. Trainer José Mourinho zal met Real Madrid proberen om Barça van de troon te stoten. De voormalige trainer van FC Porto, Chelsea en Inter zegt op de website van Real Madrid dat concurrent Barcelona te vaak punte cadeau krijgt.

Mourinho haalt als voorbeeld Sporting Gijon aan. Die club hield woensdag tegen Barcelona een paar basiskrachten op voorhand aan de kant. "We zullen waarschijnlijk heel veel punten moeten halen om de landstitel te winnen, zeker als sommige teams snel opgeven tegen Barcelona. Ze geloven dat ze niet kunnen winnen en geven dan gewoon op. Als dat vaak gebeurt, is het voor ons nog moeilijker."

Vorig seizoen duurde het lang voordat de titelstrijd beslist was in Spanje. Ook dit seizoen lijken Barça en Real weer aan elkaar gewaagd. De Koninklijke gaat aan kop, gevolgd op één punt door Barcelona.

Chelsea drie weken zonder Kalou

Chelsea moet het ongeveer drie weken stellen zonder Salomon Kalou. De Ivoriaanse aanvaller heeft last van een dijbeenblessure die hij woensdag opliep in de League Cup-wedstrijd tegen Newcastle United. "Medische tests hebben uitgewezen dat het een week of drie gaat duren", wist trainer Carlo Ancelotti. "Ik verwacht hem terug na de interlandweek begin oktober."

Ook Yossi Benayoun kwam niet zonder kleerscheuren uit de wedstrijd tegen Newcastle, die overigens door Chelsea met 4-3 werd verloren. De Israëliër, die deze zomer werd overgenomen van Liverpool, liep een kuitblessure op en is daar ook ongeveer drie weken zoet mee.


(Foto: Novum)

Vergne test Toro Rosso in Abu Dhabi

Scuderia Toro Rosso zal in november bij de Young Driver Test in Abu Dhabi gebruik gaan maken van de diensten van Jean-Eric Vergne. De 20-jarige Fransman maakte dit jaar indruk door met overmacht de titel in de Britse Formule 3 te pakken.

Vergne maakt onderdeel uit van het Red Bull Junior Team en heeft al wat Formule 1-ervaring omdat hij in juli tijdens het Goodwood Festival of Speed enkele meters aflegde. Vergne kan dit jaar in de Britse Formule 3 nog een record breken. De Fransman staat nu op dertien zeges en heeft het record van Jan Magnussen uit 1994 van veertien races binnen handbereik.

WWE SvR 2011 laat Universe Mode zien

THQ brengt in hun nieuwe deel van hun jaarlijkse serie Smackdown vs Raw een nieuwe mode, die ervoor moet zorgen dat de hele game in één mode samenkomt. Deze mode heet de WWE Universe mode. Hierin volg je een eindeloos lang verhaal van rivaliteit en liefde, maar dan wel met stalen stoelen.

Volgens de makers is deze mode een soort van 'Exhibition+', je speelt namelijk gewoon de normale shows af, maar elke nieuwe show wordt door de computer aangemaakt. Dit doen ze niet zomaar, maar dit past de computer aan naar de manier waarop jij speelt. Hierdoor moet het spel volgens THQ erg lang leuk blijven en zal dit de gamemode zijn waarom deze game hoog gaat scoren. Hieronder is een uitleg en gameplaybeelden van 'WWE Universe' te zien. De game komt 29 oktober uit op alle consoles.

 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.