Nazihelmpjes, gewoon bij uw buurtsuper

Stond vier jaar geleden ons land nog op haar achterste benen toen ten tijde van het WK in Duitsland oranje Nazi-helmpjes werden verkocht, in Turkije gaan ze nog een stapje verder. Daar blijken heuse replica's van Nazi-helmen in de supermarkt te liggen, compleet met het welbekende SS-logo.

De ontdekking werd gedaan door Britse toeristen die naar Turkije waren afgereisd voor een vakantie. De Britten waren geschokt toen zij de replica's in de schappen zagen liggen van een supermarkt in het Turkse Bodrum, die eigendom is van de Britse supermarktketen Tesco.

Duur zijn de niet van echt te onderscheiden helmen overigens niet. Voor slechts een tientje is die van jou. "Jack draait zich om in zijn graf", denkt een vijftigjarige lezer van kwaliteitskrant The Sun, die de helmen in Turkije op de foto zette. "Ik kon het niet geloven. Ik kwam er voor boodschappen, en stuitte er op dit Nazi-helmpje."

De supermarkt prijst de Nazi-memorabilia aan als 'Siyah Nazi Kaski', oftewel zwarte Nazi-helmen. De helm is met name populair onder bikergangs, vooral de Hells Angels. "Het product werd slechts verkocht in een vestiging", laat Tesco in een reactie weten. "Het is direct uit de schappen gehaald toen we dit gewaar werden. We bieden onze excuses aan aan een ieder die er aanstoot aan heeft genomen."