FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 10 juli 2010

Cuba begint vrijlating dissidenten

Het communistische bewind van Cuba is begonnen met de vrijlating van politieke gevangenen. Het zou om een kleine groep gaan, maakten families van de dissidenten zaterdag bekend.

Het regime stemde eerder in met de vrijlating van 52 politieke gevangenen na bemiddeling door de Rooms-Katholieke Kerk in Cuba. Het gaat om de grootste groep politieke gevangenen die op vrije voeten komt sinds 1998. Toen werden 101 van de ongeveer driehonderd gevangen dissidenten vrijgelaten na een bezoek van paus Johannes Paulus II (1920-2005).

Cuba kwam in februari internationaal zwaar onder vuur te liggen na de dood van een dissident die in hongerstaking was gegaan.

Lazio-aanvoerder Rocchi: "We moeten Europa weer in"

Het afgelopen seizoen verliep voor Lazio dramatisch en behoort tot één van de meest teleurstellende seizoenen van de club in de laatste jaren.

De biancocelesti streden het vorige seizoen tegen degradatie, maar wisten het hoofd boven water te houden. Aanvoerder Tommaso Rocchi heeft zijn ploeggenoten opgeroepen om het komende seizoen voor een beter verloop te zorgen.

"Het afgelopen jaar is voor ons zeker niet goed gelopen. We hebben een aantal fouten begaan die we absoluut niet opnieuw mogen begaan", aldus Rocchi tegenover SkySport24. "Er heerst een groot verlangen om deze club weer terug te brengen waar het behoort: Europa."

"Allereerst vind ik het belangrijk dat Lazio het komende seizoen weer goed gaat presteren. Als ik daarna weer in aanmerking kom voor een plaats in de nationale ploeg zie ik dat als een beloning voor mijn inzet", zo besloot de 32-jarige aanvaller over zijn eventuele rentree in de nationale ploeg van Italië.

KNMI geeft weeralarm af

Het KNMI heeft  voor vannacht en morgen een weeralarm afgegeven voor een groot deel van Nederland, voornamelijk het midden. Het weeralarm geldt voor de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland, Utrecht, Gelderland, Flevoland en Overijssel. Daar trekken de komende uren zeer zware onweersbuien over, met zware regenval en hagel. Ook zijn er flinke windstoten.

De buien hebben in sommige plaatsen al voor flink wat schade gezorgd. In Tilburg zijn er bijvoorbeeld bomen omgewaaid.

Spanje met Pedro of Torres

Bondscoach Vicente del Bosque maakt morgenavond pas vlak voor de finale op het WK tegen het Nederlands elftal bekend of hij Pedro of Fernando Torres een basisplaats geeft. Dat verklaarde hij vanavond vlak voor de laatste training van zijn ploeg voor het duel met Oranje.

Aanvaller Torres kon dit WK nog niet echt overtuigen. Hij moest daarom tijdens de halve finale van het WK tegen Duitsland plaatsmaken voor Pedro. "Het heeft geen zin om nu te zeggen wie tegen Nederland start", aldus Del Bosque. "We hebben 23 uitstekende spelers die allemaal kunnen beginnen."

Passanten schakelen gewapende overvaller uit

Drie mannen uit Oirsbeek hebben zaterdagavond in hun woonplaats een overvaller tegen de grond gewerkt toen die een vuurwapen op het hoofd van een automobiliste zette. De 34-jarige man, die vlak voor sluitingstijd een supermarkt in Oirsbeek overvallen had, wilde haar volgens de politie dwingen met hem weg te rijden om met de buit te ontkomen.

De verdachte zou eerder zaterdag samen met een handlanger een overval op een winkel in Hoensbroek hebben geprobeerd te plegen, maar dat mislukte. In Oirsbeek probeerde het tweetal het nog eens in een supermarkt aan de Markt. Daarbij maakte de 34-jarige onder bedreiging van een vuurwapen een geldbedrag buit. Zijn handlanger ging er daarna op een scooter vandoor.

Hijzelf zette een vuurwapen op het hoofd van de bestuurster van een toevallig passerende cabriolet om er met het geld vandoor te kunnen gaan. De drie mannen, die toevallig passeerden, voorkwamen dat door op de man te duiken en hem uit te schakelen.

Rus start in Palermo tegen Peng

Tennisster Arantxa Rus zal in de eerste ronde van het WTA-toernooi in Palermo uitkomen tegen Shuai Peng. De Chinese is voor het toernooi in Italië als zesde geplaatst.

Peng bezet momenteel de 44ste plek op de wereldranglijst. Dit jaar haalde ze al de halve finale in Estoril. Een keer eerder stonden de twee dames tegen elkaar. Twee jaar terug was de Chinese met 6-1 en 7-5 te sterk voor de Nederlandse. Rus speelt al haar vierde WTA-toernooi op rij. In Bastad bleef ze steken in de tweede ronde.

Xavi: Sneijder en ik niet de beste ter wereld"

Xavi en Wesley Sneijder, sterspelers van respectievelijk Spanje en Nederland, worden genoemd als beste voetballers ter wereld. Xavi is echter van mening hij noch Sneijder zich de beste speler ter wereld mag noemen.

Xavi is samen met FC Barcelona-ploeggenoot Andrés Iniesta de drijvende kracht voor La Roja. Toch is de spelbepaler niet bezig met zijn status. De prestatie is uiteindelijk belangrijker voor Xavi.

"Ik ben daar niet zo mee bezig. Ik vind het veel belangrijker dat we wereldkampioen worden. Ik vind mezelf of Sneijder ook niet de beste voetballer van de wereld. Dat is Lionel Messi. Helaas voor hem is Argentinië al uitgeschakeld", aldus Xavi op een persconferentie.

Xavi blikte ook vooruit op de finale. "Balbezit wordt heel belangrijk tijdens de eindstrijd. Duitsland kon in de halve eindstrijd niet voorkomen dat wij heel vaak de bal hadden. De vraag is of Nederland dat wel lukt. Die ploeg speelt namelijk een beetje hetzelfde als Spanje. Nederland wil ook het spel bepalen."

Yamamoto content met kwalificatie voor HRT

Japanner Sakon Yamamoto kijkt tevreden terug op zijn allereerste kwalificatie voor Hispania. Dit weekend mag hij ook de race rijden. De coureur kwalificeerde zich als laatste van alle rijders, maar was maar een fractie langzamer dan concurrent Karun Chandhok.

 "Ik ben erg tevreden over mijn kwalificatieresultaat, want de omstandigheden op de baan waren niet gemakkelijk, door de veranderlijke wind", zei Yamamoto, die eerder voor Super Aguri en Spyker in de Formule 1 reed. "Ik had eigenlijk nog iets sneller willen gaan, maar de balans van de auto was in de middag net een beetje anders dan in de ochtend. Dat is iets waar we straks nog naar moeten kijken. Ik kijk nu uit naar de race. Ik zal mijn uiterste best doen om iets terug te doen voor het team."

Na de race op Silverstone zal Bruno Senna weer plaatsnemen in de bolide.

 

Virgin hoopt op mooi gevecht met Lotus

Langzaam maar zeker is Virgin concurrent Lotus in aan het halen. Coureur Timo Glock zat in de kwalificatie maar een paar tienden achter Heikki Kovalainen en start morgen vanaf de twintigste stek. Teamgenoot Lucas di Grassi was iets langzamer dan Jarno Trulli en mag plaatsnemen op startplek 21.

"We hadden tijdens de trainingen erg veel technische problemen waardoor we niet goed aan de afstelling hebben kunnen werken", zei Glock. "We gingen dus vrijwel blind de kwalificatie in. De auto deed het uiteindelijk nog redelijk goed, ondanks dat hij nog steeds niet goed staat afgesteld. We zaten erg dicht bij Lotus, dus dat is erg positief. Ik hoop nu dat we een mooi gevecht met Lotus kunnen hebben in de race."

Di Grassi liet weten: "We hebben de auto flink weten te verbeteren sinds de laatste race. De wagen voelt nu veel beter aan en ik kijk nu erg uit naar de race."

Van Marwijk: "Moeten durven voetballen"

Bert van Marwijk hamert erop dat Oranje morgen onbevangen aan de WK-finale tegen Spanje moet beginnen. "We moeten durven te voetballen en moeten onszelf zijn", zegt de bondscoach op de persconferentie aan de vooravond van de eindstrijd. Hij beschikt in ieder geval over een compleet fitte selectie. "En dat is al vrij uniek."

De spelers van Oranje werkten vandaag een ontspannen programma af. "We hebben 's ochtends wat gewandeld en zijn in de dierentuin van Johannesburg geweest", vertelt Van Marwijk. "Daarna heb ik de gebruikelijke voorbespreking gedaan en daarna zijn we, een half uur eerder dan gepland, gaan trainen."

Het Soccer City, waar morgen de finale wordt gespeeld, is voor Oranje geen onbekend terrein. De ploeg speelde er de met 2-0 gewonnen openingswedstrijd tegen Denemarken. "Het is wel fijn dat we vandaag weer even op hoogte hebben kunnen trainen", anticipeert hij op het 1.700 meter boven zeeniveau liggende stadion. "Het blijft moeilijk om je in te stellen op de onverwachte bewegingen die de bal hier kan maken."

De la Rosa: "Ik ben een erg gelukkig man"

Coureur Pedro de la Rosa had een glimlach van oor tot oor na de kwalificatie in Engeland. De Spaanse rijder van Sauber kent tot op heden geen goed seizoen, maar bracht daar door middel van een negende startplek verandering in. Teamgenoot Kobayashi kende een moeilijkere dag en eindige pas als twaalfde, maar heeft tegelijkertijd een goed gevoel over morgen.

"Ik ben vandaag een erg gelukkige man, aangezien ik mijn beste startpositie van het jaar heb weten te behalen. We hadden al verwacht dat we hier goed zouden presteren, en dat is ook uitgekomen", aldus De la Rosa. "De nieuwe onderdelen die we al mee hadden genomen naar Valencia werken hier ook goed, net als wat kleine updates die we voor Silverstone hadden meegenomen."

"De auto is zeker beter geworden, maar het was erg moeilijk om een goede ronde te rijden. De ene bocht ging het goed, een bocht later ging het verkeerd. Ik had gewoon een sterk wisselend gripniveau", zei Kobayashi. "In de race zal het een ander verhaal zijn en met een twaalfde startplek heb ik zeker een goede kans op punten."

Duitsland wint troostfinale van Uruguay

Duitsland is de winnaar geworden van de troostfinale van het WK voetbal 2010. Die Mannschaft won in een enerverende wedstrijd met 3-2 van Uruguay, het land dat in de halve finale zijn meerdere moest erkennen in Oranje. De ploeg van bondscoach Löw wordt door deze zege derde op het WK.

Dennis Aogo had in het begin van de wedstrijd al met een rode kaart van het veld gemoeten. De verdediger maakte een smerige overtreding op Diego Pérez. Arbiter Archundia deed het af met een gele kaart, waar rood op zijn plaats was. Arne Friedrich was na tien minuten dichtbij de openingstreffer, maar de verdediger kopte op de lat. In de rebound probeerde Thomas Müller het eens. Ook hij slaagde er echter niet in om Fernando Muslera te passeren.

Na bijna twintig minuten spelen schoot Müller alsnog raak. Muslera kreeg een afstandsschot van Bastian Schweinsteiger niet onder controle, waarna de Duitse aanvaller in de rebound wel scoorde. Daarmee werd hij gedeeld topscorer van dit WK voetbal. Niet veel later probeerde Sami Khedira het ook eens, maar schoot de bal naast. Aan de andere kant was het Diego Forlán, die dichtbij een treffer was, maar miste uiteindelijk.

Een fout van Schweinsteiger leidde toch de gelijkmaker voor Uruguay in, waarna Luis Suárez de bal naar Edinson Cavani stuurde. De aanvaller schoot de bal uiteindelijk voorbij Hans-Jörg Butt. Na de tweede treffer van de wedstrijd bleven beide ploegen ervoor gaan, waardoor het geheel in een aantrekkelijke wedstrijd ontaardde. Op slag van rust kreeg Suárez nog een enorme kans. De aanvaller van Ajax presteerde het echter om de bal, oog in oog met Butt, voorlangs te schieten. Voor Duitsland was Cacau nog gevaarlijk. Ook hij slaagde er niet in om zijn land voor rust op voorsprong te zetten.

De twee ploegen begonnen ongewijzigd aan de tweede helft. Vlak na rust was de eerste mogelijkheid voor Suárez, Cavani liep door op Butt die de bal losliet en kreeg zo de bal voor zijn voeten. Hij liet het schot vervolgens over aan Suárez, maar zijn slecht ingeschoten bal werd gered door Butt ten koste van een hoekschop.

Arévalo ontfutselde even later Duitsland de bal en kon een prima voorzet afleveren op Forlán, die met een prachtig schot voor de 2-1 zorgde. Uruguay kon niet lang genieten van de voorsprong, een voorzet van Boateng werd volledig verkeerd berekend door Muslera, waardoor Jansen de 2-2 binnen kon koppen. Niet veel later ging Özil voor meer Duits succes, maar hij nam teveel hooi op zijn vork in het Uruguayaanse strafschopgebied.

De volgende die op de bon ging was Diego Pérez, de middenvelder had al enkele overtredingen op zijn naam staan. De overtreding op Schweinsteiger was de druppel voor een gele kaart. Suárez probeerde het eens van grote afstand, maar zijn inzet werd gestuit door Butt. Een vermeende terugspeelbal aan Uruguayaanse zijde zorgde voor veel consternatie op de Duitse bank, scheidsrechter Archundia zag er echter niets in.

Een combinatie van Cavani en Forlán zorgde ervoor dat laatstgenoemde oog in oog kwam met de Duitse keeper. Helaas was de hoek te klein en lag de keeper uitstekend in de weg. Een goede actie van Suárez, waarbij hij Friedrich door de benen speelde, werd in de kiem gesmoord door Schweinsteiger, die wel ten koste ging van een corner. Die hoekschop kwam voor de voeten van Suárez, maar zijn schot ging huizenhoog over.

Een vlot opgezette aanval van Duitsland kwam aan de linkerkant bij Jansen, hij sneed naar binnen en schoot richting het doel. Zijn inzet ging net naast. De eerste wissel van de wedstrijd was voor Duitsland; Cacau werd eruit gehaald en vervangen door Stefan Kießling. Een flitsende actie van diezelfe Kießling zorgde voor het volgende gevaar. Zijn schot belandde op de vuisten van Muslera, in de rebound werd hij buitenspel gevlagd.

Ook Uruguay wisselde, in de 77e minuut werd Pérez naar de kant gehaald en vervangen door Gargano. Even later was het wederom Kießling die dichtbij een voorsprong voor Duitsland was. Een voorzet van Boateng vanaf de rechterkant was te scherp voor de spits, die een meter te kort kwam. Toni Kroos mocht vervolgens zijn opwachting maken in Die Mannschaft, hij verving Marcell Jansen.

Een hoekschop van de Duitsers vanaf de rechterkant zorgde voor paniek in de Uruguayaanse defensie. In de kluts kwam de bal voor het hoofd van Khedira, die de bal in de verre hoek kon koppen: 3-2. In de 87ste minuut kon Boateng met een hard schot in de korte hoek Muslera niet verrassen. Een minuut later zette Boateng Kießling vrij voor Muslera, de jonge spits schoot echter over.

Suárez eiste de hoofdrol op in de extra tijd. Op de rand van de zestien werd de Ajacied vastgehouden door Friedrich, waardoor hij makkelijk ging liggen en het Friedrich geel opleverde. De vrije trap van Forlán die daarop volgde spatte uiteen op de lat en daarmee was dit het laatste wapenfeit van deze troostfinale.


 

Uruguay

2 - 3

Duitsland

28' Cavani
51' Forlán
   20' Müller
 56' Jansen
 82' Khedira
 
 Gele kaart: Pérez (Uruguay), Aogo, Cacau, Friedrich (Duitsland)
 
Stadion: Nelson Mandela Bay Stadium, Port Elizabeth
Toeschouwers: 36.254
Arbiter: Archundia (Mex)
 
Opstelling:   Opstelling:
Muslera
Fucile
Lugano
Godín
Cáceres
M. Pereira
Pérez (Gargano/77)
Forlán
Arévalo
Cavani (Abreu/89)
Suárez
  Butt
Boateng
Mertesacker
Friedrich
Aogo
Müller
Khedira
(Tasci/90+1) Özil
Schweinsteiger
(Kroos/81) Jansen
(Kießling/73) Cacau

Diefstal kabels vertraagt Eurostar-treinen

Het Eurostar-treinverkeer tussen Londen, Parijs en Brussel heeft zaterdag te lijden gehad onder een poging kabels te stelen. Tientallen treinen reden met aanzienlijke vertragingen.

De Franse politie arresteerde vier mannen die probeerden kabels te verwijderen. De poging leidde tot stroom- en seinstoringen. Ook andere hogesnelheidsverbindingen in Frankrijk hadden te kampen met vertragingen.

Een dag eerder was het Eurostar-verkeer tussen Londen en Parijs enkele uren onderbroken door rook in de tunnel onder het Kanaal.

Deel A12 dicht door omgewaaide bomen

De A12 tussen Gouda en Reeuwijk richting Utrecht is zaterdagavond afgesloten door omgewaaide bomen op de weg. Door het noodweer dat over Nederland trekt zijn er bij Bodegraven bomen omgewaaid. Dat meldt de VerkeersInformatieDienst (VID).

Het KNMI kondigde eerder een weerwaarschuwing af. Weggebruikers wordt geadviseerd de A12 tussen Gouda en Utrecht te mijden. De VID verwacht dat het zware weer tot meer overlast zal leiden. Een gebied met veel neerslag, onweer en harde wind trekt vanuit het zuiden over Nederland.

ESA neemt kijkje op asteroïde

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA gaat op een afstand van zo'n 280 miljoen kilometer van de aarde, tussen Mars en Jupiter, een kijkje nemen op de asteroïde Lutetia. Niet eerder is een asteroïde van zo dichtbij bestudeerd.

Een ruimtesonde van de ESA, de Rosetta, vliegt zaterdag op 3200 kilometer afstand langs Lutetia om gedurende twee uur tal van opnamen te maken met speciale camera's met een hoge resolutie.

Lutetia werd honderdvijftig jaar geleden ontdekt, maar de asteroïde bleef tot kort geleden nooit meer dan een lichtpuntje aan de hemel. Door vanaf de aarde beelden te maken van de asteroïde ontstond een vaag idee van de steenklomp met een diameter van zo'n 132 kilometer.

De Rosetta is in 2004 gelanceerd voor een missie naar de komeet 67P/Choerjoemov-Gerasimenko. De komeet wordt in 2014 bereikt.

Gay te sterk voor Powell in Gateshead

Bij de Diamond League-wedstrijden in Gateshead heeft de Amerikaanse sprinter Tyson Gay de 100 meter gewonnen. Gay was onder anderen Asafa Powell te snel af.

Het tweetal maakte er een spannend duel van waarin Gay net iets sneller was. Met een lichte tegenwind kwam hij tot 9,94. Powell kwam in 9,96 over de finish.

Eric Cadée was de enige Nederlander die in Engeland actief was. Bij het discuswerpen werd hij met een worp van 61,28 achtste.

Hordenloper Johnson stopt

Hordenspecialist Allen Johnson zet een punt achter zijn loopbaan. De voormalig wereld- en olympisch kampioen op de 110 meter maakte dit bekend tijdens de Diamond League-wedstrijden in Gateshead, waar hij zich na de warming-up overigens voor afmeldde.

"Ik ben op het punt gekomen dat mijn lichaam het allemaal niet meer aankan. Ik wil wel iets teruggeven door middel van het trainen van hordenlopers of sprinters. Ik ga het missen, ik heb veel plezier gehad," aldus de inmiddels 39-jarige Johnson.

Extra parkeerplekken bij huldiging Oranje

De gemeente Amsterdam richt rond de huldiging van het Nederlandse elftal dinsdag vier extra parkeerplaatsen in aan de rand van de stad. Omdat de binnenstad zo goed als onbereikbaar zal zijn, adviseert de gemeente om hier te parkeren en het laatste stuk met het openbaar vervoer of te voet af te leggen.

De parkeerterreinen zijn dinsdag van 07.00 uur tot 21.00 uur geopend. Oranjefans kunnen hun auto kwijt bij de Houthavens en Afrikahaven, Amsterdam RAI, Schiphol en Arena Poort. Bij de Amsterdam Arena is een speciaal parkeerterrein voor touringcars. Op de parkeerterreinen geldt het normale parkeertarief. In totaal is er plek voor 14.600 auto's. Op de website van de gemeente zijn de precieze locaties en de routes naar de parkeerplaatsen te vinden.

Dinsdag wordt het Nederlands elftal op het Museumplein in Amsterdam gehuldigd. Als Nederland zondag wereldkampioen wordt is er ook een rondvaart door de grachten.

Tour 8: Strijd in Jura

Eindelijk strijd. De renners hadden waarschijnlijk een voorbeeld genomen aan Barredo en Costa die gisteren na de aankomst op de vuist gingen. “Hijo de puta” riep Ruiz Costa naar Barredo en als je weet dat putin Frans is voor hoer, snap je ook al snel wat hij in het Spaans zei. Ze kregen na die knokpartij natuurlijk wel de prijs voor de strijdlustigste renner, maar kregen toen weer ruzie, omdat ze hem moesten delen.

Schade door noodweer in Tilburg

Noodweer heeft vanavond in Tilburg schade veroorzaakt. Door een windhoos vielen op twee plaatsen in de stad bomen op auto's en ook hagel zorgde voor schade.

Het slechte weer komt momenteel vanuit het zuiden het land binnen. Het omslaande weer zorgt voor enige verkoeling, maar ook voor ondergelopen straten.

Het KNMI waarschuwt voor zware regen- en onweersbuien die over het land naar het noorden trekken. Voor het hele land geldt vandaag en morgen code oranje.

[Tour] Uitslag en standen na zevende etappe

Vandaag werd de zevende etappe verreden in de Tour de France, van Tournus  naar Station des Rousses. Elke avond na de etappe om 20:30 uur de uitslag van de etappe en de standen na de rit.


Uitslag zevende etappe:

# Naam ploeg tijd
1 Sylvain Chavanel (Fra)
Quick Step 4:22.52
2 Rafael Valls (Spa) Footon + 0,57
3 Juan Man.Gárate (Spa) Rabobank + 1,27
4 Thomas Voeckler (Fra) Bouygues + 1,40
5 Mathieu Perget (Frai) Caisse d'Epargne z.t
6 Daniel Moreno (Spa) Omega Pharma-Lotto z.t
7 Pierrick Fédrigo (Fra) Bouygues + 1,47
8 Ryder Hesjedal (Noo)
Garmin z.t
9 Rubén Plaza (Spa) Caisse d'Epargne z.t
10 Eros Capecchi (Ita) Footon z.t
37 Robert Gesink Rabobank z,t.
51 Bram Tankink Rabobank + 4,00
113 Lars Boom Rabobank + 19,14
127 Koos Moerenhout Rabobank z.t.
140 Maarten Tjallingii Rabobank + 22,17
178 Karsten Kroon BMC Racing Team z.t.
181 Martijn Maaskant Garmin z.t.

Klassement na de zevende etappe:

# Naam ploeg tijd
1 Sylvain Chavanel (Fra) Quick Step 33:01.23
2 Cadel Evans (Aus) BMC + 1.25
3 Ryder Hesjedal (Can) Garmin + 1.32
4 Andy Schleck (Lux) Saxo Bank + 1.55
5 Alexander Vinokourov (Kaz) Astana + 2.17
6 Alberto Contador (Spa) Astana + 2.26
7 Jurgen v.d. Broeck (Bel) Omega Pharma-Lotto + 2.28
8 Nicolas Roche (Ier) AG2R z.t.
9 Johan Vansummeren (Bel) Garmin + 2.33
10 Denis Menchov (Rus) Rabobank + 2.35
23 Robert Gesink Rabobank + 4,02
36 Bram Tankink Rabobank + 6,01
102 Karsten Kroon BMC Racing Team + 24,54
107 Martijn Maaskant Garmin + 25,57
124 Maarten Tjallingii Rabobank + 29,32
139 Koos Moerenhout Rabobank + 33,01
144 Lars Boom Rabobank + 34,24


Klassement Groene trui

# Renner Ploeg Punten
1 Thor Hushovd (Noo) Cervélo 118
2 Alessandro Petacchi (Ita)
Lampre 114
3 Robbie McEwen (Aus) Katusha 105
4 Jose Joaq. Rojas (Spa) Caisse d'Epargne 92
5 Mark Cavendish (GB)
HTC Columbia 85


Klassement Bolletjestrui

# Renner Ploeg Punten
1 Jérôme Pineau (Fra) Quick Step 44
2 Sylvain Chavanel (Fra)
Quick-Step 36
3 Mathieu Perget (Fra)
Caisse d'Epargne 28
4 Thomas Voeckler (Fra)
Bouygues 21
5 Rubén Perez (Spa) Euskaltel 20


Klassement Witte trui

# Renner Ploeg Tijd
1 Andy Schleck (Lux) Saxo Bank 33.03,18
2 Roman Kreuziger (Tsj) Liquigas + 1,15
3 Rafael Valls (Spa) Footon + 1,44
4 Robert Gesink
Rabobank + 2,07
5 Cyril Gautier (Fra) Bouygues + 2,25


Ploegenklassement

# Ploeg Tijd
1 Astana 99.12,43
2 Rabobank + 0,56
3 Caisse d'Epargne + 1,24
4 Sky + 1,29
5 RadioShack + 2,07
6 Bouygues + 3,40

'Relletje over vakantie kroonprins in Mozambique'

De vakantie van kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima in hun te koop staande villa in Machangulo in Mozambique heeft tot vraagtekens bij Kamerleden geleid. Na ophef over de villa, beloofde de kroonprins eind 2009 deze na voltooiing van de bouw te verkopen. Maar dit is nog niet gebeurd, meldt RTL Nieuws zaterdag.

De SP vraagt zich af of de kroonprins in de toekomst vaker van plan is naar de villa te gaan en of hij deze na verkoop weer wil gaan terughuren, zodat hij daar alsnog vakantie kan vieren. GroenLinks stelt ook vraagtekens bij de kwestie. Voor D66 lijkt het bezoek aan de villa in Mozambique conform de afspraken die de kroonprins met premier Jan Peter Balkenende maakte.

De ophef ontstond vorig jaar omdat de beveiligingskosten te hoog zouden zijn voor de Nederlandse belastingbetaler, midden in een economische crisis. Ook zou de bouw lokale Mozambikanen niets opleveren. Willem-Alexander besloot de villa te verkopen.

De Nederlandse ambassadeur in Zuid-Afrika Rob Vos gaf donderdag in het programma Studio Sportzomer de vakantielocatie van het kroonprinselijk paar prijs. De Rijksvoorlichtingsdienst laat weten dat het paar ook een inspectie en een bouwvergadering bijwoont.

Maleisische militairen veroordeeld om ontgroening

Een Maleisische rechtbank heeft vrijdag zeven militairen tot zeven jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens de dood van een rekruut tijdens zijn ontgroening. De rekruut, Mohamad Shahrizal Mohamad Shaffie, overleed twee jaar geleden.

Alle zeven veroordeelden bekenden schuldig te zijn aan dood door schuld. Ze werden in april 2008 aangeklaagd nadat Mohamad Shahrizal overleed aan de gevolgen van mishandeling. Hij was geslagen (onder meer met een stuk hout), geschopt en er werd met schoenen met scherpe punten in de zolen op hem gestaan.

Nieuwe premier Japan staat voor eerste test

De Japanners kiezen zondag de helft van het Hogerhuis, de Eerste Kamer van het land. Een slechte uitslag kan de val van premier Naoto Kan inluiden, krap een maand na zijn aantreden.

Kan nam op 8 juni als vijfde premier in drie jaar het roer over van Yukio Hatoyama. Die had in een jaar tijd een reeks verkiezingsbeloftes gebroken, waardoor de regerende Democratische Partij (DPJ) een nederlaag vreesde bij de Hogerhuis-verkiezingen.

De start van Kan als premier was voortvarend. In de voormalige minister van Financiën zagen de Japanners de ideale persoon om de kwakkelende economie uit het slop te trekken.

Uitgerekend door Kans economische plannen verdampte het vertrouwen echter. Met het verdubbelen van de btw wilde hij de staatsschuld terugdringen. In de peilingen daalde de steun voor Kan van 60 naar 40 procent.

Zijn regeringscoalitie heeft 122 van de 242 zetels in het Hogerhuis, precies genoeg voor een absolute meerderheid. Zondag staan 121 Hogerhuiszetels op het spel. Daarvan heeft de DJP er nu 54.

ANPID198479
Nieuwe premier Japan staat voor eerste test (Foto: ANP)

Oranje volledig fit voor finale

Het Nederlands elftal kan morgenavond om 20.30 uur tegen Spanje aantreden met een volledig fitte selectie. Oranje trainde vanavond voor de laatste keer in Zuid-Afrika.

''We zijn nu geloof ik negen weken bij elkaar. Dan is het prachtig als je in de belangrijkste wedstrijd van het toernooi over 23 fitte spelers kunt beschikken'', stelde bondscoach Bert van Marwijk. ''Dat is best bijzonder.''

De spelers van Oranje zagen er ontspannen uit tijdens de training. Er werd veel gelachen. Van Marwijk liet zijn spelers langdurig afwerken op doel, waarbij elk doelpunt met luid gejuich werd beantwoord.

Wedstrijdleiding bestraft Liuzzi met gridpenalty

Vitantonio Liuzzi heeft vijf plaatsen straf gekregen van de wedstrijdleiding in Silverstone. Liuzzi hield Nico Hülkenberg op in het tweede deel van de kwalificatie en is daarvoor dus bestraft met een gridpenalty.

“Net op het moment dat ik aan mijn eerste snelle ronde wilde beginnen in Q2 kwam Liuzzi de pitstraat uitgereden. Hij kreeg allemaal blauwe vlaggen maar hij ging gewoon niet aan de kant, daardoor verpestte hij mijn snelle ronde vanaf het begin!” aldus Hülkenberg na de afloop van de kwalificatie.

Liuzzi start de race morgen vanaf de twintigste positie, hij kwalificeerde zich als vijftiende.

Waddle: "Engeland jaloers op Oranje"

In Engeland wordt met een jaloerse blik naar Nederland gekeken. Chris Waddle, voormalig Engels international en momenteel commentator voor BBC-radio, snapt niet dat hier wel mogelijk is waar men in Engeland zo naar snakt. "Het is wonderlijk dat zo'n klein land als Nederland altijd kan putten uit technisch vaardige spelers. Engeland is groot, heeft veel geld, maar we kunnen geen fatsoenlijk team samenstellen."

Waddle is erg teleurgesteld over de prestaties van Engeland, dat op het WK in de achtste finale sneuvelde tegen Duitsland. Verbaasd is hij echter niet. "We brengen nauwelijks meer grote spelers voort", merkt hij op. "Engelse clubs doen weliswaar aardig mee in de Champions League, maar dat is voor een groot deel te danken aan de inbreng van de buitenlandse spelers."

Vooral op technisch vlak hebben Engelse spelers een grote achterstand, concludeert Waddle. "We zijn teveel in het kick and rush-voetbal blijven hangen en vanaf de jeugd wordt er veel te weinig op techniek geoefend." Waddle voorziet dan ook grote problemen voor het Engelse voetbal. "Als er niets verandert wordt het al lastig om ons voor het WK in Brazilië te plaatsen, laat staan dat we de wereldbeker winnen."

Het contrast met het Nederlandse voetbal is volgens Waddle levensgroot. "Als kind wilden wij al allemaal Johan Cruijff of Johnny Rep zijn", herinnert de voormalig speler van onder meer Newcastle United en Tottenham Hotspur zich. "Nu zijn er weer spelers als Wesley Sneijder, Robin van Persie en Arjen Robben en over vijf jaar staat er waarschijnlijk weer een nieuwe generatie op. Ongelooflijk dat zoiets in Engeland niet kan."

Agent en man gewond bij explosie in Ermelo

Een agent en een 65-jarige man hebben vrijdagavond flinke brandwonden opgelopen nadat de 65-jarige man een explosie had veroorzaakt in een woning in Ermelo. Dat meldt de politie zaterdag. Na de explosie volgde een felle brand, waardoor de woning voor een groot deel uitbrandde. Beide gewonden zijn in een ziekenhuis behandeld.

De politie werd rond 21.30 uur gealarmeerd dat een ruzie dreigde te escaleren in de woning op een recreatieterrein aan de Buitenbrinkweg in Ermelo. Oorzaak van de ruzie waren relatieproblemen tussen de man en zijn vrouw.

Twee ter plaatse gekomen agenten zagen de man bij de woning. Zijn vrouw bleek elders te zijn. Toen de agenten vlak bij de ingang van de woning stonden, ontstond in de woning een explosie, gevolgd door een felle brand. De brandweer heeft het vuur geblust.

De 65-jarige man lijkt kort voor de komst van de politie brandversnellende vloeistof in de woning te hebben verspreid, om het vervolgens aan te steken. De agent zit ziek thuis. De 65-jarige man is aangehouden en na behandeling in een ziekenhuis in een politiecel gezet. De politie onderzoekt de zaak.

Negen lichtgewonden na aanrijding

Negen mensen zijn zaterdagochtend lichtgewond geraakt bij een aanrijding tussen twee auto's in Tilburg. Dat meldt de politie. De verkeerslichten werkten niet ten tijde van het ongeluk.

Het ongeluk gebeurde rond 11.15 uur op de kruising Bredaseweg en Burgemeester Letschertweg. Een automobilist uit Limburg kwam met vier passagiers uit Tilburg over de Burgemeester Letschertweg aan rijden richting de A58. Een bestuurder uit Berkel-Enschot kwam met vier passagiers, waaronder twee kinderen, uit de richting Rijen.

De laatste verleende waarschijnlijk geen voorrang. De man kwam bekneld te zitten in de auto en moest door de brandweer bevrijd worden. Alle gewonden werden naar het ziekenhuis gebracht. Het kruispunt was tijdelijk afgesloten. De politie stelt een onderzoek in.

[Tour de France] Uitslag zevende etappe

Sylvain Chavanel heeft de zevende etappe in de Tour de France gewonnen. De renner van Quick-Step won de rit door het middengebergte, met drie beklimmingen van de tweede categorie.

Vanuit de start ontstond een kopgroep van vijf renners. Belangrijkste naam was de drager van de bolletjestrui Jérome Pineau, verder bestond de groep uit Samuel Dumoulin, Ruben Perez Moreno, Danilo Hondo en Christian Knees. Pineau kon vandaag door zijn vlucht veel punten sprokkelen voor de bergtrui. De groep kreeg een maximale voorsprong van 8 minuut 20.

Op de voorlaatste klim van de dag gingen een aantal renners in de achtervolging. Thomas Voeckler was de eerste, en hij kreeg gezelschap van onder meer Sylvain Chavanel, Rafael Valls, Damiano Cunego en Juan-Manuel Garate. In het peloton nam de Astana-ploeg het initiatief, maar tot aanvallen van de favorieten kwam het vandaag niet.

Op de slotklim bleven van de kopgroep Pineau en Hondo het laatst over, maar al snel moest ook Hondo de drager van de bolletjestrui laten gaan. In de achtervolgende groep koos Chavanel de aanval, hij haalde al snel Hondo in en kwam toen bij zijn ploeggenoot van Quick-Step.

Bij Pineau was het beste er na een dag aanvallen ook van af en hij moest Chavanel laten gaan. In het peloton gebeurde weinig, al werd snel duidelijk dat Fabian Cancellara na vandaag zijn gele trui moest gaan inleveren, hij moest al snel lossen. Een andere opvallende naam die het peloton moest laten gaan was Andreas Klöden, ook voor de ploeggenoot van Lance Armstrong lag het tempo te hoog.
Voorin ging Valls achter Chavanel aan, maar zou er niet meer in slagen de Fransman bij te halen. Die reed solo naar zijn tweede ritzege van deze Tour en de gele trui. Valls eindigde op 57 seconden als tweede. Garate was in de slotkilometers nog weggereden bij zijn medevluchters en werd op 1 minuut 27 derde.

 

Nederlands elftal werkt laatste training af

Het Nederlands elftal was vandaag iets voor 18:00 uur begonnen aan de laatste training voor de finale op het WK tegen Spanje. De gehele selectie is fit en trainde mee.

Honderden journalisten van over de hele wereld zijn naar het Soccer City Stadium in Johannesburg gekomen om de oefensessie bij te wonen. In dit grootste stadion van Zuid-Afrika wordt morgen om 20:30 uur de finale gespeeld.

De Nederlandse selectie zag er ontspannen uit. De training werd zoals gebruikelijk geopend met een spelletje Rondo. Bondscoach Bert van Marwijk kon tevreden toekijken hoe zijn spelers lachten en juichten als iemand in de fout ging.

De training duurde tot 19:00 uur waarna de oefenmeester samen met aanvoerder Giovanni van Bronckhorst naar de perszaal van Soccer City Stadium ging. Daar startte om 19:15 de persconferentie.

Frankrijk knikkert Spanje uit Davis Cup

Spanje is er niet in geslaagd de halve finale van de Davis Cup te bereiken. De winnaar van de afgelopen twee edities werd door Frankrijk op een onoverbrugbare 3-0 achterstand gezet. Nadat David Ferrer en Fernando Verdasco gisteren al in het enkelspel hadden verloren, bogen Verdasco en Feliciano Lopez vandaag in het dubbelspel met 1-6, 2-6, 7-6 (6), 6-7 (5) voor Michael Llodra en Julien Benneteau.

Voor Frankrijk is het de eerste keer sinds 2004 dat de halve finale van de Davis Cup wordt bereikt. Daarin is in september Rusland of Argentinië de tegenstander. Na twee dagen staan de Argentijnen in Moskou op een 2-1 voorsprong.

Wegpiraat na wilde achtervolging in België gepakt

Een 27-jarige wegpiraat is zaterdag na een wilde achtervolging op de A16 uiteindelijk in het Belgische Sint Job in 't Goor klemgereden en aangehouden. Hij reed zonder rijbewijs. De man staat bij de politie bekend om misdrijven die met drugs te maken hebben. Dat meldt het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD).

De politie voerde zaterdagochtend een snelheidscontrole op de A16 bij Hendrik-Ido-Ambacht uit. Rond 11.15 uur passeerde een auto met een snelheid van 148 kilometer per uur, terwijl 100 is toegestaan. Toen een motoragent de bestuurder een volgteken liet zien, gaf de automobilist gas en ging er met hoge snelheid over de vluchtstrook vandoor. De politie zette de achtervolging in.

De man passeerde soms met snelheden van 190 kilometer per uur op de A16 rakelings vrachtwagens en auto's met caravan. Ook racete hij langs een pompeiland van een tankstation bij Moerdijk. Een voetganger moest wegspringen voor de aanstormende auto. Bij de Belgische grens hielpen twee motorrijders van de marechaussee het KLPD. In het centrum van Sint Job in 't Goor reden zij de man klem.

De man heeft geen vaste woon- of verblijfplaats. Hij wordt zondag in België voorgeleid. De officier van justitie in Nederland heeft om uitlevering gevraagd.

Zwemmer vermist in Waal

Duikteams van de brandweer hebben gezocht naar een 20-jarige man die sinds zaterdagmiddag in de Waal bij Zaltbommel is vermist. De politie vermoedt dat hij is meegenomen door de stroming en is inmiddels gestopt met de zoekactie. Volgens een woordvoerder is er weinig hoop dat de man nog leeft.

De man is sinds 15.15 uur vermist. Hij was met een groep vrienden gaan zwemmen in de rivier, toen hij opeens uit het zicht verdween. Duikteams, en boten van de politie en Rijkswaterstaat zetten een zoekactie op touw. Sinds de duikteams gestopt zijn met zoeken zoekt het dregteam van het Korps Landelijke Politiediensten verder.

Volgens de politiewoordvoerder verdwijnen er elk jaar mensen in de Waal omdat zij door de stroming worden meegesleurd.

Erasmus terug naar Zuid-Afrika

Het avontuur bij Feyenoord is afgelopen voor Kermit Erasmus. De Rotterdammers laten de Zuid-Afrikaan terugkeren naar zijn vaderland. Daar gaat hij weer spelen voor Supersport United, de club waar Feyenoord hem in de zomer van 2008 van overnam.

De twintigjarige Erasmus kwam binnen als groot talent, maar kon nooit doorbreken in de Kuip. Hij speelde slechts vier duels in de Eredivisie. Vorig seizoen werd de Zuid-Afrikaanse spits bij Excelsior gestald. Met die club promoveerde Erasmus. In dertig wedstrijden in de Jupiler League schoot hij elf keer raak.

Het was de bedoeling dat Erasmus dit seizoen wederom bij Excelsior zou spelen, maar dat plan is nu dus van de baan. Feyenoord heeft wel bedongen dat het de transferrechten van Erasmus behoudt. Mocht Supersport United hem in de toekomst verkopen, levert dit de Rotterdammers dus nog wat op.

Rezaï wint WTA-toernooi Bastad

Aravane Rezaï uit Frankrijk heeft het WTA-toernooi van Bastad op haar naam geschreven. In de finale van het graveltoernooi in Zweden was ze met 6-4, 4-6 en 6-3 te sterk voor de Argentijnse Gisela Dulko.

In eerdere ontmoetingen tussen de twee was het twee keer Dulko die te sterk was voor de Française, maar vandaag lachte Rezaï als laatst, al kostte het haar wel twee uur en zeventien minuten. Voor de 23-jarige Rezaï was het de vierde WTA-titel in vier finales. Eerder dit jaar won ze al in Madrid en in 2009 was ze in Straatsburg en op Bali de sterkste.

Libisch hulpschip voor Gaza vaart naar Egypte

Een schip met hulpgoederen voor Gaza van een Libische liefdadigheidsorganisatie is klaar voor vertrek naar de Egyptische haven Al-Arish. Momenteel ligt het schip, dat onder Moldavische vlag vaart, in de Griekse haven Lavrio.

Het vaartuig gaat dus niet naar de Gazastrook, zoals de bedoeling was, aldus een woordvoerder van het Griekse ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag. Dat is besloten na overleg met de Libische ambassadeur in Griekenland en de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman.

Nederlandse pers geeft goede voorbeeld

Een gelegenheidsteam van Nederlandse voetbaljournalisten heeft vanmiddag het goede voorbeeld aan Oranje gegeven. Ze versloegen op het kunstgras van het Nike-sportcenter in Soweto hun collega's uit Spanje met 5-0.

De Nederlandse sportpers stond onder leiding van oud-international Hans van Breukelen en cabaretier Theo Maassen. Gastspeler Ronald de Boer speelde niet onverdienstelijk. De Spaanse pers kreeg hulp van Chris Waddle, die 62 keer voor de nationale ploeg van Engeland uitkwam. Patrick Kluivert was de coach van de Spanjaarden.

[Tour] tweede ritzege Chavanel

Sylvain Chavanel heeft de zevende etappe in de Tour de France gewonnen. De renner van Quick-Step won de rit door het middengebergte, met drie beklimmingen van de tweede categorie.

Vanuit de start ontstond een kopgroep van vijf renners. Belangrijkste naam was de drager van de bolletjestrui Jérome Pineau, verder bestond de groep uit Samuel Dumoulin, Ruben Perez Moreno, Danilo Hondo en Christian Knees. Pineau kon vandaag door zijn vlucht veel punten sprokkelen voor de bergtrui. De groep kreeg een maximale voorsprong van 8 minuut 20.

Op de voorlaatste klim van de dag gingen een aantal renners in de achtervolging. Thomas Voeckler was de eerste, en hij kreeg gezelschap van onder meer Sylvain Chavanel, Rafael Valls, Damiano Cunego en Juan-Manuel Garate. In het peloton nam de Astana-ploeg het initiatief, maar tot aanvallen van de favorieten kwam het vandaag niet.

Op de slotklim bleven van de kopgroep Pineau en Hondo het laatst over, maar al snel moest ook Hondo de drager van de bolletjestrui laten gaan. In de achtervolgende groep koos Chavanel de aanval, hij haalde al snel Hondo in en kwam toen bij zijn ploeggenoot van Quick-Step.

Bij Pineau was het beste er na een dag aanvallen ook van af en hij moest Chavanel laten gaan. In het peloton gebeurde weinig, al werd snel duidelijk dat Fabian Cancellara na vandaag zijn gele trui moest gaan inleveren, hij moest al snel lossen. Een andere opvallende naam die het peloton moest laten gaan was Andreas Klöden, ook voor de ploeggenoot van Lance Armstrong lag het tempo te hoog.
Voorin ging Valls achter Chavanel aan, maar zou er niet meer in slagen de Fransman bij te halen. Die reed solo naar zijn tweede ritzege van deze Tour en de gele trui. Valls eindigde op 57 seconden als tweede. Garate was in de slotkilometers nog weggereden bij zijn medevluchters en werd op 1 minuut 27 derde.

Wekelijkse Nederlandse top 10

Welkom bij de Nederlandse Top 10 van 03-07 tot en met 09-07-2010. De zomerhitte houdt maar aan en dan moeten de bikini's en zwembroeken weer aan, mensen moeten afvallen en wie helpt ze daarbij: Wii Fit. Wii Fit heeft er voor gezorgd dat de Transformers weer uit de lijst zijn. De top drie blijft onveranderd.

Plaats Hardware Game Plaats vorige week Aantal weken in lijst
1 Wii
Super Mario Galaxy 2
1
5
2 PS3
Red Dead Redemption 2 8
3 Xbox 360
Red Dead Redemption
3 8
4 Wii
Wii Fit Plus
RE 3
5 DS
Pokemon Soulsilver 7 4
6 Wii
New Super Mario Bros
 4 32
7 DS
Pokemon Heartgold 9
3
8 PS3
COD: Modern Warfare 2
5
14
9 PC
The Sims 3: Ambities
6 6
10 PS3
2010 FIFA World Cup South Africa
8 9
RE is Re-Entry, een game die terugkeert in de top 10

Wekelijkse Japanse verkoopcijfers

De Japanse verkoopcijfers zijn er weer, deze week de cijfers van 28 juni tot en met 04 juli 2010. Het is erg wisselvallig in Japan, stond vorige week nog een Xbox 360-spel aan de top, nu is het weer een NDS-spel dat alle andere spellen ver achter zich laat. De hardware is ook erg wisselvallig waar het één stijgt daalt de ander.

 
Plaats Software Game Stuks Verkocht
1 DS
Inazuma Eleven 3: World Challenge!! 505.161
2 DS Taiko Drum Master DS: Dororon! Battle With the Ghouls!! 69.767
3 PS3 Blazblue Continum: Shift 49.871
4 Wii Super Mario Galaxy 2 34.645
5 DS
Digimon Story: Lost Evolution 34.409
6 DS
Love Plus + 21.567
7 DS
Tokimeki Memorial: Girl's Side 3rd Story 19.726
8 PS3
World Soccer Winning Eleven 2010: Blue Samurai Challenge 19.227
9 DS Art Academy 18.759
10 PSP
World Soccer Winning Eleven 2010: Blue Samurai Challenge 16.432
Deze tabel toont de top 10 softwareverkopen van deze week, dikgedrukt is nieuw.

Plaats Hardware Stuks Verkocht Meer/Minder dan vorige week
1 DSi XL
32.661 -9.015
2 PSP
24.685 +1.428
3 Wii
21.964 +2.849
4 PS3
20.077 +499
5 DSi
18.271 +965
6 Xbox 360
7.303 -10.067
7 DS Lite
5.339 +130
8 PS2
1.594 +64
9 PSP Go
1.024 +179
Deze tabel toont het aantal hardwareverkopen van deze week en in vergelijking met vorige week.

Handheld Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
PSP 16.432 25.709
DS 669.389 56.271
Deze tabel toont de handhelds bij elkaar van deze week; PSP (PSP GO en PSP 3000) en de DS (DS, DSi, DSi XL).

Bedrijf Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
Sony 85.530 47.380
Microsoft - 7.303
Nintendo 704.034 78.235
Deze tabel toont de totale hardware- en softwareverkopen van Sony, MS en Nintendo van deze week.

Hardware Verkocht in 2010
Verkocht sinds uitgave
PSP 1.063.905 14.731.238
PS3 756.325 5.257.692
Wii 818.945 10.424.144
DSiXL 628.116 1.135.023
DSi 435.383 4.774.329
DS Lite
116.721 17.964.477
Xbox 360
105.969 1.315.641
PSP GO
37.761 113.516
PS2 45.372 21.655.549
Deze tabel toont ons alle hardwareverkopen van dit jaar (vanaf 04-01-2010) en in totaal.

Handheld Verkocht in 2010
Verkocht sinds uitgave
PSP 1.101.666 14.844.754
DS 1.180.220 30.459.300
Deze tabel toont ons de totale verkopen van de twee handhelds van dit jaar (vanaf 04-01-2010) en in totaal.

Beschonken Duitser wil in de lucht schieten

Een 43-jarige beschonken Duitser is vrijdagnacht in Roermond aangehouden omdat hij met een vuurwapen over straat liep. Hij probeerde ook in de lucht te schieten, maar dit mislukte. Niemand raakte gewond, meldt de politie zaterdag.

De man uit Hamburg werd rond 00.30 uur op de Marsstraat in de kraag gevat. Getuigen zagen dat de man onder invloed van alcohol was en met het wapen over straat liep. De man werd naar het politiebureau overgebracht en vastgezet voor verhoor. Het wapen is in beslag genomen.

Gratis vegetarische maaltijd op Taiwan

Een onbekende man heeft op Taiwan 10.000 mensen voor een gratis vegetarische maaltijd uitgenodigd. Hsu Min-long, eigenaar van een restaurant in de buurt van de hoofdstad Taipei, zei zaterdag in een krant dat een motorrijder langs zijn eetgelegenheid reed en hem een zak geld overhandigde. Er zat 480.000 Taiwanese dollar (12.000 euro) in. De man zei dat Hsu het geld moest gebruiken voor gratis vegetarische maaltijden voor Taiwanezen.

Het geld is voldoende om 10.000 mensen een maaltijd aan te bieden. De restauranthouder nodigde arme gezinnen en weeskinderen uit, maar hij heeft dat aantal nog niet bereikt. Daarom wendde hij zich tot de krant.

Hsu wil de komende acht zondagen een vegetarische maaltijd bereiden. De gulle gever wilde zijn naam niet noemen en maakte ook niet duidelijk waarom hij tot zijn geste heeft besloten.

Op Taiwan bieden mensen onbekenden soms een vegetarische maaltijd aan om Boeddha te bedanken. Ook hopen zij op die manier de kans op innerlijke rust of een lang leven te vergroten.

ANPID198445
Gratis vegetarische maaltijd op Taiwan (Foto: ANP)

GroenLinks wil Brammertz in Kamer horen

GroenLinks-Tweede Kamerlid Mariko Peters wil dat hoofdaanklager Serge Brammertz van het Joegoslavië Tribunaal in de Tweede Kamer uitleg komt geven over de manier waarop Servië meewerkt aan de opsporing van de Bosnisch-Servische legerleider Ratko Mladic.

Peters zei dat zaterdag in het radioprogramma Argos. Vijftien jaar geleden viel het Bosnisch-Servische leger de moslimenclave Srebrenica binnen. In de dagen erna werden naar schatting achtduizend mensen vermoord. Mladic is nog steeds voortvluchtig.

Een maand geleden gaf Nederland het verzet op tegen ratificatie van een belangrijk Europees akkoord met Servië, omdat een rapport van Brammertz positief zou zijn over de Servische medewerking aan het Joegoslavië Tribunaal. Volgens GroenLinks was Brammertz juist kritischer over de mogelijkheden op de aanhouding van Mladic.

"Het is inderdaad zo dat ons verslag van deze maand kritischer was dan het verslag van zes maanden geleden", zei Brammertz in Argos. Peters hoopt nu dat hij dat ook in het parlement wil komen toelichten.

[GP2] Uitslag Race 1 Silverstone

In een lichtelijk saaie race is het Pastor Maldonado die de snelste was op het circuit van Silverstone in de GP2 Series. Een slechte start van polesitter Jules Bianchi zorgde ervoor dat de Venezolaan een gat kon slaan. Maldonado finishte 10 seconden voor de Fransman. Dani Clos werd derde, Nederlander Giedo van der Garde negende.

Van der Garde, die als zevende moest starten, werd nog ingehaald door zijn teamgenoot Sergio Perez, die een slechte start kende maar daarna aan een goede inhaalrace begon. In de vijfde ronde wist de Mexicaan onze landgenoot al te passeren en hij werd vijfde. Van der Garde verloor ook nog een plek door een mislukte pitstop, waardoor Christian Vietoris nog op de zesde plaats kon eindigen.

Ook Davide Valsecchi en Oliver Turvey passeerden Van der Garde, waardoor de Nederlander genoegen moest nemen met een negende stek. Morgen wordt Race 2 vanaf 10:35 uur verreden.

Uitslag Race 1 Silverstone

Pos. Coureur Team Tijd
1 Pastor Maldonado Rapax 50:21.479
2 Jules Bianchi ART Grand Prix +10.125
3 Dani Clos Racing Engineering +19.549
4 Sam Bird ART Grand Prix +20.979
5 Sergio Perez Addax +32.039
6 Christian Vietoris Racing Engineering +35.739
7 Davide Valsecchi iSport International +37.702
8 Oliver Turvey iSport International +38.753
9 Giedo van der Garde Addax +39.087
10 Charles Pic Arden International +39.845
11 Jerome d` Ambrosio DAMS +40.101
12 Marcus Ericsson Super Nova International +53.949
13 Giacomo Ricci DPR +54.906
14 Alberto Valerio Coloni Motorsport +1:02.132
15 Adrian Zaugg Trident Racing +1:11.973
16 Rodolfo Gonzalez Arden International +1:12.825
17 Fabio Leimer Ocean Racing Technology +1:14.214
18 Johnny Cecotto Jr. Trident Racing +1:16.113
19 Max Chilton Ocean Racing Technology +1:17.805
20 Luca Filippi Super Nova International +1:33.652
21 Vladimir Arabadzhiev Coloni Motorsport +1:34.243
22 Michael Herck DPR +1 Ronde
DNF Luiz Razia Rapax +11 Ronden
DNF Ho-Pin Tung DAMS +17 Ronden

Doden bij diverse aanvallen in Afghanistan

Gewapende mannen hebben zaterdag in het oosten van Afghanistan elf Pakistaanse stamleden gedood. Zes Amerikaanse militairen kwamen op diverse plekken in het land bij verschillende incidenten om het leven. Bovendien werden zaterdag twee konvooien van de internationale troepenmacht belaagd. Dat heeft het Afghaanse leger gezegd.

In de provincie Paktia openden gewapende mannen het vuur op een busje waarmee Pakistaanse stamleden Afghanistan binnenreden om voorraden te kopen. Elf mensen kwamen om en drie, onder wie een kind, raakten gewond. Wie er achter de aanval zat wordt nog onderzocht.

In het oosten van Afghanistan sneuvelden vier Amerikaanse militairen: één kwam om bij een vuurgevecht, een andere stapte op een bermbom, de derde verloor het leven door een aanval door opstandelingen en de vierde bij een onopzettelijke explosie. Twee andere Amerikanen kwamen bij verschillende bermbomaanslagen in het zuiden om.

In de oostelijke provincie Khost werd een NAVO-konvooi getroffen door een explosie, waarschijnlijk veroorzaakt door een bermbom. Een ander konvooi van de internationale troepenmacht werd in de noordelijke provincie Kunduz aangevallen. Hierbij raakten twee Duitse militairen lichtgewond.

Bij een legerbasis in het zuiden van het land werd een zelfmoordterrorist doodgeschoten voor hij zijn bomgordel kon laten afgaan. Naast de gordel was de man gewapend met granaten en een AK-47. Even later werden twee andere opstandelingen opgepakt die gewapend waren met een geweer en een raketwerper.

Voortbestaan wielerploeg Caisse d' Epargne onzeker

De kans is groot dat de wielerploeg Caisse d' Epargne in 2011 niet meer in het peloton te vinden is. De huidige sponsor liet al eerder weten niet verder te willen na 2010, en nu meldt teammanager Francis Lafargue dat het moeilijk wordt om een nieuwe sponsor te vinden.

Caisse d' Epargne is de oudste wielerploeg van het peloton. De ploeg begon in 1980 onder de naam Reynolds, en koerste later nog onder de namen Banesto en Illes Baleares.''Met het huidige imago van het wielrennen, met betrekking tot doping, en de financiële crisis wordt het steeds moeilijker en moeilijker een nieuwe geldschieter te vinden. De toekomst is zeer onzeker", aldus Lafargue tegenover persbureau Reuters.

Met Alejandro Valverde in de gelederen en het proberen aan te trekken van Alberto Contador hoopte de Spaanse ploeg nog interessant te zijn voor sponsors. Nu Valverde geschorst is wegens dopinggebruik en Contador onlangs bijtekende bij Astana wordt dit moeilijk voor Lafargue. ''Fietsen is meer en meer populair in Spanje als een recreatieve sport, maar niet zozeer als een competitieve sport. Daarnaast is het moeilijk in een periode van crisis om te concurreren met andere sporten zoals voetbal, vooral met Spanje in de finale van het WK'', besluit Lafargue.

Ronald de Boer: "Sleutel ligt op middenveld"

Oud-international Ronald de Boer denkt dat er in de WK-finale tegen Spanje een cruciale rol zal zijn weggelegd voor de verdedigende middenvelders Mark van Bommel en Nigel de Jong. "Zij moeten Xavi en Iniesta uitschakelen", weet hij. "Ik verwacht veel van Mark en Nigel. Ze zijn heel gefocust en weten ook dat op het middenveld de angel ligt van Spanje."

Toch ziet De Boer Oranje niet als favoriet in de finale. "Als je reëel bent hebben we veertig procent kans. Maar het goede van deze ploeg is dat ze er wel echt in geloven", roemt hij de instelling van Nederland. "Je moet aan die wedstrijd beginnen met het gevoel dat je na het laatste fluitsignaal die cup mee naar huis neemt."

De Boer schopte het zelf met Oranje op het WK van 1998 tot de halve finale, waarin Brazilië na strafschoppen te sterk was. Zijn broer en assistent-bondscoach Frank vertelde onlangs dat Oranje toen al blij was met een plaats bij de laatste vier en niet echt geloofde in de titel. Die uitleg gaat er bij Ronald totaal niet in.

"Als je kijkt naar de beelden zie je dat die halve finale een wedstrijd was met veel emotie en veel strijd. Volgens mij speelde Frank toen zelfs een van zijn beste wedstrijden ooit." Die strijd verwacht hij morgen ook van het huidige Oranje. "Ze zijn nu zo dichtbij. De spelers kunnen de geschiedenis uitwissen en een nieuwe historie schrijven."

Webber: "Niet blij met verdeling van de voorvleugels"

Mark Webber is niet tevreden over de situatie bij Red Bull Racing omtrent de voorvleugels. Red Bull Racing heeft twee nieuwe voorvleugels, waarop enkele updates zitten. Deze hebben ze meegenomen naar Silverstone, maar Webber heeft er géén enkele toegekend gekregen.

Sebastian Vettel beschadigde zijn nieuwe voorvleugel vanochtend in de derde training op Silverstone. Hierdoor besloot het team, gezien de stand in het kampioenschap, de andere nieuwe voorvleugel op de auto van Vettel te zetten. Webber bleef hierdoor rijden met een oude versie van de voorvleugel.

Op de vraag hoe Webber zich voelde rondom de situatie van de vleugels, antwoordde een duidelijk niet blije Webber: "Ik denk dat het team tevreden is met het resultaat van vandaag."

"Verder had ik beter misschien derde kunnen staan op de grid, want nu vertrek ik vanaf de vuile kant van het circuit. Misschien dat Fernando met me van plaats wil ruilen" aldus Webber met een knipoog over de kwalificatie van vandaag.

'Chelsea wil Carvalho inruilen voor Bruno Alves'

Chelsea wil volgens The Telegraph Ricardo Carvalho laten vertrekken. Zijn opvolger moet zijn landgenoot Bruno Alves worden. Beide spelers vormden op het WK in Zuid-Afrika het centrum van de defensie van Portugal.

Bruno Alves bereikte eerder deze week met zijn club FC Porto een akkoord over een vertrek bij de Portugese topclub. Chelsea hoopt de 28-jarige mandekker nu voor vijftien miljoen euro over te nemen als vervanger van Carvalho.

De 32-jarige routinier lijkt op weg naar Internazionale. De Portugees is vrijdag naar Milaan gevlogen om de onderhandelingen te starten. Naast Inter zou ook stadgenoot AC Milan interesse hebben getoond in Carvalho. De overgang naar Champions League-winnaar Inter lijkt echter zo goed als rond meldt The Telegraph.

Carvalho kwam in 2004 samen met José Mourinho naar Chelsea. In tegenstelling tot zijn voormalig ploeggenoot bij Porto Paulo Ferreira was Carvalho wel verzekerd van een basisplaats na zijn komst in Londen. Maar sinds het vertrek van Mourinho moest de Portugese verdediger knokken voor een plaats naast John Terry.

Posthuma wint tijdrit Ronde van Oostenrijk

Joost Posthuma heeft vanmiddag de zevende etappe in de Ronde van Oostenrijk op zijn naam geschreven. De renner van Rabobank reed de tijdrit over 26,3 kilometer in een tijd van dertig minuten en 47 seconden.

De Duitser Patrick Gretsch eindigde op elf seconden achterstand als tweede. De Rus Artem Ovechkin eindigde als derde. Riccardo Riccò behield de leiding in het algemeen klassement. Met nog een etappe te gaan heeft hij 38 seconden voorsprong op de Spanjaard Sergio Pardilla.

Oranje al 27 jaar ongeslagen tegen Spanje

Spanje gaat het statistisch gezien zeer lastig krijgen tegen Oranje. De Zuid-Europeanen wisten in 1983, op 16 februari, voor het laatst van Nederland te winnen. In Sevilla wonnen de Spanjaarden toen met 1-0.

De vier ontmoetingen die daarna volgden won Nederland allemaal op een na, dat werd een 1-1 gelijkspel. In totaal speelden beide ploegen negen keer tegen elkaar. De balans hierin is precies gelijk: vier overwinningen voor beide en een gelijkspel.

'Zweedse minister bezocht prostituee'

Sven Otto Littorin, die deze week aftrad als minister van Arbeid in Zweden, heeft gebruikgemaakt van de diensten van een prostituee. Hij heeft daarmee een wet overtreden die sinds 1999 van kracht is en die het betalen voor seksuele diensten verbiedt.

Dat heeft de krant Aftonbladet zaterdag gemeld. De affaire kan de positie van de regering van premier Frederik Reinfeldt verzwakken. Over twee maanden kiezen de Zweden een nieuw parlement.

Toen hij zijn vertrek bekendmaakte, noemde Littorin als reden voor zijn besluit dat hij het met zijn ex-vrouw nog niet eens heeft kunnen worden over de verzorging van hun drie kinderen. Huilend zei hij: "Mijn aftreden heeft drie redenen. Zij heten Emma, Gustav en Arvid". Littorin (44) haalde uit naar de pers die zijn kinderen met zeer intieme vragen zou hebben lastiggevallen.

Kort voor de persconferentie had Aftonbladet hem geconfronteerd met het verhaal van een 30-jarige oud-prostituee over haar contact met Littorin vier jaar geleden. De minister sprak de beschuldiging tegen.

Xavi wil herhaling Oranje voorkomen

De huidige Spaanse voetbalselectie wordt al een aantal jaren geprezen om de attractieve en aanvallende manier van voetballen. Het is een beetje te vergelijken met het Oranje uit de jaren zeventig, dat het zogenoemde 'totaalvoetbal' introduceerde. De beloning voor Nederland bleef echter uit. Zowel in 1974 als in 1978 werd de WK-finale verloren.

"Wij willen niet dat ons hetzelfde overkomt", aldus Xavi vandaag. "Wij willen kampioen worden, prijzen pakken."

Voor veel mensen is Spanje zondag in de finale tegen Oranje favoriet. Xavi: "Deze generatie Spaanse spelers verdient deze prijs. Het zou fantastisch zijn."

Toro Rosso teleurgesteld over kwalificatie

Renstal Toro Rosso is allerminst tevreden met de uitslag van de kwalificatie van de Grand Prix van Silverstone. Sébastien Buemi en Jaime Alguersuari kwamen niet verder dan de zeventiende en achtiende plek.

"De eerste sessie ging redelijk goed, maar ik ben een beetje teleurgesteld over mijn tweede sessie", vertelde Buemi na afloop van de kwalificatie. "Ik had graag dertiende of veertiende gestaan, maar het ging in de kwalificatie niet echt lekker op de zachte band, waardoor ik mijn laatste run op de harde band besloot te doen. We zullen nu moeten gaan kijken of we iets met de strategie kunnen gaan doen."

Vitantonio Liuzzi kegelde Alguersuari op het allerlaatste moment nog uit de top-zeventien.  De Spanjaard gaf als commentaar: "Ik had enorm veel problemen met verkeer, waardoor ik maar één goede ronde kon rijden. Ik weet zeker dat ik zonder die problemen wel een tijd had kunnen rijden waarmee ik door zou zijn gegaan naar Q2. De laatste tijd gaan de kwalificaties niet echt goed. Ik blijf er kalm onder, want dit soort dingen kunnen nu eenmaal gebeuren. Ik moet vooruit blijven kijken."

Zoon Kaddafi moet hotel vier ton betalen

Een rechtbank in Chiavari in het noorden van Italië heeft bepaald dat Al-Saadi Kaddafi, zoon van de Libische leider Muammar Kaddafi, het luxehotel Excelsior in Rapallo 392.000 euro moet betalen. Dat heeft de Italiaanse krant Corriere della Sera zaterdag bericht.

De Libiër verbleef in de zomer van 2007 en in 2008 in het hotel en vertrok zonder de rekening te betalen. Hij speelde in 2007 op proef enkele wedstrijden voor de voetbalclub Sampdoria in Genua, maar werd niet gecontracteerd en vertrok naar de Franse Rivièra. Daarvoor speelde hij bij de Italiaanse clubs Perugia en Udinese.

Kaddafi en zijn gevolg huurden in het hotel een luxe suite en een aantal kamers. Tot het gevolg behoorden niet alleen lijfwachten en een persoonlijk trainer, maar ook een temmer van zijn twee zeer onstuimige gevechtshonden. Ook hield hij er een feest voor vrienden, waar de champagne rijkelijk vloeide. Toen hem de rekening werd overhandigd, tekende Kaddafi voor ontvangst en ging naar Cannes. Tot dan toe betaalde de ambassade in Rome altijd zijn rekeningen, maar het hotel ving daar dit keer bot.

ANPID198468
Zoon Kaddafi moet hotel vier ton betalen (Foto: ANP)

Droom van Oranje

Een droom. Geen gewone, maar zo eentje waar je lang over blijft prakkiseren wat ie nou betekent. Ik stond in mijn woonkamer en was gekleed in een fel oranje SS-uniform. De gordijnen waren rood-wit-blauw en de muur was vol gekalkt met pro-Nederland leuzen. ‘Hup Holland Hup’ las ik naast een levensgroot schilderij van Koningin Beatrix. De televisie stond aan. In een Bavaria-jurk gehuld presenteerde Rob Trip het nieuws. Geloof me, dat wil je niet dromen.

Gemeente Amsterdam: "Kom maandag al"

De gemeente Amsterdam adviseert supporters om maandag al naar de hoofdstad te komen gezien de verwachte drukte bij de rondvaart. De gemeente hoopt niet dat alle feestgangers op dinsdag naar Amsterdam komen. Dit zou kunnen leiden tot een enorme drukte op de toegangswegen en een overbevolking van het openbaar vervoer. De feestvierders moeten proberen maandag al in de hoofdstad te zijn bij vrienden of in een hotel.

De spelers van Oranje worden, ongeacht winst of verlies, gehuldigd op het Museumplein. Mocht Nederland wereldkampioen worden, dan volgt er ook een rondvaart door de Amsterdamse grachten. De gemeente Amsterdam gaat in dat geval woonboten beveiligen om schade te voorkomen aan de woningen.

Er komen hekken rond de woonboten langs de geplande vaarroute. Bovendien staan daar politieagenten met waar nodig honden. Mochten mensen toch op de woonboten gaan staan, dan wachten hen zware straffen. Voor de wedstrijd zelf verwacht de gemeente honderdduizend mensen op het Museumplein.

Rijke Amerikanen weigeren hypotheek te betalen

Steeds meer (voormalig) rijke Amerikanen betalen hun hypotheek niet meer. Dit blijkt uit analyse van RTL Z-beurscommentator Hans de Geus. Het percentage wanbetalende Amerikanen met een hypotheek van meer dan een miljoen dollar loopt fors op. Meer dan 12 procent van deze groep weigert inmiddels aan de hypotheeklasten te voldoen.

De groep is inmiddels veel groter dan de wanbetalers met een hypotheek lager dan een miljoen dollar. Daar blijft het percentage wanbetalers in de afgelopen maanden stabiel steken op 8 procent. Een groep armlastige huiseigenaren, de zogeheten subprime, vormde in 2007 de wortel van de kredietcrisis, waardoor grote banken omvielen.

In Amerika kunnen huizenbezitters, in tegenstelling tot in Nederland, relatief makkelijk van de hypotheekschuld af komen. Wanneer de prijs van een woning lager is dan de hypotheekschuld, sturen steeds meer Amerikanen hun huissleutel naar de betreffende bank en blijft de bank vervolgens met de schuld zitten.

Vooral de rijke Amerikanen maken steeds meer gebruik van deze methode: zij zien het mede als een manier om van slecht renderend vermogen af te komen. De meesten van deze groep hebben echter nog miljoenen dollars aan ander vermogen.

Voor Nederlandse banken, verzekeraars en pensioenfondsen zijn de wanbetalers een doorn in het oog: zij zijn voor vele miljarden dollars geïnvesteerd in Amerikaanse hypotheken.

Bekijk ook de NOVA-reportage over wanbetalende Amerikanen.


(Bron: RTL Z)

Straathonden afgemaakt in Bagdad

De afgelopen drie maanden zijn in de Iraakse hoofdstad Bagdad 58 duizend straathonden afgemaakt. Dat liet het provinciaal bestuur van Bagdad zaterdag weten. Twintig teams van agenten en dierenartsen gingen dagelijks op jacht naar de honden.

In 2008 werd besloten tot de operatie, omdat diverse malen mensen door straathonden waren gedood. De teams maakten de honden af door ze dood te schieten of te vergiftigen.

Ten tijde van het regime van Saddam Hussein werden straathonden geregeld afgeschoten. Maar na de Amerikaanse invasie in 2003 groeide hun aantal toen andere veiligheidskwesties voorrang kregen.

Schumacher baalt van zichzelf

Recordkampioen Michael Schumacher was na afloop van de kwalificatie zwaar teleurgesteld. Hij schopte het tot Q3 maar kon daar niets spectaculairs doen en eindigde als tiende. De Duitser baalt ervan dat hij geen fatsoenlijke tijd neer kon zetten. Toen het er op aankwam kon Schumi volgens zichzelf geen goede tijd neerzetten.

"Ik ben heel teleurgesteld", vertelde de Mercedes-coureur na afloop van de kwalificatie in Silverstone tegenover de camera van de BBC. "Ik kon een goede tijd eerst al vergeten omdat ik te wijd ging, maar daarna kon ik nog een ronde rijden."

"Ik kon geen snelle tijd klokken en pushte daarom te veel waardoor ik wat foutjes maakte. Nogal frustrerend omdat we zo hard aan de auto hebben gewerkt. Toen het er op aankwam kreeg ik het niet voor elkaar."

Teamgenoot Nico Rosberg deed het heel wat beter. De landgenoot van Schumacher kwalificeerde zich als vijfde, en hoopt stiekem op een podiumplek.

"We hebben veel vooruitgang geboekt. Gelukkig maar: dat is altijd goed om te zien. Iedereen heeft gezien dat er in Valencia nogal wat mis ging. We lagen daar mijlenver achter en nu gaat het wat beter. Het zou leuk zijn als ik morgen een podiumplaats pak."

Rieten dak verslaafdenopvang in lichterlaaie

In een verslaafdenopvang in Rotterdam woedt zaterdagmiddag een grote brand doordat het rieten dak van het pand in lichterlaaie staat. Acht personen zijn geëvacueerd en bij familie en vrienden opgevangen, meldt de brandweer. Niemand raakte gewond.

De brand woedt in opvangcentrum de Schieveen aan de Delftweg, waar normaal gesproken 24 mensen opgevangen kunnen worden. De brandweer probeert de brand onder controle te krijgen. Een team dat gespecialiseerd is in het blussen van rieten daken assisteert. Er is geen direct gevaar dat het vuur overslaat naar nabijgelegen panden.

FIFA: Arbiters bij WK bijna foutloos

De FIFA heeft vandaag de scheidsrechters bij het wereldkampioenschap voetbal gecomplimenteerd. Uit onderzoek van de wereldvoetbalbond blijkt dat de arbiters het in 96 procent van de gevallen in Zuid-Afrika bij het juiste eind hadden.

Bij het onderzoek werd gekeken naar de belangrijkste beslissingen, zoals vrije trappen, strafschoppen en beslissingen bij doelpunten. Er is bijvoorbeeld niet gekeken naar het aan de juiste ploeg toekennen van inworpen.

"We hebben hard gewerkt en dit resultaat verrast ons niet", aldus Jose Maria Garcia-Aranda, hoofd van de scheidsrechters. "Het niveau van de scheidsrechters is steeds beter geworden. Dat komt met name doordat we met nieuwe technologieën wedstrijden terug kunnen kijken en bestuderen. We praten over duizenden beslissingen in 62 wedstrijden. De meesten waren correct."

Dief schreeuwt over eigen buit

Een 46-jarige Apeldoorner vestigde in de nacht van vrijdag op zaterdag wel heel simpel de aandacht op zich. Voor het oog van surveillerende agenten liep hij rond vier uur naar de zijkant van een woning om direct daarna met een fiets aan de hand op straat terug te keren. Daarbij riep hij enkele keren luidkeels: "Ik heb een fiets gejat!".

De man was nog niet uitgeschreeuwd of de agenten hadden hem aangehouden. De man is voor nader onderzoek ingesloten. De politie is nog op zoek naar de eigenaar van de grijze damesfiets.

ANPID198465
Dief schreeuwt over eigen buit (Foto: ANP)

Vettel: "Deze pole is sleutel tot succes"

Coureur Sebastian Vettel was na de kwalificatie enorm tevreden met zijn behaalde poleposition. De Duitser hoopt dat er een herhaling van de race van een jaar eerder in zit. Toen boekte Red Bull Racing een dubbelzege met Vettel als winnaar. Dat scenario lijkt tot op heden een realistische gedachte.

"Onze auto presteert hier goed. In zowel de langzame als snelle bochten", meende de coureur uit Heppenheim. "De nieuwe sectie is geweldig. Ik houd van deze baan en gelukkig doet de auto het hier goed. Het zat dicht bij elkaar."

"Na de tweede sessie was ik niet te blij omdat ik té graag wilde. Ik benaderde daarom de laatste kwalificatie wat conservatiever maar ik deed natuurlijk wel mijn best. Uiteindelijk haalde ik poleposition en dat is de sleutel tot succes voor morgen."

Alonso: "Het gaat steeds beter"

Fernando Alonso heeft via de kwalificaties de derde stek weten te bemachtigen voor de Grand Prix van Groot-Brittannië. Volgens de Italiaan onderstreept dit resultaat het feit dat Ferrari op de juiste weg zit. Nu is het hopen op ook een goed resultaat in de race zelf.

De Ferrari-coureur benadrukte verder dat Ferrari al langer op de goede weg was maar door verschillende in- en externe problemen bleven hoge klasseringen uit. "In Spanje en Turkije maakten we een mindere periode door", zegt Alonso. "Daarna hebben we de auto echter verbeterd en gaat het beduidend beter. Ik voel me steeds meer op mijn gemak en we blijven de auto ontwikkelen."

"De afgelopen races hebben we niet het aantal punten behaald dat we hadden gewild, maar hopelijk kunnen we dit weekend wel scoren."

[F1] Uitslag kwalificatie Grand Prix van Groot-Brittannië

Op een zonnig maar winderig circuit van Silverstone heeft Sebastian Vettel de pole gepakt voor teammaatje Mark Webber. Fernando Alonso start vanaf de tweede startrij naast Lewis Hamilton. De kwalificatie voor de Grand Prix van Groot-Brittannië was ook succesvol voor Pedro de la Rosa, die met een negende startplek zijn beste van het seizoen heeft.

De eerste kwalificatiesessie werd, net als de vrije trainingen dit raceweekend, gedomineerd door Red Bull Racing. Sebastian Vettel reed zijn wagen naar 1:30,841, gevolgd op slechts 17 duizendsten door zijn teamgenoot Mark Webber. Ferrari-coureur Fernando Alonso wist ook nog net onder de 1:31 te rijden en zo de derde plaats te pakken. De langzaamsten van de eerste sessie waren (van hoog naar laag) Jaime Alguersuari (plaats 18), Heikki Kovalainen, Timo Glock, Jarno Trulli, Lucas di Grassi, Karun Chandhok en nieuwkomer Sakon Yamamoto. De Japanner vervangt dit weekend Bruno Senna bij Hispania Racing Team.

In de tweede sessie klaagde Jenson Button dat zijn McLaren Marcedes zo weinig grip had aan de achterkant. McLaren had al na twee vrije trainingen besloten de nieuwe diffuser - die de warme lucht langs de uitlaat moest leiden en zo meer downforce kweken - niet meer te gebruiken dit weekend. De Brit had zoveel problemen dat hij niet verder kwam dan de veertiende plek in de tweede kwalificatiesessie. Andere afvallers van Q2 waren Adrian Sutil (plaats 11), Kamui Kobayashi, Nico Hülkenberg, Button dus, Vitantonio Liuzzi, Vitaly Petrov en Sébastien Buemi. Het is alweer enkele races geleden dat beide Force India-rijders (Sutil en Liuzzi) in Q2 bleven steken.

De derde kwalificatiesessie begon goed voor de Red Bull-coureurs. Webber liet een tijd noteren van 1:29,758 maar Vettel wist daar net iets af te snoepen tot 1:29,695. Webber probeerde nog een snellere ronde te rijden en was aardig onderweg in de eerste sector met de snelste tijd maar verloor in de andere twee secties, waardoor de Australiër met de eerdere tijd - uit zijn eerste run nota bene - genoegen moest nemen met een tweede plaats. Vettel verbeterde zich wel en de poletijd van 1:29,615 kwam op de klokken te staan.

De top tien werd volgemaakt door Fernando Alonso, Lewis Hamilton, Nico Rosberg, Robert Kubica, Felipe Massa, Rubens Barrichello, Pedro de la Rosa en Michael Schumacher. Het is de beste kwalificering voor BMW Sauber-coureur De la Rosa dit seizoen.

Uitslag kwalificatie Groot-Brittannië

Pos Coureur Team Q1 Q2 Q3 Ronden
1 Sebastian Vettel RBR-Renault 1:30.841 1:30.480 1:29.615 18
2 Mark Webber RBR-Renault 1:30.858 1:30.114 1:29.758 18
3 Fernando Alonso Ferrari 1:30.997 1:30.700 1:30.426 23
4 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes 1:31.297 1:31.118 1:30.556 17
5 Nico Rosberg Mercedes GP 1:31.626 1:31.085 1:30.625 23
6 Robert Kubica Renault 1:31.680 1:31.344 1:31.040 22
7 Felipe Massa Ferrari 1:31.313 1:31.010 1:31.172 26
8 Rubens Barrichello Williams-Cosworth 1:31.424 1:31.126 1:31.175 20
9 Pedro de la Rosa BMW Sauber-Ferrari 1:31.533 1:31.327 1:31.274 16
10 Michael Schumacher Mercedes GP 1:32.058 1:31.022 1:31.430 20
11 Adrian Sutil Force India-Mercedes 1:31.109 1:31.399   15
12 Kamui Kobayashi BMW Sauber-Ferrari 1:31.851 1:31.421   14
13 Nico Hulkenberg Williams-Cosworth 1:32.144 1:31.635   17
14 Jenson Button McLaren-Mercedes 1:31.435 1:31.699   17
15 Vitantonio Liuzzi Force India-Mercedes 1:32.226 1:31.708   14
16 Vitaly Petrov Renault 1:31.638 1:31.796   14
17 Sebastien Buemi STR-Ferrari 1:31.901 1:32.012   14
18 Jaime Alguersuari STR-Ferrari 1:32.430     7
19 Heikki Kovalainen Lotus-Cosworth 1:34.405     9
20 Timo Glock Virgin-Cosworth 1:34.775     10
21 Jarno Trulli Lotus-Cosworth 1:34.864     10
22 Lucas di Grassi Virgin-Cosworth 1:35.212     10
23 Karun Chandhok HRT-Cosworth 1:36.576     7
24 Sakon Yamamoto HRT-Cosworth 1:36.968     9

Button: "Totaal geen snelheid in auto"

Jenson Button heeft zwaar teleurgesteld in de kwalificatie op Silverstone. De huidige wereldkampioen wist niet eens door te dringen tot Q3 en zal morgen op de veertiende stek plaats moeten nemen.

"Vanochtend was de auto wel oké tegen het einde van de training, al moesten we daarvoor wel het oude pakket gebruiken. In de kwalificatie had ik echter totaal geen snelheid. Hopelijk vinden we het probleem, want anders wordt het een heel moeilijk verhaal", zei Button na afloop tegen de BBC. Overigens was het voor de eerste keer dat de McLaren-coureur onder droge omstandigheden niet verder kwam dan Q2. In Malesië moest hij ook al voortijdig de baan verlaten maar toen regende het.

Teamgenoot Lewis Hamilton wist Q3 wel te bereiken en eindigde daarin als vierde.

Sniper: Ghost Warrior patch verhelpt crash

City interactive heeft een patch aangekondigd voor hun pas uitgekomen sniper-game, Sniper: Ghost Warrior. De patch zal wat interfaceproblemen verhelpen, waaronder multiplayer-statistieken, en zal ook wat multiplayer glitches verhelpen, zoals de mogelijkheid om buiten de map te komen. Ook krijg je in de multiplayer de verbeterde vaardigheid om de adem in te houden. En heel belangrijk, de patch zal het crashprobleem op de PC-versie oplossen.

De patch komt binnen twee weken uit op de Xbox 360 en de PC.
De lijst van problemen die de patch oplost:

  • Modifications to several important AI issues
  • Modifications to several GUI problems, such as (a) registration of internet profile; (b) multiplayer statistics; and (c) the removal of the ugly blink after exiting to other menus
  • Several multiplayer bugs will also be fixed (i.e., running outside the map, getting stuck in one place)
  • Increased ability to hold your breath in the multiplayer mode will be added
  • The engine crash experienced on some PC configurations will be fixed

Del Bosque verwacht aantrekkelijke finale

De Spaanse bondscoach Vicente del Bosque verwacht dat de WK-finale tegen Nederland morgen reclame wordt voor het voetbal. "Beide teams hebben zich de laatste jaren uitstekend ontwikkeld. Bovendien beschikt zowel Spanje als Nederland over technisch begaafde, creatieve spelers. Het gaat een schitterende finale worden."

In tegenstelling tot Nederland stond Spanje nog nooit in een WK-finale. Wel denkt Del Bosque dat de Europese titel, die twee jaar geleden werd veroverd, de ploeg meer vertrouwen heeft gegeven. "De spelers hebben toen aangetoond precies te kunnen doen wat de situatie vereist. Het is niet altijd nodig om het initiatief te nemen. En dit team is de laatste jaren alleen maar rijper geworden."

De woorden van Del Bosque worden ondersteund door de cijfers. Van de 32 laatste interlands won Spanje er maar liefst dertig. Nederland doet daar met 25 interlands op rij zonder nederlaag niet voor onder "We spelen tegen een hele sterke tegenstander", weet Del Bosque . "Maar toch kijken we optimistisch en vol vertrouwen naar de finale uit."

Del Bosque start tegen Nederland waarschijnlijk met dezelfde basisopstelling als in de met 1-0 gewonnen halve finale tegen Duitsland. Dat zou betekenen dat Fernando Torres opnieuw genoegen moet nemen met een plaats op de bank.

Del Bosque verwacht aantrekkelijke finale
Del Bosque verwacht aantrekkelijke finale (Foto: Novum)

Holland's got talent wint van Popstars

Het tv-programma Holland's got talent (RTL4) heeft vrijdagavond meer kijkers getrokken dan Popstars (SBS6). De eerste show trok ruim een miljoen kijkers, de tweede 714.000. Van beide talentenjachten was vrijdagavond om 20.30 uur de eerste aflevering van de nieuwe editie op de buis.

Dat blijkt uit cijfers die de Stichting KijkOnderzoek zaterdag heeft gepubliceerd. In Popstars gaan de presentatoren Gerard Joling en Nance en juryleden als Marc-Marie Huijbregts op zoek naar de meest getalenteerde zanger of zangeres. Aan Holland's got talent mogen naast zangers ook bijvoorbeeld goochelaars en acrobaten meedoen.

Opvallend is dat Holland's got talent eerder te zien was bij SBS6. Die zender haalde het echter van de buis wegens tegenvallende kijkcijfers, waarna het een nieuwe kans kreeg bij RTL4.

Enkele jaren geleden waren RTL4 en SBS6 in een strijd verwikkeld met shows over ijsdansen. Beide tv-concerns zonden toen een ijsdansprogramma uit. SBS6 had Sterren Dansen Op Het IJs, RTL4 kwam met Dancing On Ice. Toen werd de show van SBS6 beter bekeken.

ANPID198443
Holland's got talent scoort beter dan Popstars (Foto: ANP)

Lik-op-stuk-beleid tijdens huldiging in Amsterdam

In Amsterdam geldt tijdens de huldiging van Oranje dinsdag een lik-op-stuk-beleid. Mensen die zich misdragen, worden direct op hun gedrag aangesproken, meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie zaterdag.

Wie dingen doet die echt niet door de beugel kunnen of wie is aangesproken op bepaald gedrag maar er toch mee doorgaat, moet mee naar een politiebureau. Daar wordt meteen gekeken wat met de verdachte moet gebeuren.

Afhankelijk van het gepleegde delict wordt direct een boete uitgeschreven of een taakstraf opgelegd die direct moet worden uitgevoerd. De boetes variëren van zo'n zeventig tot duizend euro, zegt de woordvoerder.

Bij zwaardere delicten wordt de verdachte voor de rechter gesleept. De gevallen die zich hiervoor lenen, zullen via het snelrecht worden behandeld. Dat betekent dat de verdachte zich al snel na de gepleegde daden voor de rechter moet verantwoorden.

Lik-op-stuk-beleid tijdens huldiging in Amsterdam
Lik-op-stuk-beleid tijdens huldiging in Amsterdam (Foto: Novum)

Kwakman hekelt handelswijze NAC Breda

Kees Kwakman kan zich niet vinden in de handelswijze van NAC Breda. De middenvelder staat in de belangstelling van FC Augsburg. De Duitse club vindt het gevraagde transferbedrag, twee tot drie miljoen euro, echter te hoog.

"Dit werkt niet in mijn voordeel. Het is sowieso belachelijk dat een interim-bestuurder zonder verstand van zaken gaat roepen wat ik moet kosten. Bernard Ouwekerk spreekt nu tegen dat hij dit gezegd heeft, maar iedereen heeft het wel kunnen lezen. Dit kan andere geïnteresseerde clubs afschrikken. Ik stoor me hier enorm aan", aldus Kwakman, die er flink de balen in heeft.

Kwakman staat sinds 2008 bij NAC Breda onder contract en speelde tot op heden 65 competitiewedstrijden voor de ploeg uit Brabant. In de periode daarvoor kwam de middenvelder uit voor FC Volendam en RBC Roosendaal.

Gears of War, Bioshock en Max Payne toegevoegd aan GFWL Games on Demand

Zoals het gezegde luidt, beter laat dan nooit. Gears of War, Bioshock en Max Payne zijn nu eindelijk toegevoegd aan de Games on Demand service van Games for Windows Live. Gears of War en Bioshock kosten beide 20 dollar en Max Payne kost 10 dollar.

Games for Windows Live is een online gaming service voor de PC-games die aan Games for Windows zijn gelinkt. Het verbindt je met de Live service, waar je met je Gamertag online kan spelen, status van vrienden kan bekijken, berichten versturen en achievements kan halen.

Van Bommel wil finale niet verknallen

Mark van Bommel speelt morgenavond zijn laatste wedstrijd tijdens een eindronde van een WK. De middenvelder van Bayern München liet eerder al weten alleen nog op het EK van 2012 te willen spelen.

"Dit is mijn laatste WK, en dus mijn laatste kans. Die mogelijkheid wil ik niet verknallen", was de duidelijke taal van Van Bommel. "We hebben één duidelijk doel voor ogen, dat we twee jaar geleden hebben gesteld. Iedereen weet waarom we hier zijn. We zijn niet voor de lol in Zuid-Afrika. De laatste keer dat Nederland in de finale stond op een WK, was ik één jaar oud. Ik ben er trots op dat ik deel mag uitmaken van dit team."

Ook Arjen Robben wil niets liever dan de wereldtitel naar Nederland halen. "Het was ons doel om eindelijk weer eens een WK-finale te bereiken, na 32 jaar teleurstelling. We hebben hard gewerkt om hier te komen, en we wisten dat we de kwaliteiten hadden om het te doen. Het belangrijkste was dat we er ook in geloofden. Dat deden we. Nu gaan we er alles aan doen om de finale ook te winnen."

Hete dag afgesloten met fikse onweersbuien

Een extreem warme dag wordt laat in de middag en 's avonds afgesloten met lokaal stevige regen- en onweersbuien, die tot wateroverlast kunnen leiden. Dat verwacht het KNMI.

De buien, die afkomstig zijn uit het zuiden, zijn naar verwachting aan het begin van de nacht weer verdwenen. Zaterdag kan de temperatuur op een aantal plekken in het land oplopen tot 35 graden, verwacht Harry Geurts van het KNMI. Aan de kust is het wat koeler door een wind van zee.

ANPID198442
Hete dag wordt afgesloten met fikse onweersbuien (Foto: ANP)

Oranje voert bij zege wereldranglijst aan

Als het Nederlands voetbalelftal morgen de finale van het wereldkampioenschap voetbal wint, stijgt het op de wereldranglijst van de vierde naar de eerste plek.

Oranje moet dan wel winnen in de reguliere speeltijd of na verlenging. Een zege na strafschoppen volstaat net niet voor de eerste plaats op de FIFA-lijst. Nederland heeft nog nooit eerste gestaan op de wereldranglijst.

Spanje is nu tweede op de FIFA-lijst, achter Brazilië. Ook Spanje neemt de kop van het klassement over bij een WK-titel. Een gelijkspel, na de reguliere speeltijd en verlenging, volstaat ook voor de regerend Europees kampioen. Derde op de lijst is Portugal, het land werd eerder dit toernooi uitgeschakeld door Spanje.

Uruguay - Duitsland LIVE op FOK!sport

Vanavond begint om 20:30 uur de troostfinale van het WK voetbal. Deze wedstrijd gaat tussen Uruguay en Duitsland. FOK!sport zal je gedurende deze wedstrijd live op de hoogte houden van de gebeurtenissen in Port Elizabeth.

Zit je vanavond liever in de zon en heb je geen zin om naar de tv te kijken? Dan biedt FOK!sport je middels een tekstueel verslag de mogelijkheid om de wedstrijd toch nog te volgen. Surf daarvoor naar deze pagina!

Vanaf 20:15 uur zal er op FOK!sport een bericht staan wat gedurende de wedstrijd zal worden bijgehouden met de meest recente gebeurtenissen in die wedstrijd.

Hakken met zwaarden in Four Swordsmen of the Apocalypse

De officiële Left 4 Dead 2-blog heeft een nieuwe blogpost over de nieuwste mutation voor de mutation-mode in Left 4 Dead 2. Ditmaal kan je lekker zombies doormidden hakken of opensnijden, want in deze mutation kan je met zwaarden aan de slag.

De Mutation-mode zorgt ervoor dat spelers elke week een andere, en nieuwe, mode kunnen spelen. Volgens Valve zijn er ongeveer 20 verschillende modes die op deze manier te spelen zullen zijn. Bij de release hadden spelers de mogelijkheid om de mode Realism Versus te spelen en nu kunnen we dus aan de slag met Four Swordsmen of the Apocalypse.

In de post van de blog staan ook de resultaten van een poll over wat de spelers de beste level finale vonden. Bij de Xbox 360 was Dark Carnival's Midnight Riders: Concert de populairste en bij de PC was Dark Carnival's Midnight Riders: Concert gedeeld eerste met The Parish's bridge traversal.

Slice 'n dice.

Vrouw vliegt in brand door ondergrondse explosie

Een Amerikaanse vrouw is verbrand door een ondergrondse explosie die omhoog schoot door een metalen rooster in het trottoir. De politie van de stad Pittsburgh zei dat de vrouw volgens getuigen 'zomaar in brand vloog'.

Een defecte kabel veroorzaakte de explosie vrijdag. Enkele gebouwen in de omgeving schudden op hun grondvesten. De vrouw is met brandwonden overgebracht naar het ziekenhuis.

Oranje F-16 heet Nederlands elftal welkom

Het vliegtuig met het Nederlands elftal wordt maandagmiddag door twee F-16's van de luchtmacht opgewacht bij de grens van het Nederlands luchtruim. Een van de jachtvliegtuigen is oranje, de ander is gewoon grijs van kleur, meldt het ministerie van Defensie zaterdag.

Vanaf Schiphol vliegt het team met een Chinook-helikopter van Defensie verder. De vlieger van de oranje F16, een lid van het F-16 demoteam, zwaaide eerder boven de Amsterdam Arena Oranje al uit naar Zuid-Afrika tijdens de laatste oefeninterland tegen Hongarije. Het demoteam wordt onder meer ingezet voor wervingsacties voor vliegers bij de luchtmacht.

De F-16 heeft overigens niet speciaal voor de ontvangst van het Nederlands elftal het oranje kleurtje gekregen. Dit demonstratiemodel had deze kleur al.

Doodstraf Iraanse vrouw herzien

De doodstraf door middel van steniging van een 43-jarige Iraanse vrouw die is veroordeeld wegens overspel, wordt herzien. Dat heeft Mohammed Javad Larijani van de Iraanse mensenrechtenraad gezegd.

De straf van Sakineh Mohammadi Ashtiani, die volgens haar advocaat ieder moment zonder kennisgeving voltrokken kon worden, wekte vooral in het Westen veel woede. Donderdag meldden Britse media dat de straf door middel van steniging was ingetrokken.

Larijani liet vrijdag weten dat 'herziening van het oordeel op de agenda staat'. Daarmee is echter niet uitgesloten dat de doodstraf alsnog op een andere wijze wordt voltrokken. Het veranderen van steniging in een alternatieve straf is gebruikelijk, zei Larijani.

Amnesty International waarschuwde ook dat Ashtiani alsnog kan worden geëxecuteerd. Vorig jaar werden drie personen veroordeeld tot de dood door steniging, maar zij werden uiteindelijk opgehangen.

Menselijke resten aangetroffen op vliegtuigwiel

Op het achterwiel van een vliegtuig dat van Beiroet naar de Saudische hoofdstad Riyad vloog zijn de overblijfselen van een mensenlichaam aangetroffen. Dat meldde het National News Agency, het Libanese staatspersbureau, zaterdag.

Het vliegtuig van de Saudische maatschappij Nasair landde met honderddertig passagiers aan boord. Kort na de landing, tijdens onderhoudswerkzaamheden, werden de overblijfselen ontdekt.

Er is een onderzoek ingesteld. Diverse passagiers zeiden dat zij een man met een rugzak naar het vliegtuig zagen rennen, vlak voordat dat opsteeg.

Willem II wil nog drie spelers halen

Gert Heerkes is nog niet uitgewinkeld. De trainer van Willem II wil nog drie spelers naar Tilburg halen. Dat heeft de trainer gisteravond gezegd tegen Omroep Brabant. Namen wilde Heerkes nog niet noemen. Met die drie spelers erbij kan Heerkes werken met een selectie van 24 man.

Willem II trok deze transferperiode al verschillende spelers aan waaronder Evgeniy Levchenko, Veli Lampi, Giovanni Gravenbeek en Pawel Wojciechowski. Heerkes wil met nog drie spelers erbij zijn selectie klaarstomen voor komend seizoen.

Welke positie in ieder geval nog moet worden ingevuld is die onder de lat. Maikel Aerts vertrok reeds naar Hertha BSC. Het moet in ieder geval een doelman met ervaring worden. De andere twee posities zijn onbekend.

Uitslag derde vrije training Groot-Brittannië

Opnieuw dit weekend is het een Red Bull-coureur die een vrije training wint. Sebastian Vettel wist net  - met 34 duizendsten - voor teamgenoot Mark Webber te eindigen. Daarmee is Red Bull in alle vrije trainigen van dit raceweekend op Silverstone, Groot-Brittannië, de snelste.

Veel wind plaagde de coureurs, die niet allemaal even gecharmeerd waren van het nieuw aangelegde Arena-gedeelte. McLaren had besloten na de eerste twee vrije trainingen de nieuwe diffuser niet te gebruiken, maar zelfs zonder die diffuser hadden zowel Lewis Hamilton als Jenson Button moeite de wagen recht te houden op de baan.

Toen Vettel zijn snelste tijd allang op de klokken had gezet, kende de Duitser nog een momentje aan het einde van de vrije training. Net voordat de Red Bull-rijder rechtsaf wilde slaan in de al beruchte knik bij Abbey brak de voorvleugel af, waarschijnlijk omdat daar een hobbel op het circuit ligt. Vettel wist een crash te voorkomen maar ging erg wijd door de bocht.

Uitslag derde vrije training Groot-Brittannië

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 Sebastian Vettel RBR-Renault 1:30.958
14
2 Mark Webber RBR-Renault 1:30.992 0.034 15
3 Fernando Alonso Ferrari 1:31.101 0.143 10
4 Nico Rosberg Mercedes GP 1:31.188 0.230 15
5 Felipe Massa Ferrari 1:31.240 0.282 16
6 Robert Kubica Renault 1:31.519 0.561 18
7 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes 1:31.549 0.591 16
8 Michael Schumacher Mercedes GP 1:31.555 0.597 14
9 Pedro de la Rosa BMW Sauber-Ferrari 1:31.559 0.601 18
10 Rubens Barrichello Williams-Cosworth 1:31.581 0.623 16
11 Vitaly Petrov Renault 1:31.698 0.740 17
12 Jenson Button McLaren-Mercedes 1:31.703 0.745 16
13 Nico Hulkenberg Williams-Cosworth 1:31.867 0.909 17
14 Kamui Kobayashi BMW Sauber-Ferrari 1:31.947 0.989 16
15 Adrian Sutil Force India-Mercedes 1:31.994 1.036 13
16 Sebastien Buemi STR-Ferrari 1:32.235 1.277 18
17 Jaime Alguersuari STR-Ferrari 1:32.331 1.373 20
18 Vitantonio Liuzzi Force India-Mercedes 1:32.723 1.765 18
19 Heikki Kovalainen Lotus-Cosworth 1:34.339 3.381 20
20 Lucas di Grassi Virgin-Cosworth 1:35.479 4.521 17
21 Jarno Trulli Lotus-Cosworth 1:36.098 5.140 11
22 Karun Chandhok HRT-Cosworth 1:36.286 5.328 16
23 Timo Glock Virgin-Cosworth 1:36.640 5.682 6
24 Sakon Yamamoto HRT-Cosworth 1:37.178 6.220 18

[Tour] McEwen aan de start

Robbie McEwen verschijnt vanmiddag aan de start voor de zevende etappe van de Ronde van Frankrijk.

De Australische sprinter was gisteren aan het einde van de zesde rit betrokken bij een bizar incident. Direct na de finish knalde de renner van Katusha op een cameraman. McEwen, die in de door Mark Cavendish gewonnen sprint als vierde de streep passeerde, liet zich in het ziekenhuis onderzoeken. Daar werden geen breuken vastgesteld.

Een woordvoerder van Katusha meldde vanmorgen dat McEwen besloten heeft te starten in de eerste bergrit. Hij heeft wel last van zijn rug. De cameraman werd gestraft door de tourdirectie. Hij is uitgesloten voor de etappe van vandaag.

Lineker: "Van Persie betekent veel voor Oranje"

Oud-voetballer Gary Lineker was zelf actief op het WK van 1986. 24 jaar later ziet hij Spanje en Nederland in de finale staan. De Engelsman heeft zijn voorkeur uitgesproken voor Spanje.

"Vergeleken met twee jaar terug toen Spanje de Europese titel veroverde heeft het land nog niet gepiekt", zegt Lineker tegen FIFA.com. "Maar ik hou van de manier waarop ze de bal in bezit houden, de beweging in de ploeg."

De topscorer van het WK 1986 (zes doelpunten) heeft een hoge pet op van Robin van Persie. "Van Persie heeft de doelpunten nog niet gemaakt, maar hij staat in z'n eentje in de punt van de aanval. Hij betekent geweldig veel voor de ploeg en creëert veel met zijn passes en loopacties."

Qua niveau vindt Lineker het een tegenvallend toernooi. "We hebben nog niet dé wedstrijd gezien, de pot die we ons later allemaal zullen herinneren. Misschien komt het doordat 's werelds beste spelers niet het beste van zichzelf hebben kunnen laten zien."

Van Persie: "Reserverol Fàbregas onbegrijpelijk"

Nederland speelt morgenavond de finale van het WK voetbal tegen Spanje. In aanloop naar deze wedstrijd liet Robin van Persie zich uit over de reserverol van Cesc Fàbregas bij de Spaanse formatie.

De bondscoach van Spanje, Vicente del Bosque, kiest iedere wedstrijd voor de onervaren Sergio Busquets. "Dat is toch niet te begrijpen?", vroeg Van Persie zich hardop af.

De spits van het Nederlands elftal en de Spaanse middenvelder zijn bij Arsenal ploeggenoten. "Ik zit elke wedstrijd van Spanje weer te kijken of hij meedoet en steeds staat hij ernaast", aldus Van Persie. "Een linie met Xavi, Iniesta en Fàbregas is toch het ideale middenveld? Hij verdient een vaste basisplaats, dat zeg ik al een paar jaar. Nu staat Sergio Busquets op z'n plek, een goede speler, maar Fàbregas is stukken beter."

Van Persie heeft nog geen medelijden met de captain van The Gunners, maar dat scheelt niet veel meer. "Het lijkt me heel frustrerend als je zo goed bent als hij, maar toch op de bank zit. Ik zou het leuk vinden als hij zondag speelt, dat maakt de uitdaging nog mooier. Je wilt altijd tegen de besten spelen, daar hoort hij bij."

Daarnaast zou Van Persie de finale tussen Nederland en Spanje goed voorspeld hebben. "Toen duidelijk werd dat we niet in dezelfde helft van het speelschema zaten, sms'te ik al: 'Zie je in de finale'. Dat is nog uitgekomen ook. We hebben al afgesproken dat we met elkaar shirtje gaan ruilen."

Trio pleegt straatroof als inspiratie voor rapsong

Een man die ervan wordt verdacht met twee kompanen een straatroof in Groningen te hebben gepleegd, zegt mee te hebben gedaan om inspiratie op te doen voor het schrijven van een rapsong. Dat meldt de politie zaterdag.

De poging tot straatroof werd 22 juni gepleegd door drie mannen. Een 30-jarige fietser uit Groningen werd hierbij belaagd op een fietspad. Het drietal was vermomd met mutsen en sjaals. Een van hen, een 18-jarige man uit Groningen, werd tijdens zijn vlucht ingerekend door agenten. Later werden twee andere verdachten, mannen van 18 en 20 jaar uit Groningen, aangehouden.

Twee van de drie vermoedelijke daders legden een bekentenis af. De verdachten gaven aan een willekeurig slachtoffer te hebben willen beroven. Een van de drie had tijdens de poging tot beroving een boksbeugel bij zich. Het motief zou geld zijn geweest. Een verdachte gaf echter aan mee te hebben gedaan om inspiratie voor een rapsong op te doen.

De drie zijn voorgeleid aan een rechter-commissaris en zitten nog vast.

Stam: "Nederland hoeft niet bang te zijn"

Nederland is alles behalve kansloos in de WK-finale van zondag. Dat stelt oud-international Jaap Stam tegen Goal.com. Oranje neemt het zondagavond om half negen op tegen Europees kampioen Spanje. "Wees agressief op hun spitsen. Daar houden ze niet van."

Stam kan het weten. Hij speelde in zijn carrière talloze keren tegen Spaanse tegenstanders. Met Oranje trof hij de Spanjaarden echter nooit op een groot toernooi. "Ik hoop dat de finale heel goed gaat verlopen", zegt Stam in gesprek met Goal.com. "Maar ik moet ook zeggen dat ik onder de indruk van Spanje ben."

Sterke punten voldoende, realiseert Stam zich. "Ze hebben een solide verdediging en heel veel beweging in het team. De spitsen wisselen bovendien veel van positie. Maar Nederland hoeft absoluut niet bang te zijn. We hebben een goede kans om te winnen."

Dan zal Bert van Marwijk een andere tactiek moeten hanteren, dan de tactiek waarmee Joachim Löw zijn team het veld in stuurde. Duitsland kwam geen moment in zijn spel en ging uiteindelijk betrekkelijk eenvoudig de bietenbrug op. Stam: "Je zal misschien niet helemáál terug moeten zakken. Ik denk dat Spanje de meeste moeite heeft als je ze gelijk agressief aanpakt en ze zo niet in hun spel laat komen. Dan kunnen wij ook gokken op de aanvallende klasse die we hebben."

Op het oog lijkt het huidige Oranje kwalitatief niet veel beter dan de ploeg die in 1998 bleef steken in de halve finale. Is Stam onder de indruk van het keurkorps van Van Marwijk? "Niet van het spel. Maar als je kijkt naar het resultaat zeker wel. Ik las van de week ergens dat Van Bommel zei: 'winnen leerde ik in het buitenland'. Zo is het wel, dat merkte ik zelf ook. In Nederland draait het vooral om hoe je speelt, in het buitenland om of je wint. De spelers bij Oranje hebben dat nu heel goed onder de knie."

Bij de bookmakers is Spanje de grote favoriet voor de WK-titel. Stam, met een aarzeling: "Ik denk dat het 50/50 is. Veel draait om hoe je ze gaat aanpakken. Wees agressief op hun spitsen. Daar houden ze niet van."

'Sporting wil Drenthe huren'

De nieuwe trainer van Real Madrid, José Mourinho, ziet net als zijn voorganger voorlopig geen vaste waarde in Royston Drenthe. De Portugees zou de clubleiding hebben geadviseerd de 23-jarige Rotterdammer te verhuren. Dit meldt De Telegraaf.

De krant meldt dat Sporting Lissabon de Nederlander komend seizoen wil huren. Mourinho heeft een goede relatie met Costinha, de technisch directeur van de Portugese club.

De clubs zouden er inmiddels uit zijn, maar de deal is nog niet beklonken. Drenthe, die ook op de belangstelling van Juventus kan rekenen, moet zelf ook nog tot een akkoord komen met Sporting.

Boerderij zwaar beschadigd door brand

Een woonboerderij in het Zuid-Hollandse Langerak is zaterdagochtend vroeg voor een groot deel in rook opgegaan bij een brand. De bewoners merkten het vuur rond 04.45 uur op in hun boerderij aan de Lekdijk en konden zichzelf op tijd in veiligheid brengen, meldt de politie.

Het vuur was volgens de bewoners ontstaan op de zolder en greep snel om zich heen. De brandweer kon niet voorkomen dat de boerderij grote schade opliep. Het nablussen duurde nog enige uren. De politie onderzoekt wat de brand heeft veroorzaakt. Vooralsnog wordt niet uitgegaan van brandstichting.

Motorrijder komt om tijdens rijvaardigheidstraining

Een 41-jarige Duitse motorrijder is vrijdagmiddag om het leven gekomen tijdens een rijvaardigheidstraining op het TT-circuit aan de Haar in Assen. De man gleed weg met zijn motor nadat er vermoedelijk door een defect aan het motorblok van een motorrijder voor hem olie op het wegdek was gekomen, meldt de politie zaterdag.

De motorrijder overleed ter plekke aan zijn verwondingen.

Begroting NAC Breda omhoog

NAC Breda heeft voor het nieuwe seizoen een begroting, die ten opzichte van vorig jaar met 500.000 euro is gestegen. Dit maakte Barnard Ouwerker, de nieuwe algemeen directeur van de Bredanaars, vandaag bekend. De stijging hangt samen met een uitstekende verkoop van seizoenskaarten.

In de afgelopen maanden is de thuishaven van NAC Breda, het Rat Verlegh-stadion, met 2.000 extra stoeltjes uitgebreid. Daarnaast voerde de club op bestuursniveau ook een aantal veranderingen door.

Earnest Stewart vertrok namelijk naar AZ en werd in Breda vervangen door Jeffrey van As. Deze nieuwe technisch directeur wil de selectie van Robert Maaskant nog met één of twee spelers uitbreiden. Tot op heden beschikt de oefenmeester over een selectie van 22 man.

FOK!games: Tofste baas - dag 4

Gisteren was het een spannende strijd tussen C'thun en Master Hand, en het is Master Hand gelukt om te winnen met één stem verschil. Vandaag hebben we natuurlijk weer drie kandidaten voor jullie. Pas op! De beschrijvingen kunnen SPOILERS bevatten!

Radec (Killzone 2)
Vorig jaar kwam Killzone 2 van het Nederlandse Guerrilla uit. Als grote eindbaas had de game kolonel Radec waardoor vele gamers met hun handen in het haar zullen hebben gezeten. Na eerst een hele hoop Hellghast tegen te zijn gekomen zul je het één op één tegen Radec op moeten nemen. Hij kan zichzelf namelijk onzichtbaar maken en zich teleporteren waarna hij je te lijf gaat met een machinegeweer en een mes.

Darth Malak (Star Wars: Knights of the Old Republick)
Als apprentice van Darth Raven is Mallak een Sith om rekening mee te houden. Door het verlies van zijn onderkaak in een gevecht ziet hij er nog gevaarlijker uit dan hij al is. Aan het einde van KOTOR zal hij op je wachten en gebruikt hij levens van andere Jedi om zijn eigen health op peil te houden. Enige manier om hem te verslaan is het doden van deze Jedi waardoor het gevecht een donker tintje krijgt.

Razorbeard (Rayman-serie)
Grote vijand van onze held zonder armen, Rayman, is ongetwijfeld Razorbeard. Deze kapitein van een piratenschip maakt het Rayman gedurende verschillende games knap lastig. Hij is de leider van een piratenleger dat volledig bestaat uit robotten die iedereen in het heelal willen gebruiken als slaven. Rayman weet hem verschillende keren te verslaan maar omdat hij er steeds weer vandoor gaat zullen we hem ongetwijfeld in de toekomst nog wel eens tegenkomen.

RadecDarth MalakRazorbeard

Wie van bovenstaande deelnemers vinden jullie het tofst? Laat het weten in dit topic. Deze poll loopt tot morgenmiddag 12:00 uur waarna we de uitslag bekendmaken op FOK!games en dan zal het volgende gevecht gaan plaatsvinden.

WK Vandaag: 10 juli 2010

FOK!sport blikt iedere wedstrijddag van het WK voetbal vooruit op de te spelen wedstrijden. Vandaag wordt in Port Elizabeth de troostfinale tussen Uruguay en Duitsland gespeeld.

Uruguay v. Duitsland

Uruguay en Duitsland staan vandaag tegenover elkaar in een wedstrijd, die eigenlijk nergens meer om gaat. Beide landen liepen de finale mis door te verliezen van respectievelijk Nederland (3-2) en Spanje (1-0). Toch zullen beide selecties nog één keer aan de bak moeten om uit te maken wie de derde plaats van het WK voetbal in Zuid-Afrika pakt.

Uruguay werd voorafgaand aan het WK voetbal ingedeeld in een poule met Zuid-Afrika, Mexico en Frankrijk. Veel mensen dachten dat het land de groepsfase niet zou overleven, maar niets bleek minder waar. De formatie van bondscoach Oscar Tabárez speelde gelijk tegen Frankrijk (0-0), won overtuigend van Zuid-Afrika (3-0) en pakte ook de winst tegen Mexico (0-1). Hierdoor werden de Uruguayanen groepswinnaar in poule A.

In de knock-out-fase trok Uruguay de lijn door en won met 2-1 van Zuid-Korea. Daarna leek de motor te haperen. Het land had namelijk 120 minuten voetbal en beslissende strafschoppen nodig om van Ghana te winnen. In de halve finale ging het uiteindelijk mis tegen Nederland, dat met 3-2 te sterk was.

De Duiters waren in de groepsfase ingedeeld in groep D en troffen Ghana, Australië en Servië. Op papier zou Duitsland deze groep moeten kunnen overleven, wat uiteindelijk ook gebeurde. Die Mannschaft begon met een klinkende 4-0 zege op The Socceroos. Tegen de Serven ging het mis en werd met 1-0 verloren, waarna men zich tegen Ghana herpakte (1-0 winst).

Duitsland kende vervolgens een goede start in de knock-out-fase en stuurde Engeland met 4-1 naar huis gestuurd. Ook de Argentijnen van Diego Armando Maradona konden de Duitsers in de kwartfinale niet stuiten. Zij gingen namelijk met 4-0 onderuit en konden eveneens naar huis. Tegen Spanje ging het uiteindelijk alsnog mis. In een matige wedstrijd trokken de Spanjaarden aan het langste eind.



TV schema

Tijd Programma Zender
19:00 - 20:00 NOS WK Journaal Ned. 1
20:00 - 20:20 NOS WK Voetbal: voorbeschouwing Uruguay - Duitsland Ned. 1
20:20 - 21:20 NOS WK Voetbal: 1ste helft Uruguay - Duitsland Ned. 1
21:20 - 21:25 NOS WK Voetbal: wedstrijdanalyse Uruguay - Duitsland Ned. 1
21:25 - 22:24 NOS WK Voetbal: 2de helft Uruguay - Duitsland Ned. 1
22:20 - 00:00 RTL Voetbal: VI Oranje RTL 7
22:24 - 22:30 NOS WK Voetbal: nabeschouwing Uruguay - Duitsland Ned. 1
22:30 - 23:20 NOS Studio Sportzomer Ned. 1

Van Bronckhorst niet meer te verleiden

Giovanni van Bronckhorst speelt morgen zijn laatste wedstrijd als profvoetballer. De aanvoerder van Oranje is niet meer over te halen om alsnog door te gaan met voetballen.

Van Bronckhorst gaf aan het einde van het vorige seizoen aan dat hij na het WK stopt met voetballen. "Ik ben niet te verleiden. Nee, ook niet als een club van het kaliber Chelsea zich meldt", zegt de linksback van Oranje in De Telegraaf.

"Het is mooi geweest. En vergeet niet dat ik me op EK's en WK's áltijd goed heb gevoeld. Ik heb dan een voorbereiding van twee of drie weken gehad en dat vind ik prettig", aldus Van Bronckhorst, die met een WK-finale hopelijk een prachtig afscheid krijgt.

Amsterdam beveiligt woonboten

De gemeente Amsterdam gaat de woonboten beveiligen die langs de route liggen waar het Nederlands elftal dinsdag bij winst van de wereldbeker langs vaart. Zij wil daarmee voorkomen dat feestvierders op de boten gaan staan, waardoor die schade oplopen of zinken.

Dat liet een woordvoerder zaterdag weten. De hoofdstad zal hekken rond de boten zetten. Ook komen er een of meerdere toezichthouders of politieagenten te staan. Die hebben zo nodig een hond bij zich.

Het Openbaar Ministerie gaat personen die ondanks alle maatregelen toch op boten gaan staan hard aanpakken. Het gaat hoge straffen eisen en probeert ervoor te zorgen dat ze snel gestraft worden. Mogelijk zal justitie ook het snelrecht inzetten, waarbij verdachten binnen enkele dagen voor de rechter verschijnen.

Als Oranje het WK wint, vaart het elftal dinsdag van het Marinecomplex op Kattenburg naar het Rijksmuseum. Die tocht gaat onder meer langs de Brouwersgracht, de Herengracht en de Leidsegracht. Op de route zelf liggen negen woonboten, in de buurt ervan nog eens vier andere.

Toen Nederland in 1988 het EK won, maakte het nationale elftal ook een boottocht door de Amsterdamse grachten. Doordat mensen toen massaal op woonboten gingen staan, liepen veel van deze woningen schade op of zonken ze zelfs.

Robben heeft geen vrees voor Villa

Arjen Robben is één van de spelers die het morgen moet gaan doen voor Nederland in de finale van het WK. Bij de tegenstander, Spanje, loopt een gevaarlijke spits rond: David Villa.

"Maar ik zie hem niet als de gevaarlijkste speler", zegt Robben over de spits van FC Barcelona. "Dat zijn in mijn ogen Xabi en Iniesta. Die twee moeten het spel bepalen en die moeten ook zorgen dat Villa de bal krijgt", vervolgt Robben tegenover De Telegraaf.

Robben weet hoe Spanje verslagen kan worden. "Je moet ze niet laten voetballen en niet de vrijheid geven. We zullen kort moeten dekken. Als we ze alle ruimte gaan geven, dan krijgen we namelijk een probleem."

"Wij hebben ook een blok staan, met De Jong en Van Bommel die daarin heel belangrijk zijn. Met daarachter nog een blok van vier. Verder is de kracht van deze ploeg dat de jongens voorin ook in defensief opzicht hun taken uitvoeren. Verder hebben we individuele kwaliteiten, die het verschil kunnen maken. Veel mensen kunnen bij ons uit het niets een doelpunt maken. De overtuiging is er bij iedereen. Wat er ook gebeurt, wij gaan die wedstrijd winnen."

GVB zet speciale Oranjetram in

Het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB rijdt vanaf zaterdagochtend met een speciale Oranjetram. De tram is in de nacht van vrijdag op zaterdag beplakt. De voorkant heeft de kleuren rood, wit en blauw gekregen, het middenstuk is oranje, meldt een woordvoerder.

Met de tram wil de GVB laten zien trots te zijn dat Oranje in ieder geval de finale van het WK voetbal heeft bereikt. "We zijn hoe dan ook al winnaar."

Vanaf 11.00 uur vertrekt de tram voor het eerst. Zaterdag rijdt de tram op lijn 3. Rond 11.27 uur komt het vervoermiddel voor het eerst langs het Museumplein, waar de afgelopen tijd al uitbundige Oranjefeesten plaatsvonden. De tram blijft de komende drie weken rijden en wordt behalve op lijn 3 ook ingezet op de lijnen 9 en 12.

Voor zondag, de finaledag, houdt het Amsterdamse vervoersbedrijf volgens de woordvoerder vooralsnog de reguliere dienstregeling aan. Alleen als blijkt dat een aanpassing nodig is, bijvoorbeeld als Oranje wint en er op straat een dansende menigte ontstaat waardoor trams niet meer kunnen rijden, wordt de dienstregeling aangepast.

Man gepakt voor maken foto's onder jurk vrouw

Een 37-jarige man uit Valkenswaard is vrijdag in Eindhoven opgepakt omdat hij foto's had gemaakt onder de jurk van een vrouw. Dat meldt de politie zaterdag. De vrouw had zelf gemerkt wat de man deed en lichtte de beveiligers van de winkel aan de Rechtestraat in. Die hielden de man rond 17.00 uur aan en droegen hem over aan de politie.

De man werd na verhoor weer vrijgelaten. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt, dat wordt doorgestuurd naar het Openbaar Ministerie.

Platini weer uit het ziekenhuis

Danny Jordaan, hoofd van het organisatiecomité van het WK voetbal, heeft vandaag gezegd dat de voorzitter van de UEFA, Michel Platini, het ziekenhuis in Johannesburg weer heeft verlaten.

Gisteren, tijdens een etentje, werd de Fransman plotseling onwel. Er werd even gevreesd voor een hartaanval, maar dat bleek niet zo te zijn. Platini was vermoeid en had de afgelopen dagen last van verkoudheid en een griepje.

"De testen hebben niets bijzonders opgeleverd. Hij kan zondag gewoon de finale tussen Nederland en Spanje bijwonen," aldus een statement van de FIFA en de UEFA.

Hiddink: "We zijn zoals de Duitsers geworden"

Voor het eerst sinds 1994 zit Guus Hiddink tijdens een WK thuis. Hij ging niet op de uitnodiging van de KNVB in om plaats te nemen in het Soccer Stadium en kijkt zodoende het WK voor de televisie. Toch is Hiddink trots op de prestaties van Oranje.

"Ik ben nu alleen maar supporter van Oranje", zegt wereldburger Hiddink vandaag in het AD, die veel reacties over het Nederlands elftal uit de wereld krijgt. "Uit Zuid-Amerika, Azië, Australië en Europa."

"Dat zijn leuke reacties op het presteren van Oranje. Men staat verbaasd over de manier waarop wij dit toernooi spelen. Het frivole wordt gemist, de effectiviteit wordt hoog geprezen."

De voormalig coach van onder andere PSV heeft veel bewondering voor het werk van bondscoach Bert van Marwijk. "Dan heb ik het over de zekerheden die hij in zijn ploeg geslepen heeft. In de tweede helft tegen Brazilië zie je hoe moeilijk het is om tegen Oranje te spelen. Over het algemeen is het niet briljant nog, maar met zulke oplevingen kom je heel ver."

"Ik zie een Nederlands elftal dat steunt op effectiviteit. We zijn zoals de Duitsers geworden. Vroeger konden mensen dat niet uitstaan. Maar ik gun de spelers en de technische staf uiteraard alle goeds."

Hiddink vindt het te makkelijk om kritiek te uiten op het spel. "Natuurlijk wil ik graag meer genieten van het spel, meer pressing, forechecking, fouten veroorzaken bij de tegenstander. Maar ja, dat zeg ik zonder verantwoordelijkheid. En nog wat; ik heb nooit een finale van een wereldkampioenschap gecoacht."

[Upd] Platini onwel geworden

Wilfred Genee wist zojuist in VI Oranje te melden dat Michel Platini, voorzitter van de UEFA, met een hartaanval naar het ziekenhuis is vervoerd. Verdere informatie is nog niet bekend.

Tijdens een etentje in Johannesburg met ex-Liverpool-manager Gerard Houllier en de Schotse trainer Andy Roxburgh werd Platini plots onwel en viel van zijn stoel af.  Met een ambulance is hij vervolgens naar het ziekenhuis in Johannesburg gebracht.


Update 22:38
Volgens de laatste berichten zou het niet gaan om een hartaanval, maar zouden stress en oververmoeidheid ervoor hebben gezorgd dat Platini onwel werd.

 

Update 10:23
In een verklaring op de website van FIFA lieten de FIFA en de UEFA weten dat de toestand van Platini niet ernstig is en dat er geen sprake is van hartproblemen. "Hij had griep, het was koud en hij had niet gegeten. Het is niets ernstigs", aldus William Gaillard, de mediadirecteur van de UEFA.

Lahm: "Troostfinale wilde ik niet eens op televisie bekijken"

Duitsland speelt vanavond de troostfinale tegen Uruguay. Onze oosterburen hadden liever de echte finale gespeeld, maar werden verslagen door Spanje in de halve finale.

Aanvoerder Phillip Lahm neemt de wedstrijd van vanavond uiterst serieus. Hij wil het WK goed afsluiten met een zege op Uruguay. "Het winnen van de wedstrijd tegen Uruguay is erg belangrijk", zegt de rechtsback tegenover de website van de FIFA. "Ik denk dat het voor troost kan zorgen."

Lahm weet dat de troostfinale geen wedstrijd is waar veel mensen op zitten te wachten. "Hiervoor wilde ik, net als zoveel mensen, deze wedstrijd niet eens op televisie bekijken. Maar nu we hier zelf staan willen we naar huis terugkeren met een goed gevoel en een overwinning", aldus Lahm.

Duitsland en Uruguay verschijnen vanavond om 20:30 uur aan de aftrap in het Nelson Mandela Bay Stadium in Port Elizabeth.

Cruijff lovend over Nederlands elftal

In een interview met De Telegraaf heeft Johan Cruijff lovend over het Nederlands elftal gesproken. "Ook al was het niet altijd mooi om te zien, de ploeg heeft wel fantastisch gespresteerd."

In het interview stelt de oud-voetballer dat als de ene helft van het team erg goed is, de andere helft op dat niveau mee moet komen. "Vooral dat laatste is uitstekend gelukt en daarom is een groot compliment richting Bert van Marwijk en zijn team op z'n plaats. Want net als het elftal doe je het als coach samen met je begeleidingsteam."

Overigens zei Cruijff dat Dirk Kuijt en Maarten Stekelenburg "extreem goed hebben gepresenteerd."

Blizzard: toch maar wel nicknames

Hadden we een paar dagen geleden hier nog gepost dat Blizzard nicknames wilde verbieden op zijn game-fora, nu blijkt dat Blizzard op deze beslissing teruggekomen is. Blizzard heeft officieel bekendgemaakt dat ze de controversiële plannen om users te dwingen alleen onder eigen naam te posten hebben geannuleerd.

Op de World of Warcraft-fora heeft Mike Morhaime, zowel CEO als mede-oprichter van Blizzard bekendgemaakt dat deze beslissing gemaakt was na gekeken te hebben naar user feedback, waarvan het grootste deel falikant tegen het opofferen van eigen anonimiteit voor deelname aan een gamesforum was. Morhaime maakte ook duidelijk dat het forumbeleid losstaat van het in-game Real ID systeem dat Blizzard onder andere in Starcraft II en World of Warcraft toe wil passen.

Dit is het bericht dat Mike Morhaime heeft gepost:

Subject: Open letter regarding real names on Blizzard forums

Hello everyone,

I'd like to take some time to speak with all of you regarding our desire to make the Blizzard forums a better place for players to discuss our games. We've been constantly monitoring the feedback you've given us, as well as internally discussing your concerns about the use of real names on our forums. As a result of those discussions, we've decided at this time that real names will not be required for posting on official Blizzard forums.

It's important to note that we still remain committed to improving our forums. Our efforts are driven 100% by the desire to find ways to make our community areas more welcoming for players and encourage more constructive conversations about our games. We will still move forward with new forum features such as the ability to rate posts up or down, post highlighting based on rating, improved search functionality, and more. However, when we launch the new StarCraft II forums that include these new features, you will be posting by your StarCraft II Battle.net character name + character code, not your real name. The upgraded World of Warcraft forums with these new features will launch close to the release of Cataclysm, and also will not require your real name.

I want to make sure it's clear that our plans for the forums are completely separate from our plans for the optional in-game Real ID system now live with World of Warcraft and launching soon with StarCraft II. We believe that the powerful communications functionality enabled by Real ID, such as cross-game and cross-realm chat, make Battle.net a great place for players to stay connected to real-life friends and family while playing Blizzard games. And of course, you'll still be able to keep your relationships at the anonymous, character level if you so choose when you communicate with other players in game. Over time, we will continue to evolve Real ID on Battle.net to add new and exciting functionality within our games for players who decide to use the feature.

In closing, I want to point out that our connection with our community has always been and will always be extremely important to us. We strongly believe that Every Voice Matters, and we feel fortunate to have a community that cares so passionately about our games. We will always appreciate the feedback and support of our players, which has been a key to Blizzard's success from the beginning.

Mike Morhaime
CEO & Cofounder
Blizzard Entertainment

 

Blizzard

Yamamoto wil nog gesprek voeren met Senna

Coureur Sakon Yamamoto hoorde donderdagmiddag pas dat hij dit weekend voor zijn team Hispania Racing mag gaan racen. Na deze bekendmaking had de Japanner geen tijd om met Bruno Senna, wiens stoeltje hij inneemt, te praten. Iets wat hij nog wel van plan is om te doen.

"Normaal als je te horen krijgt dat je mag rijden, ben je erg blij. Ik was echter heel verbaasd. Ik moest me heel snel aanpassen en alle informatie binnenhalen die ik kon krijgen", zei Yamamoto tegen de pers in Silverstone. "Ik probeerde me stap voor stap voor te bereiden zodat ik op zaterdag en zondag goed kan pushen."

Hij denkt niet dat zijn relatie met Senna veranderd zal worden door de gebeurtenissen dit weekend, maar wil nog wel een gesprek voeren met de Braziliaan. "We hebben altijd een goede relatie gehad. Ik weet niet hoe hij er nu over denkt, daarom wil ik nog wel met hem praten", aldus de Japanner. "Ik snap wel hoe hij zich moet voelen."

'Van Gijzel wilde Sytze vd V. helpen'

De Eindhovense burgemeester Rob van Gijzel wilde pedoseksueel Sytze van der V. in het geheim aan een huurwoning in een andere gemeente helpen en hem financieel ondersteunen. Om te voorkomen dat mensen in de nieuwe omgeving achter zijn ware identiteit zouden komen, zou Van der V. zich inschrijven bij een instantie in Eindhoven in plaats van op zijn nieuwe adres.

Gesprekken hierover zijn echter vastgelopen, meldt de Volkskrant zaterdag op basis van vertrouwelijke conceptovereenkomsten die de krant in handen heeft gekregen. Het conceptakkoord is opgesteld door een bemiddelaar. De verschillende partijen die er aan deelnemen hebben strikte geheimhouding toegezegd.

Van der V. ligt al maanden overhoop met Van Gijzel. De Eindhovense burgemeester legde hem eerder een gebiedsverbod op, omdat hij weigerde zich onder reclasseringstoezicht te stellen. Ook in andere gemeenten waar hij nu en dan opdook, mocht hij niet meer komen.

De omstreden pedoseksueel vocht het gebiedsverbod in Eindhoven echter met succes aan. In een kort geding bepaalde de rechter in april dat Van der V. in Eindhoven mag wonen totdat een bodemprocedure is afgehandeld. Dat is nog altijd niet gebeurd.

Het conceptakkoord werd opgesteld na gesprekken met beide partijen. In het akkoord staat onder meer ook dat Van der V. met terugwerkende kracht acht tot negen maanden woonkosten- en zorgtoeslag zal ontvangen. Dat geld liep hij mis omdat hij niet in Eindhoven stond ingeschreven. Ook zou de gemeente toekomstige kosten vergoeden.

Van der V. zou in ruil hiervoor onder meer begeleiding van deskundigen accepteren en beloven niet in Eindhoven te gaan wonen. De gemeente formuleerde later nieuwe voorwaarden. Zo mocht Van der V. Eindhoven alleen in met een enkelband en de burgemeester kon op ieder moment het akkoord opzeggen als Van der V. zich bijvoorbeeld niet zou gedragen. De overeenkomst zou drie jaar gelden, maar Van der V. zou na de wijzigingen het akkoord onacceptabel hebben gevonden.

[Tour] De etappe van vandaag

Vandaag gaat de Tour de France de bergen in. De echt grote Alpencols staan nog niet op het programma, maar vandaag wordt er na 165,5 kilometer gefinisht bij Station des Rousses, dat bovenop de Côte de Lamoura ligt. De Côte de Lamoura is een klim van de tweede categorie.

Tournos
Tournos is een gemeente in het noorden van Bourgondië die 6.000 inwoners kent. Een bezienswaardigheid in dit dorp is de romaanse abdijkerk van Saint Philibert, waar Herbert Dijkstra het vandaag ongetwijfeld verder over zal gaan hebben. Deze werd gebouwd in de elfde eeuw en is één van de oudste en grootste in Frankrijk. De Tour is hier nog niet eerder langs geweest.

Station des Rousses
Het is de eerste keer dat de Tour de France aankomt bij het Station des Rousses. Het station wordt zowel in de zomermaanden als in de wintermaanden veel bezocht door toeristen. In de winter is er naast de vele skipistes ook de mogelijkheid tot langlaufen in het mooie gebied. Jaarlijks vindt er bijvoorbeeld de grote Transjurassienne wedstrijd plaats, een langlaufwedstrijd over 76 kilometer.

In de zomer kan er in het prachtige resort onder andere worden gedaan aan golf, zeilen, mountainbiken en het bezoeken van de ondergrondse passages van het Les Rousses fort.

Etappebeschrijving
De sprinters mogen vanaf vandaag weer de welbekende bus in en de klimmers en kandidaten voor de eindzege moeten tevoorschijn komen. Na een vrij rustige opmaat, met twee klimmen van de derde en één van de vierde categorie, volgen er drie cols van de tweede categorie.

Na de Côte du barrage, de Vouglans en de Col de la Croix de la Serra volgt de slotklim op de Côte de Lamoura(1.145 meter) van de tweede categorie. Dit is een niet al te steile klim, maar het zou door zijn lengte van veertien kilometer wel voor een verschil kunnen zorgen. Overigens is de finish niet direct bovenop de berg, maar wordt er eerst vier kilometer op een plateau gereden.

 

Profiel

Profiel slotklim

 

Algemeen klassement na de zesde etappe
Klassement

# Naam ploeg tijd
1 Fabian Cancellara (Zwi) Saxobank 28:37.30
2 Geraint Thomas (GB) Sky +0.20
3 Cadel Evans (Aus) BMC +0.39
4 Ryder Hesjedal (Can) Garmin +0.46
5 Sylvain Chavanel (Fra) Quick-Step +1.01
6 Andy Schleck (Lux) Saxobank +1.09
7 Thor Hushovd (Noo) Cervélo +1.16
8 Alexander Vinokourov (Kaz) Astana +1.31
9 Alberto Contador (Spa) Astana +1.40
10 Jurgen v.d. Broeck (Bel) Omega Pharma-Lotto +1.42
30 Bram Tankink Rabobank + 3,02
42 Robert Gesink Rabobank + 3,16
63 Karsten Kroon BMC Racing Team + 3,38
78 Martijn Maaskant Garmin + 4,41
103 Maarten Tjallingii Rabobank + 8,16
129 Koos Moerenhout Rabobank + 14,48
135 Lars Boom Rabobank + 16,11

 

FOK!sport favorieten voor de etappe
***** Luis-Leon Sanchez
**** Contador
*** Samuel Sanchez
** Evans, Menchov
* A. Schleck, Gesink

 

"Casillas kan zwakke schakel zijn"

Dirk Kuijt zegt dat het een voordeel voor het Nederlands elftal is dat morgen Iker Casillas het doel van Spanje verdedigt. Dit meldt De Telegraaf. "Hij is lang zo goed niet als mijn ploeggenoot Pepe Reina bij Liverpool. Die is veel completer," aldus de Katwijker.

Rafael van der Vaart speelt met Casillas bij Real Madrid. "Hij kan fantastisch keepen, maar soms als Iker z'n dag niet heeft, dan kan hij onbegrijpelijk in de fout gaan. Het gebeurt niet veel, maar als het zich voordoet, dan vaak tegen kleine tegenstanders. Het zal met concentratie te maken hebben; hij staat al vanaf zijn zeventiende onder de lat bij Real en is inmiddels 29 jaar. Alleen in de grote wedstrijden staat hij er bijna altijd. Dat is weer zijn ervaring."

InHolland hielp studenten met truc aan diploma

Hogeschool InHolland heeft zo'n 250 studenten met een truc aan een diploma geholpen. Dat meldt de Volkskrant zaterdag op basis van gesprekken met betrokkenen en interne documenten.

De truc werd toegepast bij de opleiding Media en Entertainment Management in Haarlem. De opleiding kampte met veel ouderejaars die hun papiertje maar niet haalden. Studeren studenten niet af, dan loopt een opleiding duizenden euro's overheidsgeld mis.

De ouderejaars studenten werd een speciaal traject aangeboden, waarbij hun studieachterstanden werden kwijtgescholden en ze na het schrijven van een eenvoudig werkstuk binnen een paar weken hun diploma in hun handen gedrukt kregen. De studenten studeerden steevast af met een zeven.

Twee docenten van de opleiding zouden het traject hebben uitgevoerd in opdracht van het opleidingsmanagement. De truc zou twee jaar zijn toegepast, tot mei dit jaar. De examencommissie liet vanaf toen niemand meer door na klachten van reguliere studenten die achter de afstudeerroute waren gekomen.

Bestuursvoorzitter Geert Dales van InHolland stelt echter dat de afstudeerroute een proef was die voldeed aan dezelfde eisen als de trajecten voor reguliere studenten. De examencommissie greep volgens hem in omdat het een pilot betrof, die nog niet in de studiegids was opgenomen.

Squasher Ravelli komt te kort tegen topfavoriet

Squasher Bart Ravelli heeft zich niet weten te plaatsen voor de finale van de Tasmanian Open 2010, een Satelliet toernooi op de Professional Squash Association (PSA) World Tour. De Hoofddorper moest in de halve eindstrijd met 6-11, 7-11, 6-11 zijn meerdere erkennen in topfavoriet Mike Corren.

De nederlaag van de 22-jarige Nederlander, de nummer 171 van de wereld, kwam niet als een grote verrassing. Corren, de nummer 1 van de plaatsingslijst en 85 van de wereld, is al het hele jaar in bloedvorm. Van de zes toernooien die hij in 2010 speelde won hij er drie en verloor hij twee keer pas in de finale.

Met zijn laatste zege in Adelaide (in juni) loste hij regerend wereldkampioen Amr Shabana en voormalig wereldkampioen David Palmer af als de speler met de meeste toernooizeges op zijn naam op de PSA World Tour. Corren zegevierde inmiddels al 27 keer en gaat zondag in het Australische Hobart dus op voor zijn 28e titel. Shabana en Palmer wonnen in hun illustere loopbaan allebei 26 proftoernooien.

Ravelli, die vorige week in Melbourne tijdens de Victorian Open ook al de halve finale bereikte, kan zich nu opmaken voor zijn derde toernooi Down Under. Volgende week komt hij in actie tijdens de NSW Classic 2010 in Sydney. Daar is hij als zevende geplaatst. Landgenoot Frank Hartkoren doet ook mee in de Australische metropool. Hij begint in het kwalificatietoernooi.

Forlán en Lugano klaar voor strijd om brons

Uruguay kan vandaag in de strijd om de derde plaats op het WK voetbal beschikken over de belangrijke krachten Diego Forlán en Diego Lugano. Volgens bondscoach Óscar Tabárez zijn ze fit genoeg om tegen Duitsland in de basis te beginnen.

Luis Suárez (Ajax) en Jorge Fucile zijn na een schorsing weer beschikbaar. Tabárez kon dinsdag in de halve finale tegen het Nederlands elftal (3-2-nederlaag) niet beschikken over verdediger Lugano (knieblessure), Suárez en Fucile. Forlán, die het eerste doelpunt van Uruguay maakte, ging in de slotfase naar de kant met een dijbeenblessure. De aanvaller van Atlético Madrid was in Zuid-Afrika al vier keer trefzeker. Forlán is een van de kandidaten voor de Gouden Bal, de prijs voor beste speler van het toernooi.

Volgens Tabárez voelt de strijd om het brons niet als een troostfinale. "We zijn heel gemotiveerd. We zullen met alles dat we in ons hebben proberen die derde plaats te veroveren."

De wedstrijd in Port Elizabeth begint vanavond om 20.30 uur.

Een mieters snelle formatie - de vijf van zessen klaar-

Juist op dat moment schoof Alexander zijn paarsdooraderde plasser in Femke’s mond en joeg hem huigwaarts.
“Gunst”, slikte Femke. Met haar witbevlokte mondhoeken leek zij nog het meest op een ondeugend meisje dat stiekem een hap uit de voor de visite bedoelde slagroomsoezen had genomen.
Nu wierp Emile Femke op de knieën en stroopte haar step-in omlaag. Maar verder kwam hij niet.

Buitenlandse Zaken raadt reizen met Blue Wings af

Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt reizigers aan niet te vliegen met de luchtvaartmaatschappij Blue Wings Airlines uit Suriname. Dat blijkt uit de reisadviezen op de website van het ministerie.

Eerder deze week zette de Europese Unie de luchtvaartmaatschappij al op de zwarte lijst. Op de zwarte lijst staan maatschappijen die niet aan Europese veiligheidsmaatstaven voldoen. De maatschappij vliegt niet op Europa, maar wel naar de Nederlandse Antillen en Frans-Guyana.

Het Surinaamse Blue Wing was in april 2008 en mei 2010 betrokken bij twee dodelijke ongelukken, waarbij respectievelijk negentien en acht mensen om het leven kwamen.

Bonussen top hoger ondanks ontslagen

De bonussen voor topbestuurders van tientallen bedrijven zijn vorig jaar toch verhoogd, ondanks dat de bedrijven medewerkers de laan uit moesten sturen. Dat meldt de Volkskrant zaterdag op basis van het jaarlijks onderzoek van de krant naar de salarissen van de top van ruim 150 toonaangevende Nederlandse bedrijven.

Bij 92 bedrijven verdwenen vorig jaar in totaal 132 duizend arbeidsplaatsen. Desondanks keerden 56 van deze ondernemingen een bonus uit aan de directie en was bij 34 van deze ondernemingen de bonus zelfs hoger dan het jaar daarvoor. In totaal 51 ondernemingen doken daarnaast vorig jaar in de rode cijfers. Van deze bedrijven keerden er 23 toch een bonus uit aan de top.

Negen bedrijven verhoogden de bonus terwijl er zowel arbeidsplaatsen verloren gingen als dat aandeelhouders tegenvallers moesten incasseren. Bedrijven als chipmachinefabrikant ASML en verzekeraar Delta Lloyd stuurden zowel medewerkers de laan uit en maakten verlies, maar verhoogden toch de beloningen voor de top.

De totale beloning van bestuurders kwam door de economische crisis vorig jaar voor het tweede jaar op rij echter lager uit dan het jaar ervoor. Vorig jaar daalde de gemiddelde beloning met acht procent naar 933 duizend euro.

Tweede dag North Sea Jazz van start

De tweede dag van het internationaal bekende jazzfestival North Sea Jazz in Rotterdam begint zaterdagmiddag met een optreden van de Rotterdamse souldiva Pam Feather.

Verder staan op de tweede festivaldag onder anderen Herbie Hancock, Trijntje Oosterhuis, Joe Bonamassa, Al Green, Macy Gray, Waylon, The Roots, Christian Scott, Rox en Giovanca op het programma.

Het jazzfestival viert dit jaar zijn 35e editie en heeft voor de vijfde keer plaats in Ahoy Rotterdam. Daar bieden vijftien podia drie dagen lang plaats aan ruim 1300 artiesten. North Sea Jazz trekt jaarlijks tussen de 65.000 en 70.000 bezoekers.

De Storm opent filmfestival New York

De Nederlandse film De Storm van regisseur Ben Sombogaart opent op 22 juli het Stony Brook Filmfestival in New York.

Dat heeft producent NL Film & TV zaterdag gemeld. Het Stony Brook festival wil niet-Engelstalige films onder de aandacht van het Amerikaanse publiek brengen.

Bij de Amerikaanse première van De Storm zijn hoofdrolspeelster Sylvia Hoeks en producent Alain de Levita aanwezig. Ook wordt op het festival de film Bride Flight van regisseur Sombogaart vertoond.

De Storm vertelt over een 18-jarige moeder die in de nacht van de Watersnoodramp van 1953 haar kind kwijtraakt. Samen met een luchtmachtsergeant (Barry Atsma) gaat zij de volgende ochtend op zoek naar haar zoon.

De film trok in Nederland vorig jaar bijna een miljoen bezoekers naar de bioscopen.

Gevolgen finale WK voetbal op lichaam onderzocht

Wie betaald wil worden om het WK voetbal te kijken, kan deelnemen aan een onderzoek van de Vrije Universiteit. Die gaat onderzoeken wat het kijken naar de finale van het WK voetbal met Nederlandse en Spaanse mannen en vrouwen doet. Deelnemers aan het onderzoek krijgen 150 euro om naar de wedstrijd te kijken.

Tijdens het duel wordt hun hartslag gemeten en na afloop moeten ze een vragenlijst invullen. Het onderzoek wordt afgenomen in het café The Basket op de campus van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Gezonde mannen en vrouwen van tussen de 20 en 40 jaar kunnen zich ervoor opgeven.

Aan het onderzoek wordt aandacht besteed op de nationale televisie. Ook wordt er een documentaire van gemaakt.

Suárez: "We willen sterven voor derde plaats op WK"

Luis Suárez is een aparte speler met een apart karakter. De speler wil zelfs zijn leven geven om met Uruguay derde te worden op het WK in Zuid-Afrika.

De meningen zijn derhalve verdeeld over de strijd om brons. Door velen wordt de troostfinale aangeduid als 'onbelangrijk', maar Suárez denkt daar heel anders over. Hij heeft er werkelijk alles voor over om derde te worden.

"Voor dit team is het WK allesbehalve afgelopen. Er staat nog een strijd om de derde plaats op het spel, mijn ploeggenoten en ik willen sterven voor die prijs", aldus Suárez. "We willen trots terugkeren in Uruguay."

Oscar Tabarez, bondscoach van Uruguay is het met zijn pupil eens. "Natuurlijk, deze wedstrijd is heel anders dan de échte finale, maar we zullen met dezelfde passie en inzet spelen zoals tegen Nederland. Het is voor Uruguay een uitdaging en een eer om op dit WK als derde te eindigen. Duitsland zal het ons echter moeilijk maken, dus we moeten vechten om te winnen."

Jubileumconcert Rowwen Hèze in Brabanthallen

Het management en de fanclub van Rowwen Hèze organiseren een speciale avond voor de Limburgse band op vrijdag 24 september in de Brabanthallen in Den Bosch. De band die dit jaar 25 jaar bestaat treedt zelf op en ontvangt ook diverse collega's zoals Karin Bloemen, Guus Meeuwis, BZB en enkele verrassingsacts, zei een woordvoerder vrijdag namens de organisatie.

Rowwen Hèze is een van de weinige bands die 25 jaar aaneengesloten successen boekt. In die tijd werden vijftien albums en veertig singles geproduceerd en bijna tweeduizend optredens gegeven. De band stond in het voorprogramma van de Rolling Stones en op befaamde festivals zoals Lowlands, Pinkpop en Roskilde in Denemarken.

De kaartverkoop voor het concert begint zaterdag via de internetpagina van de band. De Brabanthallen rekent op 10.000 bezoekers.

Kabinet wijst projecten crisiswet aan

Het kabinet heeft een aantal projecten aangewezen die onder de crisis- en herstelwet gaan vallen. Het gaat onder meer om het stationsgebied in Utrecht en Rotterdam, de Stadshavens Rotterdam, Strijp S in Eindhoven en de Forijnas in Assen.

De crisiswet, die begin maart door de Eerste Kamer werd aangenomen, moet ervoor zorgen dat grote bouwprojecten sneller van start kunnen, doordat bijvoorbeeld milieuregels opzij worden geschoven. Dit moet de werkloosheid bestrijden en de economie een impuls geven.

Rebellenleider Sudan steunt vredesproces Darfur

De Sudanese rebellenleider Abdelwahid Elnur is bereid zijn steun te verlenen aan vredesonderhandelingen in Darfur. Dat heeft de Franse minister van buitenlandse zaken Bernard Kouchner vrijdag gezegd.

Elnur is de leider van de Sudanese Bevrijdingsbeweging en woont in Parijs. Volgens Kouchner heeft hij 'bevestigd een actieve bijdrage te leveren aan het vredesproces in Darfur'. Zijn 'nieuwe positie' zou het resultaat zijn van maandenlange discussies tussen hem en figuren binnen de Franse regering.

VS in februari al op hoogte van Russische spionnen

De Amerikaanse regering kwam op 11 juni al op het idee van een spionnenruil met Rusland, ruim twee weken voordat de FBI op 27 juni tien Russische spionnen arresteerde. Dat heeft een bron binnen het Witte Huis vrijdag gezegd.

Medewerkers van het Witte Huis werden al in februari voor het eerst ingelicht over Russische spionagepraktijken. President Barack Obama werd op 11 juni op de hoogte gesteld. Op die datum werd ook de mogelijkheid van een spionnenruil geopperd, naast enkele andere opties.

De ruil vond uiteindelijk vrijdag plaats. De Verenigde Staten droegen zelf de namen aan van de vier in Rusland gevangen spionnen die ze in ruil voor de tien Russische spionnen wilden hebben.

Politie lost schot bij aanhouding Dordrecht

Bij de arrestatie van een gewapende 31-jarige Hagenaar in Dordrecht heeft de politie vrijdagochtend een waarschuwingsschot gelost. De politie meldt dat het wapen van de verdachte na zijn aanhouding spoorloos is.

Agenten hielden een routinecontrole aan de Singel. Toen een auto aan de kant werd gezet en de bestuurder werd gevraagd uit te stappen, zagen zij dat de man een vuurwapen uit zijn broekzak haalde. De man rende vervolgens weg richting de Burgemeester de Raadtsingel. Agenten achtervolgden de man, maar verloren hem bij de Johan de Wittstraat uit het oog.

Politie-eenheden hadden inmiddels de wijk afgezet. Een arrestatieteam hield de man uiteindelijk aan, waarbij het schot werd gelost. In de auto van de man werden harddrugs en kogelpatronen gevonden. De man zit in een cel. De politie onderzoekt de zaak.

EU: Wit-Rusland moet hervormen

Wit-Rusland moet een 'routekaart van hervormingen' aannemen om de banden met de Europese Unie aan te halen. Dat heeft Eurocommissaris voor uitbreiding en nabuurschapsbeleid Stefan Fule vrijdag gezegd.

De Europese Unie verwacht van Wit-Rusland dat het land de doodstraf afschaft, een einde maakt aan de onderdrukking en volgend jaar democratische presidentsverkiezingen houdt.

President Aleksandr Loekasjenko liet in een reactie weten niet aan de eisen van de EU te zullen voldoen. Loekasjenko heerst al sinds 1994 met ijzeren vuist over Wit-Rusland. Hij zei dat zijn land 'niet op zijn knieën zal vallen' voor de EU, de Verenigde Staten of Rusland.

De betrekkingen tussen Loekasjenko en Moskou zijn de afgelopen tijd verslechterd vanwege een economisch geschil. Sindsdien heeft de president geprobeerd te banden met het Westen te verbeteren.

Grote rivieren weer schoon genoeg voor otter

De grote rivieren zijn weer schoon genoeg voor de terugkeer van de otter. Bijna een halve eeuw geleden verdween de otter langs de rivieren, omdat door zware vervuiling van het water en de daling van de visstand de otterpopulatie afnam. De otterpopulatie was destijds door jacht en stroperij toch al teruggedrongen.

De waterkwaliteit en de visstand zijn inmiddels aanzienlijk verbeterd, blijkt uit onderzoek van ARK Natuurontwikkeling, Alterra Wageningen UR en Kurstjens adviesbureau. Veel uiterwaarden zijn nu omgevormd tot gevarieerde natuurgebieden en barrières voor de migratie van vissen zijn geslecht door zogeheten vistrappen.

Het gaat om het rivierengebied Rijntakken en Maasdal. In 2002 werden otters in de Kop van Overijssel uigezet. Zij maken het goed en wijken al uit naar andere leefgebieden, waaronder het IJsseldal. In de uiterwaarden van de IJssel en de Waal is plek voor zo'n dertig dieren. De dieren lopen echter het risico overreden te worden. Onder meer loopplanken onder bruggen in combinatie met rasters kunnen volgens de onderzoekers uitkomst bieden.

Het onderzoek werd gedaan in opdracht van de provincie Limburg, de provincie Gelderland en Staatsbosbeheer met een subsidie van het Waterschap Rivierenland. Woensdag wordt het rapport uitgereikt.

Dodelijke afloop klopjacht Britse schutter

De massale klopjacht van een week door de Britse politie op de voortvluchtige schutter Raoul Moat is geëindigd in de dood van de verdachte, meldden Britse media. Na een zes uur durende confrontatie met agenten zou de man in de nacht van vrijdag op zaterdag zichzelf hebben neergeschoten. Hij overleed volgens de BBC later in een ziekenhuis.

Aanvankelijk meldden Britse media dat de voortvluchtige was neergeschoten door agenten. De politie van Northumbria verklaarde later evenwel dat er niet op Moat geschoten was. "Om ongeveer kwart over een (lokale tijd) zou volgens informatie die nu voorhanden is, de verdachte zichzelf hebben neergeschoten. Er zijn geen schoten afgevuurd door agenten", aldus de politie.

Moat zou een week geleden, twee dagen nadat hij was vrijgekomen uit de gevangenis, zijn ex-vriendin hebben neergeschoten. Ook zou hij haar nieuwe partner hebben neergeschoten. Die overleefde het treffen niet. Een dag later verwondde de 37-jarige Moat een agent. Een massale jacht op de ex-gedetineerde in het noordoosten van Engeland was het gevolg. Politiemensen, scherpschutters en zelfs een jachtvliegtuig van de Britse luchtmacht werden ingezet om de voortvluchtige schutter te lokaliseren en in te rekenen.

Nieuws over de klopjacht domineerde de kranten van afgelopen week. Ook de voorpagina's van de kranten van zaterdag staan vol met nieuws over de zaak.

Brand in zorgcentrum Rotterdam

In zorgcentrum Antonius in Rotterdam IJsselmonde heeft vrijdagavond een brand gewoed. Een handjevol personeelsleden ontvluchtte het pand na hevige rookontwikkeling. De 250 cliënten hoefden niet geëvacueerd te worden, meldt een woordvoerder van de brandweer.

De melding van de brand in het zorgcentrum aan de Groene Tuin kwam rond 21.45 uur bij de brandweer binnen. De brand was in een computer in de fitnessruimte ontstaan. Doordat de brand niet oversloeg naar andere ruimtes en de rook kon worden weggevoerd, hoefde het pand niet ontruimd te worden. Rond 22.30 uur was het sein brand meester gegeven.

Ook Oranjecamping volledig uitverkocht

Alles wordt door Oranjesupporters ingeschakeld om nog een toegangsbewijs te bemachtigen voor de finale van zondag tegen Spanje. Ook de Oranjecamping zit stampvol rondom de eindstrijd. Dat liet Jokko de Wit, van de reisorganisatie, vrijdag weten aan Omroep Brabant. Het liep storm op de arrangementen die hij aanbood.

De organisatie had vierhonderd arrangementen tot haar beschikking en deze waren binnen een dag al helemaal uitverkocht. Daarnaast had De Wit een vliegtuig kunnen regelen om zijn klanten naar Johannesburg te vervoeren.

Zondagavond staat daar de finale tussen Nederland en Spanje op de rol. De Wit bood driedaagse arrangementen aan, inclusief de vlucht, verblijf op de camping en het toegangsbewijs voor de wedstrijd. Per pakket moest ruim 3.000 euro worden betaald.

[Tour] Hushovd verwacht harde strijd om groene trui

Thor Hushovd verwacht op weg naar Parijs nog een lange en harde strijd om de groene trui. De leider van het puntenklassement in de Tour de France zegt alleen nog niet te weten tegen wie.

"Het zal een groot gevecht worden, maar tegen wie, daar ben ik nog niet zeker van", zei Hushovd na afloop van de zesde etappe. De Noorse sprinter van Team Cervélo eindige vrijdag teleurstellend op de tiende plaats in de massasprint maar mag zaterdag desondanks gewoon de groene leiderstrui aantrekken.

"De verschillen zijn enorm klein op dit moment. Je moet nu consequent zijn en elke dag punten pakken", concludeert hij. Hushovd heeft na de zesde rit 118 punten bij elkaar gesprokkeld, vier meer dan Alessandro Petacchi. Robbie McEwen volgt op dertien punten achterstand.

"Ik had er vandaag graag wat meer gepakt, maar ik zat niet goed voorin", kijkt Hushovd terug op de spurt. "Ik kan geen gekke dingen doen. Als ik val, heb ik helemaal geen punten."

Makaay: "Oranje moet kansen ijskoud benutten"

Roy Makaay is bekend met het Spaanse voetbal en kijkt derhalve uit naar de WK-finale tussen Nederland en Spanje. De spits wist furore te maken in Spanje bij Deportivo La Coruña en weet het fijne van het Spaanse voetbal. "Ik verwacht een open wedstrijd, want beide ploegen willen graag de bal hebben", aldus Makaay op nota bene de clubwebsite van Bayern München, eveneens een club waar hij speelde.

Onder meer liet hij zich uit over de halve finale tussen Duitsland en Spanje. "In die wedstrijd hebben we gezien dat als je achterin ruimte weggeeft, het erg lastig wordt tegen Spanje. Nederland moet naar voren spelen en de kansen die ze krijgen ijskoud benutten. Dan heb je een kans tegen Spanje. De Spanjaarden weten natuurlijk ook wel welk potentieel Oranje voorin heeft."

Makaay, die zijn voetbalschoenen aan de wilgen heeft gehangen, verwacht ook veel van Oranje. "We staan wel in de finale en zijn het enige land op het WK dat alle wedstrijden heeft gewonnen. Bovendien is Oranje al 25 duels op rij ongeslagen. Nederland treft in Spanje voor het eerst een tegenstander die ook naar voren wil spelen. Dat biedt wellicht ruimte om zelf ook mooi te voetballen. Maar eigenlijk heeft Oranje gewoon al een fantastische prestatie neergezet."

Fors hoger waterverbruik door tropische hitte

Door de tropische temperaturen is het drinkwaterverbruik de afgelopen dagen met meer dan zestig procent boven het normale verbruik uitgestegen. Dat meldt drinkwaterbedrijf Vitens, dat water levert in Flevoland, Friesland, Gelderland, Overijssel en Utrecht. Eerder werden inwoners van deze gebieden al opgeroepen hun drinkwaterverbruik te beperken.

Door het hoge verbruik fluctueert de druk in het leidingnet, wat mensen thuis kunnen merken. Voor activiteiten als tuinen sproeien, zwembadjes vullen en de auto wassen is veel water nodig. Het drinkwaterbedrijf hoopt dat mensen dit tot een minimum beperken. Koken en douchen tussen 07.00 en 09.00 uur en tussen 18.00 een 23.00 uur is het advies, om het waterverbruik te spreiden.

Vrijdag werden temperaturen van maximaal tot 36 graden Celsius gemeten en was het vrijwel in het hele land, ook aan zee en op de Waddeneilanden, tropisch. Het KNMI heeft waarschuwingen uit doen gaan voor extreme hitte en lokaal onweer. De tropische temperaturen zijn voorlopig nog niet voorbij.

Google hervat Street View

Google stuurt volgende week weer auto's met camera's de weg op om beelden te maken voor 'Street View', maar dan zal alle apparatuur die dataverkeer kan opvangen ervan verwijderd zijn.

Google stopte met deze werkzaamheden ten behoeve van het gratis landkaartenprogramma Google Maps na kritiek dat draadloos internetverkeer, Wi-Fi informatie, onderschept zou kunnen worden met de auto's.

De onderneming liet vrijdag weten dat in Ierland, Noorwegen, Zuid-Afrika en Zweden de auto's weer de weg opgaan na gesprekken met instanties die toezicht houden op internetverkeer. Andere landen zullen volgen.

ANPID198425
Google hervat Street View (Foto: ANP)

Defensie trekt geld uit voor aangepaste schoenen

Het ministerie van Defensie trekt geld uit voor nieuwe schoenen met een orthopedische aanpassing voor militairen. Defensie besloot hiertoe, na klachten van de vakbond VBM/NOV die liet weten dat militairen medische klachten hadden door het huidige schoeisel. De schoenen worden tussen de drie weken en twee maanden verwacht.

De voorzitter van de vakbond, Jean Debie, kwam deze week met de klachten. Eerder dit jaar zijn er volgens Defensie 'betalingsverplichtingen niet aangegaan om de financiën op orde te houden'. Hierdoor zijn bij het Kleding- en Persoonsgebonden Uitrusting Bedrijf leveringsproblemen ontstaan, waardoor de aangepaste schoenen nu niet voorradig zijn.

Defensie trekt geld uit voor aangepaste schoenen
Defensie trekt geld uit voor aangepaste schoenen (Foto: Novum)
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.