Van Marwijk: "Moeten durven voetballen"

Olga Kroeders

Bert van Marwijk hamert erop dat Oranje morgen onbevangen aan de WK-finale tegen Spanje moet beginnen. "We moeten durven te voetballen en moeten onszelf zijn", zegt de bondscoach op de persconferentie aan de vooravond van de eindstrijd. Hij beschikt in ieder geval over een compleet fitte selectie. "En dat is al vrij uniek."

De spelers van Oranje werkten vandaag een ontspannen programma af. "We hebben 's ochtends wat gewandeld en zijn in de dierentuin van Johannesburg geweest", vertelt Van Marwijk. "Daarna heb ik de gebruikelijke voorbespreking gedaan en daarna zijn we, een half uur eerder dan gepland, gaan trainen."

Het Soccer City, waar morgen de finale wordt gespeeld, is voor Oranje geen onbekend terrein. De ploeg speelde er de met 2-0 gewonnen openingswedstrijd tegen Denemarken. "Het is wel fijn dat we vandaag weer even op hoogte hebben kunnen trainen", anticipeert hij op het 1.700 meter boven zeeniveau liggende stadion. "Het blijft moeilijk om je in te stellen op de onverwachte bewegingen die de bal hier kan maken."