'Relletje over vakantie kroonprins in Mozambique'

De vakantie van kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima in hun te koop staande villa in Machangulo in Mozambique heeft tot vraagtekens bij Kamerleden geleid. Na ophef over de villa, beloofde de kroonprins eind 2009 deze na voltooiing van de bouw te verkopen. Maar dit is nog niet gebeurd, meldt RTL Nieuws zaterdag.

De SP vraagt zich af of de kroonprins in de toekomst vaker van plan is naar de villa te gaan en of hij deze na verkoop weer wil gaan terughuren, zodat hij daar alsnog vakantie kan vieren. GroenLinks stelt ook vraagtekens bij de kwestie. Voor D66 lijkt het bezoek aan de villa in Mozambique conform de afspraken die de kroonprins met premier Jan Peter Balkenende maakte.

De ophef ontstond vorig jaar omdat de beveiligingskosten te hoog zouden zijn voor de Nederlandse belastingbetaler, midden in een economische crisis. Ook zou de bouw lokale Mozambikanen niets opleveren. Willem-Alexander besloot de villa te verkopen.

De Nederlandse ambassadeur in Zuid-Afrika Rob Vos gaf donderdag in het programma Studio Sportzomer de vakantielocatie van het kroonprinselijk paar prijs. De Rijksvoorlichtingsdienst laat weten dat het paar ook een inspectie en een bouwvergadering bijwoont.