FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 8 april 2009

Verhagen: ik wil niet leven in het land van Wilders

Minister van Buitenlandse Zaken, Maxime Verhagen (CDA) heeft hard uitgehaald naar Geert Wilders. In een toespraak op de slotavond van het filmfestival Movies that Matter, verweet Verhagen de PVV-voorman dat hij de kloof tussen autochtonen en allochtonen vergroot.

"Met al zijn generalisaties zaait Geert Wilders verdeeldheid; hij zet groepen mensen tegen elkaar op", aldus Verhagen. "Dan gaan mensen hun hele identiteit, hun hele wezen, ophangen aan wat in feite maar één kenmerk van hun leven is: hun godsdienst. Wilders maakt daarmee met zijn uitspraken Nederland een land van 'wij tegen zij'. Dat is niet het Nederland waar ik wil leven. Ik wil leven in een Nederland van gedeelde waarden", zei de minister.

Verhagen en Wilders vallen elkaar wel vaker verbaal aan. Toen Verhagen Wilders vorig jaar geleden in niet mis te verstande bewoordingen opriep zijn anti-koranfilm Fitna niet uit te brengen, brieste de PVV'er dat Verhagen 'de pot op kan.'

En toen Verhagen en Balkenende begin dit jaar weigerden het Britse inreisverbod tegen Wilders in Europees verband aan de orde te stellen, diende de PVV een motie van wantrouwen in tegen beiden. Wilders zei toen: "We wisten al dat de premier en de minister van Buitenlandse Zaken bereid zijn om ons meest dierbare grondrecht - de vrijheid van meningsuiting - te slachten op het altaar van de islam om boze moslims te plezieren. Maar inmiddels weten we ook dat dit kabinet naast de vrijheid ook de democratie aan haar laars lapt."

Movies that Matter vond afgelopen week plaats in Den Haag en wordt georganiseerd door Amnesty International. Op het festival draaien films en documentaires over mensenrechten. Verhagen zei in zijn toespraak het volgende over dat thema: "Het recht om in vrijheid te geloven, of om niet te geloven, is daar een belangrijk onderdeel van. Dat betekent dus dat moslims hun geloof moeten kunnen belijden in Nederland. Het betekent evengoed dat christenen hun geloof moeten kunnen belijden in Iran of Turkije. Het betekent dat je het recht hebt om van geloof te veranderen."


Verhagen wil niet leven in het land van Wilders  (foto: DAG)

Boterham met spek hét anti-katermiddel

Gezellig gehad gisteren, en nu last van kloppende slapen, een droge mond en een wee gevoel in de maagstreek? Met andere woorden: een flinke kater? Eet dan een boterham met gebakken spek, dat is dé remedie!

Veel mensen grijpen na een avondje stevig drinken instinctief al naar de bacon, maar Britse wetenschappers hebben nu ontdekt waarom ons lichaam daarom vraagt. De combinatie brood en spek stimuleert je metabolisme, waardoor giftige stoffen sneller worden afgevoerd, zo blijkt. Brood bevat veel koolhydraten en spek is rijk aan proteïnen, die de aanmaak van aminozuren bevorderen.

Door deze aminozuren krijg je letterlijk een frisser hoofd, legt onderzoekster Elin Roberts uit in de Daily Mirror. 'Door overmatige alcoholconsumptie raken de neurotransmitters in je hersenen uitgeput, maar dankzij aminozuren krijgen die weer een oppepper.'

Vergeet dus alle fabeltjes over anti-katerpillen, brood en bacon zijn de remedie. En mocht je daarna nog steeds last hebben van je kater óf eet je vegetarisch, dan zit er echt maar één ding op: veel water drinken en nog een paar uur slapen.


Last van een kater? Eet een boterham met spek.  (foto: DAG)

Vrijspraak na explosieve opmerking

De politierechter in Haarlem heeft een ouder echtpaar vrijgesproken van het doen van een valse bommelding. De vrouw had op Schiphol de opmerking gemaakt dat ze 'vol bommen en granaten' zat. Ze deed dit uit ergernis over de veiligheidscontroles.

Opmerkingen of grappen over bommen worden op Schiphol absoluut niet getolereerd, en leiden dan ook vaak tot een boete. Het echtpaar weigerde de boete te betalen, waarna de 61-jarige vrouw en haar man voor de politierechter moesten verschijnen. Hoewel de officier van jusititie een boete van driehonderd euro eiste voor zowel de man als de vrouw, kwam de rechter tot vrijspraak. Volgens de rechter had het stel niet de minste intentie om een valse bommelding te doen.

Voetbal: Uitslagen Champions League 08/04

Vanavond werden er twee wedstrijden gespeeld in de kwartfinales van de Champions League. Liverpool nam het thuis op tegen Chelsea en Barcelona speelde tegen Bayern München. De returns zijn volgende week dinsdag.


Liverpool - Chelsea
Chelsea staat met één been in de halve finales van de Champions League. Uit bij Liverpool wist de ploeg van Guus Hiddink de tegenstander op alle fronten te overklassen en met 1-3 te winnen. Enige aderlating voor Chelsea is de schorsing van John Terry voor de return in Londen.

Meteen vanaf de aftrap koos Chelsea ervoor om met de punt naar voren te spelen om zo de verdediging van Liverpool flink onder druk te zetten, maar het was de thuisploeg die de eerste kans kreeg om op voorsprong te komen. Het schot van Kuijt werd echter geblokt door Ivanovic en zeilde daardoor maar net langs de doelpaal. Drie minuten later was het wel raak. Kuijt wist met een schitterende pass Arbeloa te bereiken. De Spaanse back wist op zijn beurt Torres te vinden, die meteen op doel schoot en Cech kansloos liet. Kort daarna had Drogba de gelijkmaker op zijn schoen, maar faalde oog in oog met Reina.

Het spel golfde vervolgens op en neer en beide ploegen kregen kansen, maar Drogba, tweemaal oog in oog met Reina, en Torres hadden het vizier niet op scherp staan. Na een groot half uur zette Liverpool via Kuijt, Torres en Arbeloa een sterke aanval op, maar het schot van Arbeloa ging maar net voorlangs het doel van Chelsea-keeper Cech. Chelsea wist naarmate de eerste helft vorderde steeds meer druk te zetten richting het doel van Reina en na veertig minuten kwam de ploeg van Hiddink verdiend op gelijke hoogte. Uit een corner wist Ivanovic knap raak te koppen en scoorde zo het belangrijke uitdoelpunt voor Chelsea. Het had niet veel gescheeld, of The Blues keken al snel weer tegen een achterstand aan. Kuijt wist door te breken, maar Cech keerde op knappe wijze het schot van onze landgenoot.

Ook na rust wisten beide ploegen voor gevaar te stichten. De eerste grote kans van de tweede helft kwam van de voet van Drogba, maar zijn bal werd van de lijn gehaald door Liverpool-verdediger Carragher. Niet lang daarna schoot Torres maar rakelings over het doel van Cech. Na een groot uur kwam Chelsea op een verdiende voorsprong. Het doelpunt viel opnieuw uit een corner en het was weer Ivanovic die zichzelf knap vrijworstelde en hard binnenkopte. Vijf minuten later schoot Drogba zijn team zelfs naar een 1-3 voorsprong. De harde voorzet van Malouda werd door alle Liverpool-verdedigers gemist, maar Drogba wist zijn schoen er nog tegenaan te zetten en zodoende de bal achter doelman Reina te krijgen.

Het laatste kwartier probeerde Liverpool, mede door het inbrengen van Babel en Dossena, nog voor gevaar te stichten voor het doel van Cech, maar The Reds wisten de verdediging van Chelsea, op een gevaarlijk afstandsschot van Alonso na, niet meer in verlegenheid te brengen. Door dit resultaat zal Liverpool tijdens de return alle zeilen moeten bijzetten om de halve finales van de Champions League te halen.


Karakteristieken

Liverpool-Chelsea 1-3
6' Torres 1-0
39' Ivanovic 1-1
62' Ivanovic 1-2
67' Drogba 1-3

Toeschouwers: 45.000
Scheidsrechter: Bo Larsen (Den)
Stadion: Anfield Road, Liverpool
Gele kaart:Fábio Aurélio (Liverpool) S. Kalou, Terry (Chelsea)

Opstellingen

Liverpool: Reina, Arbeloa, Carragher, Skrtel, Fábio Aurélio (Dossena/75), Kuijt, Lucas (Babel/79), Gerrard, Alonso, Riera (Benayoun/68), Torres

Chelsea: P. Cech, Ivanovic, Alex, Terry, A. Cole, Ballack, Essien, Lamprd, S. Kalou, Drogba (Anelka/80), Malouda

Barcelona - Bayern München
Ook FC Barcelona heeft een grote stap gezet op weg naar de halve finale van de Champions League. De Catalaanse club boekte een klinkende overwinning op Bayern München (4-0), waardoor de return een formaliteit lijkt te zijn.

Binnen een kwartier stond FC Barcelona, dankzij een aantal prachtige combinaties, al op een 2-0-voorsprong. De eerste treffer was afkomstig van Messi, die door Eto'o in stelling werd gebracht. Bij de daaropvolgende goal eisten beide spelers opnieuw de hoofdrol voor zich op, zij het in omgekeerde volgorde.

Kort daarna wond Josep Guardiola, trainer van FC Barcelona, zich vreselijk op om het feit dat zijn ploeg geen strafschop kreeg. Messi werd namelijk door Lell onderuit gehaald. Aan het einde van het liedje mocht de oefenmeester het duel vanaf de tribune bekijken, aangezien hij door de arbiter werd weggestuurd. Vanaf die positie zag hij wel hoe Messi de zorgen voor Bayern München nog meer wist te vergroten.

Vlak voor rust strooide Henry nog meer zout in de Duitse wonden door de vierde treffer voor zijn rekening nemen. De Duitsers kwamen in de eerste 45 minuten niet verder dan een schot van Ribéry.

Ook in de tweede helft was FC Barcelona heer en meester in Camp Nou. De ploeg hanteerde echter wel een lager tempo dan voor de pauze. Het aantal kansen nam af en ook de amusementswaarde van het duel zakte in. Messi was nog wel dichtbij de 5-0, maar zijn schot werd onschadelijk gemaakt.


Karakteristieken

FC Barcelona - Bayern München 4-0
9’ Messi 1-0
12’ Eto'o 2-0
38’ Messi 3-0
43’ Henry 4-0

Toeschouwers: 80.000
Scheidsrechter: Webb (Eng)
Stadion: Camp Nou, Barcelona
Gele kaart: Messi (FC Barcelona), Lell, Demichelis (Bayern München)

Opstellingen

FC Barcelona: Víctor Valdés, Daniel Alves, Márquez, Piqué, Puyol, Xavi, Touré (Busquets/81), Iniesta, Messi, Eto'o (Krkic/90), Henry (Keita/74)

Bayern München: Butt, Oddo, Demichelis, Breno, Lell, Altintop (Ottl/46), Schweinsteiger, van Bommel, Zé Roberto (Sosa/77), Ribéry, Toni

Uitslag FC Barcelona - Bayern München

FC Barcelona staat al met één been in de halve finale van de Champions League. De Catalaanse club boekte een klinkende overwinning op Bayern München (4-0), waardoor de return een formaliteit lijkt te zijn.

Binnen een kwartier stond FC Barcelona, dankzij een aantal prachtige combinaties, al op een 2-0-voorsprong. De eerste treffer was afkomstig van Messi, die door Eto'o in stelling werd gebracht. Bij de daaropvolgende goal eisten beide spelers opnieuw de hoofdrol voor zich op, zij het in omgekeerde volgorde.

Kort daarna wond Josep Guardiola, trainer van FC Barcelona, zich vreselijk op om het feit dat zijn ploeg geen strafschop kreeg. Messi werd namelijk door Lell onderuit gehaald. Aan het einde van het liedje mocht de oefenmeester het duel vanaf de tribune bekijken, aangezien hij door de arbiter werd weggestuurd. Vanaf die positie zag hij wel hoe Messi de zorgen voor Bayern München nog meer wist te vergroten.

Vlak voor rust strooide Henry nog meer zout in de Duitse wonden door de vierde treffer voor zijn rekening nemen. De Duitsers kwamen in de eerste 45 minuten niet verder dan een schot van Ribéry.

Ook in de tweede helft was FC Barcelona heer en meester in Camp Nou. De ploeg hanteerde echter wel een lager tempo dan voor de pauze. Het aantal kansen nam af en ook de amusementswaarde van het duel zakte in. Messi was nog wel dichtbij de 5-0, maar zijn schot werd onschadelijk gemaakt.


Karakteristieken

FC Barcelona - Bayern München 4-0
9’ Messi 1-0
12’ Eto'o 2-0
38’ Messi 3-0
43’ Henry 4-0

Toeschouwers: 80.000
Scheidsrechter: Webb (Eng)
Stadion: Camp Nou, Barcelona
Gele kaart: Messi, Márquez (FC Barcelona), Lell, Demichelis (Bayern München)

Opstellingen

FC Barcelona: Víctor Valdés, Daniel Alves, Márquez, Piqué, Puyol, Xavi, Touré (Busquets/81), Iniesta, Messi, Eto'o (Krkic/90), Henry (Keita/74)

Bayern München: Butt, Oddo, Demichelis, Breno, Lell, Altintop (Ottl/46), Schweinsteiger, van Bommel, Zé Roberto (Sosa/77), Ribéry, Toni

Uitslag Liverpool - Chelsea

Chelsea staat met één been in de halve finales van de Champions League. Uit bij Liverpool wist de ploeg van Guus Hiddink de tegenstander op alle fronten te overklassen en met 1-3 te winnen. Enige aderlating voor Chelsea is de schorsing van John Terry voor de return in Londen.

Meteen vanaf de aftrap koos Chelsea ervoor om met de punt naar voren te spelen om zo de verdediging van Liverpool flink onder druk te zetten, maar het was de thuisploeg die de eerste kans kreeg om op voorsprong te komen. Het schot van Kuijt werd echter geblokt door Ivanovic en zeilde daardoor maar net langs de doelpaal. Drie minuten later was het wel raak. Kuijt wist met een schitterende pass Arbeloa te bereiken. De Spaanse back wist op zijn beurt Torres te vinden, die meteen op doel schoot en Cech kansloos liet. Kort daarna had Drogba de gelijkmaker op zijn schoen, maar faalde oog in oog met Reina.

Het spel golfde vervolgens op en neer en beide ploegen kregen kansen, maar Drogba, tweemaal oog in oog met Reina, en Torres hadden het vizier niet op scherp staan. Na een groot half uur zette Liverpool via Kuijt, Torres en Arbeloa een sterke aanval op, maar het schot van Arbeloa ging maar net voorlangs het doel van Chelsea-keeper Cech. Chelsea wist naarmate de eerste helft vorderde steeds meer druk te zetten richting het doel van Reina en na veertig minuten kwam de ploeg van Hiddink verdiend op gelijke hoogte. Uit een corner wist Ivanovic knap raak te koppen en scoorde zo het belangrijke uitdoelpunt voor Chelsea. Het had niet veel gescheeld, of The Blues keken al snel weer tegen een achterstand aan. Kuijt wist door te breken, maar Cech keerde op knappe wijze het schot van onze landgenoot.

Ook na rust wisten beide ploegen voor gevaar te stichten. De eerste grote kans van de tweede helft kwam van de voet van Drogba, maar zijn bal werd van de lijn gehaald door Liverpool-verdediger Carragher. Niet lang daarna schoot Torres maar rakelings over het doel van Cech. Na een groot uur kwam Chelsea op een verdiende voorsprong. Het doelpunt viel opnieuw uit een corner en het was weer Ivanovic die zichzelf knap vrijworstelde en hard binnenkopte. Vijf minuten later schoot Drogba zijn team zelfs naar een 1-3 voorsprong. De harde voorzet van Malouda werd door alle Liverpool-verdedigers gemist, maar Drogba wist zijn schoen er nog tegenaan te zetten en zodoende de bal achter doelman Reina te krijgen.

Het laatste kwartier probeerde Liverpool, mede door het inbrengen van Babel en Dossena, nog voor gevaar te stichten voor het doel van Cech, maar The Reds wisten de verdediging van Chelsea, op een gevaarlijk afstandsschot van Alonso na, niet meer in verlegenheid te brengen. Door dit resultaat zal Liverpool tijdens de return alle zeilen moeten bijzetten om de halve finales van de Champions League te halen.


Karakteristieken

Liverpool-Chelsea 1-3
6' Torres 1-0
39' Ivanovic 1-1
62' Ivanovic 1-2
67' Drogba 1-3

Toeschouwers: 45.000
Scheidsrechter: Bo Larsen (Den)
Stadion: Anfield Road, Liverpool
Gele kaart:Fábio Aurélio (Liverpool) S. Kalou, Terry (Chelsea)

Opstellingen

Liverpool: Reina, Arbeloa, Carragher, Skrtel, Fábio Aurélio (Dossena/75), Kuijt, Lucas (Babel/79), Gerrard, Alonso, Riera (Benayoun/68), Torres

Chelsea: P. Cech, Ivanovic, Alex, Terry, A. Cole, Ballack, Essien, Lamprd, S. Kalou, Drogba (Anelka/80), Malouda

Roubini: Cramer moet z'n bek houden

Nouriel Roubini, hoogleraar economie en voorspeller van de huidige crisis, vindt de hyperactieve Amerikaanse tv-beleggingsgoeroe Jim Cramer een clown: "Hij moet z'n bek houden."

De ruzie tussen de twee gaat vooral over of de bodem op de aandelenmarkt en de economie al gezien is. Roubini: "Al zes maal heeft Cramer de afgelopen jaren een bodem op de aandelenmarkt aangekondigd, en elke keer zat hij fout. Dit keer zit hij wederom fout. We gaan weer dalen. Cramer kent geen schaamte."

Roubini ziet aandelen verder dalen omdat het economische nieuws, de bedrijfsresultaten en 'financiële schrokken' erger dan verwacht zullen zijn. Cramer begon zelf de ruzie door Roubini een zuurpruim te noemen. Cramer vindt dat veel dingen verbeterd zijn sinds de bodem op de aandelenmarkt begin maart.

Cramer kreeg recentelijk in een aflevering (video) van The Daily Show de wind van voren van presentator Jon Stewart. Hij vond dat Cramer veel te clownesk deed over het berichten van de financiële markten.

Jim Cramer in actie op tv in augustus 2007

'Benefietduel tussen Barcelona en Milan'

FC Barcelona heeft bij monde van voorzitter Joan Laporta aan AC Milan voorgesteld om een benefietwedstrijd te organiseren voor de slachtoffers van de aardbeving in en rondom de Italiaanse stad L'Aquila.

De hoofdstad van de regio Abruzzo werd maandagochtend getroffen door een zware aardbeving. Tot nu toe zijn er 260 doden te betreuren.

"Ik belde mijn vriend Adriano Galliani (vice-voorzitter van AC Milan, red.) en vroeg hem of we wat kunnen doen voor de slachtoffers", aldus Laporta in La Gazzetta dello Sport. "Een oefenwedstrijd bijvoorbeeld, waarbij alle opbrengsten zijn bestemd voor de families van de slachtoffers."

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport

Al 200 miljoen faces op Facebook

De internationale website Facebook bereikt vandaag de mijlpaal van 200 miljoen gebruikers. Dit meldt medeoprichter Mark Zuckerberg (24) in het officiële Facebook blog.

Zuckerberg spreekt van een erg goede start. "We werken hard aan een service die iedereen overal kan gebruiken, of ze nou een persoon, een bedrijf of een president zijn."

Om de mijlpaal te vieren, heeft Facebook onder meer een felicitatiepagina gecreëerd. Op Facebook for Good kunnen gebruikers verhalen met elkaar delen over hoe Facebook hen geholpen heeft bij het vinden van bijvoorbeeld een verre vriend.

Zuckerberg creëerde Facebook vijf jaar geleden met twee studiegenoten, Dustin Moscovitz and Chris Hughes, van de universiteit Harvard met de bedoeling contact met Harvardstudenten te houden. Het gebruik van de website verspreidde zich snel via andere scholen in de Verenigde Staten en de site groeide uit tot een wereldwijd netwerk dat rivaal MySpace in zijn groei belemmerde.

Softwaregigant Microsoft nam in 2007 een belang in Facebook voor 240 miljoen dollar. De waarde van het sociale netwerk werd destijds geschat op 15 miljard dollar.

Dat is drie procent van de wereldbevolking.  (foto: ANP)

Räikkönen steunt uitspraken Alonso

Vorige week liet Fernando Alonso weten dat de strijd om de titel in de Formule 1 op 14 april al beslist kan zijn. Op die dag wordt namelijk de hoorzitting bij het International Court of Appeal (ICA) van de FIA gehouden. Kimi Räikkönen deelt de mening van de Spanjaard nu ook.

Tijdens deze zitting bepaalt men of de diffusers van Williams, Toyota en Brawn GP legaal gebruikt mogen worden. "De ICA zal een beslissing maken over de diffuser, en die beslissing zal een enorme impact hebben op het kampioenschap," aldus Räikkönen. De Fin heeft na twee races nog altijd geen punten in de wacht kunnen slepen. "Wij komen gewoon grip en neerwaartse druk tekort. We verliezen veel ten opzichte van de beste auto's. We werken hard om dit te verbeteren en we verwachten hier in Shanghai al het resultaat van te zien."

Scuderia Ferrari is overigens één van de teams, die protest heeft aangetekend tegen het gebruik van diffusers. De andere ploegen zijn BMW Sauber, Renault en Red Bull.

Luchtbuks 'proberen' gaat mis

Een zeventienjarige jongen die een oude luchtbuks wilde uitproberen op zolder wilde niemand kwaad doen. Toch ging het afgelopen middag mis aan de Molenring in Waddinxveen. De jongen was met wat vrienden het wapen aan het testen op zolder toen zijn ouders niet thuis waren. 

Een van de schoten ging per ongeluk de verkeerde kant op. Hierbij werd een 41-jarige man uit de buurt, die aan het tuinieren was, geraakt. Hij hield aan het kogeltje een pijnlijke rug over. Er is proces-verbaal opgemaakt en het wapen is in beslag genomen door de politie. 

Contador: "Eer om in Arrate te winnen"

Alberto Contador sloeg woensdag een grote slag in de Ronde van het Baskenland. De Spanjaard schreef de derde etappe van de rittenkoers namelijk op zijn naam en veroverde tevens de leiderstrui.

"Het is voor mij een eer om hier in Arrate te winnen," liet Contador na afloop van de etappe weten. "Arrate is een begrip in het Spaanse wielrennen. Alleen sterke renners kunnen hier winnen. Ik probeerde vandaag zoveel mogelijk seconden te winnen om de afsluitende tijdrit van aanstaande zaterdag met een voorsprong te beginnen. De verschillen zijn minimaal, elke seconde telt. De wedstrijd ligt nog steeds open."

Contador zal in elk geval gaan proberen zijn leiderstrui te verdedigen. "Ik ga zeker proberen het algemeen klassement te winnen. Dit is mijn laatste wedstrijd voordat ik een pauze neem. Ik wil deze week nog enkele mooie dingen laten zien."

S. Williams al uitgeschakeld in Marbella

Serena Williams is in de eerste ronde van het tennistoernooi in Marbella uitgeschakeld. De Amerikaanse nummer één van de wereld verloor in drie sets van Klara Zakopalova uit Tsjechië. De setstanden waren 4-6, 6-3 en 1-6.

Afgelopen weekend verloor Williams de finale van het WTA-toernooi in Miami ook al. In die wedstrijd had ze al last van een blessure aan haar dijbeen, wat ook in de partij tegen Zakopalova voor problemen zorgde.

Het was voor Williams overigens de eerste keer dit seizoen dat ze op gravel in actie kwam.

'Osama Bin Laden onschuldig'

In 'Advocaat van de duivel', het nieuwe programma van de Avro waarin meester in de rechten Gerard Spong het wekelijks opneemt voor een anti-held, is internationaal terrorist Osama Bin Laden onschuldig bevonden. In de eerste aflevering die hedenavond werd uitgezonden, pleitte Spong onschuldig voor Bin Laden. Een publieksjury beoordeelde of hij schuldig was aan een drietal aanklachten.

Gerard Spong achtte het niet keihard bewezen dat Osama de opdracht voor het uitvoeren van de aanslagen op elf september 2001 heeft gegeven, noch dat hij leider van het terreurnetwerk Al-Qaida is. Ook ontkende Spong het bestaan van Al-Qaida als fysieke organisatie; hij zei dat "het meer gezien moet worden als een anti-westerse houding bij veel jonge moslimmannen in de Arabische wereld en elders."

Deze anti-westerse houding zou vooral veroorzaakt worden door constante interventies en bemoeienissen van Amerika en gelieerde staten. Spong nam het op tegen terreurdeskundige Glenn Schoen, en Amerikadeskundige Charles Groenhuijsen. De vijfkoppige jury achtte na beraad niet bewezen dat Osama 'het ok' heeft gegeven voor 9/11. Ook vonden ze het bewijs voor het zogenaamd leiding geven aan Al-Qaida te mager om met zekerheid schuldig te pleiten.

Wel vonden zij hem een terrorist, omdat hij op diverse plaatsen wereldwijd terreur heeft gezaaid. Slechts zijn leiding aan Al-Qaida en betrokkenheid bij 9/11 werd niet bewezen geacht. Een poll op de website laat zien (21:39), dat 70 procent van de stemmen Osama onschuldig acht aan elf september. 56 procent denkt dat hij geen leider van Al-Quaida is en eveneens 56 procent vindt hem een terrorist.

Betogers Moldavië slopen parlement

Duizenden anti-communisten hebben dinsdag in Moldavië kantoren van de president en het parlement bestormd en vernield. Ze gooiden computers door het raam naar buiten en staken stoelen en bureaus in brand. Ze waren woest over de uitslag van de verkiezingen, die in het voordeel verliep van de communisten.

Volgens de officiële resultaten had de communistische partij van president Voronin, die streeft naar nauwere banden met Rusland, de verkiezingen gewonnen. Maar de liberale partijen, die toenadering tot Roemenië zoeken, zeggen dat de regering heeft gefraudeerd. Waarnemers zeggen echter dat de verkiezingen eerlijk zijn verlopen.

Beelden van de bezetting via RTL Nieuws.

Will Wright verlaat EA voor Stupid Fun Club

Na bijna twintig jaar heeft Will Wright zijn kindje Maxis verlaten voor een nieuw project. Hij gaat een denktank leiden genaamd Stupid Fun Club die zich gaat richten op het bedenken van nieuwe IP's voor films, games, televisie en speelgoed. Dat heeft Electronic Arts vandaag bekend gemaakt.

Helemaal los van EA zal Will Wright niet komen te staan. Stupid Fun Club zal voor 50% eigendom van EA zijn en de rest is van Wright. Daarnaast krijgt EA alle rechten op games die ontwikkeld worden op basis van concepten die SFC bedenkt. Volgens Wright is de gamesindustrie flink aan het veranderen en zijn nieuwe bedrijf zal zich gaan richten op de mogelijkheden die deze revolutie gaat opleveren.

"The entertainment industry is moving rapidly into an era of revolutionary change. Stupid Fun Club will explore new possibilities that are emerging from this sublime chaos and create new forms of entertainment on a variety of platforms. In my twelve years at EA, I've had the pleasure to work alongside some of the brightest and most talented game developers in the industry and I look forward to working with them again in the near future."

Will Wright richtte de studio Maxis op in 1989 en dat bedrijf werd in 1997 overgenomen door gigant Electronic Arts. In de afgelopen twintig jaar stond Wright aan de basis van titels als De Sims, Spore en SimCity. Lucy Bradshaw zal Wrights taken bij Maxis gaan overnemen, waaronder de Spore-franchise. Zo komt er binnenkort een expansionpack aan Spore Galactic Adventures en zitten er nog wat andere concepten in de pijpleiding: Spore Hero, Spore Hero Arena en Spore Creature Keeper.


Verdachte met drank op loopt weg

Een 35-jarige man uit Alphen die met een shovel een 65-jarige fietser doodreed in Bodegraven, is vandaag weggelopen bij zijn strafzaak. Hij was onder invloed van alcohol en zei tegen de rechter: "Ik ga hier geen negentig minuten zitten. Ik heb andere dingen aan mijn hoofd." Hij werd overigens niet vertegenwoordigd door een advocaat. 

De verdachte was op 2 november 2007 op de Dronensingel aan het werk met zijn shovel toen hij een fietser in wilde halen. Dit mislukte en de man kwam onder de shovel terecht. Hij overleed aan de gevolgen van het ongeluk. Tijdens de behandeling van de zaak wilde de verdachte niet over het ongeluk praten. "Ik word er naar van. Ik vind dat ik geen straf verdien maar geef mij straf dan kan ik weg. Ik houd het hier geen anderhalf uur vol."

De rechter had eerder tijdens de zitting al gemerkt dat de man gedronken had. Toen de rechter het vroeg antwoordde de man: "Drie tot vier glazen vanwege de spanning." De rechter reageerde hierop met: "Ik ruik en merk het aan u." De Alphenaar was niet op andere gedachten te brengen. Hij moest en zou weg, ondanks dat de rechter vroeg of de alcohol een rol speelde in zijn beslissing. Ook de vriend die de verdachte naar de rechtbank gereden had kon hem niet tegenhouden. "Ik heb ook al tegen een betonnen muur zitten aanlopen. Hij had vanmorgen al een slok op. Ik vind het ook respectloos wat hij doet."

De rechter nam een opmerkelijk besluit omdat hij de zaak niet wilde afhandelen zonder de verdachte. "Deze man heeft drank op en loopt daardoor gemakkelijker weg. Zijn moeder is kortgeleden overleden. Dat speelt mogelijk een rol. Deze man krijgt de kans om te ontnuchteren." aldus de rechter. De nabestaanden van het slachtoffer konden dus onverrichter zake weer huiswaarts. De Alphenaar zal een oproep voor een nieuwe zitting krijgen.

'Amerikaanse bemanning herovert gekaapt schip'

De Amerikaanse bemanning van een containerschip dat woensdag in de Indische Oceaan werd gekaapt, heeft het schip weer onder controle. Eén kaper is gevangengenomen, de drie anderen zijn overboord gesprongen. Dat meldden Amerikaanse media op gezag van defensiefunctionarissen in Washington.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken wilde de herovering van het schip niet bevestigen en sprak van "tegenstrijdige berichten". Ook de eigenaar van het schip, de Deense reder Maersk, kon niet zeggen of de bemanning weer de controle over het schip heeft. Wel meldde een functionaris van Maersk dat de bemanning "in veiligheid" is.

Het Deens-Amerikaanse schip Maersk Alabama werd op 645 kilometer van de Somalische hoofdstad Mogadishu gekaapt. De kapers manoeuvreerden het schip na de overval naar de kust van de Somalische plaats Eyl, een broeinest van piraten.

De 17.000 ton wegende Maersk Alabama is een van de grootste containerschepen ter wereld. Het schip vervoerde vierhonderd containers met voedselhulp voor Afrika. Daarvan zijn er 232 van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties.

Het Witte Huis zei eerder de situatie nauwlettend in de gaten te houden. Hoogste prioriteit is de veiligheid van de bemanning, aldus een zegsman.

In de eerste drie maanden van dit jaar hebben piraten acht schepen gekaapt in de drukke Golf van Aden. Vorig jaar kaapten Somalische piraten tientallen schepen, hielden ze honderden zeevaarders weken gegijzeld en verdienden zo miljoenen.

Amerikaanse bemanning herovert gekaapt schip.  (foto: ANP)

StarGate Worlds is nog volop in ontwikkeling

Onlangs uitte een van de producers van de serie Stargate SG-1 zijn zorgen over de ontwikkeling van de MMO-games Stargate Worlds. Hij dacht dat de kans dat we ooit nog het heelal mochten gaan verkennen erg klein is. Gelukkig voor de fans denkt ontwikkelaar Cheyenne Mountains daar heel anders over. Volgens senior marketing manager Kevin Balentine wordt er nog hard gewerkt aan de game, zeven dagen per week. De reden dat Brad Wright zijn zorgen uitte was dat hij niet op de hoogte was gebracht recent van de ontwikkelingen rond de game.

"Our official response is that the lights here are still on and the development team is working hard every day to get this game built. Team members are in the office seven days a week to deliver Stargate Worlds. Brad Wright is the Stargate expert and a creative consultant on Stargate Worlds who advises us on the story; unfortunately we had not recently updated him on our progress or the impact from the current global economic crisis, and he was not fully aware of the continuing progress on our game."

Hoewel de economische crisis zeker invloed heeft op de bedrijfsfinanciën is er nog geen reden om ons zorgen te maken. Cheyenne is druk in overleg met verschillende lieden om te zorgen dat geld geen probleem gaat zijn bij de ontwikkeling van deze titel. Tot die deals rond zijn zullen we weinig horen en gaat het team hard door met het werken aan deze game.


Nog compleet in leven

Bolt: "C. Ronaldo is een mietje en soft"

Usain Bolt houdt er van wel van om zo nu en dan een voetbalwedstrijd te bekijken. Een paar weken geleden werd bekend gemaakt dat de olympisch kampioen op de sprint een aantal tips aan Cristiano Ronaldo zou gaan geven.

Toch blijkt Bolt geen onvoorwaardelijke fan van de Portugees te zijn. "Het eerste wat ik Ronaldo zal zeggen, is dat hij zich niet langer als een mietje moet gedragen," liet de sprinter in een reactie weten. "Echt waar, de reden waarom hij en Manchester United nu in een dipje zitten is omdat hij veel te soft is. Hij laat veel te makkelijk fouten op hem maken."

Bolt ging verder met de woorden: "Bij Rooney zou de tegenstander zo'n fouten nooit durven maken. Ronaldo moet meer zoals Wayne Rooney zijn. Agressiever worden, zodat hij niet zo makkelijk meer het mikpunt van de tegenstander zal zijn. Hij moet gewoon meer van zich afbijten, zelf een paar rode kaarten pakken."

De uitspraken van Bolt zijn overigens opmerkelijk. Cristiano Ronaldo pakte dit seizoen al zes gele en een rode kaart, maar zou volgens de Jamaicaanse atleet dus nog agressiever gedrag moeten gaan vertonen.

[PRIJSVRAAG] Win 'Pappie's kleine meid slaapt op straat'!


Vorige week hebben we al kunnen luisteren naar het FOK!Radio-interview met schrijfster Stephanie-Joy Earhart. Dit was uiteraard nog niet alles! FOK! mag van uitgever Just Publishers maar liefst 10!!! boeken verloten. Wil je kans maken op het boek? Dan staan je twee dingen te doen .


Vertel je in maximaal 20 woorden hoe jij zou overleven op straat!

Én beantwoord de volgde vraag:

Op welke leeftijd werd de hoofdpersoon, Stephanie-Joy Eerhart, uit huis geplaatst?


PM je antwoord en 20 woorden voor zaterdag 11 April naar NanKing toe en maak kans op dit meeslepende boek
Wil je alvast een sneakpeak op enkele passages uit het boek, klik dan even op de onderste plaatjes.Meepraten over het boek kan hier

Fusie Roda JC - Fortuna onzeker

De voorgenomen fusie tussen Roda JC en Fortuna Sittard lijkt steeds onzekerder te worden. De mogelijkheden van een zelfstandig bestaan worden nu serieus bekeken.

Volgens de regionale zender L1 heeft de Stichting Roda JC per direct de steun aan de fusie opgezegd. Jos Muller, de voorzitter van de stichting, maakt dit woensdag bekend, naar aanleiding van de verklaring van de provincie Limburg. Die wil geen geld meer aan de club doneren omdat er niet aan de gestelde voorwaarden zou zijn voldaan. Er zou geen goede oplossing zijn gevonden voor saneren van de schulden.

Het geld van de provincie was voor de stichting één van de belangrijkste reden de fusie te steunen. Ook de Stichting Administratiekantoor Roda JC gaat zich opnieuw buigen over het fusievoorstel. Aan de hand van die conclusies zal de Stichting Roda JC een definitief besluit over de fusie nemen.

Voor meer voetbalnieuws kijk je natuurlijk op de FOK!voetbalmanager!

Fusie Roda JC - Fortuna onzeker

De voorgenomen fusie tussen Roda JC en Fortuna Sittard lijkt steeds onzekerder te worden. De mogelijkheden van een zelfstandig bestaan worden nu serieus bekeken.

Volgens de regionale zender L1 heeft de Stichting Roda JC per direct de steun aan de fusie opgezegd. Jos Muller, de voorzitter van de stichting, maakt dit woensdag bekend, naar aanleiding van de verklaring van de provincie Limburg. Die wil geen geld meer aan de club doneren omdat er niet aan de gestelde voorwaarden zou zijn voldaan. Er zou geen goede oplossing zijn gevonden voor saneren van de schulden.

Het geld van de provincie was voor de stichting één van de belangrijkste reden de fusie te steunen. Ook de Stichting Administratiekantoor Roda JC gaat zich opnieuw buigen over het fusievoorstel. Aan de hand van die conclusies zal de Stichting Roda JC een definitief besluit over de fusie nemen.

FC Eindhoven weet meer binnen twee weken

De beroepscommissie van de KNVB zal FC Eindhoven binnen twee weken duidelijkheid geven over de zaak die de club uit de Jupiler League heeft aangespannen. De zaak staat in directe relatie met het voortbestaan van de club.

De licentiecommissie legde Eindhoven enige tijd geleden een zogenaamde 'vierde sanctie' op vanwege het overschrijden van de personeelskosten in september 2008. Eindhoven besloot vervolgens beroep tegen deze straf aan te tekenen. Wanneer de sanctie blijft staan, dan zal de proflicentie waarschijnlijk worden ingetrokken en betekent dit het einde van de club. Krijgt Eindhoven echter gelijk, dan zal de procedure tot intrekking (nog) niet gestart kunnen worden en krijgt de club meer tijd om te promoveren naar een hogere categorie voor financieel gezonde clubs.

"Wat we kwijt wilden, is ter sprake gekomen. We hebben op een goede manier ons verhaal kunnen doen", zegt voorzitter Ed Creemers in het Eindhovens Dagblad. De preses is blij dat er snel een uitspraak volgt. "Normaal gesproken duurt het veel langer dan twee weken. We hadden er ook nadrukkelijk om verzocht. De bedrijfsvoering komt steeds meer onder druk te staan door de onzekerheid. Denk aan sponsors, aan spelerscontracten, aan het aantrekken van een nieuwe trainer. We moeten vooruit."

Man vermoordt moeder om eten

Een 30-jarige Zuid-Afrikaanse man heeft zijn moeder na een conflict over het eten doodgestoken. Dit gebeurde volgens inspecteur Nkosikho Mzuku in hun huis in Daffodil Circle.

De ruzie ontstond tijdens het eten, waarna de man een mes pakte en op zijn moeder instak. Zij overleed ter plaatse.

De man zal aan de rechtbank Simon’s Town worden voorgeleid. Hem wordt moord ten laste gelegd.

Met dank aan Isidorus84 voor de herschreven submit.

Erfenis Kurt Cobain verdwenen

Courtney Love is het geld van wijlen haar man, Kurt Cobain, kwijt. De erfenis lijkt volledig in het niets verdwenen te zijn, maar niet omdat Love alles opgesnoven zou hebben. De miljoenen zouden zijn verduisterd door fraudeurs die haar naam hebben gebruikt. 

The New York Post beweert dat de mensen die verantwoordelijk waren voor het beheren van de erfenis, ook verantwoordelijk zijn voor het laten verdwijnen van bijna 750 miljoen dollar. Dit zouden ze gedaan hebben door de identiteit van Courtney en haar dochter Frances Bean te gebruiken. 

De sofi-nummers van zowel Kurt, Courtney en Frances zouden gebruikt zijn om bankrekeningen te openen, huizen te kopen en deze weer te verkopen. Vele miljoenen zouden op deze manier zijn witgewassen volgens de familieadvocaat. 

De advocaat vertelt: "We vonden een heel netwerk van huizen die werden gekocht, doorverkocht en gebruikt om geld wit te wassen, voor een bedrag dat oploopt tot 500 miljoen dollar." Hij gaat verder: "Elk huis dat we kunnen redden, schenken we aan mensen die door de crisis geen dak meer boven hun hoofd hebben."

"Momenteel hebben we slechts 30 miljoen kunnen terugvinden. Courtney kwam pas achter de fraude toen het geld al weg was. We werken nu met de autoriteiten samen om de daders te vervolgen.

"Nevermind"

Op het forum kun je ook terecht voor nieuws uit Hollywood!
Met dank aan mouthman voor de submit. 

'Benefietduel tussen Barcelona en Milan'

FC Barcelona heeft bij monde van voorzitter Joan Laporta aan AC Milan voorgesteld om een benefietwedstrijd te organiseren voor de slachtoffers van de aardbeving in en rondom de Italiaanse stad L'Aquila.

De hoofdstad van de regio Abruzzo werd maandagochtend getroffen door een zware aardbeving. Tot nu toe zijn er 260 doden te betreuren.

"Ik belde mijn vriend Adriano Galliani (vice-voorzitter van AC Milan, red.) en vroeg hem of we wat kunnen doen voor de slachtoffers", aldus Laporta in La Gazzetta dello Sport. "Een oefenwedstrijd bijvoorbeeld, waarbij alle opbrengsten zijn bestemd voor de families van de slachtoffers."

Hiddink: "Chelsea gaat aanvallen"

Vanavond staat het treffen tussen Liverpool en Chelsea in het kader van de Champions League op het programma. Trainer van Chelsea, Guus Hiddink, vertelde tijdens de persconferentie dat zijn ploeg de aanval zal kiezen op Anfield Road.

Hiddink vertelde: "We gaan zeker niet afwachtend spelen op Anfield. Tegen de Reds zullen we aanvallend voetballen, daarmee kunnen we ons de beste uitgangspositie verwerven voor de thuiswedstrijd volgende week".

Het is vanavond voor het vijfde jaar op rij dat de twee Engelse grootmachten elkaar treffen in het kader van de Champions League. De wedstrijd begint vanavond om 20.45 en de return vindt volgende week plaats.

Moties SP, VVD en PVV tegen kilometerheffing

De oppositiepartijen SP, VVD en PVV willen af van de kilometerheffing. Ze dienen vanavond in een debat met de Tweede Kamer met verkeersminister Camiel Eurlings moties daartoe in.

In de motie van Emile Roemer (SP) staat dat moet worden afgezien van "verdere uitgaven aan en verdere ontwikkeling van de kilometerheffing". "Te duur en te ingewikkeld", stelde hij vlak voor het debat.

VVD-Kamerlid Charlie Aptroot wil dat de regering "per direct alle voorbereidingen en uitgaven stopt". Fleur Agema van de PVV wil dat van uitstel afstel komt en de vrijkomende middelen in wegen worden geïnvesteerd.

De partijen onderstrepen eens te meer met hun moties hun verzet tegen de kilometerheffing. Aptroot gaat ervan uit dat ze niet worden aangenomen, omdat de coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie de plannen steunen.

Gewonden Uruzgan terug in Nederland

Vier van de vijf militairen die maandag op Kamp Holland gewond zijn geraakt door een beschieting, zijn woensdagmiddag in Nederland aangekomen voor verdere medische behandeling. Hun toestand is stabiel. Dat heeft Defensie bekendgemaakt.

De gewonden zijn overgebracht naar het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht, waar ze zijn herenigd met hun familie. Van de vijfde militair zijn de verwondingen volgens Defensie zo licht dat hij in Afghanistan blijft en zijn missie waarschijnlijk kan voortzetten.

Het lichaam van de maandag omgekomen soldaat der eerste klasse Azdin Chadli is vanuit Tarin Kowt onderweg naar Nederland. Dat heeft het ministerie van Defensie bekend gemaakt.

Woensdag werd er een speciale herdenkingsdienst gehouden op de militaire basis Kamp Holland in de Afghaanse provincie Uruzgan. Daarna is het lichaam van de 20-jarige soldaat in een met de Nederlandse vlag bedekte kist naar het vliegtuig gereden. Een doedelzakspeler begeleidde de stoet, die door een erehaag van honderden militairen reed. Onder hen waren ook Australiërs en Amerikanen. Acht naaste collega's droegen de kist van Azdin Chadli een C-130 Hercules in. Zij begeleiden hem ook naar Nederland. Over de aankomst wilde Defensie alleen kwijt dat die later deze week wordt verwacht.


Gewonden Kamp Holland terug in Nederland  (foto: DAG)

De Graaf traint weer

NAC Breda-middenvelder Edwin de Graaf heeft vandaag zijn rentree op het trainingsveld gemaakt. De Graaf wordt al een tijdje geplaagd door een enkelblessure.

De Graaf speelde door zijn blessure pas twaalf competitiewedstrijden dit seizoen en zal door zijn enkelproblemen ook niet meer in actie komen in de rest van dit seizoen. Hoewel hij pas na de zomer weer in actie zal mogen komen, was hij erg gelukkig met zijn rentree. "Dit voelt in elk geval weer heerlijk", aldus de middenvelder tegenover BN/De Stem.

Dubbelslag voor Contador in Baskenland

Alberto Contador heeft een dubbelslag in de Ronde van het Baskenland geslagen. De renner van Astana zegevierde in de derde etappe van deze rittenkoers. Daarnaast nam de Spanjaard de leiderstrui over van Luis León Sanchez.

De derde rit kwam pas na 70 kilometer echt op gang. Na de beklimming van de Alto de Azazeta ontstond namelijk een groepje met Iñigo Cuesta (Cervélo), Johann Tschopp (Bouygues), Rinaldo Nocentini (AG2R), Alexandre Botcharov (Katusha), Linus Gerdemann (Milram), Yukiya Arashiro (Bougyues) en Javier Mejías (Fuji-Servetto). Zij kregen van het peloton een maximale voorsprong van drieënhalve minuut.

Astana wist het tempo echter hoog te houden. Intussen wisten Tschopp en Nocentini hun medevluchters achter te laten op de Alto de Karbieta. Daarnaast liep de voorsprong van de koplopers steeds verder terug. Toch bleef het ontsnapte tweetal tot aan het begin van de slotklim, op de Alto de Ixua, tegenstribbelen.

Tijdens de slotklim voerde Christopher Horner het tempo nog verder omhoog, zodat hij zijn kopman (Contador, red.) alle ruimte kon geven. Het peloton kon het moordende tempo van de renner van Astana niet volgen en haakte af. Robert Gesink, die in dienst van Rabobank rijdt, kon nog wel aanklampen, maar dit was van korte duur.

Damiano Cunego, Cadel Evans, Samuel Sánchez en Antonio Colom wisten Contador nog wel te volgen en uiteindelijk keerden nog een aantal renners, waaronder Gesink, terug bij de groep van de Spaanse kopman van Astana. Vervolgens gaf Contador nog wat meer gas, waardoor alleen Evans nog even in zijn wiel kon komen.

Evans kon nog even achter Contador aan blijven rijden en werd op drie kilometer van de finish bijgehaald door Samuel Sánchez en Colom. Contador kon uiteindelijk solo over de finish rijden. Vervolgens passeerden Evans, Samuel Sánchez en Colom de meet. Gesink mocht zich de beste Nederlander van de dag noemen. Hij eindigde namelijk als zesde.

Heitinga hersteld van breuk

John Heitinga staat weer op het trainingsveld van Atlético Madrid. Het botje boven zijn oogkas, die de verdediger brak, is voldoende geheeld.

De voormalig Ajacied speelt sinds dit seizoen bij de Madrileense club en speelde tot dusver zestien duels in de hoofdmacht van Atlético. Vorige maand raakte de speler echter geblesseerd na een harde botsing met Real Mallorca-speler David Navarro.

Het gevolg was een vervelende blessure vlak boven het oog, waardoor Heitinga bewusteloos raakte en per brancard het strijdtoneel moest verlaten. Onderzoek in het ziekenhuis wees uit dat het botje boven zijn oogkas was gebroken.

Gerets ziet bondscoachschap België niet zitten

Eric Gerets, trainer van Olympique Marseille, wil zijn huidige baan bij de Franse topploeg niet combineren met een functie als bondscoach bij de Belgische voetbalbond.

"Bondscoach zijn is een eer, daar blijf ik bij", werd Gerets op een persconferentie in Donetsk, waar l'OM donderdag tegen Shakhtar speelt voor de UEFA Cup. "Maar ik wil er niet te diep op ingaan. Zo'n aanbod moet ook op het juiste moment komen om het te aanvaarden."

De trainer van de Franse ploeg liet zich uit over de combinatie van de twee banen en de vraag werd hem gesteld of hij dit wilde:"Nee. En nu zwijg ik, want ik heb momenteel andere zorgen. Ik kreeg dinsdag en vandaag heel wat berichtjes uit België, maar ik heb niet gereageerd. Ik ben met andere dingen bezig."

Pechvogel Andrade weg bij Juventus

Juventus heeft het contract van verdediger Jorge Andrade ontbonden, zo meldt De Oude Dame vandaag op de eigen website. De 30-jarige Portugees kwam dit seizoen nog niet in actie vanwege een slepende knieblessure.

Andrade werd in de zomer van 2007 voor tien miljoen euro aangetrokken door Juventus. De van Deportivo la Coruña overgekomen verdediger liep echter al snel tegen een zware knieblessure aan, waardoor hij in zijn debuutjaar nauwelijks in actie kwam voor de club uit Turijn. Bij Juventus vreest men nu dat de loopbaan van Andrade voorbij is.

Pechvogel Andrade speelde in zijn loopbaan 50 interlands voor zijn land Portugal. In 2004 bereikte hij met Portugal de finale van Euro 2004.

FC Groningen houdt Jansen in de gaten

Sc Cambuur Leeuwarden-verdediger Michael Jansen wordt gevolgd door FC Groningen, waar hij op een 'schaduwlijst' staat van technisch manager Henk Veldmate. De 24-jarige Jansen kan in de Friese hoofdstad blijven, maar wil eerst met andere geïnteresseerde clubs praten.

Ook Cambuur-directeur Alex Pama bevestigt de belangstelling van Groningen voor Jansen. "Michael heeft zich bij ons uitstekend doorontwikkeld. We willen daarom ook graag met hem verder, maar als er belangstelling is vanuit de Eredivisie, dan is het natuurlijk niet zeker of hij op onze aanbieding in zal gaan", zegt Pama tegenover Voetbal International.

Vanwege een hartaandoening stond Jansen in zijn periode bij Vitesse een aantal jaren buitenspel. Feyenoord nam hem vorig seizoen over en leende hem uit aan De Graafschap, een verhuurperiode die niets opleverde. Bij Cambuur is Jansen daarentegen zeker van een plek in de basis. Tot nu toe kwam hij dit seizoen tot 32 competitiewedstrijden.

Mental Theo en Charly Lownoise komen met nieuw album

Happy Hardcore-legendes Mental Theo en Charly Lownoise komen met een nieuw album. Dat is wat ze net bekend hebben gemaakt tijdens de NOS Headlines in de Coen en Sander Show op 3FM. Het begon bij de heren te kriebelen, omdat er 'teveel R&B op de radio is'. Het muziekduo werd vooral bekend door megahit Wonderfull Days, waar ze vorig jaar nog een remix van uitbrachten.

Theo Nabuurs en Ramon Roelofs, de echte namen van de twee heren, maakten nog niet veel informatie bekend op 3FM, behalve het nieuws dat ze met een nieuw album komen. Wanneer het album uitkomt is nog niet bekend, maar daarover later ongetwijfeld meer.

Met dank aan Paul voor de submit.

Praat hier mee over het nieuwe album Mental Theo en Charly Lownoise. 

De megahit Wonderfull Days van Mental Theo en Charly Lownoise

Defensie heroverweegt aanstelling omstreden imam

Staatssecretaris Jack de Vries van Defensie gaat heroverwegen of het wel zo'n goed idee is een omstreden imam aan te stellen als geestelijk verzorger bij Defensie. Onder druk van een aanzienlijk deel van de Tweede Kamer gaat hij daarover in gesprek met het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO), dat de imam had geselecteerd, en met de imam zelf.

Dat is de uitkomst van een Kamerdebat over de zaak vanmiddag. De imam is de Nederlander van Marokkaanse afkomst Ali Eddaoudi. Hij werkte eerder als geestelijk verzorger in de Koepelgevangenis in Breda. De afgelopen jaren schreef hij columns waarin hij premier Jan Peter Balkenende een hypocriet noemde en "nog geen deurmat waardig". Ook schreef hij dat er van een broederschap tussen moslims en christenen geen sprake kan zijn en dat de Nederlandse missie in Afghanistan bedoeld is om de Afghanen in eigen land te terroriseren.

Felle discussie over Irakgame losgebarsten

Vandaag kondigde Konami aan met een game te komen die zich af zal spelen rond de slag bij Fallujah in Irak. Britse veteranen, familieleden van de soldaten en anti-oorloggroeperingen hebben nu opgeroepen om de game te verbieden. Reg Keys, vader van een gesneuvelde Britse soldaat, vindt dat het ophemelen van het conflict getuigt van slechte smaak vanwege de grote hoeveelheid soldaten die bij Fallujah sneuvelde. Deze gruwelijke gebeurtenissen zouden beperkt moeten blijven tot geschiedenisboeken, ze horen niet thuis in een game waar actiezoekers ze kunnen blijven beleven. Het zou ook gevaar kunnen opleveren als jonge moslims de game in handen krijgen en er boos over worden.

Tansy E. Hoskins is het eens met Reg Keys. De massamoord die de Amerikanen en Britten bij Fallujah aanrichten in een illegale oorlog hoort tot de ergste oorlogsmisdaden van de moderne geschiedenis. Volgens schattingen kwamen bijna 1.000 onschuldige burgers om het leven bij bombardementen en raids door de aanvallende soldaten. Het voetbalstadion moest als begraafplaats dienen om ruimte te bieden aan alle doden. De dood van mensen die zich verzetten tegen bezetters is niet iets dat in een game thuishoort, dat is gewoon ziek.

Maar niet iedereen is voor een verbod op de game. Schrijver en voormalig SAS-lid Andy McNab ziet geen problemen met Six Days in Fallujah. Oorlog wordt altijd door de media gebruikt voor vermaak, dit conflict is niet anders. Hij vindt ook dat de Britten een veel minder goed beeld hebben van de slag bij Fallujah dan de Amerikanen. De strijders van de VS verloren bij Fallujah alleen al meer soldaten dan Engeland in Irak en Afganistan bij elkaar.

Het verhaal wordt al jaren bij de Amerikaanse burgers gebracht via televisie, boeken en kranten. Elke Amerikaan of ze nu 12 jaar of 90 jaar oud zijn weet wat er gebeurd is. Het zou hypocriet zijn om een game op basis van het conflict dan te gaan verbieden. Als de game het lot van de Amerikaanse soldaten kan overbrengen op de massa, waarom dan niet uitbrengen? Het is volgens McNab niks anders dan het afschieten van Nazi's of drugsdealers.

Voor meer gamesnieuws kun je terecht op FOK!games

Six Days at Fallujah

 

Schumacher gaat in beroep bij het CAS

Stefan Schumacher gaat zijn tweejarige schorsing aanvechten bij het internationaal sporttribunaal (CAS) in Lausanne. In de Tour de France van vorig jaar werd de Duitser betrapt op EPO, Schumacher blijft echter volhouden dat hj onschuldig is.

Het CAS denkt dat ze pas in augustus van dit jaar over deze zaak een uitspraak kan doen. De schorsing van de Duitser loopt begin 2011 af.

Schumacher was één van de revelaties de afgelopen Tour, hij won beide lange tijdritten. Schumacher had toen hij betrapt werd al een contract getekend bij het Belgische Quick Step. Deze wilde hierna het contract ontbinden, maar dit ging lastig omdat de UCI Schumacher niet wilde schorsen. De bond aarzelde namelijk omdat de positieve controles werden uitgevoerd door het Franse Antidopingagentschap (AFLD). Hierom claimde de Duitser dat hij 'gewoon' kon koersen en dat QuickStep het contract moest honoreren.

Calvin Harris met Katy Perry de studio in

Discoboy Calvin Harris gaat samen met stoute meid Katy Perry de studio in. De zangeres blijkt een groot fan te zijn van de Schotse dj. Ze heeft Calvin een mail gestuurd om hem over te halen voor een duoproductie.

Gelukkig voor Katy is Calvin ook fan van haar popmuziek met elektronische invloeden. Haar volgende album moet een popalbum worden met een dance-achtig randje en Calvin is de aangewezen persoon om dat te doen. Katy vergeleek Calvin met de legendarische producer Phil Spector en vroeg hem om haar Spector te zijn. Daar zit alleen een raar toontje aan, omdat Spector momenteel een verdachte is in de moordzaak rondom actrice Lana Clarkson.

Praat hier mee over het discotalent van muziekland.

Calvin Harris met zijn nieuwste single I'm Not Alone

Vertonghen, Martens willen Nederlandse trainer

Jan Vertonghen (Ajax) en Maarten Martens (AZ) zien een Nederlandse bondscoach bij de nationale ploeg van België wel zitten. De KBVB zette gisteren René Vandereycken op straat vanwege teleurstellende resultaten.

"We hadden hier rekening mee gehouden. Een coach wordt altijd afgerekend op de resultaten", zegt Vertonghen over het ontslag van Vandereycken in Het Nieuwsblad. "Tegen Bosnië was ik er niet bij, maar ik weet dat de groep nog achter Vandereycken stond. Misschien is een bondscoach uit Nederland een goede zaak."

Martens is het eens met zijn landgenoot van Ajax. "Ze doen het overal ter wereld zeer goed. Tactisch en communicatief zijn ze heel sterk, al spreken ze doorgaans niet zo graag Frans. Maar ook daar valt een mouw aan te passen."

[Actie] Stel vragen aan Henk Westbroek!

Jaren geleden zijn we er ooit mee begonnen, het interviewen van bekende Nederlanders. De vragen werden door ons allemaal - users, mods, andersoortige crew, de kat van de buurvrouw, Jan met de korte achternaam - bedacht, teruggebracht tot een Christelijk aantal en daarna aan de BN'er voorgelegd om te beantwoorden.

Het is alweer een tijd geleden sinds het laatste interview met een Bekende Nederlander plaatsvond. Een lijst met alle Bekende Nederlands die al geinterviewd zijn kan je hier vinden. Dit keer valt de eer ten deel aan Henk Westbroek.

Heb je altijd al willen weten wat Henk met België heeft of hoe hij elk jaar Sinterklaas viert? Stel dan in het topic in SHO je vragen en wellicht kiezen wij jouw vraag uit die we vervolgens aan Henk gaan stellen!

Foto door: Loe Beerens

Felle discussie losgebarsten over Irakgame van Konami

De game is nog maar net aangekondigd en de eerste controverse is al geboren. Britse veteranen, familieleden van de soldaten en anti-oorloggroeperingen hebben opgeroepen om de game te verbieden. Reg Keys, vader van een gesneuvelde Britse soldaat, vindt dat het verheerlijken van het conflict getuigt van slechte smaak vanwege de grote hoeveelheid soldaten die bij Fallujah sneuvelde. Deze gruwelijke gebeurtenissen zouden beperkt moeten blijven tot geschiedenisboeken, ze horen niet thuis in een game waar actiezoekers ze kunnen blijven beleven. Het zou ook gevaar kunnen opleveren als jonge moslims de game in handen krijgen en er boos over worden.

Tansy E. Hoskins is het eens met Reg Keys. De massamoord die de Amerikanen en Britten bij Fallujah aanrichten in een illegale oorlog hoort tot de ergste oorlogsmisdaden van de moderne geschiedenis. Volgens schattingen kwamen bijna 1.000 onschuldige burgers om het leven bij bombardementen en raids door de aanvallende soldaten. Het voetbalstadion moest als begraafplaats dienen om ruimte te bieden aan alle doden. De dood van mensen die zich verzetten tegen bezetters is niet iets dat in een game thuishoort, dat is gewoon ziek.

Maar niet iedereen is voor een verbod op de game. Schrijver en voormalig SAS-lid Andy McNab ziet geen problemen met Six Days in Fallujah. Oorlog wordt altijd door de media gebruikt voor vermaak, dit conflict is niet anders. Hij vindt ook dat de Britten een veel minder goed beeld hebben van de slag bij Fallujah dan de Amerikanen. De strijders van de VS verloren bij Fallujah alleen al meer soldaten dan Engeland in Irak en Afganistan bij elkaar.

Het verhaal wordt al jaren bij de Amerikaanse burgers gebracht via televisie, boeken en kranten. Elke Amerikaan of ze nu 12 jaar of 90 jaar oud zijn weet wat er gebeurd is. Het zou hypocriet zijn om een game op basis van het conflict dan te gaan verbieden. Als de game het lot van de Amerikaanse soldaten kan overbrengen op de massa, waarom dan niet uitbrengen? Het is volgens McNab niks anders dan het afschieten van Nazi's of drugsdealers.

Club Brugge geïnteresseerd in Google-spits Bakx

Istvan Bakx zet zijn carrière mogelijk voort bij de Belgische topclub Club Brugge. De 23-jarige aanvaller, die een aflopend contract heeft bij KV Kortrijk, sprak in de winterstop al met Club Brugge.

"Er is veel interesse voor Istvan", aldus zaakwaarnemer Harm-Jan Schilperoort in Voetbal International. "We gaan nu de aanbiedingen op een rij zetten. Istvan zelf is er vrij rustig onder. Hij heeft het naar zijn zin in België en Brugge is een grote club."

Er zou ook een club uit de Bundesliga azen op Bakx, maar deze club wil zich eerst handhaven alvorens met een aanbod te komen. Schilperoort: "Istvan sluit ook een terugkeer naar Nederland niet uit, al moet er wel een club komen met ambitie. Hij heeft de laatste jaren toch naam gemaakt in België en met zijn selecties voor Jong Oranje."

Daar KV Kortrijk hem ooit op het spoor kwam via de internet-zoekmachine Google, staat Bakx bekend als 'de Google-spits'. De linkeraanvaller speelde dit seizoen zestien duels voor Kortrijk en vond één keer het net.

Grant onthult: "Truc met tien man"

Avram Grant heeft op een wel heel bijzondere manier de wedstrijd tussen Chelsea en Liverpool beïnvloed. De Engelse teams stonden afgelopen seizoen in de Champions League tegenover elkaar en Grant besloot maar tien man op het magneetbord in de kleedkamer te plaatsen.

Michael Ballack merkte op dat de oefenmeester maar tien man op het bord had gezet. "Trainer, spelen we maar met tien man?" vroeg Ballack, waarop Grant antwoordde: "Ik ben blij dat er tenminste nog één iemand oplet". Door deze simpele truc ontspande de spelersgroep in aanloop naar het belangrijke duel.

Missie geslaagd, zo dacht Grant. "Na de Europese nederlagen tegen Liverpool in de voorgaande jaren, was het niet een tactische maar psychologische strijd geworden", zei Grant in The Daily Mail. "Ik moest een manier vinden om de spelers te laten ontspannen. Ik wist dat ze erg nerveus waren. Het was dus een plan met voorbedachten rade en het werkte perfect."

Chelsea versloeg Liverpool (3-2) en bereikte de finale. In de eindstrijd verloor de formatie van Grant na strafschoppen van Manchester United. Vanavond staat de clash tussen Chelsea en Liverpool opnieuw op de rol, nu op Anfield Road.

Leuk voor thuis, de beruchte Mohammed-cartoon

Een Deense organisatie voor persvrijheid, Free Press Society, biedt de beruchte Mohammed-spotprent te koop aan, waarop de islamitische profeet is afgebeeld met een bom op zijn hoofd. De tekenaar van de cartoon, Kurt Westergaard, heeft duizend exemplaren gesigneerd. De afbeelding kost 188 euro en is via de website van Free Press Society te bestellen. "Now you can own your exclusive copy of the most famous image of our time!", aldus de ronkende aanbeveling op de site.

Westergaard is een van de twaalf cartoonisten van wie de spotprenten voor het eerst in 2005 in een Deense krant zijn gepubliceerd. Dat resulteerde in enorme ophef in de islamitische wereld en veroorzaakte zelfs een wereldwijde golf van gewelddadig protest in januari en februari 2006.

Sindsdien wordt de 73-jarige kunstenaar bedreigd en heeft hij politiebescherming nodig. Vorig jaar arresteerde de Deense politie twee Tunesiërs die van plan waren een aanslag op hem te plegen. "Kurt Westergaard zegt geen spijt te hebben van zijn werk en het feit dat hij een kunstenaar is”, aldus de Free Press Society.

Leuk voor thuis, de beruchte Mohammed-cartoon  (foto: DAG)

The All Seeing Eye in actie in The Conduit-trailer

High Voltage legt momenteel de laatste hand aan de actiegame The Conduit voor de Wii. Een belangrijk element in deze game komt in de vorm van een mysterieuze bol die in onderstaande trailer wordt beschreven als The All Seeing Eye. Wat het ook is, het helpt je bij het zoeken van geheime gangen, oplossen van puzzels en hacken van computerterminals, dus handig is het wel.

The Conduit verschijnt dit voorjaar exclusief op de Wii.
In een denkbeeldige toekomst wordt Washington D.C. opgeschrikt door een aantal vreemde gebeurtenissen die tot verhoogde plaatselijke en nationale spanningen leiden. John Adams, de raadselachtige leider van een schaduworganisatie die bekendstaat als de Trust, realiseert zich dat de hoofdstad wordt aangevallen door het buitenaardse ras de Drudge. Een voormalig geheimagent, codenaam "Mr. Ford", wordt gerekruteerd om het ontstaan van deze aanval te achterhalen. Het antwoord is echter niet wat Mr. Ford had verwacht.

Boasson Hagen wint Gent-Wevelgem

De 71e editie van Gent-Wevelgem is gewonnen door de Noor Edvald Boasson Hagen, Na 203 kilometer koersen was hij medevluchter Aleksandr Koetsjynski te snel af.

Na tien kilometer koersen was er al een verbrokkeling van het peloton als gevolg van de harde wind. Net nadat Cavendish lek had gereden, gaf Cervelo gas en ontplofte de wedstrijd. De eerste kopgroep telde 35 man maar Haussler (valpartij) en Boonen (lekke band) vielen voorin weg. Daarna achterhaalde de 80-man tellende groep-Boonen de kopgroep, met daarin Knaven (Milram), Leezer, Tankink (Rabo) en Elijzen (Silence-Lotto), tot twintig seconden maar de marge liep daarna weer snel op.

Bij de eerste passage van de Monteberg en de Kemmelberg had de kopgroep een voorsprong opgebouwd van vier minuten. Koetsjysnki sprong net voor de tweede passage van de Kemmelberg (top op 35 km van de finish) weg en kreeg even later Boasson Hagen in zijn wiel. Het duo werkte goed samen en werd dan ook niet meer achterhaald. Beste Nederlander werd Tom Leezer op een achtste plaats.

Graeme Brown moest vroegtijdig afhaken. De sprinter van Rabobank kwam ten val toen hij in de kopgroep zat en moest naar het ziekenhuis in Veurne worden gebracht met verwondingen aan zijn gezicht.

Acteur uit Harry Potterfilms kweekt wiet

In de Harry Potterfilms speelt Jamie Waylett (19) altijd de domme dikke kwajongen Vincent Korzel. In werkelijkheid zit hij door drugsbezit in grotere problemen.

De politie in Londen vond in een auto van de acteur zakjes met wiet. Daarna troffen de rechercheurs in het huis van zijn moeder een complete wietplantage aan. De wietplantjes vertegenwoordigden een waarde van ongeveer 2200 euro.

Waylett werd op borgtocht vrijgelaten en moet in juli voor de rechter verschijnen. In de Harry Potterfilms speelt Waylett een van de vijanden van hoofdrolspeler Daniel Radcliffe.


Acteur uit Harry Potterfilms kweekt wiet  (foto: DAG)

Poolvossen vragen aandacht voor roofdieren

De poolvossen in de Rotterdamse Diergaarde Blijdorp hebben vanmiddag een nieuw onderkomen gekregen. Met het loslaten van de vossen lanceerde de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD) de campagne 'Roofdieren? Natuurlijk!'. De NVD wil daarmee aandacht vragen voor bedreigingen van roofdieren in Europa.

De versnippering en achteruitgang van hun leefgebieden en de jacht bedreigen diersoorten als de grijze wolf, de bruine beer, de Europese nerts, de otter en de lynx, de ijsbeer, de gevlekte bunzing, de wilde kat en de jakhals. De dierentuinen organiseren de komende twee jaar legio activiteiten om de bezoekers kennis te laten maken met deze Europese roofdieren en hun te laten zien hoe beesten kunnen worden beschermd. Ook worden fondsen beschikbaar gesteld voor natuurbeschermingsprojecten.

De poolvossen zijn overigens verhuisd van de 'kattenrotonde' naar het nieuwe toendragebied. Ze worden de nieuwe buren van de ijsberen en de sneeuwuilen.


Roofdieren? Natuurlijk!  (foto: ANP)

Cao-lonen nog flink gestegen

De cao-lonen waren in het eerste kwartaal van 2009 3,7 procent hoger dan een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag heeft gepubliceerd. De uitkomsten zijn gebaseerd op 88 procent van de cao’s.

De meeste daarvan waren afgesloten voordat de economie begon te krimpen. De toename is groter dan in 2008, toen de lonen met gemiddeld 3,4 procent omhoog gingen.

In de bouw was de loonstijging in de eerste maanden van dit jaar met 4,9 procent het hoogst. Werknemers van de energie- en waterleidingbedrijven kregen er het minste bij. Zij gingen er 2 procent op vooruit. Ook bij het openbaar bestuur was de stijging met 2,7 procent bescheiden, aldus het CBS.

De loonkosten namen toe met gemiddeld 3,6 procent en dat is dus iets minder dan de stijging van de lonen. Dat komt vooral doordat werkgevers minder werkloosheidspremie hoeven te betalen en ook hun bijdrage in de ziektekosten naar beneden is gegaan.


Cao-lonen gestegen ondanks crisis  (foto: DAG)

Ferrari gaat nog rol spelen in Formule 1

Als het aan Kimi Räikkönen ligt kan Ferrari nog niet afgeschreven worden na twee races. Felipe Massa en teamgenoot Räikkönen zullen dit seizoen zeker nog een rol gaan spelen in de Formule 1.

"We hebben nog geen punten na twee Grands Prix, dus dit is zeker een moeilijke tijd voor ons. Maar we hebben al vaker met een dergelijke situatie te maken gehad. We weten hoe we hiermee moeten omgaan en dat zullen we in Shanghai laten zien", aldus Räikkönen.

Politiehelikopter op lachende man afgestuurd

Luid geschreeuw uit een auto in het bos en dat al drie uur lang. Dat moet wel een gevalletje marteling zijn, dacht een Duitse wandelaarster (51) zondag.

Ze belde de politie, die meteen met groot materieel uitrukte om de man te bevrijden. De terreurprocedure werd uitgevoerd, wat betekende dat er meteen een helikopter werd ingezet en dat er een politiebusje op af ging.

Eenmaal ter plekke kwamen de agenten uit de helikopter en even later de dienders uit het busje erachter dat er helemaal niets aan de hand was. In de bewuste auto zat een totaal ontspannen man, die vertelde dat er niks mis met hem was.

Hij was het bos ingereden om van de rust te genieten en had een boek meegenomen. Dat boek bleek echter zo grappig, dat hij om de haverklap in bulderlachen uitbarstte. De naam van het boek moest de politiewoordvoerder schuldig blijven.


Politiehelikopter op lachende man afgestuurd  (foto: DAG)

Weersverwachting voor dit najaar: kans op gehaktballen

Ubisoft heeft bekend gemaakt dat ze dit jaar voor de derde maal een samenwerking zijn aangegaan met Sony Pictures Animation om een game te ontwikkelen op basis van een animatiefilm. Ditmaal gaat het om de film Cloudy With a Chance of Meatballs, welke dit najaar in de Amerikaanse bioscopen zal draaien in januari 2010 in de Nederlandse.

"Ubisoft weet de verhaallijn en het artistieke van de Sony Animation films heel goed te vertalen naar video games," zegt Mark Caplan, Vice President Licenties en Interactiviteit bij Sony Pictures Consumer Products. "Onze teams werken samen aan de ontwikkeling van een leuke, interactieve game dat het plezier van de film kan laten voortleven."

Cloudy with a Chance of Meatballs zal dit najaar in de winkels liggen voor de PlayStation 3, PC, Xbox 360, Wii, Nintendo DS en PSP. De trailer valt alvast hier te bekijken.

Moeder René Froger plotseling overleden

Mien Froger, de moeder van zanger René, is vanochtend op 67-jarige leeftijd overleden aan een hartstilstand. Dat maakte het management van de zanger vandaag bekend.

Mien Froger werd vorige week opgenomen in het ziekenhuis met een wond die niet genas. "Het leek goed met haar te gaan, maar vanmorgen is ze vermoedelijk overleden aan een acute hartstilstand. René en zijn familie zijn overmand door verdriet en vragen de media om de familie enigszins rust te gunnen de komende dagen”, zo staat te lezen op de site van de zanger.


Moeder René Froger plotseling overleden  (foto: DAG)

Moeder schiet zoon en zichzelf dood op schietbaan

Een moeder uit Florida heeft haar 20-jarige zoon en zichzelf door het hoofd geschoten op een schietbaan. Beiden overleden vrijwel direct.

Op videobeelden van de beveiligingscamera’s  is te zien hoe de blonde vrouw de loop van haar pistool mikt op het achterhoofd van de jongen, die nietsvermoedend aan het oefenen is. Daarna vuurt ze af, waarna haar zoon tegen de grond klapt. Vervolgens schiet ze buiten beeld een kogel door haar eigen hoofd.

De vrouw liet diverse audio-opnames achter met een warrig verhaal over hel en verdoemenis. De moeder was ervan overtuigd dat ze vervloekt was en dat ze de wereld 1000 jaar vrede gaf als ze zou sterven.


Moeder schiet zoon en zichzelf dood op schietbaan  (foto: DAG)

PES 2010 komt deze herfst met veel vernieuwingen

Konami heeft aangekondigd dat het nieuwe deel in de PES-serie welke deze herfst in de winkels moet liggen flink verbeterd zal zijn ten opzichte van zijn voorganger. Als we Konami mogen geloven is de serie nog nooit zo ingrijpend veranderd. Zo zal het op het gebied van gameplay nog realistischer worden, waarbij je als speler continu op zoek moet naar nieuwe manieren om aan te vallen. Daarnaast krijgen scheidsrechters een betere AI waardoor er een goede balans in zijn beslissingen zit. Andere features zijn onder andere een nieuw penaltysysteem, een actiever publiek, nieuwe animaties en verbeterde graphics.

PES 2010 is momenteel in ontwikkeling voor de Xbox 360, PlayStation 3, PlayStation 2, PSP en PC.Troetel Germaan

Wie straks denkt het beter te krijgen met ‘De kleine blonde dood’ aan het roer, zal bedrogen uitkomen. Geert heeft net zoveel met ‘de gewone man’ op, als zijn voormalige maatjes uit de VVD. Hij is ook zó gebrand op het voeren van nieuw beleid, dat hij afgelopen weekend zijn voorkeur uitgesproken heeft voor een samenwerking met de partij die hij verlaten heeft en het CDA. Het wordt straks huilen met de pet, voor Jan met het gelijknamige hoofddeksel.

Extra kaarten voor Coldplay

Veel nieuws vandaag over de band Coldplay, eerder vandaag ontkende de band plagiaat en nu is bekendgemaakt dat er extra kaarten bijgekomen zijn voor de optredens die 9 en 10 september plaats gaan vinden in het Goffertpark in Nijmegen. Dat maakte de concertorganisator Mojo bekend. 

De capaciteit in het park wordt voor beide shows verhoogd omdat de kaarten in een mum van tijd uitverkocht waren. Zo waren de 50.000 kaarten voor het concert dat op 10 september gaat plaatsvinden al binnen twee dagen uitverkocht. Deze concerten maken deel uit van de tour 'Viva la Vida', het recentste album van de band. De kaarten zijn vanaf vandaag ook gelijk verkrijgbaar.

De Lange blijft bij Volendam, Valenta vertrekt

FC Volendam gaat na dit seizoen verder met middenvelder Paul de Lange. De optie in zijn contract is gelicht. Een andere middenvelder, de Tsjech Vit Valenta, zal na dit seizoen vertrekken.

De 28-jarige De Lange kwam voor dit seizoen over van het Griekse Veria. De Beverwijker speelde tot nu toe 27 keer mee in de eredivisie en maakte vier treffers voor Volendam. Er is wel een klein voorbehoud omtrent zijn aanblijven. Mocht de club alsnog degraderen, vervalt de optie in het contract.

De 25-jarige Tsjech Valenta kwam in 2007 van Cercle Brugge naar Volendam. Dit seizoen speelde hij dertien competitieduels, waarin hij vier assists gaf. Valenta wenste niet in te gaan op de nieuwe aanbieding die Volendam hem deed en zal dus transfervrij vertrekken.

De club hoopt verder snel duidelijkheid te ontvangen van Gerry Koning, Tim Bakens en Rowin van Zaanen. Het drietal heeft een aanbieding in beraad. Daarnaast heeft Volendam interesse in Achmed Ahahaoui. De aanvaller van Go Ahead Eagles is komende zomer transfervrij en wil graag naar de eredivisie.

Operatie voor Nijland

Stef Nijland zal dit seizoen niet meer in actie komen voor PSV. De aanvaller zal vrijdag geopereerd worden aan zijn lies en is daardoor vier tot zes weken uitgeschakeld.

Nijland kwam op 7 maart tegen FC Twente voor het laatst in actie voor PSV en sukkelt sindsdien al met deze blessure. De 20-jarige aanvaller, die bezig is aan zijn eerste seizoen bij PSV, scoorde tot nu toe één keer voor de Eindhovenaren.

Meer dan 97 procent e-mail is spam

Meer dan 97 procent van alle mailtjes die wereldwijd verstuurd worden zijn spamberichten. Dit meldt de BBC vandaag op basis van een halfjaarlijkse veiligheidsanalyse van Microsoft.  Maar hoewel het aantal spamberichten explosief stijgt, merkt de consument hier relatief weinig van stelt Microsoft. 'Het overgrote deel van deze berichten wordt verwerkt door spamfilters zodat de consument er niks van merkt'.

De stijging van het aantal ongewenste e-mailberichten is deels te wijten aan de steeds sneller wordende internetverbindingen, krachtigere computers en betere besturingssystemen. 'Dankzij nieuwe technologieën wordt het steeds makkelijker om miljoenen spamberichten tegelijkertijd te verzenden,' aldus Microsoft.

Wereldwijd is gemiddeld 0.86% van alle computer geïnfecteerd met een virus als gevolg van spam. De zwaarst getroffen landen zijn Rusland, Brazilïe, Turkije en Servië waar tussen de 2.5 en 3% van de computers is geïnfecteerd. Nederland komt relatief goed naar voren uit de analyse van Microsoft. Bij ons is slechts 0.59% van de pc's geïnfecteerd.

Wat voor type 'malware' populair is verschilt volgens Microsoft van land tot land. Wel valt op dat scareware, een virus dat zich voordoet als anti-virussoftware, steeds vaker wordt verzonden. Ook wordt de ongewenste software steeds vaker vermomd als een officieel Office document, of als een PDF. 'Als gebruikers hun software door middel van automatische updates goed bijhouden blijft de kans dat je het slachtoffer wordt van spam echter relatief klein', zo stelt Microsoft.

 


Meer dan 97 procent e-mail is spam  (foto: DAG)

EA onthult Rock Band Unplugged voor de PSP

Harmonix, MTV en EA laten vandaag weten dat ze de nieuwste Rock Band-game, Rock Band Unplugged, exclusief naar de PlayStation Portable brengen. Voor een budgetprijs van ongeveer dertig euro kun je Rock Band nu eindelijk in je (grote) zak dragen. Vanaf 9 juni is de PSP-uitvoering van Rock Band beschikbaar voor mensen uit Europa en Amerika. Bob Pikunco, senior vice president van 'Electronic Games for MTV Games', is zeer verheugd over de game:

“Rock Band Unplugged reinvents band gameplay while staying true to the authentic feel of the Rock Band console games. Harmonix delivers innovation with every game they develop and we are excited to continue our long-list of industry firsts with the Rock Band in-game wireless music store on the PSP system.”

Veertig liedjes zullen beschikbaar zijn, met daarbij nog negen exclusieve songs die in de eerste week alleen op de PSP beschikbaar zijn. Daarna komen de negen liedjes ook nog naar de Xbox 360 en PlayStation 3. Het gaat om de volgende nummers:

3 Doors Down - "Kryptonite"
AFI - "Miss Murder"
Alice in Chains - "Would?"
Audioslave - "Gasoline"
Black Tide - "Show Me the Way"
Blink 182 - "What's My Age Again"
Freezepop - "Less Talk More Rokk"
Jackson 5 - "ABC"
Tenacious D - "Rock Your Socks"

De eerste vier screenshots zijn ook nog eens verschenen. Je kunt ze hieronder bewonderen!


Noom onderuit tegen Grinham

Orla Noom is er gisterenavond niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de halve finales van de On The Run Heliopolis Open 2009. In het Egyptische Cairo moest de 23-jarige Nederlandse haar meerdere erkennen in toernooifavoriete Rachael Grinham.

De als zevende geplaatste Hoofddorpse kon de nummer drie van de wereld alleen in de derde game bijhouden, maar toen was de wedstrijd eigenlijk al gespeeld. Met 5-11, 3-11, 9-11 werd Noom, zelf veertigste op de mondiale ranking, uit het met circa vijftienduizend euro gedoteerde toernooi ‘geknikkerd’. In de eerste ronde had de linkshandige speelster van ‘MeerSquashHeroes’, die zich overigens nu gaat voorbereiden op de Ierse Open en het EK landenteams later deze maand, nog een knappe zege geboekt op de talentvolle Joey Chan uit Hongkong.

De Australische Grinham, de oudere zus van de inmiddels Nederlandse Natalie Grinham, moet het nu opnemen tegen Raneem El Weleily (3) uit Egypte. In de tweede halve finale staat ook een Egyptische. Engy Kheirallah (4), de vrouw van Karim Darwish, de nummer één van de wereld bij de mannen, speelt daarin tegen de Hongkongse Rebecca Chiu, de nummer twee van de plaatsingslijst.

Tien jaar cel geëist tegen Afghaanse ex-generaal

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag voor het gerechtshof in Den Haag tien jaar gevangenisstraf geëist tegen de 59-jarige Abdullah F. Hij stond in de jaren tachtig aan het hoofd van de Afghaanse Inlichtingendienst Khad-e-Nezami. Volgens de aanklager heeft hij destijds opzettelijk toegelaten dat ondergeschikten hebben gemarteld.

De rechtbank in Den Haag sprak de man in juni 2007 vrij van het (laten) martelen van gevangenen. F. is nu dan ook op vrije voeten. Het OM heeft het hof daarom gevraagd om de Afghaan meteen weer in hechtenis te nemen als het F. alsnog tot een celstraf veroordeelt.

Tien jaar cel geëist tegen Afghaanse ex-generaal  (foto: ANP)

Bondscoach Tsjechië ontslagen

De bondscoach van Tsjechië, Petr Rada, is vandaag ontslagen door de Tsjechische voetbalbond. Reden hiervoor is de tegenvallende resultaten in de WK-kwalificatiereeks. In de laatste wedstrijd onder leiding van Rada verloor Tsjechië met 1-2 van buurland Slowakije.

Naast het ontslag van de bondscoach ondernam de Tsjechische voetbalbond ook actie tegen zes spelers die feestvierden na de nederlaag tegen Slowakije. De namen van het zestal, dat verbannen werd, zijn TomᨠUjfalusi, Milan Baro¨, Radoslav Kovác, Martin Fenin, Marek Matejovský en Václav Sverko¨.

Aanvoerder Ujfalusi liet eerder vandaag al weten dat hij niet meer wil uitkomen voor zijn land. De schorsing voor de andere vijf duurt in eerste instantie tot juni, want dan wordt er nieuw bondsbestuur aangesteld.

Van Loenhout wordt full-prof bij FC Lienden

FC Lienden zal de volgende club worden in de loopbaan van John van Loenhout. De 31-jarige middenvelder is door de Gelderse zondaghoofdklasser voor één seizoen als full-prof vastgelegd.

"Ja, je mag stellen dat ik de eerste beroepsvoetballer ben in dienst van FC Lienden. Daar waren we het vrijdag al vrij snel over eens", zegt Van Loenhout, wiens aflopende contract bij FC Dordrecht niet wordt verlengd, over zijn transfer in De Gelderlander. "Met als doelstelling het bereiken van de topklasse door ons bij de beste vier in de hoofdklasse C te spelen in het volgende competitieseizoen."

Van Loenhout wordt door zijn status als full-prof bij FC Lienden een aparte verschijning op de amateurvelden, zo weet ook secretaris Nico Wagenvoort. "Je mag inderdaad stellen dat wij proberen zo adequaat mogelijk en zo snel mogelijk te anticiperen op de plannen rond de topklasse, die toch de brug moet slaan tussen amateur- en betaald voetbal."

Krant Jemen toont foto's ontvoerd echtpaar

Persbureau AFP heeft vandaag foto's gepubliceerd van het Nederlandse echtpaar dat vorige week in Jemen werd ontvoerd. De foto's zijn volgens AFP afkomstig van de Jemenitische krant Al-Masdar.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt het echtpaar het naar omstandigheden goed. Vanochtend heeft het ministerie nog telefonisch contact met de gijzelaars gehad.

De Jemenitische overheid onderhandelt nog met de gijzelnemers, leden van een Jemenitische stam, over de vrijlating van het koppel. De woordvoerder laat weten dat de Nederlandse ambassade voortdurend contact heeft met de autoriteiten in het Arabische land.

Krant Jemen toont foto's ontvoerd echtpaar  (foto: ANP)

[Special] Aartsrivalen in de CL

Morgen treffen de Engelse grootmachten Liverpool en Chelsea elkaar voor de vijfde keer in vijf jaar in de Champions League. De twee ploegen komen elkaar zowel op de Engelse als de Europese velden zeer regelmatig tegen. Hoog tijd om deze altijd beladen wedstrijden uit te lichten op FOK!Sport.

Het wordt de 24e onderlinge confrontatie in 5 jaar tijd. Chelsea mocht in deze ontmoetingen hun eer veertien keer thuis op Stamford Bridge verdedigen, terwijl er maar negen wedstrijden op Liverpools Anfield plaatsvonden. De cijfers laten zien dat er niet veel verschil zit tussen de twee ploegen. Beide ploegen wisten negenmaal de winst te behalen, terwijl vijf wedstrijden in een gelijkspel eindigden.

In de Champions League zit er ook niet veel verschil tussen de ploegen. In de acht onderlinge confrontaties wisten ze namelijk viermaal gelijk te spelen, en sleepten beide teams twee keer de winst binnen. Het kan dit jaar dus alle kanten opgaan. Hoewel Liverpool de laatste weken goed in vorm is, kan Chelsea goed gebruik maken van de underdogrol. Er zaten enkele zeer aantrekkelijke wedstrijden tussen de Champions League confrontaties tussen de twee ploegen, dus hoog tijd om die er eens uit te lichten.

Champions League 2004/2005

De merkwaardige reeks in de Champions League begon op 27 april 2005. Toen kwamen beide ploegen elkaar namelijk tegen in de halve finales op Stamford Bridge.

The Reds kwamen dat toernooi nog niet overtuigend over. Liverpool wist maar net als tweede de eindigen in de groepsfase, met evenveel punten als de nummer drie Olympiacos Piraeus. Bayer Leverkusen werd vervolgens in de knock-outfase wel tweemaal met 3-1 aan de kant geschoven. In de kwartfinales kwamen ze vervolgens Juventus tegen, die ze dankzij een 2-1 winst op Anfield wisten te verslaan.

The Blues begonnen sterker aan het toernooi. Ze eindigden dominant in de poule, met vijf punten voorsprong op de nummer twee FC Porto. De mannen uit Londen kregen vervolgens echter een flinke tegenslag te verwerken nadat ze tegen het goed spelende FC Barcelona met 2-1 verloren op Stamford Bridge. Na een werkelijk zinderende return, die de Britten met 2-4 wisten te winnen, konden ze toch door naar de kwartfinales, waar ze Bayern München tegenkwamen. Thuis
wisten ze de Duitsers met 4-2 te verslaan. Uit waren de rollen omgedraaid, maar aangezien Bayern maar met slechts 3-2 wist te winnen, gingen de Londenaren door naar de halve finales, waar ze aartsrivaal Liverpool tegenkwamen.

Chelsea mocht als eerste in eigen huis aftrappen in de halve finale. Zoals verwacht begonnen beide ploegen zeer voorzichtig aan de wedstrijd, waardoor de openingsfase van de wedstrijd zich voornamelijk op het middenveld afspeelde. De eerste schotkans kwam dan ook pas in de elfde minuut. Chelsea had licht de overhand, maar kwam niet tot scoren. De wedstrijd eindigde uiteindelijk in 0-0.

Een week later mochten de teams het nog eens proberen, ditmaal op Anfield. Liverpool-spits Luis García wist in de vierde minuut al de winnende treffer op zijn naam te zetten. De goal zelf gaf eigenlijk al aan hoe zeer de teams aan elkaar gewaagd waren, want pas na uitvoerig overleg met de grensrechters werd de goal toegekend. Er bestond namelijk grote twijfel of de bal wel langs de lijn geweest was. De rest van de wedstrijd werd, ondanks een explosieve slotfase, niet meer gescoord, en dus mocht Liverpool zich opmaken voor de finale. In deze finale wist Liverpool overigens van A.C. Milan via penalty's te winnen na een 3-0 achterstand weggepoetst te hebben.

Champions League 2005/2006

Liverpools deelname aan deze editie van de Champions League was nog niet zo vanzelfsprekend. Aangezien het seizoen in de Premier League niet geweldig was verlopen, had Liverpool eigenlijk geen recht op deelname aan het toernooi. Echter, aangezien het de titelverdediger was, kreeg het team van de UEFA toch een toegangsbewijs. Hierdoor werd de landenbescherming wel opgeheven, waardoor Liverpool in de poulefase tegen een Engels team kon komen te spelen. Dit gebeurde dan ook, en wederom was Chelsea de gelukkige.

Beide wedstrijden waren geen wedstrijden die voor eeuwig in iemands netvlies gebrand zullen blijven. Ze eindigden allebei namelijk in 0-0. Beide ploegen kwamen niet in gevaar voor de plaatsing van de knock-outfase, en dit was terug te zien in de wedstrijden. Het zou echter geen succesvol toernooi worden voor de mannen uit Londen en Liverpool. Chelsea kwam in de eerste knock-outronde namelijk Barcelona tegen, waartegen met 1-2 verloren werd, en 1-1 gelijk gespeeld werd. En ook Liverpool kwam niet verder dan de eerste knock-outronde. Benfica was namelijk met 1-0 en 0-2 te sterk.

Champions League 2006/2007

Een jaar later waren beide ploegen beduidend succesvoller. Chelsea wist als eerste te eindigen in een vrij lastige poule met Barcelona, Werder Bremen en Levski Sofia. Liverpool kwam nooit echt in de problemen in een poule met PSV, Bordeaux en Galatasaray. De volgende ronde bleek echter lastiger te zijn.

Liverpool mocht aantreden tegen Barcelona en Chelsea tegen FC Porto. Beide ploegen moesten eerst aan hun uitwedstrijd beginnen. Chelsea begon weinig overtuigend aan de eerste knock-outwedstrijden tegen FC Porto. De stand na de heen- en terugwedstrijd was uiteindelijk 3-2 in het voordeel van The Blues, met een belangrijke rol voor de Nederlander Arjen Robben. Hij maakte namelijk een goal en een assist.

Liverpool mocht aantreden tegen het Barcelona van Frank Rijkaard. Over twee wedstrijden genomen maakten de twee ploegen er een 2-2-gelijkspel van. Liverpool mocht echter door op uitdoelpunten. The Reds wisten zich vervolgens met een zakelijke 0-3 en 1-0 ten koste van PSV te plaatsen voor de halve finales, terwijl Chelsea het met 1-1 en 1-2 wat moeilijker had tegen Valencia. Beide ploegen konden zich echter weer opmaken voor een onderlinge confrontatie, en wederom in de halve finales.

De eerste wedstrijd had plaats op Stamford Bridge, thuishaven van de Londenaren. Chelsea domineerde de gehele eerste helft, wat ze in de 29e minuut de voorsprong opleverde via de voet van Joe Cole. Liverpool wist echter de gehele eerste helft niet te imponeren. In de tweede helft kwamen The Reds wat vaker in de buurt van de goal van Chelsea, maar kansen van Crouch, Kuijt en Gerrard gingen er telkens net niet in. Chelsea leek nog verder uit te lopen, maar alert optreden van keeper Reina bij een schot van Lampard voorkwam dit.

Thuis op Anfield begon Liverpool beter. De beste kansen in het eerste deel van de wedstrijd waren dan ook voor de thuisploeg. Liverpool-verdediger Agger wist in de 22e minuut een voorzet uit een vrije trap van Gerrard binnen te werken, waardoor de hele wedstrijd weer opengegooid werd. Na deze goal werd Chelsea echter wakker, en de rest van de helft waren de grootste kansen voor de ploeg uit Londen. De rest van de wedstrijd werd echter niet meer gescoord, en ook tijdens de verlenging viel er geen goal. Hierdoor moest dit treffen beslist worden door middel van penalty's. Keeper Pepe Reina wist een heldenrol te vervullen, door de penalty's van Robben en Geremi te stoppen. Hierdoor mocht Liverpool voor de tweede keer een Champions League-finale spelen tegen A.C. Milan. Deze werd overigens met 2-1 verloren, met Inzaghi als de gevierde man aan A.C. Milans kant, met twee goals.

Champions League 2007/2008

Deze jaargang van de Champions League gaf wederom weinig problemen voor Chelsea en Liverpool. Chelsea wist vervolgens in de eerste knock-outronde dankzij een
3-0-thuisoverwinning langs Olympiacos te komen, terwijl Liverpool met een knappe 2-0- en 0-1-winst langs Internazionale komt. De kwartfinales zijn ook vrij snel gespeeld voor Liverpool. Tegenstander Arsenal weet het in eigen stadion nog op 1-1 te houden, maar op Anfield is Liverpool met 4-2 overduidelijk te sterk voor de Gunners. Chelsea heeft het iets moeilijker met Fenerbahçe. Uit verliest de club uit Londen met 2-1, maar thuis zet het met een nette 2-0-overwinning orde op zaken.

Wederom komen de twee ploegen elkaar in de halve finales tegen. De eerste wedstrijd vond ditmaal plaats op Anfield en begon op een zeer laag tempo. Beide ploegen waren elkaar aan het aftasten, het tactische steekspel tussen de twee managers was zeer zichtbaar. Hoewel de eerste kans voor Liverpool was dankzij een pass van Xabi Alonso op Kuijt, vond Liverpool zijn ritme totaal niet. De zorgen werden echter lichtjes gesust door een goal van Kuijt in de 43e minuut.

De tweede helft kwam Liverpool veel beter uit de startblokken. De thuisploeg wist met goed samenspel de wedstrijd in handen te nemen, maar tot een goal kwam het niet. Het zorgde er wel voor dat het publiek massaal achter de thuisploeg ging staan. Het noodlot sloeg echter toe in de 94e minuut, toen Riise met een rare kopbal de bal in zijn eigen doel wist te werken. Daar door zag de return op Stamford Bridge er stukken minder rooskleurig uit.

De returnwedstrijd begon dan ook niet zoals gehoopt. De eerste twintig minuten kwam Liverpool er amper aan te pas, en bleef Chelsea de druk aanhouden. Een volgende domper kwam in de 22e minuut, toen Liverpools verdediger ¦krtel geblesseerd eraf moest, en vervangen werd door Hyypiä. Liverpool kwam echter niet onder de druk van Chelsea vandaan. De ploeg kreeg dan ook een tegentreffer te verwerken in de 33e minuut dankzij een geplaatst schot van Drogba.

Na de rust wist Liverpool zichzelf te herpakken, en de bezoekers creëerden de meeste kansen. Chelsea-keeper Čech wist een schot van Kuijt ook maar net buiten de lijnen te houden.In de 64e minuut brak Torres echter los van zijn verdediger, om de score weer op 1-1 te krijgen. Aangezien er voor de rest geen goals meer gescoord werden, ging de wedstrijd naar een verlenging. In de eerste helft van de extra tijd wisten Lampard en Drogba echter het net te vinden voor de thuisploeg. De late goal van Babel maakt op dat punt niet meer uit: Chelsea heeft voor het eerst in drie keer Liverpool weten te verslaan in de halve finales van de Champions League, en mocht doorgaan naar de finale tegen Manchester United. Deze zal de ploeg uit Londen uiteindelijk verliezen op penalty's.

Champions League 2008/2009

En ook dit jaar mogen de twee ploegen weer het geluk beproeven tegen elkaar. De kwartfinales zijn dit keer het strijdtoneel voor de twee Engelse ploegen. Rafael Benítez en zijn mannen kwamen wederom makkelijk in de volgende ronde. De enige hobbel op de weg was Atlético Madrid, die The Reds tweemaal op 1-1 wist te houden. Echter, zowel Olympique Marseille als PSV moesten hun meerdere erkennen in Liverpool.

Het Chelsea van Guus Hiddink had iets meer problemen om zich te plaatsen voor de knock-outfase. De ploeg eindigde tweede achter AS Roma. Veel problemen bracht dit echter niet met zich mee, want Girondins de Bordeaux en CFR Cluj waren toch niet sterk genoeg om Chelsea al te zeer in de moeilijkheden te brengen.

Chelsea wist vervolgens met een 1-0-winst en een knap 2-2-gelijkspel in Turijn zich te plaatsen voor de kwartfinales ten koste van Juventus, terwijl Liverpool na een gelukkige 0-1-winst in Madrid op een fantastische wijze Real Madrid aan de kant schoof met een 4-0-thuisoverwinning.

Morgen begint de negende Champions League-wedstrijd die deze twee ploegen tegen elkaar mogen spelen in vijf jaar tijd. Qua cijfers loopt het zeer gelijk op, dus de wedstrijd kan alle kanten op gaan. Hoe dan ook: deze twee ploegen zullen elkaar onderhand zeer goed kennen.

Opgepakte nertsenvriend blijkt Vegan Streaker

De man die gisteren werd opgepakt omdat hij vorige maand vermoedelijk betrokken is geweest bij de vrijlating van nertsen uit een fokkerij in Stavenisse (Zeeland), is de 24-jarige Peter Janssen uit Vught, beter bekend als de Vegan Streaker.

De streaker werd meer dan een jaar geleden landelijk bekend toen hij de televisieshow van Paul de Leeuw gehuld in alleen een slip verstoorde. De presentator trok het broekje van de activist uit.


Opgepakte nertsenvriend blijkt Vegan Streaker  (foto: DAG)

Einde interlandcarrière Ujfalusi

De aanvoerder van Tsjechië, Tomas Ujfalusi, heeft bedankt en zal niet meer voor de nationale team uitkomen. De verdediger van Atlético Madrid kwam negatief in het nieuws na de nederlaag tegen Slowakijke (2-1). Hij wil hierdoor niet meer uitkomen voor het land.

Na de wedstrijd werd de verdediger in een nachtclub gezien met een aantal prostituees. Nadat de tabloids pikante foto’s publiceerden besloot Ujfalusi een einde aan zijn interlandcarrière te maken. "Ik stop als international vanwege de huidige situatie rond het Tsjechische elftal en in de Tjechische media", zo vertelt Ujfalusi in een verklaring.

Het debuut van Ujfalusi dateert van 2001 en tot nu toe kwam hij 78 maal in actie voor zijn land. Na de nederlaag zijn de kansen verkeken voor Tsjechië op kwalificatie voor het WK van 2010 in Zuid-Afrika.

Einde seizoen voor Salihamidzic

Claudio Ranieri, trainer van Juventus, hoeft dit seizoen niet meer te rekenen op Hasan Salihamidzic. De Bosnische oud-international liep afgelopen zondag een blessure op in het duel met Verona, dat overigens in een 3-3 gelijkspel eindigde.

De achterste kruisband van zijn rechterknie is beschadigd en ook zijn meniscus liep schade op. Dit is naar voren gekomen na nader onderzoek. De 32-jarige Bosniër werd al in de eerste helft gewisseld. Het is nog niet duidelijk of een operatie noodzakelijk is maar hij zal dit seizoen niet meer in actie komen. De oud-international kwam dit seizoen slechts tien keer in actie door blessureleed. Het is het tweede seizoen voor de middenvelder, die hiervoor bij Hamburger SV en Bayern München actief was.

Rente IJsland naar 15,5 procent

De centrale bank van IJsland, de Sethlabanki, heeft de rente van 17 procent naar 15,5 procent verlaagd, zo werd woensdag bekendgemaakt. Vorige maand, op 19 maart, verlaagde de bank de rente ook al, toen van 18 procent naar 17 procent.

De renteverlagingen komen na een tijd dat de centrale bank van IJsland de rente regelmatig verhoogde. De laatste verhoging was in oktober 2008, de rente werd destijds met 6 basispunten verhoogd van 12 procent naar 18 procent.

IJsland heeft lange tijd te kampen gehad met zeer hoge inflatie, onder meer door grote investeringen van buitenlandse bedrijven in het land. Om te voorkomen dat de prijzen (verder) zouden stijgen was de centrale bank genoodzaakt om het rentetarief te verhogen.

Een ander aspect van de renteverhogingen was de ondersteuning van de munteenheid van IJsland, de IJslandse Kroon. Deze munt verminderde tijdens de economische crisis, die in IJsland een grote impact had, fors in waarde. Door de rente te verhogen daalt het aanbod van de munt, waardoor de waarde toeneemt.

IJsland opereerde volgens kenners voor de financiële ineenstorting van het land als één groot hedgefonds.


IMF: crisis kost $4.000 miljard

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verhoogt zijn raming van de kosten van de wereldwijde financiële en economische crisis. De schade van de giftige leningen die financiële instellingen in hun boeken hebben staan, kan oplopen tot 4.000 miljard dollar. Dat schrijft de Britse krant The Times op basis van bronnen in Washington.

Financials hebben tot nu toe slechts 1.290 miljard dollar aan slechte leningen afgeschreven. De kans is groot dat overheden nieuwe kapitaalinjecties aan de banken zullen moeten toedienen, wanneer er meer moet worden afgeschreven.

In januari schatte het IMF de schade van de hypotheek-, consumenten- en bedrijfsleningen uit de VS nog op 2.200 miljard dollar, maar inmiddels wordt niet uitgesloten dat de teller doorloopt tot 3.100 miljard dollar. Daarbovenop komt nog 900 miljard dollar aan kosten van Europese en Aziatische leningen die door de economische neergang waardeloos zijn geworden.

Afgezet tegen het mondiale BBP komt de 4.000 miljard neer op een kleine 8 procent. De crisis in Japan in de jaren negentig kostte de banken van dat land 14 procent van het BBP. De nieuwe IMF-raming komt dicht bij de raming van 3.600 miljard van Nouriel Roubini, hoogleraar economie aan de Universiteit van New York en voorspeller van de huidige crisis. De raming van Roubini stijgt echter verder wanneer de economie nog verder verslechtert.

IMF: 4.000.000.000.000x 1 dollar schade

1/3 werkgevers bevriest in 2009 salarissen

Ruim een derde (36 procent) van de bedrijven en organisaties in Nederland snijdt dit jaar in het aantal arbeidsplaatsen en 33 procent bevriest de salarissen. Dit blijkt uit internationaal onderzoek van adviesbureau Hay Group naar de gevolgen van de recessie. De uitkomsten van Nederland komen in hoofdlijnen overeen met die van andere Europese landen.

Wereldwijd verwacht 39 procent van de ondernemingen dat de bedrijfsresultaten dit jaar beduidend slechter worden. Een jaar geleden was dat nog 10 procent. De slechtere resultaten dwingen hen tot maatregelen en het terugdringen van de loonkosten staat daarbij hoog op hun prioriteitenlijst.

"Nederlandse organisaties geven aan dat de effecten van de economische crisis nu overal merkbaar zijn. En daar handelen ze ook naar", stelt Loek Bosman van Hay Group.

Nesrin geeft alvast bezuinigingstips 

Berlusconi: beschouw het als kamperen

Bij zijn bezoek aan tentenkampen en noodvoorzieningen in het gebied van de aardbeving in Italië heeft de Italiaanse premier Silvio Berlusconi geprobeerd de ontheemden een hart onder de riem te steken. "Ze moeten het maar beschouwen als een weekeinde op de camping", zei hij tegen een Duitse cameraploeg.

Berlusconi beloofde de getroffenen dat hij iedere dag uit Rome zou terugkeren naar het rampgebied en hen niet in de steek zou laten. Volgens Berlusconi zijn de tenten een noodoplossing, vooral voor de opvang van ouderen en kinderen. Hij wees op een overeenkomst met de nationale federatie van hoteleigenaren, die tegen gereduceerd tarief toeristenaccommodatie aan de kust ter beschikking stellen. "Ik weet dat jullie bang zijn voor de jakhalzen die misbruik willen maken van de situatie, maar dat houden wij wel in de gaten."

Archieffoto Silvio Berlusconi

[Special] 'Kleintje' met prestigezucht II

Eind februari is met de Belgische semi-klassieker de Omloop het Nieuwsblad het klassieke voorjaar van deze wielerjaargang in gang geschoten. Voor FOK!sport de hoogste tijd om de meest in het oog springende koersen van deze lente onder de loep te nemen. Met vandaag op het menu: Gent - Wevelgem. Mosterd na de Vlaamse maaltijd, of aperitiefje voor het Franse hoofdgerecht?

Deel II

Hoewel de koers zijn authentieke traject van weleer terug heeft, lijkt de allure van destijds echt verleden tijd. Gent - Wevelgem is de klap van de non-participatie aan de wereldbekercyclus namelijk nooit te boven gekomen. Vandaar dat de organisatie eind maart van dit jaar in de media een balletje opgooide om de koers vanaf volgend jaar op een zondag te laten rijden. "Dat heeft de Internationale Wielerunie UCI ons vijf jaar geleden al eens voorgesteld, maar de Belgische wielerbond heeft dat toen afgeketst", vertelt organisator Luc Gheyens. "Kijk, de Ronde is nummer één in Vlaanderen. Wij zijn de nummer twee. Ik pak dus niets wat mij niet toekomt. En in de jaren vijftig viel Gent - Wevelgem ook op zondag."


Oscar Freire, winnaar in 2008

Een gang naar de zondag lijkt één van de laatste mogelijkheden om de klassieker ietwat van zijn verloren prestige terug te geven. Al is het allesbehalve zeker dat het plan van de organisatie van Gent - Wevelgem ook daadwerkelijk van de grond zal komen, aangezien de overige Vlaamse koersdirecteuren 'not amused' zijn met de plannen. Ze betichten de organisatie van Gent - Wevelgem van "oncollegialiteit", omdat ze vrezen plaatst te moeten maken voor de windklassieker op de kalender.

Maar ook al mocht de organisatie van Gent - Wevelgem er wél in slagen de koers naar de zondag te verplaatsen, dan hoeft dat nog geen gouden greep te zijn. De wedstrijd dient namelijk ook eens de hoofdzaken van de bijzaken te onderscheiden. In Gent - Wevelgem draait het - vooral de laatste jaren - veelal om de randzaken en niet zozeer om het cyclisme zelf. Of zoals Marije Randewijk van De Volkskrant het beschreef: "De koers (Gent - Wevelgem, red.) creëert niet graag nieuwe helden, maar zet ze liever te kijk. De incidenten zijn nu eens lachwekkend, dan weer gruwelijk." Zo werd de editie van 2000 opgeschrikt door twee op hol geslagen zwarte pony's. De beesten werden in een weiland opgeschrikt door een landende helikopter en renden plots het parcours op. Eén pony botste tegen de Duitse wielrenner Erik Zabel, die daardoor ten val kwam.


Nico Mattan, winnaar in 2005

En dan is daar natuurlijk ook nog het verhaal van Zotte Polle die z'n eigen lieveling Nico Mattan in 2005 'gangmaakte' naar de zege. Spanjaard Juan Antonio Flecha leek in die editie van 2005 onbedreigd op de zege af te gaan toen hij in de slotfase op indrukwekkende wijze wegreed van zijn metgezellen, Australiër Baden Cooke en de Belg Nico Mattan. Het gaatje met de Belg liep snel op tot 200 meter. In het zicht van de finish kreeg Mattan echter hulp uit 'neutrale' hoek. Voor hem reden namelijk twee motoren, de auto van de wedstrijdleiding en de neutrale materiaalwagen. In het kielzog van al die voertuigen hervond Mattan zijn snelheid, achterhaalde Flecha, knalde hem genadeloos uit zijn wiel en mocht even later het zegegebaar maken.

Een oude truc, die vaak wordt gebruikt tijdens de zogenoemde kermiskoersen. Paul Debaeremaeker komt uit dat milieu. Zotte Polle, zoals zijn bijnaam luidt, was dan ook niet toevallig de bestuurder van de neutrale materiaalwagen. Onderweg had hij al geintjes gemaakt met Mattan. De West-Vlaming had hem met een bidon water in het gezicht gespoten. Het bleek de aanzet tot een stilzwijgend verbond met Debaeremaeker. Na afloop was Mattan zich echter van geen kwaad bewust: "Maar we gaan nou toch niet doen alsof ik een motorrace heb gewonnen? Ik ben blijven fietsen. Het is een eerlijke finale geweest. Flecha heeft zo hard gereden als hij kon, ik ook. Wat er om ons heen gebeurt, doet niets af aan mijn prestatie." De organisatie zag, ondanks een klacht van Flecha's ploegleider Giancarlo Ferretti, dat het goed was. Saillant detail is echter wel dat Debaeremaeker 's avonds een boete van 400 Zwitserse francs (250 euro) in de bus kreeg wegens het twee keer 'niet respecteren van de instructies van commissarissen' in de laatste kilometer. Mattan zal die waarschijnlijk wel voor zijn rekening hebben genomen.


Jimmy Casper knalt in de afdaling van de Kemmelberg hard op de kasseien.

Alle randzaken ten spijt, het liefst wordt in West-Vlaanderen toch een oude discussie opgewarmd: die van de Kemmelberg. De 156 meter lange steile bult in het West-Vlaamse heuvelland, die traditioneel tweemaal moet worden beklommen, heeft namelijk al veel slachtoffers op zijn naam staan. Het is alsof de verschrikkelijke geschiedenis van de stevige puist, in 1918 het toneel van verschrikkingen in de Eerste Wereldoorlog, altijd weer even in herinnering geroepen moet worden. "Er zijn zo veel renners gevallen, daarmee kun je een peloton vullen", vertelt de ploegleider van Rabobank Adri van Houwelingen. Vooral de afdaling is, hoewel die bijna rechtdoor gaat, een ware hel. Als je daar namelijk iets te vol in de remmen knijpt of een onverhoedse beweging maakt, smak je zeker tegen het wegdek. Daar kunnen Marco Velo en Jimmy Casper over meepraten. Tijdens de editie van 2007 gleden beiden namelijk op de gladde kasseien in de afdaling keihard onderuit. Het gevolg: Velo brak een sleutelbeen, een knie, twee ribben en een long werd geperforeerd, terwijl Casper werd afgevoerd met een kaak- en jukbeenbreuk en een barst in zijn tong en bovenlip.

Hoewel de Kemmelberg in het verleden wel eens is geweerd, is deze beslissing zelden van blijvende aard geweest. De beruchte puist staat immers synoniem voor Gent - Wevelgem. Het is zoals de organisatie stelt: "Gent - Wevelgem zonder Kemmel is als Parijs - Roubaix zonder Hel, of Milaan - Sanremo zonder Poggio." Sinds 2008 is echter wel de gevaarlijke kasseienafdaling van de Kemmelberg-West uit het parcours geschrapt. Nu wordt afgedaald via een deel van de asfaltweg Kemmelberg-Zuid, om vervolgens met een boogje om het Franse massagraf via een smalle asfaltweg, uit te komen op de asfaltafdaling van Kemmelberg-West. Dit alles om valpartijen op de steile kasseienafdaling te voorkomen. Ook in de Driedaagse van West-Vlaanderen werd deze nieuwe afdaling van de Kemmelberg in 2008 in het parcours opgenomen.

Of daarmee echter de terugkerende discussie omtrent de Kemmel niet meer gevoerd zal worden, is de vraag. Het is in ieder geval een eerste aanzet om de hoofd- en bijzaken in de toekomst wél van elkaar te scheiden. Dat is van wezenlijk belang. Niet alleen om de koers de tijd te geven om nieuwe wielerhelden creëren, maar ook om de prestigezucht van de organisatie enigszins te stillen.

Klik hier voor Deel I

[Special] 'Kleintje' met prestigezucht I

Eind februari is met de Belgische semi-klassieker de Omloop het Nieuwsblad het klassieke voorjaar van deze wielerjaargang in gang geschoten. Voor FOK!sport de hoogste tijd om de meest in het oog springende koersen van deze lente onder de loep te nemen. Met vandaag op het menu: Gent - Wevelgem. Mosterd na de Vlaamse maaltijd, of aperitiefje voor het Franse hoofdgerecht?

Het tekent de worsteling van de inmiddels 75-jarige semi-klassieker met zijn huidige imago. Want hoewel koersvoorzitter Luc Gheysens het etiket 'semi-klassieker' vlees noch vis vindt - "Er bestaan toch ook geen kwartklassiekers" - zien veel volgers en renners het wel zo. Dat heeft voornamelijk te maken met de plaats op de kalender van Gent - Wevelgem, als brug tussen de Ronde van Vlaanderen en Parijs - Roubaix. Ingeklemd tussen deze grote broers steekt de kleine Vlaamse spruit namelijk nogal schril af. Al was het maar omdat de ingrediënten die Vlaanderens Mooiste en de Hel van het Noorden zo prestigieus en aantrekkelijk maken, niet voor handen zijn: een gevarieerd, lastig en slopend parkoers.


Barry Hoban, winnaar in 1974

Waar beide wielermonumenten het wielergilde méér dan 250 wedstrijdkilometers kunnen voorschotelen, moet Gent - Wevelgem het sinds de jaren tachtig al met 'slechts' 200 kilometers doen. Dat is het gevolg van het niet opnemen van de 'overgangsklassieker' in de wereldbekercyclus door de UCI. Dat leidde destijds tot grote ergernis bij wijlen oud-organisator Georges Matthys: "Ik blijf het een absurde beslissing vinden. De renners hebben in april juist behoeften aan het maken van veel kilometers. Er zijn er volop, die na afloop nog bijtrainen met het oog op Parijs - Roubaix. Omdat onze huidige afstand hun honger niet kan stillen." Daardoor heeft de wedstrijd in de loop der jaren enorm aan prestige ingeboet, ondanks dat het in 2005 wel werd toegelaten tot de internationale wielercyclus van de ProTour. Maar het leed was al geschied: de koers kon, in tegenstelling tot het verleden, niet meer wedijveren met de Vlaamse hoogmis. Bijkomend probleem is dat de wedstrijd, tussen de koersen, maar twee belangrijke scherprechters telt: de rottige heuvel in het zuidwesten van Vlaanderen, alias de beruchte Kemmelberg, en de wind (mits aanwezig).

Maar de Kemmelberg ligt te ver van de meet en de wind is niet altijd nadrukkelijk aanwezig. Echt pittig is Gent - Wevelgem dan ook niet te noemen. Illustratief daarvoor zijn de woorden van Johan Museeuw na afloop van de 'overbruggingsklassieker' in 1997: "Ik heb lekker gekoerst. Alleen ge weet 't eh, Gent - Wevelgem is niet zwaar genoeg om iets te forceren. Zeker niet met zulk schoon weer." Daar komt bij dat de meeste coureurs, vanwege de eerdergenoemde plek op de internationale wielerkalender, de koers van vandaag zullen gebruiken om 'uit te rusten' van hun inspanningen tijdens de Ronde van Vlaanderen. Of zich 'warm rijden' voor de Hel van zondag zonder daarbij hun reserves al te veel aan te willen spreken. Bovendien zijn veel coureurs wellicht gedemotiveerd, omdat er de laatste jaren veelal een select gezelschap is dat aanspraak maakt op de overwinning, aangezien vrijwel altijd een aanzienlijke groep Wevelgem binnenrijdt en er een spurter het zegegebaar mag maken. Zo was vorig jaar Oscar Freire iedereen te slim af. Vandaar dat Gent - Wevelgem de laatste jaren dan ook is uitgegroeid tot een 'klassieker voor de sprinters'.


De kroniek van de aangekondigde sprint

Een 'spurtklassieker'. Dat vinden organisatoren binnen het wielermilieu vaak al snel een vies woord. Dat was ook het geval bij Georges Matthys. De geestelijk vader van Gent - Wevelgem poogde met drastische vernieuwingen in het parcours het karakter van de wedstrijd te veranderen. Zo stuurde hij zijn coureurs in 1977 eenmalig naar de Vlaamse Ardennen: naar de Kwaremont, de Kluisberg en de Koppenberg. Gent - Wevelgem op het terrein van de Ronde van Vlaanderen bleek echter geen succes. Voornamelijk omdat Bernard Hinault er schande van sprak dat hij te voet de Koppenberg op moest. Het experiment werd dus niet herhaald.

Wel koos Matthys er in 1993 voor om de traditionele winderige gang langs de Noordzee-kust - en het daaruit voortvloeiende waaierrijden - te schrappen ten gunste van meer hellingen; 24 om precies te zijn. Met als doel om de eeuwige, voorspelbare massaspurt te voorkomen. Vandaar dat Matthys met zijn klassieker naar Frankrijk toog, over een afstand van liefst 60 kilometer. De veelvoudige beklimmingen van de Casselberg - de Noordfranse equivalent van de Kemmeltop - en Catsberg werden zodoende toegevoegd aan de traditionele obstakels. "De wind zal minder dan voorheen een rol van betekenis spelen. Maar de heuvelzone in Frans-Vlaanderen is een prachtig gebied. Waarom zouden we die strook niet aan onze wedstrijd toevoegen? We hoeven er weinig voor te laten", beargumenteerde Matthys.


Thor Hushovd, winnaar in 2006

Het gewenste resultaat bleef, net als in 1957, echter uit. Waar destijds de grenspassage problemen opleverde voor de karavaan, waren het ditmaal Mario Cipollini en co die roet in het eten gooiden. De flamboyante Italiaan wist zich, samen met andere snelle mannen, namelijk uitstekend staande te houden op het vernieuwde en verzwaarde parcours. Dat hij vervolgens - na een indrukwekkende spurt - het zegegebaar mocht maken, was dan ook een logisch vervolg. "Al stopt Matthys er honderd hellingen in", verwoorde Djamolidin Abdoesjaparov de mening van zijn collega's na afloop, "wij bepalen het
wedstrijdverloop."
Het maakte weer eens duidelijk dat niet het parcours, maar de renners zelf de moeilijkheidsgraad bepalen.

Vandaar dat de organisatie in 1996 er dan ook voor koos om Gent - Wevelgem weer op zijn oude traject te laten plaatsvinden. Al kwam dat ook mede door de Belgische 'wielergoeroe' Noel Demeulenaere die in datzelfde jaar de in financieel zwaar weer verkerende koers de helpend hand uit stak, in ruil voor een terugkeer naar het orginele parcours. Omdat hij het rijden in waaiervorm zo'n mooi gezicht vond.


Het parcours

Vandaar dat de coureurs zich vandaag, na het vertrek op de markt in Deinze (al jaren de startplaats van Gent - Wevelgem), niet naar Frankrijk hoeven te spoeden voor de resterende 203 kilometer, maar 'gewoon' koers zullen zetten naar de Belgische kuststrook. Daarbij zal het wielergilde onder meer Tielt, Lichtervelde, Torhout en Diksmuide aandoen, om zo via Nieuwpoort en Koksijde terug landinwaarts te trekken naar Veurne. Op deze eerdergenoemde vlakke stroken zou de vaak harde wind waaiervorming in de hand kunnen werken. De eerste helling van de dag wacht na 145 kilometer met de Monteberg. Zeven kilometer verderop volgt de Kemmelberg. Dit tweeluik wordt na 168 en 175 kilometer nogmaals bestormd. Van daaruit gaat het normaliter weer in sneltreinvaart naar de Vanackerestraat in Wevelgem waar de eindmeet ligt.

Klik hier voor Deel II

EU neemt voor 3.000 miljard crisismaatregelen

De 27 EU-lidstaten hebben tot dusver voor 3.000 miljard euro maatregelen genomen om de economische crisis te bestrijden. Dat blijkt uit een overzicht dat Europees Commissaris Neelie Kroes (Concurrentie) woensdag heeft gepubliceerd.

Het bevat de aanvragen voor staatssteun die door Kroes zijn goedgekeurd. Het gaat daarbij om garantiestellingen (2.300 miljard), regelingen voor herkapitalisatie (bijna 300 miljard) en herstructureringssteun voor banken en financiële instellingen (400 miljard). Omdat van de staatsgaranties in de praktijk lang niet altijd gebruik wordt gemaakt, zal het totale bedrag uiteindelijk aanzienlijk lager uitvallen.

Volgens Kroes wordt dankzij de EU-regels voor staatssteun voorkomen dat lidstaten door protectionistische acties hun economische problemen op het bordje van andere landen schuiven.

Coulthard verdedigt Hamilton

Voormalig Formule 1-coureur David Coulthard neemt het op voor zijn landgenoot Lewis Hamilton. De BBC-commentator is op zijn weblog van mening dat Hamilton in Australië zijn team blindelings vertrouwd heeft en daardoor samen met sportief directeur Dave Ryan tegen de steward gelogen heeft.

"Hamilton heeft gezegd dat hij in opdracht van het team handelde. Ik geloof hem daarin. Ik heb zelf ook meerdere malen in zo'n situatie gezeten. Je vertrouwt je team. Je vertrouwt immers ook op de veiligheid van de auto die ze je geven, waarom zou je ze dan niet vertrouwen wanneer ze wat richtlijnen geven over wat je moet zeggen?. Het publiek moet goed begrijpen dat een coureur die zich bij de wedstrijdleiding moet melden een verhaal op zo'n manier vertelt dat hij er zelf het beste uitkomt. Dat maakt deel uit van deze sport, of men het leuk vindt of niet," aldus Coulthard op zijn weblog.

"Wanneer de wedstrijdleiding een coureur wil spreken, wordt de teammanager daarover bericht. In het geval van McLaren is dat Dave Ryan. Hij gaat dan meteen op zoek naar de rijder en samen gaan ze naar de wedstrijdleiding. Ik denk niet dat er veel discussie is geweest tussen Ryan en Hamilton terwijl ze naar de wedstrijdleiding liepen. Het was immers duidelijk wat er achter de Safety Car gebeurde met Jarno Trulli. Mensen vragen zich af hoe het mogelijk is dat Ryan naar de wedstrijdleiding is gegaan zonder teambaas Martin Whitmarsh of diens voorganger Ron Dennis te raadplegen. Maar Whitmarsh heeft die verantwoordelijkheid nou eenmaal bij Ryan gelegd. Waarom zou Whitmarsh, of Dennis, erbij betrokken moeten raken, terwijl het zo'n normale procedure is om naar de wedstrijdleiding te gaan?," besloot de coureur die zelf in het verleden voor McLaren gereden heeft.

McLaren mag zich voor het liegen tegen de wedstrijdleiding in Australië op 29 april verantwoorden voor de World Motor Sport Council. Het team wacht mogelijk een zware straf. De verantwoordelijke voor de kwestie, Dave Ryan, werkt inmiddels niet meer bij McLaren.

Belofte maakt schuld voor Belgische vrijgezel

Een Belgische vrijgezel van veertig heeft een bruiloft georganiseerd voor zichzelf. Dit feest is tot stand gekomen door een belofte die hij tien jaar geleden tijdens een scoutingweekend gedaan heeft aan zijn vrienden onder het genot van de nodige biertjes.

"Als ik op mijn veertigste nog steeds alleen ben geef ik een trouwfeest", dat waren de woorden van Johan De Poorter destijds. Zijn vrienden hebben hem elk jaar wel een paar keer herinnerd aan zijn belofte van toen. Afgelopen week was het dan zover en werd het waarheid.

Natuurlijk was het een hoop regelwerk voor de Belg, de zaal waar het feest gehouden zou worden had hij een jaar geleden al geboekt, een pak heeft hij drie weken voor het feest uitgekozen samen met zijn moeder. Ook heeft zijn zus een duit in het zakje gedaan door voor een 'bruid' te zorgen, dit werd een etalagepop met de trouwjurk van haar eigen huwelijk, vijftien jaar geleden. Zijn vrienden hadden een traditioneel vrijgezellenfeest voor hem georganiseerd.

Na het diner was het dan eindelijk tijd voor het echte feest, voor de gebruikelijke openingsdans had Johan de oplossing ook al bedacht: hij had de dj gevraagd om het nummer 'Mama' van Heintje, en heeft met zijn moeder de openingsdans gedaan. De vermenigvuldigingsdans hebben ze maar overgeslagen.

Johan vertelt dan ook met trots: "Het is een fantastische avond geworden. Ik heb al heel veel trouwfeesten meegemaakt, maar dit haalt zeker mijn top vijf. Om kwart voor vijf heeft mijn moeder me naar huis gebracht. Ik was serieus gezegend . Het kon ook geen kwaad, want in tegenstelling tot andere bruidegommen had ik geen verplichtingen tijdens mijn eerste huwelijksnacht"

In afwachting op een serieus huwelijk mag Johan hard gaan sparen, de bruiloft is namelijk voor de helft door zijn moeder betaald. Zij heeft dit gedaan omdat ze ook de helft van haar dochters huwelijk had betaald, als hij echter nog de ware zal vinden zal hij het zelf moeten bekostigen. Johan zelf denkt dat het niet zo'n vaart zal lopen aangezien hij geen vrouwenjager is.

'Hiddinka'-wodka: Guus not amused

Vanaf overmorgen is in Rusland een nieuw merk wodka te koop. 'Hiddinka', vernoemd naar voetbaltrainer Guus Hiddink, zal voor 95 roebel (2 euro) per halve liter te koop zijn.

De lancering van de wodka is omstreden, omdat de fabrikant nog geen definitieve toestemming voor het merk heeft gekregen. Bovendien is Guus Hiddink er niet van gecharmeerd dat zijn naam met wodka geassocieerd wordt. Hiddink wist van niets toen destilleerder OST-Akva de merknaam deponeerde. Ook van de start van de productie was de trainer niet op de hoogte gebracht.

Russische merkenspecialisten zien geen probleem. Hoewel Hiddinka duidelijk naar de Nederlander verwijst, is zijn naam niet letterlijk gebruikt. Het merk 'Poetinka' leverde vier jaar geleden ook geen probleem op. De directeur van OST-Akva meldt dat Guus Hiddink gezien wordt als een nationale held. Hiddink zou juist vereerd moeten zijn.

Hiddinks woordvoerder meldt 'niet blij' te zijn met de lancering van Hiddinka. "Guus heeft namelijk als stelregel dat hij nooit reclame maakt voor tabak, alcohol en seks. Hij kreeg honderden verzoeken, er zijn duizelingwekkende bedragen toegezegd. Maar altijd was het antwoord nee."

Wodka
Glaasje Wodka, Guus?

Verdachten diefstal fiets Armstrong aangehouden

De politie heeft de diefstal van de tijdritfiets van Lance Armstong opgelost. In Sacramento in de Verenigde Staten zijn twee mannen aangehouden, waarvan een er van wordt verdacht drie fietsen uit de bus van Astana te hebben gestolen. De tijdritfiets was al door Armstrong terug getwitterd.

De tweede aangehouden man stelt dat hij de fiets van zijn medeverdachte gekocht heeft. Hij wist niet dat het om een gestolen fiets ging. Wel bracht hij de 10.000 dollar waard zijnde fiets naar de politie toen hij het niet vertrouwde.

7-jarige met geweld ontvoerd in Ede

Twee 28-jarige mannen hebben gisterenavond een zevenjarig meisje met geweld ontvoerd uit Ede. Het meisje kwam uit de kerk en was vlakbij haar ouderlijk huis toen ze door de twee in een auto gesleurd werd. Dat heeft omroep Gelderland bekendgemaakt.

Er werd na haar verdwijning groot alarm geslagen. Na grootschalig onderzoek is het meisje teruggevonden op een recreatieterrein in Brielle, Zuid-Holland. Op dit terrein werden ook de verdachten, beiden zonder vaste woon- of verblijfplaats, gearresteerd. 

Het slachtoffertje is ongedeerd en maakt het naar omstandigheden redelijk. 

Di Montezemelo: "Ferrari komt terug"

Ferrari-baas Luca di Montezemelo heeft er alle vertrouwen in dat zijn Formule 1-team er dit jaar wel weer bij zal zitten. Ferrari pakte in de eerste twee races mede door tactische blunders geen punten, maar de Italiaan is er niet door uit het veld geslagen.

"De mensen bij Ferrari zijn natuurlijk erg boos, maar ook erg toegewijd om terug te slaan. Deze groep staat bekend om een groot gevoel van trots en dat zal ons uit deze situatie krijgen", vindt Di Montezemelo die meldt dat er geen crisissituatie binnen zijn team heerst. "Iedereen werkt nog goed samen en heeft vertrouwen in een goede afloop."

[MotoGP] Capirossi: "Doel is podiumplaatsen"

Loris Capirossi rijdt dit jaar in de MotoGP wederom voor het team van Suzuki. De Italiaan is er van overtuigd dat hij nu mee kan doen om de podiumplaatsen. De laatste overwinning van Capirossi dateert al weer uit 2007 toen hij zijn Ducati in Japan als eerste over de finishlijn wist te sturen.

"Het gaf een bevredigend gevoel om het testprogramma met een goed resultaat af te ronden. Het toonde aan dat we de afgelopen winter veel vooruitgang hebben geboekt met de motor. We moeten ons nu weer focussen op het racen en proberen de best mogelijke resultaten te scoren. Ons doel voor dit jaar is om podiumplaatsen te scoren en overwinningen te boeken. Ik geloof dat we daartoe in staat moeten zijn," aldus Capirossi die goed uit de wintertests tevoorschijn kwam.

'Internetgebruik overtreft tv in 2010'

Internet is hard op weg om in de zomer van volgend jaar televisie te overtreffen als het belangrijkste medium. Die voorspelling durft het softwareconcern Microsoft aan na een uitvoerige studie naar internetgebruik in Europa.

Volgens het vandaag gepubliceerde trendonderzoek 'Europe logs on' brengt een Europeaan nu gemiddeld 8,9 uur per week op het internet door. Naar televisie wordt wekelijks nog ruim 11,5 uur gekeken. In het huidige groeitempo kan het internetgebruik stijgen naar 14,2 uur per week in juni 2010, aldus Microsoft. De tv-consumptie zal naar verwachting stabiel blijven.

Opvallend is dat het Amerikaanse softwarebedrijf een sterke daling van het internetgebruik op de pc verwacht. Over vijf jaar zal nog maar de helft van de internetconsumptie via een computer plaatsvinden. Nu is dat nog 95 procent. Het gebruik verschuift naar mobiele telefoons, spelcomputers en andere consumentenelektronica.

Nederland behoort wat het internetgebruik betreft in Europa tot de koplopers.Bijna 83 procent van de bevolking beschikte eind vorig jaar over een aansluiting. Alleen enkele Scandinavische landen deden het beter.

'Internetgebruik overtreft tv in 2010'  (foto: ANP)

Ajax wil beloftenteam in Jupiler League

Ajax hoopt door aanpassing van de regels het beloftenteam in de Jupiler League te laten spelen in het seizoen 2009/2010. Dan wordt de Topklasse ingevoerd, waardoor doorstroming voor hoofdklassers mogelijk is. Ajax staat voorlaatste in de Hoofdklasse B, maar dat is niet het grootste knelpunt.

De licentieregels, die door de KNVB opgesteld zijn, zorgen ervoor dat één club geen twee elftallen in het betaalde voetbal kan hebben. "Het veranderen van het aantal licenties is wel eens aan de orde gebracht", zo zegt KNVB-woordvoerder Rob de Leede."Het is ook een zeer legitieme vraag, maar het is niet een van de eerste dingen waar we aan gaan werken. We wachten de praktijk af en kunnen ons altijd nog over deze materie buigen."

Danny Blind, technisch directeur van Ajax, geeft uitleg over de plannen: "Het is voor spelers van Ajax wellicht goed om op het niveau van de Jupiler League te spelen." Veel Ajacieden die het eerste elftal niet weten te halen bloeien later toch op bij andere clubs. "Momenteel onderzoeken we intern wat de voor- en nadelen zijn. Pas als we intern bij Ajax concluderen dat het positief voor ons kan zijn, heeft het zin de bond te raadplegen."

Almunia en Gallas lopen blessure op

Arsenal moest gisteravond in het Champions League-duel tegen Villarreal noodgedwongen twee wissels doorvoeren in de eerste helft. Eerst werd keeper Manuel Almunia gewisseld en vervolgens moest ook verdediger William Gallas naar de kant.

Beide spelers zullen hoogstwaarschijnlijk de return van volgende week woensdag moeten missen. De doelman kwam na 28 minuten in botsing met Giuseppe Rossi en hield een enkelblessure eraan over. Enkele minuten erna kwam ook Gallas in botsing met Rossi, die een knieblessure hieraan overhield.

De trainer, Arsené Wenger, verwacht geen snel herstel van beide spelers. "Wat Gallas betreft, dat ziet er vrij ernstig uit. Het zou een blessure aan de mediale band van zijn knie kunnen zijn, dat moeten we nog onderzoeken. Ik ben geen dokter, maar de eerste indicaties zien er niet goed uit. Bij Manuel is een enkelblessure weer gaan opspelen, wat hem waarschijnlijk een paar weken gaat kosten." De wedstrijd eindigde in een 1-1 gelijkspel, wat een goede uitgangspunt is voor de Engelse club.

Liu Xiang mist WK atletiek

Liu Xiang zal niet deelnemen aan het WK atletiek dat in augustus in Berlijn gehouden wordt. De Chinese hordenloper onderging in december een operatie aan zijn voet en is in augustus nog niet voldoende hersteld om wedstrijden te kunnen lopen.

Liu had vorig jaar bij de Olympische Spelen in China goud moeten halen op de 110 meter horden, maar de blessure zorgde er voor dat hij zich op het laatste moment voor de series terug moest trekken. Zijn blessure bleek dermate ernstig dat voor zijn carrière gevreesd werd. Uiteindelijk bood een operatie uitkomst.

"Liu mist het WK. We willen er zeker van zijn dat zijn herstel goed en rustig verloopt en we willen geen enkel risico nemen," aldus zijn coach Sun Haiping tegenover de Chinese media. Mogelijk loopt Liu wel bij de Golden League-wedstrijd in september in Shanghai.

Brawn: "Honda baalt van verlaten F1"

Ross Brawn heeft bevestigd dat mensen van Honda in Japan balen van de beslissing dat het automerk de Formule 1 heeft moeten verlaten. Met Jenson Button won Brawn GP de eerste twee races van 2009, terwijl het team toen het nog Honda was achteraan meereed.

"Ik heb al veel berichten ontvangen van hoge mensen bij Honda. Die zijn duidelijk gefrustreerd dat het team ineens een stap vooruit heeft gezet. Hun beslissing om uit de F1 te stappen was echter bittere noodzaak," aldus Brawn tegen Bloomberg.

Formule 1-baas Bernie Ecclestone meent dat Honda als ze dit geweten hadden nooit uit de sport vertrokken zouden zijn. "Ze hebben enorm veel geld in de Formule 1 gestoken en het heeft ze niets opgeleverd. Ze hebben zich waarschijnlijk niet gerealiseerd hoeveel potentie er was. Ik weet zeker dat als ze van tevoren hadden geweten dat dit zou gaan gebeuren, ze niet uit de Formule 1 waren gestapt," aldus de Brit.

Sperma- en eicelhandel floreert door recessie

Terwijl de donaties aan goede doelen zienderogen afnemen, nemen de leveranties van sperma en eicellen juist toe door de recessie. Dat meldt de Amerikaanse krant Boston Globe.

Vergeleken bij vorig jaar zijn de donaties van mannenzaad en vrouweneitjes tot wel 100 procent gestegen. Dat heeft alles te maken met de vergoedingen die er tegenover staan. “Door de economische situatie zoeken mensen naar alternatieve methoden om geld te verdienen. Er melden zich mensen aan die dat normaal gesproken nooit zouden doen”, aldus een directeur van een donorwervingsinstelling in de krant.

Vrouwen kunnen in de VS tot 10.000 dollar krijgen voor hun eitje, dat vervolgens wordt gebruikt om stellen  met vruchtbaarheidsproblemen blij te maken. Meer geld mag niet, omdat het officieel verboden is om de eicel te verkopen. Het bedrag is formeel een onkostenvergoeding, maar kan natuurlijk een leuk zakcentje opleveren. Mannen komen er bekaaider af trouwens. Zij krijgen maar maximaal 100 dollar voor hun ingeleverde kwakje.

De vraag naar sperma en eicellen neemt overigens juist weer af door de kredietcrisis. Het stichten van een gezin kost geld en veel stellen wachten daarom nog even met uitbreiding.


Sperma- en eicelhandel floreert door recessie  (foto: DAG)

Gedwongen zorg voor ouders jonge crimineel

De gemeente Amsterdam en het ministerie van Justitie beginnen met een onvrijwillige proef waarbij ouders van jonge criminelen geholpen worden bij de opvoeding van hun boefjes. Deze nieuwe methode zou moeten voorkomen dat jonge daders opnieuw de fout ingaan.

De nieuwe aanpak houdt in dat wanneer een jongere tussen de twaalf en vijftien jaar een misdrijf pleegt, de ouders ter verantwoording worden geroepen. Zij dienen dan naar het politiebureau of Bureau Jeugdzorg te komen waarna een risicotaxatie van de thuissituatie wordt gemaakt. Een ander onderdeel van de proef is dat de jonge criminelen zo snel mogelijk berecht worden. Tegenwoordig duurt het vaak erg lang voor ze voor de rechter moeten verschijnen.

Amsterdam gaat de volgende twee jaar ongeveer tweehonderd jongeren met deze methode benaderen en trekt hier samen met het ministerie 2.5 miljoen euro voor uit. Mocht het een succes worden dan wordt de aanpak landelijk ingevoerd.

Verdachte moord overblijfwacht langer vast

De 30-jarige man die 24 maart een overblijfwacht doodstak bij een schoolplein in Amsterdam, blijft nog zeker drie maanden vastzitten. Dat heeft de rechtbank eerder deze week besloten, maakte een woordvoerster van justitie vandaag bekend.

De 69-jarige Leo van Trappe werd doodgestoken vlakbij het gezamenlijke schoolplein van twee basisscholen in Amsterdam-Zuid. Dat gebeurde tijdens de schoolpauze, waardoor een aantal kinderen het misdrijf zag gebeuren.

Wat de toedracht van het steekincident is, blijft onduidelijk. De verdachte zit in beperkingen. Dat betekent dat hij geen contact mag hebben met de buitenwereld, behalve met zijn advocaat.

Verdachte moord overblijfwacht langer vast  (foto: ANP)

Shadow of the Colossus verfilmd?

Het gerucht gaat dat de Playstation 2-hit Shadow of the Colossus verfilmd gaat worden. Of dit goed nieuws is moet nog blijken, aangezien game-verfilmingen meer dan eens bagger zijn. Het feit dat Justin Marks het script zou gaan schrijven is ook niet echt geruststellend. Marks is ook verantwoordelijk voor Street Fighter: The Legend of Chun-Li. Wie deze film heeft gezien snapt waarom. Verdere details zijn nog niet bekend.


'Breezerseks' ook bij apen

Wetenschappers van het prestigieuze Max Planck Instituut hebben ontdekt dat seks ook bij chimpansees te koop is. Mannetjes die af en toe vlees geven aan de vrouwtjes hebben meer seks dan andere apen.

Vrijgevige chimpanseemannetjes hebben gemiddeld twee keer zoveel seks als mannetjes die hun prooi voor zichzelf houden. "Uit ons onderzoek blijkt duidelijk dat in het wild levende chimpansees vlees ruilen voor seks", stelt onderzoekster Cristina Gomes. Zij trekt deze conclusie nadat ze samen met collega-antropologen gedurende duizenden uren een groep chimpansees heeft bestudeerd in Ivoorkust.

De Duitse antropologen denken dat dit gedrag wel degelijk een nuttige functie heeft. Door voedsel te accepteren in ruil voor seks, hoeven de vrouwtjes zichzelf niet bloot te stellen aan de gevaren van de jacht.


Met dank aan mash_ voor de submit.

Kijk voor meer over dieren ook eens in Flora & Fauna.

-5: Zware explosies bij Nederlandse soldaten in Irak

Wat werd vijf jaar geleden als nieuws gebracht?

Zware explosies bij Nederlandse soldaten in Irak<

In het Iraakse As-Samawah waar 1200 Nederlandse militairen zijn gelegerd, zijn vanavond opnieuw vijf zware explosies gehoord. Over schade of eventuele slachtoffers is vooralsnog niets bekend. Gisteravond waren er even verderop, bij de Japanse soldaten, diverse mortierinslagen. De Japanners vermoeden dat hun kamp het doelwit was van de beschietingen. De Nederlanders zijn op enkele tientallen kilometers van de Japanners gelegerd.


Gijzeling van burgers in Irak
Eerder vandaag werd bekend dat in Irak drie Japanners zijn ontvoerd door de onbekende Iraakse groep Saraya al-Mujahideen. De groepering dreigt ze te levend te verbranden als Japan zijn troepen niet terugtrekt uit Irak. Het Arabische televisiestation al-Jazeera toonde videobeelden van de gegijzelde Japanners onder wie een vrouw. De gegijzelden zijn burgers; twee van hen zijn hulpverleners.

Bange gevangene mag naar huis

Een 20-jarige Schiedammer, die wordt verdacht van een poging tot doodslag, is voorlopig op vrije voeten gesteld. De man zegt het zwaar te hebben in de gevangenis en mag daarom van de rechtbank in vrijheid wachten tot de rechtszaak tegen hem wordt behandeld, meldt het AD.

De Schiedammer kwam zich deze week verantwoorden in de rechtszaal. Maar omdat het onderzoek naar de bloedsporen op zijn schoenen niet op tijd klaar is, moest de zaak worden aangehouden.

De kleerkast gaf toe dat het afzien is in de cel waar hij in voorarrest zit. Tussen de zware jongens is hij ineens een stuk minder stoer. Zijn advocaat in de rechtszaal: ‘Een paar keer ben ik al langs geweest, omdat hij helemaal stuk zat. Hij zit daar tussen mensen, van wie hij had gedacht nooit mee in contact te zullen komen. Hij vindt het verschrikkelijk en ziet er geen gat meer in.’

De verdachte zelf met een timide stem: ‘Ik zit helemaal te trillen van de stress. Ik zit daar tussen mensen die heel ernstige feiten hebben gepleegd. Ik vind dat ik daar niet tussen hoor.’

De Schiedammer moet terechtstaan voor het in elkaar schoppen van een 22-jarige feestvierder bij de kerstbomenverbranding. Hij wordt verdacht van poging tot doodslag.


Bange gevangene mag naar huis  (foto: DAG)

Prijzen OV stijgen harder dan autokosten

De kosten van een kaartje in de bus, tram of trein zijn de afgelopen jaren harder opgelopen dan die van het autorijden. In januari betaalden OV-reizigers 37 procent meer dan in 2000. De autokosten waren 18 procent hoger.

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag heeft gepubliceerd.

De prijsontwikkeling van trein, stads- en streekvervoer was nagenoeg gelijk, aldus het CBS. De autokosten zijn in belangrijke mate afhankelijk van de brandstofprijzen. Vorig jaar piekten de autokosten doordat de benzineprijs op een recordhoogte belandde.

De Zeeuw wil contract niet verlengen

Het aanbod van AZ, om het contract te verlengen, heeft Demy de Zeeuw naast zich gelegd. De middenvelder heeft zin in een stap vooruit en wil niet al te lang vastzitten aan de club. Het huidige contract loopt tot medio 2011.

Het feit dat het contract niet verlengd wordt, houdt niet in dat de middenvelder op dit moment meteen wil vertrekken. “Als je ambities hebt om een stap voorwaarts te maken, is het logisch om niet bij te tekenen. Maar ik ben ook weer niet van plan om meteen weg te gaan. Champions League spelen met AZ is een mooi affiche.

De club uit Alkmaar doet er voorlopig alles aan om de huidige selectie bij elkaar te houden. Spelers als Stijn Schaars, Niklas Moisander en Héctor Moreno kunnen allen hun contract openbreken. De Oranje-international denkt dat die spelers wel willen bijtekenen.

Record voor Rooney

Het werd een open wedstrijd gisteravond tussen Manchester United en FC Porto. De eindstand werd op 2-2 bepaald wat een goede uitgangspositie is voor de Portugese club. Wayne Rooney mocht ook een feestje vieren. De spits scoorde de 1-1 na een fout van Bruno Alves.

Met deze goal komt Rooney in de top vijf van jongste spelers met 15 goals in de Champions League. Hij verdringt Patrick Kluivert uit de top vijf hiermee. De jongste speler was Raúl met 22 jaar en 163 dagen. Indien Lionel Messi vanavond scoort zal hij de nieuwe recordhouder worden. De Argentijn is 21 jaar en 288 dagen oud.

Jongste spelers in CL met vijftien goals:

SpelerLeeftijdClub
Raúl22 jaar,163 dagen Real Madrid
Andrei Shevchenko22 jaar, 357 dagenDinamo Kiev
Alessandro Del Piero22 jaar, 361 dagenJuventus
Javier Saviola22 jaar, 363 dagenFC Barcelona
Wayne Rooney23 jaar, 165 dagenManchester United
Patrick Kluivert23 jaar, 258 dagenAjax, FC Barcelona

Coldplay ontkent plagiaat

De Britse band Coldplay ontkent een nummer te hebben overgenomen van de Amerikaanse gitarist Joe Satriani. Dat bleek vandaag uit documenten van een rechtbank in Amerika.

Satriani klaagde Coldplay in december 2008 aan voor plagiaat. Volgens hem is zijn lied 'If I Could Fly', uitgebracht in 2004, hetzelfde als het nummer 'Viva la Vida', afkomstig van het album 'Viva La Vida or Death And All His Friends'.

In de verklaring stelt de band dat "Satriani's lied originaliteit mist en geen auteursrechtelijke bescherming verdient." In een eerdere reactie liet Coldplay al weten dat overeenkomsten tussen beide nummers een kwestie van toeval is. In 2007 werd Coldplay ook al eens aangeklaagd voor plagiaat. De Nederlander Peter van Houten klaagde in 2007 Coldplay ook al aan wegens plagiaat, deze zaak ging om het nummer 'Clocks', dat zou lijken op zijn nummer 'Caviar and Champagne'. De gitarist eiste daarom een miljoen van de band.

Kans op aanslag in Nederland blijft reëel

De kans op een terroristische aanslag in Nederland blijft reëel. Door de aanwezigheid van Nederlandse militairen in Afghanistan en de vermeende belediging van de islam in ons land blijft Nederland in de ogen van radicale moslims een legitiem doelwit.

Dat staat in het dreigingsbeeld, dat de ministers Ernst Hirsch Ballin (Justitie) en Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) vandaag naar de Tweede Kamer hebben gestuurd. Internationaal opererende moslimextremisten hebben volgens de bewindslieden nog altijd de intentie om aanslagen te plegen tegen Nederlandse belangen. Daarom blijft het dreigingsniveau 'substantieel'. Dit is het opéén na hoogste niveau.

Kans op aanslag in Nederland blijft reëel  (foto: ANP)

Hoop voor type 1 diabeten

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) werkt aan een onderzoek dat gericht is op de genezing van diabetes type 1. Het Diabetes Fonds heeft de onderzoekers 1.6 miljoen euro toegekend.

Immunoloog Bart Roep heeft een methode bedacht waarbij een arts twee deciliter bloed afneemt en de cellen daaruit bewerkt met vitamine D3 en een ontstekingsremmer. Daarna spuit hij het terug in het lichaam. Dit werkt als een vaccin dat het afweersysteem corrigeert. Bij diabetes type 1 werkt het immuunsysteem verkeerd en maakt het lichaam afweercellen tegen insulineproducerende cellen. Insuline is nodig om de glucose in het lichaam te reguleren.

Roep:'Na een week tot een paar maanden komt de productie van insuline weer op gang. Bij muizen met agressieve diabetes kregen we een groot deel van de capaciteit van hun alvleesklier terug'. De immunoloog verwacht dat hij over vier á vijf jaar klaar is met het onderzoek en dat het 'vaccin' dan beschikbaar is voor diabeten.

Directeur Bert Kuipers van het Diabetesfonds is laaiend enthousiast, 'We financieren het onderzoek vier jaar. Dan moet het middel er zijn. We denken echt dat het een succes gaat worden.' Roep begon vijftien jaar geleden met zijn onderzoek, 'Veiligheid van het vaccin is nu het belangrijkst. Het mag niet mislukken. Dit wordt mijn levenswerk.'

In Nederland leven 70.000 mensen die diabetes type 1 hebben. Roep denkt dat die groep hoger is omdat veel mensen ten onrechte de diagnose diabetes type 2 krijgen. Zijn therapie is niet de oplossing voor de groep met type 2. Bij diabetes type 2 speelt het afweersysteem een kleine rol en zijn levensstijl en erfelijke aanleg de belangrijkste factoren.

Groningen legt jong talent vast

FC Groningen is erin geslaagd een jonge Duitser aan zich te binden. De tienjarige Jannink Schoon komt over van het Duitse VfL Germania Leer, net over de grens bij het Groningse Bad Nieuweschans.

De jonge aanvaller trainde al sinds de zomer één maal per week mee de leeftijdsgenoten van het onder-12 team van de Noorderlingen, maar heeft nu officieel de stap gemaakt naar Groningen.

Werder Bremen was ook zeer geïnteresseerd in de jonge spits. De afstand van huis en de goede naam van de jeugdopleiding van FC Groningen gaven de ouders de doorslag. Dit gaf de moeder van het talent aan in het Dagblad van het Noorden.

PSP2 wordt aangekondigd op E3, in winkels met kerst?

Het is altijd leuk om te speculeren over nieuwe games, consoles en handhelds. Nu Nintendo met een nieuwe vorm van de DS op de markt is gekomen zou je zeggen dat Sony met de PSP niet achter kan blijven. Volgens een anonieme bron binnen Sony zou deze er dan ook snel aankomen.

Volgens de bron, die zegt binnen Sony al een tijdje te werken aan de opvolger van de PSP, zal de nieuwe handheld deze E3 aangekondigd worden en zou deze met de kerst in de winkels moeten liggen. De nieuwe PSP zou een compact apparaat zijn, zoals de iPhone, een groot touch screen bevatten en duale analoge controls hebben. Daarnaast zou Sony de UMD laten vallen en zich volledig gaan richten op digitale distributie.

Of deze geruchten waar zijn blijft natuurlijk de vraag. We zullen moeten wachten tot de E3 die in juni gehouden wordt.


Wat wordt zijn opvolger?

Aissati: "Oleguer, dat is een echte topper"

De laatste weken loopt het erg goed bij Ajax. De ploeg van trainer Marco van Basten pakte vrij gemakkelijk punten tegen NAC Breda en Roda JC, waardoor de strijd richting de tweede plek in de ranglijst spannend gebleven is. Een grote rol hierin is weggelegd voor Oleguer volgens Ismaïl Aissati.

Na de knieblessure is de kleine spelverdeler van Ajax goed teruggekomen, met daarbij ook nog eens een doelpunt afgelopen weekend. De Spanjaard wordt door de oud-PSV’er geprezen en vergeleken met voormalig ploeggenoten André Ooijer en Philip Cocu. "We hebben er maar een: Oleguer. Dat is een echte topper", begon Aissati tegen Sportweek. "Oleguer is Ajax' beste aankoop. Als je ziet hoe belangrijk hij is in de kleedkamer, hij is echt een leider. Hij was alleen ander voetbal gewend bij FC Barcelona. Daar hoefde hij alleen maar te verdedigen."

Inmiddels is de Spanjaard verzekerd van een basisplaats in de ploeg. "Dat bedoel ik nu met de teamgedachte, help elkaar. Laat elkaar beter spelen. Verdedigers willen makkelijk de bal kwijt, aanvallers willen graag goed ingespeeld worden, dus moeten alle middenvelders de bal willen hebben. Dan krijgt iedereen vertrouwen. Die samenhang ontbrak in het begin van het seizoen. Het gaat nu beter, maar het is jammer genoeg wel te laat", besloot Aissati.

Konami komt met game over Irak-oorlog

In 2003 besloot de president van de Verenigde Staten George Bush om Irak binnen te vallen en dictator Saddam Hoessein af te zetten. De oorlog is nog steeds aan de gang en elke dag vallen er nog steeds slachtoffers aan beide zijden van het conflict. Konami heeft nu besloten om met een game te komen die zich afspeelt in deze oorlog.

De game zal Six Days in Fallujah gaan heten en speelt zich af in 2004 tijdens operatie Fury die te boek staat als de grootste stedelijke veldslag in de afgelopen 40 jaar. Deze third person shooter zal volledig destructable environments bevatten, een vier player co-op en competitieve multiplayer.

De game zal in 2010 verschijnen voor de PC, Playstation 3 en Xbox 360. Er zijn drie screenshots verschenen die hieronder te zien zijn.
De Zeeuw: "Liever in eigen huis kampioen"

Demy de Zeeuw, Oranje-international, hoopt erop dat zijn ploeg AZ Alkmaar niet dit weekend maar volgend weekend landskampioen wordt. De titel in het eigen DSB stadion is namelijk veel mooier volgens de middenvelder.

Theoretisch is het mogelijk om dit weekend al kampioen te worden voor AZ. Indien de wedstrijd uit tegen NAC Breda gewonnen wordt terwijl Twente en Ajax punten verspelen, zijn de Alkmaarders kampioen.

"Het zou toch een onbevredigend gevoel geven als we zondag zonder te spelen kampioen worden", was de reactie van De Zeeuw. "Zeker omdat al zo lang duidelijk is dat het gaat gebeuren. Als ik mocht kiezen, word ik liever in eigen huis kampioen."

Twee jaar geleden was De Zeeuw ook aanwezig toen op de laatste speeldag het kampioenschap uit handen werd gegeven. Er werd met 3-2 verloren van Excelsior wat PSV de kampioenschap opleverde. "Het vertrouwen is heel groot. Twee jaar geleden stonden we een week voor het einde van de competitie plotseling bovenaan, dat is nu heel anders. Ik heb geen last van kriebels in mijn buik, maar dat zal misschien na de wedstrijd tegen NAC wel komen."

Luuk de Jong: "Ik ben De Graafschap dankbaar"

Luuk de Jong zal aankomende zomer een nieuwe stap maken in zijn carrière. De jonge aanvaller van De Graafschap tekende een contract voor drie jaar bij FC Twente. De blijheid was groot bij de jongeling maar de focus ligt voorlopig nog op zijn huidige club.

"Op dit moment ben ik bezig om De Graafschap in de Eredivisie te houden, dat is mijn doel voor dit seizoen", zo laat hij in een telefoongesprek met Omroep Gelderland weten. "Ik hoop dat ik volgend seizoen met FC Twente tegen De Graafschap mag voetballen. Ik ben de club dankbaar. Ik heb er acht jaar gespeeld."

De keuze voor de Tukkers was voor hem vrij gemakkelijk. "Bij FC Twente hadden we meteen een goed gevoel. Ik kan me daar ontwikkelen als voetballer, ook omdat jonge spelers daar de kans krijgen."

Schafer: "Maak je niet druk over verkoopcijfers"

Wij als gamers denken vaak dat de verkoopcijfers van games invloed hebben op de toptitels die we kunnen spelen. We zien graag dat onze favoriete games goed verkocht worden, zodat er meer soortgelijke games op de markt komen en natuurlijk zodat er sequels komen, maar daarvoor moeten onze favoriete games wel een succes zijn. Tim Schafer, de man achter Psychonauts en Brutal Legend, deelt deze visie niet. Hoewel gameverkopen interessant zijn voor de mensen die er financieel belang bij hebben, heb je dat niet, dan moet je gewoon van de games genieten.

De redenering dat onze favoriete games goed verkocht moeten worden klopt ook niet volgens Schafer. Het gevolg van een kaskraker is dat er veel spin-offs komen die ongeveer op de game lijken, maar die verder zelden iets toevoegen of interessant zijn. Daar zit je als consument niet op te wachten. Goede games worden niet op deze manier gemaakt, goede games komen van mensen met een visie en een passie voor hun ideeën.

Om te illustreren wat hij bedoelt komt Schafer met een leuk voorbeeld. In 1992 gingen er geruchten dan LucasArts wilde stoppen met SCUMM-games. Voor mensen die niet weten wat dat betekent, de meeste van LucasArts meest legendarische adventures zoals Sam & Max en Indiana Jones zijn met SCUMM gemaakt. Toen Schafer bij de General Manager aanklopte en vroeg of dat inderdaad ging gebeuren, zei deze dat zolang mensen SCUMM-games wilde maken, dat zo zou blijven. Achteraf maar goed ook, want het bracht ons nog games als The Curse of Monkey Island en Sam & Max: Hit the Road.

Om die reden denkt Schafer dus dat we ons geen zorgen hoeven te maken. Het zijn niet de executives en de investeerders die beslissen welke games ontwikkeld worden, zij bepalen alleen welke games snel en gemakkelijk ontwikkeld worden. Zolang er mensen zijn met creatieve ideeën die daarvoor willen vechten is er niks wat de markt of bedrijven er aan kunnen doen.
[NBA] Houston wint van Orlando

De ogen waren gericht op de grote centers Yao Ming en Dwight Howard. De Chinees van de Rockets won de strijd en leidde zijn team naar een 93-83 overwinning.

Yao scoorde twintig punten en pakte zestien rebounds terwijl Howard, ook wel bekend als Superman van de NBA, het moest doen met dertien punten en tien rebounds. Ron Artest hielp de Chinees met zestien punten en zeven rebounds. De Italiaan Luis Scola was goed voor twaalf punten en negen rebounds. De play-offs beginnen vrij snel al en de Rockets kunnen iedere overwinning gebruiken. De 50ste overwinning van het seizoen werd hiermee verzekerd.

Bij de Magic was Rashard Lewis de topschutter met 22 punten. De small forward, die ooit met Ray Allen de grote man was bij de Seattle Supersonics, genoot van de vrijheid op het veld en schoot een paar belangrijke punten erin. Helaas niet voldoende voor de overwinning maar desondanks waren de spelers van Orlando tevreden.

Verdeeldheid over kilometerheffing

Nadat Camiel Eurlings eergisteren liet weten dat de kilometerheffing er in zijn huidige ambtstermijn niet zou komen is er verdeeld gereageerd door de verschillende politieke partijen. SP-Kamerlid Roemer, VVD'er Aptroot en PVV-Kamerlid Madlener zeggen in koor: "Liever afstel dan uitstel." Madlener zegt ook nog: "Eurlings gelooft er zelf niet meer in. Laat hij er, als het mogelijk toch niet invoeren, niet langer bakken vol geld in steken.

Voor de voorbereidingen is er tot 2018 2,4 miljard euro uitgetrokken door het kabinet. Het risico van vertraging is echter te groot: Het 'kastje van Camiel' zal waarschijnlijk niet voor 2014 (vrachtwagens) en 2015 (personenwagens) in de auto's zitten. Roemer is er niet rouwig om zo zegt hij. "De filebelasting is te ingewikkeld en oneerlijk. We moeten een nieuw debacle, na HSL, Betuwelijn en Noord/Zuidlijn, voorkomen."

Aptroot noemt het een laffe actie dat Eurlings alles op zijn opvolger afschuift: "Het is laf dat Eurlings alles op het bordje van zijn opvolger schuift. Laat hij zelf de stekker eruit trekken." De VVD'er vindt het aanlokkelijk uit bezuinigingsoogpunt bekeken: "Met Koenders is Eurlings de grote verkwister van dit kabinet."

Toch zijn er ook partijen die de kilometerheffing alsnog zo snel mogelijk ingevoerd willen zien. PvdA-Kamerlid Roefs zegt: "Ik wil kijken of het alsnog sneller kan." Cramer, Kamerlid voor de ChristenUnie snapt niet waar de extra vertraging vandaan komt. Ook het CDA wil niet dat de stekker uit het plan getrokken wordt: "De kilometerprijs is goed voor het milieu, goed tegen files en verdeelt de kosten eerlijker." aldus Kamerlid Koopmans. 

Film: Laila's birthday

Dat een film niet heel moeilijk hoeft te zijn wat betreft de basis, bewijst Laila's birthday. De kern is simpel: een vader die er alles aan doet om op tijd thuis te zijn voor de verjaardag van zijn dochter. Iets wat elke vader wel kent, de race tegen de klok om die kleine meid niet teleur te stellen. Maar dat het slagen van die opdracht mede afhangt van de plaats en het land waar je je bevindt, biedt ruimte voor een heel andere wending. Een indrukwekkend verhaal is het gevolg.

Drew Barrymore wordt serieus

Drew Barrymore, bekend van vele romantische komedies zoals 50 First Dates en Music and Lyrics, doelt voorlopig vooral op serieuze rollen. Dat vertelde de Amerikaanse actrice in het tijdschrift Elle.

"Ik ben over de dertig, en ik wil echt alle dingen proberen waar ik nog niet aan toe gekomen ben, zoals regisseren en in een drama spelen. Ik heb in veel optimistische liefdesverhalen gespeeld en dat was mijn leven tien jaar lang. Nu weet ik hoe dat moet, nu wil ik weer bang worden."

Voor haar serieuze rol in de nieuwe serie Grey Garden, die in Amerika nog deze maand begint, zet Barrymore alles aan de kant. "Ik beloof dat ik mijn gezicht zal veranderen om haar te zijn. Ik zal naar school gaan om nieuwe lichaamstaal te leren. Ik zal de wereld buitensluiten. Ik zal niet met mijn vrienden praten."

Barrymore wordt serieus  (foto: ANP)

[SPOILER] Acteur verlaat 'House' voor Obama

De vertolker van Dr. Kutner, acteur Kal Penn, stopt met de serie House M.D. omdat hij een baan heeft aangenomen in het Witte Huis van president Obama. Dat meldde Daily News gisteren.

De 31-jarige Penn gaat aan de slag op de communicatieafdeling van het Witte Huis. "Het leek me iets dat ik wel leuk zou vinden om te doen", zei Penn. De acteur had eerder een soortgelijke functie tijdens de campagne van Barack Obama. "We willen verzekeren dat ieders zorgen gehoord worden en dat iedereen de plannen van de president kent."

Penn stopt niet met acteren. In eerste instantie heeft hij zich aan de overheid verbonden voor een of twee jaar, aldus Penn. Penn speelde ook in Harold & Kumar en 24.

L'Aquila zoekt driftig naar overlevenden

Meer dan zevenduizend reddingswerkers en vrijwilligers zoeken onverminderd voort naar overlevenden in het rampgebied in Midden-Italië, waar eergisteren een aardbeving plaatsvond. De kans dat er nog overlevenden worden aangetroffen in het puin wordt met het uur kleiner.

Het gebied werd gisteren getroffen door twee zware nabevingen. De dodenteller in het getroffen gebied staat inmiddels op 235. Nog enkele tientallen mensen worden vermist. Door de bevingen van gisteren stortten een aantal gebouwen alsnog in. Sinds de eerste beving deden zich al ongeveer driehonderd minder zware naschokken voor.

De speurtocht naar overlevenden bleek gisteren succesvol. Een 19-jarige vrouw werd 42 uur na de eerste beving uit het puin in de regionale hoofdstad L’Aquila gehaald. Brandweerlieden waren aan het graven in de brokstukken van wat eens een vier verdiepingen tellend gebouw was, toen ze haar hoorden schreeuwen. Onder luid applaus werd ze gered.

Eerder op de dag werd een 98-jarige vrouw in goede gezondheid uit het puin gehaald in een nabijgelegen dorp. Ze had al breiend 30 uur gewacht op haar redders.

Meer dan 150 mensen zijn levend uit het puin gehaald. Ruim duizend mensen zijn gewond, van wie er honderd in kritieke toestand in ziekenhuizen liggen. Premier Silvio Berlusconi zei gisteren dat de zoektocht naar overlevenden nog zeker 48 uur wordt voortgezet.

De reddingsmedewerkers zijn inmiddels vermoeid maar zeggen door adrenaline nog steeds gefocust te zijn op overlevenden. Regen- en onweersbuien bemoeilijkten echter de werkzaamheden. Een brandweerman, die na een tien uur durende reis uit het noorden van Italië kwam puinruimen, werd niet lekker en overleed later in het ziekenhuis.

Door de ramp raakten circa 17.000 mensen dakloos. Anderen durven sindsdien niet meer thuis te slapen uit angst voor mogelijke gevolgen van naschokken. De daklozen zijn opgevangen in tentenkampen, hotels, sportcentra en door familie elders. Ook brengen sommigen de nacht door in hun auto.

Ondertussen komt het leven in het getroffen gebied langzaam weer op gang. Wegen zijn gedeeltelijk weer open, spoorlijnen zijn weer in gebruik en er wordt hard gewerkt om gas-, water- en elektriciteitsleidingen te herstellen. De plaatselijke Orde van Apothekers heeft containers met noodmedicatie ingericht om dienst te doen als apotheek.


L'Aquila zoekt driftig naar overlevenden  (foto: DAG)

Ministerie helpt seksbedrijven niet

Het ministerie van Justitie kan seksondernemers niet helpen wanneer banken weigeren met ze in zee te gaan. Dat schrijft het in een brief aan de Vereniging Exploitanten Relaxbedrijven (VER). Die had het ministerie in december om hulp gevraagd.

Volgens de VER sluiten steeds meer banken rekeningen van escortbedrijven of massagesalons. In andere gevallen weigeren ze rekeningen te openen. Ook zouden ze soms geen transacties voor ze willen uitvoeren. Dat zou juist gebeuren bij bonafide ondernemers die aan alle wettelijke eisen voldoen.

Het ministerie schrijft dat seksbedrijven naar de rechter moeten stappen als banken geen zaken met ze willen doen. "Het gevolg is dat er niet direct een rol voor de overheid is weggelegd."

VER-directeur André van Dorst noemt dat antwoord erg formeel. Hij wijst erop dat de overheid er zelf belang bij heeft dat de ondernemers hun financiën op een normale manier kunnen regelen. Zij eist namelijk dat de branche transparant is.

Volgens Van Dorst willen banken niet met seksbedrijven in zee gaan omdat die worden geassocieerd met zaken als vrouwenhandel en witwassen. Dat vindt hij oneerlijk. De bedrijfstak moet tegenwoordig namelijk aan zeer strenge eisen van de overheid voldoen.

Veel liften te laat gecontroleerd

Naar schatting drieduizend liften in woonflats, kantoren en andere bedrijfsruimten zijn momenteel in gebruik zonder dat ze tijdig zijn goedgekeurd. Dat is ongeveer 4 procent van alle liften in Nederland. De Arbeidsinspectie begint de komende maanden aan een onderzoek om vast te stellen hoe onveilig deze liften zijn.

Dat heeft de Arbeidsinspectie vandaag aangekondigd. Als liften niet op tijd worden gekeurd, kunnen deze volgens de inspectiedienst de veiligheid van gebruikers en onderhoudsmonteurs in gevaar brengen. Onderdelen van de lift kunnen versleten zijn. Ook ontbreekt wel eens het vereiste hekwerk op het dak van een lift, waardoor de monteur kan vallen.

De Arbeidsinspectie kijkt in het onderzoek niet naar liften die niet zijn goedgekeurd, omdat zij direct gevaar kunnen opleveren voor gebruikers. Deze liften worden onmiddelijk door keuringsinstellingen gemeld bij de inspectiedienst om ze direct te kunnen onderzoeken. Zonodig worden deze liften verzegeld. De Arbeidsinspectie krijgt ongeveer twee keer per maand dit soort meldingen binnen.

Liften moeten regelmatig worden gekeurd. De komende maanden worden circa 120 liften bekeken die minstens een maand achterlopen met de verplichte keuring. De Arbeidsinspectie wil niet alleen weten hoe onveilig deze liften zijn, maar ook waarom eigenaars zich niet aan de voorschriften houden en of daarbij opzet in het spel is. Op basis van het onderzoek bepaalt de inspectiedienst of vaker toezicht nodig is.

Puzzle Quest: Galactrix en Flock! vandaag op XBLA

Vandaag is een vrij uitzonderlijke dag, aangezien er twee Xbox Live Arcade-spellen uitkomen! Zowel Puzzle Quest: Galactrix als Flock! zijn vanaf vandaag te vinden op Xbox Live.

Puzzle Quest: Galactrix is het vervolg op Puzzle-Quest. De mix van RPG en puzzel-spel is echter nog steeds aanwezig, maar nu met meer dan 150 te gebruiken wapens, honderden missies, een-op-een multiplayer en de mogelijkheid om het universum over te nemen. Puzzle Quest: Galactrix kost 1600 Microsoft punten, omgerekend ongeveer €18,-.

In Flock! bestuur je een UFO met de taak om kuddedieren naar je moederschip te lokken. Zorg ervoor dat je obstakels ontwijkt en het temperament van de beestjes onder controle houdt zodat ze niet weglopen van waar ze naartoe moeten. Zorg dat je de kudde binnen de tijd naar het moederschip lokt en ontdek verborgen bonussen. Flock! kost 1200 Microsoft punten, omgerekend ongeveer €14,-.


Links Puzzle Quest: Galactrix, rechts Flock!

Vermont voert homohuwelijk in

Homoseksuelen en lesbiennes kunnen voortaan ook trouwen in de Amerikaanse staat Vermont. De Senaat en het Huis van Afgevaardigden in de noordoostelijke staat stemden gisteren in met het homohuwelijk.

Het Congres van Vermont had afgelopen vrijdag ook al voor het homohuwelijk gestemd, maar de Republikeinse gouverneur Jim Douglas had daar zijn veto over uitgesproken. De nieuwe stemming maakte het veto ongedaan.

Homoseksuelen en lesbiennes kunnen in de VS ook trouwen in de staten Connecticut, Iowa en Massachusetts. In Californië buigen rechters zich over de toekomst van de regeling na een referendum tegen de openstelling. In staten New Hampshire en Maine lopen wetsvoorstellen voor het homohuwelijk.

PC softwareverkopen USA, Mystery Case Files in de sprint

In de PC softwareverkopen van de USA van de week van 22 tot en met 28 maart zien we dat Mystery Case Files: Return to Ravenhearst een ware sprint inzet! Had de game vorige week nog een tiende notering, nu is hij te vinden op de zevende plaats! Met Empire: Total War gaat het echter minder voortvarend, de game is van zijn eerste plek afgestoten door de grote reus van Blizzard.

Opvallend is de tiende plaats die wordt ingenomen door Brothers In Arms: Hell's Highway. Dit zal vast te maken hebben met het feit dat de game is afgeprijsd naar gemiddeld $13, want de game is al een tijdje uit en heeft al tijden niet meer in de top tien gestaan.

1. World Of Warcraft: Wrath of the Lich King
2. Empire: Total War
3. The Sims 2 Double Deluxe
4. World Of Warcraft: Battle Chest
5. Warhammer 40,000: Dawn Of War II
6. Spore
7. Mystery Case Files: Return To Ravenhearst
8. World Of Warcraft
9. The Sims 2 Apartment Life
10. Brothers In Arms: Hell's Highway

De Vries: Steun Amerika JSF belangrijk signaal

Staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) is gerustgesteld dat de Amerikaanse regering haar vertrouwen heeft uitgesproken in het JSF-programma. Dat zei hij tijdens een persconferentie in Arlington in de Amerikaanse staat Virginia.

Maandag maakte minister Robert Gates van Defensie bekend dat Amerika de komende jaren extra JSF's wil aanschaffen. Volgens De Vries is dat positief nieuws "omdat de kostprijs per toestel daarmee uiteindelijk kan worden gedrukt". De Vries vindt dat Amerika een "belangrijk signaal" heeft afgegeven door het JSF-programma overeind te houden, "omdat het een programma van samenwerking is met andere landen".

Amerika zal uiteindelijk 2443 toestellen aanschaffen, zo bevestigde de Amerikaanse minister van Defensie maandag in een toelichting bij de begroting. Het Amerikaanse congres moet nog instemmen met de plannen.

De Vries was de afgelopen twee dagen in Washington om zich te laten bijpraten over de JSF, de beoogde opvolger van de F16. De Kamer zal eind deze maand een beslissend debat houden over de aanschaf van twee testvliegtuigen.

Omdat de contracten nog niet definitief zijn, kon De Vries nog niets zeggen over de kostprijs van het testvliegtuig. Maar hij heeft in Amerika de bevestiging gekregen dat de prijs onder het begrote bedrag blijft. Hij verwacht de definitieve kostprijs binnen 1 of 2 weken bekend te kunnen maken.

Verder deelde De Vries mee dat Dutch Space en het Nationaal Lucht en Ruimtevaart Laboratorium (NLR) - in opdracht van Lockheed Martin - een start hebben gemaakt met de ontwikkeling van een trainingssysteem voor de JSF. De Vries omschrijft het contract als een "economische meerwaarde" omdat er "miljoenen mee zijn gemoeid die ten goede komen aan het Nederlandse bedrijfsleven".

De Vries: Steun Amerika JSF belangrijk signaal  (foto: ANP)

Noord-Korea dreigt VN met harde maatregelen

Noord-Korea neemt harde maatregelen als de Verenigde Naties sancties instellen vanwege de Noord-Koreaanse raketlancering op zondag. Dat heeft een Noord-Koreaanse diplomaat gisteren gezegd.

"Als de Veiligheidsraad ook maar een stap onderneemt zien we dit als een inbreuk op onze soevereiniteit en is de beurt aan ons", aldus de Noord-Koreaanse VN-afgevaardigde Pak Tok Hun tegen verslaggevers in New York. Er zullen volgens de diplomaat "noodzakelijke en harde maatregelen" genomen worden.

De VN-Veiligheidsraad kwam zondagavond in spoedzitting bijeen na de Noord-Koreaanse raketlancering. Er werd echter geen beslissing genomen. De Verenigde Staten en Japan hadden opgeroepen tot een "krachtig gemeenschappelijk optreden" tegen Noord-Korea, maar Rusland en China, twee permanente leden van de Veiligheidsraad, gingen daar niet in mee.

Dat warme gevoel?


Daar komt Timsel in zijn glanzende pantser. De aanwezigheid van Timsel en zijn nobele ros (genaamd Nelis) bezorgt de juichende menigte het aangename gevoel van veiligheid. Zojuist heeft hij een hele bende criminelen opgerold met weinig meer dan zijn zwaard en zijn magie. Mensen fluisteren complimentjes en klappen zodra de held dichterbij komt.

En opeens kan het je niets meer schelen...

Spelen in de zandbak in F.E.A.R. 2 DLC

Deze maand verschijnt de DLC voor F.E.A.R. 2 die vorige maand aangekondigd werd. De DLC, Toy Soldiers genaamd, laat spelers onze wondere wereld vanuit een totaal ander perspectief beleven. Je gaat als een klein mannetje aan de slag in pinball-machines, tussen zandkastelen, op keukenblokken en ga zo maar door. Vandaag is een video verschenen van Toy Soldiers. Wat de precieze prijs en datum is voor de DLC is nog niet bekend.

De roze koffie-Jehova

Eigenlijk maakt het mij niets uit wat ik drink. Of je nou een exclusieve koffie van zongedroogde bonen die in een steenoven gebrand zijn nadat ze eerst opgegeten en uitgescheten zijn door een albino-everzwijn of een glas chemofruitsap van de Lidl voor mijn neus zet, als ik dorst heb, drink ik het op. Al schenk je me een glas kamelensperma en je kunt me wijsmaken dat het Optimel is, dorst is dorst en vocht is de oplossing.

Robocalypse: Beaver Defense komt naar WiiWare

Heb je ook zo'n gruwelijke hekel aan bevers? Denk je ook dat ze die dammen bouwen, niet omdat ze het kunnen, maar omdat het een grootschalig plan is om de heerschappij over de wereld van ons over te nemen? Dan heb je helemaal gelijk. Nu zijn bevers niet de meest ontwikkelde soort, de enige reden dat wij als mensheid nog bestaan, maar daar komt een einde aan want een gestoorde bever heeft de aanval geopend. Dankzij Vogster mag je in de tower defensegame Robocalypse de strijd aan gaan met de gestoorde leider der bevers. Het verhaal achter de game is geschreven door oa Jay Lender die ook werkt aan de verhaallijn van Spongebob Squarepants, dus dat belooft een hoop meligheid.

Robocalypse: Beaver Defense moet vanaf de zomer te downloaden zijn.Trailer en interview van MMORPG The Secret World

Je kent het wel; je komt thuis van een zware werkdag, zucht even diep alvorens je een lekkere milkshake maakt, en ineens sta je oog in oog met je schoonmoeder. Dit overkomt de jongedame in onderstaande trailer ook. Gelukkig weet zij wel raad met schoonmoeders.

De trailer is van The Secret World, een actie-MMORPG waarbij de nadruk op karakterontwikkeling ligt. De doelgroep van The Secret World is 25 jaar en ouder, en het spel zal zeer waarschijnlijk flink wat horror-elementen bevatten. The Secret World moet uitkomen op een nog onbekende datum voor de Xbox 360 en PC. Naast de trailer hebben we ook een video waarin we meer informatie krijgen over de game.


Schoonmakers Schiphol werken weer

De stakende schoonmakers op Schiphol gaan vandaag weer aan het werk. De stakers stemden gisteravond in met een akkoord dat hun vakbond FNV Bondgenoten eerder op de dag met de schoonmaakbedrijven op de luchthaven had bereikt. Dat heeft FNV-bestuurder Ron Meyer laten weten. Hij spreekt van een overwinning van de bond en de schoonmakers die maandag het werk neerlegden.

De schoonmakers krijgen hun geëiste reiskostenvergoeding. Verder krijgen degenen die op de luchthaven zelf werken een eenmalige uitkering van 150 euro. Daarin is inbegrepen een uitkering van 0,5 procent van het brutosalaris die volgens Meyer alle schoonmakers in Nederland zullen ontvangen.

De bond heeft verder bedongen dat de schoonmakers die op de luchthaven zelf werken hun vaste baan behouden, waarbij de huidige arbeidsvoorwaarden van kracht blijven. De arbeidsvoorwaarden dreigden te veranderen omdat de werknemers bij andere bedrijven werden ondergebracht.

De schoonmakers gingen maandag voor de tweede keer in staking. Vorige week legden enkele honderden van de ongeveer duizend schoonmakers op dinsdag en woensdag het werk al neer. De Schiphol Group probeerde de tweede staking met een kort geding zaterdag tegen te houden, maar de voorzieningenrechter in Utrecht wees het verzoek om de staking te verbieden af. De schoonmaakbedrijven haalden eerder ook al bakzeil bij de rechter toen ze een stokje voor de eerste staking wilden steken.

Het gaat om bij elkaar zes schoonmaakbedrijven. Volgens Meyer is het behaalde akkoord "een voorproefje" voor de cao-onderhandelingen die later het jaar worden gevoerd.

Overheid ziet e-facturen wel zitten

Goedkoper, geen zoekgeraakte rekeningen meer en ook nog goed voor het milieu. Staatssecretaris Fank Heemskerk (Economische Zaken) zette gisteren de voordelen op een rijtje van het elektronisch factureren voor bedrijven. Hij deed dat toen hij met zijn collega’s Jan Kees de Jager (Financiën) en Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken) een handtekening zette onder afspraken over het zogeheten e-factureren met het bedrijfleven. Heemskerks streven is dat de overheid in 2010 een miljoen facturen elektronisch afhandelt, dat is 10 procent van de overheidsrekeningen. In 2014 moet dat 80 procent zijn.

Volgens de staatssecretaris kunnen overheid en bedrijven gezamenlijk zeker 300 miljoen euro besparen als de 10 miljoen facturen richting overheden elektronisch worden gestuurd en verwerkt. En het ontziet het milieu ook nog, aldus Heemskerk. "Als alle bedrijven in Europa elektronisch factureren, spaart dat zo’n 40 duizend voetbalvelden aan bos. E-factureren is dus duurzaam ondernemen."


Overheid gaat elektronisch factureren  (foto: DAG)

Ga los met tulpen en viooltjes in Gardening Mama

Laat die groene vingertjes maar wapperen met het aankomende Gardening Mama voor de Nintendo DS. Gardening Mama komt van Majesco, die we ook kennen van het alom bekende Cooking Mama. In Gardening Mama kunnen spelers, hoe verrassend, lekker tuinieren. Vandaag hebben we enkele nieuwe video's van de game waarin viooltjes en tulpen in de schijnwerpers staan. Het wachten is nu op Model Plane Building Mama, Cleaning Mama, Mama Mama en Papa Mama.


Duitse heeft reeks auto-ongelukken

Een Duitse vrouw was gisteren betrokken bij drie auto-ongelukken binnen een uur. Volgens de politie is de vrouw lichtgewond geraakt; zeven auto's raakten tijdens deze ongelukkenrit beschadigd.

De pechtocht begon toen de 69-jarige vrouw uit Berlijn een parkeerplaats bij de supermarkt probeerde te verlaten. Daarbij botste ze tegen drie auto's. Vervolgens drukte ze per ongeluk het gaspedaal in, reed met volle snelheid een gazon op en knalde tegen een huis.

Een ambulance wilde haar naar het ziekenhuis brengen, maar onderweg reed een vrachtwagen op de ambulance in. Volgens een woordvoerder van de politie heeft ze geluk gehad dat niemand ernstig gewond is geraakt. "De ongelukken hadden wel wat weg van een vallende rij dominostenen", aldus de politie.

Peuter overleeft honderd steken met schaar

Een vrouw uit het Amerikaanse Buffalo is opgepakt nadat ze haar tweejarige dochter honderd keer had gestoken met een schaar. Ook zou de vrouw, die in het verleden vaak depressief was, hebben geprobeerd het meisje te wurgen met een stuk touw.

Omstanders en een beveiligingsbeambte konden de vrouw overmeesteren nadat de politie was gebeld. Op de schokkende geluidsopname van het telefoontje naar de hulpdiensten is duidelijk te horen hoe de vrouw 'Die! Die! Die!' schreeuwt terwijl ze probeert haar kind te doden. Een van de omstanders die het leven van de peuter redde stelt tegenover persbureau AP dat hij dacht dat het leven van het kind zeker voorbij zou zijn. 'Toen ik het meisje zag zat ze onder het bloed en er zat een stuk touw om haar nek gewikkeld. Ik dacht zeker dat ze dood was'.

Het tweejarige meisje werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Daar constateerden artsen dat het kind honderd keer gestoken was in haar hoofd, nek en lichaam. Gelukkig waren de meeste wonden slechts oppervlakkig, waardoor het meisje de aanval naar alle waarschijnlijkheid overleeft.


Peuter overleeft honderd steken met schaar  (foto: DAG)

Leon de Winter schrijft thriller over Mohammed B.

Leon de Winter schrijft een thriller waarin moslimextremisten de vrijlating eisen van Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh. De roman VSV, ‘met een scherpe politieke component’, verschijnt in juni, aldus uitgeverij De Bezige Bij.

De Winter vertelt het verhaal over Max Kohn, een zware crimineel met een slopende hartziekte. Op een dag ontwaakt hij in een ziekenhuisbed met een donorhart van een priester. Hij besluit het goede werk van de priester voort te zetten.

Hij krijgt de kans als een groepje jonge geradicaliseerde Marokkanen basisschool VSV in Amsterdam-Zuid binnendringt. De moslimfundamentalisten eisen dat Mohammed B. wordt vrijgelaten. Kohn probeert de zestig kinderen en acht onderwijzeressen te bevrijden, waarbij hij ook nog in het reine moet zien te komen met zijn verleden.

De echte Mohammed B. zit een levenslange gevangenisstraf uit voor de moord op filmmaker Theo van Gogh op 2 november 2004.


Mohammed B. figureert in thriller van Leon de Winter  (foto: DAG)

Meer discussie over literatuur is te vinden in het subforum Theater, Taal & Kunst.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1052
review
Pokémon Scarlet & Violet: The Teal Mask
review
Gord
special
Random Pics van de Dag #1051
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
©FOK.nl e.a.