'Amerikaanse bemanning herovert gekaapt schip'

De Amerikaanse bemanning van een containerschip dat woensdag in de Indische Oceaan werd gekaapt, heeft het schip weer onder controle. Eén kaper is gevangengenomen, de drie anderen zijn overboord gesprongen. Dat meldden Amerikaanse media op gezag van defensiefunctionarissen in Washington.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken wilde de herovering van het schip niet bevestigen en sprak van "tegenstrijdige berichten". Ook de eigenaar van het schip, de Deense reder Maersk, kon niet zeggen of de bemanning weer de controle over het schip heeft. Wel meldde een functionaris van Maersk dat de bemanning "in veiligheid" is.

Het Deens-Amerikaanse schip Maersk Alabama werd op 645 kilometer van de Somalische hoofdstad Mogadishu gekaapt. De kapers manoeuvreerden het schip na de overval naar de kust van de Somalische plaats Eyl, een broeinest van piraten.

De 17.000 ton wegende Maersk Alabama is een van de grootste containerschepen ter wereld. Het schip vervoerde vierhonderd containers met voedselhulp voor Afrika. Daarvan zijn er 232 van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties.

Het Witte Huis zei eerder de situatie nauwlettend in de gaten te houden. Hoogste prioriteit is de veiligheid van de bemanning, aldus een zegsman.

In de eerste drie maanden van dit jaar hebben piraten acht schepen gekaapt in de drukke Golf van Aden. Vorig jaar kaapten Somalische piraten tientallen schepen, hielden ze honderden zeevaarders weken gegijzeld en verdienden zo miljoenen.

Amerikaanse bemanning herovert gekaapt schip.  (foto: ANP)