Verdachte met drank op loopt weg

Een 35-jarige man uit Alphen die met een shovel een 65-jarige fietser doodreed in Bodegraven, is vandaag weggelopen bij zijn strafzaak. Hij was onder invloed van alcohol en zei tegen de rechter: "Ik ga hier geen negentig minuten zitten. Ik heb andere dingen aan mijn hoofd." Hij werd overigens niet vertegenwoordigd door een advocaat. 

De verdachte was op 2 november 2007 op de Dronensingel aan het werk met zijn shovel toen hij een fietser in wilde halen. Dit mislukte en de man kwam onder de shovel terecht. Hij overleed aan de gevolgen van het ongeluk. Tijdens de behandeling van de zaak wilde de verdachte niet over het ongeluk praten. "Ik word er naar van. Ik vind dat ik geen straf verdien maar geef mij straf dan kan ik weg. Ik houd het hier geen anderhalf uur vol."

De rechter had eerder tijdens de zitting al gemerkt dat de man gedronken had. Toen de rechter het vroeg antwoordde de man: "Drie tot vier glazen vanwege de spanning." De rechter reageerde hierop met: "Ik ruik en merk het aan u." De Alphenaar was niet op andere gedachten te brengen. Hij moest en zou weg, ondanks dat de rechter vroeg of de alcohol een rol speelde in zijn beslissing. Ook de vriend die de verdachte naar de rechtbank gereden had kon hem niet tegenhouden. "Ik heb ook al tegen een betonnen muur zitten aanlopen. Hij had vanmorgen al een slok op. Ik vind het ook respectloos wat hij doet."

De rechter nam een opmerkelijk besluit omdat hij de zaak niet wilde afhandelen zonder de verdachte. "Deze man heeft drank op en loopt daardoor gemakkelijker weg. Zijn moeder is kortgeleden overleden. Dat speelt mogelijk een rol. Deze man krijgt de kans om te ontnuchteren." aldus de rechter. De nabestaanden van het slachtoffer konden dus onverrichter zake weer huiswaarts. De Alphenaar zal een oproep voor een nieuwe zitting krijgen.