FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 25 maart 2009

Scheids geeft compleet team rode kaart

In de derde klasse van de Argentijnse voetbalcompetitie heeft zich een opmerkelijk feit voorgedaan. De scheidsrechter heeft namelijk een heel team van het veld gestuurd.

Tijdens de wedstrijd tussen Club Sportivo Barracas Bolívar en Club Atlético General Lamadrid liepen de gemoederen tussen de supporters van thuisclub Bolívar en de staf van de bezoekende club hoog op. Dit draaide al snel uit op een vechtpartij waarin zich ook de achterban van Lamadrid mengde.

De arme arbiter trok hierop achttien maal zijn rode kaart. Zowel alle elf veldspelers als de zeven bankzitters van Bolívar werden naar de kleedkamer gestuurd. De volgende wedstrijd zal de club dan ook moeten spelen met louter reserve- en jeugdspelers.

Frankrijk levert weer wapens aan Irak

Frankrijk gaat na lange tijd weer wapens verkopen aan Irak. De Franse minister van Defensie Hervé Morin en zijn Iraakse ambtgenoot Abdul Qadar Obeidi tekenden vandaag in Parijs een overeenkomst voor de levering van 24 legerhelikopters.

Frankrijk was ooit een van de belangrijkste wapenleveranciers van het regime van de voormalige Iraakse dictator Saddam Hussein. In 1990 moesten de Fransen hun leveranties staken toen de Verenigde Naties een handelsembargo instelden tegen Irak, na de Iraakse invasie van Koeweit.

Nadat de Verenigde Staten Saddam in 2003 hadden verdreven, kregen de Amerikanen de lucratieve wapenmarkt grotendeels in handen. Als tegenstander van de invasie bleven de Fransen buitenspel staan.

'Tijd voor actief atheïsme!'

Nederland zou een atheïstische partij moeten hebben. Die partij zou een naam moeten dragen als Atheïstisch Seculiere Partij of Atheïstisch Humanistische Partij. Het politieke beleid van Nederland wordt namelijk te veel bepaald door religieuze groeperingen.

Dit idee is afkomstig van een bestuurslid van de humanistische organisatie De Vrije Gedachte, Frans van Dongen. Hij verwacht bij een bijeenkomst aanstaande zaterdag genoeg steun te krijgen om tot de oprichting van een politieke partij te komen. Volgens hem is een volledige scheiding tussen kerk en staat nodig.

Van Dongen gaat hier vrij ver in. Zo pleit hij voor een stop op de bouw van religieuze gebouwen zoals kerken, moskeeën en synagogen. Ook vindt hij dat "religieuze bijeenkomsten verboden moeten worden voor minderjarigen en daarnaast religie benaderd moet worden zoals roken. Een verbod kan niet, maar vanwege de schadelijke effecten moet het ontmoedigd worden." Van Dongen zegt hierbij dat dit punt ludiek opgevat dient te worden.

De atheïstische partij zou volgens Van Dongen een plaats in het midden van het politieke spectrum moeten zien te bemachtigen. "We willen een middenkoers varen net als het CDA, maar dan zonder religieuze invloeden. Ook zijn we een alternatief voor Wilders. Die wil namelijk alleen de islam aanpakken en dat kan natuurlijk niet. Wij willen de invloed van alle religies in de samenleving terugdringen."

Hoe groot het maatschappelijk draagvlak is voor een atheïstische partij is niet duidelijk. Op dit moment gelooft het grootste gedeelte van de Nederlandse bevolking niet in het bestaan van een god, hoewel de meeste Nederlanders nog wel op de een of andere wijze bij een kerkgenootschap zijn aangesloten.

Religieus geweld is in de loop van de geschiedenis verantwoordelijk geweest voor de dood van honderden miljoenen mensen. Maar ook nu nog hebben miljarden mensen wereldwijd dagelijks te maken met de regels en wetten die diverse religies opleggen. Jaarlijks komen er wereldwijd naar schatting enkele miljoenen mensen om het leven door de gevolgen van beleid dat gebaseerd is op geloof.  

VEB zet Wellink bovenaan 'excuuslijstje'

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) vindt dat de president van De Nederlandsche Bank (DNB) Nout Wellink van alle 'Nederlandse' bankiers de meeste redenen heeft om excuses te maken voor de financiële crisis. Dat zei VEB-voorzitter Jan Maarten Slagter vanavond in het televisieprogramma Netwerk.

Volgens Slagter heeft Wellink de problemen in de financiële sector en de impact op de bredere economie onderschat en zou hij daarvoor zijn verontschuldigingen moeten aanbieden. De topman van DNB prijkt bovenaan de top vijf die de VEB heeft samengesteld van bankiers die excuses zouden moeten maken.

De tweede plaats is voor Rabobank-topman Bert Heemskerk. Die leek de bank lange tijd heelhuids door de kredietcrisis te loodsen, maar heeft volgens Slagter wel degelijk vuile handen gemaakt. Rabobank heeft volgens de VEB veel klanten gedupeerd door ‘vergiftigde’ kredietproducten te verkopen.

De Belgen Jean-Paul Votron en Maurice Lippens van Fortis en Michel Tilmant van ING completeren de top vijf. Die drie hebben volgens de VEB de problemen bij hun bedrijven veel te lang onder de pet gehouden en zo de crisis verergerd. Fortis moest deels worden genationaliseerd en ING kreeg staatssteun.


VEB zet Wellink bovenaan 'excuuslijstje'  (foto: DAG)

Scheids geeft compleet team rode kaart

In de derde klasse van de Argentijnse voetbalcompetitie heeft zich een opmerkelijk feit voorgedaan. De scheidsrechter heeft namelijk een heel team van het veld gestuurd.

Tijdens de wedstrijd tussen Club Sportivo Barracas Bolívar en Club Atlético General Lamadrid liepen de gemoederen tussen de supporters van thuisclub Bolívar en de staf van de bezoekende club hoog op. Dit draaide al snel uit op een vechtpartij waarin zich ook de achterban van Lamadrid mengde.

De arme arbiter trok hierop achttien maal zijn rode kaart. Zowel alle elf veldspelers als de zeven bankzitters van Bolívar werden naar de kleedkamer gestuurd. De volgende wedstrijd zal de club dan ook moeten spelen met louter reserve- en jeugdspelers.


Bolivar uit, altijd lastig...

Blessure Armstrong ernstiger dan gedacht

Lance Armstrong zal de Giro d'Italia hoogstwaarschijnlijk moeten missen. Zijn sleutelbeen is niet zoals eerder gedacht op twee plaatsen gebroken maar op vier plaatsen.

Tijdens een operatie in zijn woonplaats Austin (Texas) zijn een stalen plaat en twaalf schroeven geplaatst. "Het doel van onze operatie was om de breuk zo snel mogelijk goed te laten helen, maar wel op een veilige manier", aldus dokter Doug Elenz die de ingreep uitvoerde. "Infectie van de wond is bij deze operatie altijd een gevaar. Maar om dat risico te beperken, mag Lance de eerste 72 uur en eigenlijk de hele eerste week niet al te veel doen."

Armstrong toonde zich gisteren nog optimistisch over deelname aan de Giro, maar de dokter betwijfeld dat. "Het complete herstel van de breuk zal acht tot twaalf weken in beslag nemen", aldus Elenz. De Giro begint op 9 mei.

Een soepje voor de VVD

Voortaan eens per 14 dagen een horecaverhaal van onze nieuwe columnist Basyl Fawlty:

Ik serveer ook wel eens een drankje aan mensen die ik niet moet en de kunst is dan om je gezicht altijd maar in die vriendelijke plooi te houden. Maar, zoals ik ooit in mijn periode bij Free Record Shop heb geleerd, wie je ook voor je hebt: SWAS: service with a smile. Stond je elke week tegen die lachende plastic opblaaslippen van Connie Breukhoven aan te kijken in het weekkrantje voor het personeel. Dat vergeet je dus nooit meer.

Scholieren weigeren uit te slapen

Willen de meeste scholieren het liefst zo lang mogelijk op bed blijven liggen, in Berlijn is het juist andersom. Leerlingen van het John Lennon-gymnasium in de Duitse hoofdstad willen namelijk het liefst vroeg beginnen.

De oudste leerlingen wilden stemmen verzamelen om zo de lessen 's winters een uur later te laten beginnen, pas om negen uur 's ochtends. De jongste leerlingen waren helemaal niet eens met dit plan, en wilden alles bij het oude laten.

Bijna vierhonderd leerlingen stemden dan ook tegen het plan van de hoogste klassen. Slechts 264 leerlingen wilden wel graag uitslapen. Bij een duidelijke groter aantal voorstanders zou de ouderraad het plan hebben aangenomen.

The Pitt weer te downloaden


De downloadable content voor Fallout 3 genaamd the Pitt is na een problematische start gisteren vanaf vandaag weer te downloaden. Indien je de content gisteren al had gedownload dien je eerst deze oude versie van je harde schijf of memorycard te verwijderen voordat je de nieuwe versie downloadt.

The Pitt speelt zich af in Pittsburg en voornamelijk rond de grote staal-industrie. De omgeving bestaat onder andere uit een grote dungeon, een schroothoop en een woonomgeving. Deze is in tweeën gesplitst in downtown, waar vooral slaven wonen, en de haven waar de bazen van deze slaven zich bevinden.

Naast de nieuwe omgevingen zal de DLC ook nieuwe gameplay-elementen bevatten. Zo wordt het mogelijk om met Raiders te communiceren in plaats van deze zonder nadenken af te schieten. Het gerucht gaat namelijk dat de locale Raiders een medicijn tegen de mutaties hebben gevonden. Natuurlijk wordt het mogelijk om te spelen met nieuwe items en wapens zoals een "automatic axe".


Hillary Clinton in het Kurhaus

Mensen die op 31 maart een glimp van Hillary Clinton willen opvangen, hebben het meeste kans bij het Kurhaus in Scheveningen. Dat zei de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen vandaag.

Clinton, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, is volgende week in Den Haag om de Afghanistan-top bij te wonen.

Een woordvoerster van het prestigieuze hotel kon niet vertellen of Clinton de nacht doorbrengt in het Kurhaus. Zij wist niets over een kamerreservering. Volgens haar is het waarschijnlijker dat de echtgenote van Bill Clinton naar het Kurhaus komt voor een kopje thee. "Ze gaat op de foto met onze directie, meer weer ik niet”, aldus de zegsvrouw.

Twee Amerikaanse pastoors de cel in

Twee rooms-katholieke pastoors in de Amerikaanse staat Florida moeten de cel in wegens verduistering. Zij ontvreemdden geld van schenkingen en uit de collectebus van hun kerk St. Vincent Ferrer in Delray Beach.

Het gaat mogelijk om de grootste verduisteringszaak uit de geschiedenis van de Amerikaanse rooms-katholieke kerk. Accountants berekenden dat de afgelopen twintig jaar een bedrag van 8,7 miljoen dollar verdween.

John Skehan (81) kreeg veertien maanden, zijn opvolger Francis Guinan (66) vier jaar. Zij besteedden het geld aan huizen, vakanties, goktripjes, zeldzame munten en vriendinnen. Skehan was meer dan veertig jaar aan de kerk verbonden.

Akkoord over maatregelen op bussen Veolia

Vakbonden en vervoersbedrijf Veolia hebben vanavond een akkoord bereikt over maatregelen die de veiligheid van buschauffeurs moeten verbeteren. Dat heeft een woordvoerder van CNV Stads- en streekvervoer laten weten. Bij Veolia dreigden acties naar aanleiding van de overval gistermorgen op een buschauffeur in Apeldoorn.

Veolia gaat elf mensen extra inzetten die deels als ondersteuner mee gaan rijden op bussen op risicovolle lijnen. Verder zorgen zij voor een betere bezetting van het kantoor waardoor de chauffeurs altijd iemand kunnen bellen als ze in problemen komen. Ook rust Veolia vijftig van de ongeveer 150 bussen uit met een beveiligingscamera.

Op dit moment rijden vijf ondersteuners mee op bussen en zijn vier bussen voorzien van een camera. De bonden hadden gevraagd om vijftig extra mensen om mee te rijden en het kantoor te bezetten maar dat zat er financieel gezien volgens de vakbondswoordvoerder niet in. Ook de eis dat in alle bussen een camera komt, is niet ingewilligd.

"We zijn tevreden, al is het niet wat we gewild hebben," zei hij woensdag. Behalve CNV was FNV Bondgenoten bij de onderhandelingen betrokken. De woensdag aanwezige chauffeurs hebben ingestemd met het akkoord.


Cameratoezicht in bussen Veolia  (foto: DAG)

Man van Jade Goody erft niets

De man van Jade Goody, Jack Tweed, erft niets, dat stond te lezen in het testament van wijlen Jade Goody. Haar kinderen erven het geld, een slordige 6 miljoen euro, en haar moeder erft het huis.

Een bron melde bij The Sun: "Jade heeft vlak voor haar dood tegen Jack gezegd dat haar zoontjes altijd op de eerste plaats komen. Jack heeft hier uiteraard begrip voor. Jade heeft hem nog wel haar huis aangeboden, maar daar wil hij niet in zijn eentje wonen".

Jade Goody stierf afgelopen zondag aan de gevolgen van kanker, ze wordt 4 april begraven.

[WK] Krupeckaite rijdt wereldrecord op de baan

Simona Krupeckaite heeft bij het WK baanwielrennen in het Poolse Pruszkow een wereldrecord gereden op de 500 meter tijdrit met staande start. De Litouwse kwam tot een tijd van 33,296 seconden, waarmee ze de concurrentie ruim voorbleef.

Achter Krupeckaite werd de Australische Anna Meares tweede in 33,796 seconden voor de Britse Victoria Pendleton die 34,102 seconden nodig had. Beste Nederlandse was Willy Kanis die de 500 meter in 34,258 aflegde. Yvonne Hijgenaar eindigde als tiende in 35,054.

Hitler-schilderijen onder de hamer

Landschapschilderijen van de voormalige Duitse dictator Hitler gaan volgende maand onder de hamer in een veilinghuis in het Britse Ludlow. De dertien schilderijen, voornamelijk aquarellen, waren onlangs ontdekt in een garage.

Hitler signeerde de meeste werken met zijn initialen. Een aquarel toont een man op een stenen brug. Het gaat hier mogelijk om een zelfportret van de Führer.

Eerder brachten schilderijen van Hitler aanzienlijke bedragen op. Bij een veiling in 2006 in Groot-Brittannië deden 21 werken in totaal 176.000 euro. De aquarellen waren gevonden in een koffer op een Belgische zolder.

  (foto: ANP)

UEFA is omkoopschandaal op het spoor

De Europese voetbalbond UEFA zal binnen enkele dagen onthullingen doen over een mogelijk omkoopschandaal. UEFA-secretaris David Taylor heeft in Kopenhagen gemeld dat er één voetbalclub bij betrokken zou zijn.

Taylor wilde niet bekendmaken uit welk land die club afkomstig is. Wel werd duidelijk dat de UEFA vorig jaar tien duels uit de UEFA Cup nader bekeken heeft en nog eens vijftien wedstrijden waarop extreem veel gegokt werd. "Het is erg moeilijk bewijs te vinden voor dergelijke 'match-fixing'-praktijken. Binnen een paar dagen zal er meer bekend worden gemaakt," aldus Taylor.

Neeskens begrijpt niks van Holla

De bondscoach van Nederland B, Johan Neeskens, is niet blij met Danny Holla. De middenvelder van FC Groningen heeft namelijk laten weten dat niet mee wil doen in de oefenduels tegen Jong Duitsland en Jong Italië.

"Daar begrijp ik helemaal niks van," aldus Neeskens. "Hij zei me dat hij vermoeid was, hier en daar een pijntje heeft en daarom liever zijn rust pakt. Alsof we hier geen rekening houden met de belasting van de spelers! Ze worden echt niet over de kling gejaagd of zo. Toen ik hem dat vertelde, wilde hij nóg niet komen. Nou, dan heb je gewoon niet de goede mentaliteit. Onze wedstrijden komen live op tv, zowel hier als in Duitsland en Italië. Je moet het een eer vinden om mee te mogen doen voor het team nét onder het grote Oranje. Er zitten nu drie spelers bij het Nederlands A-team die vorige keer nog bij mij meededen. Dat zegt genoeg."

Als het aan Neeskens, die inmiddels ook collega Bert van Marwijk op de hoogte heeft gebracht, ligt wordt Holla voorlopig niet meer opgeroepen voor één van de vertegenwoordigende KNVB elftallen. "Voor mij komt zo’n speler voorlopig niet meer in aanmerking. Als hij nou dertig jaar was geweest en had gezegd dat hij moe was, oké. Maar we hebben het hier over een jongen van 21! Hij zei zich te willen richten op het goed afsluiten van het seizoen met FC Groningen. Nou, hij is de eerstvolgende wedstrijd van op 4 april geschorst... Maar goed, als iemand niet wil, blijft-ie maar lekker thuis."

Hockeyfederatie wil EHL voor vrouwen

De Europese hockeyfederatie (EHF) wil na het succes van de Euro Hockey League voor mannen een vergelijkbaar toernooi ook voor vrouwen organiseren.

Er is daarom vandaag een werkgroep opgericht die de mogelijkheden gaat onderzoeken. De commissie zal in juni in Hamburg rapport uitbrengen over de stand van zaken. De EHF heeft de teams die komende maanden meedoen aan de huidige Europacup toernooien laten weten dat dit seizoen een puntensysteem zal worden gehanteerd om te bepalen wie in 2010 eventueel mogen meedoen aan het nieuwe evenement.

Jacht op eigenaar verwaarloosde hond

Afgelopen zaterdag werd een Mechelse herder aangetroffen in het Hartelpark, dat naast het dierenasiel van Spijkenisse ligt. De herder was zwaar verwaarloosd en de Dierenbescherming Rotterdam-Rijnmond maakt dan ook jacht op de eigenaar die 'heel wat heeft uit te leggen' volgens Henk Beugeling van de Dierenbescherming. 

"Een hond van deze grootte moet 40 tot 45 kilo wegen. Dit dier weegt de helft. We hopen de eigenaar voor de rechter te kunnen brengen zodat die zijn hond nooit meer terugkrijgt." zo verklaart Beugeling. De kans is aanwezig dat het beest is ontsnapt, maar kijkend naar de toestand waarin het dier werd aangetroffen en de vindplaats, in het park worden regelmatig huisdieren gedumpt, is het onwaarschijnlijk dat hij is weggelopen aldus Beugeling. 

Nadat het dier zaterdag voor het eerst werd gezien ging het op de vlucht. De hele dag werd het asiel op de hoogte gehouden door inwoners van Spijkenisse waarop het teefje in de avond weer gelokaliseerd werd. Op het eilandje aan de Plaatweg werd ze in het nauw gedreven waarna ze gelokt werd met voer vermengd met slaappillen. De hond werd gevangen en overgebracht naar het asiel. Ze krijgt een speciaal dieet om aan te sterken. 

Voor foto's van de hond kun je hier terecht

Vrouw gesteriliseerd door dronken arts

In Rusland is vandaag een gynaecoloog veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van vier jaar. De man had namelijk een vrouw gesteriliseerd terwijl hij te diep in het glaasje had gekeken.

De 31-jarige vrouw moest de ingreep in juni 2007 ondergaan wegens een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Ondanks zijn toestand stond de dronken arts erop dat hij de vrouw zou opereren. Omdat de man tevens hoofd is van het ziekenhuis, kon men niet tegen zijn beslissing ingaan.

De vrouwenarts was zo dronken, dat hij niet meer op zijn benen kon staan. Geregeld viel de zuiplap op de grond tijdens de sterilisatie. Ook verwijderde hij organen terwijl dit niet nodig was.

De rechtbank van Sverdlovsk, in het idyllische Oeral-gebergte, legde hem een vrij milde straf op. De man mag de komende drie jaar geen doktertje meer spelen. Ook moet hij het slachtoffer dertienduizend euro smartengeld betalen.


Ook Dokter Bernhard is wel eens dronken...

Van Praag in bestuur UEFA

Michael van Praag is toegetreden tot het bestuur van de UEFA. 34 stemmen waren genoeg om één van de negen beschikbare plaatsen te bemachtigen. Totaal waren er twaalf gegadigden voor een plek in het bestuur.

In augustus 2008 volgde Van Praag wijlen Jeu Sprengers op. Sprengers was ook de laatste Nederlander in het bestuur van de UEFA. Zeven jaar lang was de 69 jaar geworden Limburger penningmeester van de Europese voetbalbond.

Van Praag is vooral bekend geworden door het voorzitterschap bij Ajax van 1989 tot 2003. Daar won hij onder andere de wereldbeker, Champions League en UEFA Cup.

Lijk gevonden in Aaltense vermissingszaak

De politie heeft woensdagmiddag een stoffelijk overschot gevonden tijdens het onderzoek naar de vermissing van Joanne Noordink (27) uit Aalten. Dat heeft de politie vandaag laten weten. Of het ook om de vermiste vrouw gaat is niet duidelijk.

Het levenloze lichaam werd aangetroffen tijdens onderzoek in en rond de woning van een 32-jarige man uit Aalten. Deze was eerder aangehouden in verband met de verdwijning van de vrouw. Joanne Noordink wordt sinds 11 december vermist. Haar ouders zijn door de politie ingelicht over de vondst.

Eergisteren hield de politie een 49-jarige man uit Ooststellingwerf aan die in bezit was van spullen van de vrouw en verdacht werd van heling. Een dag later werd de 32-jarige man gearresteerd.

Vandaag begon in de politie samen met specialisten van het Nederlands Forensisch Instituut onderzoek in het rond het huis van de jongste arrestant. Daarbij werd onder meer de tuin overkapt met een tent. Of het stoffelijk overschot in de tuin is gevonden, is niet bekend.

Iwata aan het woord over Nintendo op de GDC

Zojuist kon je lezen over de nieuwe Zelda-game die dit jaar nog voor de Nintendo DS zal verschijnen. Iwata heeft in zijn presentatie op de GDC echter nog veel meer verteld. Hier enkele belangrijke punten op een rij.

- Het is de taak van Iwata om inspiratie te halen uit alledaagse dingen. Zo is het idee van Pikmin ontstaan uit één van de vele hobby's van Shigeru Miyamoto, namelijk tuinieren.

- Ongeveer twintig procent van de eigenaren van een Nintendo Wii heeft nog nooit eerder een console in bezit gehad. Deze mensen zouden waarschijnlijk in de toekomst ook nooit een console kopen als de Wii er niet was gekomen.

- Wii System Menu 4.0 is vanaf nu beschikbaar. Dit laat de Nintendo Wii toe om SD-kaarten met grote capaciteit te accepteren. Het menu laat je vervolgens door de inhoud van de SD-kaart scrollen zonder laadtijden. Spellen uit de Virtual Console kunnen direct op de SD-kaart gedownload worden. Het geheugenbeheer op de Nintendo Wii wordt hierdoor veel flexibeler.

- WarioWare Snapped is onderweg. In deze game maak je gebruik van de camera op de Nintendo DSi. Of de game ook te spelen is op een gewone DS Lite is niet bekend. Wat voor leuks je allemaal kunt doen in WarioWare Snapped wordt uiteraard binnenkort bekend gemaakt.

Heidfeld wel, Kubica geen KERS

Voor BMW zal alleen de Duitser Nick Heidfeld het komende weekend in Melbourne rijden met KERS. Zijn teamgenoot, de Pool Robert Kubica, zal zonder rijden.

Deze opmerkelijke beslissing is genomen naar aanleiding van het gewicht van de coureurs. Heidfeld is 10 kilogram lichter dan zijn teammaat Kubica. "Door het nieuwe reglement zijn zwaardere coureurs in het nadeel", verklaart teambaas Mario Theissen. "Ondanks het lage gewicht van ons systeem zijn we niet in staat een optimale balans te vinden. We hopen later in het seizoen ook in de auto van Robert KERS te installeren."

Naast Heidfeld zal ook het team van Ferrari en Renault met KERS gaan rijden in Melbourne. De kans is aanwezig dat enkele teams, net voor de eerste trainingen op vrijdag zullen beginnen in Melbourne, toch nog aankondigen om ook met KERS te gaan rijden dit weekend.

Ooijer bijna fit

André Ooijer zal normaal gesproken gewoon kunnen spelen in de WK-kwalificatiewedstrijd tussen Nederland en Schotland van komende zaterdag. De verdediger van Blackburn Rovers is zo goed als hersteld van zijn liesblessure.

Ooijer trainde vandaag als enige nog apart van de groep bij Oranje, maar de verwachting is dat hij morgen weer aansluit bij de rest van de selectie. De verdediger van Blackburn Rovers, die afgelopen weekend in de wedstrijd tegen West Ham United de blessure opliep, verwacht geen problemen voor de interland van komende zaterdag.

Aanvaller Dirk Kuijt meldde zich vandaag gewoon weer bij de groepstraining. De speler van Liverpool had gisteren nog last van zijn hamstring. De donderdagtraining van Oranje zal overigens niet toegankelijk zijn voor pers en publiek. Daarentegen is iedereen vrijdag weer welkom tijdens de training.

'Cambuur wil transfervrije Matthijs'

Sc Cambuur Leeuwarden heeft interesse in FC Groningen-middenvelder Paul Matthijs. De Friezen willen Matthijs, die mag vertrekken bij Groningen, op transfervrije basis aantrekken.

Matthijs heeft een aflopend contract bij Groningen en kreeg in januari te horen dat de club hem niet meer nodig heeft komend seizoen. Tegenover RTV Noord zei Cambuur-directeur Alex Pama dat zijn club binnenkort om de tafel wil met de middenvelder en zijn zaakwaarnemer.

Naast Matthijs wil Cambuur ook verdediger Antoine van der Linden aantrekken. Van der Linden (ex-FC Groningen) speelt momenteel in Portugal voor Maritimo Funchal.

Rus onderuit in Miami

Arantxa Rus is in de eerste ronde van het toernooi in Miami uitgeschakeld. De 18-jarige Nederlandse ging met 6-3, 3-6 en 5-7 onderuit tegen de Slowaakse Magdalena Rybarikova.

Rus, de nummer 144 van de wereld, won de eerste set nog en wist in het tweede bedrijf al snel een break voorsprong te nemen. Daarna werden de rollen echter omgedraaid en pakte Rybarikova het heft in handen. Rus wist in de derde set tweemaal een break achterstand goed te maken, maar toen ze op 5-5 weer werd gebroken werd dat haar fataal.

Michaëlla Krajicek speelt morgen in de eerste ronde tegen Ayumi Morita.

De Hoop Scheffer spreekt met Obama

Secretaris-generaal van de NAVO, Jaap de Hoop Scheffer, heeft woensdag overleg gevoerd met de Amerikaanse president Barack Obama. Ze spraken in het Witte Huis onder meer over Afghanistan, een week voor een internationale top over dat land in Den Haag.

Obama zei na afloop van het gesprek dat de Verenigde Staten uiterlijk tijdens een andere top, van de NAVO begin april, hun nieuwe Afghanistan-strategie willen presenteren. De Amerikanen gaan onder meer extra troepen naar het land sturen in de strijd tegen de Taliban en willen dat de NAVO-partners dat ook doen.

Volgens De Hoop Scheffer is Afghanistan het belangrijkste gespreksonderwerp tijdens die top in Straatsburg. De Nederlander zei "dat veel zaken niet goed lopen in Afghanistan" en dat de nieuwe Amerikaanse aanpak belangrijk is voor de NAVO-partners.

Obama zei verder dat hij de betrekkingen met Rusland wil verbeteren en meer wil samenwerken met Moskou. Maar de president verdedigde het recht van landen om zich bij de NAVO aan te sluiten. Onder meer Oekraïne wil een lidmaatschap, tot groot ongenoegen van Rusland. Ook het geplande Amerikaanse raketschild in Oost-Europa is de Russen een doorn in het oog.

De Hoop Scheffer bagatelliseerde de meningsverschillen met Rusland. "We zijn het over veel punten oneens, maar de NAVO heeft Rusland en Rusland heeft de NAVO nodig."

Obama bedankte ten slotte De Hoop Scheffer voor zijn "uitstekende verdiensten" als NAVO-baas. Zijn termijn als secretaris-generaal eindigt deze zomer. "Ik heb hem gezegd dat hij een jonge man is die zeker nog iets anders moet gaan doen omdat hij buitengewoon getalenteerd is", zei de 47-jarige Obama over de dertien jaar oudere De Hoop Scheffer.

Daar zitten ze dan.  (foto: ANP)

[GDC 09] Link de machinist in The Legend of Zelda: Spirit Tracks

Iwata heeft vandaag een belangrijke mededeling gedaan. Er is namelijk een nieuwe Zelda-game onderweg naar de Nintendo DS. Het gaat om The Legend of Zelda: Spirit Tracks.

De game lijkt het een tradionele Zelda-game te gaan worden met ongeveer dezelfde controls als Phantom Hourglass. In plaats van met een boot moet Link zich nu verplaatsen met een trein en draagt hij een bijpassende outfit. Verder heeft Link de mogelijkheid om monsters te maken en controleren om ze tegen andere monsters te laten knokken. Het concept klinkt wellicht wat wazig, maar we verwachten zeer binnenkort meer informatie. The Legend of Zelda: Spirit Tracks moet nog dit jaar uit gaan komen.Opeens heb je het...

De eerste beelden zijn inmiddels ook binnen in de vorm van een trailer. De kwaliteit laat te wensen over maar binnenkort zullen we de trailer in hogere kwaliteit weergeven.

Nieuwendaal in beeld bij verschillende clubs

Willem II-middenvelder Steef Nieuwendaal wordt momenteel gevolgd door clubs uit zowel de Eredivisie als de Jupiler League, zo bericht Omroep Brabant. Het contract van de middenvelder met de Tricolores loopt na dit seizoen af.

Nieuwendaal geeft er de voorkeur aan actief te blijven op het hoogste niveau. Het krijgen van veel speeltijd blijft voor hem het belangrijkste. Alhoewel hij bij Willem II niet zeker is van een basisplaats, heeft hij reeds met de club gesproken over een nieuw contract. Naar eigen zeggen verliep dit onderhoud "redelijk positief".

Agressieve cavia's in G-Force

Sommige dingen zijn zo raar dat je ze alleen in een benevelde toestand kunt bedenken. Hoe erg de bedenker van G-Force er aan toe was mag je zelf uit maken, maar het spel gaat over een groep spionage-cavia's. Sterker nog, het zijn geen gewone spionage-cavia's, maar spionage-cavia's die elk nog hun eigen kwaliteit hebben. Zo is Blaster de explosieven-expert die graag dingen opblaast en is Juarez gespecialiseerd in martial arts. Ja, Jackie Chan maar dan als cavia dus. Mocht je geen idee hebben wat je je daarbij moet voorstellen, dan hebben we gelukkig een aantal screens voor je en anders kun je altijd nog de gelijknamige film in de bioscoop gaan bekijken later dit jaar.

De PlayStation 3-versie:De Xbox 360-versie:Financiële meevaller voor geplaagd KZ

De 26 velden van de acht hockeyclubs in de gemeente Den Haag worden door de gemeente opgenomen in het Meerjaren Onderhouds Programma. Voor het noodlijdende Klein Zwitserland is dit een mooie opsteker.

Voetbalverenigingen konden voor de aanleg en het onderhoud van de kunstgrasvelden al veel langer terugvallen op de gemeente. Hockey- en korfbalclubs moesten zelf voor de kosten opdraaien. Maar aan deze scheve verhouding komt nu een einde.

De acht hockeyclubs die op grondgebied van Den Haag liggen (het Wassenaarse HGC en Groen-Geel horen hier ook bij) krijgen voortaan (een deel van) het nieuwe veld vergoed. De gemeente stelt een standaardbedrag per veld beschikbaar dat voldoende is voor een zand- of misschien wel semi-waterveld. Wil een club een duurder veld, moet het die extra kosten zelf bijleggen.

Ook het onderhoud van deze nieuwe velden komt voor rekening van de gemeente. Clubs hebben ook de mogelijkheid om het onderhoud van de huidige velden al uit handen te geven. Den Haag trekt hier 500.000 euro per jaar voor uit. "Dit bedrag wordt dus bespaard door alle clubs samen", vertelt Bart de Liefde, de bondsscheidsrechter die zich in zijn functie als gemeenteraadslid hard maakte voor deze regeling.

De Liefde: "Ik ben hier heel erg blij mee. De vaste lasten van de clubs gaan omlaag en dat is in deze tijd mooi meegenomen." Het raadslid erkent dat de financiële crisis bij Klein Zwitserland dit besluit makkelijker maakte. "De discussie liep al veel langer. Maar de problemen bij KZ hebben de zaken behoorlijk versneld."

Cambuur en Groningen willen handen ineen slaan

Sc Cambuur en FC Groningen hebben verregaande plannen om in de nabije toekomst te gaan samenwerken. Momenteel onderzoekt men de mogelijkheden om spelers tijdelijk in Leeuwarden of Groningen onder te brengen.

Algemeen directeur van FC Groningen Hans Nijland vindt Jeroen Veldmate een speler die zou kunnen profiteren van de samenwerking. "Voor zo'n jongen zou het goed zijn tijdelijk eens ergens anders te spelen", zegt Nijland in de Leeuwarder Courant. "Hij komt voor de top bij FC Groningen nog net iets tekort, maar zou in Leeuwarden zeer bruikbaar zijn. En ze willen wel naar Cambuur. Die jongens zeggen: 'Cambuur is een club met ambitie'."

Cambuur-directeur Alex Pama is ook enthousiast en denkt met Bob Scheepers ook een speler in huis te hebben die tijdelijk in Groningen zou kunnen worden ondergebracht. "Wij hebben enkele bovenmatige talenten en die willen we uitlenen. Wij spelen in de eerste divisie, bij FC Groningen spelen ze met de jeugd in de eredivisie. Daar wordt onze jeugd beter van. Zo kunnen we elkaar versterken. De speler in kwestie moet natuurlijk wel zelf willen, maar Bob blijft eigendom van Cambuur."

Blijdorp verbaasd na geboorte varanen

Ineens waren daar in Diergaarde Blijdorp drie baby ‘Rolls-Royces onder de reptielen’. De Rotterdamse dierentuin wist niet dat de twee komodovaranen aan het broeden waren geslagen. De eieren hadden broer en zus, de ouders, verstopt.

Hierdoor kwamen de reuzenhagedissen zonder broedmachine ter wereld; een unicum in dierentuinen. Blijdorp heeft sowieso met de geboorte een Nederlandse primeur. Dat liet de zoo woensdag weten.

En de dierentuin heeft meer blij nieuws. De olifantengroep krijgt er een aanwinst bij. De 8-jarige Bangka is namelijk drachtig.


Blijdorp verbaasd na geboorte varanen  (foto: DAG)

Man dood na opvangen suïcidale vriendin

Een man uit de Chinese provincie Quanzhou is gisteren op een lullige manier om het leven gekomen. De man wilde namelijk het leven redden van zijn vriendin, die van de zevende verdieping van een gebouw afsprong.

De man die haar met open armen opving, had echter niet om de valsnelheid gedacht. Dankzij haar vriend heeft de vrouw, die niet meer verder wilde leven, de val overleefd. Wel is ze zwaargewond geraakt, maar ze verkeert buiten levensgevaar. Haar arme vriend is echter morsdood.

Diverse ooggetuigen hebben gezien dat het stel ruzie had. Hierop dreigde de vrouw vanuit het raam van hun flatje op de zevende verdieping te springen. De man snelde naar beneden om haar op andere gedachten te brengen. Desondanks nam ze de sprong in het diepe.

Bronnen in het ziekenhuis melden dat de vrouw een verwarde indruk maakt. De ene keer zegt ze achttien te zijn, de andere keer verklaart ze dertig te zijn.

Vorthoren wil toch bij Willem II blijven

Niels Vorthoren lijkt toch voor een langer verblijf bij Willem II te gaan kiezen, aldus Omroep Brabant. De 21-jarige middenvelder weigerde eerder een verlaagde aanbieding van de Tilburgse club.

Het besluit van trainer Alfons Groenendijk om zijn contract te verlengen bij Willem II lijkt de zaak echter te veranderen. Een langer verblijf van Groenendijk bij De Tricolores zou voor Vorthoren 'de deur weer openzetten'. De laatste weken komt de Werkendammer weer regelmatig aan spelen toe bij Willem II.

Over belangstelling heeft Vorthoren overigens niet te klagen. Een club uit de Eredivisie, alsmede verschillende clubs uit de Jupiler League zouden hem willen aantrekken.

Van Boxel naar Cambuur

Robert van Boxel zal volgend seizoen uitkomen voor sc Cambuur . De middenvelder staat momenteel onder contract bij MVV.

Van Boxel speelde in het seizoen 2002/2003 één duel in de hoofdmacht van PSV, waarna hij naar ADO Den Haag vertrok. Zijn echte doorbraak volgde bij AGOVV Apeldoorn, waarna hij in de zomer van 2006 naar MVV vertrok. In Maastricht is hij bezig aan zijn derde seizoen.

Van Boxel, die transfervrij kan vertrekken bij MVV, moet volgens L1 nog enkele contractuele zaken afronden met Cambuur om de transfer definitief te maken.

Waldemar en Sophie worden ouders

Acteur Waldemar Torenstra en zijn vriendin, presentatrice/actrice Sophie Hilbrand, krijgen "na de zomer" hun eerste kind. Dat vertelden zij vanmiddag in een radio-uitzending op 3FM. "We werden gek van de speculaties van de roddeljournalisten, dus nu komen we er zelf mee naar buiten", schetste de BNN-presentatrice.

Hilbrand wil niet vertellen wanneer ze precies is uitgerekend, omdat ze rond die tijd niet steeds wil worden lastiggevallen met de vraag: is 'ie er al? 3FM-presentator Sander Lantinga merkte op het stel een fijne kerst gehad moet hebben. "Hij is gepassioneerd verwekt", beaamde de vroegere presentatrice van het programma Spuiten & Slikken.

Echt gepland was de zwangerschap niet, maar ook weer niet ongepland. "We 'deden' het altijd een beetje veilig", aldus Hilbrand. Het stel voegde er nog aan toe dat ze op zoek zijn naar een dubbel-bovenhuis in Amsterdam. Luisteraars werden uitgenodigd om suggesties voor zo'n woning in te sturen.

Mama Sophie  (foto: ANP)

'Feyenoord en Groningen volgen Benschop'

Charlison Benschop beleeft dit seizoen zijn doorbraak bij RKC Waalwijk. Door zijn spel heeft hij de aandacht weten te trekken van Feyenoord en FC Groningen, aldus Voetbal International.

De pas 19-jarige Benschop debuteerde vorig seizoen in de hoofdmacht van RKC. Na 29 gespeelde wedstrijden staat de teller dit seizoen op acht treffers voor de jonge aanvaller. Benschop heeft een contract in Waalwijk dat medio 2011 afloopt, maar het ziet er niet naar uit dat hij deze verbintenis gaat uitdienen. Vooral Feyenoord zou gecharmeerd zou van de op Curaçao geboren aanvaller.

Einde aan verveling in Playstation home

Een veel gehoorde klacht over Sony's PlayStation Home is dat er weinig te doen is. Om hier wat aan te doen heeft het bedrijf een spel gelanceerd met de mysterieuze naam Xi.

Via een speciaal portaal in Home kunnen spelers de wereld van Xi betreden.Wat Xi precies is blijft onduidelijk, dat zul je zelf moeten ontdekken. Het spel zal volgens Sony continu vernieuwd worden waardoor het interessant blijft. Het portaal kun je vinden door naar de graffiti op de muur van het centrale plein te kijken.


Marianne Thieme lekkerste NL-politica

Twee Nederlandse vrouwen behoren tot 's werelds mooiste politici. Dat blijkt uit onderzoek van de Spaanse krant 20 Minutos. Schoonheden uit dertig verschillende landen sieren de lijst. Onder wie Marianne Thieme (37) van de Partij voor de Dieren en staatssecretaris Nebahat Albayrak (40) van de PvdA.

Op wereldniveau is Luciana León uit Peru de mooiste politica. De oudste politica op de lijst is de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton. Met haar 61 jaar staat ze op een 35e plek.

Marianne Thieme (vergroting)

Hiddink ziet rolmodel in Arshavin

Guus Hiddink heeft gezegd dat hij het goed vindt voor het Russische voetbal dat spelers als Andrei Arshavin en Roman Pavlyuchenko het goed doen in de Premier League.

Hiddink, naast interim-trainer van Chelsea ook bondscoach van het Russische nationale elftal, zei dat tijdens een persconferentie. "Voor jonge spelers zijn die jongens een rolmodel. Als je hard werkt en goed opgeleid bent op de sportacademie of bij een club, dan kun je een heel goede toekomst hebben."

Hiddink maakte tijdens de persconferentie in Moskou een even opvallende als grappige verspreking. Hiddink sprak over aanvaller Andrei Arshavin zijnde speler van The Blues. "Hij is zowel in fysiek als mentaal opzicht een sterke speler. Ik sprak gisteren met hem. Hij is heel blij dat hij in Engeland speelt. En hij ontwikkelt zich snel tot een van de leiders van Chelsea...", aldus de verspreking van Hiddink. Hij voegde er aan toe dat hij Arshavin wel graag bij Chelsea had willen hebben.

Hiddink is in Rusland om zich met de nationale ploeg voor te bereiden op de WK-kwalificatieduels met Azerbeidzjan in Moskou en de uitwedstrijd tegen Liechtenstein.

Azië Cup verplaatst van Dubai naar Maleisië

De Aziatische hockefederatie (AHF) heeft aangekondigd dat de Azië Cup in mei niet in Dubai maar in Maleisië plaats zal vinden. Volgens de AHF hebben de autoriteiten in Dubai laten weten dat het wegens 'onafwendbare omstandigheden' onmogelijk is het evenement door te laten gaan.

De Maleisische hockeybond, dat stond te trappelen om de organisatie van het toernooi over te nemen, krijgt van de AHF nu groen licht. Op 9 mei start de Azië Cup in Maleisie. Het speelschema wordt nog bekend gemaakt.

Explosieve Split/Second screens

Split/Second, de nieuwe game van de makers van Pure, belooft een snelle actie racer te gaan worden. Het spel speelt zich af in een spelshow op TV waarbij alles draait om het als eerste over de finish gaan met je auto. Hiervoor is alles geoorloofd, dus botsen wordt niet geschuwd. Om het geheel nog wat explosiever te maken zal het mogelijk zijn om speciale events te verdienen waardoor je het parcours kunt beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan het laten instorten van een uitzendmast waardoor deze een deel van het parcours blokkeert. Van het spel zijn een aantal nieuwe screens verschenen die je hieronder kunt bekijken.
Split/Second zal in de eerste helft van 2010 verschijnen voor de Xbox 360, PlayStation 3 en PC.

Van Impe wint Dwars door Vlaanderen

De Belg Kevin van Impe heeft de 64e editie van de semi-klassieker Dwars door Vlaanderen gewonnen. In de eindsprint was hij zijn medevluchter Niko Eeckhout de baas.

De 200 kilometer lange koers werd vandaag geteisterd door regen en wind. Na een aantal vluchtpogingen bleven er uiteindelijk vijf man over, de Belgen Eeckhout, Van Impe, Tom Boonen en Stijn Devolder en de Duitser Heinrich Haussler. Haussler probeerde weg te komen, maar faalde. Eeckhout slaagde er wel in maar tweevoudig winnaar Van Impe sprong met hem mee en won vervolgens de sprint. Het werd een geheel Belgisch podum, want Tom Boonen werd derde.

Geithner: dollar blijft oppermachtig

De Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner toonde zich woensdag vol vertrouwen dat de Amerikaanse dollar zijn positie als wereldreservemunt zal behouden. "De dollar is de belangrijkste reservemunteenheid ter wereld en zal dat volgens mij nog een hele lange tijd blijven" aldus Geithner op een bijeenkomst woensdag van de Amerikaanse denktank Council on Foreign Relations (CFR).

Geithner reageerde op het voorstel van de president van de centrale bank van China, Zhou Xiaochuan, om de dollar als globale reservemunt te vervangen door de bancor, een munt die al in de jaren veertig van de vorige eeuw door Keynes werd bedacht. De waarde van de bancor wordt bepaald aan de hand van dertig grondstoffen.


Vertonghen en Gabri terug bij Ajax

Ajax-trainer Marco van Basten mocht woensdag Jan Vertonghen en Gabri weer begroeten op de training, zo melden de Amsterdammers op de eigen website. Het duo stond door blessureleed de afgelopen weken aan de kant.

Vertonghen raakte in de uitwedstrijd tegen FC Utrecht geblesseerd aan zijn hamstring. Gabri liep op zijn beurt in het UEFA Cup-duel tegen Fiorentina een kwetsuur aan zijn kuit op. De Belg en de Spanjaard keerden vanwege de komende WK-kwalificatiewedstrijden terug in een uitgedunde groep.

DSB-ploeg door tot OS 2014

De DSB-schaatsploeg blijft tenminste tot de Olympische Spelen van 2014. Dirk Scheringa, eigenaar en oprichter van DSB, maakte dit woensdag tijdens een persconferentie wereldkundig.

Bij de schaatsploeg staan onder andere olympisch kampioene Marianne Timmer, nationaal sprintkampioene Margot Boer, Simon Kuipers en regerend sprintkampioen Stefan Groothuis onder contract.

Groothuis was in elk geval erg blij met het nieuws. "Zowel voor mij als voor de schaatssport is dit mooi," liet hij in een reactie weten. "DSB is voor mij persoonlijk een goede sponsor en het is prettig dat de werkwijze die DSB heeft wordt voortgezet. Ook voor de continuïteit van de sport in het algemeen lijkt het me goed dat er naast TVM een tweede grote sponsor tot 2014 actief blijft in het schaatsen. Het is nooit goed als er een grote sponsor wegvalt, zie destijds met Team Telfort."

"Huidige generatie consoles is de laatste"

Er is weer een nieuwe helderziende opgedoken. Analist Michael Pachter is er van overtuigd dat de huidigde consoles de laatste generatie zijn en er geen next-gen meer zal komen. Deze bewering deed de man tijdens GamesBeat 2009, een andere beurs die tegelijk met de GDC plaats vindt. In de toekomst zouden er geen consoles meer bestaan, maar één standaard platform waar alles op aangeleverd kan worden.

Pachter baseert zijn bewering op de gestegen kosten voor het ontwikkelen van consolegames en zegt dat third-party publishers de PS4 of Xbox 720 niet meer zullen ondersteunen.Veel medestanders had Pachter echter niet, andere analisten verwachten de volgende generatie in 2012, hoewel er wel al eerder een nieuwe versie van de Wii verwacht wordt. De PlayStation 4 zal iets langer op zich laten wachten en pas rond 2015 gaan verschijnen, aldus de grote glazen bol.Valverde wint derde rit Castille y Léon

Alejandro Valverde heeft de derde etappe van de Castille y Léon op zijn naam geschreven. De renner van Caisse d'Erpagne wist in de massasprint Ruben Plaza en Javier Moreno voor te blijven.

Na 45 kilometer koersen sprongen zes renners weg, namelijk Pauwels (Cervélo), Pablo Urtasun (Euskaltel), Ricardo Serrano (Fuji), Lucas Euser (Garmin), Raúl Santamarta (Burgos) en Francisco Mancebo (Rock Racing). Zij wisten een maximale voorsprong van anderhalve minuut te pakken en werden in de laatste kilometer door het peloton bij de kraag gevat.

In de laatste meters van de derde etappe zette Valverde aan en reed iedereen uit het wiel. De Spanjaard boekte bovendien zijn eerste zege van het seizoen.

Het algemeen klassement blijft na de derde etappe ongewijzigd. Hierdoor zal Levi Leipheimer morgen weer in de leiderstrui starten.

Trulli niet blij met tijdstip races

Tijdens het raceweekend in Melbourne en Sepang zullen de kwalificaties en races in de namiddag plaatsvinden. Onder andere de Italiaan Jarno Trulli is hier niet enthousiast over.

Trulli: "Ik weet het niet hoor. Ik heb nog nooit geracet op dit tijdstip in de middag. Ik weet niet wat het licht gaat doen. In Singapore was het in 2008 helemaal donker, met lichten. Dat zal nu anders zijn. Om eerlijk te zijn, ligt mijn voorkeur bij het racen op de vroege middag tijdens vol zonlicht."

Het tijdstip van de kwalificatie en race zal in Melbourne weinig gevolgen hebben voor de baancondities, in Maleisië is dit echter wel anders. Rond vijf uur in de middag regent en dondert het namelijk nagenoeg iedere dag in Maleisië.

De beslissing om te racen om vijf uur in de middag lokale tijd, is genomen vanwege de Europese kijkers. Deze kijkers hoeven nu niet meer om 4:00 uur 's nachts uit bed te komen om de race te kijken. Hierdoor is de race in Europa vanaf 8:00 uur 's morgens (zomertijd) te aanschouwen.

Massa blij met terugdraaien puntensysteem

Ferrari-coureur Felipe Massa is blij dat de FIA de nieuwe regels voor de puntentelling in de Formule 1 heeft teruggedraaid. Massa werd vorig jaar tweede in het eindklassement, maar zou volgens de nieuwe regels wereldkampioen zijn geworden, omdat hij een zege meer boekte dan Lewis Hamilton.

"Ik vind de regel die beslist dat de titel naar de coureur met de meeste overwinningen moet gaan, niet kloppen", aldus Massa. "Een coureur kan dan wel de meeste races hebben gewonnen, maar als hij vervolgens in de andere races bijna geen punten heeft gescoord, dan vind ik hem geen terechte kampioen."

De Braziliaan ziet meer in het systeem dat de FOTA voorstelde, waarbij de winnaar twaalf punten krijgt. "Dat systeem zou coureurs meer stimuleren om voor de zege te gaan, maar tegelijkertijd blijft het belangrijk om over een heel seizoen genomen consistent te presteren. Het kampioenschap wordt verreden over zeventien races, we hebben het hier niet over een honderd meter sprint."

Nirvana, Motörhead en anderen naar Guitar Hero: World Tour

De online store van Guitar Hero: World Tour blijft zich maar uitbreiden. Voor de komende tijd komen er elke week weer een drietal nummers van een band bij. Elk pakket zal 440 punten gaan kosten op de Xbox 360 en $5,49 op de PlayStation 3. Losse liedjes zullen 160 Microsoftpunten, $1,99 of 200 Wii Points gaan kosten.

The Pixies Pack - 2 april
* "Debaser"
* "Monkey Gone to Heaven"
* "The Sad Punk"

Silversun Pickups Pack - 9 april
* "Panic Switch" -- off the album Swoon, releasing on April 14
* "It's Nice to Know You Work Alone" (van het nieuwe album Swoon)
* "Well Thought Out Twinkles"

Steely Dan Pack - 16 april
* "Black Friday"
* "Kid Charlemagne"
* "Bodhisattva"

Motörhead Pack - 23 april (elke track is een nieuw opgenomen versie)
* "Jailbait"
* "Love Me Like a Reptile"
* "Iron Fist"

Nirvana Pack - 30 april
* "Very Ape"
* "Sappy"
* "Stay Away"

Glazen Huis gaat naar Groningen

Het Glazen Huis staat in december op de Grote Markt in Groningen. Dit maakte DJ Annemieke Schollaart vandaag in de Coen & Sander-show bekend. Zenderbaas Florent Luyckx en 3FM-woordvoerder Bart de Voogd brachten de afgelopen weken een bezoek aan vijf Eindhoven, Enschede, Groningen en Rotterdam en Tilburg. Zij maakten tot vandaag allemaal nog kans op Het Glazen Huis.

Schollaart vertrok om 14:00 uur vanuit Hilversum naar de betreffende locatie. Gedurende de programma's op de radiozender werd contact met haar gehouden en werden er zo nu en dan wat hints gegeven. Rond de klok van 16:00 uur werd op de website van het Dagblad van het Noorden al bekend gemaakt dat het Glazen Huis naar Groningen zou komen. Op de radio was toen nog met geen woord over de locatie gerept.

Vorig jaar werd Serious Request, de actie voor het goede doel van 3FM, in Breda gehouden. In de Brabantse stad werd toen 5,6 miljoen euro opgehaald. Ook FOK! doneerde 11.111 euro aan het goede doel.

Zomertijd: tijd vooruit is ongezond

Dit weekend gaat de klok een uur vooruit. In de nacht van zaterdag op zondag gaat de zomertijd in. De Groningse chronobioloog Domien Beersma is na onderzoek van mening dat het voor- of achteruit zetten van de klok een grote invloed heeft op de gezondheid van mensen en dieren. Volgens bioloog Beersma kan het immuunsysteem hiervan in de war raken, vinden er meer verkeersongelukken plaats en stijgt het aantal hartinfarcten met 5 procent.

Avondmensen voelen zich, na de klok één uur vooruit te zetten, nog helemaal niet moe op de tijd die ze doorgaans naar bed gaan. Hun biologische klok geeft geen bedtijd aan. Daardoor blijven ze langer op zodat ze de andere morgen niet uitgerust zijn. Wat tot gevolg heeft dat er ongelukken in het verkeer en de persoonlijke sfeer voorkomen.


Kabinet investeert 6 miljard extra

Het kabinet komt voor de komende jaren met een investeringspakket met een waarde van 6 miljard euro om de economie aan te jagen. Daarnaast wordt erop gerekend dat provincies en gemeenten voor een bedrag van 1,5 miljard ook een bijdrage leveren.

Premier Jan Peter Balkenende maakte dat vandaag in de Tweede Kamer bekend. Hij presenteert daar de crisismaatregelen van het kabinet.
Premier Balkenende presenteert crisisaanpak
Premier Balkenende maakt investeringspakket bekend  (foto: ANP)

'Geen regen in Melbourne'

Volgens diverse meteorologische diensten blijft het dit weekend droog in Melbourne. De debutant van dit weekend, Sébastien Buemi, denkt hier heel anders over.

Op de vraag of de Zwitser volledig voorbereid is, antwoordt hij: "Ik denk dat ik volledig voorbereid ben, alhoewel ik graag meer getest zou hebben in de wintermaanden. Maar we kunnen er inmiddels niets meer aan doen, we zullen er het beste van moeten maken. Alhoewel, het lijkt erop dat het gaat regenen in Melbourne zondag, dat zou ons kunnen helpen."

Fisichella: "Voorlopig geen punten"

De Italiaan Giancarlo Fisichella verwacht dat zijn team, Force India, voorlopig nog geen punten gaat scoren in het komende F1-seizoen wat zondag van start gaat. De voornaamste reden hiervan zou het tekort aan testen zijn geweest van de afgelopen wintermaanden.

Naast het tekort aan testen, mist Force India de komende drie races ook nog een nieuw bodyworkpakket en KERS. De voorspellingen van Fisichella zijn dan ook zeer voorzichtig; "We hebben zeer weinig getest, dus mijn doelen zijn als volgt; goede starts maken, ongelukken voorkomen en de finish bereiken."

Ook over de vrijdagtests is Fisichella niet enthousiast. Volgens eigen zeggen zal Force India weinig progressie kunnen maken tijdens deze vrijdagtests. De vrijdagtests zal Force India voorlopig gebruiken om een juiste set-up te vinden voor de auto. Fisichella verwacht tot slot wel dat er later in het seizoen punten gescoord gaan worden.

'AEX crasht naar 65 punten'

Neerlands belangrijkste beursindex de AEX gaat de komende tijd fors onderuit en daalt binnen een paar maanden naar de 65 punten. Dit beweert technisch analist Koen Hoefgeest tegenover De Financiële Telegraaf.

De afgelopen drie dagen waren voor de beurzen heel positieve handelsdagen, maar dit ondermijnt volgens Hoefgeest zijn pessimistische visie niet: "Er zijn in deze dagen heel veel beleggers ingestapt. Ik heb dat nog niet eerder zo meegemaakt. De sentimentsindicatoren meten zelfs recordwaardes die we op belangrijke toppen in de bullmarkt (stijgende markt) vaak nog niet eens zagen."

Hoefgeest: "Veel analisten, die vorige week nog negatief waren, veranderden nu helemaal hun mening. En als iedereen instapt moet je short gaan (speculeren op een daling), want zoals Goethe het verwoordde: ik vind de zijde van de minderheid steeds meer de juiste, daar het altijd de intelligentste blijkt te zijn."

Van absurde complottheorieën is Hoefgeest ook niet vies. Hoefgeest meent ook dat de komende maanden het beurssentiment zwaar onder druk zal worden gezet door al eerder aangekondigde aanslagen onder een valse vlag, die vergelijkbaar zijn met 9/11: "Volgens de numerologie van de illuminati kunnen die aanslagen op 5 april of 4 mei 2009 plaatsvinden. Pakistani zullen hiervoor verantwoordelijk worden gehouden, maar het is de Amerikaanse overheid zelf die deze aanslagen beraamt om zo een oorlog tegen China en Rusland te kunnen starten."

Verschillende marktkenners waarschuwen ook voor het uitbreken van oorlog als gevolg van de wereldwijde financiële crisis. Marc Faber, Zwitsers economisch historicus en investeerder: "Als de wereldeconomie niet verbetert, leidt dit meestal tot oorlog, net zoals de Grote Depressie dat deed." Dominique Strauss-Kahn, directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), waarschuwde deze week dat de crisis tot sociale onrust en oorlog kan leiden.

Larry Jeddeloh, Amerikaans investeringanalist en kenner op het geopolitieke gebied, ziet de komende jaren een grote oorlog uitbreken in het Midden-Oosten. Hij denkt dat de VS meer bevriend zal raken met Iran en Israël in de steek zal laten. Jeddeloh vermoedt dat Rusland, momenteel bevriend met Iran, hierop gaat ingrijpen in het Midden-Oosten. Ook denkt hij dat de belangrijkste beursindex ter wereld, de S&P 500, zal vallen naar 400 punten, een meer dan halvering vanaf het huidige niveau.

'Oorlog breekt opnieuw uit in het Midden-Oosten'

Nieuwe firmware onderweg naar PS3?

Er zal waarschijnlijk vandaag of morgen een nieuwe PlayStation 3 firmware update te downloaden zijn. Op 26 maart zal een patch voor Resistance 2 verschijnen waardoor het mogelijk zal zijn om met twee spelers tegelijk met een eigen PSN-account online te spelen. Momenteel is dit nog niet mogelijk op de PlayStation 3 dus een firmware update is hiervoor vereist.

James Stevenson van Insomniac Games zei hierover het volgende: "Resistance 2 is the first game to fully log-in two PSN accounts. LBP only logs you in locally, and does not register both accounts as online through PSN. This is a big difference, and what is required for split-screen online co-op with other folks. [...] It was dependent on a Sony update, hence why it wasn't in when the game shipped.". Als de patch morgen verschijnt betekent dit dat de nieuwe firmware vandaag of morgen zal verschijnen. Wat deze firmware nog meer zal gaan bieden is onbekend.

Toy Story Mania! komt exclusief naar de Wii

Wat krijg je als je Toy Story mixt met Carnival Games? Toy Story Mania! Het spel speelt zich af in een kermis-omgeving waar alle bekende Toy Story-figuren hun opwachting zullen maken. Het spel bestaat uit een railshooter gecombineerd met verschillende mini-games. Het spel kan met maximaal vier spelers gespeeld worden en bevat een co-op en versus multiplayer. Daarnaast bevat het spel ook 3D-elementen die het spel echt tot leven brengt.

“The ‘Toy Story’ franchise is a fun, dynamic and heart-warming series containing characters and themes that connect with every age group,” aldus Craig Relyea, senior vice president van global marketing bij Disney Interactive Studios. “Toy Story Mania! combines those popular elements with the unique antics of the new theme park attraction for the ultimate in family entertainment.”

Toy Story Mania! verschijnt deze herfst exclusief voor de Nintendo Wii.
FC Dordrecht voorlopig niet door met zevental

FC Dordrecht heeft zeven spelers met een aflopende verbintenis laten weten voorlopig niet te gaan onderhandelen over een nieuw contract. De club heeft formeel ontslag aangevraagd voor het zevental. Dit moet voor 1 april gebeuren.

Mogelijk gaat de club in een later stadium nog wel om de tafel met enkele spelers. Clubtopscorer Eddy Putter en de basiskrachten Moussa Kalisse, Nito Sequeira en Didi Longuet zijn echter ook vrij om nu te onderhandelen met andere clubs. Resham Sardar, dit seizoen geplaagd door blessures, en John van Loenhout krijgen voorlopig ook geen nieuw voorstel. Doelman Sjoerd Rensen, thans verhuurd aan FC Eindhoven, koos eerder al eieren voor zijn geld en vroeg overschrijving aan naar zaterdaghoofdklasser IJsselmeervogels.

RKC vraagt ontslag aan voor acht spelers

RKC Waalwijk heeft formeel ontslag aangevraagd voor acht spelers met een aflopend contract. Dit dient voor 1 april te gebeuren, omdat de contracten anders automatisch verlengd worden tegen dezelfde voorwaarden.

De helft van het viertal speelt dit seizoen regelmatig mee in het eerste elftal van de club uit de Jupiler League. De verdedigers Dustley Mulder en Frank van Mosselveld kwamen al tot dertig wedstrijden, terwijl ook Ferne Snoyl en Luwamo Garcia meer dan de helft van het aantal duels in actie kwamen. Mogelijk zal RKC met deze spelers dus nog gaan onderhandelen over een nieuwe verbintenis tegen andere voorwaarden.

Voor routinier Rob Maas, de reservekeepers Stef Doedée en Jurgen Wevers en verdediger Humphrey Rudge geldt dit zeer waarschijnlijk niet. Zij moeten dus op zoek naar een andere werkgever. De andere spelers zijn ook vrij om met andere clubs te praten.

Ik laat me niet opFOKken

FOK.NL schijnt bekend te staan om de vaak ongenuanceerde columns en de geheel in die lijn liggende reacties. Naïef als ik ben, had ik me daar niet op voorbereid en was verbazing de overheersende emotie na mijn debuut. Ik schreef een goed doordacht verhaal over ‘Armoede en Haags beleid’ en werd vervolgens uitgedaagd. Omdat ik blijkbaar niet de juiste reacties gaf, werd er vervolgens behoorlijk op de persoon gespeeld.

Acht spelers verlaten Veendam

Het is bijna 1 april en dus versturen met name clubs in de Jupiler League ontslagbrieven naar spelers met een aflopend contract. Doen ze dit niet, dan wordt het contract stilzwijgend verlengd tegen dezelfde voorwaarden. BV Veendam liet acht spelers weten dat hun toekomst niet bij de club ligt.

Doelman Barry Ditewig, Antilliaans international Angelo Zimmerman en routinier Gerard Wiekens zijn de opvallendste namen van het achttal. De 35-jarige Wiekens speelde zeven jaar voor Manchester City, alvorens hij in 2004 weer voor Veendam ging spelen. Ook Kassim Bizimana, Maarten Woudenberg, Elwin Kloosterman, Bryon Kiefer en Mark Veldmate krijgen geen nieuw contract aangeboden.

Paard wordt wild van opblaaspenis

De politie in het Amerikaanse Wichita heeft drie mannen opgepakt vanwege het verstoren van de rechtshandhaving. Dit gebeurde nadat een van de drie mannen een politiepaard had bekogeld met een opblaaspenis.

Het speeltje, van anderhalve meter lang, maakte het paard zo aan het schrikken dat het beest steigerde en zijn berijder van zich afwierp. De agent besloot hierop het drietal in te rekenen.

Volgens een politiewoordvoerder gaat het allemaal om een uit de hand gelopen losbandigheid van het trio. 'De mannen vierden een vrijgezellenfeest en waren aan het geinen met de opblaaspenis. Maar wat begon als een grap liep al snel uit de hand, een man bekogelde onze collega te paard en hier is hij voor opgepakt.'

Coulthard reserve in Australië en Maleisië

David Coulthard zal de eerste races de reserverijder zijn voor Red Bull Racing, het team waar hij vorig jaar nog coureur was. De Schot maakte bekend dat hij na 2008 zou stoppen met racen, maar mocht het nodig zijn, zal hij dus weer in actie komen.

"Coulthard is komend weekend in Australië en volgende week in Maleisië de derde coureur van Red Bull Racing", zo verklaarde een woordvoerster van Red Bull. DC zal zich na die twee races waarschijnlijk weer kunnen richten op het werk als commentator voor de BBC tijdens de F1-uitzendingen. Voor de derde Grand Prix van dit jaar, China, is het F1-team uit Milton Keynes nog op zoek naar een derde coureur.

Een naam die in de wandelgangen genoemd wordt, is die van de 19-jarige Brendon Hartley. De Nieuw-Zeelander komt in aanmerking voor een superlicentie van de FIA, omdat hij in de afgelopen wintertests genoeg kilometers maakte.

Als Sebastian Vettel of Mark Webber, de vaste rijders van Red Bull, iets mocht overkomen is er ervaren vervanging beschikbaar. Al is het afwachten of Coulthard goed om kan gaan met de nieuwe specificaties die de RBR5 heeft.

Ecclestone: "McLaren schaadt imago Hamilton"

Coureur Lewis Hamilton staat bekend als een arrogante coureur en volgens Bernie Ecclestone komt dat door McLaren. De Formule 1-baas meent dat de Brit het karakter van een kampioen mist.

"Ron Dennis is erin geslaagd McLaren als een merk te runnen. Er is geen plaats voor een uitgesproken coureur", zegt Ecclestone in The Mirror. "Ron heeft daar ook helemaal geen trek in. McLaren doet er alles aan iedereen gelijk te houden en dat is niet echt bevorderlijk voor het karakter van een individu. Ferrari geeft haar personeel veel meer vrijheid. Dat is precies het probleem waar Hamilton nu mee kampt. Hij is altijd bang dat hij iemand voor het hoofd stoot en opereert daarom zeer terughoudend."

"Ik vind het niet leuk dat mensen mij arrogant vinden. Ik denk dat jullie journalisten weten dat dit beeld niet klopt. Daarom probeer ik te begrijpen waarom ik arrogant word gevonden," aldus Hamilton die de mening van het publiek niet kan veranderen. "Ik kan moeilijk roepen dat iedereen gek is, dus ik zal het maar moeten accepteren. Iedereen maakt fouten en misschien heb ik me ook wel eens arrogant gedragen. Het is niet anders. Het is aan mij om het tegendeel te bewijzen."

UNO Rush vanaf vandaag op Xbox Live Arcade

Dat een game niet ingewikkeld of vol grafische pracht hoeft te zitten om veel gespeeld te worden bewijst UNO wel. Het kaartspelletje dat wat weg heeft van pesten staat sinds zijn release al vrijwel continu op de lijst met meest gespeelde Xbox Live Arcade-spellen. Mogelijk komt daar deze week nog een tweede UNO-titel bij, UNO Rush is namelijk sinds vandaag verkrijgbaar.

Hoewel de basis in UNO Rush gelijk blijft aan die van de gewone UNO zal het spel een aantal extra's krijgen in de vorm van avatar-ondersteuning, een offline multiplayer en snellere spelmodi.

Je kunt het spel hier downloaden.


Legio screens van Legio

Mezmer Games, het indie label van Paradox Interactive heeft de game Legio aangekondigd. Het spel zal aan het eind van het tweede kwartaal voor de PC gaan verschijnen voor een budgetprijs.

Legio is een turn-based strategy game voor één of twee spelers. Het spel speelt zich af in de magische wereld Belalegosia waar het kommer en kwel is. Het spel beschrijft zichzelf als een kruising tussen schaken en een turn-based oorlogsspel. Het uiteindelijke doel is om met jouw leger de overwinning in de wacht te slepen. Het spel is er een uit de categorie 'makkelijk te leren, moeilijk te beheersen'.

Van het spel zijn een aantal screens en een trailer verschenen welke je hieronder kunt aanschouwen.


Jeugdige ontuchtplegers veroordeeld

De Bredase kinderrechter heeft twee 13-jarige kinderen veroordeeld. Beiden hebben ontucht gepleegd met andere minderjarigen.

Een jongen uit Dongen is veroordeeld tot veertig dagen jeugddetentie, waarvan 25 voorwaardelijk. Hij maakte met zijn mobiele telefoon opnames van het over en weer oraal bevredigen van zijn 10-jarige broertje. De moeder heeft justitie ingeschakeld toen ze dit ontdekte. Na zijn gevangenisstraf moet de jongen behandeld worden in een jeugdkliniek.

Een werkstraf van dertig uur en een voorwaardelijke jeugdgevangenisstraf zijn opgelegd aan een meisje uit Etten-Leur. In het bijzijn van andere kinderen had zij haar 7-jarige nichtje gedwongen seksuele handelingen te verrichten.

Coureurs Renault leveren salaris in

Renault-coureurs Fernando Alonso en Nelson Piquet jr. moeten dit jaar een deel van hun salaris inleveren. De komende jaren moeten er kostenbesparingen in de Formule 1 worden gerealiseerd en ook de coureurs ontkomen er niet aan.

Renault is het eerste Formule 1-team dat snijdt in de salarissen van de coureurs. Teambaas Flavio Briatore wilde in Chi niet vertellen hoeveel de verdiensten van de coureurs gaan dalen, maar verklaarde wel dat er een verschil in beloning tussen beide coureurs bestaat. "Ik heb de rijders verteld dat het gepast zou zijn om ook hun salarissen te verlagen. Dat begrepen ze en we zijn tot een overeenstemming met ze gekomen."

Platje gaat voor bekerfinale in Rotterdam

Melvin Platje is zonder twijfel de meest succesvolle invaller van dit seizoen. De aanvaller van FC Volendam trof tijdens diverse invalbeurten al vijf keer doel.

Platje wist eigenlijk al langer dat hij een aanvaller zou worden, omdat hij verdedigen maar niks vond. "Verdedigen vind ik vreselijk, serieus. En eigenlijk hebben we dat allemaal in de familie. Mijn twee broertjes, Davy en Mitchell, spelen ook voorin en mijn vader was ook altijd spits. Laat anderen het vuile werk maar opknappen, dan maken wij het wel af, haha," liet hij in een reactie weten.

De eerste voetbalinkomsten kreeg Platje overigens van zijn opa. "Voor elk doelpunt dat ik in de jeugd maakte, gaf mijn opa me twee gulden. Maar na een paar weken stopte hij daarmee. Op sommige zaterdagen moest hij aan het eind van de wedstrijd wel veertien gulden afrekenen. Dat waren dus mijn eerste voetbalinkomsten."

FC Volendam doet dit seizoen in elk geval goede zaken in het toernooi om de KNVB beker. In de halve finale treft de ploeg uit het Palingdorp sc Heerenveen. "Wat ik ervan hoorde, wil de hele familie mee. Het zou zomaar kunnen dat we dan 35 man meenemen naar de Dijk. Die wedstrijd is natuurlijk een toetje, maar nu willen we ook méér. De finale in De Kuip, dat zou het seizoen helemaal af maken."

De meest gespeelde games op Xbox Live

Ook deze week is er weer veel online gespeeld op de Xbox 360. Of het door de actie van PETA komt is onduidelijk, maar Call of Duty: World at War staat bovenaan de ranglijst. Het spel wordt gevolgd door Halo 3 en het vorige deel van Call of Duty: Modern Warfare. Nieuwkomer Resident Evil 5 doet het ook goed met een 4e plaats en Op de Xbox 360 is Guitar Hero: World Tour populairder dan Rock Band volgens deze lijstjes.

Bij de arcadespellen strijkt nieuwkomer Peggle met alle eer, maar het prijswinnende Castle Crashers blijft het ook nogsteeds goed doen net als de klassiekers Worms en Uno. Of deze laatste volgende week ook nog in de ranglijst staat is nog even afwachten aangezien vandaag UNO Rush verschijnt. De complete ranglijsten kun je hieronder bekijken.

Xbox 360 Top Live Titles
1 Call of Duty: WaW
2 Halo 3
3 Call of Duty 4
4 RESIDENT EVIL 5
5 Gears of War 2
6 GTA IV
7 Halo Wars
8 FIFA 09
9 Left 4 Dead
10 Guitar Hero World Tour

Top Arcade Titles (volledige versies)
1 Peggle
2 Castle Crashers
3 Worms
4 CRYSTAL DEFENDERS
5 UNO
6 3 on 3 NHL Arcade
7 Watchmen: The End is Nigh
8 A Kingdom for Keflings
9 Marble Blast Ultra
10 Ultimate Mortal Kombat 3

Original Xbox Top Live Titles
1 Halo 2
2 Fable
3 Star Wars: Battlfront 2
4 Counter-Strike
5 Splinter Cell Chaos
6 Conker: Live Reloaded
7 Doom 3
8 Star Wars: Battlefront
9 Call of Duty 3
10 Burnout 3

Hofland voorlopig nog uitgeschakeld

Feyenoord kan ook de komende weken niet over Kevin Hofland beschikken. De nekblessure van de verdediger lijkt ernstiger dan men in eerste instantie dacht. Een onderzoek heeft uitgewezen dat er schade aan de banden rond de nekwervels is.

Hofland kwam twee weken geleden, tijdens het duel tegen PSV (1-0), nog wel in actie, maar liet zich in de rust vervangen. "Mijn nek schoot helemaal op slot," liet de speler weten.

Ook kon Hofland nog niet zeggen wanneer hij zijn rentree kan maken. "Dit is een heel vervelende blessure, omdat je er geen termijn op kunt plakken. Ik moet stapje voor stapje herstellen en hopen dat het herstel sneller gaat dan gebruikelijk is."

Mertens kiest voor FC Utrecht

FC Utrecht is er in geslaagd om de handtekening van Dries Mertens te bemachtigen. De speler is afkomstig van AGOVV Apeldoorn en stond ook nog in de belangstelling van een aantal andere ploegen.

Mertens, die sinds 2006 bij AGOVV speelt, tekent bij de ploeg uit de Domstad een contract voor de duur van drie seizoenen. Daarnaast is in deze overeenkomst een optie voor nog eens twee seizoenen opgenomen.

"In de eerste divisie steekt hij er qua niveau echt bovenuit. Dries is een technische en balvaardige speler met scorend vermogen," liet trainer Ton du Chatinier in een eerste reactie weten. Ook voorzitter Jan-Willem van Dop is erg blij met de komst van Mertens. "Er was veel belangstelling voor Dries, maar hij heeft zelf voor ons gekozen."

Vorig seizoen werd Mertens overigens tot grootste talent en beste speler van de Jupiler League uitgeroepen.

[GDC 09]Eerste 3D game getoond

Gamen is een platte aangelegenheid. Ongeacht hoeveel polygonen je tegen je ogen gesmeten krijgt, het blijft allemaal geprojecteerd op een tweedimensionaal vlak (goed, sommigen gamen ook op een bolle beeldbuis, maar het beeld blijft tweedimensionaal). De ontwikkeling van 3DTVs is al een tijdje bezig en de eerste werkende prototypes zijn dan ook al te bewonderen tijdens elektronicabeurzen. Met 3DTV krijg je diepteperceptie in je beeld, zoals je dat kent met dat kekke rood/groene brilletje, maar dan zonder dat kekke rood/groene brilletje.

Leuk en aardig allemaal, maar zolang er geen content is die 3DTV ondersteunt is het een gimmick en niets meer. Blitz Entertainment heeft nu echter een game ontwikkeld, genaamd Invincible Tiger, die gebruik maakt van de technologie achter 3DTV. De game kan ook prima op een "ouderwetse" 2DTV gespeeld worden overigens. Invincible Tiger is ontwikkeld voor XBLA en PSN door Blitz Entertainment en wordt door Namco uitgegeven.
Andrew Oliver, hoofd techniek bij Blitz, hoopt dat hij met TV-producenten samen kan werken om de unieke kwaliteiten van 3DTV te demonstreren.

China blokkeert verkeer Youtube

Maandagmiddag merkte Google een daling van verkeer uit China naar zijn populaire website Youtube. Vanaf begin vandaag krijgen internetgebruikers uit het land de welbekende melding: “Network Timeout. The server at youtube.com is taking too long to respond.” De Chinese regering heeft niet toegegeven dat ze Youtube ook daadwerkelijk geblokkeerd heeft.

Veel Chinezen speculeren over deze recente blokkade. Zo zijn er mensen die denken dat China de bevolking probeert te onthouden van de zeldzame beelden waarop te zien is hoe de Chinese politie Tibetaanse demonstranten mishandelt. Deze video is online gezet door een groep Tibetanen die het land is uitgezet. 

Het komt overigens wel vaker voor dat China het internetverkeer naar Youtube blokkeert. Volgens het land is Youtube een politiek onverantwoord medium dat teveel Amerikaans stemgeluid laat horen. Tijdens de onrust in Tibet en Taiwan werden zelfs de televisiezenders CNN en BBC geblokkeerd door de regering.

China is niet bang voor het internet”, zei een woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. “We handhaven het internet enkel zoals in onze wet staat. Zo voorkomen we dat pijnlijke informatie verspreid wordt.

Last.fm niet langer gratis

 Geen 1-aprilgrap helaas: voor de fijne Last.fm-radiodienst moet binnenkort drie dollar worden betaald, meldt Last.fm - de radio zal wellicht aan het bestaande abonnement van 2,50 euro worden gekoppeld. Het is nog oneerlijk verdeeld ook: Amerikaanse, Britse en Duitse gebruikers kunnen zorgenloos blijven luisteren zonder een cent te hoeven dokken - voor elk van deze markten is Last.fm in staat een marketingafdeling in de lucht te houden die met de opbrengst van advertentieverkoop rechthebbenden kan compenseren. Uiteraard komt een klein land als het onze niet als eerste aan de beurt wanneer voor elke lokale markt afzonderlijke afspraken moeten worden gemaakt.

 
Het nieuws doet denken aan twee jaar geleden toen het vergelijkbare Pandora de deuren sloot voor Europese gebruikers. Voor nieuwkomer Spotify geldt ongeveer hetzelfde: met die veelbelovende software kun je in Scandinavische landen maar ook in Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk onbeperkt gratis muziek luisteren. Nederland volgt vanzelf - en voor wie de service veelvuldig gebruikt is tweeënhalve euro ook nog wel op te hoesten, toch?Last.fm niet langer gratis  (foto: DAG)

Hogere opening Wall Street verwacht

De Amerikaanse futures wijzen op een hogere opening van Wall Street woensdag, geholpen door hoopgevende woorden van de Amerikaanse president Obama. Hij zei dinsdagavond dat er vooruitgang wordt geboekt om de economie uit de crisis te trekken.

Ook een meevallend macrocijfer, de orderontvangst duurzame goederen, zorgt voor een opsteker. De nieuwe orders duurzame goederen zijn vorige maand onverwachts gestegen met 3,4 procent. Dat was verrassend sterk want analisten hielden juist rekening met een daling van 2 procent. "Dat zou moeten helpen om het vertrouwen onder beleggers verder te herstellen", zei een handelaar in New York.

Drie kwartier voor de opening steeg de future op de S&P500-index 0,3 procent tot 806 punten. De Nasdaq-future klom 0,5 procent tot 1242 punten.

Ook coalitiefracties stemmen in met crisisplan

De Tweede Kamerfracties van CDA, PvdA en ChristenUnie hebben zich vandaag achter het crisisplan van de coalitie geschaard. De drie fracties vergaderden vanochtend enkele uren over het pakket maatregelen om de recessie te bestrijden.

PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer zei na afloop dat haar fractie unaniem heeft ingestemd met het crisisplan. Het CDA steunde de crisismaatregelen met applaus voor het werk van fractievoorzitter Pieter van Geel. De ChristenUnie "ziet het akkoord als het nemen van verantwoordelijkheden in tijden van crisis".

De drie fractievoorzitters zullen vandaag nog overleggen met de onderhandelaars van het kabinet, voordat minister-president Jan Peter Balkenende een verklaring aflegt in de Tweede Kamer.
coalitiepartijen akkoord met crisisplan
De coalitiepartijen ondersteunen het crisisplan van het kabinet  (foto: ANP)

FIA draait aanpassing scoresysteem terug

Het is nu officieel: de FIA heeft de Sporting Regulations aangepast zodat dit Formule 1-seizoen de kampioen bepaald wordt door aantal punten. Een eerdere aankondiging dat de coureur met de meeste zeges wereldkampioen zou worden, moest ingetrokken worden bij gebrek aan draagvlak.

Het bericht dat de World Motor Sport Council (WMSC) de meeste overwinningen zou aanmerken als criterium voor het wereldkampioenschap bij de rijders, viel bij de F1-teams in verkeerde aarde. Die stelden dat het zelfs tegen de regels was om zo kort voor het seizoen zou beginnen: het besluit had vóór 30 november 2008 al ingevoerd moeten zijn. Ook de coureurs en fans protesteerden hevig tegen het voorgenomen plan.

De FOTA, de vereniging van Formule 1 teams, liet afgelopen vrijdag al weten dat ze een protest in zou dienen. Daarop kwam de FIA met het antwoord dat het systeem uitgesteld kon worden naar 2010 indien niet alle teams het ermee eens waren. De regel had nog wel in 2009 ingevoerd kunnen worden als alle teams unaniem met het voorstel hadden ingestemd.

In de vernieuwde versie van het bewuste document, de Sporting Regulations, staat nu in artikel 6.1 te lezen: "De titel in het rijderskampioenschap van de Formule 1 zal gaan naar de coureur die over alle evenementen het hoogste puntenaantal heeft gescoord."

Klik voor het volledige, op 24 maart 2009 aangepaste document op deze link (pdf, Engels).

Fritzl is 'emotionele analfabeet'

Het Oostenrijkse 'keldermonster' Josef Fritzl is een emotionele analfabeet. Dat zegt de Oostenrijkse psychiater Adelheid Kastner in het Duitse weekblad Stern. Hij sprak 27 uur met de tot levenslang veroordeelde Oostenrijker. Fritzl zou slechts triomfantelijke gevoelens kennen en angst.

De 73-jarige Fritzl verwekte zeven kinderen bij zijn dochter. Hij hield haar en drie van de kinderen jarenlang gevangen in de kelder onder zijn huis en had zijn slachtoffers volledig in zijn macht. Op het laatst was hij wel bang, dat zijn dochter en twee van hun volwassen 'kelderkinderen' hem zouden overmeesteren.

Fritzl beschikt volgens de psychiater over de unieke vaardigheid om boven- en ondergronds volledig de knop om te kunnen zetten, zodat hij zich 24 jaar lang zich niet eenmaal versprak. Hij was ervan overtuigd dat hem niets kon gebeuren en hij alles volledig naar zijn hand kon zetten.

Martin Brozius (67) overleden

De Nederlandse acteur, presentator en cabaretier Martin Brozius is gisteravond op 67-jarige leeftijd in zijn woonplaats Amsterdam overleden. Dat heeft zijn zoon vandaag gemeld. Brozius lag al enige tijd in het ziekenhuis.

Brozius werd bekend met de rol van Aernout Koffij in de televisieserie Kunt U Mij de Weg naar Hamelen Vertellen, Mijnheer?. In de jaren zeventig en tachtig genoot hij veel faam met het kinderprogramma Ren Je Rot.


Martin Brozius (67) overleden  (foto: DAG)

Clement: "Eén worden met tijdritfiets"

Stef Clement zette gisteren een prima prestatie neer tijdens de tijdrit in de Castilla y Léon. De Nederlander, die in dienst van Rabobank rijdt, eindigde uiteindelijk als vierde. De renner gaf na afloop van de etappe aan dat dit resultaat goed is voor zijn zelfvertrouwen.

"Ik hoorde na zes kilometer dat ik zeven seconden langzamer was dan Denis Menchov en dat ik de derde tussentijd had. Daarna werd het stil en bleef het stil. Ik hoorde niks meer. Toen ging het weer malen. Ik dacht 'Ik hoor niks meer, dus zal het wel niet goed gaan'. Bij de finish bleek dat ik wel goed had gereden. Heel goed zelfs. Maar onderweg dan toch weer die twijfel. Ik moet leren meer van mezelf uit te gaan. Dat is een proces waar ik nu wel midden in zit. Mijn ervaringen van vandaag helpen daarbij goed," liet Clement, die vorig seizoen nog voor Bouygues Telecom reed, in een reactie weten.

Clement gaf overigens toe dat niet alleen het materiaal ervoor zorgde dat hij gisteren vierde werd. "Ik merkte gisteren weer dat het een geweldige tijdritfiets is. De beste van het hele peloton. Maar ik moet nog meer één worden met de fiets. Ik moet er meer op trainen."

Jaliens gelooft in landstitel AZ

Kew Jaliens is er van overtuigd dat AZ dit seizoen met de landstitel aan de haal gaat. Twee jaar geleden ging het op het laatste moment mis voor de ploeg van trainer Louis van Gaal. Dit jaar lijkt het echter te gaan lukken.

"Ik voel dat we mentaal heel erg zijn gegroeid in vergelijking met toen. In de week voorafgaand aan die laatste wedstrijd tegen Excelsior gingen veel jongens in de selectie twijfelen. Misschien lukt het wel niet, zeiden ze. Nu zijn we heel standvastig in ons geloof dat we iedere wedstrijd gaan winnen. De tegenslagen van de afgelopen twee jaar hebben ons sterker gemaakt. Ik hoop dat we met zoveel mogelijk punten voorsprong kampioen worden, om te laten zien dat we echt de beste zijn", liet Jaliens in een reactie weten.

Jaliens is aan zijn vijfde seizoen in Alkmaarse dienst bezig. Hiermee is de verdediger ook de langstzittende speler uit de selectie van Van Gaal. Vorig seizoen werd de verdediger als aanvoerder aangezien. Zijn taak was destijds om de losbandige selectie weer in het gareel te krijgen. "Er ging veel fout, ook buiten het veld. Jongens die niet speelden hadden het moeilijk met zichzelf en lieten dat merken op trainingen. Daarin namen ze anderen mee. Ik was op dat moment degene die moest optreden, maar daarmee werd van mij wel iets gevraagd wat ik niet gewend was. Ik stond meer bekend als een 'peoplemanager', maar ik heb het geaccepteerd en ben daar gaandeweg ook in veranderd. Er zijn harde woorden gevallen bij AZ."

'Makélélé stopt na dit seizoen'

Claude Makélélé heeft in de Spaanse krant AS bekend gemaakt dat hij het na dit seizoen voor gezien houdt in het profvoetbal. De 36-jarige middenvelder speelt momenteel voor Paris Saint-Germain en kwam in zijn carrière uit voor clubs als Real Madrid en Chelsea.

Tegenover het Spaanse medium zegt Makélélé dat hij volgend seizoen bij PSG aan de slag zal gaan als technisch directeur. "Ik stop aan het einde van dit seizoen", aldus de verdedigende middenvelder. "Ik zal bij PSG blijven om er als sportief directeur te gaan werken."

Makélélé is blij dat de club uit Parijs dit seizoen eindelijk weer eens een keer meedoet om de titel in Frankrijk. "Toen ik hier kwam, ging het slecht met de ploeg en bevond men zich voor de poorten van de Ligue 2. Ik ben blij dat ik heb kunnen helpen, maar in juni hang ik mijn schoenen aan de wilgen. Het is tijd om de jeugd de ruimte te geven."

Makélélé brak in de jaren negentig door bij FC Nantes. Na een seizoen Olympique Marseille vertrok hij naar Spanje, waar hij voor Celta de Vigo en Real Madrid zou spelen. Tussen 2003 en 2008 verdedigde de in Kinshasa geboren middenvelder de clubkleuren van Chelsea.

Amsterdam zet in op WK roeien 2013

De gemeente Amsterdam wil samen met de Koninklijke Nederlandsche Roei Bond (KNRB) het WK roeien in 2013 naar Nederland halen. De gemeente heeft dit woensdag bekend gemaakt.

Amsterdam waagde al eerder een poging voor het WK van 2011, maar greep hier uiteindelijk naast. In datzelfde jaar wist de hoofdstad overigens wel de wereldkampioenschappen roeien voor sporters jonger dan 23 jaar binnen te halen. Deze zullen op de Amsterdamse Bosbaan worden gehouden.

Jongen wint wedstrijd stinkschoenen

Een zevenjarige jongen uit de Verenigde Staten heeft een heuse overwinning geboekt. Vol trots is de jongen kampioen geworden van een niet al te frisse schoenenwedstrijd in Vermont. Zeven kinderen tussen de leeftijd van zeven en vijftien jaar moesten hun stinkschoenen tonen aan de juryleden.  Alleen de eigenaar van de schoen met de allersterkste geur mocht ervandoor met de prijzen. De gefortuneerde winnaar gaat naar huis met 2500 dollar en een gouden trofee, die natuurlijk een ereplekje in de vitrinekast verdient.

De juryleden bestonden uit zowel een chemisch expert van de NASA als een professor van Brown University. De wedstrijd is georganiseerd door een bedrijf dat voet- en schoenproducten produceert.

'VS zal banken toch nationaliseren'

De invloedrijke Amerikaanse econoom en Nobelprijswinnaar Paul Krugman heeft gisteren in een Bloomberg-interview gezegd dat de Amerikaanse overheid uiteindelijk toch de grote banken moet nationaliseren, wanneer de economische en financiële crisis heviger zal worden.

Krugman: "De Amerikaanse economie zal niet stabiliseren voor het einde van het jaar. Er is nog niets aan de horizon zichtbaar dat een economisch herstel zal inluiden." De Amerikaanse economie kromp het laatste kwartaal met 6,2 procent, de grootste krimp sinds 1982.

De econoom is totaal niet te spreken over het bankenplan van Amerikaans minister van Financiën Timonthy Geithner, om voor 1 biljoen dollar aan giftige kredieten op te kopen: "Dit zal banken niet weer gezond maken. Ook is het een slechte deal voor de Amerikaanse belastingbetaler." Wel is Krugman te spreken over het aanzetten van de geldpers door de Amerikaanse centrale bank de Fed.

Interview Paul Krugman op Bloomberg Television

Wie wil er met mijn zoon naar bed?

Je moeder die in een van Engelands grootste kranten van de daken schreeuwt dat ook jij van seks houdt? Een nachtmerrie voor velen, maar voor de 21-jarige Otto uit het Britse Abingdon is dit wellicht de enige manier om ooit aan een partner te komen.

Otto lijdt aan het syndroom van Down en heeft moeite met het vinden van een vriendinnetje. 'Belachelijk', vindt zijn 50-jarige moeder Lucy Baxter. "Veel mensen zien niet in dat Otto ondanks zijn aandoening gevoelens heeft die heel normaal zijn voor iemand van zijn leeftijd. Ik zou niets liever zien dan dat Otto een keer een meisje mee naar huis neemt om seks mee te hebben."

Om haar, geadopteerde, zoon aan de vrouw te helpen hielp Lucy Otto al met het aanmaken van een profiel op de social network-site Bebo. Ook hoopt ze middels media-aandacht een lans te breken voor de verlangens van haar zoon. "Veel mensen vinden het vreemd dat ook Otto gewoon met een meisje naar bed wil. Maar ik vind er niks geks aan. Als het hem niet lukt een partner te vinden betaal ik desnoods een ticket naar Amsterdam, zodat hij op de Wallen aan zijn trekken kan komen".

Maar voor Otto's moeder dergelijke maatregelen moet nemen hoopt Otto er zelf in te slagen een meisje aan de haak te slaan. "Ik hoop dat ze er uit ziet als Fearne Cotton" (een Britse televisiepresentatrice, red.). In het verleden was Otto naar eigen zeggen al dicht bij een avontuur met een jongedame. "Jackie, ze was erg mooi, van haar heb ik vier kussen gekregen. En met Sarah heb ik zelfs getongd."


Wie wil er met mijn zoon naar bed?  (foto: DAG)

Netanyahu zal 'vredespartner' zijn

De nieuwe Israëlische regering zal een 'vredespartner' voor de Palestijnen zijn. Dat zei beoogd premier en Likud-leider Benjamin Netanyahu woensdag. Hij beloofde dat zijn coalitiekabinet zich zal inzetten voor vrede, veiligheid en een snelle ontwikkeling van de Palestijnse economie.

Tot dusver uitte Netanyahu zich zeer negatief over het vredesproces met de Palestijnse Autoriteit. Voor de verkiezingen verklaarde hij het huidige vredesoverleg met de Palestijnse leider Mahmoud Abbas dan ook niet te willen voortzetten. Hij zei eerst de Palestijnse economie te willen verbeteren en pas daarna weer verder te willen praten.

Hij heeft zijn standpunten onder internationale druk en uit binnenlandse overwegingen moeten wijzigen. Europa en de VS willen niet dat het vredesoverleg wordt gestaakt. Verder sloot Netanyahu deze week een coalitieakkoord met de centrumlinkse Arbeidspartij van Ehud Barak. Ook die partij wil dat de onderhandelingen doorgaan.

Netanyahu zal 'vredespartner' zijn.  (foto: ANP)

Punch-Out!! ondersteunt Wii Fit Balance-board

Een paar dagen geleden hadden we al het één en ander te melden over de aankomende remake van de NES-klassieker Punch-Out!! Deze game zal in mei op de Wii verschijnen en zal te spelen zijn met de Wii Remote en de Nunchuck, maar ook met een 'NES Controller' door de Wii Remote op zijn kant te leggen.

Vandaag is echter bekend geworden dat er een derde manier van spelen bij zal komen: het Wii Fit Balance-board. Door het gebruik van het Wii Fit Balance-board, ben je in staat om aanvallen te ontwijken door je gewicht te verschuiven.

Mobiel bellen goedkoper geworden in EU

Mobiel bellen is vorig jaar in de Europese Unie goedkoper geworden. De kosten daalden van gemiddeld 21,48 euro tot 19,49 euro per maand. Europees Commissaris Viviane Reding (Telecommunicatie) heeft dat woensdag bekendgemaakt.

Volgens haar zijn de lagere kosten het gevolg van EU-beleid, zoals het bevorderen van de concurrentie in de telecomsector. Europa gaat volgens Reding aan kop wat betreft het aantal abonnees op mobiele telefoondiensten met 119 procent (sommige mensen hebben meer danéén mobiele telefoon). In de VS heeft 87 procent een abonnement en in Japan 84 procent.

De telecomsector in de EU bleef vorig jaar ondanks de economische crisis groeien, aldus Reding. De inkomsten ervan worden geraamd op 300 miljard euro in 2008, 1,3 procent meer dan in 2007.

Driekwart van de Europese consumenten beschikt volgens Reding over een snelle internetverbinding. Als het gaat om breedbandinternet gaat Nederland met Denemarken aan kop: ruim 35 procent van de bevolking heeft in deze twee landen een aansluiting.

Nu kan er dus ook meer onbewust asociaal gebeld worden in de trein.  (foto: ANP)

FOK!frontpage Vacatures

Enthousiasme! Dat is het belangrijkste woord van FOK! en haar crew. Door de enorme dosis enthousiasme van de bijna 250 crewleden die FOK! bezit, zijn we in staat om één van de belangrijkste websites van Nederland te zijn. Maar om nog groter te worden hebben we ook jouw hulp nodig. Wil jij samen met de crew leuk en actueel nieuws neerzetten op de Frontpage? Bekijk dan hieronder de vacatures.

Ochtendposters:
Om de ochtenden goed te kunnen voorzien van nieuws zijn we op zoek naar nieuwsposters die over het algemeen in de vroege ochtend actief zijn op FOK! Het gaat dan om de tijden van 06:00 tot ongeveer 09:00. Ben jij enthousiast, gemotiveerd, en kan je tegen feedback? Dan is dit je kans om deel uit te maken van de crew bij FOK!

Nachtposters:
De Frontpage leeft 24 uur per dag, dus is het ook belangrijk om in de nacht nieuws te kunnen plaatsen. Bijvoorbeeld nieuws uit het buitenland. Ook voor deze functie zijn we op zoek naar enthousiastelingen die in de nachtelijke uren de tracker kunnen voorzien van de laatste nieuwtjes. Ben je een echt nachtmens, staat slapen niet in jouw woordenboek, of woon je aan de andere kant van de wereld en wil je jezelf inzetten voor de website waar jij altijd op kijkt? Word dan nu nieuwsposter!

Weekendposters:
Jawel, ook in de weekenden willen we dat de tracker bomvol leuke nieuwtjes staat. Omdat er in het weekend over het algemeen minder gebeurt in de wereld dan op een werkdag, willen we alle soorten nieuws. We zijn op zoek naar nieuwsposters die doordeweeks geen tijd hebben, maar zeeën van tijd in het weekend. Ben jij iemand die in het weekend lekker achter je PC/laptop zit en eigenlijk ook wel actief bezig wil zijn? Solliciteer dan naar de functie weekendposter op de Frontpage! Maak je weekend compleet door je eigen herschreven berichten te plaatsen.


Alle bovenstaande vacatures zijn op vrijwillige basis. We bieden je een plaats binnen de leukste crew van heel Nederland. Je bent samen met ons verantwoordelijk voor de nieuwsvoorziening op de Frontpage en je berichten worden gelezen door een miljoenenpubliek! Wil je meewerken aan een nog beter FOK!? Stuur dan nu je sollicitatiemail naar: frontpage@fok.nl

Vermeld in je sollicitatie duidelijk je username, voor welke vacature je solliciteert en vertel in het kort wat over jezelf.

We zien je sollicitatie graag tegemoet!

Ook Brussel wil Fitna niet

De film Fitna van Geert Wilders mag ook niet vertoond worden in de Brusselse gebouwen van het Europees Parlement, aldus een woordvoerder van parlementsvoorzitter Hans-Gert Pöttering vandaag.

Aanleiding was een verzoek van een Europarlementariër van de Italiaanse partij Lega Nord, Mario Borghezio. Hij wilde de film 2 april tonen bij een persconferentie over de vrijheid van meningsuiting.

Het parlement had al de vertoning in de Straatsburgse vestiging verboden om veiligheidsredenen, toen PVV-leider Geert Wilders in december in Straatsburg was. "Wat geldt voor Straatsburg, geldt uiteraard ook voor Brussel”, aldus de woordvoerder.

Borghezio had in 2005 al eens nul op het rekest gekregen toen die de film Submission van de vermoorde regisseur Theo van Gogh wilde vertonen in het Europees Parlement, om aandacht te vragen voor de rechten van islamitische vrouwen. Het parlement beriep zich toen op het ontbreken van toestemming van de producent.

Ook Brussel wil Fitna niet  (foto: DAG)

Je WWW bijwerken op de plee

Dat de wc allang niet meer gebruikt wordt om alleen je behoefte te doen is wel bekend. Sommigen bellen of sms'en, anderen lezen een krantje of een tijdschrift. Tegenwoordig wordt de mobiele telefoon ook gebruikt om te Hyven of actief te zijn op andere sociale netwerken zoals Facebook en LinkedIn. Hierin neemt de Nederlandse man een voorsprong, circa vier procent is op het toilet actief.

Vodafone heeft een onderzoek gehouden onder ruim elfhonderd Nederlanders in de leeftijd van zestien tot negenendertig jaar. Hieruit blijkt dat het gebruik van de mobiele telefoon toeneemt als het gaat om activiteiten te ontplooien met betrekking tot de genoemde sociale netwerken. Bijna een kwart van de Nederlanders gaf aan de mobiele telefoon hier al voor te gebruiken, één derde hiervan zegt dit in de toekomst vaker te gaan doen. 

De favoriete tijden en/of plaatsen om actief te zijn, zijn in het openbaar vervoer, fietsend of lopend (dertien procent), in bed (tien procent) en de auto (vijf procent). Zeventig procent van de ondervraagden verstuurt berichtjes en updates, achtentachtig procent leest ze. Ruim één derde werkt zijn status bij en circa een kwart bekijkt de profielen van relaties. 

Van de ondervraagden bezoekt ongeveer de helft dagelijks wel de sociale netwerksites. Een kwart van hen kan het niet laten om meerdere keren per dag te kijken. Van de sociale netwerken is Hyves ronduit het meest populair, vierentachtig procent bezoekt deze site. Facebook staat op de tweede plaats met twintig procent. Twitter moet het doen met nog geen vier procent. 

Ook is duidelijk geworden dat de mannelijke bezoekers vooral zakelijk bezig zijn op sociale netwerken, vrouwen daarentegen meer voor het plezier. Op LinkedIn bijvoorbeeld is haast vijfentwintig procent van de mannen actief tegenover slechts tien procent van de vrouwelijke ondervraagden. 

Met dank aan riesjdabietsj en SenArt voor de submit.

Vrolijke kleurtjes en depri Ryu in Ninja Gaiden Sigma 2 screens

Dat Ryu Hayabusa een flinke vent is wisten we al. Sinds z'n heropleving op de Xbox zijn er 2 remakes en een vervolg van Ninja Gaiden gemaakt. Ook dat vervolg krijgt een remake in de vorm van Ninja Gaiden Sigma 2 voor de PlayStation 3. De belangrijkste toevoeging van deze remake is wel de co-op gameplay, waardoor je met z'n tweeën op demonen in kan gaan hakken. Geef toe, in je eentje is dat stukken saaier dan wanneer je het samen met een bloedmooie babe doet.


Japanse export verder ingestort

De Japanse export is in februari opnieuw in een recordtempo gedaald door de wereldwijd sterk afzwakkende vraag naar Japanse auto’s en elektronica. De uitvoer van ’s werelds op een na grootste economie kelderde met 49,4 procent in vergelijking met een jaar eerder. Dat maakte het Japanse ministerie van Financiën woensdag bekend.

Het is de scherpste exportdaling sinds met de metingen werd begonnen in 1980. In januari zakte de Japanse uitvoer al met 45,7 procent. De export naar de Verenigde Staten kelderde in februari met bijna 60 procent en de uitvoer naar Europa ging met bijna 55 procent terug. De export naar China zakte met 40 procent.

De Japanse economie kromp met 12,1 procent in het vierde kwartaal, vooral vanwege de scherp afzwakkende export. Dat is de scherpste teruggang in 35 jaar. Analisten vrezen dat zolang de buitenlandse vraag naar Japanse goederen niet aantrekt, de economie niet zal herstellen.


Japanse export stort in  (foto: DAG)

Empire: Total War blijft boven WoW in Amerika

Empire: Total War van Creative Assembly heeft zijn nummer 1 positie in de wekelijkse Amerikaanse verkooplijst weten vast te houden. Daarmee blijft de game dus boven World of Warcraft staan, welke gewoon nog drie plekken in de top-10 vasthoudt. Een andere strategy game doet het ook goed: Warhammer 40,000: Dawn of War II is terug te vinden op de vierde plek.


De complete top 10 voor de pc:

* 1. Empire: Total War
* 2. World of Warcraft: Wrath of the Lich King
* 3. The Sims 2 Double Deluxe
* 4. Warhammer 40,000: Dawn of War II
* 5. World of Warcraft Battle Chest
* 6. World of Warcraft
* 7. The Sims 2: Apartment Life
* 8. Spore
* 9. Mystery Case Files: Return to Ravenhearst
* 10. Command & Conquer: Red Alert 3

Gebruik taser wekt weerstand

Arrestatieteams van de politie en marechaussee krijgen vanaf 1 mei de beschikking over het omstreden stroomstootwapen 'de taser'. Er bestaat echter volop twijfel over de noodzaak van dat wapen. Ook de Nederlandse Politiebond twijfelt aan de noodzaak het stroomstootwapen in te voeren.

 

Een verdachte die een bedreiging vormt kan met 50.000 volt uit de taser worden geveld. De tasers worden een jaar lang uitgeprobeerd door zeven arrestatieteams voordat tot invoering wordt besloten. Vooral de korpschefs zijn sterk voorstander van dit stroomstootwapen. Het is niet de bedoeling dat de 'gewone' politie het wapen krijgt.

Tot nu toe zijn de arrestatieteams uitgerust met een vuurwapen, een hond en een wapen dat een klein zakje met kogeltjes afvuurt, de zogenoemde 'beanbag', deze kan alleen bij lange afstanden worden ingezet. De taser zou volgens de politietop een zeer goede aanvulling zijn om onnodige dodelijke slachtoffers te voorkomen.

Ruud Bosgraaf van Amnesty International heeft echter een andere mening over het invoeren van de taser: "De drempel om het te gebruiken ligt een stuk lager, waar arrestatieteams nu verbaal en fysiek een dreigende situatie oplossen, grijpen ze straks mogelijk naar het stroomstootwapen".

Politiesocioloog en wapendeskundige Jaap Timmer denkt daar anders over: "Arrestatieteams zullen altijd naar het minst zware middel zoeken" en gaf ook nog een leuke vergelijking, "Als twee of drie at'ers bovenop je springen, moet je echt langs de tandarts. Terwijl de taser geen blijvende schade oplevert. Ieder mens zou voor het laatste kiezen".

Ooijer definitief naar PSV

André Ooijer speelt volgend seizoen weer in het tenue van PSV. Dit heeft de verdediger vanuit het trainingskamp van het Nederlands elftal in Katwijk laten weten.

"In mei gaan we het definitief maken," aldus Ooijer, die in de periode tussen 1998 en 2006 ook al voor de Eindhovenaren speelde, tegenover PSV TV. "Ik heb drie mooie jaren in het buitenland gehad, maar ben blij om terug te keren."

Toch wilde Ooijer er verder nog niet op in gaan, aangezien dit seizoen eerst afgerond moet worden. "We hebben afgesproken ons op het heden te concentreren. Ik richt me op het Nederlands elftal en Blackburn en PSV zich op de competitie."

Drukfout in Belgische loterijbiljetten

Door een drukfout in de Bingobiljetten van de Belgische Nationale Loterij is bijna twee miljoen euro aan prijzengeld niet uitgekeerd. Veel spelers die in werkelijkheid drie euro hadden gewonnen dachten dat ze geen prijs gewonnen hadden.

Volgens de Franstalige krant La Dernière Heure, die dit bericht vandaag meldde, besloot de loterij de foute biljetten ook na het ontdekken van de fout te verkopen. Deze actie gaat tegen het advies van juristen in.

Loterijmiljoenen ten onrechte niet uitgekeerd

Loterijmiljoenen ten onrechte niet uitgekeerd

Armstrong: "Giro d'Italia is haalbaar"

Lance Armstrong is van mening dat hij begin mei gewoon aan de start van de Giro d'Italia kan verschijnen. De Amerikaan deed deze uitspraak enkele dagen na zijn valpartij in de Spaanse etappekoers Castilla y Léon.

"De mensen twijfelen over mijn deelname in de Giro, die al over vijf weken begint. Ik denk echter dat de Giro haalbaar is," liet Armstrong in een reactie weten. "Ook als ik niet goed voorbereid aan de start van de Giro kom, dan kan ik deze race zien als voorbereiding op andere wedstrijden. Ik kijk nog steeds ontzettend uit naar de Ronde van Italië."

The Boss kwam afgelopen maandag, tijdens de Spaanse rittenkoers Castilla y Léon, ten val. Hierbij brak de renner van Astana zijn sleutelbeen. Nader onderzoek in het ziekenhuis wees uit dat er verschillende stukjes bot zijn afgebroken.

Armstrong zal nu een operatieve ingreep ondergaan, waarbij een plaatje wordt ingebracht om het gebroken sleutelbeen te stabiliseren. Hierdoor kan de Texaan een aantal weken niet in actie komen en zal dus ook geen wedstrijden rijden.

FOK!kers: AZ wordt voetbalkampioen

Met nog 18 punten te verdelen wordt het toch nog spannend voor AZ en FC Twente. Bij drie keer verlies voor AZ en 3 keer winst voor FC Twente worden de kaarten alsnog geschud. Toch denkt 70 procent van de FOK!kers dat AZ kampioen wordt.

12 procent dicht Ajax nog wel een kansje toe. Elf procent denkt dat FC Twente kampioen wordt. En 6,4 procent van de FOK!kers weet het zeker. Heerenveen wordt landskampioen. Op papier maken alle vier clubs kans op de titel. Maar AZ staat wel erg riant bovenaan met 70 punten. Twente komt op 61, Ajax op 58. Heerenveen (54 punten) moet als ze kampioen willen worden alle wedstrijden winnen. De drie andere clubs moeten dan alles verliezen of minstens een paar keer gelijkspelen. User Vader_aardvarken is alvast aan het feestvieren: "Heerenveen gaat gewoon dik winnen, kneus! Watch maar af."

Stemmen kan hier. Meer sport? Dat lees je hier!

'Wouters keert terug bij FC Utrecht'

Jan Wouters wordt volgend seizoen zo goed als zeker assistent-trainer bij FC Utrecht. Als het afsluitende gesprek naar wens verloopt, zal hij volgend seizoen aan de zijde van hoofdtrainer Ton du Chatinier staan.

Wouters werd al vanaf het begin getipt als belangrijkste kandidaat voor de functie, ondanks het feit dat FC Utrecht ook met Luc Nijholt sprak.

Het is voor Wouters overigens niet de eerste keer dat hij als assistent-trainer bij FC Utrecht werkt. In het seizoen 1996/1997 stond hij Ronald Spelbos bij de club uit de Domstad bij.

Marcellis wil graag bij PSV blijven

Ondanks de berichten dat de onderhandelingen over een verbeterd contract niet soepel verlopen, gaat verdediger Dirk Marcellis er voorlopig nog gewoon vanuit dat hij bij PSV blijft. De verdediger praat momenteel met zijn werkgever over een opwaardering van zijn verbintenis.

"Ik wil graag bij PSV blijven en de club wil me graag behouden", zei Marcellis dinsdag na afloop van de training van het Nederlands elftal tegen de aanwezige media. "We hebben allebei de intentie uitgesproken om bij elkaar te blijven."

Marcellis zou volgens berichten die vorige week doorsijpelden niet gelukkig zijn met het aanbod van PSV. "We hebben een aantal weken geleden een gesprek met PSV gehad. Het eerste gesprek ging stroef, maar het is niet zo dat de onderhandelingen over zijn. Over twee weken praten we verder en ik zie geen problemen in die onderhandelingen."

De berichten dat Everton hem zou volgen, doen hem niets. "Dat heb ik ook gehoord. Ik weet niet wat er waar van is, maar ik kan er totaal niets mee", aldus Marcellis.

Goorste keuken ter wereld

De keuken van de Rose and Crown pub in Thaxted (Essex) is genomineerd voor de goorste keuken ter wereld. Inspecteurs van de voedsel- en warenautoriteit botsten eind vorig jaar bij een verrassingsbezoek op de pub. Tweehonderd producten verkeerden in een beschimmelde staat.

Schimmels kleurden boter, bonen en andere producten groen en grijs. Duidelijk was dat voor veel ingrediënten de uiterste houdbaarheidsdatum al lang overschreden was. Het aanrecht en de keukenapparatuur waren al maanden niet meer schoongemaakt. Er was geen warm water beschikbaar in de keuken, iets wat de hygiëne niet ten goede komt.

De deuren van de pub zijn onmiddellijk gesloten voor de klant. De eigenaar, Nicholas Marchetto, heeft 23 hygiëneregels overtreden waar hij een boete van 1.000 pond (1.085,17 euro), en daarnaast hetzelfde bedrag aan proceskosten voor moet betalen. Foto's zijn op eigen risico hier te bekijken.

Agritubel stopt sponsoring wielerploeg

Agritubel stopt na dit wielerseizoen met de sponsoring van de gelijknamige wielerploeg. De hoofdsponsor was zes jaar aan de wielersport verbonden.

De wielerploeg had de laatste jaren een ProContinentale status en werd toegelaten tot de Tour de France. De grootste successen van Agritubel boekten men op het Franse kampioenschap (winst voor Nicolas Vogondy) en in La Grande Boucle (gele trui voor Romain Feillu).

Gerrard wil nooit meer weg bij Liverpool

De liefde tussen Liverpool en middenvelder Steven Gerrard lijkt voor eeuwig te zijn. De 28-jarige Gerrard wil deze liefde dan ook zo snel mogelijk vertaald zien in een contract dat hem voor de rest van zijn loopbaan aan de Engelse club bindt.

De huidige verbintenis van Gerrard loopt medio 2011 af, maar de middenvelder wil zo snel mogelijk met de clubleiding om de tafel om te praten over een nieuwe overeenkomst. "Als de mogelijkheid me geboden wordt om hier langer te blijven, dan grijp ik die met beide handen aan. Nog nooit heb me 'happier' gevoeld dan nu", betuigt Gerrard zijn liefde voor de club in The Sun.

"Ik heb vaak geklaagd dat we niet konden aanpikken in de titelrace, maar daar is nu geen sprake van. We kunnen elke club verslaan. Ik speel in een topteam en we hebben een manager van wereldklasse", voegt de middenvelder hieraan toe.

Liverpool heeft in de Premier League nog maar vier verliespunten meer dan koploper Manchester United en strijdt bovendien op 8 en 14 april met Chelsea om een plek in de halve finale van de Champions League.

Groenendijk toch niet naar NEC

Alfons Groenendijk wordt volgend seizoen niet de nieuwe trainer van NEC. Dit heeft de Nijmeegse formatie dinsdag bekend gemaakt. De oefenmeester, die momenteel bij Willem II werkzaam is, zou liever in Tilburg blijven.

Aanstaande woensdag zouden NEC en Groenendijk de laatste puntjes op de 'i' zetten. Karel Jansen, zaakwaarnemer van de trainer, liet dinsdag echter weten dat het hele feest niet doorgaat. Voor de directie van de Nijmegenaren kwam dit bericht als donderslag bij heldere hemel.

Volgens Carlos Aalbers, directeur van NEC, zou Groenendijk vrijdag al akkoord zijn gegaan. "Wij zijn erg teleurgesteld dat hij de gemaakte afspraken niet nakomt," liet hij, samen met algemeen directeur Jacco Swart, in een reactie weten. "Al voor het weekend wilden we het contract met hem afronden, maar hebben dat op zijn verzoek over de wedstrijd NEC-Willem II heengetild. Als dit dan uiteindelijk gebeurt, voel je je daar op z'n zachtst gezegd niet prettig bij."

FC Zwolle en Everse in de wachtkamer

Over drie weken doet de arbitragecommissie van de Nederlandse voetbalbond (KNVB) uitspraak in het conflict tussen FC Zwolle en voormalig trainer Jan Everse. De zaak kwam gisteravond in Zeist aan bod.

Drie weken geleden werd Everse door de clubleiding van FC Zwolle op non-actief gezet. De commissie kon gisteravond al voorzichtig concluderen dat de communicatie tussen beide partijen hier en daar tekort schoot. De oefenmeester heeft nooit een waarschuwing ontvangen en verschillende incidenten rondom de beste man waren nooit schriftelijk vastgelegd.

Met die incidenten refereerde de commissie naar de dag dat Everse met voetbalschoenen over het tapijt liep. Ook zou hij zijn auto een keer foutief geparkeerd hebben. Tijdens het beruchte bitterballen-incident zou de trainer zelfs fysiek contact met een medewerker van de Zwollenaren hebben gehad.

Mocht het contract van Everse inderdaad worden ontbonden, dan eist hij een vergoeding van 250.000 euro. FC Zwolle houdt zich echter vast aan het bedrag wat in het contract is opgenomen. Die bedraagt 75.000 euro, wat fors minder is dan het geëiste bedrag van de trainer.

De directie van FC Zwolle is echter niet van plan om te betalen, want Everse zou zelf verantwoordelijk zijn voor de breuk. Één ding is in elk geval zeker. Een comeback van de Rotterdamse trainer bij de ploeg uit de Jupiler League is niet aan de orde.

Een verslag van de arbitragezaak is op de supporterssite van FC Zwolle na te lezen.

Morning-afterpil bestellen per sms

In Oxfordshire kunnen meisjes vanaf 11-jarige leeftijd de morning-afterpil bestellen per sms. Deze dienst wordt vanaf juli aangeboden aan leerlingen van vier scholen in Oxford en twee in Banbury. Deze plaatsen zijn na onderzoek aangemerkt als 'hotspots' op het gebied van tienerzwangerschappen.

De dienst wordt geïntroduceerd door de Oxfordshire County Council en de Oxfordshire Primary Care Trust. Zij stellen dat deze dienst een extra steun is voor jongeren die niet naar een dokter of apotheker willen gaan. De berichten gaan naar een verpleegster die de pil mag verstrekken.

Als een meisje in de leeftijd van 11 tot 13 jaar gebruik maakt van de dienst, zal de kinderbescherming in actie komen. Hilary Panack van Straight Talking, een organisatie die zich inzet voor zwangere tieners, is blij met het initiatief. Desondanks blijft ze hameren op het belang van goede seksuele voorlichting. Ze vindt het een goede zaak dat tieners op deze wijze behoed kunnen worden voor het ondergaan van een abortus.

Religieuze groeperingen uitten hun bezorgdheid over het plan. Uit internationaal onderzoek is echter gebleken dat het beschikbaar maken van de morning-afterpil geen effect heeft op de hoeveelheid ongewenste zwangerschappen en abortussen, stelt Norman Wells, directeur van de Family Education Trust.

Strijd voor de pauselijke inquisitie in Hellion

Poolse ontwikkelaar Flying Fish Studios heeft aangekondigd bezig te zijn met de ontwikkeling van Hellion: Mystery of the Inquisition, een FPS waarin je zult strijden met de demonische legers van de hel. Het doel van de game was om spelers mee te nemen naar een wereld van historische fictie die laat zien hoe bruut de middeleeuwen waren, aldus Simon Grabowski, CEO van Flying Fish Works. Spelers zullen ooggetuige worden van de politiek van deze tijd, met al het geweld en verraad dat daarbij kwam kijken.

"Our vision is to create a historical fiction game that will put the player in the center of the medieval world, full of its cruelty, intransigence and diversified beliefs. In this ruthless reality, the player will become an eyewitness of great political machinations, unseen brutality and betrayal. He will pave his way to the truth just to find that it is more horrible and dreadful than anyone could imagine."


Hellion neemt ons mee naar de 13e eeuw, naar de tijd van de oprichting van de Pauselijke Inquisitie. Als soldaat van deze rechtbank is het je taak om ketters te bestrijden, exorcismes uitvoeren en demonen bevechten. Je zult tot de ontdekking komen dat de apocalypse nabij is en je zult met al je krachten moeten strijden om dit te voorkomen en het mysterie achter de inquisitie te achterhalen.

Geweld tegen agent keihard aangepakt

De politie gaat van plegers van geweld of agressie tegen agenten schadevergoeding eisen voor het aantal uren dat de belaagde medewerkers hebben moeten verzuimen. Zo worden daders niet alleen strafrechtelijk, maar ook financieel aangepakt. De politiekorpsen werken aan een gezamenlijk beleid om op dergelijke geweldplegers zowel materiële als immateriële schade te verhalen.

Dit zegt de woordvoerder Jelle Egas van de Raad van Hoofdcommissarissen. Het is al langere tijd gebruik van plegers van geweld tegen agenten een schadevergoeding te eisen voor door hun toedoen opgelopen lichamelijk letsel. Sinds vorig jaar claimt onder meer de regiopolitie Amsterdam-Amstelland via de rechter van hen ook smartegeld voor het psychisch leed van agenten.

Het Amsterdamse korps diende in 2008 bij de rechtbank 396 claims in voor smartegeld. De vorderingen varieerden van 50 tot 1.500 euro. In totaal werd ruim 34 duizend euro geëist. Het is niet bekend hoeveel de rechter inmiddels heeft toegewezen. Veel zaken lopen nog.
Psychisch leed

André Avezaat van de afdeling Integrale Personeel Service vindt het aantal vorderingen hoog. 'Het betekent dat gemiddeld meer dan één agent per dag nadrukkelijk persoonlijk ernstig verbaal dan wel fysiek wordt belaagd.' Hij vermoedt dat het aantal gevallen waarbij het mogelijk is om schadevergoeding voor psychisch leed te vragen, nog veel hoger ligt.

'De agenten bepalen zelf of er wordt geclaimd. De een legt daarvoor de lat hoger dan de ander. Maar ik denk dat steeds meer collega's een schadevergoeding voor psychisch leed zullen eisen.' Het Amsterdamse korps heeft ongeveer drieduizend geüniformeerde agenten op straat.

De aanpak van het korps vloeit mede voort uit een actieprogramma dat minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken twee jaar geleden presenteerde na een reeks incidenten tegen ambulancepersoneel. Een kwart van de werknemers met een publieke taak, zoals brandweerlieden, politieagenten of treinconducteurs, wordt geconfronteerd met fysiek geweld, en bijna tweederde met een agressieve benadering. Volgens het actieprogramma eist het Openbaar Ministerie voor de rechtbank een twee keer zo hoge straf tegen mensen die geweld hebben gebruikt tegen hulpverleners.

De cijfers van de Amsterdamse politie laten vooral de trend zien. Ook andere politiekorpsen steunen het personeel bij eisen voor smartegeld. Volgens de Raad van Hoofdcommissarissen en het ministerie van Binnenlandse Zaken is er echter geen landelijk overzicht van dit soort claims.

Geweld tegen agent keihard aangepakt  (foto: DAG)

Bloemen voor doodgestoken overblijfwacht

Op het schoolplein in Amsterdam-Zuid waar gisteren een 69-jarige overblijfwacht werd doodgestoken, hebben meerdere ouders en kinderen vanochtend voor het begin van de lessen bloemen neergelegd.

In totaal markeerden circa tien boeketten de plaats waar de man kwam te overlijden, op het gezamenlijke schoolplein van de Montessorischool en de Willemsparkschool. Aan een van de boeketten zat een kaartje: "Beste Leo, Rust zacht. We zullen je missen."

Bloemen voor doodgestoken overblijfwacht  (foto: ANP)

Anjema zeker maand buitenspel

Laurens Jan Anjema is nog minimaal een maand uitgeschakeld. De 26-jarige squasher raakte vorige week in de Nederlandse competitie geblesseerd aan zijn enkel nadat hij op de voet terecht kwam van zijn Engelse tegenstander Daryl Selby.

De viervoudig Nederlands kampioen scheurde daarbij zijn enkelbanden in. Nader onderzoek in het ziekenhuis heeft uitgewezen dat de mondiale nummer zeventien nog vier tot zes weken nodig heeft om te herstellen. Hierdoor kan de Hagenaar volgende week niet meedoen aan de beslissende competitiewedstrijd van zijn team HSRC De Diepput tegen Didacticum Victoria Rotterdam.

Als zijn team zich kwalificeert voor de afsluitende play-offs op zaterdag 25 april, dan is Anjema ook niet van de partij. Eerder zegde Anjema al af voor de Canary Wharf Classic 2009 in Londen, die maandag is begonnen.

Of de linkshandige squasher op tijd hersteld is voor het Europese Kampioenschap voor landenteams is op dit moment nog onzeker. Het EK begint op dinsdag 28 april in het Zweedse Malmö. Indien fit, dan is Anjema kopman van de Nederlandse ploeg. Ook Dylan Bennett, Piedro Schweertman en Sebastiaan Weenink werden door bondscoach Lucas Buit al geselecteerd. Later deze week wordt de vijfde man bekend gemaakt. Hiervoor zijn Rene Mijs, Bart Ravelli en Bastiaan Meulenbelt in de race.

Cricketteam wint vierde oefenwedstrijd

Het Nederlands cricketteam heeft ook zijn vierde oefenwedstrijd in Zuid-Afrika winnend afgesloten. Waar een dag eerder Glamorgan werd verslagen was het Nederlandse elftal gisteren te sterk voor het Zuid-Afrikaanse Western Province CC.

Net als tegen Glamorgan ging het Nederlands elftal eerst fielden waarbij Western Province CC tot een totaal van 188 a.o. na 39.5 overs kwam. Beste bowlers waren Mohammed Kashif met 4-34-6.5 en Edgar Schiferli met 3-41-8. Het totaal werd voor het verlies van 4 wickets gepasseerd na 35 overs met Thom de Groot (66 en Bas Zuiderent (47) als topscorers.

Nederland moet bij de eerste vier eindigen in het WK-kwalificatietoernooi in april om zich te plaatsen voor het WK in 2011.

Drakensang: The Dark Eye vanaf vrijdag verkrijgbaar

Eidos heeft bekend gemaakt dat de RPG Drakensang: The Dark Eye van ontwikkelaar Radon Labs vanaf vrijdag in de winkels zal liggen in Engeland. De game werd eerder in Duitsland al uitgegeven door dtp Entertainment. Hoewel er in de aankondiging niet wordt verwezen naar de rest van Europa is het niet ondenkbaar dat Eidos de game ook binnenkort in de Nederlandse winkels zal leggen. Hoe dan ook is het voor ons nog even wachten op een officiële aankondiging of de game importeren uit Engeland of Duitsland.

In Drakensang krijg je een brief van een oude vriend die vraagt of je langs kan komen. Dit leidt ertoe dat je plots een aantal bizarre rituele moorden moet oplossen, maar zelfs het oplossen van deze moorden geeft geen bevredigend antwoord. Je zult dieper verzeild raken in een grote samenzwering die jij en de wereld Aventuria alleen zullen overleven als je een groep van betrouwbare medestrijders samenstelt.

Tales of Vesperia vanaf juni naar Europa

We hebben er even op moeten wachten, maar Namco Bandai heeft bekend gemaakt dat Tales of Vesperia ook in Europa uitgebracht zal gaan worden. De J-RPG zal exlusief op de Xbox 360 verkrijgbaar zijn vanaf juni. Tales of Vesperia neemt ons mee naar de wereld Terca Lumireis, een wereld die in chaos verkeert. Tien jaar vrede hebben tot een overeenkomst geleid tussen het keizerrijk en de guilds. Met behulp van een eeuwenoude technologie genaamd blastia zorgt het keizerrijk al jaren voor vrede en veiligheid voor haar burgers, maar die zijn wel klaar met de grote invloed van hun leiders. Spelers kruipen in de huid van voormalig ridder Yuri Lowell. Als Yuri ontdek je de complexe relatie tussen de regering, blastia en de bevolking en ga je de wereld buiten de veiligheid van de steden verkennen.

DVD: Quantum of Solace

Een Aston Martin wordt achterna gezeten door een hongerige troep Alfa Romeo’s. Uit het portier van de Romeo’s hangen in het pak gehesen mannen met een zwaar machinegeweer uit het raam. De Aston Martin wordt hevig onder vuur genomen en probeert zijn achtervolgers te ontlopen. Wat de FOK! is er allemaal aan de hand? Langzaam wordt het gezicht van de bestuurder van de Aston zichtbaar. Een man van in de veertig met blonde haren en felblauwe ogen. Welkom in de avontuurlijke wereld van Bond. We zijn allen uitgenodigd bij de 22ste missie van de Britse geheim agent James Bond: Quantum of Solace.


Ontwikkeling Resident Evil 6 kan wel acht jaar kosten

Resident Evil 5 is nog niet heel lang uit, maar is toch een redelijk verkoopsucces te noemen. Zo leidt de game de Engelse lijst voor de tweede week op rij en doet hij het ook nog steeds goed in Japan. Een vervolg is nog niet aangekondigd en staat volgens producer Masachika Kawata ook nog niet in de planning. Mocht er een Resident Evil 6 komen, dan zou de ontwikkeling wel eens acht jaar kunnen gaan duren, al hoopt Kawata dat het niet langer dan vier jaar gaat duren. Fans die klaar zijn met deel 5 moeten dus nog even geduld hebben.


Geen vervolg voor 2013

Ramos wil Guti kwijt

Juande Ramos is de nieuwe trainer van Real Madrid sinds het ontslag van Bern Schuster. De Spaanse trainer wil graag Guti Hernandéz verkopen. De middenvelder zou zich als stoorzender op trainingen gedragen.

Enkele keren zou Guti de confrontatie hebben gezocht met de oefenmeester, waardoor de trainer hem zat is. Het incident zou afgelopen vrijdag hebben plaatsgevonden. De middenvelder kan hierdoor niet meer rekenen op speelminuten. Ramos had hem ook niet opgenomen in de selectie voor het duel met Almeria. Technische redenen zou de reden zijn voor de afwezigheid van de ervaren speler maar nu blijkt dat er andere redenen zijn.

Illegale afslankmiddelen vaak gevaarlijk

Onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), heeft uitgewezen dat Illegale afslankmiddelen de laatste jaren steeds gevaarlijker zijn geworden. Het RIVM onderzocht de gegevens van 256 middelen die in de periode 2002-2007 door verschillende inspectiediensten werden ingezonden.

In de zogenaamde natuurlijke afslankmiddelen die het RIVM tegenkomt zitten vaak werkzame stoffen van geneesmiddelen en vervuilde voedingssupplementen die voor gebruikers ervan levensgevaarlijk kunnen zijn. Het kan leiden tot hart-en vaatproblemen, psychoses en zelfs tot de dood. Het komt regelmatig voor dat de stoffen en bijwerkingen doelbewust niet op het etiket vermeld staan. De consument denkt een natuurlijk afslankmiddel aan te schaffen, maar in werkelijkheid wordt men onderworpen aan riskante geneesmiddelen.

De legale versie kan door artsen worden voorgeschreven, de illegale 'natuurlijke' afslankers zijn makkelijk op internet te verkrijgen. Het RIVM is van mening dat op het etiket van deze middelen duidelijk moet staan waar het product gemaakt is en wat de werkzame stoffen en bijwerkingen zijn.

Holla: "Groningen belangrijker dan Nederland B"

Danny Holla, middenvelder van FC Groningen, liet aan Johan Neeskens weten niet mee te doen aan het oefeninterland met Nederland B. De jonge middenvelder is van mening dat FC Groningen op dit moment belangrijker is voor hem.

"De laatste weken voelde ik me wat vermoeid raken", liet Holla weten tegenover het Dagblad van het Noorden. "Ik had wat lichte klachtjes. Mijn kuit liep wat sneller vol en ik hang ook al anderhalve week tegen een griepje aan."

"Van de club krijgen we vier dagen rust. Als ik had meegedaan met Nederland B had ik die rust niet gekregen en ik ben bang dat me dat aan het einde van het seizoen wel eens had kunnen opbreken. En uiteindelijk gaat Groningen dan toch voor."

Volgens Holla wist Neeskens begrip te tonen voor de situatie waar Holla momenteel in verkeerd: "Hij zei dat hij mij begreep. 'Hopelijk tot een volgende keer', zei hij."

Microsoft komt met 360-bundel voor de hele familie

Om de Xbox 360 nog aantrekkelijker te maken voor de hele familie komt Microsoft tijdelijk met een bundel puur gericht op deze doelgroep. Naast een 60GB Pro-versie van de console zelf, zitten Burnout Paradise: The Ultimate Box en Trivial Pursuit van EA bij en een Hasbro Family Game Night code voor Connect 4. De bundel zal vanaf 3 april in de winkels liggen voor €239,99.

"Dit pack is een mooie gelegenheid voor families om de multimedia entertainment capaciteiten van Xbox 360 in hun woonkamer te brengen," zegt Thijs van Doorn, Group Product Marketing Manager, Xbox Nederland. "Voor families biedt dit pack een geweldige ervaring, niet alleen biedt het een compleet entertainment aanbod, maar is deze ook nog eens te koop voor een zeer scherpe prijs."Ramos hoopt op herstel van Iniesta

Aankomend weekend staan de WK-kwalificatieduels op de programma. Spanje speelt tegen Turkije en kan goed zaken doen richting plaatsing indien er gewonnen wordt. De Europees kampioen moet dit doen zonder Barcelona-speler Andres Inestia. Hij kampt met een blessure.

Sergio Ramos, de rechtsback van Real Madrid en goede vriend van Iniesta, hoopt een rappe herstel van de middenvelder. De concurrentie tussen Barcelona en Real Madrid wordt opzij gelegd door beide spelers in dat geval. "Ik ken Andres (Iniesta, red.) al heel lang", begint de rechtsback.

"Iniesta is een grote speler en hij speelt altijd goed in de Spaanse ploeg. Zijn blessure is zeer vervelend voor de hele ploeg", aldus de 22-jarige speler van De Koninklijke. "Ik zou nooit wensen dat een teamgenoot geblesseerd raakt. De competitie is een strijd tussen de clubs, en de beste zal uiteindelijk winnen."

Spanje is de koploper in poule vijf en treft Turkije, de nummer twee van de poule, tweemaal in vijf dagen. "We hebben vertrouwen om verder te gaan op dezelfde manier als het team deed. Als we beide duels winnen, zijn we al bijna gekwalificeerd", besloot de 46-voudig international.

Ferguson: "Stam laten gaan was mijn grootste fout

Sir Alex Ferguson is niet een trainer die graag een fout toegeeft. De Schotse trainer van Manchester United gaf toe dat zijn grootste fout in zijn carrière was het laten gaan van Jaap Stam.

In de Engelse krant New Statesman gaf de trainer in een interview aan dat het een grote fout was om de Nederlandse verdediger te laten gaan. "Dat ik Jaap Stam heb laten gaan, zonder enige twijfel." Stam schreef in die tijd een biografie Head to Head waarin hij kritisch was over de trainer van Manchester United.

"Jaap kwam destijds net terug van een achillespeesblessure en wij hadden het idee dat hij moeite had met het terugkomen op zijn oude niveau. Toen Lazio Roma bereid was ruim 24 miljoen euro te betalen voor een 29-jarige verdediger, konden we dat aanbod simpelweg niet weigeren. Op sportief gebied is dit achteraf een fout gebleken." Nu heeft Ferguson zelfs verklaard dat dit dus zijn grootste fout uit zijn carrière is geweest.

[NBA] Bulls stap dichterbij play-offs

De Chicago Bulls hebben een overwinning geboekt op een directe tegenstander in de Eastern Conference. De Detroit Pistons werden met 99-91 verslagen in het United Center.

De Bulls, ooit oppermachtig met Michael Jordan en Scottie Pippen, staan op dit moment op de achtste plaats in het oosten. Deze plek heeft hun recht op deelname aan de play-offs. Met 34 overwinningen en 38 verloren wedstrijden blijft het spannend voor de heren uit de windy city. De Pistons hebben eveneens 34 overwinningen maar slechts 36 verloren wedstrijden. Hierdoor behouden de Pistons hun zevende plaats in het oosten.

Kirk Heinrich mocht starten en bewees nogmaals zijn bijnaam eer aan. Captain Kirk was goed voor 24 punten en acht assists. John Salmons, die overkwam van de Sacramento Kings, speelde uitstekend voor de Bulls. Hij liet zestien punten en zes rebounds noteren. Tyrus Thomas scoorde achttien punten en pakte twaalf rebounds. Joakim Noah pakte tien rebounds en scoorde vijftien punten.

Bij de Pistons was Tayshaun Prince goed voor twintig punten en zes assists. Kwame Brown, ooit als first pick gekozen door Jordan als eigenaar van de Washington Wizards, speelde teleurstellend. Ondanks het feit dat Brown elf rebounds pakte, kon hij slechts vijf punten scoren. Will Bynum, niet te verwarren met Andrew Bynum van de Los Angeles Lakers, scoorde twintig punten en gaf negen assists.

Oppositie kraakt crisisakkoord

De oppositie is razend over de chaotische wijze waarop het kabinet het crisispakket naar buiten tracht te brengen. Gisterochtend lag het akkoord van CDA, PvdA en ChristenUnie klaar. Alleen moest het eerst worden gekeurd door de sociale partners, de coalitiefracties en de ministerraad.

De voltallige oppositie is het 'gebrek aan het democratische gehalte' van de crisisonderhandelingen beu. Het pakket ligt al vrijwel op straat en de oppositie voelt zich buitenspel staan. De partijen hebben officieel nog niets gezien. 'Het plan moet nú naar de hele Kamer', zei SP'er Kant in de Tweede Kamer. Zij vroeg gistermiddag een spoeddebat en kreeg volop steun.

VVD-leider Rutte hekelde de achterkamergesprekken tussen coalitie, vakbonden en werkgevers. FNV-voorzitter Agnes Jongerius liet gisteravond voor het betreden van het Catshuis haar tanden zien en toonde zich fel tegenstander van de verhoging van de AOW-leeftijd. 'Ze moeten tegen haar zeggen: mevrouw wilt u zorgen voor rust?', vindt Rutte. 'Zij is voorzitter van een niet-representatieve club, waarvan de leden niet zijn geraadpleegd. Dat geldt ook voor VNO-NCW, dat zegt voor de ondernemers te spreken.'

Terwijl de oppositie zich opwond, lekten de maatregelen uit het pakket uit. Duidelijk was al dat ingrepen wordt in de zorgtoeslag en dat de belasting voor huizen boven de 1 miljoen euro omhooggaat. Inmiddels is ook bekend dat komende twee jaar 5,5 miljard euro wordt geïnvesteerd in stimuleringsmaatregelen.

D66-leider Pechtold is absoluut niet te spreken over wat er naar buiten is gekomen. 'Ik was gisteren in Gorssel, en daar waren 170 mensen die zich zorgen maken over hun baan, hun huis, hun pensioen en hun diploma. Wat wordt het plan op die zaken? Ik hoor nog niet het begin van ambitie en leiderschap. Zo dadelijk komt er een procentje btw bij of af, en gebeurt er misschien iets met de ontwikkelingssamenwerking, daar kopen we allemaal niets voor.'

Fractieleider Halsema (GroenLinks) zegt dat de bezuinigingen 'vooral de laagste inkomensgroepen raken'. Doordacht vindt ze het pakket, dat voor haar ligt, niet. 'Hier is sprake van een dubieuze, politieke uitruil.' De écht heilige huisjes van de coalitiepartijen (de aanrechtsubsidie, de hypotheekrenteaftrek, de WW en de AWBZ) zijn uit beeld gebleven.

De oppositie ergert zich al lang aan de constructie: maatregelen in de achterkamertjes bespreken met de coalitiefracties, kabinetsleden en de premier. Rutte: 'Je moet niet met allemaal hulpsinterklazen in dat Torentje gaan zitten.'


Alexander Pechtold  (foto: DAG)

Ontsnapte gevangene Curaçao opgepakt

Een 23-jarige ontsnapte gevangene is gisteren op Curaçao gearresteerd. Dat heeft de politie bekendgemaakt. Het betreft één van de vijf mannen die onlangs uit de Bon Futuro-gevangenis zijn ontsnapt en naar wie sinds een week hard wordt gezocht op het eiland.

De man werd aangetroffen in het huis van een vriendin. De vrouw en een huisgenote werden eveneens gearresteerd. Er werd bovendien een kleine hoeveelheid cocaïne aangetroffen.

De aangehouden gevangene ontsnapte vorige week samen met drie andere gedetineerden. Eerder was al een andere gevangene ontsnapt. De politie blijft zoeken naar de vier nog voortvluchtige personen.

De reeks ontsnappingen heeft voor onrust op het eiland gezorgd, vooral omdat de vijf vast zaten voor zware vergrijpen als moord en gewapende overvallen. De ontsnappingen hebben ook geleid tot veel kritiek op de Antilliaanse minister van Justitie David Dick.

Spelen met een interactieve tafel in R.U.S.E debut-trailer

Ubisoft heeft een flinke lijst aan oorlogs-games op hun naam staan. Het ziet er naar uit dat we binnenkort met een nieuwe oorlogs-titel kunnen gaan spelen met R.U.S.E. Details over de game zijn nog niet bekend maar er is wel een trailer verschenen die hieronder is te zien.

In de trailer zitten twee mannen tegenover elkaar aan een interactieve tafel waarop en waarmee ze hun leger kunnen besturen. In eerste instantie lijkt de game een Real Time Strategy maar of dat het ook echt gaat worden is niet bekend. Vandaag zal op de GDC meer informatie vrijkomen over de game. Zodra deze er is zullen we het jullie natuurlijk meteen laten weten.

De game is in ontwikkeling voor de PC, Playstation 3 en Xbox 360.

Squeeballs met eigen motioncontroller in debut-trailer

De Wii heeft al een grote verzameling party-games opgebouwd. Met de motion-controller is het nog makkelijker voor niet-gamers om de controller op te pakken voor een leuk middagje gamen. Voor de Playstation 3 en Xbox 360 is deze verzameling iets minder groot. Binnenkort komt In2Games met een nieuwe party game voor de Playstation 3, Wii en Xbox 360. Om het voor mensen met een Playstation 3 en Xbox 360 nog leuker te maken wordt de game geleverd met een eigen motioncontroller.

Squeeballs, zoals de game gaat heten, is een verzameling van 100 verschillende mini-games die met de motioncontroller te besturen zijn. De game is hieronder in actie te bewonderen.

Muziekscriptie Prijs naar scriptie over games

Al jaren worden er prijzen uitgereikt aan hen die de beste scriptie schrijven. Enkele jaren geleden heeft het Nationaal Pop Instituut de Pop-scriptieprijs in het leven geroepen. Deze prijs ging, hoe kan het ook anders, naar degene die de beste scriptie wist te schrijven over iets dat te maken heeft met popmuziek.

Na de fusie tot het Muziek Centrum Nederland, wat een flinke verbreding inhield, werd besloten om ook meer vrijheid te geven aan de deelnemers. Als je kans wilde maken op de scriptieprijs mocht je afstudeerscriptie nu gaan over alle vormen van muziek en de daarbij horende muziekcultuur. Om deze reden werd de prijs dan ook omgedoopt tot de Muziekscriptie Prijs. De prijsuitreiking hiervan heeft gisteren voor de eerste keer plaatsgevonden.

De gelukkige winnaar is Stijn Bannier. Met zijn scriptie over muziekgames zoals Guitar Hero, Rockband en Sing Star, en dan met name de invloed van de controllers in de vorm van daadwerkelijke instrumenten, verwierf hij naast de winnaarstitel ook nog eens 500 Euro.

Bannier: "De kick van het spelen leidt uiteindelijk tot een staat van transcendentie, iets dat vroeger alleen met verdovende middelen bereikt werd."

Film: Bride Wars

De droom van elk klein meisje is ooit te trouwen met de grote liefde van je leven en dan een heuse sprookjesbruiloft te organiseren, waarin jij natuurlijk het middelpunt bent, stralend en wil, in een ongelooflijk mooie witte trouwjurk. Dit geldt ook voor Liv en Emma, twee hartsvriendinnen die al van kinds af aan uitkijken naar de grote dag. Maar of dit allemaal wel zo sprookjesachtig zal worden als ze hopen... dat is nog maar de vraag.


Kabinet sluit sociaal akkoord

De top van het kabinet en de sociale partners hebben gisterenavond laat een principe-akkoord gesloten. Het kabinet houdt in het sociaal akkoord vast aan het plan om de pensioenleeftijd op termijn te verhogen naar 67 jaar. Wel krijgen de sociale partners tot 1 oktober de tijd om alternatieven aan te dragen die evenveel geld opbrengen.

FNV-voorzitter Agnes Jongerius, fel tegenstander van een hogere AOW-leeftijd, kondigde gisterenavond aan met goede alternatieven te zullen komen, zodat wat haar betreft de AOW-leeftijd ongemoeid blijft. Ze denkt daarbij aan het aftoppen van dure hypotheken of het binnenhalen van extra geld via de inkomstenbelasting. "Ik heb het gevoel dat ik het vanavond van tafel heb gekregen." Ingewijden stellen echter dat het kabinet zijn voornemen tot een hogere pensioenleeftijd zal doorzetten.

In het akkoord is verder sprake van het bevriezen van de lonen in de collectieve sector. Ook is afgesproken dat pensioenfondsen meer ruimte krijgen om de komende jaren hun financiële positie te verbeteren.

De top van het kabinet, werkgevers en vakbonden spraken elkaar ongeveer vier uur in het Catshuis. Het kabinet wilde tijdens het overleg steun zoeken voor zijn aanpak van de financiële crisis. Aanvankelijk liep het overleg volgens ingewijden zeer stroef, maar uiteindelijk vonden de partijen elkaar.

De sociale partners wilden na afloop nog niet spreken van een definitief akkoord. Vandaag leggen ze het aan hun eigen achterban voor. Ook de voltallige ministerraad en de coalitiefracties bespreken dan de kabinetsplannen.

De drie coalitiepartijen zijn overeengekomen om vanaf 2011 te bezuinigen, het laatste jaar van deze kabinetsperiode. Naar verluidt wil de coalitie dan ongeveer 5 miljard euro besparen. Harde voorwaarde is wel dat de economie voldoende is aangetrokken.

Verder wordt er de komende jaren voor bijna 6 miljard euro extra geïnvesteerd om de economie te stimuleren. Het geld gaat onder meer naar de aanpak van de jeugdwerkloosheid, weg- en waterbouw, duurzame energie en het afschaffen van de vliegtaks.

De fractievoorzitters van de coalitiepartijen legden afgelopen nacht de laatste hand aan het pakket crisismaatregelen.

FNV-voorzitter Jongerius  (foto: ANP)

Geen boete voor online pedojaagster

Yvonne  van Hertum van de website stopkindersex.com hoeft geen boete te betalen, maar de link naar de Amerikaanse site met Nederlandse pedofielen moet van de site gehaald worden. Dat is de uitspraak in de zaak tegen de woordvoerdster van de website stopkindersex.com. Van Hertum gaat in hoger beroep. Ze zegt dat zij de website niet in beheer heeft en aldus de link niet kan verwijderen.

Martijn V. had een zaak tegen Van Hertum aangespannen omdat zijn naam op de website stopkindersex.com staat. Hij vroeg 750.000 euro schadevergoeding van Van Hertum. Op de site staan zijn foto, adres- en telefoongegevens, en de veroordeling van de rechter. Op stopkindersex.com worden bezoekers onder het kopje 'Nederlandse pedo's online' doorgeleid naar een site in Amerika, waar privégegevens van Nederlandse pedofielen staan. 'Ik heb niets meer met de inhoud van de site te maken', was het verweer van Van Hertum.

Daar waren de advocaten van Martijn V. nog niet zo zeker van. 'Er is geen duidelijke informatie te vinden over de verantwoordelijken van de website. Die Amerikanen hebben toch niets te vrezen? In de VS is het niet verboden dit soort gegevens online te zetten.'

De rechter vroeg bij de zitting op 11 maart of Van Hertum of zij het terecht vindt dat pedofielen met foto en al op internet staan. 'Ja', antwoordde ze daarop. Eerder zei ze tegen de Volkskrant dat ze de straffen die pedofielen krijgen 'bizar laag' vindt. 'Op het moment dat ze met hun handen aan een kind komen, verliezen ze wat mij betreft alle rechten', zei ze in februari.

Martijn V. vond dat Van Hertum hem schadevergoeding moet betalen, omdat zij het gezicht is van de actiegroep. SKS begon eerder een Nederlandse website met daarop ondertussen 36 foto's van vermeende pedofielen. Zoals die van oud-tv-presentator Karl Noten, die in 2007 werd veroordeeld wegens het bezit van kinderporno. De foto's van de mannen zijn zonder oogbedekkend 'balkje'. Het zijn privéfoto's, bijvoorbeeld van een man met een pilsje in de tuin of achter de kinderwagen.

Toen de actiegroep erachter kwam dat het publiceren van foto's en andere privégegevens op deze manier strafbaar is in Nederland, verkochten ze de site door aan een Amerikaan. De beheerder is via de site niet te vinden of te e-mailen.

Ondertussen kan Van Hertum naar eigen zeggen 'niet meer veilig over straat'. 'Ik maak me doodongerust, maar blijf vechten', zei ze na de zitting van 11 maart.


Geen boete voor online pedojaagster  (foto: DAG)

Gore komt met vervolg op Inconvenient Truth

Nobelprijswinnaar Al Gore komt met een vervolg op zijn milieubestseller An Inconvenient Truth (Een ongemakkelijke waarheid). In Our Choice (Onze keuze) komt de voormalige Amerikaanse vicepresident met oplossingen voor het broeikaseffect.

Dit heeft de Amerikaanse uitgeverij Rodale gisteren bekendgemaakt. "An Inconvenient Truth bereikte miljoenen mensen met de boodschap dat de klimaatcrisis de toekomst van de menselijke beschaving bedreigt en dat zij opgelost moet en kan worden", aldus Gore. Volgens hem "is het tijd voor een alomvattend plan dat de klimaatcrisis oplost". Our Choice komt in november uit en moet de noodzakelijke antwoorden geven.

Gore kreeg in 2007 de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn inspanningen om het besef voor klimaatverandering te vergroten.

Gore komt met vervolg op Inconvenient Truth  (foto: ANP)

Producent Prince of Persia verklaart 'moeilijkheidsgraad'

Tijdens de Game Developers Conference deze week gaf een producent van Prince of Persia toe de verkeerde keuze te hebben gemaakt. Het is namelijk onmogelijk om te sterven, aangezien Elika je telkens de helpende hand biedt in het spel wanneer je in een ravijn valt. Doordat je niet dood kunt gaan vinden gamers het spel te gemakkelijk en werd het spel niet serieus genomen. Uiteindelijk vielen de verkoopresultaten tegen.

Ben Mattes (producent van Prince of Persia) legt uit: "We dachten dat het verschikkelijk zou zijn als je de afgrond in viel, omdat het je perfecte run interrupt. Maar we hebben geleerd van onze fouten." Mattes zal het in de toekomst anders moeten gaan doen. "We kunnen niet gamers blijven straffen omdat ze geen 'super leet haxxors' zijn," grapt hij, "maar het moet nog wel genoeg zijn om ook de hardcore gamers weer aan het gamen te krijgen.

Red Alert 3 en SSX komen naar de iPhone

Electronic Arts gaat enkele van zijn grootste franchises ook uitbrengen op de iPhone, zo verklaarde Travis Boatman gisteren. Het bedrijf zal onder meer een snowboardtitel uit de SSX-serie uitbrengen en een strategy game uit de Red Alert-reeks.

Naast deze twee titels wordt er ook hard gewerkt aan FIFA 10, Madden 10, NBA Live, American Idol, The Sims, Need for Speed en Spore. De spellen zullen gebruik gaan maken van de mogelijkheden die de Iphone biedt. Boatman demonstreerde tijdens zijn gastcollege op GDC Mobile een speelbare versie van Tiger Woods PGA Tour voor de iPhone. Door het touch screen te gebruiken kon de bal geslagen worden en kon er na het slaan effect aan de bal gegeven worden. Alle aangekondigde spellen zullen dit jaar nog verschijnen.

Sony maakt ontwikkelen voor de PS3 goedkoper

Sony heeft het ontwikkelen voor de PlayStation 3 goedkoper gemaakt. De development kit waarmee PlayStation 3-games ontwikkeld kunnen worden is een flink stuk in prijs gezakt door kostenbesparingen bij Sony. De PS3 Reference Tool kan nu aangeschaft worden voor slechts 2.000 dollar in plaats van de 12.250 dollar die er voorheen voor neergeteld moest worden.

"With more and more new and exciting PS3 titles scheduled for release this year from third-party developers and publishers as well as from SCE Worldwide Studios," aldus Sony. "SCEI will deploy various measures to further reinforce game development for PS3 and will continue to expand the platform to offer attractive interactive entertainment experiences only available on PS3."

Bono looft Nederland om rol ontwikkelingshulp

Bono vindt dat Nederland een "geweldig percentage" van zijn bruto nationaal product uitgeeft aan ontwikkelingshulp. Als het aan hem ligt zou ons land in deze tijd van recessie die voortrekkersrol moeten verdedigen.

De zanger van de Ierse rockgroep U2 zei dat dinsdag in het tv-programma NOVA. Nederland geeft 0,8 procent van het bnp aan ontwikkelingslanden. Ook om die reden "houden wij zoveel van Nederland".

De wereldverbeteraar vreest dat mensen die het minst met de crisis van doen hebben, zoals de Afrikanen, er het meest onder lijden. "Voor de mensen daar komt de crisis op het verkeerde moment."

NOVA reisde voor het interview af naar het Marokkaanse Fez, waar de artiesten hun nieuwste videoclip opnemen.

Schokkende granaten in Infamous video

Één van de grotere titels die dit jaar uit moet gaan komen voor de Playstation 3 is Infamous van Sucker Punch. In Infamous speel je een man die na een ongeluk op de een of andere manier allerlei leuke trucjes uit kan halen met elektriciteit. Een elektrische granaat is één van deze leuke trucjes. Hoe dit in zijn werk gaat en wat de effecten zijn van deze schokkende granaten kun je in onderstaande video zien.

Nieuwe game van de makers van de Sly Cooper games, belooft een third-person actiegame te worden waarin je een persoon bent met superkrachten. Gebruik je deze echter voor het goede, of voor het kwade?

Kabinet en sociale partners bereiken sociaal akkoord

De top van het kabinet en de sociale partners hebben gisteren aan het einde van de avond een sociaal akkoord bereikt. Dat meldden diverse ingewijden. Het overleg in het Catshuis begon rond half acht gisteravond.

Vlak voor middernacht sloten de fractievoorzitters van de coalitiepartijen zich weer aan bij het overleg met premier Balkenende, de vicepremiers Wouter Bos en André Rouvoet en minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken).

Turkse president zegt 'Koerdistan'

Zelf doet hij er vrij nuchter over, maar in Turkije is het ingeslagen als een bom: de Turkse president Gül heeft tijdens zijn tweedaagse officiële bezoek aan Irak het K-woord in de mond genomen, oftewel: Koerdistan. De meerderheid van de Turken ageert fel tegen de term, want die zou een onafhankelijk Koerdistan dichterbij brengen en daarmee de eenheid van de Turkse staat bedreigen.

Gül sprak met journalisten over Noord-Irak en noemde de regio bij haar officiële naam: Autonome Regio Koerdistan. Verschillende kranten pakten meteen groot uit en het woord prijkte in vette letters op de voorpagina's van verschillende ochtendbladen. Het bezoek van Gül is meteen bestempeld tot dubbel-historisch: het is voor het eerst in 33 jaar dat een Turkse president officieel Irak bezoektén voor het eerst dat een vertegenwoordiger van de Turkse staat het woord 'Koerdistan' gebruikt.

De kwestie ligt gevoelig in Turkije omdat de ondeelbaarheid van de staat één van de belangrijkste pijlers is van de republiek. Zodra een niet-Turk met de term op de proppen komt, barst gewoonlijk de kritiek los en is menig Turk ervan overtuigd dat de internationale gemeenschap erop uit is Turkije te delen en te verzwakken.

Gül zelf maakt de kwestie niet groter dan hij volgens hem is. Volgens de krant Radikal verdedigt de president zijn uitspraak door erop te wijzen dat Noord-Irak nou eenmaal officieel zo heet. "We weigeren toch ook niet Macedonië te zeggen omdat Griekenland die term afwijst?" De Turkse staat erkent de autonome regio overigens officieel niet onder de naam 'Autonome Regio Koerdistan'.

Oer-Vlaardingers helpen aidsonderzoek

Vlaardingse schedels van duizend jaar oud zijn mogelijk van groot belang in het onderzoek naar ziekten als aids. Uit de kiezen van 24 Vlaardingers die in de elfde eeuw zijn overleden en waarvan de botten in 2002 zijn ontdekt is DNA geïsoleerd door het Forensisch Laboratorium van het Leids Universitair Medisch Centrum. Dit DNA wordt nu onderzocht.

Het onderzoek van onderzoeker Eveline Altena richt zich onder meer op het zogeheten CCR5-gen. Dit gen voorkomt vaak dat een hiv-besmetting overslaat in aids. Het gen komt voor bij ongeveer tien procent van alle Europeanen. Hoe het gen is ontstaan is nog onduidelijk, maar men vermoedt dat er een verband is met de pest, een ziekte die vanaf 1347 miljoenen doden heeft geëist in Europa. Mensen die het CCR5-gen hadden, liepen een kleinere kans aan de ziekte te overlijden.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1060
preview
WarioWare: Move It!
review
We Were Here Expeditions: The Friendship
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1058
preview
Super Mario Bros. Wonder
©FOK.nl e.a.