FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 26 maart 2009

Verdonk dient motie van wantrouwen in

Rita Verdonk heeft donderdagavond een motie van wantrouwen ingediend tegen het hele kabinet. Ze deed dat uit onvrede met de crisisaanpak van het kabinet. Ze vindt het onacceptabel dat de Tweede Kamer de afgelopen weken buitenspel is gezet door de onderhandelingen van de coalitiepartijen "in de achterkamertjes".

Femke Halsema verweet Verdonk dat het zware instrument van een motie van wantrouwen "straks geen biet meer waard is", als het wordt ingezet bij elk meningsverschil met het kabinet. Zo heeft de PVV het afgelopen jaar ook meerdere malen een motie van wantrouwen ingediend.

Voordringen bij kassa loopt uit op bitchfight

Iedereen heeft een hekel aan mensen die voordringen bij kassa's, het is dan ook niet voor niets een vaste bezoeker in de ergernislijsten. Deze mening had een 18-jarige uit Bodegraven ook, en bedacht zich dan ook geen seconde toen een 31-jarige Goudse niet op haar beurt wilde wachten in de Bodegraafse Hema.

Het begon met een discussie maar liep helaas al snel uit tot een heuse bitchfight. De 31-jarige zwangere heeft hierbij een schop in haar buik gehad. Personeel en familie hebben nog geprobeerd de twee dames uit elkaar te halen, maar hebben dit over moeten laten aan de politie. De vrouw is voor observatie overgebracht naar het ziekenhuis, de situatie van haar en het ongeboren kind is niet bekendgemaakt.

[F1-teamportret] Brawn GP

Het nieuwe Formule 1-seizoen nadert snel en voor de teams is het vanwege alle reglementswijzigingen spannender dan ooit. Daarom zet FOK!sport in tien weken op een rij welke teams er aan het kampioenschap deelnemen en welke coureurs zij hiervoor inzetten. Vandaag is het de beurt aan het laatste team namelijk Brawn GP.

Teamnaam Brawn GP Formula One Team
Hoofdsponsor Virgin
Teambaas Ross Brawn, Nick Fry
Chassis BGP001
Motor Mercedes-Benz FO 108W
Nationaliteit Brits
Website http://www.brawngp.com
Coureur Jenson Button (nr. 22)
Coureur 2 Rubens Barrichello (nr. 23)
Testcoureurs Anthony Davidson, Alexander Wurz

Brawn GP is het nieuwste team op de startgrid in de Formule 1. Het team is in 2009 opgericht uit het team van Honda dat wegens de verminderde economische omstandigheden de stekker besloot te trekken uit haar Formule 1-activiteiten. Het team zelf bestaat al sinds 1958 toen Ken Tyrrell coureurs wilde laten racen in de Formule 3.

Het Formule 1-debuut maakte Tyrell in 1968, waarna British American Racing in 1999 het team overnam. In 2001 werd Honda de motorleverancier en in 2006 werd het Japanse merk zelfs eigenaar van het team. Op dat moment waren Rubens Barrichello en Jenson Button al de coureurs en laatstgenoemde won dat jaar zelfs de Grand Prix van Hongarije. Het enige succes van het team naar later zou blijken.

In 2008 moest het met de komst van Ross Brawn beter gaan, maar de auto’s stonden achteraan de grid. Daarom werd besloten om al vroeg alle kaarten te zetten op 2009. De nieuwe auto was al in een vroegtijdig stadium gereed, maar omdat Honda het team noodgedwongen moest verkopen, duurde het baandebuut lang. Uiteindelijk wist Brawn met hulp van een aantal investeerders het team over te nemen voor tachtig miljoen euro.

De nieuwe auto die uitgerust is met Mercedes-motoren maakte op 9 maart haar debuut op het circuit van Barcelona en liet meteen een sterke indruk achter. Zowel Button als Barrichello lieten tijdens de testdagen regelmatig de snelste tijden klokken. Ook de betrouwbaarheid lijkt in orde te zijn, waardoor het team wel eens de verrassing kan zijn van het nieuwe Formule 1-seizoen. Wel was er onenigheid over de diffuser van de nieuwe auto, maar het protest dat andere teams hierover ingediend hebben, is afgewezen.

Statistieken

Gereden GP's 0
Constructeurtitels 0
Wereldtitels 0
Overwinningen 0
Dubbels 0
Podiumplaatsen 0
Snelste rondes 0
Poles 0
Puntentotaal 0


Jenson Button

De Brit Jenson Button maakte eind jaren negentig furore in de Formule Ford en Formule 3. Hij verdiende er in 1999 een test mee bij het Formule 1-team van McLaren mee en ook reed Button voor Prost. Toch waren dat niet de teams waar hij voor zou gaan racen. De Brit won bij Williams de strijd met Bruno Junqueira en hij behaalde in zijn debuutjaar in 2000 in Duitsland met een vierde plaats zijn beste resultaat.

Een jaar later stapte Button over naar Benetton dat een slecht jaar kende. In 2002 ging het een stuk beter en behaalde de Brit tweemaal een vierde plaats. Toch moest hij weg bij het team dat inmiddels Renault was geworden en hij vond onderdak bij BAR waar hij meteen Jacques Villeneuve wist te verslaan. In 2004 kende Button een goed jaar en pakte vele podiumplaatsen. Ook werd hij derde in het eindklassent met 85 punten. Een jaar later ging het minder goed, maar de Brit wist toch nog enkele podiumplaatsen te pakken.

In 2006 behaalde Button in Hongarije zijn eerste overwinning. Hij startte in de regen vanaf de veertiende plaats en wist gestaag naar voren te komen en de winst te grijpen. In 2007 en 2008 ging het een stuk minder met Button en Honda. Er werden zelden goede resultaten geboekt doordat de auto niet competitief was. Dit jaar hoopt de Brit weer mee te doen om de prijzen met de Brawn GP. De eerste testresultaten zijn in ieder geval veelbelovend.

Naam Jenson Button
Nationaliteit Brits
Geboren 19-01-1980
Team Brawn GP Formula One Team
Vorige teams Williams, Benetton, Renault, BAR, Honda
Aantal gereden GP's 153
Aantal overwinningen 1
Aantal wereldtitels 0
Aantal podiums 15
Aantal poles 3
Aantal snelste ronden 0
Totaal punten GP’s 232
Website http://www.jensonbutton.com


Rubens Barrichello

Rubens Barrichello debuteerde in 1993 in de Formule 1 bij het team van Jordan. De Braziliaan toonde in de derde race in de Grand Prix van Europa in de regen al zijn klasse door binnen een ronde van de veertiende naar de derde plaats te rijden, maar de betrouwbaarheid liet hem in de steek. Het beste resultaat dat jaar was de race in Japan met een vijfde plaats.

Ondanks de nog altijd geringe betrouwbaarheid wist Barrichello met de Jordan mooie dingen te laten zien en verschillende malen het podium te bereiken. Hij pakte een tweede plaats in Canada in 1995, een prestatie die de Braziliaan in 1997 in de Stewart in Monaco ook wist te halen. Zijn eerste twee jaren bij het team van Jackie Stewart werden gekenmerkt door een geringe betrouwbaarheid, maar in 1999 wist Barrichello regelmatig het podium te halen.

Een jaar later volgde de overstap naar Ferrari waar de Braziliaan naast Michael Schumacher tweede coureur zou worden. Barrichello behaalde vele overwinningen, alsmede veel podiumplaatsen, maar wist dat hij de wereldtitels aan Schumacher moest laten. Het beste jaar kende de Braziliaan in 2004 toen hij tweede in het kampioenschap werd met 114 punten.

In 2006 stapte Barrichello over naar het team van Honda. De Braziliaan kende een redelijk jaar met een vierde plaats in Hongarije als beste resultaat. Een jaar later wist hij geen potten te breken, maar in 2008 behaalde Barrichello met de inferieure Honda in Groot-Brittannië in de regen na een goede bandenkeuze een mooie derde plaats. Dit seizoen wil de Braziliaan met de Brawn GP mooie dingen laten zien en de tekenen zijn gezien de testresultaten deze winter hem gunstig gezind.

Naam Rubens Barrichello
Nationaliteit Braziliaans
Geboren 23-05-1972
Team Brawn GP Formula One Team
Vorig team Jordan, Stewart, Ferrari, Honda
Aantal gereden GP's 267
Aantal wereldtitels 0
Aantal overwinningen 9
Aantal podiums 62
Aantal poles 13
Aantal snelste ronden 15
Totaal punten GP’s 530
Website www.barrichello.com.br

Katja Schuurman in blijde verwachting

Groot nieuws in Hillywood. De vrouw die in de jaren negentig menig Nederlandse jongenskamer sierde is namelijk zwanger. Katja Schuurman heeft al vele felicitaties in ontvangst genomen van familieleden.

Ondanks de recessie worden er nog vele kinderen verwekt op de Gooise matras. Niet alleen Katja is in blijde verwachting, ook haar zusje Birgit verwacht een kleine. Net als Birgit verwacht ook Katja's ex-collega Sophie Hilbrand deze zomer een kindje.

Al vele jaren werd er gespeculeerd over een baby voor het gezin Römer-Schuurman. Nu eindelijk is het zover, Katja is zwanger!


Eindelijk, Katja wordt een milf!

Ratko Mladic mogelijk gearresteerd

De Keniaanse politie heeft vanavond bekendgemaakt dat een door het Joegoslavië-tribunaal gezochte misdadiger is gearresteerd in de stad Mombasa. Het is niet ondenkbaar dat het hier om de voormalig generaal Ratko Mladic gaat.

Mladic en Goran Hadzic zijn de enige twee oorlogsmisdadigers die nog worden gezocht door het tribunaal. Mladic gaf als generaal leiding aan een leger van Bosnische Serviërs die ook een rol speelden bij de val van Srebrenica. Hadzic is de oud-president van de Kroatische Serviërs.

De gearresteerde man zou volgens ooggetuigen al jaren een resort leiden in Mombasa. In samenwerking met Interpol wordt aan de hand van vingerafdrukken gekeken wie de man precies is. Op dit moment wordt hij verhoord door de Keniaanse politie. Zowel de politie als het Joegoslavië-tribunaal zijn niet voor commentaar bereikbaar.

Zie ook het topic op het forum.

Met dank aan diverse mensen voor de submit.

Navigatiesysteem leidt auto ravijn in

Een Brit die blindelings op zijn navigatiesysteem vertrouwde, had dit bijna niet overleefd. Het apparaat wilde namelijk dat de man met zijn auto de afgrond inreed. Gelukkig zorgde zijn gezonde verstand ervoor dat hij nog net op tijd wist te remmen.

Ondanks dat zijn GPS hem het voetpad opstuurde, volgde Robert Jones de stem van het apparaatje trouw. Pas toen zijn BMW de omheining van een spoorbrug raakte, besloot de Brit te stoppen. Nog net op tijd, want anders was Jones met zijn auto in het ravijn gestort.

Ondanks dat het een hilarisch verhaal is, kan de Britse politie niet om het verhaal lachen. Het navigatiesysteem zat fout, toch blijft de bestuurder zelf verantwoordelijk voor zijn rijgedrag, vindt een woordvoerder van de West Yorkshire Police. Jones zal dan ook binnenkort voor de rechter moeten verschijnen wegens roekeloos rijgedrag.


Navigatiesystemen sporen wel vaker niet, Boomerang heeft daar een antwoord op

Schalke 04 zet Rutten op non-actief

Schalke 04 heeft vandaag trainer Fred Rutten op non-actief gesteld. Dat maakte voorzitter Josef Schnusenberg bekend. De 46-jarige Rutten was nog geen jaar werkzaam in Gelsenkirchen. De assistenten Youri Mulder, Mike Büskens en Oliver Reck nemen de taken van de Nederlandse oefenmeester voorlopig over.

"Het was een zakelijk en deels ook emotioneel gesprek", verklaarde Schnusenberg op de website van Schalke 04. De Duitse boulevardkrant Bild meldde eerder op donderdag dat Rutten na dit seizoen zou vertrekken uit Gelsenkirchen. "Hij heeft me verteld dat er voor mij volgend jaar geen toekomst bij Schalke is", citeerde Bild de Nederlandse trainer. Rutten was bezig aan zijn eerste seizoen in Duitsland. De afgelopen twee jaar werkte hij bij FC Twente.

Rutten lag al maanden onder vuur in Gelsenkirchen. Schalke strandde in de groepsfase van de UEFA Cup, onder meer door een nederlaag bij FC Twente (2-1). In het Duitse bekertoernooi strandde de ploeg van Rutten tegen Mainz, een club uit de tweede Bundesliga. Schalke moet zelfs vrezen dat het volgend seizoen geen Europees voetbal speelt. De club staat op de achtste plaats, met twaalf punten achterstand op koploper Hertha BSC. Afgelopen weekeinde verloor Schalke 04 van Hamburger SV, de club van trainer Martin Jol.

Rutten wordt al enige tijd in verband gebracht met PSV, dat voor komend seizoen op zoek is naar een opvolger van Huub Stevens. De oefenmeester uit Wijchen was eerder als hoofd jeugdopleidingen en assistent-trainer actief in Eindhoven. Algemeen directeur Jan Reker benaderde Rutten vorig seizoen na het vertrek van Ronald Koeman naar Valencia, maar hij bedankte toen voor de eer.

Schalke 04 stuurde begin deze maand manager Andreas Müller al weg. Zijn visie zou niet meer overeenkomen met die van het bestuur. Müller kreeg vooral kritiek op zijn aankoopbeleid. Grote aankopen als Jefferson Farfan (PSV) en Orlando Engelaar (FC Twente) voldeden namelijk tot nu toe niet aan de verwachtingen. Rutten nam vervolgens een aantal taken van Müller over.

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport .


Schalke 04 zet Rutten op non-actief  (foto: ANP)

Kabinet kijkt naar VVD-plan jeugdwerkloosheid

Het kabinet is bereid serieus te kijken naar het VVD-plan om de jeugdwerkloosheid verder tegen te gaan. VVD-leider Mark Rutte vreest dat veel jongeren met een tijdelijk dienstverband ontslagen zullen worden op het moment dat de werkgever een tijdelijk contract zou moeten omzetten in een vast dienstverband.

Beter is het volgens Rutte de werkgever toe te staan het tijdelijk dienstverband te verlengen met opnieuw een tijdelijk dienstverband. De coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie schaarden zich donderdag in het debat over de kabinetsaanpak van de crisis al achter het VVD-initiatief. Ook vicepremier André Rouvoet zei te willen bezien of werkgevers de mogelijkheid kunnen krijgen tijdelijke dienstverbanden met een jaar te verlengen.

Rode Duivels zonder De Mul

Het nationale elftal van België zal de WK-kwalificatiewedstrijden tegen Bosnië afwerken zonder Tom de Mul. De buitenspeler worstelt in de aanloop naar het duel met een enkelblessure.

De afgelopen week werkte De Mul enkel loopoefeningen af, daar het gewricht hem de hele week al parten speelt. De dokter van het nationale elftal heeft bevestigd dat de Racing Genk-speler zaterdag en woensdag niet kan spelen.

Door bondscoach René Vandereycken wordt er voor De Mul geen vervanger opgeroepen. De keuzeheer moet het ook stellen zonder Manchester City-speler Vincent Kompany, die last heeft van zijn hamstring. Kevin Mirallas, speler van AS Saint-Etienne heeft een griepje en ook Daniel van Buyten deed donderdag niet mee aan de training vanwege privé-redenen. De verdediger traint vrijdag wel weer mee.

België staat momenteel derde in de groep. Het moet Turkije en Spanje voor zich dulden, maar de Rode Duivels zijn zeker niet kansloos. De eerstvolgende tegenstander Bosnië doet het ook goed. Zij staan vierde.

Aronian wint Amber-schaaktoernooi

Levon Aronian is de eindwinnaar geworden van de 18e editie van het Amber-schaaktoernooi in het Franse Nice. De Armeense titelhouder verzamelde een totaal van veertien punten.

Alle schakers moesten zowel blind als rapid, 25 minuten per spel en 10 seconden per zet, schaken tegen elkaar. Viswanathan Anand en Vladimir Kramnik eindigden met een half puntje minder op een gedeelde tweede plaats. Op de vierde plaats eindigde de jonge Noor Magnus Carlsen met een punt minder dan Aronian.

Beatrix naar Bilderbergconferentie

Koningin Beatrix staat op de gastenlijst van de 57ste Bilderbergconferentie die in mei in het Griekse Athene wordt gehouden. Dat meldt de Griekse krant Elefteros Tipos.

Volgens de krant staan naast koningin Beatrix ook de Amerikaanse ex-minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice, de Franse ex-president Jacques Chirac en tientallen vertegenwoordigers van internationale bedrijven op de gastenlijst.

Over de Bilderbergconferentie, mede gesticht door prins Bernhard, doen al jaren de wildste geruchten de ronde. Zo wordt gesteld dat er tijdens de jaarlijkse conferenties in het geheim plannen worden gesmeed die de wereldpolitiek beïnvloeden.

Eén van de belangrijkste regels van de Bilderberg Conferentie is de zogeheten Silent Law. Die leidt ertoe dat alles wat gezegd wordt, achter gesloten deuren blijft. De Griekse krant noemt geen andere Nederlandse namen.

Aantal politici naar herkomst die één of meerdere keren te gast zijn geweest op de Bilderbergconferenties

Mulder wint brons op keirin

Teun Mulder heeft vandaag bij de wereldkampioenschappen baanwielrennen in het Poolse Pruszkow brons veroverd op het onderdeel keirin. De titel was voor de Duitser Maximilian Levy. De Fransman Francois Pervis werd tweede.

Mulder was in 2005 wereldkampioen op het sprintonderdeel, vorig jaar werd hij tweede achter de Brit Chris Hoy. Die ontbreekt in Pruszkow vanwege een blessure.

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport.

Taylor verslaat Van Barneveld opnieuw

Het is Raymond van Barneveld opnieuw niet gelukt om zijn eeuwige rivaal Phil Taylor te verslaan. Tijdens de PDC Premier League Darts won de Engelsman opnieuw. De eerdere ontmoeting verloor onze landgenoot ook al van Taylor.

The Power liet niks heel van de Nederlander, getuige de 8-2 eindstand. Door dit verlies zakt Barney naar een vijfde plaats. In het begin van de partij moesten beide darters nog in de wedstrijd komen, maar Taylor liep al snel uit naar een 3-0 voorsprong. Deze kwam gedurende de rest van de partij niet meer in gevaar.

Jelle Klaassen won zijn wedstrijd wel. Terry Jenkins moest met 8-6 zijn meerdere erkennen in onze landgenoot.

Formule 1: het diffuserissue nader uitgelegd

Een aantal teams had protest aangetekend tegen de diffusers van Brawn GP, Williams en Toyota. Deze diffusers zijn intussen door de technische commissie van de Australische Grand Prix goedgekeurd. Dat betekent dat Brawn GP, Williams en Toyota meedoen aan de Grand Prix en dat de legaliteit van de wagens later wordt vastgesteld in de Court of Appeal van de WMSC.

Maar wat is het probleem nu?

Hier een plaatje van de verschillende diffusers.


Bron: F1technical.net/forum (Klikbaar plaatje)

Het grootste verschil (en waarom het protest is ingediend) is dat de diffusers aan de linkerkant hoger zijn dan de diffusers aan de rechterkant, en dus meer downforce genereren. Nu is de vraag of dit legaal is.

De tekst uit de reglementen waar het om gaat:

1.4 Bodywork :
All entirely sprung parts of the car in contact with the external air stream, except cameras, camera housings and the parts definitely associated with the mechanical functioning of the engine, transmission and running gear. Airboxes, radiators and engine exhausts are considered to be part of the bodywork.

ARTICLE 3 : BODYWORK AND DIMENSIONS
One of the purposes of the regulations under Article 3 below is to minimize the detrimental effect that the wake of a car may have on a following car. Furthermore, infinite precision can be assumed on certain dimensions provided it is clear that such an assumption is not being made in order to circumvent or subvert the intention of the relevant regulation.

...

3.12.7 No bodywork which is visible from beneath the car and which lies between the rear wheel centre line and a point 350mm rearward of it may be more than 175mm above the reference plane. Any intersection of the surfaces in this area with a lateral or longitudinal vertical plane should form one continuous line which is visible from beneath the car. A single break in the surface is permitted solely to allow the minimum required access for the device referred to in Article 5.15 [de starter, red.].

In lekentaal lees ik (sasquatsch) dit als dat het deel dat zichtbaar is vanaf de onderkant van de auto en deel uitmaakt van het bodywork (het buitenste deel van de auto) achter de achteras niet meer dan 350 mm mag uitsteken en niet hoger mag zijn dan 175mm van de reference plane (bodemplaat).

Als ik kijk naar bovenstaand plaatje en daar het deel op inteken dat zichtbaar is van de grond (rode lijn) kom ik tot het volgende plaatje.


De diffusers nader bekeken (klikbaar plaatje)

Hieruit blijkt dat de rode lijn van alle diffusers niet hoger is dan de geeiste 175mm. Daarnaast wordt deze lijn niet onderbroken (continu). Het deel van de diffuser dat niet zichtbaar is van de grond en geen bodywork betreft (omdat het onder het bodywork zit) is in de drie bewuste diffusers wel hoger dan die 175mm. En dat komt omdat deze delen niet zichtbaar zijn vanaf de grond.

Met andere woorden, de diffusers voldoen aan de regels zoals opgesteld in 3.12.7.

Blijft alleen nog de vraag over of dit niet bewust is gedaan om de regels zoals opgesteld aan het begin van artikel 3 te omzeilen: to minimize the detrimental effect that the wake of a car may have on a following car. En hier mag de Court of Appeal een uitspraak over doen.

Even nog een disclaimer: bovenstaande is volledig mijn eigen interpretatie van de regels.


Met dank aan FOK!user sasquatsch voor het over mogen nemen van dit artikel.

Wii nu snelst verkopende spelcomputer

Het gaat uitstekend met de verkoop van de Nintendo Wii. Dit stelde de grote baas van Nintendo, Satoru Iwata, gisteren op de Game Developers Conference in San Francisco. Volgens Iwata ging de Nintendo Wii inmiddels 50 miljoen keer over de toonbank en neemt het daarmee de titel van snelst verkopende spelcomputer ooit over van de Playstation 2.

Met het succes van de Wii komt er volgens Iwata 'een droom uit'. De Japanse firma had naar eigen zeggen niet verwacht dat de revolutionaire manier van gamen zo aan zou slaan. 'Het zijn niet langer alleen de 18-jarigen die spelen met de Wii. Ook huisvrouwen zijn gaan gamen Dit is meer dan waar we ooit op gehoopt hadden.' Maar het succesverhaal van Nintendo gaat verder.

Ook het 'kleine broertje' van de Wii, de Nintendo DS, gaat als een speer. Ruim een week geleden passeerde de verkoop van de DS de magische grens van 100 miljoen. Hiermee schaart de kleine spelcomputer zich in een illuster rijtje van goed verkopende gameconsoles. Alleen de Playstation 2 (137 miljoen), de Game Boy (118 miljoen), en de eerste Playstation (102 miljoen) verkochten beter.


Wii nu snelst verkopende spelcomputer (foto: DAG)

Warenhuis onder water door vergeten kraan

Dankzij een vergeten waterkraan heeft een warenhuis in Assen vandaag enkele uren onder water gestaan. Een medewerker van een in het complex gelegen dierenwinkel was namelijk gisteren tegen sluitingstijd vergeten de kraan dicht te draaien.

De medewerker van de dierenwinkel in de Drentse hoofdstad wilde gisteren even voor zessen nog het aquarium bijvullen. Omdat de man thuis niet de hond in de pot wilde vinden, snelde de man naar huis. Hij was echter vergeten de kraan weer dicht te draaien.

Nadat de kraan de hele avond en nacht had gestroomd, troffen klanten en medewerkers vanochtend dan ook een enorm waterballet aan. Maar liefst zes afdelingen op twee verdiepingen stonden blank.

De schuldige hoefde gelukkig niet alleen de door hem veroorzaakte ravage op te ruimen. Toch heeft het nog vele uren geduurd voor warenhuis Vanderveen weer was drooggedweild. De schade bleef gelukkig beperkt tot enkele onverkoopbare partijen onderbroeken, bh's, kaas en delicatessen.

[GDC 09] Crytek laat CryEngine 3 op PS3 en X360 zien

Crytek is bekend van Far Cry en Crysis, twee shooters die vooral op grafisch gebied indruk wisten te maken. Beide games hadden een eigen engine en met de derde wordt een mijlpaal bereikt: de CryEngine zal ook op de PlayStation 3 en Xbox 360 werken. Tijdens de Game Developers Conference lieten de heren zien wat er zoal mogelijk is op beide consoles met de CryEngine 3 en ze waren niet te beroerd om deze beelden met ons te delen.

Mocht het filmpje niet goed of zelfs helemaal niet zien, niet in paniek raken, maar gewoon hier klikken voor de SD of hier voor de HD-uitvoering, die je natuurlijk ook mag aanklikken als het bovenstaande filmpje het wel gewoon doet, maar je het geheel in een hogere resolutie wil bekijken.

Wii nu snelst verkopende spelcomputer

Het gaat uitstekend met de verkoop van de Nintendo Wii. Dit stelde de grote baas van Nintendo, Satoru Iwata, gisteren op de Game Developers Conference in San Francisco. Volgens Iwata ging de Nintendo Wii inmiddels 50 miljoen keer over de toonbank en neemt het daarmee de titel van snelst verkopende spelcomputer ooit over van de Playstation 2.

Met het succes van de Wii komt er volgens Iwata 'een droom uit'. De Japanse firma had naar eigen zeggen niet verwacht dat de revolutionaire manier van gamen zo aan zou slaan. 'Het zijn niet langer alleen de 18-jarigen die spelen met de Wii. Ook huisvrouwen zijn gaan gamen Dit is meer dan waar we ooit op gehoopt hadden.' Maar het succesverhaal van Nintendo gaat verder.

Ook het 'kleine broertje' van de Wii, de Nintendo DS, gaat als een speer. Ruim een week geleden passeerde de verkoop van de DS de magische grens van 100 miljoen. Hiermee schaart de kleine spelcomputer zich in een illuster rijtje van goed verkopende gameconsoles. Alleen de Playstation 2 (137 miljoen), de Game Boy (118 miljoen), en de eerste Playstation (102 miljoen) verkochten beter.


Wii nu snelst verkopende spelcomputer  (foto: DAG)

Kabinet zet nieuwe stap in aanpak bonussen

Het kabinet heeft een nieuwe stap gezet in de aanpak van de bonuscultuur. Minister Wouter Bos (Financiën) maakt het mogelijk dat de raad van commissarissen van een bedrijf een variabele bonus bij een bestuurder kan terugvorderen als blijkt dat die is toegekend op basis van onjuiste (financiële) gegevens. De raad mag ook eerder toegekende beloningen naar beneden (of naar boven) bijstellen.

Bos herhaalde donderdag in het Kamerdebat over de aanpak van de economische crisis nog eens zijn ongenoegen over de bonuscultuur en de problemen die hij soms heeft om de beloningen aan te pakken. "Als er iemand de pest in heeft dat hij met lege handen staat, ben ik het wel. Ik vecht me drie keer in de rondte. Soms lukt het, helaas soms ook niet."

Bos verweerde zich tegen kritiek van de oppositie in de Kamer dat hij gefaald zou hebben. "Wie falen zijn de bankiers die deze eisen stellen. Zij moeten zich realiseren dat het draagvlak in Nederland ontbreekt en welk schade ze hiermee berokkenen. Ik kan geen verantwoordelijkheid nemen voor zaken waar ik niet verantwoordelijk voor ben, hoe graag ik ook zou willen."

Ericsson 3 wint vijfde etappe VOR

De Ericsson 3 heeft de vijfde etappe in de Volvo Ocean Race gewonnen. Een opmerkelijke prestatie, omdat het na de start een achterstand van acht uur moest goedmaken.

In de ruim 12.000 nautische mijlen lange etappe naar Rio de Janeiro vertrok de Ericsson 3 pas acht uur later dan de concurrenten uit de haven van het Chinese Qingdao. Schipper Magnus Olsson kan het nog nauwelijks geloven. "We waren moe, lagen acht uur achter en we hadden enkele nieuwe jongens aan boord. Ongelooflijk." De reden voor de zege is volgens de Zweed simpel. "We hebben ontzettend snel gezeild. We gingen zo hard dat we bijna de boot vernielden, maar gelukkig bleef alles in tact." De Zweedse boot voltooide de etappe in een tijd van 40 dagen, 5 uur, 37 minuten en 57 seconden.

De andere vier boten, Ericsson 4, Puma Racing, Green Dragon en de Telefonica Blue worden later vandaag in Rio verwacht. Twee boten gingen in deze etappe niet van start, namelijk de Telefonica Black en de Nederlande boot Delta Lloyd.

Van Grunsven zonder Salinero naar WB-finale

Anky van Grunsven zal toch deelnemen aan de WB-finale in Las Vegas. Ze zal dit echter doen zonder haar toppaard Salinero maar met haar tweede keus Painted Black.

De internationale hippische sportkoepel FEI schrijft namelijk voor dat voor deelname aan de WB-finale een paard aan twee kwalificatiewedstrijden moet hebben meegedaan. Mede door een rugblessure kwam Van Grunsven maar één keer met Salinero in actie, namelijk afgelopen weekend bij Indoor Brabant.

Naast de Olympisch kampioene verschijnen ook Adelinde Cornelissen, Hans Peter Minderhoud en Jeannette Haazen namens Nederland aan de start.

Vader filmt het misbruik van eigen kinderen

Ruim tien jaar lang heeft een 62-jarige Leeuwarder zijn eigen kinderen, één zoon en twee dochters, misbruikt. Vorig jaar heeft het drietal aangifte tegen hun vader gedaan.

Het misbruik begon toen de kinderen ongeveer zes jaar jong waren, toen ze oud genoeg werden om tegen te stribbelen diende hij de kinderen stiekem slaappillen toe zodat hij toe kon slaan zodra de pillen hun werk gingen doen.

Ook heeft hij een aantal keer video-opnames gemaakt van het misbruik. In de rechtbank hoorde de dader vanmiddag de eis, acht jaar celstraf en TBS met dwangverpleging.  Dit was een passende straf voor een 'onbehandelbare pedoseksueel' aldus de officier van jusitie. Over twee weken volgt het vonnis.

[WK] Brons Mulder, dames naast medailles

Teun Mulder heeft bij de wereldkampioenschappen baanwielrennen brons gewonnen op de keirin. De Nederlandse dames eindigden op de ploegenachtervolging als vierde.

Mulder eindigde op de keirin achter de Duitser Maximilian Levy en de Fransman Francois Pervis. Mulder, de kampioen van 2005, eindigde vorig jaar nog als tweede achter de Brit Chris Hoy. Die ontbreekt in Pruszkow echter vanwege een blessure.

De Nederlandse dames Vera Koedooder, Amy Pieters en Ellen van Dijk grepen op de ploegenachtervolging net naast de medailles. In de strijd om het brons was Australië te sterk: 3.24,972 tegen 3.29,379. Het goud ging naar Groot-Brittannië . Zij versloegen in de finale met 3.22,720 de Nieuw-Zeelandse vrouwen (3.23,993).

Desondanks waren de Nederlandse vrouwen tevreden, de tijd betekende namelijk een Nederlands record. "Ze rijden hier vanavond nog sneller dan in de kwalificaties. Dat is knap", vond bondscoach Peter Pieters. Koedooder, die bij het eerste optreden een moeilijke start had, plaatste de prestatie in perspectief. "Vorig jaar waren er zeven landen, nu veertien. Het wordt serieus genomen. We laten toch aardig wat teams achter ons."

Dance Valley 2009 in teken van beleving

De vijftiende editie van Dance Valley zal in het teken staan van beleving. Dit maakte organisator UDC vandaag bekend, samen met de line-up van het jaarlijkse dancefestival in Spaarnwoude.

Met zeventien verschillende plekken verspreid over het hele festivalterrein is het programma voor zaterdag 11 juli tot de nok toe gevuld. UDC zal dit jaar extra aandacht geven "aan het speciale, het creatieve en het onverwachte in The Breeding Ground."

De Nederlandse dj's Ferry Corsten, Marco V, Terry Toner, Erick E, Sidney Samson, Kraak& Smaak, Hardwell en Mick Die Lano beklimmen het hoofdpodium.

The Prodigy en Bloc Party op Lowlands 2009

Lowlands heeft de eerste paar grote namen bekendgemaakt. De bands The Prodigy en Bloc Party maken deel uit van de hoofdacts in 2009. Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg maakte de 2 grote namen vanavond in het 3FM-radioprogramma Met Michiel bekend.

Ook twee minder bekende acts werden gepresenteerd: metalband Opeth en dubstepact Rusko. Voor de broodnodige cultuur komen onder anderen Herman Brusselmans, Hugo Borst, Boozy, Karel Kanits en MC Jeffrey Huf naar Biddinghuizen.

Dit jaar verrijst een nieuwe tent op het festivalterrein; de Mike. In deze tent worden comedyworkshops onder leiding van Howard Komproe en Nico van der Knaap gegeven. Verder is er een stand-up programma waarvan de line-up later bekend wordt.

Eerder kondigde de organisatie al de aanwezigheid van Arctic Monkeys, Basement Jaxx, Bon Iver, Crookers en La Caravane Passe aan. Op 21, 22 en 23 augustus vindt in Biddinghuizen de zeventiende editie van A Campingflight to Lowlands Paradise plaats.

The Prodigy en Bloc Party op Lowlands 2009  (foto: DAG)

Balkenende betreurt weglopen Wilders

Premier Jan Peter Balkenende betreurt het zeer dat PVV-leider Geert Wilders donderdag met zijn fractie boos uit het Kamerdebat over de aanpak van de recessie wegliep. "Een volwassen parlementair debat is er mee gebaat dat iedereen mee doet." Balkenende wilde het vertrek van Wilders geen stunt noemen. "Het viel me wel op dat hij heel snel naar de interruptiemicrofoon liep en dat er al camera's aanwezig waren", aldus de premier.

Volgens Balkenende werd Wilders' klacht gelogenstraft door het verdere verloop van het debat. "We hebben vanmiddag gezien dat de coalitiepartijen en de oppositie op een goede manier gepraat hebben over wat nodig is voor Nederland." Wilders liep weg omdat CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel had opgemerkt dat de ruimte om nog iets te veranderen aan het crisispakket "buitengewoon beperkt" was.

Piraten kapen Europese schepen

Vermoedelijk Somalische piraten hebben binnen een etmaal twee Europese tankers voor de Somalische kust gekaapt. Het gaat om de grootste aanvallen in de regio dit jaar, ondanks de aanwezigheid van buitenlandse marineschepen die de piraterij moeten bestrijden.

De kapers sloegen donderdag toe op een Noors schip dat in de Bahama's is geregistreerd, aldus een zegsman van de Europese missie tegen de piraterij. Woensdag was een Grieks vrachtschip dat onder Panamese vlag vaart doelwit.

Vorig jaar vielen Somalische piraten ruim 130 koopvaardijschepen aan, een forse toename in vergelijking met 2007. De criminelen is het om losgeld te doen.

'Kerken moeten ook op Hyves'

Kerken zouden meer gebruik moeten maken van het internet, maar religieuze websites moeten wel interactief zijn. Dat was de belangrijkste boodschap tijdens de IKON-conferentie over het internetpastoraat donderdag.

"Het internet leent zich uitstekend voor pastorale activiteiten. Maar het moet geen eenrichtingsverkeer worden", zei hoofd nieuwe media Peter Dekker van de omroep IKON. Het internet zien als een puur informatief medium dat gebruikt kan worden om het woord van God te verkondigen, is uit den boze volgens Dekker omdat dit uiteindelijk weinig bezoekers oplevert.

Dat zei ook Ineke de Feijter, docente religie en media aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Websites kunnen volgens De Feijter wel heel goed de zorgverlenende activiteiten van pastoraal werkers ondersteunen. Het internet heeft volgens de universitair docente het voordeel dat het anoniem is en laagdrempelig. "Mensen zullen zich gemakkelijker tot het pastoraat wenden."

Het ontbreekt volgens Dekker binnen de kerkelijke wereld aan expertise op het gebied van internet. "Het is niet nodig dat iedere kerk een eigen internetspecialist in dienst neemt. Maar een organisatie als de Protestantse Kerk Nederland (PKN) zou een facilitaire rol kunnen spelen door formats beschikbaar te stellen die kerken zelf kunnen invullen." Kerken zouden volgens Dekker ook niet moeten terugschrikken voor het gebruik van massamedia zoals Twitter en Hyves. "Een kerk kan een gadget creëren die kerkgangers op hun Hyves kunnen zetten", aldus het hoofd nieuwe media van de IKON.

Rutten per direct weg bij Schalke 04

Fred Rutten is door de directie van Schalke 04 op non-actief gezet. Dit heeft de voorzitter van de ploeg uit Gelsenkirchen, Josef Schnusenberg, bekend gemaakt. Daarnaast moet de oefenmeester met onmiddellijke ingang vertrekken.

Rutten was aan zijn eerste seizoen bij Die Köningsblauen bezig, maar wist daar geen potten te breken. Youri Mulder, Mike Büskens en Oliver Reck zullen de taken van de oefenmeester voorlopig waarnemen.

Eerder vandaag was in Bild al te lezen dat Rutten volgend seizoen geen hoofdtrainer van de Duitse ploeg meer zou zijn. Schalke 04 staat na 25 wedstrijden op de achtste plaats in de Duitse Bundesliga en was voor de winter al uitgeschakeld in de UEFA Cup.

Bart Simpson vindt Kuifje tof, maar haat België

Uit een nieuwe episode van 'The Simpsons' blijkt Bart Simpson een groot Kuifje-fan te zijn. Het kereltje heeft echter wel een bloedhekel aan onze zuiderburen.

In de bewuste aflevering episode maakt de familie Simpson een tour door Europa. Na Ierland met al z'n natuurschoon te hebben aangedaan, belandt het gele gezin in het grauwe en spuuglelijke België. "In your face, Belgium", luidt het commentaar van Bart.

Onmiddellijk springt moeder Marge voor onze zuiderburen in de bres. "Als je België zo enorm haat, dan kan ik misschien beter je Kuifje-albums afpakken", vindt moeder. Hierop besluit zoonlief zijn exemplaar van 'De krab met de gulden scharen' met hand en tand te verdedigen. De uitgeverij van Kuifje is dolblij met de gratis reclame. "The Simpsons is de meest legendarische animatiereeks ter wereld. Dat Kuifje daar deel van mag uitmaken, is gewoon fantastisch", laat Studio Hergé weten.

"Het is gewoon een heel grote reeks waar de meeste Amerikanen naar kijken. Misschien dat er kijkers na het bekijken van de aflevering zich gaan afvragen wie die Kuifje nu juist is. Het is gewoon bijzonder leuk. Als je verschijnt in een aflevering van The Simpsons dan beteken je toch iets op het internationale toneel."

Google introduceert Gamethema's

Google heeft naast hun zoekmachine nog een hele rits handige tools. Eén daarvan is iGoogle waarmee je een eigen startpagina kunt maken. Een optie die je daarvoor hebt is een thema uitkiezen voor je iGoogle. Na vele bekende artiesten die een eigen iGoogle-theme hebben ontwikkeld, muziek-themes en mode-themes zijn er nu ook speciale gamethemes beschikbaar. Je hebt de keuze uit klassiekers zoals Mario en Mega Man, maar ook meer recente titels zoals Wii Sports en Spore. Je kunt hier alle beschikbare themes bekijken.

Overigens kun je ook heel gemakkelijk een FOK!games widget toevoegen aan je iGoogle via deze pagina.


KNVB blokkeert 800 tickets

In de strijd tegen zwarthandeleren heeft de KNVB voor het aankomende WK-kwalificatieduel tussen Oranje en Schotland liefst 800 tickets laten blokkeren. Zo maakte de KNVB via de site bekend.

Deze kaarten werden via internet (illegaal) doorverkocht. Dit werd gedaan door ticketbureau's, die niet officieel staan ingeschreven als verkooppunten. Door de KNVB wordt voor fans die het duel willen bezoeken vrijdag en zaterdag een telefoonnummer opengesteld. Daarop kunnen de bezoekers de geldigheid van hun toegangsbewijs controleren.

Over de kaarten die door de voetbalbond zijn geblokkeerd, zal de KNVB geen restitutie verlenen. De fans, waarvan het toegangsbewijs geblokkeerd is, zullen bij het ticketbureau waar zij het kaartje vandaan hebben, het geld moeten terugvragen.

Ratchet & Clank: A Crack in Time aangekondigd

Ratchet & Clank gaan deze herfst beginnen aan hun derde avontuur op de PlayStation 3 in Ratchet & Clank: A Crack in Time.

A Crack in time is het vervolg op de eerdere twee spellen en zal een aantal vragen die deze spellen onbeantwoord lieten gaan beantwoorden. Het spel begint met Ratchet die erop uit trekt om Clank te gaan redden. Beide leren gedurende het spel veel over hun oorsprong en wat hun doel in het leven is. Op het moment dat Ratchet Clank lijkt te vinden moeten beide de keuze maken om samen verder te gaan, of voorgoed afscheid van elkaar te nemen.

Het spel zal komende herfst exclusief op de PlayStation 3 verschijnen.

Bosniër schiet met raketwerper op schoonmoeder

Een Bosniër heeft geprobeerd zijn schoonmoeder te vermoorden, door haar huis met een raketwerper onder vuur te nemen. Toen dat niet lukte, pakte hij zijn machinegeweer en probeerde hij de vrouw alsnog dood te schieten, wederom zonder succes. Vandaag werd hij daarvoor veroordeeld tot ruim zes jaar celstraf.

De vrouw was volgens de dader, een 26-jarige Bosnische Serviër, verantwoordelijk voor het stuklopen van zijn huwelijk. Zij raakte zwaargewond bij de moordpoging maar overleefde. Haar man en een dochter liepen lichte verwondingen op.

Met dank aan Sjibble voor de submit!


Bosniër schiet met raketwerper op schoonmoeder  (foto: DAG)

Eindhovenaren niet verlost van heipaal

Het heien voor een nieuwe parkeergarage in het Stadionkwartier in Eindhoven mag doorgaan. Dat heeft de bestuursrechter in Den Bosch bepaald in een zaak die door een buurtbewoner was aangespannen. Deze vond dat het heien teveel overlast veroorzaakt voor de buurt en wilde via de rechter afdwingen dat Eindhoven daarmee zou stoppen.

De gemeente Eindhoven maakte de uitspraak vandaag bekend. Eindhoven heeft na twee onderzoeken aangegeven dat de manier van heien die wordt gehanteerd het meest geschikt is. De fundering voor de garage wordt gemaakt met zogenoemde vibropalen.

De rechter stelde ter plekke zelf vast dat "de heiwerkzaamheden vanuit de woning van de verzoeker duidelijk merkbaar zijn.” Dat het heien slecht voor de gezondheid van de buurtbewoner kan zijn, vindt de rechter "niet onaannemelijk" en hij noemt de klachten reëel.

Aan de andere kant stelt de rechter onder andere dat de geluidhinder tot "aanvaardbare proporties" is teruggebracht door de geluidwerende voorzieningen die zijn getroffen. Daarbij zou het stilleggen van het werk het hele project op losse schroeven kunnen zetten. De rechter oordeelt dat de buurtbewoner onvoldoende heeft aangetoond dat er andere, betere manieren van heien zijn.


Klagende Eindhovenaar niet verlost van heipaal  (foto: DAG)

Blunderende terrorist blaast medestrijders op

Een Afghaanse terrorist heeft vandaag per ongeluk zes medestrijders de dood in gejaagd. Hij blies zichzelf op toen hij afscheid van zijn kameraden nam bij het vertrek naar een doelwit. Dat heeft het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt.

De onbedoelde zelfmoord gebeurde in de zuidelijke provincie Helmand. Britse militairen proberen daar een opstand van de radicaalislamitische Taliban de kop in te drukken.


Blunderende terrorist blaast medestrijders op  (foto: DAG)

Ad Melkert weer gepasseerd voor hoge VN-functie

Niet Ad Melkert, maar de Nieuw-Zeelandse oud-premier Helen Clark wordt directeur van het VN-ontwikkelingsprogramma UNDP. Dat heeft secretaris-generaal Ban Ki-Moon vandaag bekend gemaakt.

De UNDP is de grootste organisatie van de Verenigde Naties en houdt zich bezig met armoedebestrijding, democratisering en de bestrijding van hiv/aids.

In 2005 probeerde Melkert ook al directeur van de UNDP te worden. Toen kwam de leiding in handen van de Turk Kemal Dervis. Een jaar later werd Melkert ondersecretaris-generaal. Volgens verscheidene bronnen binnen de VN zijn de medewerkers van de UNDP zeer tevreden over Melkerts functioneren. Nederland is de op een na grootste donor van de UNDP. Een stevige Nederlandse lobby voor Melkert heeft niet mogen baten.

Melkert wil niet reageren zolang de voordracht van Clark nog niet is goedgekeurd door de Algemene Vergadering, maar bronnen rond hem zeggen dat hij 'teleurgesteld' is.

Ad Melkert weer gepasseerd voor hoge VN-functie  (foto: ANP)

20.000 berichten voor Nuongirl

Nuongirl heeft zojuist een nieuwe mijlpaal als redactielid van FOK!sport bereikt. De Site-Admin en PR-dame van de sportsite van FOK! heeft namelijk haar 20.000e bericht geplaatst. Met dit bericht: Pothuizen nog een seizoen bij NEC bereikte ze dit aantal.

Nuongirl begon haar carrière op FOK!sport in december 2003. Langzaam maar zeker wist ze uit te groeien tot één van de pijlers binnen ons team. Om wat voor soort bericht het ook gaat, Nuongirl heeft er vast wel een keer over geschreven. Dat de hoeveelheid berichten indrukwekkend is, blijkt wel uit het feit dat de nummer twee bij Sport pas op 4.346 berichten staat en dat Nuongirl in augustus 2007 641 keer een stukje op FOK!sport postte.

Ook zijn er inmiddels een paar mooie specials van haar hand verschenen en staan er met regelmaat prijsvragen op FOK!sport, waar ze de prijzen voor regelt.

We hopen dat FOK!sport en al haar trouwe lezers nog lang van de berichten van Nuongirl mogen genieten en dat ze ons voorlopig nog niet zal verlaten.. Tot slot willen we haar bedanken voor de jarenlange inzet voor deze sportsite.

Pothuizen nog een seizoen bij NEC

Patrick Pothuizen speelt ook komend seizoen voor NEC. De 36-jarige verdediger, die afgelopen weekend voor de wedstrijd tegen Willem II nog werd gehuldigd vanwege zijn 250e competitiewedstrijd voor NEC, heeft zijn contract vandaag met een jaar verlengd.

"Eigenlijk had ik verwacht dat dit mijn laatste seizoen zou zijn. Vanaf de winterstop ben ik steeds meer gaan spelen en dat gaat goed. Ik voel me fit en heb er nog steeds heel veel plezier in,” aldus Pothuizen die dankzij het vertrek van Peter Wisgerhof naar FC Twente weer een basisplaats heeft in de ploeg van trainer Mario Been.

Ook het contract van de 21-jarige verdediger Mitchell Burgzorg werd met een jaar verlengd. NEC gaat daarentegen niet door met Mark van den Boogaart (23), Karim Fachtali (21) en Dominique Scholten (21). De laatste twee spelen dit seizoen op huurbasis bij TOP Oss in de Jupiler League.

Enke onder de lat bij Duitsland

De bondscoach van Duitsland, Joachim Löw, heeft vandaag bekend gemaakt dat Robert Enke van Hannover 96 de komende twee WK-kwalificatieduels onder de lat staat bij die Mannschaft. Na het vertrek van Jens Lehmann, na het EK van vorig jaar, is Löw nog altijd op zoek naar een betrouwbare opvolger.

De afgelopen maanden kreeg Enke, net als Tim Wiese (Werder Bremen) en René Adler (Bayer Leverkusen) een kans onder de lat. In september vorig jaar, tegen Finland, verdedigde Enke voor het laatst het doel van de Duitsers. Adler stond vorige maand tegen Noorwegen onder de lat, maar kan niet in actie komen vanwege elleboogblessure.

"We hebben nu voor Enke gekozen omdat hij de laatste weken bijzonder goed op dreef was”, aldus Löw. "We hebben vertrouwen in hem.”

Cricketers verliezen voorlaatste oefenduel

Het Nederlands elftal heeft de een na laatste oefenwedstrijd in de voorbereiding op het WK kwalificatietoernooi in Zuid-Afrika verloren. In Kaapstad toonde Western Province Amateur XI zich de sterkste.

Western Province kwam als eerst battende tot 172 a.o. in 40 overs, de Nederlandse productie aan bat stokte bij 170 a.o in 44 overs. Bukhari, Seelaar, van Bunge en Nijman pakten ieder twee wickets, met het bat was alleen Zuiderent (31) redelijk succesvol. De laatste oefenwedstrijd is op 28 maart tegen Canada in Johannesburg.

Besnijden helpt tegen geslachtsziekten

Besnijdenis helpt een aantal geslachtsziekten te voorkomen. Niet alleen hebben besneden mannen minder kans om HIV op te lopen, maar ook herpes en HPV worden door de afwezigheid van het grootste deel van de voorhuid minder makkelijk overgedragen. Het risico op een syfilisbesmetting neemt na besnijdenis niet af.

Dat blijkt uit de resultaten van een omvangrijk onderzoek die onlangs gepubliceerd werden. Al eerder was na een ander onderzoek gebleken dat besneden mannen 60% minder kans op een HIV-besmetting hebben dan onbesneden mannen. Het nieuwe onderzoek was een voortzetting van dat eerder afgeronde onderzoek en had als doel om uit te vinden of besnijdenis ook helpt beschermen tegen drie andere geslachtsziekten.

Wereldwijd is zo’n 30% van de mannen besneden. Volgens Drs. Matthew Golden en Judith Wasserheit van de University of Washington zijn de resultaten van het onderzoek reden genoeg om te pleiten voor meer penissnijderij. "We hebben nu overtuigend bewijs dat besnijdenis helpt om besmettingen te voorkomen. Besnijdenis zou op meer plaatsen mogelijk moeten zijn."

De reden voor het lagere risico op overdracht van de ziekten kan gezocht worden in de afname van het aantal Langerhanscellen die plaatsvindt na besnijdenis. Via die cellen zouden virussen het lichaam namelijk binnen kunnen komen.

'Ook Ajax wil Engelaar'

Naast PSV wil ook Ajax middenvelder Orlando Engelaar aantrekken, zo meldt RTV Rijnmond. Marco van Basten, trainer van de Amsterdammers, zou een grote fan zijn van Engelaar.

Als bondscoach gaf Van Basten Engelaar een basisplaats tijdens Euro 2008. De oefenmeester van de Amsterdammers wil hem bovendien graag herenigen met Ismaïl Aissati. Het tweetal speelde in het tweede deel van het seizoen 2006/2007 succesvol samen op het middenveld van FC Twente.

Engelaar, die ook de clubs NAC Breda en Racing Genk op zijn cv heeft staan, vertrok afgelopen zomer in het kielzog van trainer Fred Rutten naar het Duitse Schalke 04. In Duitsland komt hij echter totaal niet uit de verf, wat hem bij onze oosterburen dan ook het etiket 'miskoop' heeft opgeleverd. Engelaar heeft bij Die Königsblauen nog een contract tot medio 2011.

In het geval Rutten naar PSV vertrekt, zal de mogelijke keuze voor Engelaar moeilijk zijn omdat hij ook met Ajax-trainer Marco van Basten een prima band heeft. De zaakwaarnemer van Engelaar, Edward Burleson, vertelt: "Van Basten heeft hem de kans gegeven om op een EK te spelen en dat vergeet Orlando ook niet. Of hij open staat voor een terugkeer naar de Eredivisie? Wij sluiten op voorhand niets uit."

Veel belangstelling voor Frei

Borussia Dortmund-spits Alexander Frei heeft de clubs voor het uitkiezen. Volgens de Zwitser dingen verschillende internationale ploegen naar zijn diensten.

"We zijn benaderd door Napoli, Paris Saint-Germain en Tottenham Hotspur", onthulde Frei vandaag in een gesprek met SkySports. De Zwitser is bezig aan zijn derde seizoen in Dortmund, maar zou een transfer wel zien zitten. Zijn relatie met trainer Jürgen Klopp zou niet al te best zijn. Bovendien loopt zijn contract bij de Duitse club na dit seizoen af.

Overigens ontkent Klopp in Bild dat hij van Frei af wil. "Borussia Dortmund en ik doen niet aan het maken van zogenaamde 'zwarte lijsten'", aldus de oefenmeester. "We denken alleen na over een verkoop wanneer er daadwerkelijk een bod voor een speler binnenkomt."

Gorter niet altijd blij met vergelijkingen

Donny Gorter is voetballer van NAC Breda, maar ook de zoon van voormalig prof Edwin Gorter. Vader Edwin werd met name bekend vanwege het 'vingerincident' met Björn van der Doelen. Zoon Donny ondervindt hiervan wel eens de nadelige gevolgen.

In het veld wordt Gorter jr. nog regelmatig herinnerd aan zijn vader. "Dan zegt de scheidsrechter vóór de wedstrijd al: 'Gortertje, ik houd je in de gaten", aldus de middenvelder van NAC in Voetbal International.

De reputatie van zijn vader achtervolgt Gorter dus op de velden. "We zijn twee verschillende mensen. Hij kon soms een schoffie zijn, maar dat betekent niet dat ik dat daardoor ook ben", zegt Gorter jr. hierover. "Ik kan er nu wel om lachen, maar tegelijkertijd baal ik nog wel eens van die vergelijking."

Schot moet in het gips

RBC Roosendaal zal het voorlopig zonder John Schot moeten doen. De kleine middenvelder heeft een scheurtje in een pees in zijn enkel en moet in het gips.

Schot liep de blessure op tijdens een training. De Tholenaar zal twee weken in het gips zitten en zal daarna nog minstens twee weken niet kunnen trainen. De 25-jarige middenvelder, die onlangs zijn contract verlengde tot 2011, speelde dit seizoen 25 wedstrijden in de Jupiler League. Hierin scoorde hij één keer. Schot kwam in de zomer over van zaterdaghoofdklasser Hoek.

Luxeprobleem voor Van Marwijk

Bert van Marwijk kampt in aanloop naar het WK-kwalificatieduel tegen Schotland met een luxeprobleem. Dit laat zich met name bij de aanvallers gelden.

"Ik slaap er ook geen minuut minder om. Natuurlijk zal ik spelers teleurstellen. Die jongens mogen ook boos zijn, maar ze moeten mijn beslissing wel accepteren. Ook zulke dingen horen er bij. Of dat nu leuk is of niet," liet Van Marwijk in een reactie weten.

In de selectie van Van Marwijk, die het de komende dagen tegen Schotland en Macedonië moet opnemen, zitten maar liefst acht gerenommeerde, aanvallend ingestelde voetballers. "Slechts vier van hen zullen beginnen," lichtte de bondscoach al een tipje van de sluier op. "Voor vier jongens heb ik dus slecht nieuws."

Ibrahim Afellay en Ryan Babel zullen voorlopig tevreden moeten zijn met een plekje als invaller. Ook Rafael van der Vaart kan een basisplaats op zijn buik schrijven. De voormalig Ajacied komt bij Real Madrid nog nauwelijks in actie. Hierdoor houdt Van Marwijk Klaas-Jan Huntelaar, Robin van Persie, Arjen Robben, Wesley Sneijder en Dirk Kuyt nog over. "Alleen Kuyt had een beetje last van een hamstring. Maar hij heeft donderdag wel volledig meegetraind," aldus de oefenmeester.

Daarnaast krijgt Van Marwijk ook steeds meer opties voor de controlerende posities op het middenveld. De trainer is erg tevreden over Mark van Bommel en Nigel de Jong, maar ook Stijn Schaars en Demy de Zeeuw weten dit seizoen een hoog niveau te behalen.

Eén ding is in elk geval zeker. Het duel tegen Schotland begint met Maarten Stekelenburg op doel.

De plaag van de onzinonderzoekjes

Een golf van onderzoekjes door fabrikanten en brancheorganisaties teisterde de afgelopen maanden nieuwsredacties, opdat ze de krant zouden kunnen halen. Een kleine greep: de man doet zijn grote boodschap overal, de vrouw vooral thuis. Volgens het Nationale Tandenpoetsonderzoek vindt 69 procent een goed gebit sexy. De Nederlander heeft vorig jaar 200 gram minder vis gegeten. De Hollandse pot is populair bij de Nederlander: stamppot geldt als hét poldervoedsel bij uitstek. 3 procent van de Nederlanders heeft weleens seks op het toilet, 4 procent van de mannen houdt op het toilet via zijn gsm Hyves en Facebook bij.

Carlo Stokx, directeur van onderzoeksbureau Synovate: 'Het is een vrij goedkope manier om in de publiciteit te komen. Een artikel wordt beter gelezen dan reclame.'

Pieter Paul Verheggen, voorzitter van de Markt Onderzoek Associatie (MOA), geeft een aanvullende verklaring voor de onderzoeksplaag: 'Beleidsmakers en burgers hebben behoefte aan onderbouwing van hun gevoelens en willen niet alleen op hun onderbuik afgaan.'

Zijn bezwaar is dat het kaf niet van het koren wordt gescheiden - en hij onderneemt actie. 'Wij gaan een Onderzoeksombudsman instellen die klachten van burgers onderzoekt tegen ondeugdelijke enquêtes door bureaus en media.'

Als de Onderzoeksombudsman in het geweer komt, is het leed al geschied. De MOA wil ook dat degenen die beslissen of iets nieuws wordt, beter gaan filteren. Daarom geeft de organisatie later dit jaar een cursus aan journalisten om onderzoeksmateriaal te leren wegen.

Frank van Raaij, hoogleraar economische psychologie aan de Universiteit van Tilburg: 'Vaak is het geen wetenschappelijk onderzoek, maar peilingen waarin extra vragen meelopen. Dat levert dan leuke feitjes op. Het zegt iets over infantilisering van de samenleving. Maar een krant die daarmee is gevuld, daar baal je wel van.'

Het Nationale Tandenpoets-onderzoek en het Groot Glorix Toilet Onderzoek werden verricht door het bureau MetrixLab. De onderzoeken hebben gescoord, maar dat maakt weinig los bij Jan Vessies en Jolanda Luiendijk van MetrixLab: 'Het maakt ons helemaal niets uit. Als de opdrachtgever er blij mee is, vinden we dat goed.'

Bestaat de mogelijkheid dat de consument dit soort onderzoek zat wordt? Marcel Maassen van TNS-NIPO: 'Bestaat de kans dat de journalist dergelijke onderzoekjes zat wordt? Een deel van dit soort onderzoek wordt gedaan om media te halen. Als dat niet of veel minder gebeurt, loopt de bereidheid van organisaties en bedrijven ook af dit te onderzoeken.'


De plaag van de onzinonderzoekjes  (foto: DAG)

Cobo dagwinnaar in Castilla y Léon

Juan José Cobo heeft de vierde etappe van de Vuelta a Castilla y León op zijn naam geschreven. Op de slotklim sprong de Spanjaard weg uit een kopgroep met de favorieten en hield op de meet een voorsprong van acht seconden over.

Rabo-renner Denis Menchov kwam na 145,4 kilometer koersen als tweede over de meet, net voor de Spanjaard Javier Moreno. Stef Clement was de beste Nederlander, hij werd zesde.

In het algemeen klassement blijft de Amerikaan Levi Leipheimer aan de leiding. Hij heeft een voorsprong van zestien seconden op de nummer twee, Alberto Contador. De Amerikaan David Zabriskie staat op 22 seconden achterstand derde. Beste Nederlander is Stef Clement die op plek vier staat, met 49 seconden achterstand op Leipheimer.

[Upd] Lucius en Greene weg, Van Dijk blijft

Theo Lucius vertrekt na dit seizoen bij Feyenoord. De Rotterdammers hadden de optie om het aflopende contract van de verdediger met een jaar te verlengen, maar besloten uiteindelijk geen gebruik te maken van deze mogelijkheid.

Lucius maakte medio 2006 de overstap van PSV naar Feyenoord. Trainer Erwin Koeman, die hem kende uit zijn periode in Eindhoven, was destijds verantwoordelijk voor de transfer van de inmiddels 32-jarige Lucius. In zijn eerste seizoen werd de verdediger/middenvelder meteen aanvoerder van De Stadionclub. Lucius, die in zijn carrière ook uitkwam voor FC Den Bosch en FC Utrecht, zal nu echter op zoek moeten naar een nieuwe club.

Update:

Ook Serginho Greene heeft inmiddels te horen gekregen dat hij Feyenoord na dit seizoen moet verlaten. De verdediger kwam in de zomer van 2005 over van RKC Waalwijk, maar wist nooit potten te breken. De laatste jaren gooiden diverse blessures roet in het eten. In deze voetbaljaargang kwam de speler pas zeven keer in actie.

Voor Rob van Dijk was er wel goed nieuws. De clubleiding van de ploeg uit Rotterdam-Zuid wil de keeper graag nog een jaar behouden. "Ik ben blij dat Feyenoord nog een jaar met mij door wil. Ik heb er zelf ook nog steeds veel zin in en kan het ook fysiek nog goed aan," liet de opgetogen speler in een eerste reactie weten.

Kopp betrapt op cocaïne

David Kopp, oud-renner van het team van Gerolsteiner, is betrapt op het gebruik van cocaïne. Na een kermiskoers in het Belgische Izegem, in september vorig jaar, werd de Duitser positief getest op de drug.

In september, toen hij werd betrapt, reed Kopp voor het bescheiden Cycle Collstrop. Dit seizoen heeft de Duitser geen ploeg. Het is nog onduidelijk hoelang zijn schorsing zal worden.

De 30-jarige Kopp heeft al gezegd dat hij afziet van een tegenexpertise.

'Homogenezers' bestaan nog

Eén op de zes Britse psychiaters zegt ooit te hebben geprobeerd om homoseksualiteit te genezen. Dit terwijl er gegronde redenen bestaan om aan te nemen dat zulke therapieën schadelijk kunnen zijn. Dit blijkt uit een onderzoek van Michael King, een wetenschapper verbonden aan de University College London.

King zegt verbaasd te zijn over het hoge aantal psychiaters dat de fout ingaat door de behandeling toe te passen. "Er is maar heel weinig bewijs dat zulke behandelingen de homoseksuele gevoelens van patiënten kunnen veranderen en in feite kunnen dergelijke therapieën zelfs schadelijk zijn."

In de jaren ’70 en ’80 waren homogenezingen nog redelijk gebruikelijk in landen als de Verenigde Staten en Groot Brittanië. Bij zulke behandelingen werden homoseksuele fantasieën gekoppeld aan het toedienen van elektrische schokken. De huidige behandelingen bestaan meestal uit gesprekken waarbij geprobeerd wordt de homoseksuele gevoelens van patiënten te doen afnemen.

De psychiaters die aangaven ook nu nog op verzoek van een patiënt homoseksualiteit te willen genezen, zeiden dit om religieuze of morele redenen te doen of omdat de patiënt bang is gediscrimineerd te worden vanwege zijn geaardheid.

[WK] Heimans dertiende op achtervolging

Op de tweede dag van het wereldkampioenschap baanwielrennen in het Poolse Pruszkow is Levi Heimans als dertiende geëindigd op de individuele achtervolging. Heimans realiseerde na 4 kilometer een tijd van 4.28,638.

De finale gaat tussen de Amerikaan Taylor Phinney, die met 4.15,160 de snelste tijd reed, en de Australiër Jack Bobridge. De Belg Dominique Cornu en de Oekraïner Volodimir Dioedia zullen uitmaken wie er met het brons naar huis gaat.

Hamilton: "Geen punten in Australië"

Wereldkampioen Lewis Hamilton verwacht zondag geen punten te scoren tijdens de Australische Grand Prix. McLaren zou geen verstoppertje hebben gespeeld tijdens de wintertests.

"Als we heel optimistisch zijn, kunnen we een punt scoren, maar ik verwacht het niet. We moeten positief blijven. Er kan van alles gebeuren. Vorig jaar finishten er maar zeven auto’s. Maar qua snelheid komen we op dit moment gewoon tekort. Heikki heeft de laatste twee testdagen nog wel wat verbeteringen gevonden, zelf heb ik de auto niet gereden, dus misschien zijn we iets sneller dan dat ik denk", verklaart Hamilton.

Vorig jaar won Lewis Hamilton de Grand Prix van Australië, dit jaar lijkt dat dus niet te gaan gebeuren.

Amerikaanse economie krimpt 6,3%

De Amerikaanse economie is in het vierde kwartaal van vorig jaar gekrompen met 6,3 procent op jaarbasis. Dat is de sterkste krimp sinds het eerste kwartaal van 1982. Dat blijkt uit definitieve cijfers die donderdag door het Amerikaanse ministerie van Handel werden gepubliceerd.

De krimp is iets groter dan de eerder gemelde 6,2 procent. Toch is het cijfer beter dan de verwachte 6,6 procent krimp die economen hadden voorzien. Vooral de investeringen en im- en export liepen hard terug, allen met bijna een kwart.

Ook de Amerikaanse consumentenuitgaven zakten fors. De uitgaven daalden met 4,3 procent, de sterkste daling sinds 1980. De consumentenuitgaven zijn goed voor ruim twee derde van de Amerikaanse economie. Door de economische crisis houden Amerikanen de hand steeds meer op de knip. De overheid was de enige sector waar nog wel groei te vinden was.

Door de crisis verliezen veel Amerikanen hun baan. Dit jaar gingen al ruim 1,2 miljoen banen verloren in de Verenigde Staten. In 2008 werden 2,6 miljoen arbeidsplaatsen geschrapt, exclusief de agrarische sector. Dat was het grootste banenverlies sinds de Tweede Wereldoorlog.

Om de economie te stimuleren wil de Amerikaanse president Obama 787 miljard dollar investeren in onder meer infrastructurele projecten. Ook wil hij de belastingen verlagen. Het plan moet ertoe leiden dat drie miljoen Amerikaanse banen worden gecreëerd of behouden blijven.

Opbouw economische 'groei' VS in vierde kwartaal 2008

[GDC 09] Cycloop pesten in God of War III gameplay-beelden

Sinds God of War 2 op de Playstation 2 verscheen keken fans al reikhalzend uit naar het volgende avontuur van Kratos. Fans kregen een tussendoortje met Chains of Olympus op de PSP maar nu komt er dan eindelijk meer informatie vrij over de échte opvolger op de Playstation 3.

Op de GDC werd achter gesloten deuren een presentatie gegeven met echte gameplay van de game. Een journalist heeft alles weten te filmen. Helaas is de beeldkwaliteit niet al te best maar we kunnen toch een goede eerste impressie krijgen.

'Crisisaanpak VS leidt naar de hel'

Mirek Topolánek, de premier van Tsjechië, heeft zich gisteren ongewoon hard uitgelaten over de aanpak van de wereldwijde financiële crisis door de VS. Tsjechië is momenteel de voorzitter van de Europese Unie (EU). Topolánek ging onder andere tekeer tegen het stijgende begrotingstekort van de VS.

Topolánek: "De Amerikaanse regering heeft het over permanente actie, iets waar wij tijdens onze bijeenkomst (EU-top over de crisis op 1 maart jongstleden) van geschrokken zijn. Amerika maakt dezelfde fouten als in 1930 tijdens de Grote Depressie, zoals grootschalige stimuleringsmaatregelen en protectionisme. De combinatie van deze maatregelen en het permanente karakter ervan zijn de weg naar de hel. De financiering van regeringssteun aan Amerikaanse banken zal de stabiliteit ondermijnen van de wereldwijde financiële markt."

Volgende week vindt in Londen een topontmoeting plaats tussen de leiders van de twintig grootste industrielanden ter wereld, de G20. Gastheer van die bijeenkomst is de Britse premier Gordon Brown, die Amerika dinsdag nog lof toezwaaide voor de manier waarop zij de crisis probeert te bezweren. Niet alleen de VS, maar ook Tsjechië zal, als vertegenwoordiger van de Europese Unie, op die top aanwezig zijn.

Premier Mirek Topolánek van Tsjechië

Aankondiging volgende project Hideo Kojima op de E3

Hideo Kojima is een bekende naam in de game-industrie en één van de weinigen die grote invloed hebben gehad op de ontwikkeling van games en heeft afgelopen week op de GDC de Life Time Achievement Award ontvangen. Kojima gaf al aan te stoppen met de Metal Gear franchise na Metal Gear Solid 3 maar heeft afgelopen jaar alsnog Metal Gear Solid 4 afgeleverd. Dit keer verzekerd hij ons echt bezig te zijn met een nieuw project.

Dit nieuwe project zal op de E3 aangekondigd worden. Ondanks dat Kojima op de GDC nog een keynote-speech zal houden, heeft hij gezegd het niet over zijn nieuwe game te hebben. Toch weet je het met Kojima maar nooit want hij heeft in het verleden bewezen zich niet altijd aan zijn woord te houden.

Nieuwe details over dit project zijn nog niet beschikbaar. Een nieuwe Zone of the Enders, Policenauts of Snatcher? we zullen even moeten wachten tot de E3.


FOK! lanceert de F1-voorspeller

Het Formule 1-seizoen begint komend weekend in Australië en FOK!sport introduceert de F1-voorspeller. Daarmee kun jij laten zien dat je een vooruitziende blik hebt, want je moet een aantal voorspellingen doen wat er in een bepaald Grand Prix weekend gebeurt.

Voor iedere Formule 1-race moet je bijvoorbeeld voorspellen wie de polepositietijd pakt, wat de top acht in de race zal worden, wie de snelste ronde rijdt, noem maar op. Je moet dit vóór de vrije trainingen op vrijdag doen, dus de sluitingstijden zijn op de donderdagen 23:59 uur voor een Grand Prix, anders wordt je voorspelling niet meegenomen. Kijk voor de volledige spelregels op de Uitleg-pagina van de F1-voorspeller.

Wat kun je winnen?

Je kunt dit jaar fantastische prijzen winnen. De nummer één wint de Coca-Cola ZERO Race Experience, een dag zelf rijden in spectaculaire automobielen op het circuit van Zandvoort aangeboden door Bleekemolens Race Planet. De nummers twee tot en met vier winnen een jaarabonnement op Formule1 RaceReport, het blad voor de Formule 1-fan. De nummers vijf tot en met veertien winnen ieder twee kartheats van Bleekemolens Race Planet Indoor Kartbanen.

Klik hier om je direct aan te melden!

Heb je nog geen account? Registreer je dan hier!

Mocht je nog vragen hebben, stel ze dan in de Feedback van FOK!sport.

VVV-trainer Van Dijk mist erkenning

Met nog zeven duels te gaan in de Jupiler League lijkt het kampioenschap koploper VVV-Venlo nauwelijks nog te kunnen ontgaan. Ondanks de koppositie wordt de Venlonaren slechts zelden lof toegezwaaid, dit tot ergenis van trainer Jan van Dijk.

"De pers, mensen hier op het stadion, en de fans. Iedereen zegt: 'het was niet best'. Maar het gaat in deze fase om de punten, niet om de schoonheidsprijs", betoogde Van Dijk tijdens het persmoment voorafgaand aan de derby tegen MVV van morgen. "Moet je eens zien wat er zou gebeuren wanneer we wel mooi voetbal zouden spelen, maar verliezen. Dan zijn de poppen pas echt aan het dansen. Het gaat maar om één ding: kampioen worden."

Alfie Patten (13) toch geen vader

Uit een DNA-test blijkt dat Alfie Patten niet de vader is van Maisie Roxanne. Dat schrijft de Britse krant 'The Mirror'. Alfie is er volgens zijn moeder kapot van. Het nieuws dat de 13-jarige jongen vader was schokte vorige maand Groot-Brittannië. Even daarna werd duidelijk dat er meer kandidaten waren voor het vaderschap.

De 15-jarige moeder bleef volhouden dat de jonge Patten de enige jongen was met wie ze seks had. Alfie, overtuigd dat hij de vader was, drong toen aan op een DNA-test. Er zijn nog twee andere gegadigden over, de 14-jarige Tyler Barker en de 16-jarige Richard Goodsell. Het is nog niet bekend wie nu wel de vader is van Maisie.

Met dank aan Dingess voor de submit.

De Zeeuw: "Ajax heeft weinig recht van spreken"

AZ staat op het punt de vruchten te plukken van het uitstekende seizoen in de Eredivisie. In een gesprek met Elf Voetbal praat middenvelder Demy de Zeeuw over de op handen zijnde titel.

De Zeeuw draait in het interview niet om de hete brij heen. "Wij komen voor het resultaat, dat gaat voor alles. Daarna zien we wel verder. Twee jaar geleden speelden we prachtig, maar stonden we drie keer met lege handen."

Het argument dat AZ de titel gaat pakken vanwege het falen van de traditionele top-drie veegt hij van tafel. "Helemaal niet waar. Wij zijn gewoon constanter en beter dan de rest. Ook wij kennen blessures, maar roepen dat niet elke week in de krant."

Volgens de middenvelder zouden Ajax en PSV normaal gesproken boven AZ moeten staan. "Bij Ajax is het altijd 'wij zijn de beste'. Maar als je met zoveel investeringen zo ver uit het zicht geraakt bent, heb je weinig recht van spreken."

Oleguer: "Ik speel steeds beter"

De Spaanse verdediger Oleguer werd afgelopen zomer als een grote aankoop binnengehaald bij Ajax. De Catalaan kende een stroeve start in Amsterdam, maar voelt zich inmiddels kiplekker in de hoofdstad.

Oleguer heeft het dus goed naar zijn zin bij Ajax. Ook de stad Amsterdam bevalt hem. "Het is een hele leuke stad, met een aangename sfeer", zegt de verdediger op de website van Ajax. "Ook de mensen zijn aardig. Verder is er een hoop te zien. Als ik vrij heb blijf ik thuis, of ga ik de stad in om een museum te bezoeken."

Zijn goede spel heeft ervoor gezorgd dat Oleguer een vaste klant in de basisopstelling van Ajax is geworden. "Ik verbeter nog steeds", vindt de Spanjaard van zijn eigen optredens. "Ik speel steeds beter en met meer vertrouwen. Ik denk dat dat heel belangrijk is voor alle spelers. Als je veel vertrouwen hebt, speel je ook beter."

Door zijn mindere begin in Amsterdam kreeg Oleguer automatisch kritiek te verduren. De verdediger heeft zich hiermee echter nauwelijks beziggehouden. "Je moet je niet te veel aantrekken van wat anderen en de media over je zeggen en schrijven. Voor hen is het moeilijk te begrijpen wat het met je doet als je in een vreemd land en in een nieuw elftal terecht komt. Je moet aan alle nieuwe indrukken wennen, en dat is niet eenvoudig."

Kim Clijsters maakt rentree

De afgelopen dagen gonsden het al van de geruchten, maar nu is het ook officieel: Kim Clijsters maakt nog dit seizoen haar rentree op de WTA-Tour. De 25-jarige Belgische tennisster maakte dit vandaag bekend op een persconferentie in Bree.

Clijsters gaat de WTA-toernooien van Cincinatti en Toronto spelen met als uiteindelijke doel de US Open van dit jaar, het toernooi dat ze in 2005 al eens wist te winnen. "Het zal niet meer dezelfde carrière zijn als voordien. Mijn leven is erg veranderd. Ik ben moeder geworden en ben getrouwd. Ik zal meer voor het plezier spelen," aldus Clijsters.

Clijsters maakte in 2007 bekend te stoppen met haar carrière als tennisster en beviel niet veel later van een dochter. Nog niet zo lang geleden werd bekend gemaakt dat de Belgische weer is begonnen met trainen. Daarnaast verklapte tennisster Lindsay Davenport, moeder van een kind, dat haar 25-jarige collega per e-mail had gevraagd hoe het is om met een kind de wereld over te reizen.

Clijsters zal in de komende periode aan twee demonstratiewedstrijden gaan deelnemen. In mei staat de eerste op het programma. Deze partij wordt ter gelegenheid van de opening van het nieuwe centre court van Wimbledon gespeeld. In juni zal de Belgische aan de vooravond van de Ordina Open tegen Michaëlla Krajicek spelen.

Clijsters was naast Justine Henin lange tijd het boegbeeld van het Belgische tennis. Ze won in 2005 de US Open en haalde finales op Wimbledon, de Australian Open en Roland Garros. Daarnaast pakte Clijsters nog 33 WTA-titels en won ze met België de Fed Cup.

Protesten diffusers afgewezen

De protesten van Ferrari, Renault en Red Bull over de diffusers van Brawn GP, Williams en Toyota zijn afgewezen. Dit hebben de FIA-stewards zojuist besloten.

Na een dag vol discussie in Melbourne hebben de stewards van de FIA besloten dat de auto's van Brawn GP, Williams en Toyota legaal zijn. Ferrari, Renault en Red Bull hadden een protest aangetekend tegen de legaliteit van de diffusers van de eerdergenoemde teams.

Door het afwijzen van de protesten zullen Ferrari, Renault en Red Bull hoogstwaarschijnlijk in hoger beroep gaan. Hierdoor komt de kwestie terecht bij het FIA International Court of Appeal. Dit orgaan zal pas na de Grand Prix van Maleisië een beslissing nemen over het hoger beroep. Hierdoor zullen Brawn GP, Williams en Toyota 'onofficieel' meedoen aan de races in Melbourne en Sepang.

DNB: lengte en diepte crisis ongewis

Het is "nagenoeg onmogelijk" om met enige nauwkeurigheid te voorspellen hoe diep de economie kan vallen en wanneer deze zich weer gaat herstellen. Dat stelt De Nederlandsche Bank (DNB) in zijn vandaag uitgebrachte jaarverslag over het bewogen jaar 2008.

DNB wijst erop dat de meeste ramingsinstituten uitgaan van een herstel in 2010. De centrale bank zelf twijfelt hieraan. Volgens DNB zijn die voorspellingen gebaseerd op "omstandigheden waarin de financiële sector in hoge mate de vraag in de reële economie accomodeert."

Van die situatie is volgens DNB momenteel geen sprake omdat financiële markten en de balansen van instellingen niet op orde zijn. "Daarbij komt dat voor opgeloste problemen in de financiële sector steeds weer nieuwe in de plaats lijken te komen", aldus de centrale bank. "Recessies in combinatie met financiële crises, zo wijzen de ervaringen uit, plegen relatief lang te duren", stelt DNB. Cruciaal voor herstel is hoe de woningmarkten in verschillende landen zich de komende tijd ontwikkelen. Herstel vanaf het dieptepunt duurt volgens DNB meestal meerdere jaren.

In de VS komt herstel op gang als wanbetalingen op hypotheken en gedwongen woningverkopen significant afnemen. "Zo ver is het echter nog niet. En gezien de vooruitzichten voor koopkracht en werkgelegenheid in 2009, kan dat moment ook nog even op zich laten wachten."

Het Centraal Plan Bureau (CPB) verwacht dat de Nederlandse economie dit jaar 3,5 procent krimpt en volgend jaar 0,25 procent. Eind december voorspelde DNB voor dit jaar een krimp van 0,5 procent. Afhankelijk van hoe snel de wereldeconomie herstelt, kan de economie in 2010 met 0,5 procent groeien of 0,8 procent krimpen, aldus de rekenmeesters van DNB destijds.
/
  (foto: ANP)

Ronaldo wil afsluiten bij Corinthians

De kans dat we Ronaldo in de toekomst nog bij een Europese club kunnen bewonderen lijkt uitgesloten.

De aanvaller staat op dit moment onder contract bij het Braziliaanse Corinthians, waar hij gisteren weer twee keer voor scoorde, en wil zijn laatste voetbaljaren gaan slijten bij die club.

Wél koestert de oud-international van Brazilië zijn avontuur in Europa. "Het was een fantastisch avontuur, maar mijn verstand en mijn hart zeggen me dat het afgelopen is. Ik zal mijn loopbaan in Brazilië beëindigen en het zou logisch zijn als dat bij Corinthians gebeurt."

Onlangs tekende Ronaldo een contract voor één seizoen bij de Braziliaanse topclub. Eerder droeg hij het wedstrijdshirt van Cruzeiro, FC Barcelona, PSV, Inter Milan, Real Madrid en AC Milan. Voor Brazilië speelde O Fenomeno tussen 1994 en 2006 104 wedstrijden, waarin hij 67 maal het net wist te vinden.

Cruijff kapittelt Real-kandidaat Florentino Perez

Johan Cruijff heeft in Spanje van zich laten horen. De voormalige sterspeler en - coach van Barcelona denkt dat Florentino Perez niet zou moeten terugkeren als voorzitter van Real Madrid.

De Koninklijke maakt zich op voor een nieuwe verkiezingsstrijd deze zomer en Perez is één van de kandidaten om Calderon op te volgen, die na aanhoudende slechte resultaten vertrok.

Cruijff is niet verbaasd dat de bestuurlijke problemen ook effect hebben op de prestaties van het eerste elftal, dat voor de jaarwisseling slecht presteerde. "Zij willen het bestuur reorganiseren omdat ze daar hebben gefaald", zegt Cruijff tegen TV Cuatro. "Als het daar niet loopt, zal het in de rest van de club ook niet lopen."

Over een mogelijke terugkeer van Perez was Cruijff helder. "Hij heeft niet genoeg kennis over voetbal om de beslissingen te nemen. Hij moet op anderen vertrouwen, daarom stel ik me zo voor dat hij niets met voetbalzaken te maken zal krijgen. Dat lijkt me logisch. Hij weet gewoon niets van voetbal, dat is duidelijk."

Rutten na dit seizoen weg bij Schalke 04

Fred Rutten zal vanaf volgend seizoen geen hoofdtrainer van Schalke 04 meer zijn. De Nederlandse oefenmeester heeft dit donderdag aan het Duitse blad Bild bevestigd. Op de website van de Duitse club is echter nog geen melding van dit bericht gemaakt.

"Algemeen directeur Peter Peters heeft me medegedeeld dat er volgend seizoen geen plaats voor me is bij deze club," liet Rutten in een eerste reactie weten. Het is nog niet duidelijk of de trainer het huidige seizoen in Gelsenkirchen zal afmaken. Op 3 april speelt Schalke 04 de uitwedstrijd tegen Arminia Bielefeld.

Schalke 04 staat na 25 wedstrijden op een teleurstellende achtste plaats. Ook op het Europese podium doet de ploeg niet meer mee. Voor aanvang van de winterstop waren Die Köningsblauen al uitgeschakeld.

Vorige maand maakte Schalke 04 al bekend afscheid te nemen van technisch directeur Andreas Müller. Hij werd de laan uitgestuurd, vanwege de povere resultaten en het matige aankoopbeleid.

De geruchten over de komst van Rutten naar PSV zullen naar verwachting de komende dagen weer sterk toenemen. De oefenmeester is al een aantal weken in beeld als opvolger van de opgestapte Huub Stevens. Op dit moment staat Dwight Lodewegens nog voor de selectie van de Eindhovense club.

[GDC 09] Winnaars Game Developer Choice Awards 2009

Zoals jullie misschien al wel doorhebben is de Game Developer Conference 09 begonnen, wat leidt tot een stortvloed aan gamesnieuws, maar is ook aanleiding voor een paar belangrijke awards: de Game Developer Choice Awards.

Interessant aan deze awards is dat alleen maar developers mogen stemmen op wie wint, het grote publiek is dus uitgesloten van deelname. Het zijn dus awards gegeven aan de "eigen mensen", de specialisten eren daarmee de games die op hun de meeste indruk hebben gemaakt.

Goed, de opzet moge duidelijk zijn, op naar de winnaars! Grote winnaar is Fallout 3, die zowel met de Game of the Year-award als de Best Writing-award naar huis gaat. Andere grote winnaar is LittleBigPlanet, developer Media Molecule mag maar liefst vier awards mee naar huis nemen: Best Game Design, Best Innovation, Best New Debut en Best Technology.

Het volledige lijstje met winnaars en runner-ups vind je hieronder:

Game of the Year: Fallout 3
Runners-up: Fable 2, Grand Theft Auto IV, Left 4 Dead, LittleBigPlanet

Best Audio: Dead Space
Runners-up: Gears of War 2, Left 4 Dead, Metal Gear Solid 4

Best Downloadable Game: World of Goo
Runners-up: Braid, Castle Crashers, N+, PixelJunk Eden

Best Game Design: LittleBigPlanet
Runners-up: Braid, Fallout 3, Far Cry 2, Left 4 Dead

Best Handheld Game: God of War - Chains of Olympus
Runners-up: Advance Wars - Days of Ruin, echochrome, Patapon, The World Ends With You

Best Innovation: LittleBigPlanet
Runners-up: Boom Blox, Braid, Spore, World of Goo

Best New Debut: LittleBigPlanet
Runners-up: Braid, Sins of a Solar Empire, Soul Bubbles, World of Goo

Best Technology: LittleBigPlanet
Runners-up: Gears of War 2, Grand Theft Auto IV, Left 4 Dead, Spore

Best Visual Art: Prince of Persia
Runners-up: Fallout 3, Gears of War 2, LittleBigPlanet, Metal Gear Solid 4

Best Writing: Fallout 3
Runners-up: Braid, Far Cry 2, Grand Theft Auto IV, Metal Gear Solid 4

Ambassador Award: Tommy Tallarico

Lifetime Acheivement Award: Hideo Kojima

Pioneer Award: Harmonix Music Systems’ Alex Rigopulos & Eran Egozy


Game of the Year-winnaar Fallout 3

Belgische bondsvoorzitter niet happig op BeNeliga

In tegenstelling tot Michael van Praag staat de bondsvoorzitter van de Belgische voetbalbond, Francois de Keersmaecker, niet te springen om een BeNeliga.

Van Praag kondigde gisteren, vlak nadat hij was gekozen als bestuurslid van de UEFA, aan dat hij de optie van een Belgisch-Nederlandse competitie grondig gaat onderzoeken. Dit op aanraden van onder andere Michel Platini, voorzitter van de UEFA.

"Een studie wil ik wel steunen", zei De Keersmaecker in het Gazet van Antwerpen. "Dan kunnen we eindelijk eens beslissen op basis van concrete gegevens. Maar in de praktijk wordt het moeilijk om dit idee uit te voeren."

"Ik stel mij ernstig vragen bij het enthousiasme onder de supporters. Supporters van pakweg Anderlecht zouden in een BeNeliga plots naar Groningen of Amsterdam moeten reizen. Dat zie ik niet gebeuren. En wat met de verdeling van de Europese plaatsen? Ik zie heel wat praktische bezwaren."

Volgende maand wil De Keersmaecker met de Nederlandse bond praten over de Beneliga. Beide landen werken momenteel samen voor de kandidatuur van het WK voetbal in 2018.

Oorlogsschepen VS omgeven Noord-Korea

Op recente satellietfoto's is te zien dat Noord-Korea nu twee van de drie fases voltooid heeft voor het lanceren van de langeafstandsraket Taepodong-2. Experts zeggen dat de raket binnen vier dagen gelanceerd kan worden. Noord-Korea meent enkel een communicatiesatelliet te willen lanceren, maar de VS vrezen voor een militaire test. De Verenigde Staten hebben daarom twee torpedojagers op de Japanse zee gepositioneerd die de raket kunnen onderscheppen. 

Japan heeft inmiddels ook voorzorgsmaatregelen genomen en zegt de raket te zullen neerhalen wanneer deze over Japans grondgebied vliegt. Noord-Korea heeft hierop geantwoord dat het als een oorlogsdaad zal worden beschouwd wanneer de raket wordt vernietigd.

Een succesvolle satellietlancering zou een tegenslag voor Zuid-Korea betekenen, die pas eind dit jaar zijn eigen satelliet wil lanceren. “Een succesvolle lancering, samen met de internationale erkenning dat Noord-Korea nucleaire wapens bezit of kan maken, zal ervoor zorgen dat het regime veel meer kans op overleven heeft”, aldus Koh Yu-hwan, professor van de Noord-Koreaanse leer op de Dongguk Universiteit te Seoul.

Obama aanwezig bij herdenking D-day

De Amerikaanse president Barack Obama reist naar Frankrijk om op 6 juni de herdenking van D-Day, de geallieerde invasie in Normandië in 1944, bij te wonen. Dat heeft het kantoor van de Franse president Nicolas Sarkozy donderdag laten weten.

De landing van tienduizenden geallieerde troepen op de Normandische kust luidde het begin van de bevrijding van het Europese vasteland in, dat grotendeels door de nazi's was bezet. Een klein jaar later was Hitler-Duitsland verslagen.

Castle Crashers grote winnaar Xbox Live Arcade Awards

Enige tijd geleden konden Xbox 360-gebruikers een programmaatje downloaden waarmee ze konden stemmen op hun favoriete Xbox Live Arcade-games van 2008 in verschillende categorieën. Het lange wachten op de uitslag is voorbij, de winnaars zijn bekend!

Grote winnaar is Castle Crashers, die zowel de Game of the Year als de Best Co-op Mode en Best Original Game-awards met zich mee naar huis neemt. Een andere populaire game was Street Fighter II Turbo HD Remix, die ging naar huis met de Best Graphics, Best Remake en Best Versus Mode-awards.

Het volledige lijstje staat hieronder.

2008 Game of the Year
Castle Crashers

Best Co-op Mode
Castle Crashers

Best Family Game
A Kingdom for Keflings

Best Graphics
Super Street Fighter II Turbo HD Remix

Best Innovation
Braid

Best Original Game
Castle Crashers

Best Remake
Super Street Fighter II Turbo HD Remix

Best Single-Player Game
Portal: Still Alive

Best Versus Mode
Super Street Fighter II Turbo HD Remix


Castle Crashers, de grote winnaar

Frankrijk verbiedt bonussen bij staatshulp

De Franse regering gaat bonussen en aandelenopties aan topbestuurders verbieden bij bedrijven die steun van de overheid krijgen. Parijs wil daar volgende week een decreet over uitvaardigen. Dat maakte een medewerker van de Franse president Nicolas Sarkozy donderdag bekend.

Sarkozy's stafchef Claude Gueant zei tegen de Franse televisiezender France 24 dat de overheid hiertoe heeft besloten nadat werkgevers weigerden een eigen gedragscode op te stellen over bonussen. Eerder deze week maakte Zweden bekend bonussen bij staatsbedrijven te verbieden.

De Franse overheid is verschillende sectoren te hulp geschoten. Zo kreeg de Franse auto-industrie een noodlening van 6,5 miljard euro en kregen banken en de Europese vliegtuigbouwer Airbus kredietgaranties van de Franse overheid.

SD-kaart wordt efficient gebruikt met Wii System Menu 4.0

Gisteren is met de toespraak van Iwata Wii System Menu 4.0 gelanceerd. Met deze nieuwe update is het mogelijk om SD-kaarten met grote capaciteit te gebruiken in de Nintendo Wii. Voorheen was het maximum 2GB en met de update wordt dit 32GB. Wanneer er een SD-kaart in de Nintendo Wii zit, verschijnt er linksonderin een icoon. Hiermee ga je naar een menu waar je vervolgens naar de inhoud van de SD-kaart kunt kijken in de stijl van het hoofdmenu. Dit gebeurt vrijwel zonder laadtijden.

Spellen uit de Virtual Console kunnen direct op de SD-kaart gedownload worden. Het geheugenbeheer op de Nintendo Wii wordt hierdoor veel flexibeler.

Clijsters maakt rentree

De afgelopen dagen gonsde het al van de geruchten, maar nu is het ook officieel: Kim Clijsters maakt nog dit seizoen haar rentree op de WTA-Tour. De 25-jarige Belgische tennisster maakte dit vandaag bekend op een persconferentie in Bree.

Clijsters gaat de WTA-toernooien van Cincinnatti en Toronto spelen met als uiteindelijke doel de US Open van dit jaar, het toernooi dat ze in 2005 al eens wist te winnen. "Het zal niet meer dezelfde carrière zijn als voordien. Mijn leven is erg veranderd. Ik ben moeder geworden en ben getrouwd. Ik zal meer voor het plezier spelen," aldus Clijsters.

Clijsters maakte in 2007 bekend te stoppen met haar carrière als tennisster en beviel niet veel later van een dochter. Nog niet zo lang geleden werd bekend gemaakt dat de Belgische weer is begonnen met trainen. Daarnaast verklapte tennisster Lindsay Davenport, moeder van een kind, dat haar 25-jarige collega per e-mail had gevraagd hoe het is om met een kind de wereld over te reizen.

Clijsters zal in de komende periode aan twee demonstratiewedstrijden gaan deelnemen. In mei staat de eerste op het programma. Deze partij wordt ter gelegenheid van de opening van het nieuwe centre court van Wimbledon gespeeld. In juni zal de Belgische aan de vooravond van de Ordina Open tegen Michaëlla Krajicek spelen.

Clijsters was naast Justine Henin lange tijd het boegbeeld van het Belgische tennis. Ze won in 2005 de US Open en haalde finales op Wimbledon, de Australian Open en Roland Garros. Daarnaast pakte Clijsters nog 33 WTA-titels en won ze met België de Fed Cup.

Left 4 Dead gepatcht, geen melee-spamming meer in Versus

Eén van de tactieken om Left 4 Dead te overleven op de moeilijkste moeilijkheidsgraad is om je met zijn vieren te verstoppen in een kast zodat je alleen nog maar van voren aangevallen kan worden. De voorste twee spelers gaan dan de hele tijd op melee drukken zodat de zombies niet te dichtbij kunnen komen en de achterste twee spelers schieten alle zombies lek. Op deze manier zijn zelfs de stukken met de meeste zombies tegelijkertijd te overleven, totdat de Tank natuurlijk langskomt, dan moet er alsnog gerend, geschoten, gegooid en geschreeuwd worden.

Deze methode wordt enorm veel gebruikt in de normale campagnes, maar ook in versus-mode, waardoor veel Survivors bijna onaantastbaar zijn geworden voor normale zombies. Om de Infected een handje te helpen heeft Valve nu een cooldown-timer aan de versus-mode toegevoegd. Van nu af aan is het dus melee-aanval, even wachten, melee-aanval, even wachten en ga zo maar door. De normale campagnes blijven dus onveranderd. Gelukkig maar, anders zou de FOK!games-crew ze nooit uit kunnen spelen op Expert!


Melee, melee, MELEE, MELEEEEE!!!!!!!

Overheid vraagt voorzorgsmaatregelen griepepidemie

Het kabinet heeft de gemeenten, provincies, waterschappen en de verschillende hulpdiensten gevraagd om voorbereid te zijn op een uitbraak van een wereldwijde griepepidemie. Dat is volgens de ministers Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) en Ab Klink (VWS) nodig om alle vitale sectoren in Nederland goed te laten doordraaien als er zo'n ziektegolf losbarst.

Bij de uitbraak van zo'n pandemie zullen veel mensen ziek worden, of niet kunnen werken omdat zij thuis voor zieken moeten zorgen, concluderen de bewindslieden. Door een tekort aan personeel zouden vitale voorzieningen zoals de voedsel- en drinkwatervoorziening, gas en elektriciteit en het werk van onder meer hulpdiensten in gevaar kunnen komen. Dat moet met een goed noodplan voorkomen worden.

Wilders vertrekt uit debat

Geert Wilders is vandaag bij het Kamerdebat over de financiële crisis kwaad opgestaan en weggegaan. Zoals gebruikelijk bij de PVV volgde zijn fractie hem direct.

Wilders maakte op die manier zijn onvrede duidelijk over opmerkingen vanuit de regeringspartijen dat er aan het akkoord vrijwel niets meer veranderd kan worden. "We zitten hier voor Piet Snot. Ik blijf hier niet zitten als een circuspaard. Als wij ons als parlement serieus nemen, stappen we op bij dit debat. De kern van het debat is dat je als oppositie ook invloed kunt uitoefenen. Als van tevoren gezegd wordt dat daar bijster weinig kans voor is, dan zijn we hier een Noord-Koreaans parlement."

Een aantal Tweede Kamerleden roffelde op de banken toen Wilders met zijn gevolg de Kamer verliet. GroenLinks partijleider Femke Halsema neemt Wilders zijn vertrek kwalijk: "Een democraat loopt nooit weg uit een democratisch debat." Rita Verdonk liet weten de PVV-voorman wel te begrijpen.

Wie benieuwd is wat Wilders aan het debat had willen toevoegen, kan op de site van de PVV alsnog de bijdrage van Wilders lezen.

Volg dit onderwerp ook op het NWS-forum.

Hewitt naar tweede ronde Miami

LIeyton Hewitt heeft de tweede ronde bereikt van het Masters Series-toernooi in Miami. Hewitt won met 3-6, 6-4 en 6-3 van de Israëliër Dudi Sela.

De Australiër, die met een wildcard was toegelaten tot het hoofdtoernooi, moest vijf keer zijn service afstaan, maar hij wist op zijn beurt Sela zes keer te breken. In de beslissende derde set had Hewitt aan een break genoeg om de partij naar zich toe te trekken.

Hewitt zal het nu moeten gaan opnemen tegen de Fransman Gilles Simon.

Lichaam Joanne Noordink gevonden

Het stoffelijk overschot dat gisteren gevonden is bij de woning van een 32-jarige Aaltenaar, blijkt inderdaad het lichaam te zijn van de vermiste 27-jarige Joanne Noordink.

Dit is inmiddels bevestigd door de politie. Joanne werd al sinds vorig jaar december vermist. Haar familie is er kapot van en heeft logischerwijs dan ook geen behoefte om nu voor de pers te reageren.

De 32-jarige Aaltenaar was al eerder aangehouden op verdenking iets met de verdwijning te maken te hebben maar is toen vrijgelaten. Eergisteren zijn hij en zijn vrouw echter aangehouden. Maandag werd ook al een aanhouding in deze zaak gedaan, een 49-jarige inwoner van Ooststellingwerf die de persoonlijke bezittingen van Joanne in het bezit had.

Een motief is nog niet bekend, wel was de 32-jarige Aaltenaar een bekende van het slachtoffer en heeft hij vermoedelijk een aantal klusjes in haar woning gedaan toen Joanne naar Oeganda was. De vermoedelijke dader is een Irakees zonder verblijfsvergunning en voorzag zichzelf van inkomsten door 'zwart' klusjes te doen zoals schilderen.

'PSV richt pijlen op Engelaar'

Het zou zomaar kunnen dat Orlando Engelaar na de zomer weer in de Eredivisie te zien zal zijn. Adrie van Kraaij, technisch directeur van PSV, liet namelijk weten dat de Eindhovenaren in de markt zijn om de middenvelder van Schalke 04 te contracteren.

Engelaar zit bij zijn huidige werkgever Schalke 04 op een dood spoor, waardoor Van Kraaij de 29-jarige voetballer als een interessante optie ziet. "Vorig jaar hebben we al geprobeerd om hem over te nemen van FC Twente. Met zijn ervaring kan Orlando een belangrijke jongen in de kleedkamer zijn, iemand die andere spelers beter maakt."

Het huidige contract van Engelaar, die afgelopen zomer voor ruim vijf miljoen euro naar Gelsenkirchen verkaste, loopt nog tot medio 2011. De voormalig middenvelder van FC Twente wist echter nog geen moment te overtuigen.

Daarnaast zou ook de mogelijke komst van Fred Rutten een drijfveer zijn om Engelaar naar Eindhoven te halen. Zowel bij FC Twente als bij Schalke 04 werkte het duo namelijk samen.

Geldboete voor Van Veldhoven

Harm van Veldhoven heeft een geldboete van de Nederlandse voetbalbond (KNVB) opgelegd gekregen. De trainer van Roda JC moet 500 euro betalen, vanwege zijn gedrag na afloop van het duel tegen FC Groningen (2-0).

De bond is van mening dat Van Veldhoven de scheidsrechter, tijdens een interview voor de camera's van NOS, onheus bejegend heeft. Daarnaast liet de oefenmeester duidelijk merken dat hij van mening is dat de Limburgse formatie stelselmatig door de arbitrage wordt benadeeld.

Dit was voor de beleidsbepalers van de KNVB voldoende om Van Veldhoven op een boete te trakteren. Ook kreeg hij één duel voorwaardelijke schorsing met een proeftijd van een jaar.

Boek: Robert Crais - De twee minuten regel

Max Holman heeft in het verleden fouten gemaakt. Zo werd hij tijdens een bankoverval opgepakt en verdween hij voor tien jaar in de gevangenis. Maar ook de relatie met zijn zoon was alles behalve goed. Deze wilde hem absoluut niet kennen. Maar als Max zijn straf heeft uitgezeten, bereikt hem verschrikkelijk nieuws. Zijn zoon, tegenwoordig politieagent, is samen met drie collega's dood teruggevonden. Max wil nog maar één ding, weten wie zijn zoon heeft vermoord. Hij neemt zelfs contact op met de voormalige FBI-agente die hem ooit heeft gearresteerd. Tijdens hun gezamenlijk onderzoek stuiten ze op veel tegenwerking en op nieuwe vragen. Er lijkt aan alle kanten vuil spel te worden gespeeld, maar Max zet door, hij wil de naam van zijn zoon zuiveren, koste wat kost.

Deelnemerslijst F1 wederom aangepast

De FIA heeft vlak voor de start van het nieuwe Formule 1-seizoen de deelnemerslijst wederom aangepast. Enkele dagen geleden werd bekend dat Force India met de startnummers 18 en 19 zou gaan rijden, maar het Indiase team wil de nummers 20 en 21 vanwege promotiedoeleinden behouden.

Brawn GP had de nummers 20 en 21 toegewezen gekregen en zal nu met de startnummers 22 en 23 rond gaan rijden. De startnummers 18 en 19, die bedoeld waren voor Honda, zullen dit seizoen niet gebruikt gaan worden.

De definitieve lijst

StartnummerCoureurTeam
1Lewis HamiltonVodafone McLaren Mercedes
2Heikki KovalainenVodafone McLaren Mercedes
3Felipe MassaScuderia Ferrari Marlboro
4Kimi RäikkönenScuderia Ferrari Marlboro
5Robert KubicaBMW Sauber F1 Team
6Nick HeidfeldBMW Sauber F1 Team
7Fernando AlonsoING Renault F1 Team
8Nelson Piquet jr.ING Renault F1 Team
9Jarno TrulliPanasonic Toyota Racing
10Timo GlockPanasonic Toyota Racing
11Sébastien Bourdais Scuderia Toro Rosso
12Sébastien BuemiScuderia Toro Rosso
14Mark WebberRed Bull Racing
15Sebastian VettelRed Bull Racing
16Nico RosbergAT&T Williams
17Kazuki NakajimaAT&T Williams
20Adrian SutilForce India F1 Team
21Giancarlo FisichellaForce India F1 Team
22Jenson ButtonBrawn GP Formula One Team
23Rubens BarrichelloBrawn GP Formula One Team

Boer langer bij FC Zwolle

Het aflopende contract van Diederik Boer wordt met vijf jaar verlengd, waardoor de 28-jarige keeper tot en met het seizoen 2013/2014 verbonden is aan FC Zwolle.

Naast de verlenging, is de optie opgenomen om aan het einde van het contract toegevoegd te worden aan de technische staf van FC Zwolle. De uit de eigen jeugd afkomstige Diederik Boer speelt al vanaf het seizoen 1995/1996 in Zwolle en in 2003 maakte hij zijn debuut in het betaalde voetbal. Boer heeft inmiddels 144 wedstrijden gespeeld in het eerste elftal van de blauw-witten, waarvan drie in de Eredivisie.

Sierd van der Berg verlengt zijn contract met één seizoen. De keeperstrainer heeft alle keepers van FC Zwolle sinds medio 2007 onder zijn hoede en is nu tot en met het seizoen 2009/2010 verbonden aan de club.

Legaal rookcafé toch illegaal

Het Groningse café De Balk dreigt zijn horecavergunning kwijt te raken. De 'oplossing' die het café dacht te hebben is dan wel niet in strijd met de Tabakswet maar wel met de Drank- en Horecawet. De gemeente Groningen en de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) onderzoeken momenteel of de vergunning moet worden ingetrokken.

De eigenaresse, Aethne McGhie, dacht vorige week een legale manier gevonden te hebben het rookverbod te omzeilen. Ze plaatste de tapinstallatie in het 'rommelhok' en maakte van het café zelf een rookruimte. "Dat lijkt een vondst maar het is een schijnoplossing’, zegt de Amsterdamse jurist Marco Gerritsen. 'Het probleem is dat de Drank- en Horecawet eisen stelt aan de omvang van een café."

De Drank en Horecawet geeft aan dat een horecagelegenheid een oppervlakte van tenminste 35 vierkante meter moet hebben. Het 'rommelhok' zou hierdoor mogelijk te klein zijn. Volgens Aethne McGhie heeft het VWA vorige week laten weten geen aanleiding te zien rookinspecteurs op haar café af te sturen. In een reactie hierop zegt een woordvoerder van het VWA, "Dat klopt, maar dan hebben we het alleen over eventuele overtreding van de Tabakswet. Of het café zich aan de Drank- en Horecawet houdt wordt onderzocht."

Met dank aan mouthman voor de submit.

Wedstrijdshirts Kenia gestolen

Het nationale voetbalelftal van Kenia speelt zaterdag het WK-kwalificatieduel tegen Tunesië in namaakkleding. Het magazijn van de voetbalbond van het Afrikaanse land is namelijk leeggeroofd en de dieven hebben daarbij ook de officiële shirts en tweeduizend ballen meegenomen.

De technisch directeur van de Keniaanse voetbalbond, Patrick Naggi, zegt dat het te kort dag is om nu nog nieuwe kleding te bestellen bij de fabrikant. Daarom zit er niets anders op dan bij plaatselijke winkels en kledingzaken replicashirts te kopen.

Voorwaardelijke boete voor stadsprediker

De Eindhovense stadsprediker Arnol Kox heeft in hoger beroep een voorwaardelijke geldboete van 150 euro opgelegd gekregen door het gerechtshof in Den Bosch. Eerder werd hem door de kantonrechter een ónvoorwaardelijke boete van 150 euro opgelegd voor het veroorzaken van geluidsoverlast in de binnenstad van Eindhoven.

Kox is een bekendheid in Eindhoven vanwege zijn godsdienstige leuzen, die hij met harde stem roept. Naar eigen zeggen doet hij dit om de mensen te waarschuwen. Dit gaf overlast voor winkelend publiek en winkeliers.

Inmiddels houdt Kox zich aan de afspraak die hij met de politie heeft gemaakt. Hij staat voortaan niet langer dan twintig minuten op één plaats te roepen. Dit is reden voor de rechter om hem een voorwaardelijke straf op te leggen. Zo kan eventuele overlast in de toekomst voorkomen worden.

Maar hiermee is justitie nog niet klaar met Kox. Hij kreeg nog een voorwaardelijke boete, omdat hij rondreed met een scootmobiel zonder geldig verzekeringsplaatje. En op 16 april moet hij wederom voor de rechtbank verschijnen, ditmaal omdat hij in hoger beroep is gegaan tegen een geldboete voor het voeren van duiven.

 

Nol mag nie meer schreeuwen nie

 

Stadsprediker mag nie meer schreeuwen nie

Nog twee nieuwe F1-teams in 2010

Volgens Formule 1-baas Bernie Ecclestone zullen er in 2010 drie nieuwe teams aan de start van de eerste Grand Prix staan. Een van de nieuwe teams is US Grand Prix Engineering dat haar plannen in februari al bekend maakte. Nu zouden er nog twee nieuwe teams bijkomen voor volgend jaar.

Een probleem is echter dat er momenteel een maximum van twaalf teams in de Formule 1 toegestaan is. Willen er meer teams deelnemen, dan moeten de regels aangepast worden, iets waar FIA-president Max Mosley niet tegen is. "We zullen dan aan de World Motor Sport Council vragen om het maximale aantal teams te verhogen. Voorwaarde is wel dat de veiligheid gegarandeerd blijft bij meer deelnemers," aldus Mosley.

Einde seizoen voor Elshot

Voor NAC Breda-verdediger Kurt Elshot zit dit seizoen erop.

Het herstel van zijn rechterknie verloopt niet voorspoedig. De verdediger van de ploeg uit Breda heeft een ontstoken pees in zijn knie. Elshot had al enige tijd last van het gewricht en speelde in november zijn laatste duel voor NAC Breda.

"Een operatie is niet noodzakelijk, maar de genezing gaat wel erg traag", aldus de speler gisteren tegen BN/De Stem.

Financiële tegenvaller voor Brawn GP

Brawn GP heeft vlak voor de start van het nieuwe Formule 1-seizoen een financiële tegenvaller moeten incasseren. Het team wordt door de World Motor Sport Council van de FIA beschouwd als een nieuw team en krijgt daardoor niet twintig miljoen euro aan televisiegelden.

In 2008 werd er uit de pot van de televisiegelden 255 miljoen euro uitgedeeld aan de teams, waarvan Honda er ruim twintig miljoen kreeg. Dat Brawn GP dit geld dit jaar niet krijgt, ligt aan Bernie Ecclestone die een veto uitsprak over het voorstel van de Formule 1-teams om de naam Honda gewoon te veranderen in Brawn GP.

De Brit was er waarschijnlijk op tegen omdat Ross Brawn en Nick Fry eerder deze winter een bod van de Formule 1-baas op het team geweigerd hadden. "Ze hadden moeten accepteren wat ik ze had aangeboden. Het was een zeer goed bod voor iedere betrokkene. Maar ze wilden het op eigen houtje doen. Nu kunnen we alleen maar hopen en bidden," aldus Ecclestone.

De Formule 1-baas zal het geld dat niet aan Brawn GP uitgekeerd wordt niet zelf houden. Het zal via een verdeelsleutel bij de andere teams terechtkomen.

'Geheime dienst Pakistan blijft Taliban steunen'

Het oplaaiende geweld van de Taliban in Zuid-Afghanistan wordt mede mogelijk gemaakt door steun van elementen binnen de Pakistaanse geheime dienst ISI. Dit heeft de krant The New York Times woensdag gemeld op gezag van bronnen bij de Amerikaanse en Pakistaanse veiligheidsdiensten.

De radicaalislamitische Taliban zijn in de jaren '90 opgericht met steun van de ISI. Op verzoek van het Westen heeft Pakistan inmiddels beloofd de steun aan de Taliban te staken, die in een bloedige strijd zijn verwikkeld met de nieuwe, democratisch gekozen regering van Afghanistan en een internationale troepenmacht onder Amerikaanse leiding.

Volgens The New York Times geeft de ISI de Taliban echter nog steeds geld, materieel en hulp bij de strategische planning. Als de Taliban nieuwe brandstof of munitie nodig hebben voor aanvallen op buitenlandse troepen, vragen zij geregeld hun contacten bij de ISI om hulp.

Komende week wordt in het Haagse Statenkwartier een internationale Afghanistan-top gehouden.

Protesten tegen Williams, Toyota, Brawn ingediend

Ferrari, Renault en Red Bull Racing hebben officieel protest aangetekend tegen de legaliteit van de wagens van Williams, Toyota en Brawn GP. Het team van BMW-Sauber wilde ook protesteren, maar dat bezwaar voldeed niet aan de formele eisen.

De teams zijn van mening dat de diffusers, het stuk beplating onder de achtervleugel van een auto, van de drie teams groter zijn dan zijn toegestaan volgens het reglement.

Eerder deze week uitte het team van Red Bull Racing al zijn ongenoegen over het onderdeel. "Dat scheelt een halve seconde per ronde", zei teammanager Helmut Marko.

De teambaas van Ferrari, Stefano Domenicali, is ook bepaald geen fan van de diffuser. "Wij zijn er zeker van dat dit onderdeel niet conform de regels is en dat de FIA het moet verbieden."

Later vandaag wordt een uitspraak van de stewards verwacht.

Heerenveen streept De Jong van lijstje

SC Heerenveen is niet meer geïnteresseerd in Luuk de Jong. De Jong is onlangs nog op gesprek geweest om te praten met trainer Trond Sollied, maar de Friese club ziet nu alsnog af van het aantrekken van de spits van De Graafschap.

Heerenveen heeft vorige maand met Filip Djuricic en Samir Fazli twee spelers aangetrokken die de positie van De Jong min of meer al invullen. "Dit zijn twee bovenmodale talenten die het in zich hebben om vrij snel de stap naar het eerste elftal te maken", vertelde directeur Yme Kuiper na hun komst.

Tegen Omroep Fryslan vertelde de preses dat de komst van De Jong daardoor van de baan is. Naast Heerenveen heeft het jongere broertje van Ajacied Siem ook gesprekken gevoerd met FC Twente en FC Utrecht.

FOK!sport lanceert de F1-voorspeller

Het Formule 1-seizoen begint komend weekend in Australië en FOK!sport introduceert de F1-voorspeller. Daarmee kun jij laten zien dat je een vooruitziende blik hebt, want je moet een aantal voorspellingen doen wat er in een bepaald Grand Prix weekend gebeurt.

Voor iedere Formule 1-race moet je bijvoorbeeld voorspellen wie de polepositietijd pakt, wat de top acht in de race zal worden, wie de snelste ronde rijdt, noem maar op. Je moet dit vóór de vrije trainingen op vrijdag doen, dus de sluitingstijden zijn op de donderdagen 23:59 uur voor een Grand Prix, anders wordt je voorspelling niet meegenomen. Kijk voor de volledige spelregels op de Uitleg-pagina van de F1-voorspeller.

Wat kun je winnen?

Je kunt dit jaar fantastische prijzen winnen. De nummer één wint de Coca-Cola ZERO Race Experience, een dag zelf rijden in spectaculaire automobielen op het circuit van Zandvoort aangeboden door Bleekenmolens Race Planet. De nummers twee tot en met vier winnen een jaarabonnement op Formule1 RaceReport, het blad voor de Formule 1-fan. De nummers vijf tot en met veertien winnen ieder twee kartheats van Bleekemolens Race Planet Indoor Kartbanen.

Klik hier om je direct aan te melden!

Heb je nog geen account? Registreer je dan hier!

Mocht je nog vragen hebben, stel ze dan in de Feedback van FOK!sport.

 Het laatste nieuws uit de Formule 1 vind je op de FOK! F1-manager!

 

Neeskens baalt van Feyenoord

Johan Neeskens baalt van de handelswijze van Feyenoord, dat speler Leroy Fer niet toestond zich bij Nederland B te voegen.

Neeskens is bondscoach van het tweede Oranje en zegt over Fer: "Hij heeft slechts een kneuzing aan zijn enkel. We hebben hier een goede arts en zijn zuinig op die jongens, maar uiteindelijk kwam het zover dat de clubarts van Feyenoord met juridische stappen dreigde. Waar hebben we het in hemelsnaam over?"

Veel steden hoopten dat Nederland B de wedstrijd van volgende week tegen Italië in hun stad wilde afwerken. "Maar omdat Italië in verband met een rechtstreekse tv-uitzending pas om 20.45 uur wilde spelen haakten iedereen behalve Kerkrade af. Fijn dat we er terecht kunnen, maar gezien het geringe aantal kaarten dat tot nu toe is verkocht leeft het daar helaas niet", aldus Neeskens in De Telegraaf.

Amerikaanse staatsobligaties onder druk

Amerikaanse staatsobligaties stonden gisteren voor de vijfde dag op rij onder druk. De rente die de Amerikaanse overheid over 10-jaars staatsobligaties moest betalen steeg naar 2,8 procent. Investeerders eisten een hogere rentevergoeding voordat ze hun geld 10 jaar lang in Amerikaanse schuldpapieren stopten.

De maatregel van de Amerikaanse centrale bank de Federal Reserve (de Fed) om zelf voor 300 miljard dollar aan staatsobligaties op te kopen lijkt hiermee enigszins uitgewerkt. Bij de aankondiging van de Fed-maatregel zakte de rente van 3 naar 2,5 procent. De maatregel moest onder andere de rente drukken om de vele schulden die de Amerikaanse overheid maakt betaalbaar te houden. Deze rente loopt dus weer gestaag op.

'Maatregel Fed lijkt alweer uitgewerkt'

Nuon verlaagt gastarief met 25%

Klanten van energiebedrijf Nuon kunnen per 1 juli aanstaande een verlaging van ongeveer 25 procent verwachten voor het gastarief. Op jaarbasis levert dit voor een gemiddeld gezin ongeveer 300 euro op. Verder zal de energieprijs met ongeveer vijf procent omlaag gaan.

Energiebedrijven passen de variabele tarieven doorgaans aan op 1 januari en 1 juli. Een daling van de tarieven was te verwachten, aangezien de olieprijs ook fors is gedaald, maar Nuon komt wel erg vroeg met de aankondiging. Essent en Eneco kunnen nog geen percentages noemen.

De gasprijs hangt samen met de olieprijs van een voorgaande periode van 6 maanden. Zo bepaalt de gemiddelde olieprijs tussen november 2008 en april 2009 grotendeels de gasprijs vanaf 1 juli dit jaar.

Op 1 januari van dit jaar verhoogde Nuon de gasprijs met elf procent, hetgeen voor een gemiddeld gezin een stijging van 160 euro op jaarbasis betekende. De prijs voor stroom werd tegelijkertijd met 22 procent verhoogd.

Aantal banen in NL groeit door

Het aantal banen groeit door. In het vierde kwartaal van afgelopen jaar waren er 108.000 banen van werknemers meer dan in hetzelfde kwartaal in 2007. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekend.

Het aantal banen was in het vierde kwartaal 1,4 procent hoger dan een jaar eerder. Dat is vrijwel dezelfde stijging als in het derde kwartaal, maar minder dan in de eerste helft van 2008. Toen bedroeg de banengroei ruim 2 procent. In het laatste kwartaal van het jaar waren er 33.000 banen meer dan in het kwartaal daarvoor.

De lonen van werknemers per arbeidsjaar waren in het vierde kwartaal 2,1 procent hoger dan een jaar eerder. Dat is veel minder dan de loonstijging volgens de CAO in dezelfde periode (3,6 procent) en ook minder dan de stijging in de voorgaande kwartalen.

UEFA verdenkt FK Pobeda van omkoping

Gisteren maakte de Europese voetbalbond UEFA bekend dat het binnen enkele dagen onthullingen zou doen over een mogelijk omkoopschandaal. Het is inmiddels bekend om welke club het gaat, te weten het Macedonische FK Pobeda. De voorzitter en een speler van de club zijn inmiddels in staat van beschuldiging gesteld.

De Europese voetbalbond maakte in september 2008 al bekend dat er een onderzoek werd ingesteld naar tien wedstrijden uit het UEFA Cuptoernooi. Ook werden er vijftien wedstrijden van vorig seizoen onderzocht vanwege onregelmatige gokpatronen.

'Voetbal niet meer op Olympische Spelen'

Het wereldantidopingbureau WADA heeft de FIFA een waarschuwing gegeven waarmee het reageert op het besluit van de UEFA en de FIFA om tegen de invoering van de whereabouts-regel te stemmen

"De sport kan uit het olympische programma worden gehaald", aldus de algemeen secretaris van het wereldantidopingbureau, David Howman, gisteren tegenover de BBC.

Howman zei ook dat de strijd tegen doping en de middelen die daarvoor worden gebruikt, niet worden bepaald door het WADA. "Dit staat ook in een clausule in het IOC-handboek. Het valt onder de jurisprudentie van het IOC, niet onder die van ons".

Eerder deze week zeiden de UEFA en de FIFA dat er in de strijd tegen doping, wat hen betreft, een verschil is tussen individuele sporten en teamsporten. "Voetballers trainen bij hun club en zijn altijd makkelijk te traceren", was te lezen in een officiële verklaring.

De whereabouts-regel stelt dat sporters altijd, dus zowel onder werktijd als in hun privéleven, moeten opgeven waar ze zich bevinden.

Lerares stuurt naaktfoto's aan leerling

Een Zweedse lerares heeft naaktfoto’s van zichzelf naar een 16-jarige leerling verstuurd. Ook stuurde zij de jongen examens en bestookte ze hem met seksueel getinte sms’jes. De docente moet zich binnenkort voor de rechter verantwoorden. Zij is inmiddels ontslagen.  

Op de foto’s is de lerares in uitdagende poses te zien. Zelf beweert ze dat ze zelf niet te zien is op de afbeeldingen, maar haar collega’s bestrijden dat. Behalve met het versturen van foto’s, hield de vrouw zich ook bezig met chatten met de jongen. In een van die chats vraagt ze hem bijvoorbeeld of hij liever seks op het toilet heeft, of seks op de bank.

Kinderen vallen dertigers zwaar

Voor de liefhebbers van onderzoeken is er recent weer één uitgevoerd. Uit het onderzoek onder bijna 1400 mensen door Ruigrok | Netpanel, blijkt dat ruim 40 procent van de dertigers vindt dat kinderen hun carrière in de weg staan. 60 procent van de loungegeneratie gaf aan dat kinderen hun sociale leven in de weg staan. De helft ervaart zijn nakomelingen als een belemmering voor zijn relatie en zijn financiële situatie.
 
Eén derde van de personen die er aan denken kinderen te nemen twijfelen of het financieel wel op te brengen is. Bij bijna zes op de tien dertigers, met en zonder kinderen, is het thuis een rommel omdat ze niet aan schoonmaken toekomen. Vijf op de tien mensen geeft aan door die spanning een mager sociaal leven te hebben, en bij vier van de tien ondervraagden schiet hun liefdesleven erbij in. Een groot deel heeft het gevoel in een spagaat te zitten tussen werk en privé en denkt aan een andere baan.

Australië wil niet tennissen in India

De Australische tennisbond wil niet dat het Daviscupduel tegen de Indiase tennissers in India wordt gespeeld. Hier heeft Australië om verzocht bij de ITF, de Internationale Tennisfederatie.

Australië is bang dat de veiligheid onvoldoende kan worden gegarandeerd, iets wat overigens wordt tegengesproken door India. "We garanderen volledige veiligheid", aldus topman Ranbir Chauhan van de tennisbond van India.

Het Daviscupduel wordt van 8 tot en met 10 mei gehouden in de Zuid-Indiase stad Chennai die als veilig wordt beschouwd.

Begin deze maand werd het cricketteam van Sri Lanka slachtoffer van een terreuraanval in Lahore, Pakistan. Daarnaast werd er in november vorig jaar een aanslag gepleegd door islamitische militanten in Mumbai. Daarbij kwamen 166 mensen om het leven.

Radio 2 blijft Radio 538 net voor

Radio 2 is nog altijd de marktleider in radioland. De publieke familiezender haalde in januari en februari een marktaandeel van 10,8 procent. Dat blijkt uit de laatste luistercijfers die het onderzoeksbureau Intomart vanochtend bekend heeft gemaakt. Radio 2 stak in december nog met kop en schouders boven iedereen uit door de Top 2000. Radio 538 staat nu tweede met een marktaandeel van 10,6 procent. Sky Radio heeft ook in moeten leveren en heeft nu een aandeel van 9,2 procent.

Radio 1 doet het ook opvallend goed. Het marktaandeel steeg met een half procent tot 7,1 procent. Ook met 100%NL gaat het goed. De zender met Nederlandse muziek is nu Radio 5 en Arrow Classic Rock voorbij. Ook de publieke regionale zenders deden het goed. Die verloren in december veel luisteraars aan Radio 2, maar komen nu sterk terug met een stijging van 0,7 procent.

We luisterden met z'n allen gemiddeld 3 uur en 18 minuten per dag naar de radio. Dat is vier minuten langer dan in de vorige meetperiode. Aan het luisteronderzoek doen maandelijks zo'n 9500 mensen mee.

Een volledig overzicht van de marktaandelen is hier te vinden .

[GDC 09] God of War III heeft geen physics

Tijdens de GDC die momenteel in San Fransisco gehouden wordt hebben Jim Tilander en Vassily Fillipov het één en ander over de technologie achter God of War III verteld. Ten eerste wisten ze te melden dat God of War III op 60 frames per seconden zal draaien, maar dat de game deze framerate niet zal vasthouden. Tijdens hectische scènes zal de framerate iets teruglopen, maar nooit onder de 30 fps.

Daarnaast werd gevraagd naar de physics-engine voor de verschillende stukken stof die in de game zitten. Tilander antwoordde hierop dat er geen physics in God of War III berekend worden.

I guess you might be surprised to hear this, but God of War 3 doesn't have physics. So does that answer your question?"

Mogelijk toch geen FC Limburg

Het geloof in een geslaagde fusie tussen Fortuna Sittard en Roda JC is weg bij een deel van de leiding van beide clubs. Dat bevestigen bronnen rond deze clubs.

Enige dagen voor het definitieve besluit vinden vertegenwoordigers van Fortuna Sittard en Roda JC de resultaten van de stuurgroep die de fusie voorbereidt onvoldoende. Hoewel er onderhandelingen zijn met twaalf geïnteresseerde bedrijven, is er nog niets getekend. Ook de schuldsanering en de loopplankfinanciering, het stapsgewijs verhogen van de begroting, zijn volgens enkele partijen nog niet voldoende duidelijk. Een bron binnen Roda JC meent: "Als dit het is, hoeft het voor ons niet." Ook bij Foruna durft een zegsman voor een succesvolle fusie 'nog geen hand in het vuur te steken'.

De kans bestaat dat Fortuna zonder schulden aan het nieuwe seizoen kan beginnen. De top van de Sittardse club werkt achter de schermen aan een zelfstandig voortbestaan. Volgens diverse ingewijden is het bouwconsortium dat het Fortuna Stadion heeft gebouwd bereid een deel van de schulden kwijt te schelden. Maar dan moet Foruna wel afzien van een fusie met Roda JC. Ook zou de gemeente Sittard-Geleen er alles aan moeten doen om Fortuna zelfstandig voort te laten bestaan. De clubleiding gaat volgende week rond de tafel zitten met de bouwbedrijven. Volgens ingewijden is er een grote kans op succes. Een bron binnen de club meldt dat "Vanuit het bouwconsortium geluiden tot ons zijn gekomen dat er iets met de schulden gedaan kan worden als de fusie niet doorgaat."

Roda JC is niet blij met de poging van Fortuna Sittard om zelfstandig verder te gaan. "Als dit waar is, is dat alleen al voor ons reden te stoppen met de fusiebesprekingen." Er is nog steeds geen officieel verzoek van Roda JC om de fusie goed te keuren ontvangen door de Stichting Administratiekantoor. Algemeen directeur Huub Narinx ondertekent het verzoek niet. "Ik heb het inderdaad nog niet getekend en daar wil ik het bij laten", zegt Narinx. De vertraging zou te maken hebben met onenigheid over de fusie binnen de Roda-top.

Meteen na een vergadering van de stuurgroep verklaarde woordvoerder De Zeeuw gisteravond dat beide clubs nog altijd positief tegenover een fusie staan. Volgens De Zeeuw wil men voor het einde van deze maand antwoord op vragen aan verschillende instanties.

Mogelijk toch geen FC Limburg

Het geloof in een geslaagde fusie tussen Fortuna Sittard en Roda JC is weg bij een deel van de leiding van beide clubs. Dat bevestigen bronnen rond deze clubs.

Enige dagen voor het definitieve besluit vinden vertegenwoordigers van Fortuna Sittard en Roda JC de resultaten van de stuurgroep die de fusie voorbereidt onvoldoende. Hoewel er onderhandelingen zijn met twaalf geïnteresseerde bedrijven, is er nog niets getekend. Ook de schuldsanering en de loopplankfinanciering, het stapsgewijs verhogen van de begroting, zijn volgens enkele partijen nog niet voldoende duidelijk. Een bron binnen Roda JC meent: "Als dit het is, hoeft het voor ons niet." Ook bij Foruna durft een zegsman voor een succesvolle fusie 'nog geen hand in het vuur te steken'.

De kans bestaat dat Fortuna zonder schulden aan het nieuwe seizoen kan beginnen. De top van de Sittardse club werkt achter de schermen aan een zelfstandig voortbestaan. Volgens diverse ingewijden is het bouwconsortium dat het Fortuna Stadion heeft gebouwd bereid een deel van de schulden kwijt te schelden. Maar dan moet Foruna wel afzien van een fusie met Roda JC. Ook zou de gemeente Sittard-Geleen er alles aan moeten doen om Fortuna zelfstandig voort te laten bestaan. De clubleiding gaat volgende week rond de tafel zitten met de bouwbedrijven. Volgens ingewijden is er een grote kans op succes. Een bron binnen de club meldt dat "vanuit het bouwconsortium geluiden tot ons zijn gekomen dat er iets met de schulden gedaan kan worden als de fusie niet doorgaat."

Roda JC is niet blij met de poging van Fortuna Sittard om zelfstandig verder te gaan. "Als dit waar is, is dat alleen al voor ons reden te stoppen met de fusiebesprekingen." Er is nog steeds geen officieel verzoek van Roda JC om de fusie goed te keuren ontvangen door de Stichting Administratiekantoor. Algemeen directeur Huub Narinx ondertekent het verzoek niet. "Ik heb het inderdaad nog niet getekend en daar wil ik het bij laten", zegt Narinx. De vertraging zou te maken hebben met onenigheid over de fusie binnen de Roda-top.

Meteen na een vergadering van de stuurgroep verklaarde woordvoerder De Zeeuw gisteravond dat beide clubs nog altijd positief tegenover een fusie staan. Volgens De Zeeuw wil men voor het einde van maart antwoord op vragen aan verschillende instanties.

rode kaart voor fusie Limburgse clubs?

Rode kaart voor fusie Limburgse clubs?

 

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport.

Miljardenverlies Fortis Bank Nederland

Fortis Bank Nederland heeft vorig jaar 18,5 miljard euro verlies geleden. Dit komt door een eenmalig boekverlies van 17,7 miljard euro op het belang in RFS Holdings, de holding die ABN Amro heeft overgenomen en waar Fortis Bank Nederland een belang van 33,8 procent in had.

Het resultaat van Fortis Bank Nederland werd verder met 922 miljoen euro gedrukt door blootstelling aan de Madoff-fraude. Op operationeel niveau boekte Fortis, ondanks de kredietcrisis, een positief resultaat van 604 miljoen euro.

Maxwell vertrekt bij Inter

Maxwell lijkt bezig met zijn laatste seizoen bij Internazionale. De linksback heeft zin in een nieuwe uitdaging volgens zijn zaakwaarnemer Mino Raiola.

De oud-speler van Ajax raakte in januari zijn basisplaats kwijt. José Mourinho, de trainer van Inter, geeft de voorkeur voor Davide Santon. De jeugdspeler speelt uitstekend en mocht zelfs meedoen in de Champions League duels.

"De relatie tussen Mourinho en Maxwell is over", zei Raiola, die een een overstap naar aartsrivaal AC Milan niet direct uitsluit. "Dat is geen besluit dat Inter neemt maar de speler zelf. We beëindigen zijn contract en betalen wat daarvoor nodig is. We zullen Milan ook geen andere prijs vragen dan andere geïnteresseerde clubs."

Raiola gaf daarnaast ook commentaar op de kwestie Zlatan Ibrahimovic. De aanvaller heeft al duidelijk aangegeven dat hij wel weet wat hij na dit seizoen wil gaan doen. "Allerlei mensen zijn bezig Zlatan ervan te overtuigen dat hij moet blijven, maar niemand heeft gezegd dat hij weggaat."

Nieuwe details Lost Planet 2

Zojuist is er meer informatie vrijgekomen over Lost Planet 2, die voor 2010 gepland staat. Zo zal je in het nieuwe deel deel uit maken uit een team van vier spelers (cpu of 4 man co-op). Je character is volledig customizable en naast de standaard health-bar zal het spel ook gebruik maken van een gezamelijke healthbar, die de gezondheid van je team weergeeft. Mocht er iemand dood gaan en respawnen, zal deze healthbar dus leeglopen bijvoorbeeld.

Verder zal er meer nadruk op de actie liggen, met monsters zo groot als flatgebouwen, veel verschillende wapens en ook een soort van melee-aanvallen. Deze laatste omschrijven de makers als "a little like the chainsaw in Gears of War". Nice.


FOK!kers: Sáblíková, Kramer beste schaatsers

Martina Sáblíková en Sven Kramer zijn volgens jullie de beste schaatsster en schaatser van afgelopen seizoen. Dit is gebleken uit de polls die de afgelopen twee weken op FOK!sport stonden.

Sáblíková werd op het EK allround begin dit jaar derde, won samen met haar landgenoten Andrea Jirku en Karolína Erbanová de wereldbeker op de achtervolging en won bovendien de gecombineerde wereldbeker op de 3 en 5 kilometer. Daarnaast werd ze wereldkampioene allround en bij het wereldkampioenschap afstanden pakte ze zilver op de 3.000 meter en goud op de 5 kilometer. Op gepaste afstand eindigden Anni Friesinger en Jenny Wolf als tweede en derde in de poll.

Bij de mannen was volgens jullie, met ruim de helft van de stemmen, Sven Kramer het beste. Hij won goud op de 1.500, 5.000 en 10.000 meter bij het Nederlands kampioenschap afstanden. Hij werd Nederlands kampioen allround, Europees kampioen allround en wereldkampioen allround. Hij pakte de wereldbeker op de gecombineerde 5.000/10.000 meter en bij het WK afstanden pakte hij goud op de 5.000 en 10.000 meter en de ploegenachtervolging. Shani Davis eindigde als tweede en Trevor Marsicano als derde. Volgens FOK!user mark2010 zal die laatste volgend seizoen de beste zijn.

Er staat inmiddels ook al weer een nieuwe poll. Klik hier om te stemmen.

Adams heeft wel oren naar Sparta

De voormalige verdediger van Arsenal, Tony Adams, wil wel trainer worden van Sparta Rotterdam. Adams werd eerder dit jaar ontslagen bij Portsmouth als hoofdtrainer. Hij zou volgend seizoen Foeke Booy moeten vervangen als coach.

Hoe groot de kans is dat dit gebeurt is vooralsnog niet duidelijk. Wel is bekend dat de huidige Arsenal-coach Arséne Wenger en Adams goede vrienden zijn. Wenger zou graag talentvolle jeugdige spelers willen rijpen bij een club waar Adams trainer van wordt. Dit zou betekenen dat Arsenal spelers bij Sparta zou gaan stallen om te rijpen.

Ondertussen zijn er ook Belgische clubs en Franse clubs die in de diensten van de oud-verdediger interesse hebben. Adams bezocht onlangs de wedstrijd tussen FC Twente en Sparta om zijn oude vriend Steve McClaren weer eens te zien. Hij had ook een gesprek met technisch directeur van Sparta, Richard Grootscholten.

Obama beantwoordt online vragen

De Amerikaanse president Barack Obama gaat vandaag via het internet vragen van gewone burgers beantwoorden over onder meer de economie. Dat meldde de website van het Witte Huis, WhiteHouse.gov, gisteren.

Bezoekers van WhiteHouse.gov kunnen hun vragen online indienen en stemmen over de inzendingen van anderen. De president beantwoordt de populairste vragen en dat is vanmorgen (lokale tijd) rechtstreeks te volgen.

Volgens het Witte Huis is ‘Open for Questions’ een experiment om de afstand tussen burger en regering te verkleinen. Gisteren hadden 12.600 mensen ongeveer 15.000 vragen ingediend en 460.000 stemmen uitgebracht voor wat het Witte Huis een online ‘Town Hall Meeting’ noemt.

Obama maakte tijdens de verkiezingscampagne al massaal gebruik van het internet om de bevolking te bereiken en hij blijft daar als president mee doorgaan. Zo is de traditionele wekelijkse ‘radiotoespraak’ van de president bij Obama ook op YouTube te volgen.

De 44e president gebruikt ook nog ‘oude’ communicatietechnieken, zoals de post. Maar van de 40.000 brieven die hij dagelijks van landgenoten ontvangt, kan hij er vanwege gebrek aan tijd maar tien lezen.

Autorijders voelen wel wat voor rookverbod in auto

De meeste mensen in Nederland voelen wel wat voor een rookverbod in de auto. Bijna 60 procent vindt dat roken in de auto verboden moet worden omdat het gevaarlijk en onverantwoord is.

Dat blijkt uit een onderzoek, in opdracht van de AutoRAI, onder ruim achthonderd mensen door onderzoeksbureau MSI-ACI Europe bv. De grootste autobeurs van Nederland wordt dit jaar gehouden van 1 tot en met 11 april. Ook een deel van de rokers is het eens met die stelling, te weten 24 procent. Van de niet-rokers schaart 71 procent zich achter de stelling.

Over het alcoholslot heeft 64 procent goede hoop dat het voorkomt dat mensen nog langer met alcohol op achter het stuur gaan zitten. De steekproef toonde ook aan dat tanken bij een onbemand tankstation erg populair is. Van alle ondervraagden geeft 35 procent de voorkeur aan een onbemand tankstation en 32 procent aan een fullservicestation in de buurt. Slechts 4 procent wil tanken langs de snelweg.

Pelé ontkent uitspraken drugsgebruik

Eerder deze week kwam het bericht dat Pelé in de Braziliaanse media Robinho en Ronaldo beschuldigde van drugsgebruik. De voormalige wereldster ontkent dat hij de spelers beschuldigd heeft van drugsgebruik.

"De woorden die in de krant stonden waren niet van mij", benadrukte Pelé. Tijdens een feestje zou hij de huidige sterren hebben betrapt op dopinggebruik. Robinho is hier niet blij mee en eist ook excuses van de oud-speler van Brazilië. Pelé weigert dit te doen aangezien hij dit nooit gezegd heeft.

"Robinho is onze zoon en verliet Santos met onze permissie", zei Pelé tegenover TV Globo. "We houden van hem en ik heb nooit gezegd dat Robinho en Ronaldo drugs hebben gebruikt. Ik weet helaas hoe mensen die kranten moeten vullen werken, maar bij een verhaal als deze zou je de recorder erbij moeten pakken om te achterhalen wat ik echt gezegd heb."

Pelé's zaakwaarnemer ging er verder op in: "Pelé heeft nooit iets gezegd over drugs. Hij werd gevraagd naar de problemen in de voetballerij en antwoordde dat er in het voetbal eigenlijk maar weinig probleemgevallen waren. Pelé zei dat alleen Maradona, Ronaldo en Robinho met serieuze problemen te maken hebben gehad, maar hij heeft nooit iets gezegd over drugsgebruik", zo verduidelijkte de belangenbehartiger in Terra.

[NBA] Kampioen laat steken vallen

De huidige kampioen van de NBA, de Boston Celtics, verloor gisteravond tegen de Orlando Magic. Het team, onder leiding van Dwight Howard, won de wedstrijd met 84-82.

Howard is de man in vorm op dit moment en staat volgens experts hoog in de lijst voor de meest waardevolle speler-prijs. Hij scoorde 24 punten en pakte maar liefst 21 rebounds. Howard is ook dit jaar de leider in de NBA wat betreft de rebounds. Overigens blokte de sterke center ook nog eens vier schoten in de wedstrijd. In het offensieve gedeelte kreeg hij hulp van Rashard Lewis. De small forward speelt al een aantal jaren voor de Magic nadat hij transfervrij vertrok van de Seattle Supersonics, tegenwoordig Oklahoma City Thunder. Lewis was goed voor 21 punten.

Bij de Celtics was Kevin Garnett weer terug in het team maar met weinig succes. Hij kon slechts vier punten laten noteren. Paul Pierce nam het team op sleeptouw met 26 punten maar verder hulp was ver te zoeken. Ray Allen kon weinig verrichten en scoorde slechts zestien punten.

Uitslagen in de NBA

ThuisUitUitslag
Orlando MagicBoston Celtics84-82
Phoenix SunsUtah Jazz118-114
Dallas MavericksGolden State Warriors128-106
New Orleans HornetsDenver Nuggets88-101
Los Angeles ClippersNew York Knicks140-135
Washington WizardsCharlotte Bobcats95-93
Toronto RaptorsMilwaukee Bucks115-106
Philadelphia 76ers Minnesota Timberwolves96-88
Indiana PacersMiami Heat90-88
Cleveland CavaliersNew Jersey Nets98-87
Atlanta HawksSan Antonio Spurs92-102

[WK] Bijrol Nederlandse mannen

De Nederlandse mannen hebben gisteren, op de eerste dag van het WK baanwielrennen in het Poolse Pruszków, geen potten kunnen breken.

Op de teamsprint eindigden Teun Mulder,Yondi Schmidt en Tim Veldt als zevende. Frankrijk werd wereldkampioen door in de finale Groot-Brittannië, dat zonder de geblesseerde Chris Hoy reed, te verslaan.

Op de puntenkoers reed Pim Ligthart anoniem mee. Hij bemoeide zich met geen van de in totaal zestien sprints en uiteindelijk werd hij met -20 punten achttiende. Het goud ging naar Cameron Meyer uit Australië.

[GDC 09] Maak je eigen ridder en meer in Fat Princess

Stel je voor. Je bent een mooi prinsesje en je zit in je eigen kasteel je haar te borstelen en je nagels te lakken als je ineens wordt ontvoerd door vijandige soldaten. Om jou niet te laten ontsnappen stouwen ze zoveel taart in je dat je niet eens meer de mogelijkheid hebt om te kunnen lopen. Dit klinkt misschien als een raar concept maar toch is het een nieuwe game voor de Playstation 3. Fat Princess is een online spel waarin je met een team van maximaal 16 man het moet opnemen tegen een ander team om zo je eigen volgestouwde prinses te bevrijden.

In onderstaande interviews met de makers van het spel wordt meer duidelijk over de game. Zo wordt er verteld dat het mogelijk is om je eigen ridder helemaal te customizen met eigen haarstijlen, baarden en hoofddeksels. Door verschillende mutsen in de game zelf op te pakken verander je gemakkelijk van klasse die natuurlijk allemaal hun eigen voor- en nadelen hebben.

Ondanks dat de game er vrolijk en kinderlijk uit ziet zal de game vol met bloed en gore zitten. Het is mogelijk om voor de kleintjes onder ons dit uit te zetten. Het is mogelijk om alle klassen up te graden waardoor je heel andere abilities krijgen. Zo kan de worker na een upgrade ineens met bommen gooien en zal een ranger in plaats van een pijl en boog een shotgun krijgen.

Er zijn acht verschillende omgevingen om in te spelen. Zo zal je levels hebben die zich in bossen af spelen maar ook levels die zich afspelen op tropische eilanden met schepen in plaats van kastelen. De omgevingen spelen een belangrijke rol in de game. Zo is er een eb en vloed systeem wat invloed heeft op de paden die je in de levels kunt bewandelen. De game draait om de mutliplayer maar er zit ook een singleplayer story mode en een arena mode in de game.

De game verschijnt deze zomer op het Playstation Network

Franse werknemers laten baas vrij

Werknemers van een Franse fabriek die hun werkgever meer dan een etmaal hadden gegijzeld, hebben hun baas vanochtend vroeg laten gaan. Volgens een vakbondsman heeft het bedrijf 3M meer geld ter beschikking gesteld voor ontslagvergoedingen.

De werknemers waren boos over plannen om bijna de helft van het personeel te ontslaan. Met de gijzeling hoopten ze af te dwingen dat minder mensen hun baan zouden verliezen.

De directeur van 3M werd opgesloten in het kantoor van de fabriek in Pithiviers, nabij Orléans. Het Amerikaanse conglomeraat 3M is vooral bekend door de Post-it-plakbriefjes die het produceert. In de fabriek moeten mensen weg omdat het bedrijf minder orders krijgt door de economische crisis.

Eerder deze maand sloot personeel van Sony hun baas in het zuidwesten van Frankrijk ook al op. De politie wil liever niet ingrijpen, om geweld te voorkomen.

De sociale spanningen in Frankrijk lopen hoog op. Door de economische crisis zijn inmiddels meer dan twee miljoen mensen werkloos. Naar verwachtingen zullen honderdduizenden mensen hun baan het komend jaar verliezen.

Uitslagen Rabo Hoofdklasse

Er werd gisteren weer een volledig programma afgewerkt bij de vrouwen in de Rabo Hoofdklasse. Hieronder volgen de uitslagen.

Uitslagen dames:

Rotterdam - HGC 5-1
15' Kaori Chiba 1-0
24' Claire Visser 2-0 (strafcorner)
43' Claire Visser 3-0 (strafcorner)
45' Van Geffen 4-0
53' Claire Visser 5-0 (strafcorner)
58' Van der Werf 5-1 (strafcorner)

Amsterdam - Hurley 5-0
6' Groen 1-0
56' Holman 2-0 (strafcorner)
57' Groen 3-0
61' Holman 4-0 (strafcorner)
64' Polkamp 5-0

Den Bosch - Nijmegen 6-1
8' Paumen 1-0 (strafcorner)
10' Mol 2-0
34' Mol 3-0
40' Paumen 4-0 (strafcorner)
47' Vorstenbosch 5-0
53' Beermann 5-1
65' Vorstenbosch 6-1

Kampong - SCHC 2-2
38' Dirkse van den Heuvel 0-1
60' Garcia 0-2
65' De Goede 1-2 (strafbal)
68' Willemse 2-2

Goudswaard (Kampong), Gonzalez (SCHC)

Pinoké - Laren 0-2
1' Kim Lammers 0-1
30' Julia Muller 0-2

Kuyvenhoven (Pinoké)

HDM - HCKZ 0-2
12' Padalino 0-1 (strafcorner)
35' Van der Stel 0-2

Voskamp (HCKZ)

Stand dames:

PositieClubWedstrijdenPuntenDoelsaldo
1Den Bosch164669-21
2Amsterdam174663-18
3Laren163539-19
4SCHC173137-31
5Kampong172526-22
6HDM162222-30
7HCKZ162031-26
8Nijmegen171726-38
9Rotterdam161534-39
10HGC171219-54
11Pinoké17713-42
12Hurley16617-56

[GDC 09] Veel groen in eerste teaser Modern Warfare 2

Call of Duty 4: Modern Warfare was een frisse wind door de Call of Duty franchise. De game speelde zich voor het eerst niet af in de Tweede Wereldoorlog maar in het heden en de zeer sterke multiplayer wordt nu nog door velen gespeeld. Eind dit jaar komt Inifinity Ward met een tweede deel in de Modern Warfare serie waarvan de eerste teaser is opgedoken.

De teaser bestaat voornamelijk uit groene lijnen die het geluid voor moet stellen. Het lijkt erop dat je een meer bevolkt gebied zal moeten opereren want er zijn geluiden te horen van burgers. Daarnaast zien de soldaten er niet uit als soldaten maar lijkt het erop dat ze undercover zijn bij een feestje van de Russen. Natuurlijk is dit allemaal speculatie. Zie hieronder de teaser en vertel wat je ervan denkt.

Modern Warfare 2 zal 10 november in de winkels liggen voor de PC, Playstation 3 en Xbox 360.

'Twente volgt Middlesbrough-aanvaller Aliadière'

FC Twente heeft haar zinnen gezet op Jérémié Aliadière, meldt Sky Sports. De aanvaller staat op dit moment onder contract bij Middlesbrough en maakt bij die club een goed seizoen door.

Mocht Middlesbrough degraderen naar de tweede divisie, dan is Boro bereid om de Fransman een jaar te verhuren. Aliadière is namelijk één van de duurdere spelers van de Engelse club, waar Twente-coach Steve McClaren van 2001 tot 2006 manager was.

De 26-jarige Aliadière werd op jonge leeftijd naar Arsenal gehaald. Bij de topclub wist hij niet te overtuigen, waardoor hij op huurbasis vertrok naar achtereenvolgens Celtic, West Ham United en Wolverhampton Wanderers. In totaal speelde de aanvaller bij The Gunners maar 29 duels in de hoofdmacht.

Niet alleen FC Twente heeft overigens interesse in de speler. Ook AS Roma en Fiorentina zouden hopen op de komst van de Fransman, die sinds juli 2007 onder contract staat bij Middlesbrough.

Heracles heeft jonge Duitser op proef

Elias Pech (20) mag de technische staf van Heracles Almelo gaan overtuigen van zijn kwaliteiten. De middenvelder speelt op dit moment in het tweede elftal van Hertha BSC en heeft in Duitsland nog een contract tot medio 2010.

Pech speelde gisteravond met Heracles mee in een oefenwedstrijd tegen La Première, die de ploeg met maar liefst 26-0 wist te winnen. In het Polman Stadion kwam hij de gehele tweede helft in actie. De komende dagen mag hij eveneens op de trainingen laten zien of hij voor volgend seizoen een versterking is.

Heracles-trainer Gert Heerkens heeft dinsdag ook nog een fikse tegenslag moeten verwerken. Talent Paddy John bleek op de training een scheurtje op te hebben gelopen in een bovenbeenspier. Hierdoor zal hij enkele weken uit de roulatie zijn en is het nog maar de vraag of hij dit seizoen nog in actie zal komen.

Larsson waarschuwt Zweeds team voor Ronaldo

Zweden speelt zaterdag in Porto een belangrijk WK-kwalificatieduel tegen Portugal. Henrik Larsson heeft zijn teamgenoten alvast gewaarschuwd voor de schwalbes van zijn oud-ploeggenoot Cristiano Ronaldo.

"Ik zal de scheidsrechter voorafgaand aan het duel aanspreken over het gedrag van Ronaldo," aldus de Zweed tegenover enkele Portugese journalisten. "We moeten oppassen dat we er niet in trappen."

Larsson heeft dus geen hoge pet op van zijn oud-teamgenoot bij Manchester United. De 37-jarige aanvaller speelde van januari tot maart 2007 in dienst van de huidige Engelse kampioen en Champions League-winnaar.

Sneijder: "We moeten dominant spelen"

Wesley Sneijder heeft er alle vertrouwen in dat het WK-kwalificatieduel met Schotland winnend wordt afgesloten. Volgens de middenvelder van Real Madrid moet Nederland uitgaan van haar eigen spel.

"We moeten ons eigen spel spelen, de bal veel rond laten gaan. Dus vooral dominant spelen," aldus Sneijder tegenover Ons Oranje.nl. Het is niet de eerste keer dat de speler met Oranje een kwalificatieduel zal gaan spelen de Schotten.

In 2003 maakte Oranje gehakt van Schotland. In de Amsterdam ArenA, tevens het strijdtoneel aankomende zaterdag, werd het destijds maar liefst 6-0. Sneijder, die toen zijn derde interland speelde, wist in dat duel éénmaal het net te vinden en was goed voor drie assists.

"Die wedstrijd in 2003 staat nog helemaal op mijn netvlies. Het is nu echter een totaal andere wedstrijd. Ik verwacht veel passie en strijd van de Schotten. We hebben er zin in."

Oranje staat op dit moment op de eerste plaats in groep 9. De equipe van coach Bert van Marwijk heeft op dit moment vijf punten voorsprong op nummer twee Schotland.

Coalitie wil 'breed gedragen' AOW-alternatief

Een eventueel alternatief voorstel voor de verhoging van de pensioenleeftijd moet "breed gedragen" worden in de Sociaal-Economische Raad (SER). Dat maakten de fractievoorzitters van CDA, PvdA en ChristenUnie gisterenavond duidelijk in het tv-programma Nova.

Vakcentrale FNV, die deel uitmaakt van de SER, is mordicus tegen het kabinetsplan om de AOW-leeftijd te verhogen naar 67 jaar. De FNV heeft van het kabinet tot 1 oktober de ruimte gekregen om een alternatief voor te stellen dat dezelfde miljardenopbrengst heeft. FNV-voorzitter Agnes Jongerius is ervan overtuigd dat zo'n alternatief er komt.

Jongerius zei in Nova dat het kabinet het aangedragen alternatief maar beter heel serieus kan nemen. Anders zijn "de consequenties" voor het kabinet, aldus Jongerius die dat niet wilde toelichten. CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel verweet de FNV "elke keer" met lastenverzwaringen te komen. "Een alternatief moet wel voldoen aan de eisen." Jongerius denkt aan alternatieven zoals bijvoorbeeld een beperking van de hypotheekrenteaftrek voor dure huizen.

Catalogus vol viezigheid

Tegenwoordig heeft iedereen hem op de salontafel liggen, maar er was een tijd dat je hem angstvallig onder het echtelijke matras verstopt hield. Op de financiële pagina van de dagbladen stond altijd van alles, maar niet hoezeer het Beate Uhse voor de wind ging. Heden ten dage wordt de PABO-catalogus nog steeds discreet verstuurd in een envelop zonder naam van het bedrijf erop, maar de openheid over erotische speeltjes, ondergoed met gaten of het bekijken van een vies filmpje op z'n tijd is nog nooit zo groot geweest.
Dat was vijftien jaar geleden wel anders.

'Guitar Hero' eindelijk voor een échte gitaar!

Er wordt veel geklaagd over Guitar Hero. Al is toegegeven dat Guitar Hero beter is dan twee Goblins die een ezel anaal een laserbehandeling geven, over het algemeen vindt men dat Guitar Hero maar een spelletje is en dat het verstandiger is je tijd te besteden aan het leren spelen van een échte gitaar.

Dat kan binnenkort!

Ik denk dat we het er allemaal mee eens kunnen zijn dat echte snaren, op een mooie esdoornhouten gitaarnek en een plectrum in je hand een betere rockervaring geeft dan een plastic gitaartje met vijf felgekleurde knoppen.

Gametank heeft het begrepen, mensen willen plezier hebben en tegelijk ook iets nuttigs doen, zoals oefenen met hun muziekinstrument.

Gametanks muziekgame Guitar Rising is te spelen met elke gitaar. Er zijn vijf verschillende moeilijkheden waardoor het voor iedereen mogelijk is mee te spelen met de muziek.


Hoe werkt het? Je ziet zes verschillende gaten, elk gat geeft een bepaalde snaar aan. In de blobjes die uit de gaten komen staat een nummer, dit nummer geeft de fret aan die aangeslagen moet worden. Op deze manier wordt het hele bereik van de gitaar gedekt. De witte lijnen moeten de maten voorstellen en de dunnere lijnen zijn de kwartnoten.

Even om het in een kader te plaatsen; er zijn zes snaren en er wordt waarschijnlijk uitgegaan van 14 fretten per snaar. 6*14=84. Dat betekent 84 mogelijke toetsen. Guitar Rising gaat dus behoorlijk wat verder dan de vijf toetsen die we van Guitar Hero en Rockband gewend zijn. Het is afwachten wanneer de eerste speler een topscore neer zet op een nummer als 'Through the Fire and the Flames'.

Guitar Rising zal ergens in 2009 uitkomen.

Test je ritmegevoel in Rhythm Heaven

Rhythm Heaven is één van de games die de DSi groot moet gaan maken. Het spel draait, zoals de titel misschien al verklapt, om muziek en ritme. Het spel bevat ruim vijftig kleinere spelletjes waarbij het de bedoeling is om met je stylus op het juiste moment op het touch screen te tikken. Het spel schijnt heel natuurlijk te spelen en is daardoor geschikt voor iedereen. Screens van het spel kun je hieronder bekijken

Binnenkort ook rocken op de PC met Guitar Hero: World Tour

Console bezitters kunnen al een tijdje rocken op hun plastic instrumenten met Guitar Hero World Tour en Rock Band. Voor pc bezitters was het al mogelijk zich uit te leven op hun keyboard, maar het is duidelijk dat een keyboard niet dezelfde voldoening geeft als een plastic gitaar. Daarom hebben Aspyr Media en Activision de handen ineen geslagen om Guitar Hero World Tour naar de PC en de Mac te brengen.

De game zal volledig uitgerust zijn. Wat we kunnen verwachten is onder andere een battle modus waar vier spelers het op kunnen nemen tegen een andere band, wireless controllers, en de 'Music Composer'. Alle 86 tracks komen ook beschikbaar voor de pc. In het persbericht wordt niets losgelaten over de release datum.


Niet langer meer op een toetsenbord..

Square Enix kondigt nieuwe download titels aan

Op de Game Developers Conference (GDC) heeft Square Enix vandaag aangekondigd dat een aantal titels via WiiWare gedownload zal kunnen worden in de toekomst. Tussen deze titels zitten ook Final Fantasy IV: The After Years en Final Fantasy Crystal Chronicles: My Life as a Darklord.

Het kunnen downloaden van games geeft aan dat Square Enix erkent dat er een groeiende vraag is naar verspreiding via het internet.

"The After Years" is een Wii versie van het mobiele telefoon vervolg op Final Fantasy IV dat afgelopen jaar in Japan uit kwam. In My Life as a Darklord stap je in de modieuze schoenen van de dochter van de Darklord. Dit wordt een RPG met duivelse trekjes, aldus de game site.Final Fantasy Crystal Chronicles: My Life as a Darklord

Bungie is Halo 3 nog niet vergeten

De launch van Halo 3 is ondertussen al een tijdje geleden. Maar Bungie liet weten op de Game Developer's Conference in San Francisco dat ze nog steeds bezig zijn aan nieuwe content voor Halo 3.

Het zou kunnen dat Bungie verwijst naar de "Mythic Map Pack" die meegeleverd wordt bij de limited edition van Halo Wars welke op 9 April uitgegeven zal worden op Xbox Live. Maar het lijkt er toch echt op dat Bungie nog een verrassing voor ons achter de hand heeft. Er wordt gespeculeerd over nieuwe Map packs of een verdere uitbreiding van de verhaallijn.

In dezelfde presentatie liet Bungie nog een aantal details los. Bungie heeft haar productieproces onder handen genomen. Bungie was tot zo ver een developer die slechts aan één project tegelijkertijd werkte. Daar komt nu verandering in; Bungie wil nu werken aan meerdere projecten tegelijk. Ook laat Bungie weten na de ODST uitbreiding nog niet klaar te zijn met Halo 3.Bungie gaat multitasken...

[GDC 09] Mensetende das en veel bloed in Postal III-video

Running with Scissors heeft van de controversiële game Postal III een nieuwe video. Het is alweer een hele lange tijd geleden dat we iets hoorden van de game die eind 2008 uit zou komen voor de PC en Xbox 360. Net als in de vorige twee delen zal je in Postal III weer de naamloze postbode spelen. Postal III draait om zinloos geweld in zijn grofste vormen. In de onderstaande video zien we wat beelden van de pre-beta versie. Wanneer de game eindelijk uit gaat komen is nog niet duidelijk.

VN stellen besluit over opvolging Melkert uit

De Verenigde Naties hebben hun besluit over de nieuwe baas van de VN-ontwikkelingsorganisatie UNDP uitgesteld. Volgens Nieuw-Zeelandse media zal pas morgenavond plaatselijke tijd (vanavond Nederlandse tijd) bekend worden gemaakt dat de Nieuw-Zeelandse oud-premier Helen Clark de post gaat bekleden, die nu tijdelijk door de Nederlander Ad Melkert wordt uitgeoefend.

Nieuw-Zeelandse media hadden eerder al gemeld dat de benoeming rond is. De bekendmaking was voor vandaag plaatselijke tijd verwacht. Maar het bestuur van de UNDP en de Algemene Vergadering van de VN moeten zich nog uitspreken over de nieuwe baas, aldus een VN-woordvoerder. Clark was van 1999 tot 2008 regeringsleider.

Miljoenen op hoofden drie al-Qaeda-terroristen

De Verenigde Staten hebben gisteren beloningen van in totaal 11 miljoen dollar uitgeloofd voor aanwijzingen die leiden tot de vondst en gevangenname van drie al-Qaeda-terroristen. De drie islamisten zijn actief in Afghanistan en Pakistan.

Onder de gezochte al-Qaeda-leden is Baitullah Meshud, kopstuk van de Taliban-beweging in Pakistan, Tehrik-e-Taliban. Washington zette 5 miljoen dollar op zijn hoofd.

Miljoengrens voor meer huizenbezitters in zicht

Mensen met een duur huis moeten extra bijdragen aan een zo spoedig mogelijk herstel van de economie. Het kabinet was al van plan om bezitters van een pand van meer dan 1 miljoen euro sterker te belasten. Doordat op dat bedrag niet langer een inflatiecorrectie meer zal worden toegepast, gaat dit voor steeds meer mensen gelden.

De maatregel staat in het crisisplan waarover de coalitiepartners gisteren overeenstemming hebben bereikt. De extra belasting voor mensen met een duur huis loopt via het eigenwoningforfait. Deze regeling zorgt er al jaren voor dat mensen die in hun eigen huis wonen, meer loonbelasting moeten betalen.

Als basis voor het eigenwoningforfait geldt de WOZ-waarde. Van dat bedrag wordt een percentage van 0,55 procent genomen dat de huisbezitter moet optellen bij zijn inkomen. Het kabinet heeft kort geleden al maatregelen genomen waardoor mensen met dure huizen meer moeten ophoesten.

Allereerst geldt sinds begin dit jaar geen maximum meer voor het eigenwoningforfait. Daarnaast moeten mensen steeds meer gaan bijtellen over de WOZ-waarde die boven de 1 miljoen euro uitstijgt. Op dit moment geldt voor de woningwaarde boven die 1 miljoen gewoon het percentage van 0,55. Dit zal in de komende jaren echter stapsgewijs worden verhoogd naar 2,35 procent. Dat betekent als snel een extra bijtelling van enkele duizenden euro's.

In het crisisplan van het kabinet komt daar dus bij dat de grens van 1 miljoen gehandhaafd wordt. Dat betekent dat door de effecten van de geldontwaarding steeds meer mensen met deze grens te maken krijgen.

Nu kun je overal met je badeend spelen

Ga vanaf nu lekker in bad op je IPhone met Turbo Duck. Gebruik de iPhone's accelerometer en touch screen om de eend door het zwembad te sturen. Verzamel vlaggen om extra tijd te vergaren, terwijl je de speelgoed boten, onderzeeërs en mijnen moet ontwijken.

Dit spel kost €1,59. Wel is belangrijk dat de onderstaande waarschuwing niet genegeerd wordt!


Warning: Turbo Duck is intended for virtual bath time fun only. Dropping your iPhone/iPod Touch in the bath may invalidate your warranty and will certainly make you look foolish.

VS beloven Mexico steun in drugsoorlog

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, heeft Mexico woensdag de steun van de VS beloofd in de strijd tegen de drugscriminaliteit. In het Latijns-Amerikaanse land zijn sinds begin vorig jaar al meer dan 6000 doden gevallen door geweld rond de drugshandel.

"De criminelen en drugsbaronnen die geweld verspreiden, proberen de grondslagen te ondermijnen van de wet, orde en de vriendschap en het vertrouwen tussen ons", aldus de bewindsvrouw tijdens een persconferentie in Mexico-stad. "Zij zullen er niet in slagen."

De VS stellen meer dan 80 miljoen dollar beschikbaar voor betere uitrusting voor de Mexicaanse politie. Die kan van het geld helikopters aanschaffen voor de strijd tegen de drugskartels. Ook gaat Washington maatregelen nemen om te voorkomen dat Mexicaanse criminelen geavanceerd Amerikaans wapentuig zoals nachtzichtapparatuur in handen krijgen. Sommige Mexicaanse criminelen zijn nu nog beter uitgerust dan de politie.

"De criminelen en drugsbaronnen zullen niet slagen."  (foto: ANP)

Red Alert 3: Ric Flair rekent af met de beer

Het is al een ruime tijd aan de gang: de stijd tussen Ric Flair een een beer ter promotie van Red Alert 3: Uprising. Ruim een maand geleden verprutste de beer een versierpoging van Flair en vorige week gaf hij dan ook aan dat hij het helemaal gehad had met die beer. Het eindgevecht tussen de twee heeft nu dan eindelijk plaatsgevonden. Wil je weten wie de winnaar is geworden? Kijk dan naar de onderstaande video.

Bos: 'Voortgang geboekt zonder druk media'

De laatste week van de onderhandelingen tussen de coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie is zo goed verlopen omdat de onderhandelaars zich niet meer gestoord hebben aan speculaties over het proces in de media. Vicepremier Wouter Bos zei dat woensdagavond in het tv-programma Pauw& Witteman.

Hij schetste dat de media die steeds politici na moeilijke onderhandelingen opvangen "een van de meeest verstorende elementen" zijn in zo'n proces. Aan het begin van de wekenlange onderhandelingen over een crisispakket spraken de onderhandelaars van de coalitiepartijen elkaar steeds in het torentje van premier Jan Peter Balkenende.

Nadat een aantal keren uitspraken in de media tot onmin aan de onderhandelingstafel hadden geleid, verhuisden de onderhandelaars naar het Catshuis waar makkelijker aan de druk van de media is te ontkomen.

In de nacht van dinsdag op woensdag bereikten CDA, PvdA en ChristenUnie na bijna drie weken onderhandelen een akkoord over een pakket crisismaatregelen. Woensdagmiddag presenteerde Balkenende het resultaat in de Tweede Kamer.

"Voortgang geboekt zonder druk media."  (foto: ANP)

VS waarschuwen Noord-Korea geen raket te testen

De Verenigde Staten hebben Noord-Korea voor de 'gevolgen' gewaarschuwd als het communistische regime een langeafstandsraket lanceert. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, kondigde voor dat geval stappen bij de Verenigde Naties aan.

Clinton uitte de waarschuwing tijdens haar bezoek aan Mexico. Ze bestempelde een lancering als een provocatie. Volgens functionarissen in Washington treft het regime in Pyongyang voorbereidingen voor een test met een langeafstandraket.

[GDC 09] Grote guards in Legend of Zelda: Spirit Tracks-trailer

Gisteravond kondigde Iwata de nieuwe Zelda-game aan voor de Nintendo DS: The Legend of Zelda: Spirit Tracks. In deze game lijkt Link zich te verplaatsen met een trein in plaats van de boot uit Phantom Hourglass. Wel lijkt het kleurrijke stijlje wederom gebruikt te worden. We beloofden gisteren om de trailer opnieuw online te zetten wanneer er een betere versie verscheen, dus bij deze.

Pokeren en racen tegelijk in Excitebots: Trick Racing

De release van Mario Kart is alweer een jaartje geleden, dus de hoogste tijd voor een nieuwe arcade-racer. Excitebots: Trick Racing laat je racen met robot-achtige insecten en andere dieren. Tijdens het racen zul je verschillende opdrachten en mini-games tegenkomen die je op hoge snelheid moet oplossen. Zo zul je tijdens een race moeten penalty schieten en een partijtje poker spelen.

Naast snelheid speelt ook stoer rijden een belangrijke rol in het spel. Door grote sprongen en coole truuks uit te halen kun je sterren verdienen. Deze sterren kun je vervolgens weer inleveren voor nieuwe voertuigen, icoontjes of zelfs ingame standbeelden. Beelden zeggen meer dan woorden, dus check de screens en trailer hieronder.


Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1060
preview
WarioWare: Move It!
review
We Were Here Expeditions: The Friendship
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1058
preview
Super Mario Bros. Wonder
©FOK.nl e.a.