FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 12 mei 2004

Verhagen en Van Aartsen kritisch over D66

Icoon Irak nieuwsCDA-fractieleider Maxime Verhagen en VVD-fractieleider Jozias van Aartsen hebben woensdag uitgehaald naar coalitiepartner D66. Die partij uitte vorige week ernstige twijfel over voortzetting van de Nederlandse missie in Irak. Verhagen toonde vanavond zijn ergernis over het 'wegkruipen' van D66.

"Als je met elkaar in een coalitie zit moet je niet alleen akkoord gaan met de makkelijke besluiten, maar ook de moeilijke voor je rekening willen nemen," sneerde Verhagen op een CDA-bijeenkomst richting Boris Dittrich. Dittrich zei vorige week dat hij vindt dat de Verenigde Naties meer moeten worden betrokken bij de ontwikkelingen in Irak. De D66-voorman pleitte verder voor een onderzoek naar de besluitvorming in Nederland om steun aan de oorlog in Irak te geven.

Van Aartsen kenschetste de houding van de Democraten als 'Wij gaan weg tenzij het niet anders kan'. Hij noemde dat 'precies de verkeerde insteek'. De dood van een Nederlandse militair mag volgens Van Aartsen geen reden zijn om de Nederlanders uit Irak terug te trekken. "Het is voor de familie een vreselijk naar bericht, maar je moet je de vraag stellen, waarom deden we dit ook al weer," stelde de VVD'er. Dittrich deed zijn uitspraken overigens voor de aanslag waarbij de Nederlandse sergeant Dave Steensma omkwam.

Nederland naar finale Songfestival

Het Nederlandse duo Re-union heeft zich geplaatst voor de eindronde van het Eurovisie Songfestival 2004. Het tweetal, bestaande uit de zangers Paul de Corte en Fabrizio Pennisi, wist een dusdanige prestatie neer te zetten dat het werd gekozen bij de eerste tien van de uit 22 landen komende delegatie. De finale van het liedjesfestijn wordt aanstaande zaterdag gehouden in Istanboel.

Re-union wist als hekkensluiter een smetteloze show neer te zetten, en kon na afloop rekenen op een groot applaus. Eerder al werd de Nederlandse vertegenwoordiging aangewezen als kanshebber voor de eindronde. Kijkers konden gedurende een periode van tien minuten bellen en sms'en om hun favoriet naar de finale te geleiden. Het Nederlandse volk kon niet stemmen op haar eigen vertegenwoordiging.

Eurovisie Songfestival


De onderstaande landen hadden zich al reeds geplaatst voor het liedjesfestival door een plaats bij de eerste tien bij de vorige editie. Ook de zogenaamde ‘grote 4’, waaronder Engeland, Duitsland, Frankrijk en Spanje vallen, gaat automatisch door.

Spanje: Ramón - Para llenarme de ti
Oostenrijk: Tie Break - Du bist
Noorwegen: Knut Anders Sørum – High
Frankrijk: Jonatan Cerrada - A chaque pas
Duitsland: Max (Maximilian Mutzke) - Can't wait until tonight
België: Xandee - 1 Life
Rusland: Julia Savicheva - Believe me
IJsland: Jón Jósep Snjæbjörnsson – Heaven
Ierland: Chris Doran - If the world stops turning
Polen: Blue Café - Love song
Engeland: James Fox - Hold on to our love
Turkije: Athena - For real
Roemenië: Sanda Ladosi - I admit
Zweden: Lena Philipsson - Det gör ont

Re-union
Re-union tijdens de eerste voorronde van het Nationale Songfestival


Na de halve finale van vanavond wordt de 'finaleopstelling' uitgebreid met de volgende tien:

Bosnië Herzegovina: Deen - In the disco
Nederland: Re-union - Without you
Malta: Julie & Ludwig - On again...off again
Albanië: Anjeza Shahini - Imazhi yt/Your reflection
Oekraïne: Ruslana Lyzhichko - Wild dances
Kroatië: Ivan Mikulic´ - Dajes mi krila
Servië: Zeljko Joksimoviae - Lane moje
Macedonië: Tose Proeski - Life is a book
Griekenland: Sakis Rouvas - Shake it
Cyprus: Lisa Andreas - Stronger every minute

De winnaar van het Eurovisie Songfestival van 2004 zal zaterdagavond worden gekozen tijdens de finale in Istanboel. Paul en Fabrizio zullen als zevende optreden. Houdt FOK! goed in de gaten voor de uitslag en meerdere features rond het Eurovisie Songfestival!

Re-union
Re-union tijdens de halve finale


Zie ook het betreffende topic hierover in het Muziekforum van FOK!
Check ook eens muziek.fok!

Vlaams Blok opent illegalen-kliklijn

Icoon Politiek nieuws In Antwerpen start het Vlaams Blok een kliklijn waar burgers illegalen kunnen aangeven. Vervolgens zal de partij de gegevens naar de politie doorspelen. Initiatiefnemer Van de Sande, provincieraadslid voor het Blok, is van mening dat het Antwerpse gemeentebestuur te weinig doet aan het opsporen van de 10.000 illegalen die naar zijn schatting in de stad wonen.

Het Vlaams Blok zal burgers gaan aansporen om via een mobiel nummer vermoedens over woon- of werkplaatsen van illegalen door te bellen. Concrete gegevens geeft het Blok vervolgens door aan stadsbestuur en politie.

De Belgische politiek heeft verontwaardigd gereageerd op het initiatief van het Blok. Zo gaat de liberale wethouder Grootjans, verantwoordelijk voor het veiligheidsbeleid, onderzoeken of de partij niet onwettig handelt. Volgens hem mag "het Blok geen politietaken overnemen."

In het Belgische parlement zullen door de groene partij Ecolo parlementaire vragen gesteld gaan worden. Volgens oud-verkeersminister Durant toont het Blok haar ware gezicht. "Het zijn nazi's. Het is bijna Vlaanderen van 1933, het tijdperk van de verklikking", aldus Durant.

Vlaams Blok al eerder onder vuur
Onlangs oordeelde de rechter dat het Vlaams Blok zich schuldig heeft gemaakt aan racisme. Ze baseerde haar oordeel op basis van de verkiezingsprogramma's van het Vlaams Blok. Met name de pamfletten zouden van racistische aard zijn.

In de pamfletten werd onder meer vermeld welk percentage van de buitenlanders crimineel was. Daarop spanden het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding en door de Liga voor de Mensenrechten een rechtszaak aan. Met het vonnis waren de organisaties dan ook zeer content. Het Vlaams Blok kondigde toen meteen aan in cassatie te gaan. Hierdoor kan de partij toch deelnemen aan de verkiezingen, waarin de partij op een flinke winst staat in peilingen.

Trillingen in Den Haag door explosief voor kust

Vanavond zijn in delen van Den Haag trillingen gevoeld. Bij de politie kwamen diverse meldingen binnen. Ook FOK! kreeg via de nieuws-submit een melding binnen.

De trillingen bleken afkomstig te zijn van een marineschip dat voor de kust van Scheveningen ligt. Om 20.40 uur werd op acht kilometer uit de kust een explosief tot ontploffing gebracht. De herkomst van het explosief is nog niet duidelijk.

Nog één jaar Dennis Bergkamp

Dennis Bergkamp en zijn club Arsenal zijn overeengekomen nog één seizoen door te gaan.

Met de éénjarige contractsverlenging gaat een wens van Bergkamp in vervulling om nu nog geen afscheid te nemen. Eerder dacht de 35-jarige ex-international eraan om het na dit seizoen voor gezien te houden, maar door het geweldige seizoen van zowel Bergkamp zelf als Arsenal kwam hij op die beslissing terug.

Arsenal trainer Arsène Wenger vertelde de Nederlander wel dat hij waarschijnlijk minder speeltijd zal krijgen volgend seizoen. Met de aankoop van Reyes en Van Persie zal Dennis Bergkamp behalve wisselspeler wellicht ook een soort coach worden voor de jonge talenten.

Het komende jaar wordt het tiende jaar voor Bergkamp in dienst van Arsenal. Eerder speelde hij zeven seizoenen voor Ajax en twee voor Internationale voordat hij de overstap (per boot) naar de Premiership maakte.

CD: ID&T Classics - The Megamixes

Zelf heb ik wel eens zo'n dag dat ik graag allemaal oude danceclassics voorbij wil horen komen. Helaas kun je dat vergeten als je gewoon radio luistert. Dan maar zoeken tussen al je CD's, maar helaas dat ene nummer of die ene CD kun je weer net niet vinden. ID&T heeft daar de oplossing voor, dit is de 3de ID&T Classics CD die uitgebracht is binnen vier jaar. Alles in een grote mix gezet voor meer dan twee uur luisterplezier. Wil jij weten hoe de CD is? Lees dan verder...

Schalken, Verkerk snel uitgeschakeld

Sjeng Schalken en Martin Verkerk zijn al in de eerste ronde uitgeschakeld op het Masters-toernooi van Hamburg. Schalken moest opgeven terwijl Verkerk verloor van Kroaat Ljubicic.

Schalken moest opgeven tegen de lucky loser Oscar Hernandez uit Spanje bij een stand van 1-5. Schalken heeft al weken last van een lichte hamstringblessure, waardoor hij snelheid moet inleveren. Met het oog op Roland Garros leek het de Nederlander beter op te geven.

Ook Martin Verkerk verloor al in de eerste ronde. Net als in Monte Carlo was de Kroaat Ivan Ljubicic te sterk voor de Alphenaar. Ditmaal was het een gelijkopgaande strijd. De eerste set werd met 7-5 beslist in het voordeel van Ljubicic. In de tweede kwam de Kroaat al snel een break voor, maar Verkerk knokte zich knap terug in de set. Uiteindelijk moest een tiebreak de beslissing brengen. Ljubicic pakte de tiebreak met 7-4.

Favorieten voor het toernooi, Roger Federer, Guillermo Coria en Carlos Moya zitten nog wel in het toernooi. Federer won van Ecuadoriaan Nicolas Lapentti: 6-3 6-3. Moya won ook vrij simpel met 6-2 6-3 van zijn landgenoot Alberto Martin. Coria, die in de eerste ronde bijna werd uitgeschakeld, had het ook vandaag moeilijk, ditmaal tegen Luis Horna. Het werd 6-2 3-6 6-2. Coria is nu al 28 partijen ongeslagen op gravel.

Verrassing tot nu toe van het toernooi in de Oostenrijker Jurgen Melzer. In de eerste ronde won hij met 6-3 6-0 van de hooggeplaatste Massu, in de tweede ronde won hij met 6-1 6-0 van Irakli Labadze. Melzer ontmoet nu Marat Safin in de derde ronde.

Schema derde ronde

Roger Federer (Zwi) - Fernando Gonzalez (Chi)
Fernando Verdasco (Spa) - Carlos Moya (Spa)
Lleyton Hewitt (Aus) - Flavio Saretta (Bra)
Jurgen Melzer (Oos) - Marat Safin (Rus)
Andrei Pavel (Roe) - Ivan Ljubicic (Kro)
Florian Mayer (Dui) - Mikhail Youhzny (Rus)
David Ferrer (Spa) - Albert Costa (Spa)
Tommy Robredo (Spa) - Guillermo Coria (Arg)

Todt: "Ferrari zal falen"

Ferrari-teambaas Jean Todt gelooft niet dat zijn team dit jaar alle races zal winnen. De Fransman gaat er vanuit dat Ferrari net als McLaren in 1988 wel ergens een steekje zal laten vallen.

"Op een dag zullen we falen. We verwachten dat dit vroeg of laat eens zal gebeuren, alleen hopen we dat het zo lang mogelijk duurt," aldus Jean Todt. "Voorlopig zijn we wel de referentie voor de andere teams en dat is goed."

Onlangs liet Ecclestone nog weten het absoluut niet erg te vinden als Ferrari alle races zou winnen.

Israëlische slachtoffers bij Palestijnse aanval

Icoon Israel / PalestinaVijf Israëlische soldaten zijn woensdagavond gewond geraakt toen het pantservoertuig waarin ze zaten werd getroffen door naar alle waarschijnlijkheid een anti-tank raket of een bom. Door de explosie kwam een deel van de explosieven in het pantservoertuig tot ontploffing. Naast de vijf soldaten raakten ook tien Palestijnse omstanders gewond. Het incident deed zich voor in het zuiden van de Gazastrook.

Onmiddellijk na de aanval zijn F-16's en helikopters opgestegen om in het gebied te patrouilleren. De gewonden zijn uit het gebied geëvacueerd. Na de ontploffing trok het leger met groot materiaal het gebied in. Palestijnse bronnen maken melding van Israëlische helikopters die in totaal twee raketten afvuurden waarbij aan de Palestijnse zijde gewonden zijn gevallen.

Arabische nieuwszenders hebben het daarentegen over vijf tot zes doden aan Israëlische zijde. Dit in tegenstelling tot de Israëlische media.

De aanval kwam 36 uur nadat zes Israëlische soldaten werden gedood in Gaza-stad. Het voertuig waarin ze zaten ontplofte door een bom.

Advocaat pleit voor jeugdstrafrecht Murat D.

Murat D., die in januari van dit jaar conrector Hans van Wieren van het Haagse Terra College doodschoot, moet volgens het jeugdstrafrecht worden berecht. Dat vindt Abraham Moszkowicz, de advocaat die hem in hoger beroep zal verdedigen.

De 17-jarige jongen werd twee weken geleden veroordeeld tot vijf jaar celstraf en tbs met dwangverpleging. Hij werd volgens het volwassenenrecht veroordeeld vanwege de ernst van het feit en de noodzaak van een langdurige tbs-behandeling. Ook Murats houding tijdens het proces speelde mee bij de veroordeling. Volgens het jeugdstrafrecht is maximaal veroordeling tot twee jaar celstraf en opname in een jeugdinrichting mogelijk.

Afgelopen maandag maakten M. de Meijer en A. Naarden, de oude advocaten van Murat D., bekend dat hij in beroep gaat tegen de opgelegde straf. Ook zij zijn van mening dat Murat D. volgens het jeugdstrafrecht moet worden veroordeeld. De familie van hem heeft advocaat Abraham Moszkowicz gevraagd om de jongen tijdens het hoger beroep te verdedigen. Hierop heeft de raadsman al vorige week positief geantwoord.

Bestuur LPF wil Kamerlid royeren

Icoon Politiek nieuwsHet partijbestuur van de Lijst Pim Fortuyn (LPF) wil Kamerlid Gerard van As uit de partij zetten. Van As zou leden hebben benaderd met de oproep de algemene ledenvergadering te vervroegen. Het Kamerlid zou zich sterk maken voor een geheel nieuw bestuur, onder leiding van ondernemer Chris Thunessen.

Voorzitter Ton van Dillen van de LPF meent dat Van As buiten zijn boekje is gegaan door ledenlijsten voor zijn actie te gebruiken. Inmiddels zouden 250 leden bij het bestuur hebben geklaagd over misbruik van hun adres. Verder wordt Van As verweten zich in de media tegen het huidige bestuur uit te laten. "Het bestuur twijfelt inmiddels aan het verstand van het wederom ruziënde Kamerlid die zich op deze wijze meent te moeten bemoeien met het democratisch proces binnen de vereniging", zo stelt de partij in een verklaring op de eigen website.

De Tweede-Kamerfractie van de LPF wilde woensdagavond geen commentaar geven. Volgens Van Dillen zou Mat Herben zijn verontwaardiging hebben uitgesproken over het handelen van Van As. Het partijbestuur heeft de voltallige fractie aanstaande vrijdag op het partijbureau ontboden. "Als Van As zijn standpunt vasthoudt, wordt hij vrijdag nog uit de partij gezet", stelt de partijvoorzitter. Hij meent dat het bestuur die bevoegdheid heeft in "zwaarwegende gevallen als deze".


LPF-Kamerlid Gerard van As
Kamerlid Gerard van As wordt mogelijk uit de LPF gezet


Onderzoek: reclame in games acceptabel

Uit recent pilot-onderzoek, uitgevoerd door in-game reclamebureau Down Under Ingame Advertising (DUIA) en MediaLab blijkt dat 85% van casual en regular gamers in de leeftijdscategorie 16 t/m 30 jaar in-game reclame opmerkt. Van deze 85% wist 83% meerdere merken concreet te benoemen na een speelsessie van slechts 45 minuten met een voor hen onbekende titel. Van alle respondenten gaf 87% aan, in-game reclame positiever te vinden dan tv-commercials. Als reden hiervoor werd o.a. gegeven dat in-game reclame de spelervaring niet onderbreekt.

De DUIA/MediaLab focusgroep studie werd gehouden ter verificatie van onderzoek uitgevoerd door andere researchinstellingen, en maakt deel uit van een grootschaliger studie naar de relatie tussen games en advertising/sponsoring. De deelnemers aan de focus groep, casual en regular gamers, vrouwen en mannen, bleken per dag 2 uur en 15 minuten te besteden aan gaming, tegenover 2 uur en 40 minuten televisiekijken. Ook gaf 75% van de respondenten aan, liever met meerdere mensen tegelijk te spelen dan in hun eentje. Overigens blijkt uit het onderzoek geen afname aan merkherkenning wanneer er in een sociale context gespeeld wordt.

'DUIA houdt periodiek onderzoeken naar games en reclame. Niet alleen om de effectiviteit van in-game reclame te meten, waar wij voor onze eigen campagnes natuurlijk veel gebruik van maken, maar ook naar de samenstelling van doelgroepen en hun mediaconsumptie', zegt Ab Kuijer, Managing Director DUIA. 'Behalve dat in-game reclame een hoge attentiewaarde heeft, blijkt uit dit onderzoek bijvoorbeeld ook dat gaming een belangrijk deel van de vrijetijdsbesteding in beslag neemt van een grote groep mensen.'

DVD: Duran Duran - Sing Blue Silver en Arena


Duran Duran anno 2004

Twintig jaar geleden is het alweer. Toen was ik idolaat van een Engelse band met de naam Duran Duran. Ik had posters boven mijn bed van John Taylor en al mijn zakzentjes gingen op aan tijdschriften waar een vierkante centimeter Duran Duran in stond. In die tijd hadden wij nog geen videorecorder, dus videobanden van de band heb ik dan ook nooit aangeschaft. Erg blij was ik toen ik onlangs hoorde dat er twee DVD's van Duran Duran op de markt zouden komen: 'Sing Blue Silver' en 'Arena'

Kantoren Leeuwarden ontruimd na bommelding

DerDaan, Nijna, Arno_lwd en Disher hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Het stads- en postkantoor op het Leeuwarder Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden zijn vanmiddag even na 13.00 uur ontruimd vanwege een telefonische bommelding. Volgens de beller moest het gebouw binnen twintig minuten ontruimd worden, of er zou een pakketje tot ontploffing worden gebracht.

De ontruiming van de panden gebeurde in tien minuten. De politie sloot het gebied rondom het stadskantoor hermetisch af voor verkeer. Bruggen over de stadsgrachten werden geopend en politie, brandweer en ambulances stonden paraat voor het geval het pakketje toch nog tot ontploffing zou komen. De politie heeft met een speciaal getrainde hond naar het bompakketje gezocht.

De in totaal vermoedelijk zo'n 800 ambtenaren, bezoekers en personeel van het postkantoor werden opgevangen in de foyer van schouwburg de Harmonie.

A'damse wethouder wil bijstand aanpakken

Icoon Binnenlands nieuwsAhmed Aboutaleb, wethouder van onder meer Werk en Inkomen in Amsterdam, wil bepaalde groepen daklozen en pas afgestudeerde studenten korten op hun bijstandsuitkering. De PvdA'er meent dat veel daklozen die geen gebruik maken van maatschappelijke opvang frauderen met hun uitkering. Voor pas afgestudeerde studenten zou de bijstand zoveel hoger zijn dan de studiebeurs, dat ze niet gemotiveerd genoeg zijn om naar werk te zoeken.

Aanstaande donderdag worden de plannen in de Amsterdamse gemeenteraad besproken. GroenLinks liet weten tegen de ingrepen te zijn. Plannen om net afgestudeerden te korten op bijstand zijn overigens niet nieuw. Een paar maanden geleden stelde VVD-staatssecretaris Mark Rutte al dat ex-studenten niet meer automatisch een uitkering zouden mogen ontvangen. De uitwerking van de ideeën liet hij echter over aan de wethouders van studentensteden.

Vastgoedmagnaat Endstra wordt vervolgd

Vastgoedmagnaat Willem Endstra zal zich voor de rechter moeten verantwoorden voor heling en valsheid in geschrifte. De Amsterdammer is al 14 jaar onderwerp van allerlei geruchten en verdenkingen dat hij banden met de georganiseerde misdaad onderhoudt. Nu zegt justitie genoeg bewijs te hebben om hem te vervolgen.

Het blad Quote schatte vorig jaar het vermogen van Endstra op ruim 200 miljoen euro. Quote publiceerde, tot woede van Endstra, ook een foto waarop hij in Amsterdam op een bankje met Willem Holleeder, één van de oud Heineken-ontvoerders, zit te praten.

De naam van Endstra wordt genoemd in verband met de financiële afwikkeling van criminele zaken. De vastgoedondernemer zou crimineel geld beleggen in onroerend goed en daardoor een belangrijke schakel zijn tussen de onder- en de bovenwereld. Vorig jaar werd bekend dat hij op een dodenlijst van het criminele milieu zou staan, die in het bezit is van de Amsterdamse recherche.

Pantano onder druk

Volgens dagblad De Limburger zijn de sponsoren van Giorgio Pantano niet tevreden met de prestaties van de Italiaan. Hierdoor zouden ze niet bereid zijn het volledige sponsor bedrag te betalen.

De Italiaan heeft nog niet aan al zijn sponsorverplichtingen voldaan. Eddie Jordan heeft de sponsoren van Pantano tot eind mei de tijd gegeven om de resterende 2 miljoen euro over te maken. Indien dit niet gebeurt zal Pantano zijn stoeltje bij het team van Jordan kwijt raken.

Hierdoor lijkt het niet toevallig dat Jos Verstappen volgende maand gaat testen in de EJ14. Eddie probeert met de test van Verstappen de sponsors van Pantano tot betalen aan te zetten. De geruchten dat Heidfeld het veld zou moeten ruimen lijken minder waar te zijn. Aangezien de Duitser aanzienlijk sneller is dan de Italiaan. Jordan wil Heidfeld daarom behouden en hoopt met het aantrekken van Verstappen twee rijders te hebben die elkaar stimuleren meer uit de auto te halen.

Gevonden haai zat aan trekhaak groenteboer

ircle had ons via de nieuws-submit te melden:

De zandhaai die afgelopen zondag in het Noord-Hollandse Wormer door een voorbijganger werd gevonden onder een viaduct, blijkt voor de grap aan de trekhaak van een groenteboer te zijn gebonden. Dat heeft vishandelaar J. Waasdorp uit IJmuiden, die het geintje uithaalde, gezegd.

Waasdorp bond de haai vorige week vrijdag na de markt in Amstelveen bij de groenteboer achter aan de trekhaak. De groenteman had die vrijdag geklaagd over een slechte dag en dat hij daarbij ook nog eens helemaal alleen naar Purmerend moest, omdat zijn maatje er die dag niet bij was. "Ik zei daarop dat ik wel voor gezelschap zou zorgen.", aldus Waasdorp.

In Purmerend kwam de groenteboer achter het geintje en dumpte hij het dier onder het viaduct. Morgen zal besproken worden of de grap consequenties heeft voor de betrokkenen. "Maar waarschijnlijk doen wij er niets mee.", aldus een politiewoordvoerder.

Website Zoekmp3 niet illegaal

fothermucker had ons via de nieuws-submit te melden:

De website Zoekmp3.nl overtreedt geen wet, zo heeft de Haarlemse rechtbank besloten in een bodemprocedure van de Stichting Brein tegen Techno Design, het bedrijf achter de site. Brein had de rechtbank verzocht de werkwijze van Zoekmp3 illegaal te verklaren.

De website herbergt zelf geen mp3-bestanden maar linkt naar mp3's die her en der op het net te vinden zijn; daar zitten zowel legale als illegale tussen. Volgens de rechter maakt Zoekmp3.nl hiermee geen inbreuk op het auteursrecht. Bovendien stelt de rechtbank is het downloaden van muziek niet strafbaar: "De wetgever heeft bepaald dat het kopiëren van een illegaal mp3-bestand voor eigen gebruik, geen strijd met de Auteurswet oplevert''. De rechtbank meent wel dat Zoekmp3 moet meewerken bij meldingen over illegaal aanbod. Dat betekent dat ze links moeten verwijderen als bijvoorbeeld Brein daar om vraagt.

Tegenover Webwereld zei Tim Kuik van de Stichting Brein dat de uitspraak van de rechtbank aantoont dat de Auteurswet en een wetsvoorstel om deze wet aan te passen ontoereikend zijn. "Minister Donner van Justitie heeft wel gezegd dat hij het onwenselijk vindt dat mensen mogen downloaden, maar de gemiddelde internetgebruiker lapt dat aan zijn laars. De wetgever zou ook het downloaden van muziek moeten verbieden. Net zoals het aanschaffen van andere illegaal aangeboden goederen verboden is'', aldus Kuik.

De Stichting Brein is van plan om tegen de uitspraak in beroep te gaan.

-
De volledige uitspraak.

Man uren opgesloten in stilstaande trein

Sanford had ons via de nieuws-submit te melden:

In de nacht van dinsdag op woensdag is een 21-jarige Hagenaar door de politie uit een trein bevrijd. De man had urenlang opgesloten gezeten in een stilstaande trein.

Agenten ontdekte de Hagenaar rond half drie 's nachts in de trein die bij het Haagse station Hollands Spoor stil stond. De man was er in geslaagd de aandacht van voorbijgangers te trekken door een opgerolde krant in brand te steken. De mensen waarschuwden de politie en vertelden “dat er lichtsignalen uit de trein kwamen.”

De 21-jarige Hagenaar bleek al sinds de voorgaande avond rond 18.15 uur in de trein opgesloten te hebben gezeten. Na een dutje van enkele uren kwam hij er achter dat hij in de trein opgesloten zat.

Krakers slaan elkaar kraakpand uit

Icoon Binnenlands nieuwsEen ruzie tussen twee groepen krakers ontaardde dinsdagavond in een vechtpartij. De problemen ontstonden om een gekraakt pand in de Eerste Weteringdwarsstraat in Amsterdam. Een groep van ongeveer vijftien krakers wilde naar binnen in de door vier Polen gekraakte woning.

Bij de vechtpartij werden knuppels en stokken gebruikt. Eén van de Poolse krakers werd gebeten door een hond behorende bij de andere groep. Drie Poolse krakers raakten gewond en moesten naar het ziekenhuis worden overgebracht. Tien personen zijn gearresteerd en ingesloten.

Nederlanders in Turkije veroordeeld

Icoon Algemeen nieuwsTwee Nederlandse vrouwen uit Rotterdam zijn in de Turkse stad Izmir tot zes jaar en drie maanden cel veroordeeld. In juni vorig jaar werden de vrouwen opgepakt wegens bezit van heroïne. De vrouwen hebben steeds ontkend iets met de op hun kamer gevonden drugs te maken hebben.

Naast de beide vrouwen zijn twee Nederlandse mannen van Turkse afkomst tot dezelfde straf veroordeeld. De 47-jarige Y.C. uit Schiedam zou volgens de Turkse justitie de hoofdverdachte zijn. Zijn bende zou herhaaldelijk vrouwelijke toeristen als drugskoerier hebben ingeschakeld. De beide mannen hebben hun rol in de smokkel bekend. Ze hebben eerder verklaard dat de betrokken vrouwen onschuldig zouden zijn.

Tijdens de inval in een hotel in Antalya werden destijds vijf jonge Nederlandse toeristes aangehouden. Drie werden later vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. In eerste instantie werd er door de Turkse politie verklaard dat er 24 kilo heroïne in beslag was genomen, tijdens de zitting werd dit echter bijgesteld tot ruim zes kilo. Een verklaring wilde de Turkse aanklager niet geven. Tevens werd geen motivering naar buiten gebracht voor de straf.

De vrouwen kort na hun arrestatie.

Williams rijders in augustus bekend

Het Williams Formule 1 team zal volgens een woordvoerder zijn coureurs voor volgend jaar in augustus bekend maken.

Liam Clogger van het Williams team zegt dat op dit moment de hoogste prioriteit ligt bij het verbeteren van de FW26. Clogger bevestigd dat veel afhangt van wat Ralf Schumacher doet. De duitser moet nog beslissen of zijn toekomst bij BMW of bij Toyota ligt. "We wachten op duidelijkheid rondom de positie van Ralf", zegt Clogger. "We praten met veel mensen om te kijken wat hun status op dit moment is."

Jacques Villeneuve, welke deze week op Paul Ricard is gezien, is een van de coureurs die met het Britse team in verband wordt gebracht. Villeneuve won in 1996 en 1997 elf races met het Williams team.

Tweede zege voor Petacchi

Alessandro Petacchi is in de vierde rit van de Giro weer de snelste gebleken van het peloton. In een tumultueuze sprint kwam sprinter Mario Cipollini ten val.

Het ging Petacchi nochtans niet voor de wind vandaag. Bij de beklimming van de Poggio di Sugame, kwam de Italiaan ten val. In de afdaling van diezelfde heuvel ontsnapten een zestal renners, waaronder Piccoli en Lanfranchi. Maar 20 km voor de aankomst liep alles weer mooi samen, en Fassa Bortolo zorgde er voor dat dit ook zo bleef. Even was er nog opschudding door een spectaculaire valpartij waarbij onder meer Nico Sijmens en Garate betrokken waren, maar ze vonden uiteindelijk weer aansluiting.

Zoals verwacht werd, maakte het peloton zich klaar voor de sprint. Petacchi werd uitstekend gegangmaakt door zijn ploeggenoten en mocht weer de armen in de lucht steken. Robbie McEwen kwam nog van ver opzetten maar strandde in het wiel van Petacchi op een tweede plaats. Achter hen was de derde grote sprinter, Mario Cipollini gevallen door toedoen van zijn ploeggenoot Aug, en een hele hoop renners met hem.

Morgen vertrekt Petacchi in de paarse puntentrui voor een vlakke rit naar Spoleto en krijgen de sprinters een nieuwe kans.

top 10 vierde rit
1.A.Petacchi (It)
2.R.McEwen (Aus)
3.S.Cadamuro (Ita)
4.M.Zanotti (Ita)
5.F.Rodriguez (VS)
6.M.Strazzer (Ita)
7.M.Bäckstedt (Zwe)
8.A.Oesov (WRu)
9.A.Borrajo (Arg)
10.G.Gasparre (Ita)

top vijf klassement
1.G.Simoni (Ita) in 19u09'46"
2.J.Popovytsj (Oek) op 13"
3.D.Cunego (Ita) 13"
4.F.Pellizotti (Ita) 29"
5.G.Figueras (Ita) 48"

DHL terug in de F1

DHL keert, na dat het eerder actief was als sponsor van Jordan, terug in de Formule 1.

Bernie Ecclestone heeft bekendgemaakt dat DHL terugkeert in de Formule 1 als logistiek partner. Dit houdt onder andere in dat er tijdens elke race een logistiek centrum wordt opgezet waar een speciale 24-uurs service wordt aangeboden. Net als vele andere bedrijven is DHL er bij gebaat om actief te zijn in de Formule 1, omdat er vele nieuwe markten worden aangesproken. Vooral de Chinese markt is voor DHL aantrekkelijk omdat ze hier onlangs veel hebben geïnvesteerd in hun 'Express and Logistics' activiteiten.

"Als een leider in hun branche past DHL goed in de Formule 1. Beide streven naar een combinatie van teamwork, snelheid en efficiency", aldus Bernie Ecclestone na de bekendmaking van de samenwerking.

Radiozender brengt filenieuws vanuit helikopter

Het Belgische radiostation 'Q-music' gaat deze zomer vanuit een helikopter de ring rond Antwerpen in de gaten houden. In juni staan er grote werkzaamheden gepland aan de snelwegen rond de Vlaamse stad. De commerciële zender wil haar luisteraars hier optimaal over informeren.

Een verslaggever in de helikopter zal tijdens de ochtend- en avondspits informatie gaan geven over de verkeersdrukte op de ring. "We beschouwen de verkeersinformatie als een absolute prioriteit en daarom is het inzetten van de verkeershelikopter een noodzaak als aanvulling op de verkeersinformatie die Q-music brengt in samenwerking met het Vlaams Verkeerscentrum en de verkeersdispatching van de federale politie", aldus een woordvoerder van het station.

[update] Rechtszaak moord Maja Bradaric begonnen

Icoon Binnenlands nieuwsIn de rechtbank in Arnhem is de rechtszaak tegen drie verdachten van de moord op Maja Bradaric, vorig jaar november, begonnen. Het uit Bosnië afkomstige meisje werd op gruwelijke wijze gewurgd en daarna in brand gestoken. Haar verkoolde lichaam werd later in de uiterwaarden bij Bemmel teruggevonden. Omdat de advocaten van de verdachten de resultaten van het onderzoek door het Pieter Baan Centrum pas laat hebben ontvangen, zullen zij naar verwachting vragen om de zaak aan te houden.

Maja
Maja Bradaric

De verdachten
De drie verdachten die vandaag terecht staan, zijn Goran M. (18), Ferdi Ö (18) en Goran P. (16). Goran P. is de ex-vriend van Maja. Ook wordt Maja's hartsvriendin Nina K. (15) vervolgd, omdat zij vantevoren van de moordplannen op de hoogte zou zijn geweest en dit niet aan de politie heeft gemeld. Nina K. was degene die Maja op de avond van de moord naar buiten lokte. Nina K. staat vandaag nog niet voor de rechter.

Goran M. (18) en Ferdi Ö. (18) hebben eerder beiden de moord op Maja bekend. De derde verdachte, Goran P. (16) ontkent nog steeds alle betrokkenheid bij de zaak, hoewel hij wel in de auto zat toen Maja werd gewurgd.

Details over de moord
In diverse media doken de weken na de moord steeds meer details op. Zo werd méér verteld over de weken voorafgaand aan de gruwelijke moord. Goran M. had de moord al weken vantevoren gepland. Ook Nina K. wist vóór de moord wat Maja zou overkomen.

Goran M. stelde zijn goede vriend Ferdi O. (18) begin november 2003 op de hoogte van het moordplan. De Nijmegenaar, de tweede hoofdverdachte, wilde Goran M. wel een handje helpen. In de weken vóór de moord bleven de jongens als vrienden met de nietsvermoedende Maja omgaan. Op de avond van de moord leende Ferdi O. de auto van zijn moeder, zogenaamd om een stukje te gaan rijden met wat vrienden. De 16-jarige Goran P. werd voor het ritje uitgenodigd om alles zo gewoon mogelijk te laten lijken. Goran M. zette vervolgens zijn 15-jarige vriendin Nina K. - tevens de hartsvriendin van Maja - onder druk om Maja de auto in te lokken. Nina, die zelf niet meemocht, was op de hoogte van het plan toen de jongens met Maja wegreden. Goran P. had tot het moment van de moord geen idee wat Maja stond te wachten.

Na een paar kilometer stopte Ferdi O. de wagen en beval Goran P., die met zijn naamgenoot op de achterbank zat, een klaarliggend stuk touw te pakken. Hij weigerde dit en raakte in paniek. Goran P. wilde de auto uit, maar dit lukte niet doordat het een tweedeurstype was. Goran M. heeft toen zelf het stuk touw gepakt en Maja gewurgd. Haar lichaam is in de uiterwaarden bij Bemmel gedumpt. Om eventuele sporen uit te wissen, staken Ferdi O. en Goran M. het lichaam van Maja in brand. Zij hadden speciaal voor dit doel een jerrycan benzine in de kofferbak gezet. Maja's verkoolde lichaam werd nog dezelfde nacht door voorbijgangers ontdekt.

Motief nog steeds onduidelijk
Eerder schreef De Gelderlander dat de advocaten het oneens zijn over het motief voor deze moord.

Volgens de advocaten:
- P. Vestiëns, advocaat van Goran M. (18, hoofdverdachte): Goran M. heeft een geheim motief, dat niets met opmerkingen over de overleden zus van Goran M. zou hebben te maken. Eerder leek het erop dat Maja slachtoffer zou zijn geworden van haar eigen jaloezie ten opzichte van anderen. Goran M. vond dat een bedreiging voor zijn status binnen de vriendengroep en besloot dat Maja dood moest;
- D. Moszkowicz, advocaat van Goran P. (16, ex-vriendje van Maja): de moord was uit wraak op ouders van Maja die hadden gezegd dat de dood van Goran's zusje zijn eigen schuld was;
- H. van der Linden, advocaat van Ferdi Ö (18): het motief van de moord ligt in de relatiesfeer.

In de proforma zaak tegen de verdachten bleek eerder dat Ferdi Ö. doodsbang te zijn voor hoofdverdachte Goran M. Hij wil niet met hem op één afdeling van de forensische observatiekliniek Pieter Baan Centrum in Utrecht opgesloten zitten. Uit het onderzoek van het Pieter Baan Centrum bleek dat Goran M. niet toerekeningsvatbaar was op het moment van de moord. De reden hiervoor zou liggen in de gruweldaden die hij tijdens de oorlog in het voormalige Joegoslavië zou hebben meegemaakt.

Vandaag zal duidelijk worden of de zaak nu al inhoudelijk wordt behandeld of dat deze wordt aangehouden om de advocaten méér tijd voor de bestudering van de stukken te geven.

Update 11.25
M. Stassen, advocaat van hoofdverdachte Goran M. wil dat zijn cliënt volgens het jeugdstrafrecht wordt berecht. De raadsman stelt dat uit het onderzoeksrapport van het Pieter Baan Centrum blijkt dat de persoonlijkheid van de 18-jarige Goran, niet die van een meerderjarige is. Bij de vaststelling van het vonnis zal blijken welk strafrecht wordt gehanteerd. Het verzoek om de zaak achter gesloten deuren te laten plaatsvinden is door de rechter afgewezen.

Update 12.10
Goran M. was vanmorgen de eerste verdachte die aan het woord kwam. Een feit dat pas vanmorgen aan het licht kwam, was dat Goran M. voorafgaand aan de moord vier xtc-pillen had geslikt. Hij zat samen met Goran P. op de achterbank van de auto die door Ferdi Ö werd bestuurd. "Ik kreeg een soort woedeaanval, dat heb ik wel vaker gehad", aldus Goran M. Hij verklaarde dat het wurgen van Maja bijna een half uur duurde. Omdat het hem niet alleen lukte, vroeg hij Ferdi Ö om hem te helpen. Die legde zijn hand op de mond en neus van Maja en trok aan het andere einde van het touw dat Goran M. om de nek van de scholiere had gedaan.

Ook vanmorgen kon Goran M. niet aangeven wat het motief voor de moord is. Hij verklaarde dat Ferdi Ö begin november als eerste heeft gezegd dat hij "haar wel kon afmaken". Goran M. verklaarde dat hij dat ook zou kunnen, omdat hij veel ruzie met Maja had gehad en zij hem ook beledigd had. Hoewel Goran M. aangeeft dat er geen aanleiding was om de moordplannen echt door te zetten, werd een week vóór de moord Nina K. op de hoogte gesteld. Toen werd het idee verworpen om Nina haar hartsvriendin Maja een overdosis xtc-pillen te laten geven.

Update 13.25
Het Openbaar Ministerie heeft twaalf jaar celstraf en tbs met dwangverpleging tegen Goran M. geëist. Het OM acht Goran M. schuldig aan het medeplegen van moord op Maja. Ook is hij volgens de officier van justitie verantwoordelijk voor het verbranden van het lichaam van Maja om sporen uit te wissen.

Update 16.35
Tegen de 16-jarige Goran P. is 6 jaar celstraf geëist wegens medeplichtigheid bij de moord op Maja. Goran P. wordt verweten dat hij van de moordplannen wist en niets deed om de uitvoering ervan te voorkomen. Zijn advocaat David Moszkowicz heeft dit na de zitting, die achter gesloten deuren plaatsvond, bekendgemaakt.

Goran P. was in het weekeinde vóór de moord op Maja al op de hoogte van de moordplannen. Op de bewuste avond, op 17 november vorig jaar, wist hij wat er ging gebeuren. Volgens de officier van justitie moet Goran P. gezien de ernst van de zaak volgens het volwassenenrecht worden berecht.

School beschoten tijdens les

Icoon Binnenlands nieuwsDe basisschool ’t Schrijvertje in Apeldoorn is gisteren zo rond het middaguur het slachtoffer geworden van een beschieting. Luchtbukskogels schrikten de leerlingen van groep zeven op en vernielden ruiten van de school.

Tijdens het voorval waren de leerlingen van de school aanwezig in het gebouw. Toen de kinderen uit groep zeven bezig waren met een toets werd de klas de schrik opgejaagd toen luchtbukskogels door de ruiten van het lokaal vlogen. Hierbij raakte niemand gewond. De laagste groepen van de school waren tijdens de beschieting op het schoolplein aan het spelen. De plaatselijke politie in Apeldoorn neemt het incident erg serieus.

Het is niet de eerste keer dat de school in de wijk Zevenhuizen het doelwit is van beschietingen en andere vormen van vandalisme. Het was echter wel voor het eerst dat dit gebeurde terwijl er kinderen in en om de school aanwezig waren.

Van Persie traint al niet meer mee

Robin van Persie heeft zijn laatste wedstrijd voor Feyenoord gespeeld. De naar Arsenal vertrekkende middenvelder is momenteel in Londen om een huis te zoeken en traint daardoor niet meer mee met de selectie van Feyenoord.

Van Persie neemt zondag na de wedstrijd tegen FC Zwolle afscheid van het Rotterdamse publiek. Dat Van Persie die wedstrijd nog in actie komt lijkt onwaarschijnlijk. Ook de vier geplande oefenwedstrijden na afloop van het seizoen laat de geboren Rotterdammer aan zich voorbij gaan.

De verloren wedstrijd van Feyenoord tegen FC Groningen is de laatste wedstrijd geweest waarin Van Persie uitkwam voor de Rotterdammers. Vanaf 17 mei is Van Persie officieël speler van Arsenal.

Ajax moet wachten op Van der Meyde

Andy van der Meyde stelt het geduld van Ajax op de proef. De vleugelspits staat nadrukkelijk in de belangstelling van de Amsterdammers, maar Ajax moet eerst een gesprek van Van der Meyde met Internazionale afwachten.

In dat gesprek met Van der Meyde's huidige werkgever moet duidelijk worden hoe de Italiaanse club de toekomst van de international ziet. Van der Meyde kon de laatste maanden niet op veel speeltijd rekenen. Het gesprek moet in de week na de laatste speelronde in de Serie A plaatsvinden.

Van der Meyde, in 2003 voor ongeveer 7 miljoen euro verhuisd van Ajax naar Internazionale, staat positief tegenover een vertrek. Volgens zaakwaarnemer Chiel Dekker hangt een vertrek af van Internazionale: 'We moeten eerst van Internazionale weten of een vertrek bespreekbaar is', aldus Dekker.

Na afloop van het gesprek gaat Van der Meyde over zijn toekomst nadenken. Ajax is niet de enige club die interesse heeft getoond, ook uit Engeland hebben diverse clubs zich bij Van der Meyde gemeld.

Minister: 'Australiërs moeten kindjes maken'

"Ga heen en doe vannacht uw vaderlandsplicht". Met deze woorden spoorde de Australische minister van Financiën Peter Costello zijn landgenoten aan meer kinderen te krijgen. De Australische regering heeft besloten een premie van 1865 euro uit te keren voor iedere baby die geboren wordt.

Costello vindt het de plicht van iedere Australiër om meer kinderen te krijgen. Om de strijd met de vergrijzing aan te gaan zou volgens de minister elk gezin drie kinderen moeten hebben. "Als je kinderen kan krijgen, dan is het een goede zaak als je dat ook daadwerkelijk doet", stelde Costello, zelf vader van drie kinderen, in een verklaring. "Neem er een voor je vrouw, een voor je man en dan nog een voor het land."

'Porsche-rijders zijn schuinsmarcheerders'

Brutus2k had ons via de nieuws-submit te melden:

Heb je je ooit afgevraagd welke autobezitters het vaakst vreemd gaan? Het Duitse autoblad 'Men's Car' zocht het uit door middel van een onderzoek onder meer dan tweeduizend Duitse autobezitters van twintig tot vijftig jaar. Mannelijke Porche-rijders bleken de meest notoire schuinsmarcheerders, maar liefst 49 procent was wel eens ontrouw.

Porsche werd op de voet gevolgd door BMW, 46 procent van de BMW-rijders zei wel eens vreemd te zijn gegaan. Bij vrouwelijke auto-eigenaren is het een ander merk dat vreemdgangers aantrekt. Dames in een Audi bleken het minst te vertrouwen in een vaste relatie, 41 procent belandt wel eens met een ander dan de eigen partner in bed. Van de Porsche-rijdsters gaat 'slechts' 37 procent vreemd. Volgens de onderzoekers zijn Opel-rijders en -rijdsters het best te vertrouwen in een relatie.

Uit een eerder onderzoek van hetzelfde blad bleek overigens wel dat BMW-rijders het meest sexueel actief zijn. Porsche-rijders vormen hier de achterhoede met gemiddeld 1,4 keer sex per week.

Nog zeker een jaar Barend en Van Dorp

Frits Barend en Henk van Dorp zullen nog zeker een jaar doorgaan met hun dagelijkse talkshow op RTL4. De formule blijft ongewijzigd.

De onderhandelingen tussen RTL en Barend en Van Dorp verliepen moeizaam. De twee zijn nu mondeling rond met de zender, ook over hun salaris. Voorwaarde was dat ook Jan Mulder aanblijft. Mulder moet nog onderhandelen over zijn salaris.

Op dit moment wordt Barend en Van Dorp niet uitgezonden. Vanaf 7 juni zullen de heren iedere dag weer te zien zijn. Ze komen dan vanuit Portugal met het programma VillaBvD.


Henk van Dorp en Frits Barend

Werkloze op Schiphol opgepakt met 627.000 euro

De politie heeft op Schiphol een 35-jarige man van Portugese afkomst gearresteerd, toen hij met 627.000 euro op zak het vliegtuig wilde nemen naar de Kaapverdische Eilanden. De man deed zich voor als directeur van een exportbedrijf, maar in werkelijkheid bleek hij al ruim drie jaar een uitkering te hebben.

De politie verdenkt de man van witwassen van crimineel verkregen geld. Het bureau financiële recherche op Schiphol onderzoekt de herkomst van het geld. De man had het geld, voornamelijk in briefjes van 50 euro, in plastic en tape verpakt in zijn handbagage.

Twintig doden bij steigerongeluk in China

In China zijn zeker twintig mensen omgekomen bij een ongeluk met een bouwsteiger. Het ongeluk gebeurde in de stad Anyang (provincie Henan), bijna vijfhonderd kilometer ten zuidwesten van Beijing.

De steiger was gebruikt voor de bouw van een fabriek. Volgens staatspersbureau Xinhua gebeurde het ongeluk toen arbeiders de meer dan zestig meter hoge constructie afbraken. De oorzaak van het ongeluk is nog niet bekend.

Gareth Gates toch niet gedumpt door BMG

Een anonieme FOK!ker had ons via de nieuws-submit te melden:

Het bericht dat Gareth Gates gedumpt zou zijn door zijn platenmaatschappij BMG blijkt niet waar. Sun and The Mirror hadden dit gemeld. "Dit is belachelijk. We hebben Gareth Gates niet gedumpt. Hij is gewoon in de studio bezig met het opnemen van nieuw materiaal.", aldus Tim Bowen van BMG.

Op de website van de nummer twee van de eerste editie van de Britse versie van Idols verscheen een officieel statement van BMG en 19 Entertainment waarin werd gemeld dat BMG Gates niet heeft gedumpt.


Gareth Gates

Weer speler Benfica getroffen door hartaanval

ellize had ons via de nieuws-submit te melden:

Opnieuw is de selectie van de Portugese voetbalclub Benfica opgeschrikt door een hartaanval bij één van de spelers. Ditmaal zakte de pas 18-jarige Bruno Baiao in een café plotseling in elkaar.

De aanvoerder van het jeugdteam werd in coma naar het ziekenhuis gebracht. Zijn toestand wordt als ernstig, maar niet levensbedreigend omschreven.

In januari van dit jaar werd de Hongaar Mikos Feher tijdens een competitiewedstrijd van Benfica getroffen door een hartaanval. Feher overleed uiteindelijk ten gevolge van de hartstilstand

Meer voetbalnieuws vind je op de FOK!Competitiemanager

Single Boris massaal over de toonbank

De single van Boris, de winnaar van de populaire talentenjacht Idols, is niet aan te slepen. Het cd'tje met het nummer 'When you think of me' ligt vanaf gisteren in de winkel. De Free Record Shop schat dat de verkoop van de single nu al twee maal hoger ligt dan die van een gemiddelde nummer 1-hit over een hele week genomen.

Boris
Boris Titulaer


Platenzaken over heel Nederland melden dat de verkoop 'fantastisch' gaat. Fans hoeven echter niet bang te zijn met lege handen thuis te komen. De winkels zouden 'flink hebben ingeslagen'. Fame Music in Amsterdam kon dinsdag op een stormloop rekenen nadat de winkel had aangekondigd de eerste 500 exemplaren voor een halve euro de deur uit te doen. Een woordvoerder meldde dat de gehele voorraad nog voor sluitingstijd, rond 4 uur 's middags, was geplunderd. Voor de mensen die net te laat waren niet gevreesd. Een nieuwe lading is onderweg, zij het voor 4,99.

In totaal zijn er 75.000 kopietjes van de persen gerold. Een groot verschil met de eerste single van Jamai, de winnaar van Idols 2003. Met het nummer 'Step Right Up' wist de gebrilde tiener in één klap drie keer platina te halen nadat platenmaatschappij BMG 185.000 cd's liet drukken.

Boris Titulaer schreef drie weken geleden tijdens de finale van Idols 2004 de overwinning op zijn naam. Hiermee liet hij finalist Maud achter zich.

Opnieuw hartaanval Benfica speler

Bij het Portugese Benfica is men binnen de selectie opnieuw opgeschrikt door een hartaanval. Dit maal betreft het de 18 jarige Bruno Baiao.

Het jonge talent zakte plotseling in elkaar in een café en was in een coma toen hij naar het ziekenhuis werd getransporteerd. Hij verkeert buiten levensgevaar, maar de situatie is wel ernstig.

Miklos Feher overkwam enkele maanden geleden hetzelfde tijdens een competitiewedstrijd. Bij hem mocht de hulp echter niet baten. Een precieze verklaring hebben artsen overigens nog niet kunnen geven.

Het Eurovisie Songfestival 2004

Aanstaande zaterdag is het weer zover. 'Wat nou weer?', hoor ik je denken. Het Eurovisie Songfestival. Dat evenement, waar Nederland vorig jaar zo fantastisch goed presteerde, en op een dertiende plaats eindigde, en een jaar daarvoor helemaal niet aanwezig was. 'Oh dat', ja dat. Na het voor Nederland slecht verlopen songfestival in 2003, hetgeen ons dwingt mee te doen aan de voorrondes van de 2004 variant, moest en zal het dit jaar beter worden. Tijdens de nationale voorronden sprong 'Re-union' er met kop en schouders bovenuit. Na vier reguliere voorronden, een herkansingsronde en een grote finale wist de groep, bestaande uit de zangers Paul de Corte en Fabrizio Pennisi, zich dusdanig te profileren dat het werd gekozen door de vakjury en het bellende en sms'ende publiek.

Eurovisie Songfestival


Het evenement, ooit begonnen met een delegatie van 7 landen, is uitgegroeid tot een waar begrip in Europa. De show is zelfs zo uit zijn voegen gebarsten dat er, na de nationale selectie, moet worden gewerkt met een halve finale. Vanavond gaat onder andere Nederland de strijd aan voor de toegang tot de eindstrijd. In een gevecht tegen 21 andere landen hoopt de Nederlandse vertegenwoordiging met het nummer 'Without You' de grote finale op 15 mei in Istanboel te bereiken, om hier vervolgens in navolging van Sertab Erener, de winnaar van vorig jaar, het festival te verlaten met de overwinning.

In de lange geschiedenis van het Eurovisie Songfestival - de eerste editie vond plaats in 1956 - hebben al heel wat winnaars de revue gepasseerd. Hieronder vinden we vier Nederlandse, met als bekendste ongetwijfeld Teach-In, dat met het nummer Ding-a-Dong goed genoeg was voor eerste plaats tijdens de finaleshow op zaterdag 22 maart 1975 in Zweden. Tussen 1956 en 2003 hebben 37 verschillende landen aan het in populariteit dalende festival deelgenomen. Zeven landen waren er vanaf de allereerste editie bij, te weten: België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Italië en Luxemburg. Naast de 35 Europese, hebben ook een Afrikaans (Marokko in 1980) en een Aziatisch (Israël, vanaf 1973) land meegedaan aan het liedjesfestijn.

Voor het grote werk gaat beginnen moet Nederland zich dus nog even weten te kwalificeren. Na de generale repetities van vandaag en gisteren, die met een paar kleine technische problemen niet geheel vlekkeloos verliepen, wordt de delegatie van ons kleine kikkerlandje getipt als een van de favorieten om door te gaan naar de finale. Insiders lieten weten dat Nederland op zijn sloffen nog bij de eerste tien zou moeten kunnen eindigen. De geschiedenis leert ons echter dat de verhalen van insiders nooit de ware uitslag weerspiegelen. Houdt FOK! goed in de gaten voor de uitslag en meerdere features rond het Eurovisie Songfestival!

Re-union
Re-union tijdens de eerste voorronde


Discussieer ook mee in FOK!'s Muziekforum

Nederland terug op vierde plek

Het Nederlands elftal mag zich weer vierde team van de wereld noemen. Mexico is mede door de goede prestaties van Oranje naar de zesde plaats verwezen.

Opvallend is de opmars van de Amerikanen, nu op plaats acht. De Duitsers moesten na de nederlaag in Roemenie iets terug. Roemenie klom dankzij de zege vijf plaatsen naar plek 23. Ook Nigeria komt met vijf plaatsen winst opzetten, nu op plaats 16. Portugal, dat wederom niet won, bleef juist in de top 20 staan.

Onderin de lijst zet de Nederlandse Antillen haar opmars voort. Ditmaal klom het naar een met Nepal gedeelde 172e plaats.

Wereldranglijst 12 mei 2004


1Brazilië838 (0)
2Frankrijk820 (0)
3Spanje784(0)
4Nederland744(1)
5Argentinië741(0)
5Mexico738(-2)
7Turkije737(1)
8Verenigde Staten724(3)
9Duitsland723 (-2)
10 Tsjechië720(-1)
11Italië717(0)
12Engeland714(-2)
12Kameroen714(1)
14Denemarken704(0)
15Ierland697(0)
16Nigeria683(5)
17België674 (-1)
17Iran666 (-1)
19Zuid Korea665(1)
20Portugal662(-3)
52Letland551 (0)
152Suriname274 (0)
172Nederlandse Antillen202(2)

Nico en Myrna weg bij Eigen Huis & Tuin

Cybart en vw_caddy hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Media nieuwsKlusjesman Nico Zwinkels verlaat na elf jaar het populaire RTL4-programma Eigen Huis & Tuin. Ook presentatrice Myrna Goossen houdt er na dit seizoen mee op. Noodgedwongen zal het programma hierdoor een ingrijpende verandering ondergaan. Tuinontwerper Rob Verlinden zal in ieder geval nog wel te zien zijn in het volgende seizoen.

Volgens een woordvoerder van RTL is Goossen uitgekeken op het programma. Zij wil al haar aandacht steken in het programma Aperitivo, een middagmagazine. Zwinkels meldt dat het programma hem te veel tijd kost. Hij heeft behoefte aan 'een beetje meer lucht'. Er is geen onmin. Op zaterdag 29 mei is het trio Rob, Myrna en Nico voor het laatst samen te zien in het programma.

Verstappen wil zelf beslissen

Hoewel Jos Verstappen alle pogingen van zijn sponsoren om hem terug te krijgen in de F1 zeer waardeert, wil hij graag zelf weer de touwtjes in handen krijgen.

Zo was er onlangs het voorstel van Har Muermans om bij Sauber een driedaagse vergelijkingstest met Giancarlo Fisichella te doen. Hoewel hij dit een mooi gebaar vindt, ziet hij liever dat de regie bij hemzelf (en zijn management) komt te liggen.

"Die dingen moeten ze gewoon aan ons overlaten. Ik weet dat de sponsors het beste met mij voorhebben, maar ze gaan nu allemaal zelf initiatieven ontplooien en ik weet niet of dat de beste manier is om iets voor elkaar te krijgen. Ze willen allemaal heel graag, ze bedoelen het goed, maar ik denk dat ze beter ons het werk kunnen laten doen. We hebben het al die jaren zelf gedaan en daar kan ik geen negatieve kanten aan ontdekken", aldus Jos Verstappen.

Voorlopig kijkt de Nederlander uit naar de test voor Jordan op 1 juni. "De auto past nog niet helemaal, er moeten nog een paar aanpassingen doorgevoerd worden. Het is een relatief kleine auto, die is afgesteld op Nick Heidfeld en Giorgio Pantano. En die zijn een stuk kleiner dan ik, zo'n tien centimeter. Met name bij de pedalen heb ik meer ruimte nodig. Nee, het probleem is niet dat ik door veel te trainen breder ben geworden. Ik heb nog steeds dezelfde afmetingen."

"Het is natuurlijk maar één dagje. Eer je je een beetje goed voelt in de auto, is de dag alweer voorbij. Ikzelf verwacht niet zo veel van de test. We gaan ons zo goed mogelijk amuseren. Ik maak me er niet zo heel druk over. De test is natuurlijk vooral voor Trust heel goed. Laten we alleen hopen dat het een beetje mooi weer is, want dat moet je op Silverstone ook maar afwachten."

"Michael Schumacher mag alles winnen"

Bernie Ecclestone heeft aangegeven dat hij het zeker interessant zou vinden als Michael Schumacher alle Grand Prix' op zijn naam zou weten te schrijven. Dit zou volgens Ecclestone zelfs geen negatieve invloed hebben op de sport.

"Ik wil wel eens zien of Michael alle races kan winnen. Dat lijkt me best interessant. Vijf of zes races winnen is een mooie prestatie, maar ze allemaal winnen, dat spreekt toch tot ieders verbeelding.

Bernie vergelijkt de dominantie van Schumacher zelfs met bokslegende Mohammed Ali om aan te geven dat de dominantie van Schumacher niet per definitie betekent dat de sport minder aantrekkelijk wordt. "Het was toch fantastisch om Ali elke keer opnieuw te zien winnen. De mensen hielden echt van hem omdat hij steeds met stijl won."

'Peijs stortte eurogeld op eigen rekening'

Icoon Politiek nieuwsMinister van Verkeer en Waterstaat Karla Peijs (CDA) heeft in de tijd dat ze europarlementslid was geld bedoeld om haar medewerkers te betalen op de eigen rekening laten overmaken. Dat meldt het NRC Handelsblad. Nadat de krant de minister hierover vragen stelde heeft ze het geld teruggestort.

Elk lid van het Europees Parlement krijgt een vergoeding voor het huren van secretariële ondersteuning. Peijs liet dit geld overmaken naar een speciaal in het leven geroepen stichting, van waaruit vervolgens vier medewerkers werden betaald. Eén van deze medewerkers was tevens werkzaam voor CDA-kamerlid Gerda Verburg. De vergoeding hiervoor werd door Verburg op de privérekening van Peijs gestort, en niet op de bankrekening van de stichting. Totaal gaat het om 11.391 euro.

Volgens J. Hofman, penningmeester van de stichting van Karla Peijs, is er sprake van 'communicatiestoornissen'. Hofman zegt dat de eerder opgestelde conceptjaarrekening 2002 wordt aangepast. Gerda Verburg was volgens eigen zeggen in de veronderstelling dat het rekeningnummer van de stichting was. Ze wil niet oordelen over de handelwijze van partijgenote Peijs. Karla Peijs was tussen 2001 en 2003 europarlementslid.

Van der Laan
Ook voormalig europarlementariër Lousewies van der Laan wordt ervan beschuldigd met geld te hebben gerommeld. Van der Laan, inmiddels in de Tweede Kamer voor D66, zou communicatietrainingen voor haarzelf betaald hebben uit de medewerkersvergoedingen. Tevens heeft ze, in strijd met de gedragscode, geen jaarlijkse verantwoording afgelegd over het gebruik van haar algemene onkostenvergoeding.


Karla Peijs
Minister Karla Peijs


Mexicaanse defensie publiceert UFO-video

De Mexicaanse luchtmacht heeft materiaal uitgebracht waarvan experts zeggen dat er 11 ongeïdentificeerde vliegende objecten op staan die opgepikt zijn door een infrarood camera terwijl ze om het surveillance vliegtuig vliegen.

Journalist Jaime Maussan vertelde dinsdag in een persconferentie dat de objecten echt zijn, en intelligent van aard leken te zijn vanwege het feit dat ze op een bepaald moment van richting veranderen en om het vliegtuig heen gingen hangen.

De Mexicaanse Ministerie van Defensie heeft Maussan toestemming gegeven de 15-minuten durende video te tonen. "Ze waren onzichtbaar voor het blote oog, maar ze waren zeker aanwezig. Ze hadden energie en ze vlogen in de buurt." Defensie heeft aan Reuters bevestigd dat zij de video hebben vrijgegeven, en dat het door de luchtmacht op 5 maart over de oostelijke kust van de staat Campeche gefilmd is.

"We zijn niet alleen! Dit is zo bizar!", schreeuwt een van de piloten nadat de bemanning op de infrarood camera overschakelde toen de radar ze detecteerde. De film is opgenomen vanuit een vliegtuig die patrouilleerde op zoek naar drugssmokkelaars nabij de Golf van Mexico. Het toont elf objecten in de vorm van lichtbollen die in formatie vliegen, voorbij schieten en soms in een wolk verdwijnen.

CNN schrijft dat Lt. Mario Adrian Vazquez, die de infrarood apparatuur bedient bevestigt dat de objecten zeer echt zijn. Hij weet zeker dat het uitgesloten is dat de opnames gemanipuleerd zouden kunnen zijn. "Toen de jets stopten de objecten te achtervolgen, verdwenen de objecten", aldus Vazquez.

Bij een interview van de piloten verklaren ze dat ze nerveus werden toen de UFO's die nog steeds onzichtbaar waren opeens terugkwamen toen ze het aan het achtervolgen waren. Ze keerden zich om en omsingelden het vliegtuig. "Er was een moment dat... de beelden aangaven dat ze achter ons waren, links en voor ons. Op dat punt voelde het zeer gespannen", zegt majoor Magdaleno Castanon.

"Dit is historisch nieuws", zegt journalist Maussan. "Er bestaan honderden video's van UFO's, maar geen daarvan had de bevestiging gekregen van defensie in welk land dan ook."

Op het NOS-journaal en het RTL-4 nieuws is ook een gedeelte van de video uitgezonden. Klik hier voor de link naar de video. Klik hier voor de nieuwsuitzending in Windows Mediaplayer formaat (3,5MB).

Op Ufo Plaza is ook een uitgebreid artikel te lezen met meer foto's en het kale videofilmfragment.

Supermarkt gaat strijden tegen overgewicht

Icoon Binnenlands nieuwsDe Nederlandse supermarkten zullen in juni een plan van aanpak presenteren met maatregelen die zwaarlijvigheid bij klanten moeten tegengaan. Volgens een woordvoerster van het CBL, de organisatie van supermarkten, gaat 'de consument er veel van merken'. De organisatie wil nog niets kwijt over concrete maatregelen.

Onlangs bleek dat 49 procent van de mannen en 36 procent van de vrouwen tussen 20 en 60 jaar ongezond zwaar is. Een op de acht kinderen weegt te veel. De supermarkten reageren met hun initiatief op een oproep van de overheid om mee te strijden tegen overgewicht. Het plan zal worden aangeboden aan minister Hoogervorst van Volksgezondheid. Ook fabrikanten van voedingsmiddelen gaan zichzelf regels opleggen. Een onderdeel hiervan is een gedragscode ten aanzien van reclame.

'Mohammed' niet langer populairste naam

De naam Mohammed is na negen jaar niet meer de populairste jongensnaam in onze hoofdstad. Dit blijkt uit een onderzoek dat de afgelopen tien jaar door de website voornamelijk.nl is gehouden. Deze heeft tien jaar lang de bij de burgerlijke stand van Amsterdam gemelde namen bijgehouden. Ook namen van kinderen waarvoor op een Amsterdams adres de eerste kinderbijslag werd aangevraagd zijn geregistreerd.

Momenteel voert de naam Lucas de top drie aan. De nummer twee is Mohammed, de vroegere nummer één, gevolgd door Sam op nummer drie. De drie bovenste plaatsen in de lijst met meisjesnamen worden bezet door Sara, Eva en Charlotte. Landelijk zijn dit voor jongens Sem, Daan en Tim. De populairste drie meisjesnamen in ons land zijn Sanne, Lotte en Emma. De namen in Amsterdam tonen een afwijking van het landelijk gemiddelde.

Zwitsers weigeren bergtop Amalia te noemen

Jirikis had ons via de nieuws-submit te melden:

Het leek het Zwitsers verkeersbureau wel een leuk idee; een nog naamloze bergtop in Zwitserland te vernoemen naar Amalia, het eerste kind van prins Willem Alexander en prinses Máxima. Maar helaas, een ander onderdeel van de Zwitserse autoriteiten houdt de naamstoekenning tegen.

De bergtop, dichtbij het dorpje Scuol in het kanton Graubünden, zou dan 'Piz Amalia' gaan heten. De Nationale Dienst voor Topografie weigert echter de naam voorlopig te erkennen. Volgens hen zou de berg al een andere naam dragen. Bovendien moet er dan ook een wandelpad worden aangelegd om deze top te bereiken, dat dan dwars door een beschermd natuurgebied komt te lopen.

Of de naam nu wel of niet officieel wordt erkend, is nog volstrekt onduidelijk. Wel heeft de Nederlandse bergbeklimmer Ronald Naar toegezegd op 11 juni de bergtop te beklimmen en deze dan bij die gelegenheid te dopen als 'Piz Amalia'. De bergbeklimmer stelt dat, wanneer de lokale bevolking de top gedurende tien jaar Amalia blijft noemen, de Nationale Dienst voor de Topografie de naam 'Piz Amalia' wel zal moeten accepteren.

Arafat roept op om lijken aan Israël te geven

Icoon Israel / PalestinaDe Palestijnse president Arafat en premier Qurei hebben de leiding van militante Palestijnse organisaties in de Gazastrook opgeroepen de lijken van zes Israëlische militairen aan Israël te geven. De zes kwamen gisteren om het leven bij een inval in het Palestijnse Gaza-Stad, toen een Israëlische tank werd opgeblazen. Bij die inval werden ook vijf Palestijnen gedood en vielen een tiental zwaargewonden.

De resten van de zes Israëlische militairen werden door Palestijnen als oorlogstrofee door de straten gevoerd. De Arabische nieuwszender Al-Jazeera toonde een video waarop twee gemaskerde leden van de Islamitische Jihad na de aanslag het hoofd laten zien van wat volgens hen een Israëlische soldaat was.

De extremistische Palestijnen hadden vóór de oproep van Arafat en Qurei gezegd de stoffelijke overschotten te willen ruilen tegen Palestijnse gevangenen. De Israëlische overheid zei gisteren dat het de restanten koste wat kost terug naar Israël zou brengen. Jeruzalem deed ook een beroep op het Internationale Rode Kruis om te bemiddelen.

Chaiat naar FC Volendam

FC Volendam heeft Abdelhali Chaiat overgenomen van FC Utrecht, waar hij transfervrij kon vertrekken.

Aanvaller Chaiat zette zijn handtekening onder een contract dat hem voor de komende twee seizoenen aan Volendam bindt. Of hij die jaren ook in de Eredivisie zal spelen staat nog te bezien, de club bezet momenteel de laatste plaats.

Het 20-jarige Marokkaanse talent had onlangs van zijn huidige club FC Utrecht te horen gekregen dat zijn contract in de Galgenwaard niet verlengd zou worden. Chaiat speelde negentien maal voor de club uit de Domstad en scoorde drie goals.

Voor FC Volendam is het de tweede aankoop van een Utrechtse spits in korte tijd. Een week geleden trok de club Utrechts jeugdspeler Joris van Rooyen aan.

Cipollini krijgt boete voor kledij

Cipollini kreeg in de proloog van de Giro d'Italia een boete voor zijn alternatieve outfit

Cipollini lijkt maar niet te kunnen breken met zijn traditie om een andere outfit te dragen dan het originele race tenue tijdens de grote Rondes. Dit jaar verscheen Mooie Mario in een volledig wit pak met een leeuwenmotief aan de start van de Giro. Hij moest voor deze keuze een boete van 200 Zwitserse frank betalen.

In het verleden verscheen Cipollini in de Giro o.a. in een pak met daarop een skelet. Ook liet hij zijn fiets eens helemaal geel spuiten toen hij in de Tour de gele trui had gepakt. Benieuwd wat de Italiaan, die helemaal niks om de boetes geeft, voor de Tour de France in petto heeft.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.