Verhagen en Van Aartsen kritisch over D66

Gertjan (Kozzmic)
Icoon Irak nieuwsCDA-fractieleider Maxime Verhagen en VVD-fractieleider Jozias van Aartsen hebben woensdag uitgehaald naar coalitiepartner D66. Die partij uitte vorige week ernstige twijfel over voortzetting van de Nederlandse missie in Irak. Verhagen toonde vanavond zijn ergernis over het 'wegkruipen' van D66.

"Als je met elkaar in een coalitie zit moet je niet alleen akkoord gaan met de makkelijke besluiten, maar ook de moeilijke voor je rekening willen nemen," sneerde Verhagen op een CDA-bijeenkomst richting Boris Dittrich. Dittrich zei vorige week dat hij vindt dat de Verenigde Naties meer moeten worden betrokken bij de ontwikkelingen in Irak. De D66-voorman pleitte verder voor een onderzoek naar de besluitvorming in Nederland om steun aan de oorlog in Irak te geven.

Van Aartsen kenschetste de houding van de Democraten als 'Wij gaan weg tenzij het niet anders kan'. Hij noemde dat 'precies de verkeerde insteek'. De dood van een Nederlandse militair mag volgens Van Aartsen geen reden zijn om de Nederlanders uit Irak terug te trekken. "Het is voor de familie een vreselijk naar bericht, maar je moet je de vraag stellen, waarom deden we dit ook al weer," stelde de VVD'er. Dittrich deed zijn uitspraken overigens voor de aanslag waarbij de Nederlandse sergeant Dave Steensma omkwam.