[update] Brand bij Broomchemie Terneuzen

Icoon Binnenlands nieuwsIn Terneuzen is vanavond alarm geslagen bij het chemisch bedrijf Broomchemie. Een oplegger met waterstof staat in brand. De wegen rond het bedrijf zijn afgezet. Ook het scheepvaartverkeer in het nabijgelegen kanaal van Gent naar Terneuzen is stilgelegd. In het stadhuis van Terneuzen is een crisisteam ingericht. Het is nog niet bekend of er bij de brand gewonden zijn gevallen.

Bij Broomchemie worden onder meer broomhoudende vlamvertragers gemaakt. Deze worden gebruikt in kunststofproducten, textiel en elektronica. Broomchemie raakte begin 2001 in opspraak, omdat Rijkswaterstaat hoge concentraties van de brandvertrager HBCD vond in visdiefjes in de omgeving van de fabriek. Greenpeace protesteert al jaren tegen het gebruik door het bedrijf van de uiterst giftige stof broom. Vorige week hield de milieu-organisatie nog een demonstratie bij de ingang van Broomchemie.

Update 23:55 uur
In de loop van de avond heeft de brandweer het vuur onder controle gekregen. Er zijn geen gewonden gevallen. De brand was ontstaan door een lek in een cilinder met waterstof. Andere cilinders werden met waterkanonnen constant gekoeld gehouden, om te voorkomen dat deze ook vlam zouden vatten. Omdat er in eerste instantie vrees bestond voor een explosie werd groot alarm geslagen.