FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 6 juni 2003

'Jong Oranje gaat af'

Zonder Feyenoorders Loovens en Van Persie ging Jong Oranje vanavond met 2-1 ten onder in de EK-kwalificatieinterland tegen Jong Wit-Rusland.

In Minsk kwamen de Oranjebeloftes op een 2-0 achterstand door onder meer een eigen doelpunt van NEC-er Jeffrey Leiwakabessy. ADO Den Haag-speler Santi Kolk maakte nog wel een aansluitingstreffer, maar de ploeg geloofde er niet meer in. Met 9 man beeindigde Jong Oranje de wedstrijd, Fortunees Bob Jongen en Vitesser Michael Dingsdag mochten met rood eerder vertrekken.
De thuiswedstrijd tegen Wit-Rusland ging eerder al in de laatste minuut verloren (0-1). Ook Tsjechie haalde de punten in Nederland op (0-3). In Oostenrijk en Moldavie werd gelijkgespeeld (1-1/2-2). Bondscoach Wim Koevermans hoeft zich wellicht minder zorgen te maken, na de nieuwe nederlaag is Jong Oranje nu definitief uitgeschakeld voor het EK.

Uitslagen nacompetitie(06/06/03)

Vanavond werden de wedstrijden in de tweede ronde van de nacompetitie afgewerkt, hieronder de uitslagen.

Uitslagen Poule A
FC Zwolle - FC Den Bosch (2-0)
Go Ahead Eagles - Helmond Sport (5-0)

Stand

Pos.ClubAWGVPV-T
1. FC Zwolle 211042-0
2. Go Ahead Eagles 210136-4
3. FC Den Bosch 210134-3
4. Helmond Sport 201110-5


Uitslagen Poule B
Excelsior - Heracles Almelo (1-2)
FC Volendam - Emmen (2-0)

Stand

Pos.ClubAWGVPV-T
1. FC Volendam 220064-1
2. Heracles Almelo 210133-3
3. Emmen 210131-2
4. Excelsior 200201-3


Programma maandag 9 juni 2003
FC Zwolle - Go Ahead Eagles
Helmond Sport - FC Den Bosch

Heracles Almelo - Emmen
FC Volendam - Excelsior

BAR neemt Sato mee

BAR neemt testrijder Takuma Sato mee naar de Grand Prix van Canada. Het is echter niet de bedoeling dat hij Jenson Button gaat vervangen.

De verwachting is dat Button voor vrijdag hersteld is van zijn ongeval in Monaco.

"Takuma zal Montreal zoals gebruikelijk als derde rijder bijwonen. Dit is lang geleden al gepland omdat Takuma alle races ver weg zoals gebruikelijk bijwoont en aanwezig was in Australië, Maleisië en Brazilië," aldus Andrew Gilbert-Scott, de manager van Sato.

Tot twee jaar geëist tegen jonge afpersers

De officier van justitie heeft twee jaar cel, waarvan acht maanden voorwaardelijk, geëist tegen T. (18) en H. (19) uit Nieuwegein. Samen met P., een 23-jarige zwakbegaafde jongen, hebben de drie vrienden in februari dit jaar de eigenaar van een Utrechts zalencentrum afgeperst, omdat ze diepe schulden hadden gemaakt om zichzelf te kunnen omgeven met luxe spullen.

T. leende onder andere geld om een dure sportwagen te kopen, maar de 18-jarige jongen had geeneens een rijbewijs. Ook H. en P. hadden schulden, die opliepen tot duizenden euro's. Om het geld aan hun schuldenaars terug te kunnen betalen, besloten ze om iemand af te persen die veel geld had. Na een tip van de buurman van H. werd besloten dat de eigenaar van een Utrechts zalencentrum het slachtoffer wordt.

De drie vrienden gingen in februari dit jaar naar het zalencentrum met de smoes dat ze een zaaltje wilden huren. Eenmaal binnen werkten ze de eigenaar tegen de grond en sloegen hem in zijn gezicht. Ze werden echter gestoord door de vriendin van de eigenaar en vluchtten.

Vervolgens probeerde het drietal de eigenaar telefonisch af te persen: "We weten dat er vanavond feest is, er gaan mensen sneuvelen." Het slachtoffer, geschrokken door de dreigende taal, deed vervolgens aangifte bij de politie.

Op het politiebureau bleek zijn gsm ook aan te staan, want de jonge afpersers belden juist op dat moment opnieuw naar de eigenaar van het zalencentrum. De politie tapte de gesprekken die leidden naar de Nokia van P.

Afgelopen donderdagmiddag vertelde T. bij de Utrechtse rechtbank dat hij geen andere uitweg zag dan afpersing. Hij had al eens over zelfmoord gedacht, omdat hij niet wilde leven met schulden. Het wapen zou hij al in bezit hebben.

T., H., en P. bekenden allen verantwoordelijk te zijn geweest voor de telefonische afpersing. Wat betreft de mishandeling van het slachtoffer, wezen de drie echter voornamelijk naar elkaar.

Tegen de zwakbegaafde P. werd anderhalf jaar cel geëist, waarvan zes maanden voorwaardelijk. H.'s buurman hoorde, evenals tipgever A., tien maanden cel eisen, waarvan vijf voorwaardelijk. De uitspraak is over twee weken.

Voetbal: Real Madrid rijkste club ter wereld

De Spaanse voetbalclub Real Madrid is, gemeten over het seizoen 2001-2002, de rijkste voetbalclub ter wereld. Dit blijkt uit een onderzoek naar de financiële huishouding bij de clubs dat is gepubliceerd in World Soccer Magazine. Vorig jaar mocht Manchester United zich nog de rijkste voetbalclub noemen.

Real Madrid heeft een jaarlijkse omzet van 300 miljoen euro. De Spaanse club was in het seizoen 2001-2002 winnaar van de Champions League, wat zorgde voor een flinke stijging in de omzet. Manchester United daalde naar plaats twee, met een omzet van 247 miljoen euro.

Voor meer voetbalnieuws kijk je op de FOK! Competitiemanager

Louis van Gaal debuteert als analist

Psycho_Taz had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Oud-bondscoach Louis van Gaal zal zaterdagavond zijn debuut maken als voetbalanalist bij SBS 6. In de rust en na afloop van de EK-kwalificatiewedstrijd tussen Wit-Rusland en Nederland, zal Van Gaal zijn mening over het vertoonde spel geven.

Louis van Gaal wist het Nederlands Elftal niet te kwalificeren voor het WK van 2002 in Zuid-Korea en Japan. Hij was bondscoach van juli 2000 tot en met november 2001.

Van der Sar wil weg bij Fulham

Edwin van der Sar heeft aangegeven dat hij weg wil bij het Engelse Fulham. De doelman van Oranje is teleurgesteld in de slechte prestaties van Fulham in de Engelse competitie. Sinds Van der Sar in de zomer van 2001 Juventus verruilde voor de club uit Londen, werd Fulham 13e en 14e in de eindstand.

Van der Sar is ook bang dat hij zijn plaats in het Nederlands elftal verlies aan Ronald Waterreus of Sander Westerveld. Om zijn plaats in Oranje veilig te stellen wil hij op zoek naar een club die op hoger niveau presteert dan Fulham.

Een terugkeer naar Ajax lijkt uitgesloten. De Amsterdamse club maakte gisteren bekend Sander Boschker te hebben aangetrokken.

Beschermde status voor Ajax

Ajax is komend seizoen geplaatst voor de derde voorronde van de Champions League.

Door de beschermde status ontlopen de Amsterdammers gerenommeerde clubs als Lazio Roma, Borussia Dortmund, Chelsea, Newcastle United, Glasgow Rangers, Celtic, AEK Athene, Dinamo Kiev, Galatasaray en Sparta Praag.

Toch moet Ajax mogelijk een lastige horde nemen op weg naar de Champions League. Tot de niet-geplaatste ploegen die net als Ajax in de derde voorronde instappen, behoren onder andere Rosenborg BK, Benfica, Club Brugge, CSKA Moskou, Wisla Kraków, Grasshoppers, Grazer AK, Austria Wien, Shakhtar Donetsk, Partizan Belgrado, CSKA Sofia, MTK Boedapest en Maccabi Tel Aviv.

Kabinet stemt in met inzet militairen in Irak

Het kabinet heeft vandaag ingestemd met de inzet van Nederlandse militairen in Irak. Een bataljon mariniers, een genie-compagnie, militaire politie, een veldhospitaal en drie transportheli's met personeel zullen de stabilisatiemacht in het land gaan versterken. In totaal gaat het om 1100 militairen.

De militairen kunnen pas weg nadat er een debat in de Tweede Kamer is geweest. Ze zullen worden ingezet in de in de zuidelijke provincie al-Muthanna, een dunbevolkte woestijnregio met zeer hoge temperaturen. De troepen zullen daarom eerst hun kamp opslaan in Koeweit om aan de omstandigheden in de woestijn te wennen. De missie, die een half jaar zal duren, gaat ongeveer 65 miljoen euro kosten.

Tennis: Uitslag wedstrijd Verkerk - Coria

Martin Verkerk tijdens een eerdere wedstrijdMartin Verkerk heeft zojuist de finale van Roland Garros bereikt. De Alphenaar won in drie sets (7-6,6-4,7-6) de halve finale van de Argentijn Guillermo Coria. Het is de eerste keer dat een Nederlander de finale van het prestigieuze toernooi bereikt. Voor Verkerk is dit zelfs zijn eerste Grand Slam-finale.

De eerste set ging via een tie-break naar Verkerk. Bij het laatste punt smeet Coria uit pure frustratie zijn racket weg, in de richting van een ballenmeisje. Hij bood hierna zijn excuses aan, gaf het meisje, dat niets mankeerde, zijn shirt en incasseerde een officiële waarschuwing.

In de derde set deelde Coria een tik uit door Verkerk te breken, maar zijn tegenstander brak al snel weer terug naar 3-3. De game op 4-3 was bloedstollend. Verkerk kwam op 40-0 voorsprong en had daardoor drie kansen om Coria te breken om op een 5-3 voorsprong te komen. De Argentijn wist ze echter alle drie weg te werken. Vervolgens pakte Verkerk meerdere malen één breakpunt, maar uiteindelijk was het toch Coria die er met de winst vandoor ging.

Uiteindelijk werd het 6-6, waarna een tiebreak de beslissing moest brengen. Verkerk begon zelf met serveren, en kwam op 1-0. Daarna pakte hij twee keer een punt op de service van Coria, waarna hij op eigen service op 5-0 kwam. Vervolgens speelde hij op 7-0 de wedstrijd uit.

Verkerk speelt nu zondag tegen de winnaar van de wedstrijd Albert Costa - Juan Carlos Ferrero. De eerstgenoemde Spanjaard was vorig jaar de winnaar op Roland Garros.

De weg naar de finale:

Eerste rondeVerkerk - Krajan (Kro)6-3, 6-4, 6-4
Tweede rondeVerkerk - Horna (Per)4-6, 6-4, 4-6, 7-5, 6-2
Derde rondeVerkerk - Spadea (VS,29)5-7, 6-4, 6-2, 7-5
Vierde rondeVerkerk - Schüttler (Dui,11)6-3, 6-3, 7-5
Kwart finaleVerkerk - Moyá (Spa,4)6-3, 6-4, 5-7, 4-6, 8-6
Halve finaleVerkerk - Coria (Arg,7)7-6, 6-4, 7-6

Baby levend begraven wegens lelijke lippen

In China is een baby door haar opa levend begraven omdat ze volgens hem lelijke lippen had.

Volgens de South China Morning Post had de moeder toestemming gegeven voor de daad. De opa betaalde vervolgens een man 50 yuan (6 dollar) en een pakje sigaretten om het meisje te doden.

Een voorbijganger hoorde gekreun en kon het meisje redden. Kindermoord vindt vaker plaats in China. Eén van de redenen daarvan is dat in veel gebieden de wet geldt dat er per gezin maar een kind mag worden geboren.

Met dank aan psv voor de tip!

Hamas praat niet meer met Palestijnse premier

Bazza had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Palestijnse militante organisatie Hamas wil niet meer met de Palestijnse premier Mahmoud Abbas praten over het stoppen met gewelddadige acties tegen Israël. Volgens Hamas-topman Al-Rantissi vertegenwoordigt Abbas niet de Hamas en ziet de beweging daarom geen reden om de premier te ontmoeten.

Verleden week zei Abbas nog te verwachten dat Hamas snel met een verklaring zou komen over het afzweren van het geweld tegen Israëlische doelen.

Maar Al-Rantissi zegt dat de Palestijnse premier onaanvaardbare compromissen heeft gesloten op de top in het Aqaba. "Hij heeft de dialoog stopgezet toen hij zich akkoord verklaarde met sommige onderwerpen die Hamas niet accepteert en die het Palestijnse volk nooit zal accepteren".

Mogelijk vervolg op Back to the Future

Steven Spielberg zou erover nadenken om een nieuw deel in de populaire filmserie Back To The Future te gaan maken. Spielberg produceerde de eerste drie delen al en is op dit moment in gesprek met Universal Studios over een eventueel vervolg. Dit meldt Ain't It Cool.

Omdat Michael J. Fox en Christopher Lloyd, de hoofdrolspelers uit de eerste delen, afzien van deelname, zal het vierde deel mogelijk een animatiefilm worden.

Balkonproblemen Maastricht al bekend tijdens bouw

Fulco- had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De problemen met de ondersteuning van de balkons van het appartementencomplex Patio Sevilla in Maastricht zijn al tijdens de bouw ontdekt. Aannemer Smeets kwam met een noodoplossing voor het probleem, maar die bleek niet voldoende. Twee mensen kwamen op 24 april om het leven toen vijf balkons afbraken.

De vertikale pilaren die de balkons verbonden ter versteviging moesten op de begane grond rusten op een kelderwand. Tijdens de bouw bleek echter al dat de pilaren naast de wand uitkwamen. Dat blijkt uit het nog geheime rapport van professor J.Walraven van de Technische Universiteit in Delft.

Volgens Walraven is er met de gebruikte Isokorf-constructie niets mis. De duizenden balkons die hiermee zijn gebouwd zouden daarom ook niet geïnspecteerd hoeven te worden. Het bezwijken van de balkons is volgens hem veroorzaakt 'door schade in de zone rondom de kolomondersteuning.'

Het rapport van Walraven is inmiddels naar justitie in Maastricht gestuurd. De hoogleraar voerde het onafhankelijke onderzoek in opdracht van het bedrijf Schöck, de leverancier van de Isokorf-constructie, uit.

Loterij zoekt nog steeds winnaar 5 miljoen

Dr.A had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Staatloterij is op zoek naar de persoon die op 3 februari om 16.04 uur en 7 seconden een staatslot heeft gekocht. Deze persoon heeft namelijk een bedrag gewonnen van 5.003.510 euro, maar heeft zich nog steeds niet gemeld. De Staatloterij heeft het precieze moment waarop de aankoop van het lot is gedaan weten te achterhalen.

De winnaar van de geldprijs heeft tot een jaar na de trekking de tijd om zijn prijs op te halen. Daarna vloeit het geld terug in de prijzenpot, aldus de Staatsloterij.

'Laatste Kever rolt eind juli uit de fabriek'

AriedikkeKop en D-fens hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Na 68 jaar is dan toch het einde in zicht. De Volkswagen Kever gaat waarschijnlijk eind juli met pensioen. Dat meldt de krant de Stuttgarter Nachrichten.

De auto werd in opdracht van Hitler ontworpen door Ferdinand Porsche. Het eerste exemplaar was in 1935 klaar, maar tot massaproductie kwam het door de oorlog nog niet. Na de oorlog werd de auto wel enorm populair; 21,5 miljoen Kevers zijn er in al die tijd verkocht.

Eind juli zal de laatste wagen van de band rollen in de fabriek in Pueblo (Mexico). In 1978 werd de productie van Kevers in Europa al gestopt. Volkswagen bevestigt dat de productie zijn einde nadert, maar zegt dat het moment daarvan nog niet officieel vaststaat.

Nieuwe internetworm verspreidt zich razendsnel

Anti-virus bedrijven hebben vandaag een waarschuwing gegeven voor een nieuwe worm, die zich op dit moment razendsnel verspreidt. Het gaat hier om de worm genaamd 'Bugbear.B', een variant op de 'Bugbear' worm welke afgelopen jaar zich razendsnel verspreidde.

De worm zelf richt vrij veel schade aan. Zo zal de worm netwerk printers vinden, waarop het pagina's vol met random tekens uit zal printen. Ook zal het alle antivirus programma's en firewalls uitschakelen. De worm zelf dient tevens als key-logger. Alles wat jij dus typt wordt opgeslagen en, zeer waarschijnlijk, verstuurd. Uiteraard zal ook deze worm zichzelf verspreiden via E-mail. Dit doet hij door gebruik te maken van een bug in Microsoft Outlook en Outlook-express. Je hoeft alleen het mailtje maar in je preview box te zien en je bent al geinfecteerd. Mocht je al geinfecteerd zijn, dan stuurt de worm zichzelf door naar de afzender van elk nieuw binnenkomend bericht.

Dit is nog niet alles. De worm zelf bevat een lijst met internetadressen van 500 financiele instituten. Eerst probeert de worm een achterdeurtje te maken op geinfecteerde machines. Dit stelt iedereen in staat om zonder al te veel moeite binnen te komen. Zodra de worm zich op de computer genesteld heeft dan gaat het zoeken naar een uitgaande verbinding. Dit laatste om waarschijnlijk contact met de auteur op te nemen.

De worm zelf is vrij moeilijk te herkennen. Het onderwerp van het e-mailtje, waarmee het zich verspreid, wordt steeds random gegenereerd. Ook wordt de extensie en de afzender steeds random gewijzigd. Inmiddels zijn al 40 bedrijven besmet.

Achtjarige regelt oefenduel met Liverpool

Tukkerclan had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een achtjarig ventje uit het Britse Fleetwood heeft de droom van elke Britse amateurclub binnengehaald; een oefenduel met een grote club. Liverpool komt binnenkort in de voorbereiding op het nieuwe seizoen op bezoek, voor een oefenduel met thuisclub Fleetwood Town.

Het begon na een bezoekje aan Euro Disney in Parijs, toen Dominic Hoyle tijdens de terugreis naar Groot-Brittannië in het vliegtuig naast Liverpool-manager Gérard Houllier kwam te zitten. Beiden raakten aan de praat over voetbal en konden het goed met elkaar vinden.

Hoyle greep de gelegenheid aan om Houllier te vragen voor een oefenduel tegen de club van zijn vader Mick. Die vond dat wel een goed idee en zo kreeg het gezin later een telefoontje vanuit Liverpool, waarin werd bevestigd dat de club naar Fleetwood zou komen.

Voor meer sportnieuws kun je nog altijd terecht op de FOK! Voetbalmanager

Basisscholen willen kleuters Turks leren

Teije Terhorst had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Twee Rotterdamse basisscholen zijn van plan om in de kleuterklassen deels les te gaan geven in het Turks. De scholen, die beiden veel Turkse leerlingen hebben, willen daarmee bereiken dat de leerlingen naast het Nederlands ook het Turks goed leren beheersen.

Dat zei A. Werdekker van het Bestuur Openbaar Onderwijs Rotterdam (BOOR) vandaag. Het gaat om de openbare basisschool Combinatie 70 en de protestants-christelijke Oranjeschool. Zij zullen als eersten in Nederland les in het Turks aanbieden. Al eerder waren er plannen om kleuters Engels te gaan geven.

De gemeente Rotterdam is niet blij met het gebruik van de vreemde talen. "Ik vind dit geen goede ontwikkeling", aldus raadslid W. de Waal (Leefbaar Rotterdam), zelf leraar in de wijk Spangen. "Het bevordert de integratie niet. Ik merk in de praktijk dat het voor de meeste leerlingen al moeilijk genoeg is om één taal te leren. Het is ook discriminerend. Waarom lesgeven in het Turks, en niet in het Marokkaans of Arabisch?"

Fundament

Volgens Werdekker is het echter nodig, omdat blijkt dat veel Rotterdamse Turken op latere leeftijd zowel slecht Nederlands als slecht Turks spreken. Op de kleuterleeftijd kan al een belangrijk fundament worden gelegd voor een goede taalbeheersing.

Het experiment moet nog verder worden uitgewerkt. Zo is er nog niet bekend hoeveel uur de kinderen les in het Turks krijgen en om welke vakken het gaat. Ook is het niet de bedoeling dat Nederlandse of Marokkaanse kinderen les in het Turks krijgen. Het experiment is één van de pogingen om de onderwijsachterstanden in Rotterdam weg te werken.

Nieuwe ronde Miss & Mister FOK! Verkiezing

Net als een half jaar geleden organiseren de Moderators van het Babes & Hunks forum de Miss & Mister FOK! Verkiezing. Waar het om gaat? Wie de mooiste FOK!ster en FOK!ker zijn natuurlijk.

Alle FOK!kers mogen meedoen, en een deskundige jury zal beoordelen wie er wint. De crewjury bestaat uit: sweek, Mike, Frenkie, Notorious_Roy, Atrimar, detulp050, Kreator, Dr_crouton, pluisje, miss_bleu, Ripley, Dubbeldrank, Angelic1, shmoopy, yvonne, SpuitElf, golfer, Strolie75, BlaatschaaP, MrSubtle, RJ , E.T., Danny en Breuls. Daarnaast mogen users aan het eind van de verkiezingsperiode hun stem ook nog doorgeven, voor een nog eerlijker resultaat.

Hoe doe ik mee?
We zullen hier niet alle details gaan herhalen, aangezien die ook gewoon in het forum staan. In dit topic vind je de informatie over hoe je meedoet. De winnaars van de verkiezing krijgen een tagje achter hun naam, dat te zien zal zijn bij elke post die je op het forum doet. Dat is nu al te zien bij k_i_m en Re, de winnaars van de vorige ronde.

Veel plezier allemaal!

Politie breekt met Peter R. de Vries

thijs_1981, mellowmaniac, 1750GTV en Addie hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Amsterdamse politie wil niks meer met misdaadverslaggever Peter R. de Vries te maken hebben. De politie wil hiermee afstand nemen van de vriendschap die De Vries had met Heineken-ontvoerder Cor van Hout, die begin dit jaar in Amstelveen werd geliquideerd.

De Vries ontdekte de boycot van zijn persoon tijdens de opnamen van een televisieprogramma over drugsgebruik bij agenten van bureau Beursstraat. Toen hij om een reactie vroeg, liet politiewoordvoerster Elly Florax hem schriftelijk weten dat de politie geen medewerking zou verlenen aan zijn programma.

Automobilist rijdt wegwerker expres aan

Teije Terhorst had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 37-jarige automobilist heeft gisteren expres een 51-jarige wegwerker uit De Haukes aangereden in het centrum van het Noord-Hollandse Hoorn. De weg waar hij over aan het rijden was, was eenrichtingsverkeer door de werkzaamheden. Maar de 37-jarige man negeerde het eenrichtingsverkeer. Het slachtoffer vroeg hem daarop om te keren. De man weigerde, gaf vol gas en reed de wegwerker expres aan.

Het kenteken van de man is door ooggetuigen genoteerd. Maar de man meldde zich later al telefonisch bij de politie en is gearresteerd op verdenking van poging tot doodslag. De wegwerker is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Turkije wil weer kerken laten bouwen

Turkije wil de nieuwbouw van kerken in het land weer toestaan. Daarvoor is een nieuwe religiewet in voorbereiding, die het na 80 jaar weer mogelijk moet maken dat er een kerk kan worden gebouwd. Ook is er goede hoop dat er een spoedige heropening zal zijn van al meer dan dertig jaar gesloten theologische onderwijsinstellingen.

Vooral voor de jonge evangelische gemeenten in Turkije betekent dit een gunstig signaal. Zij beschikken niet, zoals Grieks-orthodoxen, Armenen of rooms-katholieken, over veel oude kerken uit de tijd dat Turkije nog miljoenen christenen telde. In Turkije wonen naar schatting 150.000 christenen; minder dan 0,2% van de rond 63 miljoen inwoners.

Volgens drs. B. Belder, europarlementariër voor ChristenUnie-SGP, heerst er in Turkije een voortdurende discriminatie van religieuze minderheden, vooral van christelijke groepen. Hij wijst er op dat de regerende AKP wel vrijheid van godsdienst opeist voor moslims, maar -en dat blijkt ook uit verklaringen van verschillende Turkije-experts- datzelfde grondrecht niet wil toekennen aan niet-moslims.

De veranderingen in Turkije hebben te maken met een mogelijke toetreding tot de EU. Hiervoor moet het land aan een aantal democratische regels voldoen. De SGP is overigens tegenstander van Turkse toetreding.

Oud-minister Netelenbos verzweeg strop

Oud PvdA-minister Tineke Netelenbos blijkt in 1998 een financiële tegenvaller van 300 miljoen euro, bij de aanleg van de Betuwelijn, voor de Tweede Kamer te hebben achtergehouden. De Volkskrant meldt dit op basis van een intern stuk van het ministerie van Verkeer.

Uit het stuk blijkt dat op het moment dat de miljoenenstrop duidelijk werd, er grote maatschappelijke onrust over het project bestond. Netelenbos verzweeg de strop in een rapportage aan de Kamer, en meldde deze pas anderhalf jaar later.

Kamerleden hebben verbolgen op het nieuws gereageerd. Volgens ex-VVD-Kamerlid Verbugt is haar recht op informatie geschonden. Het bewust verkeerd of niet informeren van de Kamer wordt als een politieke doodzonde beschouwd.

Spooren ontkent homo ontucht

De advocaat van ex-PSV directeur Fons Spooren noemt het besluit van het Openbaar Ministerie om de HIV-besmetting van zijn cliënt naar buiten te brengen ,,bijzonder onzorgvuldig''. De 39-jarige Spooren ontkent bovendien zelf dat hij ontucht heeft gepleegd met minderjarige jongens. Ook weerspreekt Spooren dat hij als HIV-geïnfecteerde onveilige seks heeft gehad.

De advocaat van Spooren erkent dat het dossier belastend materiaal bevat, maar noemt dit niet overweldigend. ,,Het bewijs druipt er niet vanaf.'' Spooren zou jongens hebben opgepikt in het Anne Frankplantsoen in Eindhoven, een bekende ontmoetingsplaats voor homoseksuelen. ,,Mijn cliënt ontkent niet dat hij daar geweest is. Maar daar zit geen strafrechtelijke kant aan''. Bovendien, zo zegt de advocaat, is er in het plantsoen sprake van homoprostitutie op vrijwillige basis. Gedwongen seks zou niet aan de orde zijn.

Gisteren uitten diverse mensen kritiek op het naar buiten brengen van het ''HIV-nieuws'', omdat hiermee de privacy van de verdachte enorm wordt geschaad, zonder dat hij zich er tegen kan verdedigen. Ook voor het gezin van Spooren (zijn vrouw en twee jonge kinderen) is een dergelijke openbaarmaking schadelijk.

In het tv-programma Nova zei Henk Krol, hoofdredacteur van de Gay Krant, dat er op zich (bijvoorbeeld bij verkrachting) wat voor te zeggen is om deze info naar buiten te brengen, maar als het gaat om vrijwillige seks hadden de betrokkenen zichzelf er ook tegen kunnen beschermen.

In de ontuchtzaak waar Spooren verdachte in is zijn inmiddels meer mensen aangehouden, van wie justitie de identiteit en verdenking tegen hen nog stil houdt. Zij zouden net als Spooren - al dan niet zijdelings - zijn betrokken. Zo maakte justitie eerder al openbaar dat er al enkele weken een 18-jarige Eindhovenaar vast zit voor betrokkenheid. Daarnaast is vorige week maandag nog een 22-jarige Marokkaanse Eindhovenaar uit het stadsdeel Woensel aangehouden voor eenzelfde rol. Inmiddels zou ook een medisch specialist zijn aangehouden.

''Geen heksenjacht''

Vanochtend heeft de Eindhovense burgemeester Welschen gewaarschuwd dat de affaire rond de voormalige PSV-directeur niet mag leiden tot een heksenjacht op homoseksuelen en Marokkaanse jongens.

Volgens Welschen is er geen enkele reden voor vooroordelen of voorbarige conclusies. Gisteren riep de burgemeester slachtoffers van Spooren en andere mannen op om zich te melden bij hun huisarts of de GGD.

Geleerden kweken kip met tanden

NuX_NuFF had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Geleerden hebben een kip gekweekt met rudimentaire tanden, wat alleen 70 miljoen jaar geleden in de tijd dat de dinosauriërs nog leefden voorkwam. Het team van Britse en Franse wetenschappers geleid door Josiane Fontaine-Perus heeft dit weten te bereiken door een sluimerend gen uit de oertijd te activeren, door bepaalde muizencellen in de kippenembryo's in te planten.

Doordat het experiment succesvol is, is het op termijn misschien mogelijk het soortgelijk gen bij mensen te activeren. Dit gen is verantwoordelijk voor de groei van tanden en hoofdharen. Dit zou het mogelijk kunnen maken embryo's van mensen, waarbij het in de familie zit dat ze op latere leeftijd kaal te worden, aan te passen, zodat ze niet kaal worden.

110 kilo olifantenhaar in beslag genomen

w3pz had ons -opnieuw herschreven!- via de newssubmit het volgende te melden:

In Madrid heeft de Spaanse politie 110 kilo haar van de staarten van Afrikaanse olifanten in beslag genomen. Daarbij werden drie mannen gearresteerd, die het haar gebruikten voor de vervaardiging van sieraden.

Het staarthaar schijnt het enige haar te zijn wat lang genoeg is om gebruikt te kunnen worden voor de productie van sieraden. Er zijn vermoedelijk zo'n duizend dieren gedood om zoveel haar te kunnen verzamelen. De mannen werden vorige week aangehouden nadat de politie het haar en andere lichaamsdelen van de dieren eerder al ontdekte in een opslagplaats aan de buitenwijk van Madrid.

Verder werden er door de politie nog 180 armbanden, halskettingen, ringen en andere stukken die gemaakt waren van het grijze haar in beslag genomen. Ook zaten er 27 berenklauwen en een leeuwentand bij de vangst.

Meisje (11) overlijdt door tractor

w3pz had ons via de newssubmit het volgende -herschreven!- te melden:

Een 11-jarig meisje uit Uithuizen is donderdagmiddag bij een verkeersongeval om het leven gekomen. Het meisje reed een straat in en werd aangereden door een tractor die naderde uit een andere straat. Het ongeval vond plaats in Uithuizermeeden.

Waarschijnlijk heeft de 44-jarige bestuurder van de tractor het kind niet zien fietsen. De precieze toedracht van het ongeval is nog niet bekend, maar waarschijnlijk werd het kind door de voorlader omver geduwd en daarna door de tractor en aanhangwagen overreden. Het meisje overleed ter plaatse aan haar verwondingen. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

Politie beëindigt illegale "wegrace"

guappa had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de Noord-Hollandse plaats Blokker heeft de politie woensdag een wel heel opmerkelijke illegale wegrace beëindigd. In een wijk met veel zestigplussers hadden jongeren vier invalidenkarretjes gestolen en waren daarmee gaan racen.

Toen de gealarmeerde politie polshoogte kwam nemen, troffen ze de wagentjes onbeheerd aan. Nadien hebben zij nog een 19-jarige man uit het naburige Zwaag gearresteerd, op verdenking van (medeplichtigheid aan) de diefstal. De scootmobiels zijn inmiddels weer teruggegeven aan de eigenaren.

Opnieuw schandaal bij The New York Times

Yavimaya Gnats had ons -geheel vertaald, waarvoor dank!- via de newssubmit het volgende te melden:

Twee hoofdredacteuren, Howell Raines en Gerald M. Boyd, werkzaam bij de 152 jaar oude krant The New York Times zijn vandaag afgetreden. Zij hebben dit besluit genomen, nadat de reputatie van de krant eerder al ernstig werd geschaad door de verslaggevers Rick Bragg en Jayson Blair. Zij moesten recentelijk vertrekken omdat ze stukken hadden geplagieerd of domweg verzonnen.

Howell Raines en Gerald M. Boyd waren met hun dienstverband van 14 maanden, op één na, het kortst hoofdredacteur. Alleen James B. Reston was in 1968 met 13 maanden korter hoofdredacteur.

Het Amerikaanse publiek, dat al weinig vertrouwen had in de pers, heeft met het uitkomen van deze schandalen geen goed woord meer over voor de Amerikaanse pers.

Kamer wil Jihad-werving verbieden na vrijspraak

PIM4EVER had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat er een apart verbod moet komen op het ronselen van strijders voor terrorisme. Zo'n verbod is nodig nu de rechtbank in Rotterdam alle twaalf moslims die werden verdacht van het ondersteunen van de jihad, van die aanklacht heeft vrijgesproken.

Justitie bedoelde met jihad: ''de gewapende strijd van extremistische moslims tegen de vijanden van de islam over de hele wereld''. Maar omdat het ronselen van strijders niet expliciet verboden is in de wet, waren de twaalf moslims aangeklaagd wegens deelname aan een criminele organisatie.

De rechtbank meende dat bij de verdenking van de organisatie geen overtuigend bewijs op tafel is gekomen. De rechters veroordeelden slechts twee van de twaalf verdachten tot straffen van twee en vier maanden. Dit wegens het bezit van een vals reisdocument en valsheid in geschrifte.

De uitspraak lijkt een nieuwe tegenslag voor de bestrijding van terrorisme in Nederland. Dezelfde rechtbank in Rotterdam sprak op 18 december ook al vier vermeende terroristen vrij omdat het OM hen had aangehouden, alleen op basis van informatie van de toenmalige BVD, nu Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).

Het OM heeft aangekondigd in beroep te gaan tegen de uitspraak.

Kamerstandpunt: 'werving bron van alle ellende'

De Kamer formuleerde vanmiddag een standpunt, naar aanleiding van de vrijspraak. Zij meent dat de werving voor de jihad (de gewapende strijd tegen de vijanden van de islam) de bron van alle ellende is.

De Kamer schaart zich achter voorzitter De Wijkerslooth van het college van procureurs-generaal die vorige maand al pleitte voor het verbieden van de werving van jihad-strijders.

Het Kamerstandpunt is in ieder geval onderschreven door: CDA, VVD, LPF en PvdA. Ook de CU, SGP en D66 lijken zich achter het standpunt te scharen.
Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.