FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 22 mei 2003

Hoogleraar hekelt vonnis Hans Janmaat

Meindert Fennema, hoogleraar politieke theorie van etnische verhoudingen aan de Universiteit van Amsterdam, vindt het onterecht dat het vorig jaar overleden oud Tweede Kamerlid Hans Janmaat, niet postuum is vrijgesproken door de Hoge Raad der Nederlanden. Volgens een recente uitspraak van de Hoge Raad is Janmaat in 1997 terecht veroordeeld wegens het aanzetten tot rassendiscriminatie. De voormalige voorzitter van de CD had namelijk gezegd: 'Wij schaffen, zodra wij de mogelijkheid en de macht hebben, de multiculturele samenleving af.' De Hoge Raad handhaafde de uitleg van het gerechtshof Arnhem van indertijd; die stelde dat Janmaat hiermee een oproep zou hebben gedaan om de Nederlandse samenleving etnisch te zuiveren.

Fennema meent dat Janmaat met die uitspraak bedoelde dat de subsidies moesten worden afgeschaft aan al de etnische organisaties, dat het onderwijs in eigen taal en cultuur moest worden stopgezet en dat al de tolken overbodig waren. Hij bedoelde er met andere woorden precies al die dingen mee die nu gebeuren, aldus de hoogleraar.

Fennema pleit voor het schrappen van het haatzaai-artikel 137d uit het wetboek van strafrecht. Volgens hem moet je sowieso in een democratie af en toe iets hatelijks over anderen kunnen zeggen: ''Foute meningen worden veel te makkelijk in de ban gedaan''. Op basis van dit artikel 137d werd niet alleen Janmaat veroordeeld. Hetzelfde artikel vormde ook de basis voor de aanklacht van Spong en Hammerstein tegen een aantal politici en journalisten die zouden hebben aangezet tot haat tegen Pim Fortuyn.

Fennema, die Janmaat persoonlijk gekend heeft, zegt dat de politicus er zeker racistische denkbeelden op na hield, maar dat hij ten onterechte compleet zwart is gemaakt: ''Voor het klimaat dat tegen hem geschapen is, houd ik een meerderheid van de leden van de Tweede Kamer verantwoordelijk''.

De hoogleraar wijst er op dat in Nederland jarenlang een klimaat van politiek correcte vervolging heeft gehangen. ''Alles wat naar rechts zweemde, was fout. Links, zelfs al was het nog zo onverdraagzaam en gewelddadig, was daarentegen prima. Dit heeft met de Tweede Wereldoorlog te maken. Omdat de communisten 'goed' waren geweest in WO II, zei niemand iets over het feit dat extreem-links qua onverdraagzaamheid weinig voor extreem-rechts onderdoet''.

Als voorbeeld noemt Fennema de aanslag in 1986 op de Centrum Democraten (CD) door linkse antifascistische activisten in Kedichem. Daarbij verloor Wil Schuurman, de partner en secretaresse van Janmaat, een been. De VVD-fractie zou daar volgens haar nog hartelijk om hebben gelachen. Volgens Fennema hebben politici die aanslag nooit hard genoeg veroordeeld. Schuldigen zijn door justitie ook nooit gevonden.

'Foetus' in toilet van McDonald's

In Pietermaritzburg, Zuid-Afrika, trof een schoonmaakster in het toilet van de McDonald's iets wat leek op een foetus die bij een abortus verwijderd wordt. De verschrikte vrouw, Thuthukile Zungu, probeerde de 'foetus' door te spoelen, maar het bewoog niet. Zungu waarschuwde vervolgens een van de managers die de politie belde.

De gearriveerde inspecteur Jack Haskins van de politie stak zijn hand in het toilet en trok de 'foetus' uit het toilet. Het bleek echter een speelgoedje te zijn van het soort dat enorm groeit als het een tijd in het water ligt. "Eind goed al goed", zo zei Haskins.

VVD vindt tweede ministersvrouw [Update]

The_T had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De VVD die van plan was om twee vrouwen te leveren aan de ministersploeg, heeft moeite met het vinden van de tweede vrouwelijke kandidaat. Sybilla Dekker wordt in ieder geval voor de VVD minister op VROM. Maar twee vrouwelijke kandidaten die de partij op het oog had voor het ministerie van Integratie en Vreemdelingenzaken, hebben beiden geweigerd.

De twee vrouwen die zijn gepolst waren voor het ministerie van Integratie, maar geweigerd hebben, zijn de voormalige ambassadeur voor de mensenrechten Renée Jones-Bos, en voormalig directeur vreemdelingenbeleid op het ministerie van Justitie Gea van Craaikamp.

Mocht de VVD geen andere kandidaat vinden, dan gaat beoogd Defensieminister Henk Kamp mogelijk naar Integratie. In dat geval komt Frank de Grave in aanmerking voor de post Defensie.

Update 22:48

De VVD heeft zojuist bekend gemaakt dat drs. Rita Verdonk de minister wordt op Integratie en Vreemdelingenzaken. Verdonk gaf onder meer leiding aan een projectbureau wat beleid coördineerde inzake alleenstaande minderjarige asielzoekers (het Projectbureau ama's). Ook is ze voormalig directeur Staatsveiligheid.

Henk Kamp blijft minister op Defensie.

Zie ook: Veel ministersposten al bekend.

The Matrix oorzaak van serie moorden VS

Dunk had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De film The Matrix, en zijn opvolger The Matrix Reloaded, is een mix van fantasie en werkelijkheid. Het niet kunnen onderscheiden van fictie en werkelijkheid is waarschijnlijk de oorzaak van een serie moorden in de VS.

Josh Cooke, een 19 jarige jongen uit Oakton, Virginia, bezat een jas zoals 'Neo' (gespeeld door Keanu Reeves) die ook aanhad en had een poster van zijn held in zijn slaapkamer hangen. Hij kocht een pistool die leek op die in de film Neo gebruikte om het kwaad te doden. Hij schoot zijn vader en moeder neer in de kelder van zijn ouderlijk huis en waarschuwde daarna de politie. Zijn advocaten suggereren dat hij in de 'Matrix' leefde. "Hij was heel erg geobsedeerd van het thema van de Matrix" aldus Cooke's advocaat Rachel Fierro.

Het zien van de Matrix heeft ook in Ohio geleid tot een moordzaak. Vorige week is een vrouw niet schuldig bevonden van een moord vanwege krankzinnigheid. Tonda Lynn Ansley, 37 jaar, vertelde tijdens haar getuigenis dat ze dromen had, die geen dromen bleken te zijn. De plaatselijke officier van Justitie meende dat ze mede beinvloed was door de film.

In San Francisco vermoorde Vadim Mieseges in 2000 zijn hospita Ella Wong, en verklaarde onschuldig te zijn op basis van krankzinnigheid. De politie die hem ondervroeg meldde dat hij ook beinvloed was door de film 'De Matrix'.

De jongste van de twee seriemoordenaars, Lee Boyd, die de straten van Washington vorig jaar onveilig maakt met een serie sluipmoorden heeft ook bekend dat de film hem beinvloed had. "Bevrijd jezelf van de Matrix", schreef Malvo in zijn cel.

Cambodjaanse peuter heeft relatie met python

In Cambodja is een mysterieus 3-jarig jongetje waarvan men denkt dat deze in zijn vorig leven de zoon van een draak was. Sinds hij net kon kruipen speelde hij al met een vier meter lange gevaarlijke python, aldus zijn moeder Kim Kannara. De jongen, Oeun Sambath, die slaapt in de opkrulde wurgslang trekt mensen uit heel zuidoost Azië aan om gebruik te maken van zijn, wat zij geloven, bovennatuurlijke krachten. Dit schrijft persbureau Reuters.



Nadat de jongen vrienden werd met de slang, zei een medium dat de jongen in zijn vorig leven de zoon van een draak geweest moet zijn. Zijn bovennatuurlijke krachten om de slang te temmen zou hem op zevenjarige leeftijd een traditionele genezer moeten maken.



"Ik weet niet waarom de slang en mijn zoon zo'n speciale relatie hebben. Misschien waren zij in hun vorige leven altijd samen. In ieder geval kunnen ze niet van elkaar gescheiden worden", zegt Kim Kannara. "Ik heb een keer mijn zoon meegenomen op reis, maar we konden niet blijven omdat hij Chamreun, de python zo erg miste".

Wiskunde - VMBO-TL (Newjersey_nl)

Eindexamens 2003"zow, daar zat ik dan om 13.00 al voor het lokaal..." Zo begint Newjersey_nl het verslag van zijn examens van vandaag. Hij is inmiddels een van de vele FOK!kers die hun examen beschrijven en submitten voor vermelding op examen.fok.nl. Lees wat hij vond van het examen wiskunde...
Heel erg zenuwachtig dus.. Omdat ik slecht sta voor wiskunde. Een 5,8 om precies te zijn.

Om 13.20 dus het lokaal in. Ik werd nog zenuwachtiger. Toen ik om 13.30 het examen kreeg bladerde ik het eerst even door. Het waren 26 vragen. Viel dus best wel mee.

Dus ik begon met de opdrachten. In het begin vond ik het weer ff moeilijk, weer inkomen met wiskunde enzo.

Maar het liep daarna als een trein. Ik had met een paar opdrachten moeite.. maar het meeste ging wel goed. En precies om 15.30 was ik klaar.

Het examen viel dus best wel mee, en heb er best wel een goed gevoel over.

Aardrijkskunde en Wiskunde, door RMX

Eindexamens 2003Ook dit jaar kunnen FOK!kers hun verslagen over de net gemaakte examens submitten (zie voor meer info hier). RMX deed de afgelopen dagen twee examens: Aardrijkskunde en Wiskunde, en van deze dagen schreef hij onderstaand verslag.
Vandaag al om 9.00 uur moeten beginnen aan Aardrijkskunde. Nou had ik nooit problemen met de theorie van het vak, maar dan moeten ze er wel naar vragen!! De meeste vragen moest je oplossen door gewoon een beetje logisch na te denken. Je had dus vrij weinig aan wat je allemaal hebt moeten leren, maargoed da's mijn mening. Aardrijkskunde was op zich niet te moeilijk dus ik had een 6 gehaald terwijl ik een 4.4 mocht halen.

Wiskunde

Tsjah... hier zag ik dus echt tegen op. Maar het examen viel me 100% mee. Ik had niet verwacht dat het zó simpel zou zijn! Ook omdat we op een erratumblad allerlei formules voor het berekenen van prisma's etc kregen zodat we deze niet uit onze bol hoefde te leren. Voor dit vak kwam ik op een 7 uit wat mij zeer verbaasde met een 5.1 op het laatste rapport.

Al met al ben ik na 3 dagen examens nog geen moeilijkheden tegengekomen.

Ronald Koeman niet vervolgd

Ajax trainer Ronald Koeman zal niet worden aangeklaagd door de KNVB. De aanklager betaald voetbal zag af van een strafzaak tegen de coach van Ajax, na het bestuderen van het verweerschrift van de trainer.

De aanklager had Koeman om uitleg verzocht naar aanleiding van diens uitlatingen in de Volkskrant begin mei, waarin hij reageerde op de strafzaken tegen Zlatan Ibrahimovic, Cristian Chivu en Pierre van Hooijdonk. "Ze hebben er alles aan gedaan om onze spelers te schorsen, dan doen wij het ook", was de gewraakte uitlating van Koeman, die volgens de aanklager om meer uitleg vroeg.
"Volgens Koeman waren die uitspraken niet woordelijk juist. Bovendien waren de woorden ook nog uit hun context gehaald", aldus Rob de Leede, voorlichter van de KNVB.
Ook Martin Jol van RKC Waalwijk mag de aanklager een verweerweerschrift sturen naar aanleiding van zijn opmerkingen betreffende vermeende klasse-justitie. Hij zou hebben gezondigd tegen de gedragscode betaald voetbal.

Het examen Wiskunde B1,2 VWO door Hermez

Eindexamens 2003Ook dit jaar kunnen FOK!kers hun verslagen over de net gemaakte examens submitten (zie voor meer info hier). Vandaag stuurde Hermez een examenverslag van zijn Wiskunde-examen in.
Nou leuk hoor, Examen wiskunde B1,2, een van mn meest gevreesde vakken. Het begint uiteraard al goed, ik kwam er namelijk achter dat ik m'n geodriehoek was vergeten. Terwijl ik er nog een extra had gekocht, juist voor de zekerheid.

Nou goed, na even een vriendin aan te spreken die toevallig wel er een had was alles toch goed gekomen. nou ja wat betreft de voorbereiding.

Het examen: Menneke, menneke, ze hadden de moeilijkheidsgraad duidelijk opgeschroefd na vorig jaar. Een hoop dingen waren wel redelijk te doen, met moeite hoor, want van dat zomertarwe kreeg ik koppijn, en dat zonder bierbereiding.

Uiteraard kwamen er ook weer vragen naar voren waar ik werkelijk over struikelde wat betreft zinsbouw, "ik dacht dat Cito ook nederlands deed? " zoals die vraag bij osteoporose of een andere: toon de juistheid. What the hell, willen ze nou dat ik doe?

Nou ja, na enig nakijken kwam ik op een matige 5,6 maar voor mij, wel prima, want ik had een 4,8 nodig. Nu hopen dat die leraar die me nakijkt een beetje een goed hart heeft voor me, en dan is alles in kannen en kruiken.

En om nou niet in de trend te vallen van Laks bellen, omdat ik iets niet snap, nee zo ben ik niet. Inmiddels heb ik het email adres van laks gevonden, veel handiger

-Lars

Schorsing Azerbeidjan voorbij

De UEFA heeft de schorsing van Azerbeidjan opgeheven.

Hierdoor kan de ploeg weer deelnemen aan het EK kwalificatietoernooi. Het EK-kwalificatieduel met Servië/Montenegro, dat op het programma staat voor 11 juni, betekent de bezegeling van de terugkeer.

De FIFA, en UEFA, waren in april 2002 tot deze drastische maatregel gekomen vanwege een conflict tussen de Azerbeidzjaanse voetbalbond en de topclubs, die vorig jaar uit onvrede uit de competitie stapten. De interne machtsstrijd is inmiddels beslecht, en het nieuwe seizoen is dit weekeinde begonnen. Dat was reden de schorsing op te heffen.

Samardzic vertrekt bij Heerenveen

Aanvaller Radoslav Samardzic speelt zijn laatste seizoen bij SC Heerenveen, hij krijgt geen nieuw contract.

Samardzic (32) maakte in de seizoenen 1999-2000 en 2001-2002 een uitstapje naar Feyenoord om bij SC Heerenveen terug te keren. Hij scoorde 23 goals in 70 wedstrijden tot dusver. Dit seizoen kwam de Joegoslaaf pas vijfmaal in actie.

Ook Niels Kokmeijer krijgt geen nieuw contract bij de Friese club.

UEFA Zweedse aangelegenheid

Hoewel de Zweden weinig voorstellen op de huidige Europese voetbalkaart, wordt het UEFA-bestuur er voor het grootste deel door bevolkt. Per 1 januari 2004 treedt Lars-Christer Olsson in functie, hij zal de nieuwe secretaris-generaal van de Europese voetbalunie worden en president Lennart Johansson terzijde staan.

Olsson (53) was tot vandaag marketingdirecteur bij de UEFA. Hij volgt de Zwitser Aigner (59) op die met vervroegd pensioen gaat. Aigner bekleedde de post 14 jaar.

'Gelredome' brengt Vitesse in gevaar

De directie van Gelredome is het niet eens met het voorgestelde reddingsplan. De gemeente wil dat Gelredome en Vitesse samengaan in een holding, maar 'Gelredome' verkoopt de grond liever aan een vastgoedbedrijf.

Hoewel Vitesse zich eerst de degradatie van het lijf moet houden, wordt er al flink gesteggeld over het reddingsplan. Volgens het Arnhemse reddingsplan koopt de gemeente het stadion en de bijhorende grond voor 24 miljoen euro. Daarvan is dan 4,6 miljoen bestemd voor Vitesse. De club krijgt daarboven op nog een lening van 5,4 miljoen euro. Daarnaast worden Vitesse en Gelredome samengevoegd om kosten te besparen. De stadiondirectie heeft echter naar eigen zeggen nooit wat gezien in die oplossing. Volgens Gelredome-directeur Van Sliedrecht heeft de gemeente nooit met de stadiondirectie onderhandeld over het reddingsplan voor Vitesse en Gelredome: "Het plan is als een feit aan ons gepresenteerd. Ook over de prijs van het stadion en de grond is nooit met ons overlegd."

Examen VWO Wiskunde (kind-of-magic)

Eindexamens 2003Ook dit jaar kunnen FOK!kers hun verslagen over de net gemaakte examens submitten (zie voor meer info hier). Ook kind-of-magic stuurde een examenverslag in.
Na de afgelopen dagen ontzettend positief te zijn geweest op fok, ben ik nu iets minder blij.
de afgelopen dagen waren de examens(ne,gs,sk,en)redelijk goed te doen, en ik had dan ook fantastische cijfers(voor mijn doen dan) maar nu was wiskunde aan de beurt. ik wist vantevoren dat het ontzettend moeilijk zou worden. bij het leren snapte ik bepaalde dingen al niet, en als ik het ene onderwerp had geleerd was het andere al weer weggezakt.
op het examen begon het goed, het eerste onderwerp vulde ik zonder moeite in. het tweede onderwerp leek aanvankelijk goed, maar bleek zwaar kl*te. ook de kansberekening en het bewijzen gingen voor geen meter.
na het thuis na te hebben gekeken leek het minder slecht dan ik dacht, tussen de 5.3 en 5.8. helaas moet ik een 5.9 hebben. dus tenzij ik ontzettend veel mazzel heb, sta ik onvoldoende op wiskunde.

maandag m&o en na1,2....allebij heel veel, heel saai en moeilijk..duim voor me!

Examen VWO Wiskunde (Bugi)

Eindexamens 2003Ook dit jaar kunnen FOK!kers hun verslagen over de net gemaakte examens submitten (zie voor meer info hier). Ook Bugi stuurde een examenverslag in.
Mijn eerste bijdrage voor dit fantastische forum! En meteen de meest negatieve, zonder twijfel?

Ik ging deze week in met ruime voldoendes voor alle vakken en ik maakte me al helemaal geen zorgen om wiskunde. Ik behoor tot de besten van mijn klas, alhoewel ik wat wiskunde betreft heel grillig ben; de ene keer presteer ik zwaar matig, de andere keer zo goed dat niemand het kan geloven. Op dezelfde onderwerpen nota bene; dan spreek ik van een 4,7 voor een schoolexamen dat in een herkansing een 7,9 wordt.
Het was in ieder geval duidelijk dat vandaag weer eens zon diep-dal-dag was. Want ik kon werkelijk niets met dit examen. Zelfs de makkelijkste dingen wilden niet meer naar boven komen; hoe moest je in godsnaam ook alweer een e-machts functie differenti?ren? Ja dat staat op je formulekaart, maar moest er dan niet iets van 1/x bij of iets dergelijks? Werkelijk bij iedere vraag wel een innerlijke tweestrijd: hoe ging dit ook alweer? Zelfs bij het invoeren van dingen op m?n rekenmachine wist ik niet meer hoe het moest. Binompdf, binomcdf, welke van de twee, en moest nou eerst die n, wat was p en ow? &(%$%$%## wat een kutvak.
Heb me er doorheengeslagen, die 3,3 heb ik denk ik wel. Maar wat is het een rotgevoel om onder je kunnen te presteren bij zoiets als een eindexamen. Werkelijk alles zat tegen, met als ultiem bewijs nog wel dat ik in een snelle hoofdberekening meende dat 60 maal 100 600 is. Zes punten laten liggen, want ik heb de goede methode hierdoor doorgekrast! Naja in ieder geval zal het huis hier weer eens op z?n grondvesten trillen als ik mijn frustratie weg probeer te slaan op m?n stootzak. God wat prijs ik dat ding!

Eindexamen Aardrijkskunde/Engels (D4V3)

Eindexamens 2003Ook dit jaar kunnen FOK!kers hun verslagen over de net gemaakte examens submitten (zie voor meer info hier). Ook D4V3 stuurde een examenverslag in.
vandaag was een lange dag, ik had vandaag namelijk weer 2 toetsen, aardrijkskunde en engels, waar ik voor beiden tot op gister nog niet voor heb geleerd.
Vanochtend om 9 uur begon het eerste examen, namelijk Aardrijkskunde, sjonge jonge jonge zeg, wat een ***vraagstellingen (en ik weet zeker dat iedereen die dit examen ook gedaan heeft weet wat ik bedoel), je snapte geen bal van alleen de vraagstelling al. Gelukkig voor mij werd er niet te veel uit de theorie gevraagd (want ik had dit zeer slecht globaal even doorgenomen alleen), maar toch was het een slechte toets. Na dit examen ben ik naar de mediatheek gegaan om op internet het antwoordenvel op te zoeken en kwam ik tot de merkwaardige conclusie dat ik toch nog tussen de 6,5 en de 7,5 zit met m'n cijfer
Na een pauze van ruim 2 uur ben ik aan het examen engels begonnen, dit examen bestond uit een tekstenboekje met daarin verhaaltjes uit kranten en tijdschriften, en een voornamelijk meerkeuze vragenlijst. Deze toets was best te doen en ik was na 1? uur klaar, zometeen even kijken wat voor cijfer ik heb maar ik verwacht niet veel schokkends

op naar morgen, het examen wiskunde! wat ik ook doe bij dat examen, ik ben in ieder geval geslaagd

Examen HAVO Engels (MLO2)

Eindexamens 2003Ook dit jaar kunnen FOK!kers hun verslagen over de net gemaakte examens submitten (zie voor meer info hier). Ook MLO2 stuurde een examenverslag in.
Alweer de vijfde examendag voor de leerlingen van het Montessori College Maastricht. Voor mij was het de derde dag, met Economie 1 als examen. Ik had maar ??n oefenexamen gedaan en 30 minuten de theorie doorgekeken. Verder helemaal geen last van zenuwen. Het examen ving aan om 13.30 en meteen was het raak, theorievragen. Dat is dus het enige waar ik niet goed in ben, maar toch zijn ze vrij goed gelukt denk ik. Daarna waren er nog maar een paar echte theorievragen, de rest bestond uit rekenwerk en multiple choice. Het examen bestond uit 34 vragen verdeeld over 10 opgaven. Ik vond het een zeer makkelijk examen en hoop dat ik het goed gemaakt heb. Morgen Engels, iedereen dus alvast succes daarmee (en met aardrijkskunde ook natuurlijk.)

Examen HAVO Engels (Chup)

Eindexamens 2003Ook dit jaar kunnen FOK!kers hun verslagen over de net gemaakte examens submitten (zie voor meer info hier). Ook Chup stuurde een examenverslag in.
Dit was het enige examen waar ik me absoluut niet druk over maakte. Om half 2 mochten we naar binnen en iedereen zocht z'n plek op. Het bleek dat de examens al op tafel lagen. We kregen een mooi uitwerkpapier waar alles al op was gezet waardoor je alleen de multiple choice antwoorden hoefde te omcirkelen en de open vragen moest invullen. Het waren meer vragen dan ik had verwacht. Ook waren er veel teksten ten opzichte van het aantal vragen. Bij de laatste vragen had je 2 bladzijden tekst bij 1 vraag. Uiteindelijk bleek dat het examen prima te doen was en ik was dan ook na 50 minuten al klaar.

Examen HAVO Engels (drbob)

Eindexamens 2003Ook dit jaar kunnen FOK!kers hun verslagen over de net gemaakte examens submitten (zie voor meer info hier). Ook drbob stuurde een examenverslag in.
Zo hey, wat een rot examen. Super saai en super veel teksten.

Als eerste sla je het boekje met teksten open, even kijken hoeveel teksten het zijn, 10!

De tekst over dat het gezicht erg belangrijk is voor communicatie was nog wel leuk en goed te doen, daarna werd het al heel snel saai.

Hoger dan een 5 zal het niet worden heb ik het idee

AEL-kopstuk blijft vastzitten

De voorlopige hechtenis van interim-bestuurslid Nabil Marmouch, van de Arabisch Europese Liga (AEL), is met 10 dagen verlengd. Dat bepaalde de rechter-commissaris vandaag in Almelo. Marmouch wordt samen met een ander verdacht van afpersing en diefstal met geweld. De verdachten, die eerder deze week werden opgepakt, zitten in alle beperkingen; wat onder meer betekent dat Marmouch alleen zijn advocaat mag spreken.

Het tv-programma Netwerk meldde eerder dat Marmouch verdacht werd van betrokkenheid bij de handel in gestolen laptops. Volgens justitie spelen gestolen computers een rol maar strekt de zaak zich breder uit.

Wat er precies gestolen is en wat voor soort geweld er gebruikt is, wil justitie niet zeggen.

De Volkskrant meldde gisteren echter dat Nabil Marmouch samen met zijn broertje Tariq vastzit vanwege een gewapende overval, die vorig jaar plaatsvond in Almelo. Bij een vestiging van McDonald's werd op 21 november 2002 een ondernemer uit Enschede overvallen. De 46-jarige man had afgesproken met een 'leverancier van laptops', aldus het persbericht van de politie destijds. De leverancier bleek een metgezel te hebben. Met de auto reden ze naar McDonald's. 'Nadat de ondernemer was uitgestapt, zette een van de mannen hem een pistool tegen zijn hoofd en dwong hem zijn geld af te geven.'

Volgens woordvoerder Elmaslouhi van AEL-Nederland is haar collega-bestuurslid maandag opgepakt, nadat ''op brute wijze de voordeur van zijn huis in Den Haag was geforceerd. Alles was overhoop gehaald''.

Crimineel geweld in Duitsland neemt toe

De gewelddadige criminaliteit bij onze oosterburen heeft het hoogste niveau bereikt sinds de hereniging van Oost- en West-Duitsland in 1990. Afgelopen jaar steeg dergelijke criminaliteit met 4,8% in vergelijking met 2001. De stijging komt vooral voor rekening van West-Duitsland. In de voormalige DDR daalde de criminaliteit vorig jaar met 1,8%.

In 2002 werden bijna 198.000 geweldsdelicten geregistreerd, uiteenlopend van diefstal met geweld tot mishandeling en moord. Het totale aantal aangiftes bij de politie steeg met 2,3% tot 6,5 miljoen. Het sterkst steeg het aantal zedendelicten. Daarvan werden er in 2002 8.615 gemeld bij justitie, maar liefst 9,2% meer dan in 2001.

Volgens de Duitse minister van binnenlandse zaken is er vooralsnog geen reden tot ongerustheid. Duitsland is volgens hem namelijk nog altijd één van de veiligste landen ter wereld.

Ruud de Wild maakt 3FM weer groot

Dj Ruud de Wild heeft er bijna in z'n eentje voor gezorgd dat het marktaandeel van de publieke popzender 3FM flink is gestegen. Dat zegt Rob Stuivenberg van de afdeling Kijk- en Luisteronderzoek van Publieke Omroep. Het martkaandeel steeg van 9,6 % naar 10,4 %. Door deze stijging is Radio 3FM weer de op één na grootste zender van Nederland achter Sky Radio. De Wild kwam in maart terug op de zender nadat hij de moord op Pim Fortuyn had verwerkt.

Toch is Ruud de Wild niet de enige oorzaak van de stijging. "Er is de afgelopen tijd behoorlijk wat publiciteit rond Radio 3FM geweest. De nieuwe zendercoördinator heeft in een aantal kranten gezegd dat 3FM weer een echte jongerenzender gaat worden en dat maakt jonge luisteraars blijkbaar nieuwsgierig."

In de luistercijfers daalde Noordzee FM verder terug. Van Stuivenberg vindt dat toch opvallend. "Het station trok enkele maanden geleden veel nieuwe luisteraars nadat Gordon en Robert Jensen overstapten naar het station. De rek lijkt er nu echter toch uit."

Snookercentrum blijkt ook hennepkwekerij

mikkey72 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een snooker- en poolcentrum in Beverwijk verdiende klaarblijkelijk wat bij met plantjes. Tijdens een toevallige accijnscontrole door de douane roken functionarissen een henneplucht. De douane waarschuwde op haar beurt de politie, die op zoektocht ging. In totaal werden zo'n 2.000 wietplanten, die vrijwel klaar waren om geoogst te worden, aangetroffen in een woongedeelte, een bergingsruimte en op zoldertjes.

In het pand, snooker- en poolcentrum Matchroom aan de Breestraat 69, waar de laatste tijd in de weekends vooral ook Turkse feesten plaatsvonden, werd de eigenaar van de onderneming aangehouden. Het gaat om een 38-jarige man uit Egypte. Nog niet bekend is of deze man ook de eigenaar van de plantages is.

Exhibitionist ''loopt tegen agente aan''

NLBADBOY had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 41-jarge exhibitionist is in het Brabantse Etten-Leur tegen de lamp gelopen omdat hij zijn geslacht toonde aan een agente. De schennispleger sprong om 07.50 uur uit de bosjes, trok zijn broek ten overstaan van een passante naar beneden en pakte zijn geslachtsdeel vast. Helaas voor de naaktloper was de vrouw in kwestie een agente in burger.

De dader, afkomstig uit Breda, heeft toegegeven dat hij de afgelopen maanden wekelijks in publiek zijn broek heeft laten zakken.

In Etten-Leur kreeg de politie de laatste maanden meerdere meldingen van scholieren die naar school fietsten, en nabij de Florijnstraat een man in zijn nakie tevoorschijn zagen komen.

Boete voor beledigen joods echtpaar

NLBADBOY had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Marokkaanse jongen die twee jaar geleden in Amsterdam een inwoner uit Julianadorp uitschold voor ,,Fucking jood'', ''dood aan Israël, en meer van dat soort teksten, is deze week veroordeeld tot een boete van 250 euro.

Beter laat dan nooit, zo oordeelt het slachtoffer, de Joodse Julianadorper J. van Meeuwen. De dader moet aan Van Meeuwen en zijn vrouw ook een schadevergoeding betalen van elk 100 euro. ,,Dat is voor de immateriële schade die we geleden hebben'', zegt de Julianadorper. ,,Maar het gaat natuurlijk niet om het geld, maar om het principe.''

Van Meeuwen, die een keppeltje draagt, liep in 2001 met zijn vrouw door de hoofdstad toen hij zonder reden werd uitgescholden. Hij deed indertijd gelijk aangifte.

Wietkwekers Vinkenslag moeilijk te vervolgen

Veel wietkwekers op het woonwagenkamp de Vinkenslag in Maastricht gaan mogelijk vrijuit. Het is voor justitie erg lastig om te achterhalen wie exact de telers zijn van de wiet in de 45 loodsen en schuren van het kamp.

Veel eigenaren van loodsen waarin wiet is gevonden (23 stuks), zeggen hun loods aan derden te hebben verhuurd. Alleen zijn die derden niet te achterhalen, óf omdat hun namen niet bestaan óf omdat hun adres onbekend is. Veel bouwwerken zijn bovendien illegaal en dus is er geen formele eigenaar. Het is voor justitie zo lastig vast te stellen welke loods door wie werd gebruikt.

Bovendien stonden in 22 loodsen en schuren geen plantjes (meer). De eigenaren van deze leegstaande loodsen gaan mogelijk vrijuit, omdat het niet verboden is om assimilatielampen, potten met grond, drainagesystemen en afzuiginstallaties te hebben. Wel kijkt justitie of er sporen zijn aangetroffen van eerdere wietteelt.

Het OM benadrukt dat de actie van afgelopen dinsdag allereerst bedoeld was om de infrastructuur die grootschalige wietteelt op het kamp mogelijk maakte, te vernietigen.

Milan wil CL-finale met wit shirt

NLBADBOY wist ons vandaag het volgende te melden:
AC Milan heeft de UEFA gevraagd of de club de finale van de Champions League in het wit mag spelen. De bijgelovige Italianen droegen namelijk een wit tenue toen ze de 3 finales in de jaren '90 tegen Steau Boekarest, Benfica en Barcelona wonnen. Ook in het ver verleden (1963) won Milan al eens 'in wit' tegen Benfica de EC 1.

De beslissing welke club in welke kleur speelt ligt bij de scheidsrechter, maar Milan wil er alles aan doen om deze beslissing enigszins te sturen. De enige keer dat Milan een CL-finale in wit verloor was, de laatste in de geschiedenis van de club, tegen Ajax in 1995 (0-1). In rood-zwart werden 2 van de 3 finales verloren.

De Champions League finale tussen AC Milan en Juventus wordt op woensdag 28 mei in Manchester gespeeld.

Ratelband en Jomanda bundelen krachten

Jomanda en Emile Ratelband zullen eenmalig hun krachten bundelen onder de titel "Our Power". Dit werd zojuist bekend gemaakt door het Ratelband Institute.

De oorsprong voor deze ongewone samenwerking ligt in een bezoek van Emile aan een healing in Zutphen, waar Emile met zijn broer aanwezig was. Toen Emile door Jomanda naar voren werd gehaald, voelden veel aanwezigen de energie die uit en door deze twee personen ontstond.

Na verschillende verzoeken en gesprekken tussen Jomanda en Emile hebben zij besloten eenmalig samen te werken. De entree voor dit evenement zal voor mensen met psychische of fysieke klachten gratis zijn.

Arsenal geeft spelers merkwaardig kado

NLBADBOY wist ons vandaag het volgende te melden:
De spelers van Arsenal hebben de avond van de gewonnen FA Cupfinale een mooi cadeautje ontvangen van de club, een horloge. De inscriptie achterop luidde: 'gefeliciteerd met het winnen van de dubbel... afgelopen jaar'.

Het presentje zorgde voor grote hilariteit en verwarring binnen de spelersgroep. Het is dan ook erg vreemd als je net een beker hebt gewonnen en dan een cadeautje krijgt voor de prestaties van het jaar daarvoor.

Volgens geruchten waren de horloges reeds besteld en voorzien van een inscriptie toen Arsenal in de competitie nog een voorsprong had op Manchester United. Een beetje voorbarig, maar de verantwoordelijke slimmerik had klaarblijkelijk een noodplan klaarliggen. Mocht Arenal er niet in slagen om net als vorig jaar de dubbel te pakken dan kon via een haastklus de tekst 'afgelopen jaar' op alle horloges worden bijgegraveerd.

Spaans voetbal failliet?

NLBADBOY wist ons vandaag het volgende te melden:
Het Spaanse Betaald Voetbal verkeert op de rand van de afgrond, volgens de nationale bond zullen de schulden van de clubs aan het einde van dit seizoen twee miljard euro bedragen.

Al eerder werd melding gemaakt van de grote schuld aan het eind van vorig seizoen, de voorbeelden van het gevolg dienen zich nu concreet aan. Zo hebben veel spelers van clubs uit de Segunda División al lange tijd geen salaris gehad en dreigen zij met een staking als ze hun geld niet snel ontvangen. De spelers van Compostela hebben het hele seizoen nog geen salaris ontvangen, Oviedo betaalt al sinds januari niets meer. De spelers van Sporting Gijón ontvingen cheques die ongedekt bleken te zijn.

Ook in de Primera División beginnen de problemen zich op te stapelen. Atlético Madrid, dat deze week nog Kiki Musampa aantrok van Malága CF, blijkt al maanden geen loon meer te betalen aan zijn spelers. De reglementen van de voetbalbond schrijven voor dat clubs die niet aan de betalingsverplichtingen kunnen voldoen, bestraft worden met degradatie. Voorzitter Tomás verwacht dat aan het eind van het seizoen zeker 2 of 3 clubs zullen worden teruggezet.

Travestiet geeft erotische show op A16

thedoctor, Reneve, NLBADBOY en Krullie hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Automobilisten kregen gisternacht op de A16 een gratis show te zien van een travestiet. De man voerde al rijdend in vrouwenkleding een erotische stripshow op. Sommige bestuurders konden zijn capriolen echter niet waarderen en belden de politie. Die trof de man in een damestoilet op de parkeerplaats Sandelingen-West ter hoogte van Hendrik-Ido-Ambacht aan.

De man moest zich daar vervolgens omkleden en werd door de agenten stevig de les gelezen. Daarna mocht hij toch verder rijden.

Graf voor Amersfoortse lag al weken klaar

NLBADBOY, brillie, Roel's Weblog, Michel van Bergen, Just-Dennis en Sandworm hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het graf van een 35-jarige vermoorde Amersfoortse, een kuil in een bos bij het Veluwse Putten, is vooraf door de politie al weken in de gaten gehouden. Dat heeft de politie bevestigd.

De kuil werd begin april door een opzichter van Staatsbosbeheer ontdekt. De politie ging over tot observatie, omdat het gat de afmetingen had van een graf. Toen er na tien dagen permanente observatie nog niets was gebeurd, kromp de politie de controle in tot één bezoek per dag. Tijdens één van die controles werd de dode vrouw gevonden.

De vrouw verdween in het weekeinde van 3 en 4 mei. In de week daarna werd haar lichaam gevonden. De echtgenoot van de vrouw is aangehouden. Het stel was bezig met het regelen van de echtscheiding.

"Als iemand het dode lichaam in het graf gooit, is de misdaad al gepleegd. Maar dan hadden we de dader wel op heterdaad betrapt," aldus een woordvoerder op de vraag of met permanente controle het misdrijf te voorkomen was geweest.

Nigeria verbiedt besnijdenis vrouwen

NLBADBOY had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Nigeriaanse regering heeft ingestemd met een voorstel dat besnijdenis bij vrouwen verbied. Dat gebeurde na een voorgeschiedenis van tien jaar. De beleidslijn moet nog wel een wettelijk kader krijgen.

In Nigeria is 40 procent van alle vrouwen en meisjes het slachtoffer van verminking aan de geslachtsorganen. In sommige staten ligt dat aantal zelfs op 98 procent. Uit onderzoek is gebleken dat een besnijdenis verregaande gevolgen kan hebben voor de slachtoffers. "Wij zullen dergelijke praktijken nooit meer toelaten", aldus Dr. Adenike Adeyemi, die de gezondheid op het gebied van voortplanting in het land coördineert.

In sommige delen van Nigeria worden de weggesneden delen verkocht als geluksbrengers of als middel bij de traditionele geneeskunde.

Aanrijding met elektriciteitsmast vanwege blondine

Fogel had ons via de newssubmit het volgende te melden:

"Hij keek en keek", zei de schoonheid, "terwijl hij met zijn traktor tegen een electriciteitsmast aanreed"



De goed geproportioneerde blondine (hierboven op de foto) was de reden dat een traktorchauffeur dindagmiddag zijn concentratie verloor en tegen een electriciteitsmast aanreed. De aanrijding vond plaats voor huisnummer 14 en was zo krachtig dat de electriciteitsleidingen begonnen te bewegen, waardoor een vlaggenmast brak in de tuin van huisnummer 18.

Boeddhisten zijn echt gelukkiger

Hawk had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Onderzoekers in Amerika zeggen bewezen te hebben dat Boeddhisten echt gelukkiger en rustiger zijn dan andere mensen. Er is uitgewezen dat gedeeltes van de hersenen die geassocieerd worden met goede stemming en positieve gevoelens actiever zijn bij Boeddhisten.

De uitslag komt op het moment dat een ander onderzoek aangeeft dat Boeddhistische meditatie mensen kan helpen rustiger te maken. Onderzoekers van de San Francisco Medical Centre kwamen erachter dat de meditatie het gedeelte van de hersenen dat het centrum is van "angstgeheugen", kan temmen.

Weer een ander onderzoek, van wetenschappers van de universiteit van Wisconsin, gebruikte nieuwe scan technieken om de hersenactiviteit van een groep Boeddhisten te bekijken. Hun tests lieten activiteit zien in het gedeelte van de hersenen dat verbonden is met positieve emoties, zelfcontrole en temperament.

Ook werd gevonden dat dit gedeelte van de hersenen bij ervaren Boeddhisten voortdurend actief is en niet alleen wanneer ze mediteren.

Toch huldiging bij landstitel PSV

Mocht PSV zondag al de landstitel veroveren, dan komt er toch een huldiging in Eindhoven. Dat heeft de club vandaag gezegd.

De club liet eerder weten dat er vooraf door PSV, de gemeente Eindhoven en de politie geen festiviteiten zouden worden gepland, omdat de kans dat het kampioenschap zondag al wordt veroverd erg klein is.

PSV speelt zondagmiddag thuis tegen FC Utrecht. De club kan het kampioenschap dan alleen vieren als de eigen wedstrijd wordt gewonnen en Ajax van FC Twente verliest. Doordat de kans daarop niet bijster groot is stelde PSV dat de huldiging dan maar op Hemelvaartsdag zou moeten worden gehouden, na de laatste wedstrijd, uit bij FC Groningen.

De club wil echter "het spontane karakter van het veroveren van het kampioenschap niet voorbij laten gaan," aldus een verklaring op de website. Daarom zal de ploeg bij een verovering van de landstitel al zondag naar het stadhuis gaan.

Toch huldiging bij landstitel PSV

NLBADBOY had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Mocht PSV zondag al de landstitel veroveren, dan komt er toch een huldiging in Eindhoven. Dat heeft de club vandaag gezegd. De club liet eerder weten dat er vooraf door PSV, de gemeente Eindhoven en de politie geen festiviteiten zouden worden gepland, omdat de kans dat het kampioenschap zondag al wordt veroverd erg klein is.

PSV speelt zondagmiddag thuis tegen FC Utrecht. De club kan het kampioenschap dan alleen vieren als de eigen wedstrijd wordt gewonnen en Ajax van FC Twente verliest. Doordat de kans daarop niet bijster groot is stelde PSV dat de huldiging dan maar op Hemelvaartsdag zou moeten worden gehouden, na de laatste wedstrijd, uit bij FC Groningen.

De club wil echter "het spontane karakter van het veroveren van het kampioenschap niet voorbij laten gaan," aldus een verklaring op de website. Daarom zal de ploeg bij een verovering van de landstitel al zondag naar het stadhuis gaan.

Meer voetbalnieuws vind je op de FOK! Voetbalmanager

'Slechtste band ter wereld' blijkt Duitse hit

Roel's Weblog had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De band is de slechtste ter wereld, de plaat staat vol met alleen maar achtergrondlawaai, maar toch is de Duitse groep Nixer binnengekomen op nummer 73 in de Duitse hitlijsten met het nummer Nix.

Nixer komt met haar vier leden voort uit een zoektocht van een Duits radiostation naar mensen zonder enig talent op muzikaal vlak. Voor de wedstrijd meldden zich ruim 3.500 mensen aan. Zij mochten bewijzen dat ze niet kunnen zingen, dansen of een instrument bespelen. Luisteraars konden vervolgens via internet kiezen welke vier mensen de slechtste zijn.

De groep is een uiting van kritiek op het programma 'Deutschland sucht den Superstar', de Duitse versie van Idols. "We zijn trots op ons werk. We hebben heel weinig gebroken in de studio en ik ben zeker over één ding - we zijn niet veel slechter dan de anderen!", aldus Nixer-'zanger' Marco.

De PvdA komt met partijwatchers

PIM4EVER had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De PvdA gaat de komende tijd mensen inzetten om de ontwikkelingen bij andere partijen te volgen. De zogenaamde partijwatchers gaan naar partijcongressen, maar kondigen hun bezoek vooraf aan en doen hun werk in alle openheid.

Zes PvdA-leden uit de Tweede Kamer, gaan letten op koerswijzigingen, stromingen, machtverdelingen en nieuwe mensen. Het gaat om Tichelaar, die het CDA voor zijn rekening neemt, Van Heteren (GroenLinks), Dubbelboer (D66),Van Dam (SP), Heemskerk (VVD) en Dijsselbloem (LPF).

Het plan is al in november vorig jaar bedacht door partijleider Wouter Bos. De PvdA houdt nu al diverse groeperingen in de gaten door middel van een eigen team.

Aardgaspijpleiding ontploft in 'Nederland'

Lafayette herschreef voor ons het volgende bericht, waarvoor dank!

In Texas proberen de autoriteiten de oorzaak te vinden van een ontploffing van een aardgaspijpleiding bij het plaatsje Nederland, zo'n 100 km van Houston.

Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor toen de 60 centimeter brede pijplijn brak, aldus een woordvoerder van de Sun Oil Co. fabriek in Nederland. De lijn werd direct gesloten en het beschadigde gebied werd geïsoleerd.

De ontploffing deed huizen en kantoren op enkele kilometers afstand trillen en liet as en deeltjes achter op huizen en auto's. Brandweerlieden hadden 2 uur nodig om de vuurzee onder controle te krijgen.

Tomasson mist CL-finale

Jon Dahl Tomasson zal de Champions League finale aan zich voorbij moeten laten gaan, de speler raakte in het gewonnen eerste finaleduel om de beker tegen AS Roma (4-1) geblesseerd.

Jonathan Zebina, de Franse verdediger van AS Roma, raakte Tomasson in de tweede helft zo hard dat deze vrijwel knock-out ging. Tomasson had vervolgens zijn rechterschouder uit de kom en moest van het veld. Vandaag wordt de Deen hieraan geopereerd. Tomasson mist zo het competitieslot en de resterende bekerfinales.

Michael Jackson opgenomen in ziekenhuis

Woensdag is Michael Jackson opgenomen in een ziekenhuis in Indianapolis. In die stad was de superster om een getuigenis af te leggen in een rechtszaak over auteursrechten van The Jackson Five.

Jackson, inmiddels 44, is ter observatie en behandeling opgenomen omdat hij zich "niet goed en zwak voelde", aldus Brian Oxman, advocaat van de familie Jackson. "Hij maakt zich veel zorgen en is erg nerveus bij getuigenissen. Hij houdt niet van rechtszaken en hij wordt ziek van het feit dat hij steeds naar de rechtbank moet voor rechtszaken tegen hem die zich opstapelen."

Michael maakte ooit deel uit van de Jackson Five en moest in Indianapolis getuigen in een zaak waarin de groep ervan beschuldigd wordt de naam en twee liedjes van een andere band uit thuisstad Gary zonder toestemming te hebben gebruikt.

In het begin heette The Jackson Five Ripples & Waves. Muzikante Elvy Woodard en platenbaas Gordon Keith - die The Jackson Five in 1967 een contract bij Steeltown Recordings aanbood - beweren nu dat Michael, Jackie, Tito, Jermaine en Marlon Jackson die naam gestolen hebben van een andere band uit Gary in de jaren '60.

Gordon Keith zegt dat hij ook de rechten bezit op twee liedjes die in 1996 op het album Pre-History: The Lost Steeltown Recordings verschenen.

Veldman en Van Gobbel in opspraak

Het spelerspensioenfonds CFK heeft aangifte gedaan bij justitie tegen ex-profvoetballers John Veldman (ex-Ajax) en Ulrich van Gobbel (ex-Feyenoord), zij zouden onder bedreiging geld van het CFK hebben opgeeist.

Beide spelers zouden opgelopen gokschulden hebben vereffend met geld dat zij enkel in termijnen zouden hebben kunnen ontvangen, aldus het Algemeen Dagblad. Profvoetballers dragen gedurende hun carriere premies af aan het CFK en bouwen derhalve kapitaal op. Het geld wordt als het spelerspensioen beschouwd, eenmalige uitkering daarvan kan niet.

Wielrennen: Cipollini na val niet meer van start

Donderdag is Mario Cipollini niet meer aan de start van de twaalfde etappe van de Ronde van Italië verschenen. 'Mooie Mario' ondervindt te veel hinder van de gevolgen van een valpartij waarbij hij betrokken was in de slotfase van de elfde etappe.

Na zijn valpartij werd de wereldkampioen in het ziekenhuis onderzocht, waarbij niets ernstigs werd geconstateerd. Wel had Cipollini in de daarop volgende nacht veel last van zijn rug en ribben. ,,Hij heeft niet kunnen slapen'', verklaarde een woordvoerder van zijn ploeg Domina Vacanze het besluit op te geven.

In deze Giro won Cipollini twee etappes, waarmee hij in totaal 42 dagzeges achter zijn naam heeft. Daarmee is hij recordhouder in de Ronde van Italië.

Tour de France

Overigens heeft lance Armstrong verklaard het onzin te vinden dat Cipollini niet uitgenodigd is voor de Tour de France. Hij zei dat de beste renners van de wereld mee zouden moeten doen aan de Tour, en dat 'Cipo' daar bij hoorde. Hij voegde eraan toe dat de Italiaan bovendien wereldkampioen wielrennen is.
Eén dezer dagen spreekt een delegatie van de ploeg van Cipollini met Tourdirecteur LeBlanc om te praten over de afwijzing voor de Tour.

VS: varkens en apen mogen in vliegtuig

Varkens, katten, apen en paarden mogen worden meegenomen in een vliegtuig, maar alleen First Class. Dat staat in de nieuwe regels van het Amerikaanse ministerie van Vervoer. De dieren mogen aan boord, zolang zij maar in de luxe ruimte van een Boeing 777 passen.

De regels zijn opgesteld zodat alle 'service-dieren' met hun baasjes meekunnen in een vliegtuig. Tot op heden mocht dat alleen bij blindegeleidehonden. Deze maand worden zij van kracht, maar de regels zijn al getest bij Cuddles.

Cuddles is een miniatuurpaard van iets meer dan 61 centimeter en hij weegt 32 kilo. Het paard kreeg een plaats in de eerste klasse, naast zijn blinde baasje die het dier prefereert boven een hond omdat het langer leeft.

In de vluchtgegevens stond later te lezen dat de passagier in stoel 3a zijn behoefte had gedaan op het tapijt. De volgende vlucht was vertraagd om het vliegtuig schoon te maken, maar passagiers werd niet verteld waarom, aldus The Times.

[update] Trust hoofdsponsor Minardi

Het Nederlandse IT-bedrijf Trust heeft donderdagochtend gemeld dat het de nieuwe hoofdsponsor van Minardi Formule 1 Team is. Om 14 uur zal het bedrijf een persconferentie beleggen, samen met Minardi-coureur Jos Verstappen.

Minardi-baas Paul Stoddart reageerde verheugd dat Trust haar financiële steun heeft uitgebreid. "De samenwerking werpt zijn vruchten af voor beide partijen en ik weet zeker dat de verhoogde exposure bij Trust tot een verdere groei van haar internationale verkopen zal leiden", aldus Stoddart.

De nieuwe kleurstelling van de Minardi:

F1: Trust nu hoofdsponsor Minardi

Het Nederlandse IT-bedrijf Trust heeft donderdagochtend gemeld dat het de nieuwe hoofdsponsor van Minardi Formule 1 Team is. Om 14 uur zal het bedrijf een persconferentie beleggen, samen met Minardi-coureur Jos Verstappen.

Minardi-baas Paul Stoddart reageerde verheugd dat Trust haar financiële steun heeft uitgebreid. "De samenwerking werpt zijn vruchten af voor beide partijen en ik weet zeker dat de verhoogde exposure bij Trust tot een verdere groei van haar internationale verkopen zal leiden", aldus Stoddart.

Meer F1-nieuws lees je op de FOK!F1-manager!

Meer steun voor Irak-resolutie VS

victorv8 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Er komt steeds meer steun voor het Amerikaanse voorstel voor opheffing van de sancties tegen Irak. Frankrijk, Rusland en Duitsland zullen de ontwerpresolutie tijdens de stemming later vandaag steunen. Dat heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken De Villepin gisteravond gezegd.

Volgens Villepin gaat de resolutie zijn land nog niet ver genoeg, maar zal Frankrijk het plan, dat ook nog spreekt van het formaliseren van het militaire bestuur over Irak, toch steunen. De Verenigde Staten weigeren vooralsnog een tijdslimiet aan die bezetting te stellen.

Voetbal: Gil y Gil stopt bij Atletico Madrid

De omstreden voorzitter van Atletico Madrid, Jesus Gil y Gil, heeft zijn vertrek aangekondigd bij de voetbalclub. De voorzitter heeft er nu zestien jaar opzitten bij de Madrilenen en was in die periode niet uit de krantenkoppen weg te denken. Gil gaf de de uitspraak "trainers zijn passanten" een heel nieuwe dimensie. In zijn tijd bij de club liet hij bijzonder veel trainers passeren.

Gil y Gil verklaarde in een interview het volgende: "Ik ben nu 70 jaar en word nog altijd hevig bekritiseerd. Dat ben ik zat. Ik kan er niet meer tegen." Ook verklaarde hij al een tijdje met de gedachte om te stoppen te spelen. Door op te stappen wil hij de weg vrij maken voor nieuwe sponsors en investeerders. "Ik ga in het belang van Atletico. Ik wil niet langer in de weg staan."

Of de voorzitter van Atletico daadwerkelijk weg gaat moet eerst nog blijken, het is tenslotte niet de eerste keer dat Gil zijn aftreden aankondigt. Vorig jaar april deed hij dat ook al, maar heeft uiteindelijk nooit die stap gezet. Hij noemde woensdag in het gesprek geen datum. Ook is onduidelijk of de machtige voorzitter zijn aandelen, hij bezit de meerderheid, in de club van de hand gaat doen.

Meer voetbalnieuws lees je op de FOK!Voetbalmanager!

Discriminatie Eindhovense horeca onderzocht

De gemeente Eindhoven is een onderzoek begonnen om te kijken of de plaatselijke horecabedrijven discrimineren.

Het onderzoek houdt in dat de komende tijd kleine groepjes mensen onaangekondigd een bezoek aan de uitgaansgelegenheden in Eindhoven zullen brengen. De groepjes zijn ieder vrijwel identiek wat betreft haardracht, kleding, schoeisel en leeftijd. Ze verschillen echter wel op bepaalde vlakken, namelijk ras, huidskleur, of geaardheid.

Mocht blijken dat er gelegenheden zijn die discrimineren dan maakt de politie proces-verbaal op. Met het Openbaar Ministerie is afgesproken dat dit onverbiddelijk leidt tot vervolging. De eigenaar van een uitgaansgelegenheid riskeert niet alleen een hoge boete, maar ook sluiting van zijn zaak.

Ontploffingen bij Amerikaanse basis in Irak

Bij een Amerikaanse commandopost bij de Iraakse stad Fallujah hebben zich woensdagavond vier ontploffingen voorgedaan. Dit heeft de Arabische nieuwszender al-Jazeera gemeld op basis van ooggetuigenverslagen. Door één van de ontploffingen zou een tank in brand staan. Het is niet bekend of er slachtoffers zijn gevallen.

Door de Amerikaanse autoriteiten is verklaard dat zij geen informatie hebben over de gebeurtenissen bij Fallujah, dat ten oosten van de hoofdstad Bagdad ligt. Al-Jazeera meldt dat er meerdere tanks en andere voertuigen op weg zijn naar Fallujah. Begin april waren er al schermutselingen tussen Amerikaanse militairen en inwoners van de stad.

Groepszelfmoord nieuwe trend in Japan

NuX_NuFF had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Gezamelijk zelfmoord plegen met mensen die je via internet hebt leren kennen. Het klinkt raar, maar in Japan lijkt het een trend. Inmiddels zijn er al twaalf Japanners hieraan overleden.

Woensdag werden er opnieuw drie mannen dood aangetroffen die via internet in contact met elkaar waren gekomen. De twintigers waren aan koolmonoxidevergiftiging overleden nadat zij in een auto met afgeplakte ramen waren gaan zitten en een houtskoolkacheltje hadden opgestookt.

Op de computer van één van de mannen werden aanwijzingen gevonden dat de mannen hun zelfmoordplan op een internetsite hadden gemaakt. Er komen in Japan steeds meer websites waar mensen die zelfmoord willen plegen terecht kunnen. In het land maken per jaar 30.000 mensen een eind aan hun leven. Dat is één van de hoogste aantallen ter wereld.

Man bekeurd na zitten op melkkrat

Een 19-jarige New Yorker heeft het nieuws gehaald met en wel heel bijzondere bekeuring. De man stond met foto en al in de Daily News, nadat hij een boete had gekregen voor het zitten op een melkkrat voor de haarvlechterij-salon waar hij werkt.

"Onbevoegd gebruik van een melkkrat" mag dan niet hoog op de lijst misdaden staan waar de meeste New Yorkers zich druk om maken, toch werd dat de man ten laste gelegd.

De politiecommissaris van New York, Raymond Kelly, verdedigde de actie van de agenten dinsdag. Het gebied in de Bronx waar de ongeoorloofde zitactie plaatsvond is bestempeld als een gebied met veel criminaliteit en de politie probeert daar treuzelen te ontmoedigen. Volgens hem is de desbetreffende agent dan ook 'zeer gerespecteerd'.

Veel ministersposten al bekend

Het nieuwe kabinet-Balkenende II is al bijna ingevuld wat betreft de ministers- en staatsecretarisposten. Er komen maar liefst vijf vrouwelijke ministers. De VVD levert twee vrouwelijke ministers en het CDA zelfs drie; tot nu toe zijn er vier ingevuld.

Onder voorbehoud en voorzover bekend:

Ministers

Algemene Zaken: Balkenende, CDA (premier)
Financiën: Zalm, VVD (vice-premier)
Bestuurlijke Vernieuwing: De Graaf, D66 (vice-premier)

Justitie: Donner, CDA
Sociale Zaken: De Geus, CDA
Onderwijs: Maria Van der Hoeven, CDA
Buitenlandse Zaken: De Hoop Scheffer, CDA
Binnenlandse Zaken: Remkes, VVD
Volksgezondheid: Hoogervorst, VVD
Verkeer: Karla Peijs, CDA
Landbouw: Veerman, CDA
VROM: Sybilla Dekker VVD
Defensie: Kamp VVD (of partijgenoot)
Vreemdelingenzaken: Kamp VVD (of partijgenoot)
Economische Zaken: Brinkhorst, D66
Ontwikkelings samenwerking: Agnes van Ardenne, CDA

Staatsecretariaten

Financiën: Wijn, CDA
Sociale Zaken: Rutte, VVD
Onderwijs: Cornielje, VVD
Onderwijs: Medy van der Laan, D66 (Cultuur en MediaZaken)
Europese Zaken: Nicolaï, VVD
Economische Zaken: (CDA) ................
VROM: Van Geel, CDA
Verkeer: (VVD)................
Defensie: Van der Knaap, CDA
VWS: Ross-Van Dorp, CDA

Examen Havo Economie 1 (Doortje)

Eindexamens 2003Ook dit jaar kunnen FOK!kers hun verslagen over de net gemaakte examens submitten (zie voor meer info hier). Ook Doortje stuurde een examenverslag in.
Zo wat voelde ik me uitverkorene om economie1 (Havo) op de computer te mogen doen, tenminste een gedeelte. Wij waren 1 van de 5 scholen waar dit dus op gebeurde. Het begon allemaal lekker de eerste opdrachten waren gewoon op papier.

De ellende begon pas met de opdrachten waar je de computer bij moet gebruiken. Ten eerste leest het erg rottig van de computer en ten tweede je hebt veel te weinig ruimte voor oa je rekenmachine de thee, de opgaves, de antwoordenblaadjes enz. De opdracht ging over de prijs van tomaten en dan moest je zelf iets van een spreatsheed invullen, ik snapte er niets van dus ik maar wat ingevuld.

Dan nog een paar achterlijke opdrachten die je met behulp van een videofragment moest maken. Helaas snapte ik pas na 5 keer het fragment te bekijken het antwoord. Kortom het was geen succes, ik zou het ook vrij lullig vinden dat de mensen met het 'gewone' economie1 examen het makkelijker hebben gehad. Want de opdrachten waren immers niet hetzelfde. maar al met al heb ik denk ik een voldoende. Succes verder.

Kritiek Powell op al-Jazeera

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell heeft scherpe kritiek geuit op de televisiezender al-Jazeera. De zender heeft een geluidstape uitgezonden met daarop een boodschap van de plaatsvervanger van Bin Laden. Volgens Powell heeft dit "de spanning in de wereld op doen lopen en meer haat in de wereld verspreid", zo zei hij woensdag.

Powell heeft contact gehad met Qatar, het land waar al-Jazeera is gevestigd. De minister van Buitenlandse Zaken daar zou hebben gezegd dat hij actie zou ondernemen. "Maar het is te laat, de informatie is al naar buiten gekomen", aldus Powell.

Op de bewuste tape stond een boodschap van Ayman al-Zawahri, de beoogde plaatsvervanger van Osama Bin Laden. Hij riep de moslims op meer zelfmoordaanslagen op westerlingen te plegen.

Tank klaagt The Matrix aan

rkloeg en Psycho_Taz hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Marcus Chong, de acteur die in de eerste Matrix-film de rol van Tank op zich nam, heeft de makers van die film aangeklaagd wegens contractbreuk. Volgens Chong was er een mondelinge overeenkomst dat hij ook in de twee vervolgen te zien zou zijn, maar werd hij vervolgens uit die films geschreven. Zijn karakter is in 'The Matrix Reloaded' vervangen door Link.

Voor de rechtbank van Los Angeles verklaarde de acteur vrijdag dat er een monderlinge overeenkomst zou zijn gesloten in 1998, die zou in 2000 op papier zijn gezet. Daarnaast beschuldigde hij de filmmakers van laster. Zo zou hij zijn uitgemaakt voor terrorist om hem op de zwarte lijsten van Hollywood te krijgen.

Bronnen melden dat Chong zelf schuldig is aan laster door de filmmakers op te blijven bellen toen er niet aan zijn salariseisen werd voldaan.

Wordt vervolgd...

Examen Havo Economie (Thomas a.k.a. Tottimat)

Eindexamens 2003Ook dit jaar kunnen FOK!kers hun verslagen over de net gemaakte examens submitten (zie voor meer info hier). Ook Thomas a.k.a. Tottimat stuurde een examenverslag in.
Jazeker, het is zo. Het was ontezettend vernieuwend. Althans dat geld voor de leden van mijn school die ook vandaag aan het economie examen zijn begonnen. Twee jaar lang hebben wij geploeterd met de twee dikke boeken In Balans. Na deze twee jaar moeten de HAVO 5 leerlingen in staat zijn om hét eindexamen te maken. Economie 1,2 stond erboven, het hoogste economische niveau op HAVO.

Ik zelf begon er met veel zelfvertrouwen aan, ik had aangezien voor mijn laatste eindexamen een 8 gescoord, en wat bleek; de opgaven in dat examen waren van eindexamens! Ook had ik een 8.9 voor het eindexamen van 2002, dat ik had gemaakt als oefening. Een kans op een mooie 8 voor economie op mijn eindlijst was dus erg groot.

Welnu, het examen begon. Tot mijn verbazing waren de eerste twee opgaven pure feitjes en weetjes, niet veel inzicht nodig dus. Maar bij een aantal vragen zette ik toch mijn vraagtekens. Ik was niet de enige merkte ik achteraf, toen ik de aula binnen liep waar verschillende vrienden van mij stonden te schelden op het examen.

Ik wil wel even een voorbeeldje geven van een vraag + het bijbehorende antwoord: Vraag 13 was een vraag waarbij we een zin uit een tekstje moesten citeren (ok daar kan ik mee leven hoewel ik het nog nooit heb gehad, een citaat geven bij economie) en je moest een toelichting geven. Een toelichting op wat? Die zin? Zelf een argument toevoegen? Bij deze vraag ging het er om uit welke zin blijkt dat Stroom maatschappijen milieu onvriendelijk gingen produceren. Ik had achteraf gezien op internet het foute antwoord gegeven bij de citaat. Mensen maken fouten. Maar mogen de mensen die een examen maken ook echt fouten maken op het gebied van een eindexamen waardoor leerlingen kostbare punten mislopen? Nee dat mogen ze niet. Maar goed de bijbehorende toelichting was kwam op het volgende neer. In je antwoord moest staan dat je van de geciteerde zin moest kunnen afleiden dat bedrijven genoodzaakt werden om fossiele brandstoffen te verbruiken omdat de kosten van het bedrijf om laag moesten.

Totaal niet economisch! En dat moest je uit een zinnetje als: 'De overheid verwacht dat de concurrentie op de markt van kleinverbruikers een impuls krijgt waardoor prijsverlagingen van stroom mogelijk worden.' In mijn twee jaar economie heb ik nooit iets gehoord over fossiele brandstoffen of de noodzaak van het weten van de materialen die een bedrijf verwerkt in productie! Ik heb het register van mijn boek erop nageslagen, geen fossiele brandstoffen! Op zijn hoogst zou ik zijn tegengekomen dat degene die deze vraag + antwoord heeft gemaakt, zelf een fossiel element is.

Op een economie examen verwacht je dat er van je verlangt wordt dat je een economische verklaring geeft op een vraagstuk. Bij meerdere vragen stel ik mijn grote Vraagtekens. Een jongen uit mijn klas typeerde dit examen mooi: Economie was geen Economie maar een uitgebreid statistieken en grafieken onderzoek! Ik kan hem geen ongelijk geven. Ik heb ook al een klacht ingediend, uiteraard.

Ik wacht op de dag totdat Duisenberg als verklaring voor de verhoogde rentestand als argument geeft: Maar de boeren moeten de biggetjes met chocola voeren om een verlies in de commerciële sector te voorkomen. Maar dat is toch heel onlogisch?

Inderdaad, dat was het ook!

Examen Havo Economie 1 (MLO2)

Eindexamens 2003Ook dit jaar kunnen FOK!kers hun verslagen over de net gemaakte examens submitten (zie voor meer info hier). Ook MLO2 stuurde een examenverslag in.
Alweer de vijfde examendag voor de leerlingen van het Montessori College Maastricht. Voor mij was het de derde dag, met Economie 1 als examen. Ik had maar één oefenexamen gedaan en 30 minuten de theorie doorgekeken. Verder helemaal geen last van zenuwen.

Het examen ving aan om 13.30 en meteen was het raak, theorievragen. Dat is dus het onderdeel waar ik niet goed in ben, maar toch zijn ze vrij goed gelukt denk ik. Daarna waren er nog maar een paar echte theorievragen, de rest bestond uit rekenwerk en multiple choice.

Het examen bestond uit 34 vragen verdeeld over 10 opgaven. Ik vond het een zeer makkelijk examen en hoop dat ik het goed gemaakt heb. Morgen Engels, iedereen dus alvast succes daarmee (en met aardrijkskunde ook natuurlijk.)

Examen VWO Engels (jpschadde)

Eindexamens 2003Ook dit jaar kunnen FOK!kers hun verslagen over de net gemaakte examens submitten (zie voor meer info hier). Ook jpschadde stuurde een examenverslag in.
Wij zoeken een hoogleraar Engels die ook even vertelt dat Engels te moeilijk en te lang was

Voorbereiding
Engels examen.. Daarvoor heb je in de basisvorming je onzin geleerd en in 4, 5 en 6VWO krijg je teksten voorgeschoteld, moet je boeken lezen (Ja, eigenlijk moet dat wel..) en moet je examens oefenen. Als je teveel internet (zoals de meeste FOK!ers), of teveel films kijkt, of Engelse magazines, etc., heb je eigenlijk niet zoveel aan de voorbereiding op school. Alle informatie die je in deze wereld leest is handiger dan de standaardverhaaltjes die je van leraren krijgt . Leren voor een Engels examen doe je gewoon niet, er valt niets voor te leren... Waarschijnlijk kunnen jullie dat wel bevestigen.. say: indeed sir!

Persoonlijk gezeik'
Je gaat de dag van het examen lekker laat opstaan (half twaalf is een mooie tijd voor een luie VWOleerling als jpschadde), en gaat rustig computeren. Mensen die je vragen heb jij je voorbereid? Nee, niet zo he.. dat moet je in de jaren ervoor doen! De mensen (klasgenoten enzo) zelf hebben ook niets specifieks gedaan. Sommigen doen een examen op de ochtend. Mijn mening; daar krijg je zere ogen van en het komt je concentratie op het examen niet echt ten goede.. Vandaag weer op de fiets, en op tijd, naar het examen. Beetje lol trappen met medeleerlingen, weer die leraar die hey dude zegt, de grapjas.. HET EXAMEN IS BEGONNEN! Oeps, ik moet mijn mond houden, realiseerden zich 150 leerlingen (HAVO/VWO) in de examenzaal.

Het examen
Daar zit je dan. 2 grote mooie papieren voor je, en je begint te lezen. Hetzelfde ingedeeld als alle oefenexamens. Eerst een klein verhaaltje, nog een, nog een, dan 2 grote teskten met veel meerkeuze en zo'n iritante woordjesinvultekst. Dan om het af te bouwen weer kleine tekstjes en wat dingen waar je moet zoeken of in een tekst een bepaald boek nou wel of niet voorkomt.. Volgens mij kwam dat boek er niet in voor . Feit is in ieder geval, dat dit het moeilijkste examen sinds 1990 is . Ik mag natuurlijk een 3.6 ofzo halen, maar dat zou zelfs nog wel eens moeilijk kunnen worden. Als ik andere examenkandidaten mag geloven is dit een regelrechte ramp...

Wat nu?
Massaal klagen bij het LAKS heeft geen zin, daar gaat de server alleen maar van down . Klagen over de moeilijkheid kan wel, als je tenminste gegronde redenen daarvoor hebt. Ik denk dat we die allemaal wel hebben, dus het kan geen kwaad om te klagen denk ik . Van mij zal er wel een klacht komen, het maakt niet uit hoe hoog of laag mijn cijfer zal worden verders. De teksten waren te moeilijk en ik vond ze ook erg oninteressant.. De onderwerpen gingen nog wel, maar de teksten waren saai geschreven, ik heb weinig tot geen sarcasme in de teksten kunnen ontdekken, en dan wordt een tekst al snel saai..

Hopen maar dat de andere vakken nog wat meevallen, want de mensen die Eco, Geschiedenis, en nu ook Engels verkloot hebben, maken er wel een zootje van . Je mag er maar eentje herren hoor!

nu alleen nog de vraag; welk programma wil die Engelse hoogleraar hebben? Het is niets voor RTL Z om een Engels hoogleraar uit te nodigen . We wachten op een potentiële kandidaat

Examen VMBO Engels (hp22)

Eindexamens 2003Ook dit jaar kunnen FOK!kers hun verslagen over de net gemaakte examens submitten (zie voor meer info hier). Ook hp22 stuurde een examenverslag in.
Vol goede moed fietste ik vanochtend naar school. Toen ik de gymzaal binnen liep zat bijna iedereen er al, inclusief de HAVO mensen. Een paar minuten later dan geplanned werden de enveloppen opengemaakt en kon het beginnen.

Zoals verwacht eerst stukjes tekst met multiple choice en open vragen. Het begon met een ietwat onsmakelijk verhaal over een jongen met eetproblemen. Veder nog een verhaal over een verplicht tiener criminelenkamp in Amerika (geschreven door ene Tom Rhodes ) en een invalide jongen die de marathon van Londen had gelopen. Ook stonden er wat advertenties en kleine stukjes tussen.

De laatste opdracht was een formele brief. Je had kaartjes besteld voor iets in Engeland, en je had de evelop beschadigd ontvagen en de kaartjes waren weg. Tot mijn verbazing stonden de briefconventies die je moest gebruiken gewoon naast de opdracht, niet dat dat erg was .

Iets voor 3 uur was ik klaar en met een goed gevoel verliet ik de zaal. Net nog even snel wat antwoorden bekeken en ik denk dat ik dit wel goed gemaakt heb

Examen VWO Engels (Groentenboer)

Eindexamens 2003Ook dit jaar kunnen FOK!kers hun verslagen over de net gemaakte examens submitten (zie voor meer info hier). Ook Groentenboer stuurde een examenverslag in.
Jaja, daar gingen we weer. Het examen Engels deze keer. Voor aanvang werd ons toch nog even verteld dat we maar 2.5 uur voor dit examen hadden, maar ik had maar 1.5 uur nodig.

Eigenlijk was het wel een makkelijk examen, alleen de gap-fill tekst was echt moeilijk. Er zaten lastigere teksten bij, maar over het algemeen was het zeker goed te doen.

Morgen nog even wiskunde er doorheen jagen, maandag natuurkunde, en dan lekker op vakantie naar Spanje

Examen VWO Engels (kind-of-magic)

Eindexamens 2003Ook dit jaar kunnen FOK!kers hun verslagen over de net gemaakte examens submitten (zie voor meer info hier). Ook kind-of-magic stuurde een examenverslag in.
Engels...makkie. tenminste zo dacht ik erover de afgelopen dagen. in teksten ben ik altijd wel goed geweest, dus dit moest wel goedkomen. daarbij kwam dat het examengebeuren zelf niet meer bijzonder was, ik had er al drie achter de rug.

Maar nu de spanning weg was, leek het examen alleen maar moeilijker. de gymzaal zat propvol met verschillende mensen. en door het gebrek aan spanning en het geroezemoes was de concentratie ook weg. sommige stukken moest ik 3 of 4 keer overlezen voordat ik eindelijk door had wat er stond, en daardoor begon de tijd ook nog te dringen. gelukkig was er een tekst waarbij je woorden in de tekst moest plaatsen, dat schiet tenminste op.
10 minuten voor tijd was ik ongeveer klaar, maar niet helemaal tevreden. door het gebrek aan concentratie ben ik niet helemaal zeker van mijn antwoorden, maar aan de andere kant: positief blijven! ik zal slagen!

morgen komt wiskunde b1,2...wish me luck

Examen Havo Economie 1 (Life-is-party)

Eindexamens 2003Ook dit jaar kunnen FOK!kers hun verslagen over de net gemaakte examens submitten (zie voor meer info hier). Ook Life-is-party stuurde een examenverslag in.
Ná Nederlands (+/- 7.0) en Wiskunde (+/- 7,5) was vandaag Economie 1 aan bod. Het hele jaar weinig uitgevoerd en ook de afgelopen weken niets aan gegaan. Het was me té veel leeswerk om alles door te nemen. Ik heb dus maar 2002-II gemaakt. Ná 35 minuten klaar en had een 7,5. Mooi niets leren meer. Vanochtend kwam toch wel een beetje de spanning. Voor de zekerheid toch nog maar even 2002-I gemaakt. 40 minuutjes deed ik erover, maar ging lekker. Na het nakijken kwam ik op een 9,2 uit!!!!!! Vol goede moed het examen in!!!!

We kregen het uitgedeeld en wat meteen opviel was het aantal blaadjes en de hoeveelheid tekst. MAar ach. 2,5 uur de tijd dus geen zorgen. 55 minuten later was ik klaar had ik alles doorgewerkt. Ik mocht niet voor de 60 minuten weg, dus uit verveling alles nog 2 keer nagerekend, maar niets kunnen vinden. En zo leverde ik om 14.30 met allemaal verontwaardigde gezichten om me heen mijn werkje in!

Conclusie: Economie 1 was best pittig, veel meer onderwerpen kwamen aanbod dan in de voorgaande jaren. Eigenlijk alles, op balansen na zat erin: rijksbegroting, indexcijfers, belasting, wisselkoersen, marktwerking, echt alles. En veel artikelen uit de actualiteit over de neergaande economie. Verder zaten er wat verborgen meerkeuze vragen in: Kies uit de volgende antwoorden 6,5-5-3,5-1,0. En vroegen ze bij heel veel vragen om een verklaring, wat in 2002-I & 2002-II juist opvallend weinig werd gedaan.

Maar al met al was het goed te doen en verwacht ik toch zeker een mooi cijfer. Even wachten tot 16.00 om mijn uitwerkingen op te halen en dan om 17.00 antwoorden bekijken....

Morgen Engels..........

Examen VWO Latijn (Groentenboer)

Eindexamens 2003Ook dit jaar kunnen FOK!kers hun verslagen over de net gemaakte examens submitten (zie voor meer info hier). Ook Groentenboer stuurde een examenverslag in.
Goed, daar zaten we dan alweer, klaar voor het examen Latijn. Nadat eerst alle tekstboekjes en vragen uiteindelijk in het juiste lokaal beland waren, konden we beginnen.

Ik zal jullie de inhoud besparen, maar wil wel aangeven dat het examen erg lang was. Niemand, maar dan ook helemaal niemand was eerder klaar. De vertaling was vrij pittig, pittiger dan wij hebben gehad in de voorbereiding.
Ook sommige vragen waren erg pittig. Ik ben benieuwd naar de uitslag, maar ga nu wel even door naar laks.nl om te klagen over de lengte...

Zometeen Engels, en meteen erna weer een verslagje ervan

Honderden doden bij aardbeving Algerije

Bij een zware aardbeving in het noorden van Algerije zijn woensdagavond zeker 459 mensen om het leven gekomen. Meer dan 2600 mensen zijn gewondgeraakt. De regering vreest dat het dodental nog verder zal stijgen, aldus lokale media.

De aardbeving had een kracht van 6,7 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag 75 kilometer ten oosten van de hoofdstad Algiers. Door de beving stortten hele gebouwen in. De ziekenhuizen liggen vol met gewonden, terwijl velen van hen onderweg zijn naar de Algiers omdat er geen ziekenhuizen in hun regio zijn. De zwaarst getroffen steden zijn Algiers, Rwaba City, en Abu Mardas.

Algerije heeft al vele verwoestende aardbevingen gekend. In oktober 1980 kwamen er bij een aardbeving van 7.1 op de schaal van Richter 5.000 mensen om het leven in de stad Ech-Cheliff.

Met dank aan d- / d-, victorv8 en HellRaiser666 voor de tip!

Bom ontploft op Amerikaanse universiteit

d-, -Mk-, stephan en Epidemi hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op de rechtenfaculteit van de Amerikaanse universiteit van Yale heeft zich rond 16:40 plaatselijke tijd een ontploffing voorgedaan. Daarbij zijn geen gewonden gevallen. Authoriteiten hebben inmiddels bevestigd dat het om een bom gaat, maar de feiten zouden niet wijzen in de richting van een actie van internationale terroristen.

De bom ontplofte in een leeg klaslokaal en zou in een verpakking hebben gezeten op het moment dat het ontplofte. Volgens de FBI is er vooraf geen dreiging van een aanslag geweest en is de explosie nog niet opgeëist. De dienst heeft inmidddels een onderzoek ingesteld.

Valencia volgt Bonaventure Kalou

Bonaventure Kalou wordt nauwlettend gevolgd door het Spaanse Valencia, scouts zagen hem onder meer aan het werk in de topper Feyenoord-PSV.

In Voetbal International liet de 25-jarige Ivoriaan eerder weten toe te zijn aan een nieuwe uitdaging: "Ik wil naar een competitie waarin ik mezelf helemaal opnieuw moet bewijzen. Spanje lijkt me een fantastische competitie, daar zou ik graag spelen." Kalou staat nog tot medio 2004 onder contract in de Maasstad.

Neel Jani test in Valencia

Afgelopen dinsdag was de eerste serieuze testdag van de nieuwe testrijder Neel Jani. Eind april had hij al enkele rechte-lijn tests gedaan, nu heeft hij in totaal 60 ronden gereden.

De 19-jarige testrijder heeft eerder op het Circuit de la Comunitat Valenciana Ricardo Tormo in Valencia gereden. "Toen ik de laatste keer hier was, was ik 16 en mijn Formule Renault had vijf keer zo weinig vermogen", aldus Jani. "Deze auto is natuurlijk erg snel, en deze test vandaag was erg vermoeiend voor me. Sommige bochten waren behoorlijk moeilijk en de track eiste fysiek veel. Ik voelde een zware druk op mijn borst, wat ademhalen ook moeilijk maakte. Maar ik was onder de indruk hoe makkelijk de auto handelbaar is", beschreef hij zijn indruk van zijn eerste echt Formule 1 test.

Ook test engeneer Giampaolo Dall'Ara en fysiotherapeut Joseph Leberer waren tevreden. Dall'Ara beshouwt het als normaal dat een jonge coureur wat tijd nodig heeft om te wennen. "Het was belangrijk dat hij zich op zijn gemak zou voelen en ik moet zeggen dat hij goede capaciteiten liet zien. Hij verbeterde zijn tijden ronde na ronde en gebruikte de electronica erg goed", aldus Dall'Ara, die ook vindt dat Jani, zeker gezien zijn jonge leeftijd, over veel kennis beschikt. Ook Jani's positieve houding naar het team wordt geprezen.

Leberer bekeek het van een iets andere kant: "Vanuit mijn oogpunt beheersde hij deze eerste Formule 1 test erg snel. Hij is een behoorlijk analytisch coureur en benadert de doelen stap voor stap." Ook merkte hij op dat Jani veel nieuwe indrukken heeft opgedaan en hij verwacht dat deze voor verdere motivatie zorgen.

Jani zal verderop in het seizoen weer testen voor Sauber, en blijft daarnaast racen in de Formule Renault V6, alwaar hij momenteel leider van het kampioenschap is.

Jaguar verantwoordelijk voor straf Webber

Jaguar heeft verklaard schuldig te zijn aan de drive-through penalty die Mark Webber tijdens de Grand Prix van Oostenrijk opgelegd kreeg. Ondanks de extra rit door de pitstraat wist Webber als 7e over de finish te komen.

Webber, die ook in Imola al een straf kreeg, is dit seizoen de eerste coureur die twee keer een drive-through penalty in ontvangst mocht nemen. Afgelopen weekend werd de straf opgelegd omdat het team de wagen te vroeg ging bijtanken. Daarmee werden de nieuwe regels overtreden.

Na de kwalificatie verdwijnen de wagens in het parc fermé en mogen niet meer worden bijgetankt. Dit mag pas nadat de race begonnen is, dus nadat de lichten uitgegaan zijn. Door alle consternatie die door twee herstarts onstond is te vroeg bijgetankt.

"We nemen een risico door Mark bij te tanken. Maar de regels zijn voor iedereen hetzelfde. Ik zou alleen klagen als het oneerlijk was en deze regels iemand anders voordeel opleverden. We namen een risico en hebben de straf over ons zelf afgeroepen", aldus Tony Purnell tegen Motorsport News.

Britse wetenschapper: Spoken bestaan niet

Blaze85 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Britse wetenschappers zeggen dat geestverschijningen zinsbedrog zijn. Honderden vrijwilligers brachten tijd door op de meest onheilspellende plekken van Groot Brittanië. Van te voren werd niet gezegd of daar geestverschijningen gezien waren.

Uit het onderzoek blijkt dat inderdaad op de plekken waar eerder geestverschijningen gezien waren de vrijwilligers zich onbehaaglijk voelden en het gevoel te hebben dat er zich een entiteit in de buurt bevond. Op griezelige plekken waar nog nooit geestverschijningen gezien waren, bespeurden de vrijwilligers ook niets ongewoons. De vrijwilligers wisten van te voren niet of op de betreffende plek in het verleden wel of geen geesten gezien waren.

Psycholoog Richard Wiseman van de universiteit van Hertforshire concludeert uit dit onderzoek dat bovennatuurlijke verschijnselen niet de oorzaak kunnen zijn voor deze ervaringen, maar omgevingsfactoren zoals elektromagnetische velden, tocht en slechte verlichting tot de onbehaaglijke gevoelens en geestverschijningen zou leiden.
Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1260
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.