Neel Jani test in Valencia

Arjan (Light)
Afgelopen dinsdag was de eerste serieuze testdag van de nieuwe testrijder Neel Jani. Eind april had hij al enkele rechte-lijn tests gedaan, nu heeft hij in totaal 60 ronden gereden.

De 19-jarige testrijder heeft eerder op het Circuit de la Comunitat Valenciana Ricardo Tormo in Valencia gereden. "Toen ik de laatste keer hier was, was ik 16 en mijn Formule Renault had vijf keer zo weinig vermogen", aldus Jani. "Deze auto is natuurlijk erg snel, en deze test vandaag was erg vermoeiend voor me. Sommige bochten waren behoorlijk moeilijk en de track eiste fysiek veel. Ik voelde een zware druk op mijn borst, wat ademhalen ook moeilijk maakte. Maar ik was onder de indruk hoe makkelijk de auto handelbaar is", beschreef hij zijn indruk van zijn eerste echt Formule 1 test.

Ook test engeneer Giampaolo Dall'Ara en fysiotherapeut Joseph Leberer waren tevreden. Dall'Ara beshouwt het als normaal dat een jonge coureur wat tijd nodig heeft om te wennen. "Het was belangrijk dat hij zich op zijn gemak zou voelen en ik moet zeggen dat hij goede capaciteiten liet zien. Hij verbeterde zijn tijden ronde na ronde en gebruikte de electronica erg goed", aldus Dall'Ara, die ook vindt dat Jani, zeker gezien zijn jonge leeftijd, over veel kennis beschikt. Ook Jani's positieve houding naar het team wordt geprezen.

Leberer bekeek het van een iets andere kant: "Vanuit mijn oogpunt beheersde hij deze eerste Formule 1 test erg snel. Hij is een behoorlijk analytisch coureur en benadert de doelen stap voor stap." Ook merkte hij op dat Jani veel nieuwe indrukken heeft opgedaan en hij verwacht dat deze voor verdere motivatie zorgen.

Jani zal verderop in het seizoen weer testen voor Sauber, en blijft daarnaast racen in de Formule Renault V6, alwaar hij momenteel leider van het kampioenschap is.