Nederlands VWO (ns) door Dagobert

Dagobert maakte het examen Nederlands als afsluiting van zijn VWO nieuwe stijl. Hier lees je over zijn dag.
Het begon deze morgen allemaal om een uurtje of zeven. De radio sprong aan met het laatste nieuws en een krap half uurtje later ging de wekker. Vandaag zou de grote dag worden, het begin van de Examenperiode. Na een douche en een ontbijtje voor de laatste keer controleren of ik alles bij me had en vervolgens op de fiets naar school. De eerste mensen stonden al te wachten en ruim op tijd was iedereen aanwezig.

Voor de meeste mensen was dit het eerste examen en de spanning zat er goed in. Iedereen was druk aan het praten over hoe het zou gaan worden. Twintig voor negen, de tijd tikt langzaam verder en we zouden toch echt om half negen op de foto komen. Een foto om bij te zetten in de lijst in de gang. Een soort grafkist waar nog iemand bij moet, het hele jaar hing de lijst eral met een plekje voor ons en we konden dus zien waar we tijdens ons post-school leven zouden komen te hangen.

Gelukkig was de fotograaf alias concierge toch nog op tijd en zaten we om vijf voor negen in het gymnastieklokaal. Lange rijen tafeltjes, overal een bekertje, suiker, creamer en nauurlijk papier. De laatste instructies van de rector en de afdelingscoördinator. Dat we vooral niet mochten spieken want: daar brachten we de surveillanten mee in de problemen Tja, het is maar hoe je het bekijkt.
Negen uur, de enveloppe kwam tevoorschijn en werd ceremonieel open gemaakt. Het examen werd uitgedeeld en toen volgden 3 uur van nagenoege stilte. Nagenoeg want om de 45 minuten was er een leswisseling en hoorde je de leerlingen over de gang lopen en na de pauzes leek het plafond naar beneden te komen. De stoelen in de kantine werden aangeschoven. Krap twee en een half uur na het begin stond ik weer buiten, net voordat het laatste half uur in ging dus ik mocht nog weg. Het gevoel was goed, opgelucht fietste ik naar huis om een half uurtje later weer terug te gaan en mijn kladpapier op te halen.

Toen ik weer thuis kwam stonden de antwoorden al op de citosite, tijd om na te kijken dus. Maar wat ooit zo'n goed gevoel was zakt toch wel een beetje weg. 22 punten van de 49, dat is nog niet eens de helft Balen dus, maar gelukkig stond ik er zo goed voor dat ik nog een zes gemiddeld sta. En als ik nou heel veel geluk heb en ik op een 5.7 uit kom, dan sta ik zelfs een zeven.
Het leek dus wel makkelijk, maar ik heb toch naar mijn eigen mening teveel punten laten liggen. Maar snel beginnen met natuurkunde afronden zodat ik daar wat beter op scoor.