Nederlands door Nerd

Peter Breuls
Nerd, die ons gisteren al een vooruitblik op zijn examens gunde, heeft vandaag volgens schema en net als vele anderen een paar uurtjes gezwoegd voor het examen Nederlands. Hier zijn verslag.

Helder

Hmmm... Nederlands was te doen. Zeker omdat ik lekker helder was vanochtend. Ik ben totaal geen ochtendmens, normaal fiets ik met een chagrijnige "ik heb voorrang want ik slaap nog"-blik naar school, maar voor de examens wilde ik toch wel een uitzondering maken. Dan kreeg ik tenminste het gevoel dat ik er wat aan had gedaan.

Vanochtend 7 uur werd ik wakker met Van Dik Hout uit mijn radio. In ieder geval een goed begin. Korte broek, t-shirt en loopschoenen aan. Rustig een kopje thee en een appel genomen en vervolgens een half uurtje hard gelopen in het tuindersgebied.

En terwijl ik aan het rennen was en om de 3 minuten "Mogguh" kreeg te horen van andere ochtendmensen bedacht ik me opeens dat ik toch wel zin had in de examens. Anderhalve week blokken en dan heb ik het tot nu toe belangrijkste hoofdstuk uit mijn leven afgesloten. Ik was eindelijk een beetje gemotiveerd om er ook echt wat van te maken en heb me meteen voorgenomen om de hele middag aan mijn geschiedenis te gaan.

Het examen was, zoals eerder gezegd, te doen. Ik ga er van uit dat ik die 4,1 die ik nodig had wel heb gehaald met de tekst met de "enigzins paradoxale titel" "De routine van de vernieuwing" en de samenvatting van een tekst over "de infantiele samenleving met vroegoude kinderen". Ook de drie uur die er voor stonden waren ruim genoeg.

Dat is lekker, als je tijd over hebt.. Zeker als je dat halverwege, als je je kopje thee krijgt, weet. Ik heb even 2 minuten achter over gezeten om een beetje te ontspannen. Achterom kijkend hoe de rest bezig was en even oogcontact met wat vrienden, die ook aan het ontspannen waren. En dan komt toch wel weer dat gevoel naar boven dat je ze gaat missen volgend jaar.

Nadat ik me met vol overgave op de samenvatting had gestort (die overigens behoorlijk tegenviel, er zat geen enkele structuur in de tekst) was ik klaar. Lekker gevoel, ik kon eindelijk uitgebreid mijn neus snuiten. Snel naar huis gegaan om even wat te eten en te FOK!ken en daarna snel naar school om mijn goede voornemens van die ochtend waar te maken.

En dat lukte aardig moet ik zeggen. Muziekje op, kopje koffie erbij en maar blokken. Helaas is FOK! toch wel erg verslavend, dus toen ik om 4 uur weer naar huis ging heb ik geschiedenis maar gelaten voor wat het was. Maar... deze examen review loopt toch tegen het eind, dus ik ga nu maar weer verder met Nederlands-Indie en de Sovjet-Unie. Nog een paar uurtjes leren, en er morgen weer lekker tegen aan.

Ik ben voor het eerst sinds 6 jaar een beetje gemotiveerd! Wat een half uurtje hardlopen wel niet kan doen. Morgen weer een ochtend!