FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 25 juni 2001

Friends gaat nog wel even door

Zoals we eerder meldden, zo comedyserie Friends aan het laatste seizoen bezig zijn. David Schwimmer, Ross Gellar in de serie, zou dit volgens de Britse pers in een interview hebben gezegd.

Schwimmer ontkent dat hij dit verhaal naar buiten heeft gebracht. Een woordvoerder van de acteur verklaarde dat meneer Schwimmer in zijn interviews voor de promotie van de mini-serie 'Band of Brothers' nooit heeft gezegd dat Friends zou stoppen. Ook zou hij geen toespelingen op een eventueel eind van de serie hebben gemaakt.'

Het bericht over het stoppen van de serie was erg aannemelijk, omdat er al een tijdje geruchten gaan dat het er niet zo vrolijk meer aan toe gaat op de set van Friends.

Papegaai verklapt overspel

Van papegaaien is bekend dat ze woorden letterlijk kunnen nazeggen. Zo kun je je vogel in feite dus leren praten. Maar of dat nou altijd zo leuk is... Een getrouwe man in China is er inmiddels achter gekomen dat je sommige dingen maar beter niet te vaak in de buurt van je papegaai moet zeggen.

Toen de vrouw van de man thuiskwam, kwam ze er op een wel heel ongebruikeljike manier achter dat haar geliefde man haar bedroog met een ander. De papegaai herhaalde constant de woorden 'echtscheiding, 'ik hou van jou' en 'geduld'. Al snel had de vrouw door wat haar echtgenoot allemaal achter haar rug om deed.

Ze aarzelde geen moment en nam direct een advocaat om zelf de echtscheiding in gang te zetten.

Madonna bezoekt concentratiekamp

Zangeres Madonna heeft gisteren in Duitsland het concentratiekamp Sachsenhausen bij Berlijn bezocht. Dit deed zij samen met haar vriendin, de actrice Gwyneth Paltrow.

Madonna heeft net een serie optredens in Duitsland afgesloten en is inmiddels vertrokken naar Parijs voor nieuwe concerten. De twee vrouwen bezochten onder meer een permanente tentoonstelling over nazi-Duitsland en bekeken enkele uitkijktorens en verbrandingsovens. Madonna was geheel in het zwart gekleed, heeft geen woord gesproken, maar wel gebeden en heeft een foto gemaakt, aldus de Duitse krant Bild maandag.

In Sachsenhausen hebben meer dan 200.000 mensen tussen 1936 en 1945 vastgezeten. Tienduizenden zijn er omgekomen.

Bordeelganger treft vrouw als prostituée

Een 37-jarige man uit het Duitse Aachen heeft het afgelopen weekeinde tijdens een bezoek aan een bordeel ontdekt dat zijn vrouw als prostituée bijverdient.

De politie van Aken heeft maandag bekendgemaakt dat ze bij een fikse echtelijke ruzie werd geroepen in een bordeel. De ruzie ontbrandde in de nacht van zaterdag op zondag toen de man zijn vrouw ontdekte tussen de prostituées.

Had-ie bijna betaald voor sex met z'n eigen vrouw

Treinen rijden te vaak door rood

De NS en andere spoorbedrijven moeten snel maatregelen nemen zodat treinen niet meer door rood rijden, zo zegt de Raad voor de Transportveiligheid. Minister Netelenbos moet daar snel een termijn voor stellen.

De Raad zegt dat in een rapport over een treinbotsing in 1999 in Dordrecht. Daarbij was een trein door rood gereden en werkte de ATB niet omdat de snelheid van de trein te laag was.

Overigens rijden treinen steeds vaker door rood. Vorig jaar gebeurde dat ruim 280 keer, tegen 150 keer per jaar tot 1995. NS zegt dat de overtredingen voornamelijk tijdens het rangeren gebeuren.

Weinig Europeanen op de hoogte van Euro

Bijna veertig procent van de inwoners van de eurolanden weet niet dat hun munteenheid begin volgend jaar plaats maakt voor de euro. Dat blijkt uit de 'Eurobarometer', een graadmeter die één keer in de twee maanden door de Europese commissie wordt gepubliceerd.

Het aantal mensen dat op de hoogte is van de komst van de euro is de laatste maanden wel iets gestegen. Begin dit jaar wist 53 procent de exacte datum van invoering te noemen, nu is dat 61 procent.

NOS-Journaal meest betrouwbaar

Het NOS-Journaal is voor ruim de helft van de Nederlanders de meest betrouwbare nieuwsbron. Dat is althans de conclusie van de dienst Kijk- en Luisteronderzoek (KLO) van de NOS.

De 'eigen' dienst voert al sinds 1986 onderzoek uit naar de beoordeling van nieuws en daaruit blijkt ook telkens dat het Journaal in Nederland de meeste betrouwbaarheid geniet.

Volgens het KLO-onderzoek wordt de tweede plaats ingenomen door andere tv-rubrieken, zoals het RTL Nieuws en het SBS/Net5 Nieuws. De dagbladen eindigen op de derde plek, terwijl radio de vierde plaats bezet. Teletekst en internet komen daar nog achteraan.

Het onderzoek is maandag door de hoofdredactie van het Journaal gepresenteerd.

Russische hackers aangeklaagd

Na onder andere Washington en Connecticut klaagt nu ook Californië de twee Russische hackers aan die ondanks door de Amerikaanse federale politie in de boeien werden geslagen wegens het afpersen van Amerikaanse bedrijven.

De krakers lopen de kans in meerdere staten achter de tralies te belanden. Omdat er in diverse bedrijven in meerdere staten is ingebroken, betekent elke kraak een nieuwe misdaad en mogelijk een nieuwe veroordeling.

Het duo, dat de creditcardgegevens van duizenden westerse internetklanten heeft gedownload, is door de FBI onder valse voorwendselen naar Amerika gelokt en in de kraag gevat. De agenten vroegen de Russen naar de VS te komen om ze een demonstratie te laten geven van hun kunsten. Hierbij werden alle bewijzen gevonden om het tweetal te laten hangen.

Nederlandse F1 Grand Prix?

FIA-baas Bernie Ecclestone zal op weg naar de Belgische Grand Prix het circuit van Zandvoort gaan bezoeken. Daar zal met directeur Hans Ernst het onderwerp Nederlandse Formule 1 Grand Prix besproken worden.

Ecclestone is min of meer continue op zoek naar nieuwe plaatsen om Formule 1 races te organiseren. Moskou lijkt min of meer zeker en plaatsen zoals Beirut en Bahrein staan zeker op de lijst van potentiële kandidaten.

Circuitdirecteur Hans Ernst meldde op de Nürburgring dat alles wat de FIA van Circuit Zandvoort verlangde is gedaan. "Om een Nederlandse Grand te kunnen organiseren is een budget van 11 miljoen US Dollar nodig, iets waar ik van hoop dat de locale overheid en de regering ons bij zullen helpen. In ieder geval was FIA voorzitter Max Mosley aangenaam verbaasd en onder de indruk van alle zaken," aldus Ernst.

Met de komst van Ecclestone lijkt enig optimisme niet onverantwoord. Hans Ernst gaf geen indicatie wanneer Formule 1 weer in Nederland terug zou kunnen komen maar meende dat de race die nu op de baan van Budapest verreden wordt plaats moet maken voor Moskou. Verder worden er nu twee races in Duitsland en Italië verreden dus wellicht zit daar een mogelijkheid.

Israëlische militair landt tussen Palestijnen

Een Israëlische para, die door de verkeerde luchtstroom was terechtgekomen op de Westelijke Jordaanoever in plaats van in een Israëlische legerbasis wat verderop, is veilig en wel overhandigd aan de Israëlische autoriteiten.

De arme man werd niet aan een strenge ondervraging onderworpen, maar kreeg van de Palestijnen een lekkere kop thee. Daarop mocht hij gewoon naar huis gaan.

De vijandige opstelling van het Israëlische leger heeft ons er niet van weerhouden om hem hoffelijk te behandelen, zeiden de Palestijnse gastheren nog.

Australië wil eigen ruimtebasis

De Australische ruimtevaartorganisatie APSC wil een eigen lanceerbasis bouwen op Christmas Island.

Dat eiland ten noordwesten vanm Australië ligt dichtbij de evenaar. Daardoor is het een ideale plaats voor de lancering van satellieten.
APSC zal een bestaande luchthaven uitbreiden en een grondstation bouwen. Het totale project zou 60 miljoen euro kosten. APSC wil vanaf 2003 satellieten lanceren en zal gebruik maken van Russische raketten.

Australië hoopt een deel van de lucratieve commerciële lanceermarkt in handen te krijgen.

Opnieuw rassenrellen in Britse stad Burnley

In de Britse stad Burnley zijn zondag rassenrellen uitgebroken tussen blanken en Aziaten. Daarbij werden auto's en 2 gebouwen in brand gestoken.

De oproerpolitie en een helikopter werden ingezet om de groepen in de stad, zo'n dertig kilometer van Oldham, uit elkaar te houden. In Oldham braken eind mei ongeregeldheden uit tussen rivaliserende blanken en Aziatische jongeren. Het waren de ergste rassenrellen in Groot-Brittannië in de afgelopen tien jaar.

Volgens een woordvoerster van de politie heerst er sinds zaterdagavond spanning in Burnley, nadat een groep blanken een Aziatische taxi-chauffeur aanviel.

Willem van Hanegem weg bij Sparta

Willem van Hanegem gaat weg bij Sparta. De coach liet de Rotterdamse club maandag weten dat hij geen zin heeft in nog een seizoen degradatievoetbal, omdat de vijf tot zes versterkingen die hij wenst, uitblijven.

Sparta heeft tot nu toe alleen Bouchiba (AZ) en Blinker (RBC Roosendaal) aangetrokken, en Nieuwenburg nog een jaar gehuurd van Ajax. Sparta hoopt ook nog steeds met Feyenoord zaken te kunnen doen over Thomas Buffel, afgelopen seizoen onderdak bij Excelsior.

Nacompetitie

De Kasteelploeg had de nacompetitie nodig om een langer verblijf in de KPN Eredivisie veilig te stellen. Sparta zag topschutter Elkhattabi vertrekken naar AZ, Kayis naar Emmen en Stroeve op huurbasis naar Heracles Almelo. Bovendien trekken Ajax en Newcastle United aan jeugdinternational David Mendes da Silva.

Op het Kasteel voerden de hoofdrolspelers wekenlang een schimmenspel op over het al dan niet aanblijven van Van Hanegem. De coach had het op Spangen goed naar zijn zin en wilde blijven. Sparta worstelde echter met het eisenpakket van Van Hanegem. Roks riep telkens weer dat de versterkingen eraan kwamen, maar kon dat in de open van Van Hanegem niet waarmaken.

Verlanglijst

De trainer had een verlanglijst met spelers ingeleverd, maar moest de afgelopen weken steeds meer namen schrappen. Henk Vos blijft bij RBC Roosendaal, Reinier Robbemond en Mitchell van der Gaag verhuizen van FC Utrecht naar respectievelijk AZ en Portugal en Gabor Torma van Roda JC naar hoogstwaarschijnlijk FC Groningen.

Van Hanegem ergerde zich mateloos aan het gebrek aan daadkracht bij Sparta. Volgens hem waren die ,,gasten transfervrij of te huur'' en dus niet duur. Roks begreep het ongeduld en onbegrip van Van Hanegem. Hij bleef erbij dat er versterkingen kwamen, ondanks de schuld van 5 miljoen gulden die Sparta heeft. ,,Ik weet dat alles in orde komt'', aldus Roks medio deze maand.

De geplaagde technisch manager kan nu opnieuw beginnen. Sparta hervat op 14 juli de training en er is geen hoofdtrainer. Dat Roks weer voor de groep gaat staan, is vrijwel uitgesloten.

VN-aids-top opent met minuut stilte

De VN-conferentie over aids in New York is geopend met een minuut stilte. Dat gebeurde om de 22 miljoen doden die tot nu toe als gevolg van de ziekte zijn gevallen te herdenken. De conferentie brengt regeringsleiders, ministers en politici uit 180 landen samen. Het is een initiatief van Kofi Annan, secretaris-generaal van de Verenigde Naties.

Op de speciale zitting van de Algemene Vergadering van de VN zullen zo'n 3.000 regeringsleiders, wetenschappers, aids-activisten en patiënten drie dagen met elkaar praten over bestrijding van de epidemie. In de hele wereld hebben 36 miljoen mensen het HIV-virus of Aids.

Sinds de eerste gevallen twintig jaar geleden bekend werden zijn meer dan 20 miljoen mensen aan de ziekte overleden: volgens deskundigen de ergste epidemie die de mensheid heeft getroffen sinds de builenpest van de veertiende eeuw in Europa.

Hoewel alle deelnemers aan de VN-conferentie vinden dat er miljarden guldens nodig zijn om de epidemie te bestrijden, zijn ze diep verdeeld over de vraag waar het meeste geld naartoe moet: betere gezondheidszorg in de Derde Wereld, preventie-campagnes of medicijngebruik.

18 jaar cel voor gruwelijke moord

Een Haarlemmer (33) is veroordeeld tot 18 jaar cel voor de dodelijk roofoverval op 2 stadsgenoten. Er was 15 jaar geëist.

De rechtbank acht bewezen dat de man verantwoordelijk is voor een brute roofoverval op 8 juli vorig jaar, waarbij de schedels van een 67-jarige man en zijn 51-jarige vrouw uit Haarlem werden ingeslagen. De slachtoffers overleden enige maanden later aan hun verwondingen. Volgens de rechtbank zijn de feiten zo ernstig dat een hogere celstraf gerechtvaardigd is.
De verdachte ontkent, maar heeft tijdens een eerdere zitting bij de rechtbank wel bekend. Hij is zwaar aan drugs verslaafd en een goede bekende van de politie.

Hakbijl

H. kende het paar via zijn moeder, die met hen bevriend was. De politie hield de Haarlemmer aan op 9 juli, een dag nadat een buurman het stel zwaargewond in hun woning had aangetroffen. De slachtoffers zijn waarschijnlijk met een hakbijl op het hoofd geslagen. Zij hielden ernstig hersenletsel over aan de overval en bezweken hieraan een aantal maanden na het drama.

Advocaat G. Hamer had voor vrijspraak gepleit, omdat volgens hem het politieonderzoek aan alle kanten rammelt.

KNMI onderzoekt aardkorst Limburg

Naar aanleiding van de recente aarbeving in Zuid-Limburg gaat het KNMI onderzoeken hoe het met de lokale aardkorst zit.

Het meteorologisch institiuut hoopt zo meer te weten te komen over de breuken die aardbevingen kunnen veroorzaken. Samen met andere instellingen worden in augustus of september seismologische proeven gedaan. Het gaat om metingen met explosieven waarbij de aardkorst tot een diepte van 30 kilometer wordt bekeken.

Het KNMI gaat samenwerken met onder anderen deskundigen van de Technische Universiteit Delft en de Vrije Universiteit in Amsterdam. Het aantal schademeldingen na de aardbeving van zaterdag in Limburg is opgelopen tot ongeveer vierhonderd. Het gaat steeds om betrekkelijk lichte schade.

Ruzie om poep

Een Britse wetenschapper en een museum in Tasmanie hebben ruzie over hele bijzondere poep. De onderzoeker wil de uitwerpselen van de uitgestorven Tasmaanse tijger mee nemen naar Groot-Brittannie.

Op deze manier hoopt hij meer te weten te komen over dit dier dat in 1937 uitstierf. Het museum dat de oude drollen bezit, wil ze echter niet uit handen geven, omdat het hier gaat om belangrijk wetenschappelijk materiaal. De directeur zegt dat de tijden dat Groot-Brittanie hun kolonieen leeg mochten roven al heel lang verleden tijd zijn.

Campagne voor getuigen van straatgeweld

Getuigen van straatgeweld krijgen vanaf maandag via een grote campagne te weten hoe ze op zo'n moment veilig en verantwoord moeten handelen. De campagne moet afzijdigheid en het gevoel van machteloosheid doorbreken.

Kern van de boodschap: Bel het alarmnummer 1-1-2, onthoud hoe de dader eruit ziet en laat het slachtoffer niet alleen. De campagne is een gezamenlijk initiatief van het Landelijk Platform Tegen Geweld op Straat, de Rotterdamse stichting Meld Geweld en de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken.

Volgens de Haagse burgemeester Deetman, voorzitter van het Platform, is de aandacht voor geweldsincidenten de afgelopen drie jaar afgevlakt. ,,De mensen denken dat het allemaal wel meevalt. Tegelijkertijd voelen Nederlanders zich weer veiliger op straat.'' Maar, zo waarschuwt Deetman, het geweld gaat door.

Jongeren

Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Justitie laten immers zien dat er jaarlijks ongeveer 25.000 gevallen van fysiek geweld op straat plaatsvinden. De meeste incidenten gebeuren in woonwijken, in het verkeer en in uitgaansgebieden. Meestal zijn daarbij jongeren betrokken. Bijna tweederde van de daders is jonger dan 25 jaar. Dat geldt ook voor de helft van de slachtoffers.

Succes

De campagne bleek eerder een succes in de politieregio Rotterdam-Rijnmond. Drie maanden na de campagne daar wist nog 40 procent van de Rotterdammers zich de campagne te herinneren. Ongeveer 67 procent kon direct een of twee tips geven over wat je het beste kan doen als je getuige bent van geweld.

De landelijke actie loopt in de maanden juli en augustus. Niet zonder reden, voegt Deetman toe. Dat is de periode waarin veel mensen op straat zijn en het risico van 'zinloos' geweld groter is.

Veerman wil af van 't Hemeltje

Jan Veerman, eigenaar van bar 't Hemeltje in Volendam, wil af van het hele horeca-pand waar zich in de nacht van oud en nieuw de ramp voltrok. Dat betekent het einde van de Wirwar-bar en café de Blokhut, die op de begane grond en in de kelder zijn gevestigd. Dat liet de Volendammer gisteren doorschemeren in een onaangekondigd telefoongesprek met de lokale omroep.

wel erg beroerd afgeschilderd

Veerman, die sinds de ramp nauwelijks naar buiten trad, was zondagmiddag onverwacht te horen in het tv-programma 'Studio Klein' van de Edams/Volendamse omroep 'Love'. Hij reageerde op een emotionele oproep van een plaatsgenoot, die vond dat de café-eigenaar geen stommetje kon blijven spelen. Veerman verdedigde zich onder meer door te wijzen op het gerechtelijk vooronderzoek naar zijn rol in het drama en op het feit dat hij 'geen ervaring (heeft) hoe hiermee om te gaan'. ,,Denk niet dat ik het niet erg vind. Ik word er gek van. Ik heb dit nooit gewild.''

Veerman meent dat hij wel erg beroerd wordt afgeschilderd, maar 'kan het mensen niet kwalijk nemen dat ze boos zijn'. ,,Ik ben absoluut aangeslagen en het gaat ook maar door. Maar het is begrijpelijk dat mensen zo reageren.'' Op de vraag of hij excuses wil maken, antwoordde hij: ,,Natuurlijk, maar daarmee ben ik er niet van af.''
Veerman zou van het Wirwar-pand af willen om zich 'nooit meer in zo'n situatie te manoeuvreren'.

Dinsdag heeft Jan Veerman een gesprek met onder anderen waarnemend burgemeester Bulte van Edam/Volendam en met ouders van slachtoffers van de brand.

Vluchteling met brandblusser bekogeld

Dronken bewoners van een pand in de Zuidstraat in Den Helder hebben zondag een man met een brandblusser bekogeld. De man liep 'slechts' een hoofdwond op, waar het voorwerp ook zijn dood had kunnen betekenen.

Timor Ashkar en zijn gezin werden bij een wandeling door de Zuidstraat uitgescholden door de bewoners van het bewuste pand naast hotel/restaurant Bellevue. Enkele scheldende lieden hadden meer kwaad in de zin. Zij bekogelden de man eerst met bierflesjes en gooiden vervolgens de brandblusser naar zijn hoofd.

Ashkar raakte gewond. Nog trillend van emotie reageerde hij op het zinloze geweld dat hem overkwam. ,,We zijn vluchtelingen, komen hier om gelukkig te worden. Eerst schreeuwen ze 'je moeder is een hoer', vervolgens doen ze dit. Dit gebeurt omdat we buitenlanders zijn, het is verschrikkelijk.''
Toen de politie arriveerde waren de daders reeds gevlucht. Er is inmiddels wel een verdachte getraceerd. De politie hoopt die snel aan te kunnen houden.

Beruchte Aziatische piraat opgepakt

Een van de beruchtste piraten die de Andamanse Zee bij Thailand onveilig maken, is opgepakt. De Thaise politie wist 'Viroj van de Honderd Kadavers' in het weekeinde eindelijk te arresteren.

De 50-jarige piraat die eigenlijk Viroj Buasuwan heet, dankt zijn bijnaam aan de wreedheden waaraan hij zijn slachtoffers, de bemanning van door zijn bende geënterde schepen, onderwierp. Op zijn hoofd was al een geldbedrag gezet. In het zuid-oosten van Azië komt piraterij steeds meer voor.

Wereldrecord verbranden van marihuana

In Brazilië wordt morgen circa 140 ton marihuana in één keer verbrand. Dit is de grootste hoeveelheid van deze drugs die ooit in een keer is vernietigd, waardoor de operatie het Guinness Book of Records zal halen.

De 140 ton marihuana zijn gisteren in zeven vrachtwagens de staat Sao Paulo gebracht waar zij morgen in speciale ovens worden verbrand. Het vervoer werd beveiligd door driehonderd agenten en twee helikopters. De drugs zijn vorig jaar inbeslaggenomen.

Kind overleeft val uit flat

Een kind van anderhalf jaar oud heeft zaterdagavond in Dongen een val van ongeveer twaalf meter hoogte uit een flat overleefd.

Het kind kwam na de val vanaf een stalen brandtrap aan de zijkant van de flat op een ijzeren hek met scherpe punten terecht. Onder politiebegeleiding werd het slachtoffertje per ambulance naar het Elisabethziekenhuis in Tilburg vervoerd. Daar werd het dezelfde avond nog geopereerd. Het kind heeft door de val ernstig hoofdletsel opgelopen, maar zijn toestand was gisteravond stabiel.

Het voorval gebeurde zaterdagavond tegen zevenen. De brandtrap is normaal gesproken afgesloten met een ijzeren hek. Dat hek stond echter open. De politie onderzoekt hoe dat heeft kunnen gebeuren.

Wakker Dier voert actie voor welzijn koeien

Stichting Wakker Dier heeft vanochtend bij de hoofdvestiging van melkproducent Campina Melkunie in Woerden geprotesteerd. Met mensgrote melkpakken en menselijke koeien voerde de stichting actie tegen boeren die steeds vaker hun melkkoeien het hele jaar in de stal laten.

Wakker Dier, een stichting die het welzijn van dieren in de bio-industrie wil verbeteren, denkt dat naar schatting 15 tot 20 procent van de koeien niet meer naar buiten gaat. De actievoerders vinden dat de leveranciers, zoals Melkunie, het ministerie van Landbouw en landbouworganisatie LTO te weinig doen om de trend te stoppen. Volgens de stichting is lopen en grazen in de wei gezonder voor koeien.

Het hoofdkantoor van leverancier Campina Melkunie was als actieplek uitgekozen omdat op de verpakking van de zuivelproducten van Melkunie wel koeien in de wei grazen, terwijl de melk ook komt van koeien die binnen staan. De directie kreeg een petitie overhandigd.

De actie bij Campina luidde ook het begin van een e-mailactie in. Op de site Koe in de Wei.nl kunnen bezoekers een protestmail kan versturen naar onder andere Campina Melkunie, het ministerie van Landbouw en LTO.

Print je eigen bioscoopkaartje

Vanaf september is het voor inwoners van Rotterdam en Amsterdam mogelijk om thuis bioscoopkaartjes uit te printen. Belbios en bioscoopexploitant Pathé Cinemas beginnen in die maand met een proef die dit mogelijk maakt.

Momenteel is het zo dat mensen via de belbios een kaartje kunnen bestellen, maar dat ze dat geruime tijd voor aanvang van de film moeten ophalen bij de kassa. Bovendien lopen ze de kans dat ze daarvoor in de rij moeten staan en dat maakt het systeem minder aantrekkelijk.

Via internet kunnen belangstellenden binnenkort thuis een film uitkiezen, die met een creditcard betalen en als die betaling is afgerond krijgen ze een barcode opgestuurd. Die kunnen ze op een gewoon A4'tje uitprinten. Bioscoopsuppoosten krijgen een afleesapparaat waarmee bij betreden van de zaal het toegangsbewijs wordt gecontroleerd.

Belbios heeft het systeem technisch rond, maar wacht nog op Pathé. Die moet nog een definitieve keuze maken uit de diverse bioscopen die ze exploiteren. Gedacht wordt aan De Munt in Amsterdam en Pathé Schouwburgplein in Rotterdam.

Vanwege de kosten van creditcardgebruik wordt een kaartje zo waarschijnlijk wel 1,50 gulden duurder.

Gordon vervangt Edwin Evers

Zanger Gordon gaat in juli dagelijks een ochtendprograma presenteren op de radio. Radio 538-DJ's Edwin Evers en Rick Romijn, dagelijks te horen tussen 6 en 10, zijn de gehele maand juli op vakantie en Gordon neemt het programma in die periode van ze over.

Gordon was al meerdere keren te gast in het programma en dat werden leuke uitzendingen. Gordon krijgt assistentie van 538-DJ's Tim Klein en Niels van Baarlen.

Gordon heeft beloofd niet al te veel eigen werk te draaien.

Granaat tussen de aardappelen

Volgens alki heeft het Explosieven Opruimings Commando zondagavond laat een granaat onschadelijk gemaakt die was gevonden in een aardappelverwerkingsbedrijf in Oostrum bij Venray. Een werknemer van het bedrijf vond de granaat tussen de aardappelen op de sorteerband.

Het EOC bracht de granaat, die van Amerikaanse makelij bleek, rond half elf zondagavond in de buurt van het bedrijf tot ontploffing.

Onbekend is hoe de granaat tussen de aardappelen terecht is gekomen.

Vrouwen vaker depressief dan mannen

Vrouwen zijn twee keer zo vaak depressief als mannen. Ze reageren bovendien heel verschillend op de medicijnen die die stemmming te lijf gaan. Vrouwen worden er zwaarder van en mannen vooral sikkeneurig omdat het seksleven tot nul wordt gereduceerd.

Dit alles is gebleken uit een NIPO-onderzoek. Vrouwen zijn vaker depressief dan mannen omdat ze emotioneler en gevoeliger van aard zijn. Verandering in het leven, zoals moederschap en overgang leiden ertoe dat zij vaker depressief zijn.

"Vrouwen zijn veel meer geneigd de oorzaak te zoeken in hun eigen denken en doen", veronderstelt mevrouw A. van Geleuken, directeur van de Depressie Stichting. "Ze hebben meer baat bij medicijnen, terwijl mannen meer hebben aan therapie. Dat geldt vooral voor vrouwen die al veel aan zelfanalyse hebben gedaan door met vriendinnen te praten. Voor hen heeft de therapeut vaak weinig te bieden. De meeste mannen zijn daarentegen nog niet gewend kritisch naar zich zelf te kijken."

In de praktijk van alledag is 65 procent van de depressieve patiënten een vrouw, melden de huisartsen. Mensen die een depressie doormaken zijn van mening dat professionele hulp (68 procent) en medicijnen (65 procent) tot de beste behandelmethodes behoren. Volgens driekwart van de ondervraagde huisartsen worden de meeste mensen behandeld met gesprekstherapie en medicijnen.

Voor het onderzoek werden 277 huisartsen ondervraagd en duizend mensen van wie eenderde op het moment van onderzoek depressief was, eenderde ooit een depressie heeft gehad en eenderde geen depressieve klachten heeft.

Die verhoudingen vormen een representatieve afspiegeling van de Nederlandse bevolking.

Universiteit verbiedt mobiele telefoons

De economiefaculteit van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) heeft het mobieltje in de ban gedaan. Studenten die in of om de tentamenhal worden betrapt worden op het bezit van een mobiele telefoon, worden per direct uitgesloten van het tentamen.

De maatregel is genomen vanwege de mogelijke fraude die het bezit van een telefoon in de hand kan werken. Er kan niet worden gecontroleerd of mobiele telefoons worden gebruikt om te frauderen, maar volgens het bestuur zijn er talloze mogelijkheden. Ook het wc-bezoek tijdens tentamens wordt aan banden gelegd: de gang naar het toilet wordt voortaan nog slechts in "zeer uitzonderlijke gevallen toegestaan".

Het College van Bestuur van de RuG ziet zich vooralsnog niet genoodzaakt de maatregel centraal in te voeren. Overigens zal er bij tentamens niet actief worden gecontroleerd of gefouilleerd of mobieltjes in zakken of jassen zitten. "De dreiging van de richtlijn voldoet hopelijk", aldus een woordvoerder. "Zodra het ding afgaat, zijn ze de pineut."

Eerder besloot de faculteit economie van de Universiteit Maastricht nieuwe examenregels op te stellen nadat op grote schaal met mobiele telefoons was gefraudeerd. Ook daar zijn de steeds kleiner wordende toestellen in de ban gedaan.

Nederlander wil betalen voor online privacy

De Nederlander is bereid te betalen voor betere beveiliging en meer privacy op internet. Ruim 60 procent van degenen die bereid zijn te betalen zou hiervoor vijf gulden of meer per maand over hebben.

Dit blijkt uit een onlangs gehouden onderzoek van Blauw Research onder 975 internetgebruikers. Dat de online Nederlanders privacy hoog in het vaandel hebben blijkt ook uit de bevinding dat bijna iedere internetter een privacyverklaring op een website belangrijk vindt en dat men een wettelijke regeling met betrekking tot bescherming van privacy noodzakelijk vindt.

De verantwoordelijkheid voor het waarborgen van privacy en veiligheid ligt volgens het grootste deel van de internetpopulatie bij de internetprovider. Toch moet ook de overheid hierin een actievere (informatieverstrekkende) rol spelen.

Tóch veiling radiofrequenties

Er komt toch een veiling van de FM-frequenties, waarbij de ‘nieuwkomers’ evenveel rechten krijgen als de huidige aanbieders. Die laatsten zijn furieus en bereiden juridische claims voor.

Het kabinet bereikte vrijdag op hoofdlijnen een akkoord over een voorstel van het ministerie van Verkeer en Waterstaat voor de veiling van radiofrequenties. Kern van het akkoord is dat in totaal tien `kavels' (frequentiepakketten) zullen worden geveild.
Vier daarvan zullen beschikbaar komen voor specifieke zenders, de zogenoemde geclausuleerde of gekleurde kavels, voor onder meer klassieke muziek, nieuws en een Nederlandstalige zender. De overige kavels zullen worden verkocht aan de hoogste bieder. Voor deze zes kavels zal een minimumprijs worden afgesproken.

Het ministerie van financiën heeft nog wel vraagtekens bij de technische uitwerking van het voorstel. Ook juridisch zijn er nog wat "haken en ogen", aldus een ingewijde in NRC Handelsblad. De commerciële radiozenders zeggen verbijsterd te zijn en kondigen nieuwe juridische stappen aan.

Snelwegen steeds voller

Het Nederlandse snelwegennetwerk wordt steeds voller. De groei van de verkeersdrukte op met name autosnelwegen gaat onverminderd door, zo blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De drukte in het afgelopen jaar was ruim 80 procent groter dan in 1986.

Ook de provinciale wegen worden drukker, maar de groei is minder sterk dan op snelwegen. Het CBS meet de drukte van de wegen continu op ongeveer 800 punten op rijks- en provinciewegen buiten de bebouwde kom.

Vakantieperioden zijn niet meer de stille tijden van weleer. Op zowel snelwegen als provinciale wegen neemt het verkeer ook in de maanden juli, augustus, december en januari toe.

Kind eet huiskat op

Boeiend had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een vier-jarig roemeens jongetje zijn maag is leeggepompt nadat bekend was geworden dat hij de huiskat had opgegeten.

Het ventje, Robert Radu, vertelde zijn moeder dat hij de kat had gewurgd en het rauwe vlees had opgegeten.

Het grootste gedeelte van de kat had hij al verorberd, op de botten en de vacht van het beestje na, toen zijn moeder er achter kwam.

Gewaarschuwde dokters wilden het verhaal in eerste instantie niet geloven, totdat ze delen van het kattenhaar in het jongetje zijn mond vonden. Ze besloten toen zijn maag leeg te pompen, met het verrassende resultaat.

Oerol-festival trekt 50.000 bezoekers

Het jaarlijkse Oerol-festival heeft dit jaar 50.000 bezoekers getrokken. Dat zijn er 10.000 meer dan vorig jaar. Volgens de organisatie is het tiendaagse theaterfestival op het waddeneiland Terschelling soepel verlopen. Wel waren er lange wachttijden bij de veerboot. Verspreid over het eiland waren er dagelijks zo'n 40 voorstellingen te zien. Het Oerol-festival werd voor de 20e keer gehouden.

Zoals altijd speelde het landschap een grote rol. De theatermakers en beeldend kunstenaars gebruikten het landschap als inspiratie, locatie en onderwerp. Voor de bezoekers was het haast onmogelijk de uitingen hiervan te missen. Op het strand, in het dorp, in het bos, overal was theater en beeldende kunst te vinden. Het festival werd geopend door Jan Wolkers met een gedicht uit zijn bundel "Omringd door Zee".

Nederland officieel MKZ-vrij

Nederland is officieel verlost van het mond- en klauwzeervirus. Het toezicht in het laatste gebied waar MKZ was geconstateerd, rond Oene, is opgeheven. Koeien, varkens en schapen mogen het gebied weer in. Het vee mag vanaf morgen weer worden uitgevoerd.

De crisis begon drie maanden geleden met een besmetting op een boerderij in het Overijsselse Olst. Daarna werd het virus ook geconstateerd op de Veluwe en in Friesland. In totaal zijn er in Nederland 26 besmettingen geconstateerd.

Er zijn in totaal 265.000 dieren afgemaakt om de epidemie te bestrijden. De meeste boeren hebben de vergoeding die ze krijgen om de schade te compenseren nog niet ontvangen. De kosten worden grotendeels betaald uit het diergezondheidsfonds.

Ook andere bedrijven hebben schade geleden door de MKZ-crisis. Het Centraal Planbureau schat de totale economische schade op 3 miljard gulden.

Eisprong maakt aantrekkelijk

Lord Dreamer had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Fitness, kleding en parfum kunnen volgens Amerikaans onderzoek bij de prullenbak worden gezet. Wat een vrouw echt aantrekkelijk maakt, is de ovulatie. Volgens psycholoog Matthew Davis van de universiteit in Texas zien vrouwen er tijdens de eisprong beter uit, voelen ze zich ook beter en zijn ze meer in seks geïnteresseerd.

Davis en zijn collega's vroegen 27 alleenstaande vrouwen een agenda bij te houden tijdens één menstruatieperiode. De vrouwen noteerden lichamelijke veranderingen zoals lichaamsgewicht, buikomvang en symptomen van ziekte of hoofdpijn. Ook vertrouwden de dames hun seksuele fantasieën aan het papier toe.

De onderzoekers ontdekten dat vrouwen tijdens de ovulatie een smallere taille hadden, minder last van hoofdpijn, meer erotische fantasieën en zich aantrekkelijker voelen. Volgens Davis 'adverteren' vrouwen hiermee dat ze ovuleren. Ze zoeken volgens de psycholoog naar meer mogelijkheden tot seks, krijgen betere partners en zorgen beter voor zichzelf. Mannen zouden het signaal volgens de onderzoekers gebruiken om geen tijd te verspillen aan vrouwen die niet vruchtbaar zijn.

Duitser in strandkuil omgekomen

BAZZA had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 18-jarige man uit het Duitse Solingen is gistermiddag om het leven gekomen op het strand van Oostkapelle op Walcheren, toen hij bedolven werd door een lading zand. De jongeman was bezig een grote kuil te graven aan de voet van de duinen, toen het zand dat hij uit de kuil had geschept begon te schuiven.

Hulpdiensten hebben de man uitgegraven. Hij bleek toen al te zijn overleden.

Xoip wordt betaaldienst

Wim had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Na twee jaar lang een gratis dienst aan te bieden is na de Nederlandse portal van Altavista nu ook Xoip slachtoffer geworden van het tegenvallende klimaat waarin de Nederlandse sites verkeren. De site die verschillende messaging diensten aanbood wil van de gratis diensten een betaaldienst maken gezien het feit dat de inkomsten, die zij uit advertenties en telefoontikken halen, niet voldoende blijken te zijn.

"Afgelopen maanden hebben wij er alles aan gedaan om de toekomst van XOIP zeker te stellen. Helaas. De markt is veranderd. Op de oude voet kunnen we niet verder.

We hebben slechts twee alternatieven:
1. stoppen met XOIP, of
2. een beroep doen op alle XOIPers.

Uit recent onderzoek is gebleken dat jullie massaal in onze dienstverlening geloven. Dit heeft ons overtuigd dat we voor het tweede alternatief moeten gaan: we willen de service blijven leveren."


Via de site zijn de inschrijvingen tijdelijk gestopt.

Internationale GSM-tarieven te hoog

Het CDA wil dat internationaal bellen per mobiele telefoon snel flink goedkoper wordt. Volgens Tweede-Kamerlid Eurlings (CDA) zijn de huidige tarieven onnodig hoog.

Hij baseert zich op een rapport van de Europese Commissie dat stelt dat de telefoonbedrijven hiervoor vermoedelijk een kartel vormen. Het Europees Parlement heeft gesteld dat de tarieven veel hoger zijn dan de echte kosten. "Op tal van vlakken proberen we in Europa de grenzen af te breken. Maar de tariefgrenzen van telecomoperators blijven torenhoog", aldus Eurlings donderdag.

ALs voorbeeld noemt Eurlings het bellen per GSM vanuit België: "Dat kost nu 2,65 gulden per minuut bij KPN en Libertel. Terwijl ik voor acht cent per minuut via het vaste net naar mijn broer in Canada kan bellen. Dat is echt van de zotte."

Eurlings heeft staatssecretaris De Vries (Verkeer) donderdag gevraagd de tarieven opnieuw ter sprake te brengen bij de Europese bewindslieden voor telecom. Het CDA neemt er geen genoegen mee dat haar eerdere poging niet succesvol was. "Ze heeft zich met een kluitje in het riet laten sturen. Wij willen van haar nu toezeggingen dat ze zich echt hard gaat maken voor lagere internationale GSM-tarieven. De Vries moet opkomen voor het belang van de consument."

Jonge vaders worden softies

Jonge vaders worden als gevolg van dramatische veranderingen in hun hormonale huishouding 'softies'. Dat staat in een verslag van een Canadese studie dat was gepubliceerd in het vakblad 'Mayo Clinic Proceedings' waarover het Britse blad The Observer gisteren berichtte.

Als voorbeeld van week geworden macho's werden stervoetballer David Beckham en Madonna's echtgenoot Guy Ritchie aangehaald die na hun gezinsuitbreiding in slaap lijken te zijn gesukkeld.

Biologen van Gueens University in Kingston, Ontario, onderzochten het speeksel van mannen voor en na de geboorte van hun kind. Daaruit bleek dat bij mannen die net vader geworden waren de hoeveelheid van het mannelijke geslachtshormoon testosteron afnam. De concentratie van ostradiol daarentegen nam toe. Dit hormoon komt normaal alleen voor bij vrouwen en wordt in verband gebracht "met moederlijk gedrag", aldus The Observer.

Bij mannen heeft ostradiol een soortgelijk effect, zegt wetenschapper Carruthers die in een kliniek in Londen onderzoek doet naar deze verschijnselen. Dit hormoon leidt ertoe dat de jonge vader rustiger wordt en dat de seksule drift afneemt.

"Deze resultaten zijn interessant omdat men er in het algemeen vanuit gaat dat jonge vaders na de geboorte van hun kind allerlei problemen krijgen en gedeprimeerd worden omdat de aandacht van hun partner nu niet meer vooral op hen gericht is", zei hij. "Maar het is zeer wel mogelijk dat het natuurlijke testosteron-niveau waarmee de man 's ochtends opstaat, uit zijn grot kruipt en op jacht gaat er gewoon niet meer is".

Nieuw vriendinnetje Dutroux

Kinderontvoerder Marc Dutroux, de bekendste crimineel van België, heeft al vier jaar een relatie met een tienermeisje uit de Brusselse randgemeente Kraainem. De moeder van het meisje, dat 15 was toen ze haar relatie begon, heeft er 'niet echt een probleem' mee.

Meisje doet klusjes voor kindermoordenaar
Jean-Denis Lejeune, vader van de door Dutroux en zijn handlangers vermoorde Julie, ontdekte de relatie in het gerechtelijk dossier van Dutroux. Als vader van één van de slachtoffers heeft hij daar toegang toe.
Lejeune zegt in het Vlaamse dagblad De Morgen dat het meisje al in 1997 ‘smoorverliefd' werd. Ze schrijft hem tweemaal per week en voert allerlei opdrachten uit. "Ze legt bloemen op het graf van zijn grootmoeder en stuurt hem geschenkjes", aldus Lejeune, die op een stapel liefdesbrieven stuitte. Daaruit blijkt ook dat het stel van plan is te gaan samenwonen.

Gisteren was het juist zes jaar geleden dat Julie en Mélissa, toen allebei acht, vanaf een viaduct bij Grâce-Hollogne werden ontvoerd. Veertien maanden later werden hun lichamen teruggevonden in de tuin van Michèle Martin, destijds de vrouw van Dutroux. Een datum voor het proces tegen het tweetal staat nog niet vast. Justitie heeft nog steeds het onderzoek niet afgerond.

Cursus voor drank- rijders werkt niet

De verplichte alcoholcursus voor automobilisten die zijn gepakt met te veel alcohol op, mist zijn doel. De drankrijders passen hun gedrag niet aan, voelen zich niet schuldig en vinden het rijden met een flinke slok op geen probleem.

Alleen de angst om opnieuw tegen de lamp te lopen, maakt ze voorzichtiger.

Dat blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van de Adviesdienst Verkeer en Vervoer is uitgevoerd naar de sinds 1996 bestaande Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer (EMA).

Automobilisten die met een promillage van tussen de 1,3 en 1,8 achter het stuur zijn aangetroffen - of voor een tweede keer zijn betrapt en dan met een promillage van 0,8 - moeten de cursus doen. Het wettelijk toegestane promillage is 0,5.

Boven de 1,8 promille volgt een geschiktheidsonderzoek. Wie de cursus weigert, raakt zijn rijbewijs kwijt. De EMA houdt de `cursisten' drie dagen lang de fysieke gevolgen en de gevaren van rijden met een slok op voor. Die kennis zou ze ervan moeten weerhouden opnieuw met te veel drank op te gaan rijden. Sinds de invoering van de EMA hebben circa 33.000 mensen eraan deelgenomen.

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR), dat de cursus geeft, werkt al aan een plan om de EMA te verbeteren. Zo is het plan de cursus een langere periode te laten beslaan en de drie dagen op te delen in zes dagdelen.

De cursisten kunnen daardoor tijdens een langere periode worden gevolgd.

"Je zou kunnen denken aan een voorgesprek zodat we de deelnemers kunnen onderverdelen in zware en lichte gevallen", zegt H. Fontijn van het CBR. "De cursus kan daar dan beter op aansluiten. Ook denken we aan rollenspellen en moeten de cursisten voortaan noteren hoe de omgeving op hun gedrag reageert. En wat ze daar zelf weer van vinden. Over drie maanden moet de inhoud van de vernieuwde EMA duidelijk zijn. Die gaat dan volgend jaar in."

Milosevic naar tribunaal

Het net sluit zich rond Slobodan Milosevic. Hij kan uitlevering aan het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag bijna niet meer ontlopen. Gisteren werd het decreet van kracht waarin de nieuwe Joegoslavische regering de samenwerking regelt met het Tribunaal.

Het is nog niet te voorspellen wanneer Milosevic precies in Den Haag zal aankomen.

"Blijf in Belgrado, dat is goed voor onze hotels", zei de Joegoslavische vice-premier Miroljub Labus zaterdag tegen de verslaggevers die uit de hele wereld waren komen aanvliegen om een glimp op te vangen van een beslissende stap naar het einde van het bloedige Balkandrama dat vandaag precies tien jaar geleden begon.

De Servische premier Zoran Djindjic zegt dat de uitlevering van Milosevic binnen 15 tot 20 dagen is te verwachten. Djindjic gaat ervan uit dat de procedure die in het uitleveringsdecreet is vastgelegd, zeker tien dagen in beslag zal nemen. Temeer omdat een beroepstermijn van acht dagen is vastgesteld.

Vooral de zware druk van Djindjic en zijn aanhangers in de Democratische Oppositie van Servië (DOS) heeft ervoor gezorgd dat het decreet zaterdag werd uitgevaardigd.

De Joegoslavische president Vojislav Kostunica ziet uitlevering niet zitten, maar moest zich er uiteindelijk toch bij neerleggen. Kostunica heeft geen juridische mogelijkheid toekomstige beslissingen over uitlevering te beïnvloeden. De hele procedure is in handen van de rechterlijke macht.

Om politieke redenen wil Djindjic de uitlevering van verdachten van oorlogsmisdaden echter niet beginnen zonder het groene licht van Kostunica. "Als hij de zaak op de lange baan schuift, zullen we hem weer onder druk zetten. Iedereen in DOS is ervoor de uitleveringen uit te voeren, en hij moet ermee instemmen", zei een bron nabij Djindjic.

Microsoft vier keer gehacked

De beroemde computerkraker Prime Suspectz heeft vier sites van softwaregigant Microsoft het zwijgen opgelegd. Drie van de vier pagina's waren afgelopen vrijdagavond laat nog altijd onbereikbaar. Alle getroffen sites draaien op Microsofts eigen IIS-servers.

De hacker was zoals gebruikelijk niet te beroerd om een boodschap achter te laten. Op één van de sites stond, vertaald uit het Engels: "Prime Suspectz deed het weer! Een, twee, drie, in slechts 30 minuten. Zoals we kunnen zien is deze IIS-server erg goed! Waar vind ik veilige Microsoft-producten? WAAR?"

Een andere site gaf de mededeling: "Microsoft, wanneer wordt die veiligheid van je nou eens beter? Nooit hehehe!"

Griekenland en Turkije dichter tot elkaar

Griekenland en Turkije zullen alle mijnenvelden langs de grensrivier de Evros opruimen. Dat is afgesproken tijdens een ontmoeting van de ministers van Buitenlandse Zaken van de twee landen op het Griekse eiland Samos. In de mijnenvelden bij de rivier zijn de afgelopen jaren tientallen illegalen die de grens wilden oversteken om het leven gekomen.

De afspraak is een nieuwe stap op weg naar normalisering van de betrekkingen tussen Griekenland en Turkije. De landen hebben de afgelopen 27 jaar drie keer op de rand van oorlog gestaan vanwege de kwestie-Cyprus en onenigheid over de precieze loop van de grens in de Egeïsche Zee. Maar de verhoudingen zijn langzaam aan het verbeteren sinds 1999. Beide landen werden toen getroffen door zware aardbevingen, waarna Griekenland hulp zond naar Turkije en andersom.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1266
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1265
special
Random Pics van de Dag #1264
special
Random Pics van de Dag #1263
review
Endless Ocean Luminous
©FOK.nl e.a.