VN-aids-top opent met minuut stilte

Peter Breuls
De VN-conferentie over aids in New York is geopend met een minuut stilte. Dat gebeurde om de 22 miljoen doden die tot nu toe als gevolg van de ziekte zijn gevallen te herdenken. De conferentie brengt regeringsleiders, ministers en politici uit 180 landen samen. Het is een initiatief van Kofi Annan, secretaris-generaal van de Verenigde Naties.

Op de speciale zitting van de Algemene Vergadering van de VN zullen zo'n 3.000 regeringsleiders, wetenschappers, aids-activisten en patiënten drie dagen met elkaar praten over bestrijding van de epidemie. In de hele wereld hebben 36 miljoen mensen het HIV-virus of Aids.

Sinds de eerste gevallen twintig jaar geleden bekend werden zijn meer dan 20 miljoen mensen aan de ziekte overleden: volgens deskundigen de ergste epidemie die de mensheid heeft getroffen sinds de builenpest van de veertiende eeuw in Europa.

Hoewel alle deelnemers aan de VN-conferentie vinden dat er miljarden guldens nodig zijn om de epidemie te bestrijden, zijn ze diep verdeeld over de vraag waar het meeste geld naartoe moet: betere gezondheidszorg in de Derde Wereld, preventie-campagnes of medicijngebruik.