Vrouwen vaker depressief dan mannen

Vrouwen zijn twee keer zo vaak depressief als mannen. Ze reageren bovendien heel verschillend op de medicijnen die die stemmming te lijf gaan. Vrouwen worden er zwaarder van en mannen vooral sikkeneurig omdat het seksleven tot nul wordt gereduceerd.

Dit alles is gebleken uit een NIPO-onderzoek. Vrouwen zijn vaker depressief dan mannen omdat ze emotioneler en gevoeliger van aard zijn. Verandering in het leven, zoals moederschap en overgang leiden ertoe dat zij vaker depressief zijn.

"Vrouwen zijn veel meer geneigd de oorzaak te zoeken in hun eigen denken en doen", veronderstelt mevrouw A. van Geleuken, directeur van de Depressie Stichting. "Ze hebben meer baat bij medicijnen, terwijl mannen meer hebben aan therapie. Dat geldt vooral voor vrouwen die al veel aan zelfanalyse hebben gedaan door met vriendinnen te praten. Voor hen heeft de therapeut vaak weinig te bieden. De meeste mannen zijn daarentegen nog niet gewend kritisch naar zich zelf te kijken."

In de praktijk van alledag is 65 procent van de depressieve patiënten een vrouw, melden de huisartsen. Mensen die een depressie doormaken zijn van mening dat professionele hulp (68 procent) en medicijnen (65 procent) tot de beste behandelmethodes behoren. Volgens driekwart van de ondervraagde huisartsen worden de meeste mensen behandeld met gesprekstherapie en medicijnen.

Voor het onderzoek werden 277 huisartsen ondervraagd en duizend mensen van wie eenderde op het moment van onderzoek depressief was, eenderde ooit een depressie heeft gehad en eenderde geen depressieve klachten heeft.

Die verhoudingen vormen een representatieve afspiegeling van de Nederlandse bevolking.