Internationale GSM-tarieven te hoog

Het CDA wil dat internationaal bellen per mobiele telefoon snel flink goedkoper wordt. Volgens Tweede-Kamerlid Eurlings (CDA) zijn de huidige tarieven onnodig hoog.

Hij baseert zich op een rapport van de Europese Commissie dat stelt dat de telefoonbedrijven hiervoor vermoedelijk een kartel vormen. Het Europees Parlement heeft gesteld dat de tarieven veel hoger zijn dan de echte kosten. "Op tal van vlakken proberen we in Europa de grenzen af te breken. Maar de tariefgrenzen van telecomoperators blijven torenhoog", aldus Eurlings donderdag.

ALs voorbeeld noemt Eurlings het bellen per GSM vanuit België: "Dat kost nu 2,65 gulden per minuut bij KPN en Libertel. Terwijl ik voor acht cent per minuut via het vaste net naar mijn broer in Canada kan bellen. Dat is echt van de zotte."

Eurlings heeft staatssecretaris De Vries (Verkeer) donderdag gevraagd de tarieven opnieuw ter sprake te brengen bij de Europese bewindslieden voor telecom. Het CDA neemt er geen genoegen mee dat haar eerdere poging niet succesvol was. "Ze heeft zich met een kluitje in het riet laten sturen. Wij willen van haar nu toezeggingen dat ze zich echt hard gaat maken voor lagere internationale GSM-tarieven. De Vries moet opkomen voor het belang van de consument."