Campagne voor getuigen van straatgeweld

Rob (R@b)
Getuigen van straatgeweld krijgen vanaf maandag via een grote campagne te weten hoe ze op zo'n moment veilig en verantwoord moeten handelen. De campagne moet afzijdigheid en het gevoel van machteloosheid doorbreken.

Kern van de boodschap: Bel het alarmnummer 1-1-2, onthoud hoe de dader eruit ziet en laat het slachtoffer niet alleen. De campagne is een gezamenlijk initiatief van het Landelijk Platform Tegen Geweld op Straat, de Rotterdamse stichting Meld Geweld en de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken.

Volgens de Haagse burgemeester Deetman, voorzitter van het Platform, is de aandacht voor geweldsincidenten de afgelopen drie jaar afgevlakt. ,,De mensen denken dat het allemaal wel meevalt. Tegelijkertijd voelen Nederlanders zich weer veiliger op straat.'' Maar, zo waarschuwt Deetman, het geweld gaat door.

Jongeren

Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Justitie laten immers zien dat er jaarlijks ongeveer 25.000 gevallen van fysiek geweld op straat plaatsvinden. De meeste incidenten gebeuren in woonwijken, in het verkeer en in uitgaansgebieden. Meestal zijn daarbij jongeren betrokken. Bijna tweederde van de daders is jonger dan 25 jaar. Dat geldt ook voor de helft van de slachtoffers.

Succes

De campagne bleek eerder een succes in de politieregio Rotterdam-Rijnmond. Drie maanden na de campagne daar wist nog 40 procent van de Rotterdammers zich de campagne te herinneren. Ongeveer 67 procent kon direct een of twee tips geven over wat je het beste kan doen als je getuige bent van geweld.

De landelijke actie loopt in de maanden juli en augustus. Niet zonder reden, voegt Deetman toe. Dat is de periode waarin veel mensen op straat zijn en het risico van 'zinloos' geweld groter is.