FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 2 februari 2001

Verdwaalde pinguïn blijkt depressief

Een babypinguïn is, nadat hij was verdwaald, dusdanig van slag geraakt dat hij moet worden behandeld wegens depressiviteit. Het zes weken oude dier werd gevonden bij een fastfoodrestaurant bij de Australische stad Melbourne, zo meldden Australische media vrijdag.

Politiemannen zagen de pinguïn ronddwalen in de buurt van een hamburgertent. Een woordvoerster van de dierentuin in Melbourne liet weten dat de vogel niet vrolijker is geworden van zijn avontuur. Hij zal moeten worden behandeld voor depressiviteit. De woordvoerster zei dat stress de diertjes erg ziek kan maken en ze er zelfs aan kunnen sterven.

Het is niet bekend hoe de pinguïn in de straten van de Australische stad terecht is gekomen. Waarschijnlijk is hij illegaal meegenomen van een strand of eiland en later gedumpt.

'T is wel goed raak vandaag met de pinguïns

Eminem mag in Engeland geen XTC gebruiken

De Britse politie heeft Eminem gewaarschuwd dat ze hem zal arresteren als hij drugs gebruikt tijdens zijn optredens in Groot-Brittannië. Hij zal worden opgepakt als hij pillen gaat slikken voor de ogen van het publiek.

Eminem begon zijn Europese toer dinsdag in Hamburg. Op het podium haalde hij opeens XTC-pillen tevoorschijn.
"Die heb ik backstage in mijn handen gedrukt gekregen", zei de omstreden rapper en slikte de pillen vervolgens door.

Op 8 februari begint de controversiële popster zijn Britse optredens in Manchester. Komend weekend staat hij in de Rotterdamse Ahoy.

Dronken Nederlander rijdt van Tirools perron

Een dronken Nederlandse vakantieganger is vrijdag aan de dood ontsnapt nadat hij op een station in het Oostenrijkse Tirol met zijn auto op de spoorbaan was beland.

Volgens de politie was de 34-jarige vakantieganger in de vroege ochtenduren volledig de weg kwijt. Hij reed het perron van het station in Rattenberg op, maar verloor de macht over het stuur, waardoor de auto een duik op de rails maakte. Op dat moment naderde een goederentrein en de alerte machinist kon nog net op tijd de rem in werking zetten. Medewerkers van de Oostenrijkse spoorwegen haalden de Nederlander daarop uit zijn zwaar beschadigde auto.

Volgende keer toch maar een zakje Fisherman's Friends meenemen ?

School doet aangifte wegens internet-smaad

"Voor leerlingen en leraren die dit lezen, doe er wat mee."
Deze boodschap is te lezen op de anti-norbertus.tmfweb.nl site, een internetsite over het Norbertuscollege in Roosendaal.

Directeur J. van Oosterhout nam deze raad ter harte en deed bij de politie aangifte wegens smaad.

Volgens de directeur wemelde het op de site van de beledigende, belastende en vunzige teksten aan het adres van leerlingen en leerkrachten van de school, die bij naam werden genoemd. "Dit kan ik niet tolereren. Ik heb dan ook aangifte gedaan bij de politie", aldus Van Oosterhout. De bewuste teksten zijn overigens reeds van de site verwijderd.

De directeur houdt er rekening mee dat het gaat om een uit de hand gelopen grap, al verwijt hij de persoon achter de site wel dat deze de aangeleverde teksten op het net zette.

De school in Roosendaal is niet de eerste die met dit probleem heeft te maken. Recent werd een leerlinge van een basisschool in Blaricum 'te koop' aangeboden op een seks-site. Ook in Groningen en Haaksbergen hadden scholen te maken met elektronisch pesten.

Een vertegenwoordigster van de Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) bepleitte onlangs een nationaal debat over het gebruik van internet op school. Een verzoek daartoe is inmiddels ingediend bij het ministerie van Onderwijs.

Nertsenfokkers claimen schade bij Brinkhorst

De nertsenfokkers hebben de Staat vrijdag aansprakelijk gesteld voor alle schade die ze lijden door een verbod op nertsenfok. De claim kan oplopen tot honderden miljoenen guldens, aldus secretaris W. Verhagen van de Nederlandse Vereniging van Fokkers van Edelpelsdieren (NFE). De organisatie heeft minister Brinkhorst (Landbouw) hierover vrijdag een brief gestuurd.

Volgens de NFE kunnen de ruim tweehonderd nertsenfokkers hun gedane investeringen niet terugverdienen in de tien jaar voordat het verbod zou ingaan. Ook kunnen de fokkers hun bedrijven slecht verkopen, wat volgens de NFE schrijnend is voor enkele zieke nertsenfokkers.

Het kabinet stemde vorige week vrijdag in met een voorstel van minister Brinkhorst om de fok van pelsdieren voor bont te verbieden. De bontfok is volgens de minister onethisch. De Tweede en Eerste Kamer moeten nog akkoord gaan met het wetsvoorstel.

Angolees meisje verdwenen uit AZC

Een 7-jarig Angolees meisje wordt sinds woensdagavond vermist uit het asielzoekerscentrum Valentijn in Elspeet. Dat heeft de politie vrijdagavond bekendgemaakt.

Uitgebreide zoekacties op en rond het terrein hebben niets opgeleverd. Het meisje, Jeice Neto, verbleef sinds september in het centrum. Zij was alleen. Zij zou binnenkort verhuizen naar een pleeggezin. De politie en de vreemdelingendienst zijn een onderzoek begonnen naar de familierelaties van het meisje.

Een politiewoordvoerder zegt vooralsnog niet uit te gaan van een misdrijf. "We achten de kans het grootst dat het kind verblijft bij familie of kennissen. Dat is de afgelopen tijd wel vaker voorgekomen."
Het centrum in Elspeet is speciaal bedoeld voor alleenstaande minderjarige asielzoekers.

Chello gaat geld voor klachten vragen

Eldeejee had ons via de newssubmit het volgende te melden:
Van Tweakers.net:

"Een telefoonnummer dat ik (en voor zover ik hoor een groot aantal andere mensen) als Chello-gebruiker de afgelopen tijd regelmatig gebeld heb, is 0800-1424. Dit is namelijk het nummer waarop je melding kan maken van een internetstoring. Toen ik op advies van Eldeejee net even het gratis servicenummer belde, hoorde ik dat we tot mijn grote schrik vanaf 1 maart zullen moeten betalen voor een gesprekje met een van de behulpzame telefonistes.

Het nieuwe nummer dat voortaan gebeld zal moeten worden, is 0900-1580. Een belletje hier naartoe leverde de informatie op dat dit 22 cent per minuut zal gaan kosten. Een actie van UPC die niet echt een positieve indruk van het bedrijf geeft. De conclusie die ik eruit trek is namelijk dat de servicelijn te duur werd, aangezien er te veel klachten binnenkwamen.

Ik vind dit absoluut geen slimme zet van het grote kabelbedrijf. Het zijn juist de kleine dingen zoals dit, die de klant doen overstappen op een concurrent."

Hoge straffen na moord op dakloze

Drie Duitsers zijn veroordeeld tot hoge celstraffen wegens de dood van een dakloze in Mecklenburg-Vorpommern. De mannen - tussen de 16 en 19 jaar - moeten drie, acht en twaalf jaar naar de gevangenis.

Het proces tegen de hoofdverdachte, een rechts-extremist, gaat nog verder in afwachting van een psychiatrisch rapport. De vier mannen hebben op 24 juli in de stad Ahlbeck een dakloze op brute wijze gedood door op zijn hoofd te springen. Het afgelopen jaar zijn in Mecklenburg-Vorpommern vier zwervers op ongeveer dezelfde manier om het leven gebracht. In sommige kringen van extreem-rechts worden zwervers gezien als parasieten.

Drugs in het verkeer worden verboden

Automobilisten die drugs hebben gebruikt of medicijnen hebben ingenomen die de rijvaardigheid beïnvloeden, moeten hun auto laten staan. Het kabinet gaat drugs en bepaalde medicijnen in het verkeer "expliciet verbieden".

Dit schrijft minister Korthals van Justitie, ook namens zijn collega's Netelenbos (Verkeer) en De Vries (Binnenlandse Zaken), vrijdag aan de Tweede Kamer. Nu kent de Wegenverkeerswet 1994 alleen een verbod om te rijden als de automobilist 'een stof' binnen heeft gekregen waarvan hij had kunnen weten dat die de rijvaardigheid beïnvloedt. Omdat niet duidelijk omschreven is om welke stof het gaat, is het lastig om de bewijslast rond te krijgen.

Het kabinet wil nu precies gaan benoemen om welke stoffen het gaat. De regering denkt nog na over manieren waarop de politie daadwerkelijk drugs- en medicijnencontroles kan uitvoeren 'op de weg', en wanneer een verdachte dus mag worden onderworpen aan nader onderzoek, zoals een bloedproef.

Dit schrijft minister Korthals van Justitie, ook namens zijn collega's Netelenbos (Verkeer) en De Vries (Binnenlandse Zaken) vrijdag aan de Tweede Kamer.

TU Delft wil mega-universiteit

De Technische Universiteit Delft wil op termijn fuseren met Universiteit Leiden. Voorzitter N. de Voogd van het College van Bestuur voorziet binnen vijf à tien jaar het samengaan van beide instellingen.

Het liefst wil de Delftse universiteitsbaas ook de Erasmus Universiteit Rotterdam bij de fusie betrekken. Dan zou een Zuid-Hollandse universiteit ontstaan die de grootste van Nederland is. De drie universiteiten tellen momenteel bijna 40.000 studenten.

Delft en Leiden werken al samen op het gebied van biotechnologie. Ze doen gezamenlijk onderzoek en verzorgen een opleiding levenswetenschap en technologie. De faculteiten scheikunde heben ook plannen om te gaan samenwerken.

Een echt fusieplan heeft Delft niet, laat een woordvoerder van de universiteit weten. Verdere samenwerking met Leiden ligt voor de hand; een nauwere band met Rotterdam is iets voor een verre toekomst, aldus de woordvoerder. Volgens De Voogd ontkomt het hoger onderwijs echter niet aan schaalvergroting.

"Maar dit een delicaat proces, waarbij de hele universitaire bevolking is betrokken", erkende hij vrijdag in het weekblad Delta van de universiteit. "Een fusie kun je niet afdwingen."

Vloek uitgesproken tegen corruptie

De burgemeester van Bangkok heeft een nieuw wapen in de strijd tegen corruptie bedacht... een vloek.

Wanhopig om deze ambtsovertredingen uit de Thaise hoofdstad te bannen heeft woensdag de burgemeester, Samak Sundaravej, een handgeschreven brief naar alle 50 gemeentelijke organen gestuurd, waarin hij zegt dat alle lokale functionarissen die steekpenningen aannemen een verschrikkelijk lot te wachten zou staan.

De brief was bedoel om afpersing van straatverkopers door ambtenaren uit te bannen. De verkopers hebben al van oudsher steekpenningen moeten betalen om hun waren te mogen verkopen. "Moge de ambtenaren die verkopers afpersen gevolgd worden door rampspoed tot aan hun pensioen, ziektes krijgen en vroeg sterven," zo luidde de brief.

Een woordvoerdster van Samak wist te vertellen dat de functionaris hoopte dat de vloek een betere uitwerking heeft dan eerdere, vriendelijke waarschuwingen.

Gezocht: Dodelijke spinnen!

Indien je één van deze gevaarlijke spinnen ziet, ren niet weg maar probeer ze te vangen en stop ze in een potje!

“The Australian Reptile Park”, het enige natuurpark waar ze het dodelijke gif van de Sydney Spider aftappen om anti-gif te maken, heft een dringende oproep gedaan om zoveel mogelijk van deze mannetjes-spinnen te vangen.
Eén van de meest dodelijke spinnen ter wereld vangen? “Het klinkt gek”, geeft Rob Porter, manager van het park toe, “Maar daar is een goede reden voor!”, vertelde hij aan Reuters .

De reden is dat een grote brand afgelopen juli een hele kolonie van 400 funnel-web spinnen heeft uitgeroeid. Sindsdien zijn ze er in geslaagd om een nieuwe kolonie van 10 stuks in leven te houden, maar dat zijn er veel te weinig om de voorraad gif te leveren om het anti-gif aan te maken om het leven te redden van de gemiddeld honderd gebeten mensen in Sydney elk jaar.
Het park zoekt mannelijke spinnen omdat hun gif zeven keer sterker en dodelijker is dan dat van de vrouwtjes die wel stukken groter zijn…

Geen asielzoekerscentrum in Kollum

rlooman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Inwoners van Kollum willen geen permanent asielzoekerscentrum (AZC). Een tijdelijk opvangcentrum voor maximaal 250 asielzoekers heeft wel draagvlak. Dat concluderen twee onafhankelijke bemiddelaars die maandenlang hebben vergaderd met een klankbordgroep uit de Kollumer samenleving.
Het rapport van de bemiddelaars is vrijdagmiddag aangeboden aan burgemeester P. Visser. Het rapport wordt niet gesteund door het actiecomité 'AZC Nee' uit Kollum.

De bemiddelaars vragen de gemeenteraad en het college met klem de vestiging van een permanent AZC voor 450 vluchtelingen te heroverwegen. Bemiddelaar en oud-burgemeester van Leeuwarden G. ter Loo meent dat het rapport een weloverwogen standpunt uit de Kollumer samenleving geeft en dat niet moet worden vastgehouden aan een beluit van een aantal jaren daarvoor. "Er is nu weer wat rust. Wat voor nut heeft het dan de boel weer overhoop te gooien." De verplaatsing van het huidige AZC 'De Poelpleats' is sinds de moord op de 16-jarige Marianne Vaatstra in 1999 een heikel punt in Kollum. Op een voorlichtingsbijeenkomst bereikte de weerstand tegen de plannen voor een permanent centrum een hoogtepunt toen demonstanten burgemeester P. Visser bekogelden met eieren.

Ter Loo meent dat maximaal 250 asielzoekers in een tijdelijk opvangcentrum draagvlak heeft. Over de locatie spreken de bemiddelaars zich niet uit. Zij menen dat dit een "moeilijk punt" is en zij adviseren dan ook een "breed gestructureerde voorlichtings- en inspraakprocedure" te ontwikkelen.

Om verdere problemen tussen asielzoekers en inwoners van Kollum te voorkomen is het advies een meldpunt van gemeente, politie en ondernemers op te richten.
Alleen het comité 'AZC Nee' zegt geen vertrouwen te hebben in de eindrapportage van de bemiddelaars. Volgens woordvoerder H. Vinke is het rapport niet gestoeld op wat in de samenleving in Kollum leeft. Hij meent dat mensen de situatie "spuug en spuugzat" zijn.

Restaurant beloont gasten!

Een restauranteigenaar in de Chinese stad Shanghai gaat gasten die geen restjes overlaten belonen met een korting van 10 procent. Hij wil op die manier een breuk met de Chinese eetgewoonten tot stand brengen, meldde de krant Shanghai Daily vrijdag.

Het restaurant wil met de aanbieding verspilling van levensmiddelen voorkomen, hoewel het volgens de traditie gezichtsverlies voor de gastheer betekent als aan het einde van een maaltijd de borden en schalen leeg zijn en de gasten mogelijk nog trek hebben. Daarom bestellen Chinezen in restaurants vaak meer dan nodig is.

De eigenaar van het restaurant zei tegen de krant er rekening mee te houden dat hij wel enige omzet zal verliezen als de mensen minder eten gaan bestellen, maar dat hij op lange termijn wel succes zal hebben.

Spielberg droomt...

Internetters kunnen binnenkort de 'dromen' van Steven Spielberg bekijken op internet. De filmregisseur gaat samen met collega Ron Howard korte animaties tonen op de website van CountingDown.

Op maandag 5 Februari is de eerste te zien. In de drie minuten durende filmpjes zullen beide regisseurs als getekende poppetjes rondlopen. Ze geven ieder een korte uitleg bij hun eigen creaties die zijn gebaseerd op hun dromen. Het is nog niet duidelijk waar de animatiefilmpjes precies over zullen gaan.

Pedo-doder krijgt vier jaar cel

De 37-jarige L. van V., die vorig jaar in Oosterhout de 22-jarige pedoseksueel D. Brocken met tien messteken om het leven heeft gebracht nadat die zijn zoontje had misbruikt, is door de rechtbank in Breda veroordeeld tot vier jaar celstraf en TBS dwangverpleging.

De rechtbank achtte doodslag bewezen. De man werd wel vrijgesproken van moord. Rechtbankpresident mevr. mr. W. Bruns meende dat hij niet met voorbedachten rade te werk is gegaan.

Ook is volgens haar niet bewezen dat de Brabander een mes op zak had speciaal om Brocken ermee om het leven te brengen. Brocken was eerder veroordeeld wegens ontucht met acht minderjarige kinderen. Onder hen was een zoon van Van V.

De rechtbank nam het de verdachte wel kwalijk dat hij verschillende malen hulp heeft geweigerd na het incident met zijn zoon. Op het moment dat het incident plaatsvond, was de verdachte samen met het kind in het hulptraject terechtgekomen.

Raadsman van Van V, mr. M. Schonfeld zei tijdens de behandeling van de zaak dat hulpverleners schromelijk tekort zijn geschoten. "Als die sneller en adequater hadden gereageerd, was mijn cliënt mogelijk niet zo doorgedraaid."

Online bankieren bij Sony

Het Japanse elektronicaconcern Sony begint met een online bank. Deze week diende het concern een aanvraag in bij de Japanse autoriteiten. De bank zou in juni dit jaar open moeten gaan.

Gebruikers kunnen onder andere hun rekening beheren via het internet, transacties via automatische kasmachines regelen en hypotheken afsluiten. De internetbank zal Sony Bank gaan heten en richt zich voornamelijk op de gewone consument die online producten aanschaft. Zakelijke klanten kunnen niet bij Sony terecht. Het bedrijf hoopt in drie jaar tijd 400.000 klanten binnen te krijgen en winstgevend te zijn.

Tachtig procent van de bank zal in handen van Sony komen. De overige 20 procent komt in het bezit van partners als de Amerikaanse zakenbank JP Morgan Chase. Samen investeren zij zo'n 322 miljoen dollar in de onderneming.

Het initiatief van Sony komt nadat andere grote Japanse bedrijven, waaronder de grote supermarktketen Ito-Yokado, zelf ook online banke! n waren begonnen. Japan kent een ware explosie van online bankdiensten nadat de Japanse overheid vorig jaar de reglementen voor de financiële instellingen bijstelde.

Tien jaar voor lugubere moord

Een rechtbank in Niger heeft een man tot een minimale straf van 10 jaar veroordeeld voor het in stukken snijden van z'n neef en het eten van in het bloed gesopt brood. De rechtbank verklaarde daarbij dat de gruwelijke moord wellicht het leven van andere mensen gespaard had.

Het slachtoffer, Souley Halidou, had twee familieleden om het leven gebracht en dreigde er meer te vermoorden, vanwege een ruzie om land in het West Afrikaanse land.

Getuigen zeiden dat het dorp Moli, ongeveer 60 kilometer van de hoofdstad Niamey, in doodsangst had geleefd, nadat Halidou een stadsomroeper had gehuurd om aan te kondigen dat hij weer zou moorden.

Op 13 Januari 1996 besloot z'n neef Hassan Salou, die zei dat hij voor z'n moeders veiligheid vreesde, het recht in eigen handen te nemen en sloeg Halidou dood met een stok. Salou sneed hem in stukken met een kapmes en at een met bloed doordrenkte snee brood, voordat hij naar de politie ging met de linkerarm van z'n slachtoffer

De rechtbank honoreerde het argument van de advocaten dat er verzachtende omstandigheden speelde in de moord, toen ze Salou dinsdag veroordeelde. "Ik was volledig bij m'n verstand, ik wilde m'n moeder beschermen en de anderen in het dorp, want iedereen vroeg zich af wie Souley's volgende slachtoffer zou zijn," verklaarde Salou.
"Waarom ik het brood in z'n bloed sopte? Ik wilde voelen dat hij dood was, ik moest zekerheid hebben dat hij niemand meer lastig zou vallen."

Famke Janssen dumpt 'boring' Ben Affleck

Het is uit! Lang heeft het niet geduurd, de liefde tussen Famke Janssen en Ben Affleck. Famke heeft de Amerikaanse acteur laten vallen omdat zij hem niet interessant genoeg meer vond. Maar Nederlands beroemdste actrice in Hollywood schijnt alweer een nieuwe, nog onbekende, minnaar te hebben. De mysterieuze vlam van Famke is meteen met haar mee naar Canada gevlogen. Daar beginnen de opnames van haar nieuwe film 'Don't Say A Word' met Michael Douglas. Voor dat ze in het vliegtuig stapte gaf Famke nog eens toe. "Ik verveelde me met Ben."

APK Keuring voor werkers in zorgsector

Het moet onmogelijk worden dat oud-verplegers die al lang uit de zorg weg zijn, zonder meer weer aan de slag kunnen. Doordat dit nu wél kan, biedt de registratie geen zekerheid dat patiënten altijd deskundige zorg krijgen.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) stelt daarom voor mensen die na enkele jaren opnieuw in de zorg aan de slag willen, te onderwerpen aan een verplichte keuring. Zij vergelijkt die met de apk voor oudere auto’s. Zij zal het plan dit voorjaar bespreken met het ministerie van Volksgezondheid.
Om patiënten tegen ondeskundig handelen te beschermen, is de wet Beroepen Individuele Gezondheidszorg (BIG) in het leven geroepen. Die heeft geleid tot de registratie van 200.000 gediplomeerde verpleegkundigen, maar volgens de NVZ is dat geen waarborg voor kwaliteit. “Sommige van die geregistreerde verpleegkundigen hebben al 20 jaar niet meer naast een bed gestaan”, zegt R. Smits van de vereniging. “Niet alleen voor de kwaliteit, ook voor de status van het vak is het beter als alleen de actieven hun registratie behouden.”

Smits verwijst naar de rechtszaak die het Haagse Rode Kruis Ziekenhuis deze week won over het ontslag van acht Indonesische verpleegkundigen, hoewel die een BIG-registratie hadden. Behalve dat ze de taal niet goed beheersten, waren de acht volgens het ziekenhuis niet genoeg gekwalificeerd om het predikaat verpleegkundige te dragen. Smits: “Een directie kan dus kennelijk niet blind varen op wat door de overheid is ingesteld als een waarborg.”

Smits stelt voor mensen die vijf jaar uit het vak zijn, te verplichten een test af te leggen na bijscholing. “Ziekenhuiszorg verandert te snel om mensen die een paar jaar hun vak niet hebben uitgeoefend zo weer aan het bed te zetten. Die toetsing zou je kunnen zien als een soort verplichte apk. Het BIG-register controleert dan, net als de Rijksdienst voor het Wegverkeer bij de apk, steekproefsgewijs of dat toetsen goed gebeurt.”

Smits weet dat zijn voorstel op weerstand zal stuiten. “Mensen zijn er trots op zich verpleegkundige te mogen noemen. Je zou er voor kunnen kiezen, dat zij achter hun titel tussen haakjes niet-praktiserend (np) moeten vermelden.”

De grootste zorgvakbond AbvaKabo FNV is tegen een dergelijke extra code, maar pleit wel voor verplichte bij- en nascholing van verpleegkundigen. Daaraan mag, vindt de bond, een puntensysteem worden gekoppeld. Alleen wie na 5 jaar genoeg punten heeft behaald, mag zijn registratie behouden. Het ministerie van Volksgezondheid bevestigt dat de komende maanden wordt gesproken over de criteria voor herregistratie. Of het nodig is de eisen aan te scherpen, laat een woordvoerder in het midden. “Op het moment dat je bent geregistreerd als verpleegkundige, mag je je vak uitoefenen.”

Krokodillen houden man gezelschap

In Kenia is een man gered na een akelig avontuur in het midden van een rivier. Twee dagen lang bracht de 45-jarige Mwangangi door op een rots, omringd door hongerige krokodillen.

Hij kwam daar terecht toen het bootje waarmee hij en een vriend de gezwollen rivier wilden oversteken, kapseisde en werd meegesleurd. De vriend verdronk.
Mwangangi zat 60 meter verwijderd van de dichtstbijzijnde oever. Daarvandaan probeerden mensen tevergeefs etenswaren naar hem toe te gooien, die echter in de bekken van de dankbare krokodillen rond de rots verdwenen. De uitgedroogde man is tenslotte per helikopter opgehaald.

Miljardenclaim ingediend tegen Libië

Amerikaanse advocaten hebben namens nabestaanden van slachtoffers van de Lockerbie-aanslag een claim van 10 miljard dollar (ongeveer 24 miljard gulden) ingediend bij de Libische regering, zo meldt BBC Radio Scotland.

De claim volgt op het vonnis van de Schotse rechtbank in Kamp Zeist, die één van de twee Libische verdachten tot levenslang veroordeelde voor zijn rol in de bomaanslag van 1988.

Volgens de rechters was de veroordeelde een Libische geheim agent. De advocaten willen daarom het bewind in Tripoli aansprakelijk stellen. Libië wijst tot nu toe elke verantwoordelijkheid af.

Denk mee over wetgeving voor e-commerce

Internetgebruikers kunnen helpen bij het opstellen van de nieuwe regels die voor hen zullen gelden

Justitie en Economische Zaken gaan het Internet inzetten bij het opstellen van nieuwe wetgeving voor de elektronische handel. Via een website kunnen belanghebbenden en geïnteresseerden reageren op juridische vragen die het omzetten van de EG-richtlijn inzake elektronische handel met zich meebrengt. De reacties worden meegewogen bij het opstellen van de wetgeving. Op deze manier kan iedereen een bijdrage leveren aan de totstandkoming van de nieuwe regels. Vorig jaar startte Justitie al een soortgelijke elektronische consultatie over de toepassing van het auteursrecht op de elektronische snelweg.

De Europese richtlijn inzake elektronische handel (Richtlijn 2000/31/EG) is bedoeld om de regels voor elektronische handel in de landen van de Europese Unie uniform te maken en het vrije verkeer van diensten van de informatiemaatschappij binnen de Unie te waarborgen. Door de richtlijn ontstaat er meer rechtszekerheid voor Europese ondernemers en burgers op Internet. De richtlijn is dan ook van groot belang voor de ontwikkeling van elektronische handel in Europa.

In de richtlijn komen onder meer de volgende onderwerpen aan bod:
- Het sluiten van een overeenkomst langs elektronische weg
- Informatieverplichtingen voor dienstverleners op Internet
- Reclame via e-mail en op Internet

- Aansprakelijkheid van providers voor het doorgeven en opslaan van elektronische informatie

- Alternatieve geschillenbeslechting en zelfregulering
De website geeft per onderwerp een aantal vragen weer, waarop bezoekers kunnen reageren. Daarnaast is het mogelijk om een integrale reactie te geven over de wijze waarop de richtlijn in Nederlandse wetgeving geïmplementeerd moet worden. De reacties worden op de website geplaatst zodat iedereen ze kan lezen en daarop ook weer kan reageren.

Dit voorjaar zal mede aan de hand van de reacties een concept-wetsvoorstel worden opgesteld, welke ook op de website wordt geplaatst. Vervolgens vindt een tweede consultatieronde plaats waarin commentaar kan worden gegeven op het concept-wetsvoorstel. Daarna wordt het officiële wetsvoorstel gemaakt, dat achtereenvolgens zal worden voorgelegd aan de ministerraad, de Raad van State en het parlement.

De website is vanaf 2 februari operationeel. Het adres is: http://www.minjus.nl/e-commerce

Zes sekshuizen onmiddellijk dicht

Thurminator had ons via de newssubmit het volgende te melden: Zes seksinrichtingen aan de Hemelrijken in Eindhoven zijn door de gemeente afgekeurd en direct gesloten wegens brandgevaarlijke situaties. Drie exploitanten beschuldigen de gemeente van broodroof en stappen naar de rechter. Dat heeft hun advocaat bevestigd.

De zaken zijn deze en vorige week gecontroleerd in verband met de afschaffing van het bordeelverbod. Vanaf 1 oktober bestaat er geen gedoogbeleid meer voor sekszaken, maar worden zij gelegaliseerd als ze in aanmerking komen voor een exploitatievergunning. Ze moeten voldoen aan eisen, onder meer wat betreft veiligheid en hygiëne. Alle seksinrichtingen die legalisatie willen, krijgen controle. De gemeente heeft zestig aanvragen gekregen.

De controleurs troffen in de afgekeurde sekspanden 'acuut en extreem gevaarlijke' situaties aan. Op zolderverdiepingen, die voor prostitutie worden gebruikt, lag elektrische bedrading los. Voldoende vluchtwegen ontbraken en er waren bouwmaterialen gebruikt die zeer brandbaar zijn zoals riet.

Goh, Eindhoven wordt er ook niet leuker op!!

Pinguins vallen niet om bij zien vliegtuig

Vijf weken 'wetenschappelijk' onderzoek naar twee kolonies koningspinguins in het Zuidpoolgebied wijst het beslist uit: de dieren vallen niet om als zij omhoog kijken naar overkomende vliegtuigen of helikopters. Het verhaal daarover stamde uit de koker van piloten en mariniers tijdens de Brits-Argentijnse oorlog om de Falklands in 1982.

Pinguins zouden op het vasteland bij bosjes hun evenwicht verliezen als vliegend tuig passeerde. Om waarheid en legende te scheiden toog een team van de in Londen gevestigde British Antarctic Survey vijf weken naar het Falklands-eiland South Georgia. De vogels waggelen soms wel eens uit angst weg, maar verliezen hun evenwicht niet en vallen ook niet om, stelde onderzoeker Richard Stone vast.

Hij bekeek wekenlang het gedrag van de ruim duizend dieren in de twee kolonies. "Wij zagen dat de vogels probeerden weg te komen van het geluid (van helikopters en vliegtuigen). Maar bij alle zeventien vluchten viel er geen enkele om. Bij het naderen van de helikopter werden de vogels stil. Zij leken zich ook niet te willen omdraaien om te kunnen kijken. Sommige waggelden weg van de helikopter. Andere verroerden zich niet meer. Een paar minuten later waggelden zij terug. Wij weten niet of het geluid de oorzaak is of het visuele aspect of dat het op de dieren overkomt als een mogelijke roofvogel", aldus Stone.

Hij vond het onderzoek nuttig gezien het groeiende toerisme naar de Falklands. Mocht inderdaad zijn gebleken dat de vliegtuigen het evenwicht van de pinguins verstoren, dan zouden volgens hem minimumhoogtes voor overvliegende vliegtuigen moeten worden ingesteld.

Sja, 't is maar wat je nuttig vindt

Duitse dierenbescherming protesteert tegen slachting

De Tierschutzbund, de Duitse dierenbescherming, neemt gerechtelijke stappen tegen de voorgenomen slachting van 400.000 koeien om de prijs van rundvlees te stabiliseren. Dit meldt de Duitse tv-zender ARD vrijdagochtend.

De regering in Berlijn wil in het kader van een EU-programma 400.000 runderen laten slachten en ze niet laten opeten, ook als blijkt dat ze geen BSE hebben. Volgens de Tierschutzbund is dat niet alleen een "morele ramp", maar ook een schending van de Duitse wet op de dierenbescherming. Die schrijft voor dat gewervelde dieren niet zonder "verstandige reden" mogen worden gedood.

Student VS berecht voor beramen bloedbad

Een Amerikaanse student die ervan wordt verdacht een bloedbad te hebben beraamd in een universiteit, hangt een celstraf van ruim 100 jaar boven het hoofd.

De 19-jarige Al DeGuzman bezat volgens de politie naast vuurwapens zestig bommen en molotovcocktails, die hij tot ontploffing wilde brengen in de universiteit van het Californische Cupertino.

De student is aangehouden toen hij in een fotowinkel de afdrukken kwam afhalen van de kiekjes die hij van zijn wapentuig had gemaakt. Een wantrouwige fotolaborant had de politie gewaarschuwd en zo op het nippertje een bloedbad voorkomen, aldus de voorlopige resultaten van het onderzoek.

Bij huiszoeking had de politie de wapens gevonden, evenals een plan om afgelopen dinsdag de universiteit aan te vallen, waarbij tientallen doden hadden kunnen vallen.

DeGuzman werd donderdag voor het eerst voorgeleid voor de rechter. Hij ontkende alle 122 punten van de aanklacht, waarvoor hij ruim honderd jaar cel kan krijgen, als hij schuldig wordt bevonden.

Volendam wist van gevaarlijke situatie

Het college van B&W van Volendam was kort voor de brand in café de Hemel op de hoogte van de levensgevaarlijke situatie in het pand. Dat blijkt uit het feitenrelaas over de ramp dat deels op internet is gezet.

Burgemeester IJsselmuiden verklaarde een week na de ramp tijdens een televisie-interview dat zijn gemeentebestuur sinds de zomer over het brandgevaar in het jongerencafé ‘geen signalen meer had gekregen'. Anders hadden B&W onmiddellijk ingegrepen, aldus de burgemeester.
In het dossier over de caféramp bevindt zich echter een door verantwoordelijk wethouder W. Visscher (CDA) ondertekende notitie waarin wordt gemeld dat de Hemel bijzonder brandgevaarlijk is.

In de notitie - gedateerd 9 november - vraagt brandpreventieambtenaar C. Bont akkoord te gaan met een bouwtekening van de architect van eigenaar J. Veerman. Tevens vraagt hij toestemming om extra voorwaarden op te leggen aan Veerman om het risico op brand in de drie op elkaar gestapelde cafés te verkleinen. De notitie wordt de volgende dag door wethouder Visscher ondertekend. Een opmerking op het advies luidt: ‘Direct uitvoeren'.

Bont meldt de architect van eigenaar J. Veerman mondeling dat de vluchttrap onmiddellijk moet worden aangebracht. Het duurt nog een volle maand - 21 december - voordat de aangepaste bouwtekeningen gereed zijn. En ondanks de aansporingen van Bont zijn de geplande brandtrappen niet gereed op nieuwjaarsnacht.

In de rampnacht probeerden enkele jongeren, onder wie de 13-jarige Sharon Sombroek, via de branddeur te vluchten. Het platje daarachter had echter nog geen vloer. De vluchtenden maakten een val van enkele meters en Sharon kwam op haar borstkas terecht, met ernstig hart-, long- en hersenletsel tot gevolg. Enkele dagen later overleed ze in het Emma Kinderziekenhuis AMC in Amsterdam. Een ander slachtoffer raakte zwaar gewond.

Donorbloed mogelijk besmet met BSE

Bloedbanken moeten geen bloed meer aannemen van mensen die na 1985 zelf een bloedtransfusie hebben gehad. Het is niet geheel onmogelijk dat zij besmet zijn met de ongeneeslijke ziekte van Creutzfeldt-Jakob.

Dat schrijft de Gezondheidsraad in een advies aan minister Borst (Volksgezondheid). De raad wil uitsluiten dat mensen de ziekte, die in verband wordt gebracht met de gekkekoeienziekte BSE, op elkaar overdragen.
In Nederland zijn nog geen gevallen van Creutzfeldt-Jakob bekend, maar dat kan veranderen. Na besmetting kan het meer dan tien jaar duren voordat de ziekte zich openbaart.

De koepelorganisatie van bloedbanken, Sanquin, wil de voorzorgsmaatregel niet nemen. Ze zou dan 45.000 donoren moeten afschrijven, waardoor een tekort aan donorbloed zou kunnen ontstaan. Zij zien meer in het verwijderen van de witte bloedcellen uit bloed, zoals de Gezondheidsraad ook adviseert. Ziekmakers kunnen zich hechten aan witte bloedcellen.

Sanquin vindt dat het voorstel mensen die ooit een transfusie hebben gehad, onnodig bang maakt. De organisatie wijst erop dat niet bewezen is dat de ziekte via bloed overdraagbaar is. Minister Borst reageert later op het advies.

Reclamebord gevaar voor verkeersveiligheid

Een reclamebord van een kapperszaak is van het trottoir gehaald, omdat automobilisten dachten dat het iemand was die de straat op rende. Het 1 meter 70 grote bord, in de vorm van een persoon met geschilderde kleren, gezicht, haar en zwarte snor, veroorzaakte flinke schrik bij bestuurders die dan ook vol in de remmen gingen.

De gemeenteraad heeft de eigenaren bevolen het bord van 'Bob the Barber' na 17 jaar weg te halen, omdat het levensgevaarlijke situaties oplevert. De raad zegt dat als het bord weer tevoorschijn wordt gehaald, de eigenaren op een zware boete kunnen rekenen.

Het bord staat voor de Cutting Crew kapperszaak. De eigenaren zeggen dat Bob door klanten en winkelende mensen wordt gezien als een soort herkenningspunt. Eigenaar Andrew Wilkinson zegt dat veel mensen denken dat de winkel gesloten is, nu dat Bob niet meer buiten staat.

"Elke dag dat hij niet buiten staat kost ons klandizie. Degene die Bob als een gevaar voor de verkeersveiligheid ziet moet eens een bril kopen. Het is een belachelijke beslissing."
Een woordvoerder voor de gemeenteraad zei dat actie werd ondernomen nadat een bestuurder hard moest remmen, omdat hij dacht dat het bord iemand was die voor z'n auto de weg op zou stappen.

Lijk vermiste man lag jaar in tuin

Een plantsoenenprikker is dinsdag gestuit op het levenloze lichaam van de sinds oudejaarsavond 1999 vermiste Limburger Martin Muijs (53) uit Kerkrade. Het lijk, dat in verregaande staat van ontbinding verkeerde, blijkt ruim een jaar lang in de tuin langs het Atriumziekenhuis in Kerkrade gelegen te hebben zonder dat iemand het heeft opgemerkt.

Martin Muijs ging op die bewuste oudejaarsavond in het hospitaal nog op ziekenbezoek bij een kennis. Daarna werd hij nog gezien in café Courage in Kerkrade, van waaruit hij op de fiets naar zijn woning aan de Zonstraat vertrok. Sindsdien was hij spoorloos.

De politie startte kort na de verdwijning een uitgebreide zoekactie, die niets opleverde. Op 2 januari, enkele dagen na de verdwijning, werd de fiets van het slachtoffer ontdekt in de stalling van het ziekenhuis. Nu blijkt het lichaam al die tijd slechts een paar honderd meter verderop in de struiken van een plantsoen, dat direct grenst aan het atrium, gelegen te hebben.

"Alle plaatsen waar de man mogelijk had kunnen verblijven, zijn we afgegaan", zegt politiewoordvoerder Jos Koevoets. "Helaas zonder resultaat."

De technische recherche stelt een onderzoek in naar de doodsoorzaak. Een misdrijf ligt volgens de politie niet voor de hand maar kan ook niet uitgesloten worden.

Verstandelijk gehandicapte sporters geschorst

Het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) heeft alle atleten met een verstandelijke handicap geschorst. Dat melden diverse media in Australië en Canada. Het IPC nam deze vergaande beslissing afgelopen weekeinde in Salt Lake City naar aanleiding van een grote fraudezaak tijdens de Paralympics in Sydney, oktober 2000.

Het Spaanse basketbalteam won goud, maar 14 van de 25 spelers bleken achteraf niet gehandicapt te zijn. De Australische omroep ABC en de krant The Melbourne Age melden dat het IPC nog meer fraudegevallen vermoedt. Bij de beoordeling van een verstandelijke handicap hanteert de bond de IQ-grens van 70. Bij die waarde of lager heeft iemand moeilijkheden bij het uitvoeren van dagelijkse taken.

Probleem is dat de deelnemende landen zelf totaal verschillende standaards gebruiken. Sommige landen nemen het niet zo nauw. "Bedrog van het beoordelingssysteem is voor de meeste mensen hetzelfde als doping", zei Michael Riding, hoofd van de medische commissie van het IPC. Hij diende tijdens de vergadering van afgelopen weekeinde de motie in voor grootschalig onderzoek.

Hangende het onderzoek van het IPC zijn alle verstandelijk gehandicapte sporters geschorst. In Nederland zou dat gelden voor Alwin Houtsma, die in Sydney liefst vijf keer goud won, en nog vijf zwemmers. "In Nederland hebben we wel strenge criteria, waaraan we ons ook houden", zei Cees Vervoorn, chef de mission van de paralympische ploeg.

Meer onderzoek nodig naar internetverslaving

Internetverslaving is een serieus maatschappelijk probleem dat uitvoeriger onderzocht moet worden. Dat zeggen Duitse wetenschappers die onderzoek deden onder 9000 'surfers'. Ze stelden vast dat circa 3 procent van deze groep echte internetjunkies zijn. Dat meldt de Duitse zender ZDF op zijn website.

De leider van het onderzoek, Matthias Jerusalem, zegt dat een internetverslaafde niet iemand is die weleens de hele nacht dwaalt door de wondere wereld van de www's. Bij de echte probleemgevallen gaat het om mensen die zichzelf niet meer onder controle hebben. Contactarmoede en een dreigende sociale uitsluiting spelen bij de ware verslaafden een grote rol.

De echte internetjunks zeggen vaak uit eenzaamheid te vluchten naar de cyberwereld. Volgens Jerusalem zijn jongeren onder de 20 jaar en alleenstaanden gevoeliger voor een internetverslaving dan anderen. Onder de verslaafden was ook een relatief groter aantal werklozen en laagopgeleiden. De 'probleemgevallen' zeiden zich weinig te bewegen in de erotische lagen van het world wide web, maar de onderzoekers twijfelen aan de oprechtheid van deze mededelingen. Duidelijk is wel dat chatten een geliefde bezigheid is.

Jerusalem meent dat er dringend behoefte is aan nader onderzoek, vooral ook om therapieën te kunnen ontwikkelen. In Duitsland bestaat intussen wel een aantal zelfhulpgroepen voor surfers die het cyberspoor even bijster zijn.

Minder post door e-mail

Bijna 70 procent van de Nederlandse internetters geeft de voorkeur aan e-mail boven traditionele post voor het versturen van privé-berichten. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Blauw Research naar e-mailgedrag onder 1085 surfende Nederlanders.

Online Nederland zegt tevreden te zijn over e-mail. Het is snel en makkelijk. Erg betrouwbaar of veilig vinden internetters de electronische post overigens niet.

De komst van nieuwe communicatiemiddelen als e-mail en mobiele telefonie heeft een toename in de communicatie tot gevolg. Er worden meer berichten verstuurd. De Nederlandse surfer ontvangt gemiddeld 38 e-mailberichten per week, vijftien minder dan hij verstuurt.

Driekwart van de internetters mailt wekelijks met vrienden en kennissen. Ook met collega's, bedrijven en plaatsgenoten wordt druk gemaild. De meeste internetters doen dat bij voorkeur 's avonds. Ook tijdens kantooruren wordt druk berichten verzonden: 60 procent stuurt die wel eens vanaf de werkplek. Surfers beschikken gemiddeld over meerdere mailadressen. Mannen hebben meer adressen dan vrouwelijke surfers. De meeste digitale post wordt verstuurd via Outlook Express of Hotmail.

Het grootste traditionele postbedrijf, TNT Post Groep, maakt zich overigens geen grote zorgen over het populariteitsverlies. Volgens een woordvoerder gaat het om een klein deel van de markt. Zakelijke afzenders maken 92 procent uit van het totaal aantal postverstuurders. Bovendien ziet het traditionele postbedrijf e-mail meer als aanvulling en niet zozeer als bedreiging voor zijn bezigheden.

Agent rellen Rotterdam niet vervolgd

De politieagent die in april 1999 na de huldiging van Feyenoord op de Coolsingel in Rotterdam gericht op voetbalsupporters heeft geschoten, wordt niet strafrechtelijk vervolgd. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam besloten. Bij het incident werden vier mensen door kogels gewond.

De rijksrecherche, die direct na het gebeuren een onderzoek begon, concludeerde dat onduidelijk is gebleven of er een noodzaak was op de supporters te schieten. Het OM bekeek daarna of de agent poging tot doodslag ten laste kon worden gelegd.

Volgens officier van justitie M. Kaptein voldeed de agent niet aan de geweldsinstructie, maar waren er bijzondere omstandigheden. De agent bevond zich volgens justitie in een buitengewoon agressieve menigte die, al stenen en andere voorwerpen gooiend, optrok.

De agent verklaarde het gevoel te hebben dat hij ter plaatse zou worden gelyncht, aldus het OM. Deze als levensbedreigend ervaren situatie riep grote angst en hevige paniek op, ook al omdat de man geruchten had gehoord dat hooligans een aanval wilden doen op agenten.

Bovendien zag hij dat het trekken van het dienstpistool door hem en collega's en het lossen van waarschuwingsschoten in de lucht geen enkel effect hadden. Deze omstandigheden maken dat de agent niet verweten kan worden dat hij de geweldinstructie heeft overtreden, aldus justitie.

4 Gewonden bij schietpartij Rotterdam

Vier mensen zijn donderdagavond gewond geraakt door een schietpartij op het Noordplein in Rotterdam.

Volgens de politie kregen drie mannen ruzie op straat. De ruzie leidde tot het schietincident, waarbij vermoedelijk een voorbijganger gewond raakte.

De slachtoffers zijn volgens de zegsman van de politie lichtgewond en worden in het ziekenhuis behandeld aan hun verwondingen. In het ziekenhuis heeft zich een vierde gewonde gemeld.

De politie kreeg kort na acht uur de melding dat er werd geschoten op het plein in Rotterdam-Noord.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.