APK Keuring voor werkers in zorgsector

Het moet onmogelijk worden dat oud-verplegers die al lang uit de zorg weg zijn, zonder meer weer aan de slag kunnen. Doordat dit nu wél kan, biedt de registratie geen zekerheid dat patiënten altijd deskundige zorg krijgen.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) stelt daarom voor mensen die na enkele jaren opnieuw in de zorg aan de slag willen, te onderwerpen aan een verplichte keuring. Zij vergelijkt die met de apk voor oudere auto’s. Zij zal het plan dit voorjaar bespreken met het ministerie van Volksgezondheid.
Om patiënten tegen ondeskundig handelen te beschermen, is de wet Beroepen Individuele Gezondheidszorg (BIG) in het leven geroepen. Die heeft geleid tot de registratie van 200.000 gediplomeerde verpleegkundigen, maar volgens de NVZ is dat geen waarborg voor kwaliteit. “Sommige van die geregistreerde verpleegkundigen hebben al 20 jaar niet meer naast een bed gestaan”, zegt R. Smits van de vereniging. “Niet alleen voor de kwaliteit, ook voor de status van het vak is het beter als alleen de actieven hun registratie behouden.”

Smits verwijst naar de rechtszaak die het Haagse Rode Kruis Ziekenhuis deze week won over het ontslag van acht Indonesische verpleegkundigen, hoewel die een BIG-registratie hadden. Behalve dat ze de taal niet goed beheersten, waren de acht volgens het ziekenhuis niet genoeg gekwalificeerd om het predikaat verpleegkundige te dragen. Smits: “Een directie kan dus kennelijk niet blind varen op wat door de overheid is ingesteld als een waarborg.”

Smits stelt voor mensen die vijf jaar uit het vak zijn, te verplichten een test af te leggen na bijscholing. “Ziekenhuiszorg verandert te snel om mensen die een paar jaar hun vak niet hebben uitgeoefend zo weer aan het bed te zetten. Die toetsing zou je kunnen zien als een soort verplichte apk. Het BIG-register controleert dan, net als de Rijksdienst voor het Wegverkeer bij de apk, steekproefsgewijs of dat toetsen goed gebeurt.”

Smits weet dat zijn voorstel op weerstand zal stuiten. “Mensen zijn er trots op zich verpleegkundige te mogen noemen. Je zou er voor kunnen kiezen, dat zij achter hun titel tussen haakjes niet-praktiserend (np) moeten vermelden.”

De grootste zorgvakbond AbvaKabo FNV is tegen een dergelijke extra code, maar pleit wel voor verplichte bij- en nascholing van verpleegkundigen. Daaraan mag, vindt de bond, een puntensysteem worden gekoppeld. Alleen wie na 5 jaar genoeg punten heeft behaald, mag zijn registratie behouden. Het ministerie van Volksgezondheid bevestigt dat de komende maanden wordt gesproken over de criteria voor herregistratie. Of het nodig is de eisen aan te scherpen, laat een woordvoerder in het midden. “Op het moment dat je bent geregistreerd als verpleegkundige, mag je je vak uitoefenen.”