Verstandelijk gehandicapte sporters geschorst

Het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) heeft alle atleten met een verstandelijke handicap geschorst. Dat melden diverse media in Australië en Canada. Het IPC nam deze vergaande beslissing afgelopen weekeinde in Salt Lake City naar aanleiding van een grote fraudezaak tijdens de Paralympics in Sydney, oktober 2000.

Het Spaanse basketbalteam won goud, maar 14 van de 25 spelers bleken achteraf niet gehandicapt te zijn. De Australische omroep ABC en de krant The Melbourne Age melden dat het IPC nog meer fraudegevallen vermoedt. Bij de beoordeling van een verstandelijke handicap hanteert de bond de IQ-grens van 70. Bij die waarde of lager heeft iemand moeilijkheden bij het uitvoeren van dagelijkse taken.

Probleem is dat de deelnemende landen zelf totaal verschillende standaards gebruiken. Sommige landen nemen het niet zo nauw. "Bedrog van het beoordelingssysteem is voor de meeste mensen hetzelfde als doping", zei Michael Riding, hoofd van de medische commissie van het IPC. Hij diende tijdens de vergadering van afgelopen weekeinde de motie in voor grootschalig onderzoek.

Hangende het onderzoek van het IPC zijn alle verstandelijk gehandicapte sporters geschorst. In Nederland zou dat gelden voor Alwin Houtsma, die in Sydney liefst vijf keer goud won, en nog vijf zwemmers. "In Nederland hebben we wel strenge criteria, waaraan we ons ook houden", zei Cees Vervoorn, chef de mission van de paralympische ploeg.