Meer onderzoek nodig naar internetverslaving

Michiel (Lithion)
Internetverslaving is een serieus maatschappelijk probleem dat uitvoeriger onderzocht moet worden. Dat zeggen Duitse wetenschappers die onderzoek deden onder 9000 'surfers'. Ze stelden vast dat circa 3 procent van deze groep echte internetjunkies zijn. Dat meldt de Duitse zender ZDF op zijn website.

De leider van het onderzoek, Matthias Jerusalem, zegt dat een internetverslaafde niet iemand is die weleens de hele nacht dwaalt door de wondere wereld van de www's. Bij de echte probleemgevallen gaat het om mensen die zichzelf niet meer onder controle hebben. Contactarmoede en een dreigende sociale uitsluiting spelen bij de ware verslaafden een grote rol.

De echte internetjunks zeggen vaak uit eenzaamheid te vluchten naar de cyberwereld. Volgens Jerusalem zijn jongeren onder de 20 jaar en alleenstaanden gevoeliger voor een internetverslaving dan anderen. Onder de verslaafden was ook een relatief groter aantal werklozen en laagopgeleiden. De 'probleemgevallen' zeiden zich weinig te bewegen in de erotische lagen van het world wide web, maar de onderzoekers twijfelen aan de oprechtheid van deze mededelingen. Duidelijk is wel dat chatten een geliefde bezigheid is.

Jerusalem meent dat er dringend behoefte is aan nader onderzoek, vooral ook om therapieën te kunnen ontwikkelen. In Duitsland bestaat intussen wel een aantal zelfhulpgroepen voor surfers die het cyberspoor even bijster zijn.