Geen asielzoekerscentrum in Kollum

rlooman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Inwoners van Kollum willen geen permanent asielzoekerscentrum (AZC). Een tijdelijk opvangcentrum voor maximaal 250 asielzoekers heeft wel draagvlak. Dat concluderen twee onafhankelijke bemiddelaars die maandenlang hebben vergaderd met een klankbordgroep uit de Kollumer samenleving.
Het rapport van de bemiddelaars is vrijdagmiddag aangeboden aan burgemeester P. Visser. Het rapport wordt niet gesteund door het actiecomité 'AZC Nee' uit Kollum.

De bemiddelaars vragen de gemeenteraad en het college met klem de vestiging van een permanent AZC voor 450 vluchtelingen te heroverwegen. Bemiddelaar en oud-burgemeester van Leeuwarden G. ter Loo meent dat het rapport een weloverwogen standpunt uit de Kollumer samenleving geeft en dat niet moet worden vastgehouden aan een beluit van een aantal jaren daarvoor. "Er is nu weer wat rust. Wat voor nut heeft het dan de boel weer overhoop te gooien." De verplaatsing van het huidige AZC 'De Poelpleats' is sinds de moord op de 16-jarige Marianne Vaatstra in 1999 een heikel punt in Kollum. Op een voorlichtingsbijeenkomst bereikte de weerstand tegen de plannen voor een permanent centrum een hoogtepunt toen demonstanten burgemeester P. Visser bekogelden met eieren.

Ter Loo meent dat maximaal 250 asielzoekers in een tijdelijk opvangcentrum draagvlak heeft. Over de locatie spreken de bemiddelaars zich niet uit. Zij menen dat dit een "moeilijk punt" is en zij adviseren dan ook een "breed gestructureerde voorlichtings- en inspraakprocedure" te ontwikkelen.

Om verdere problemen tussen asielzoekers en inwoners van Kollum te voorkomen is het advies een meldpunt van gemeente, politie en ondernemers op te richten.
Alleen het comité 'AZC Nee' zegt geen vertrouwen te hebben in de eindrapportage van de bemiddelaars. Volgens woordvoerder H. Vinke is het rapport niet gestoeld op wat in de samenleving in Kollum leeft. Hij meent dat mensen de situatie "spuug en spuugzat" zijn.