Online bankieren bij Sony

Michiel (Lithion)
Het Japanse elektronicaconcern Sony begint met een online bank. Deze week diende het concern een aanvraag in bij de Japanse autoriteiten. De bank zou in juni dit jaar open moeten gaan.

Gebruikers kunnen onder andere hun rekening beheren via het internet, transacties via automatische kasmachines regelen en hypotheken afsluiten. De internetbank zal Sony Bank gaan heten en richt zich voornamelijk op de gewone consument die online producten aanschaft. Zakelijke klanten kunnen niet bij Sony terecht. Het bedrijf hoopt in drie jaar tijd 400.000 klanten binnen te krijgen en winstgevend te zijn.

Tachtig procent van de bank zal in handen van Sony komen. De overige 20 procent komt in het bezit van partners als de Amerikaanse zakenbank JP Morgan Chase. Samen investeren zij zo'n 322 miljoen dollar in de onderneming.

Het initiatief van Sony komt nadat andere grote Japanse bedrijven, waaronder de grote supermarktketen Ito-Yokado, zelf ook online banke! n waren begonnen. Japan kent een ware explosie van online bankdiensten nadat de Japanse overheid vorig jaar de reglementen voor de financiële instellingen bijstelde.