FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


▼ Advertentie door Refinery89
Archief
Artikelen van zondag 13 april 2025

Random Pics van de Dag #1566

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Marquez wint na 11 jaar weer MotoGP-race in Qatar, Viñales fraai tweede

Het raceweekeinde in Qatar is zondag afgesloten met de Grand Prix van Qatar in de MotoGP. Op het Lusail International Circuit kreeg het publiek een mooie race voorgeschoteld, die pas in de slotfase een beetje tot bedaren kwam.

Marc Marquez stond op poleposition en had broer Alex Marquez en Fabio Quartararo weer naast zich, net als bij de sprintrace. Franco Morbidelli, Fabio Di Giannantonio en Maverick Viñales vormden rij twee, voor Johann Zasrco, Fermin Aldeguer, Alex Rins, Ai Ogura, Francesco Bagnaia en Pedro Acosta.

Morbidelli startte fantastisch en greep de leiding, voor de Marquez-broers, Viñales en Di Giannantonio. Die duelleerde even later met Alex Marquez om de derde plek en dat liep niet goed af: Marquez beukte Di Giannantonio van de baan af en zakte zelf een handvol plekken terug - hij kwam bijzonder goed weg met slechts een longlappenalty.

Bagnaia had zich ondertussen goed naar voren geknokt en ging voorbij Marc Marquez naar de tweede plek, achter de nog goed stand houdende Morbidelli. Marquez sloeg kort daarop weer terug tegen zijn teamgenoot, die de verrassend sterk rijdende Viñales om de oren kreeg voor plek drie.

Viñales had het tempo erg lekker te pakken en ging op de KTM zelfs voorbij Marquez, waarna Morbidelli ineens vlak voor hem reed. Halverwege de race kwam Viñales uit de slipstream voorbij Morbidelli, die ook direct Marquez om de oren kreeg en Bagnaia achter zich aan zag sluiten.

Bagnaia viel Morbidelli al snel aan, maar had wel meerdere pogingen nodig. Zarco kwam zich daarna melden bij Morbidelli en nam de vierde plek over, maar zeven ronden voor het einde kwam de grote move: Viñales maakte een foutje en Marquez nam de leiding dan eindelijk in handen.

Daarmee was de strijd ook wel min of meer gestreden. Marquez reed toch 'gewoon' naar de overwinning, Viñales pakte een bijzonder fraaie tweede plek en Bagnaia completeerde het podium. Marquez pakte zijn 114e podium in de MotoGP, een evenaring van Jorge Lorenzo's aantal, en won voor het eerst sinds 2014 weer in Qatar.

De bij Ducati weggewerkte wereldkampioen Jorge Martin maakte na flink blessureleed, het gevolg van een trainingscrash in het voorseizoen, zijn entree in het seizoen, maar dat ging niet lekker: op zijn Aprilia ging de kampioen onderuit en zo eindigde hij in het medisch centrum.

Canet wint Moto2-race Qatar, Van den Goorbergh én Veijer in de punten

Ook in de Moto2 is zondag de Grand Prix van Qatar afgewerkt. Op het Lusail International Circuit stonden weer twee Nederlanders aan de start en die wisten allebei punten mee naar huis te nemen.

Manuel Gonzalez nam plaats op poleposition en kreeg Jake Dixon en Aron Canet naast zich. Op rij twee stonden Albert Arenas, Daniel Holgado en niemand minder dan Zonta van den Goorbergh, voor Deniz Öncü, Filip Salac en Barry Baltus - Collin Veijer had zich als 20e gekwalificeerd. Gonzalez begon er uitstekend aan en behield de leiding, Dixon, Holgado, Arenas en Öncü volgden, terwijl Van den Goorbergh tot buiten de top-10 zakte.

Gonzalez zakte na een paar ronden wat terug en sloot aan achter Öncü, Holgado en Arenas, die een langzaam vormend kopgroepje aanvoerden. Öncü sloeg een heel klein gaatje naar Holgado, maar echt los kwam de Turk nog niet, terwijl het groepje uitdunde tot zeven man: Öncü, Holgado, Arenas, Canet, Gonzalez, Dixon en Diogo Moreira.

Öncü bleef stoïcijns aan de leiding rijden, terwijl achter hem flink werd geknokt en Baltus zelfs weer aan kon sluiten. Zeven ronden voor het einde dunde het groepje weer iets uit, want uit het niks ging WK-leider Dixon onderuit. Vijf ronden voor het einde maakte Öncü een fout, waardoor Canet er voorbij kon gaan. Dat bleek een gouden zet: Canet pakte zijn vijfde overwinning, Öncü werd tweede en Gonzalez completeerde het podium. Van den Goorbergh werd twaalfde, één plek voor de prima rijdende Veijer.

Moto3-race Qatar finisht met top-4 binnen 0,097 seconden

Op het Lusail International Circuit hebben de jongelingen in de Moto3 zondag de Grand Prix van Qatar afgewerkt. Dat werd een minder massaal gebeuren dan we wel eens vaker in de Moto3 zien, maar de finish was wel ongekend spannend.

Voor het eerst in zijn loopbaan stond Ryusei Yamanaka op poleposition, naast Joel Kelso en Jose Antonio Rueda. Riccardo Rossi, Angel Piqueras en Alvaro Carpe, die een dubbele longlappenalty aan de broek had wegens een trainingsincident, startten vanaf de tweede rij, voor Adrian Fernandez, die ook al een longlappenalty had, David Almansa en Guido Pini.

Yamanaka, Kelso en Rueda behielden hun posities bij de start, terwijl Piqueras zich ook in die strijd kwam mengen. Halverwege de race had zich een klein kopgroepje gevormd, met Yamanaka, Kelso, Rueda, Piqueras, Almansa, Taiyo Furusato en Rossi - Almansa gleed zeven ronden voor het einde onderuit, waarmee het groepje uitdunde tot zes coureurs.

Rossi moest met de slotfase in zicht ook afhaken, terwijl Rueda met een technisch mankement kampte en bij het ingaan van de slotronde op moest geven. Yamanaka, Furusato, Piqueras en Kelso streden zo om de overwinning, waarbij Kelso naast het podium greep. In een werkelijk zinderende laatste 50 meter ging Piqueras naar de zege, welgeteld 0,009 seconden voor Furusato en 0,042 seconden voor Yamanaka - Kelso finishte op 0,097 seconden, maar dat was dus niet eens genoeg voor het podium.

Kamworor oppermachtig in marathon van Rotterdam, Cherono wint vrouwenwedstrijd

Geoffrey Kamworor heeft zondag de behoorlijk winderige marathon van Rotterdam gewonnen in een tijd van 2:04.33 uur. De 32-jarige Keniaan liep vanaf de Kralingse Plas weg bij zijn concurrenten en liet de Ethiopiërs Chala Regasa (2:05.07 uur) en Chimdessa Debele (2:05.26 uur) achter zich.

Kamworor voegt met zijn succes een mooie overwinning toe aan zijn al indrukwekkende erelijst, waarop al onder andere twee zeges op de marathon van New York en meerdere wereldtitels op kortere afstanden staan.

Filmon Tesfu werd met een persoonlijk record van 2:09.44 uur de beste Nederlander op de negende plaats. Daarmee verbeterde hij zijn oude toptijd met ruim een minuut. Stan Niesten moest na 20 kilometer opgeven na een val, doordat iemand voor hem uitweek om een bidon te pakken.

Abdi Nageeye, die vorig jaar won in 2:04.45 uur en toen het Nederlands record brak, deed dit jaar niet mee vanwege zijn deelname aan de marathon van Londen op 27 april. De Belg Bashir Abdi, de parcoursrecordhouder met 2:03.36 uur (gelopen in 2021), ontbrak vanwege een blessure.

Vrouwen
Jackline Cherono won overtuigend de vrouwenwedstrijd. De 26-jarige Keniaanse liep solo naar de zege en noteerde een persoonlijk record van 2:21.15 uur. De Ethiopische Aminet Ahmed (2:22.14 uur) en haar landgenote Azmera Gebru (2:22.16 uur) completeerden het podium.

Cherono leek onderweg zelfs het parcoursrecord van Tiki Gelana (2:18.58 uur) te kunnen breken. Na 30 kilometer lag ze nog veertig seconden onder dat schema, maar in de slotfase zakte haar tempo behoorlijk.

Anne Luijten werd met een tijd van 2:31.26 uur de beste Nederlandse op de dertiende plaats. De 31-jarige atlete heeft een persoonlijk record van 2:26.36 uur, maar kwam daar in de winderige omstandigheden zondag niet bij in de buurt. Vorig jaar eindigde ze in Rotterdam nog als twaalfde.

De macht van Polen

De tijd dat het 'arme Polen', het land is krachtiger dan ooit. Geen land in Europa maakte zo'n snelle economische groei door. Ook op militair vlak geeft Polen het nakijken, het land heeft de hoogste defensie-uitgaven binnen de NAVO en bouwt aan een oostelijk schild tegen een mogelijke invasie door Rusland. NOS op 3 legt uit hoe Polen booming is geworden. 

Op deze plek staat externe inhoud die niet van FOK! afkomstig is. Het tonen van deze inhoud kan ertoe leiden dat de externe partij (waar de inhoud vandaan komt) cookies op jouw computer of device zet. Hiervoor moet je eerst expliciet toestemming geven.
Ik begrijp het. Toon deze inhoud; ik accepteer externe cookies.

Link naar YouTube 

00:00 Een Poolse held

02:12 Waar Polen vandaan komt.

04:58 De wederopstanding van Polen

08:57 Een nieuwe grootmacht in Europa

Polen zet zichzelf op de kaart (@ Pixabay l
Polen zet zichzelf op de kaart (@ Pixabay l

F1: Uitslag Grand Prix van Bahrein

De Grand Prix van Bahrein heeft zondag een zeer vermakelijke race opgeleverd. Wat de overwinning betreft was het wellicht niet heel spannend, verder werd er de hele race door lekker gevochten op het circuit van Sakhir, waar Max Verstappen het wel wat minder naar zijn zin had.

Sterke start Piastri en Norris
Oscar Piastri vertrok in zijn McLaren vanaf poleposition en wist bij de start de leiding vast te houden. De Australiër kwam goed van zijn plek en pareerde direct een aanval van Mercedes-coureur George Russell. McLaren-teamgenoot Lando Norris kende een heerlijke start: al na een paar bochten was de Britse WK-leider opgeschoven van de zesde naar de derde positie, achter Russell.

Die opmars van Norris kreeg een knauw toen hij een tijdstraf van vijf seconden kreeg opgelegd, omdat hij niet correct in zijn startvak had gestaan. Max Verstappen moest vroeg in de race een positie afstaan aan Williams-rijder Carlos Sainz, maar heroverde die in zijn Red Bull al snel.

Pitstops zorgen voor drama
Zowel Verstappen als Norris kwamen vroeg binnen voor hun eerste pitstop. Voor Norris betekende dat extra tijdsverlies: hij moest vijf seconden wachten vanwege zijn straf voordat zijn monteurs aan de slag mochten. Bij Verstappen verliep de pitstop niet vlekkeloos; technische problemen met de 'stoplichten' zorgden voor oponthoud. Bij teamgenoot Yuki Tsunoda ging het eveneens mis: het gele waarschuwingslicht bleef te lang branden, waardoor de Japanner nog niet weg kon.

Ondertussen knokte de jonge Kimi Antonelli zich knap naar voren. De 18-jarige Mercedes-coureur liet na een stroeve start een aantal indrukwekkende inhaalacties zien en maakt steeds vaker indruk in het veld. Door de timing van zijn pitstop kwam Antonelli wel achter Verstappen terecht, maar hij wist de Nederlander op snelheid en met een fraaie actie buitenom te verschalken. Verstappen was hoorbaar gefrustreerd over de prestaties van zijn auto.

Safety car verandert het speelveld
Oscar Piastri bleef de race volledig controleren. Ondertussen verloor Lando Norris zijn derde plaats aan Charles Leclerc. Voor Verstappen werd het nog een tandje erger: ook zijn tweede pitstop duurde te lang.

De race werd opgeschud toen er een safety car de baan op kwam om brokstukken op te laten ruimen, die na een duel tussen Tsunoda en Sainz op de baan terecht waren gekomen. Na de spectaculaire herstart werd Norris ingehaald door Lewis Hamilton. Norris wist de Ferrari weer terug te pakken, maar deed dat nét buiten de baan en moest zijn positie teruggeven. Een ronde later zette hij alsnog een geslaagde inhaalactie in op de zevenvoudig wereldkampioen.

Verstappen profiteerde van het feit dat het veld weer bij elkaar zat en werkte zich op naar de zesde plek, nadat hij in de slotfase nog voorbij de sterk rijdende Alpine-coureur Pierre Gasly ging.

Spannend slotakkoord
In de slotfase voerde Norris de druk op bij Leclerc in de strijd om de derde plek. Norris probeerde het buitenom in bocht 4, maar werd wijd gedwongen. Even later lukte het hem alsnog om Leclerc voorbij te gaan, waarmee hij zijn plek op het podium veiligstelde.

In de allerlaatste ronde probeerde Norris ook nog George Russell aan te vallen voor de tweede plaats, maar de Mercedes-coureur hield stand.

Van der Poel wint voor derde keer op rij Parijs-Roubaix

Mathieu van der Poel heeft voor de derde opeenvolgende keer Parijs-Roubaix gewonnen. De Nederlander kwam solo aan op de wielerbaan van Roubaix en boekte daarmee zijn achtste overwinning in een wielermonument. Daarmee evenaart hij Tadej Pogacar, die bij zijn debuut in deze klassieker als tweede eindigde.

De koers brak open op het Bos van Wallers, waar Van der Poel de aanval opende. Pogacar volgde, waarna een kopgroep van vijf ontstond: Van der Poel, Pogacar, Mads Pedersen, Jasper Philipsen en Stefan Bissegger. Pedersen viel terug door een lekke band en ook Bissegger moest lossen.

Op Mons-en-Pévèle plaatste Van der Poel opnieuw een aanval. Pogacar kon volgen en nam kortstondig de leiding over. Philipsen moest lossen, waarna een tweestrijd ontstond tussen Van der Poel en Pogacar. Een stuurfout van Pogacar op 38 kilometer van de finish gaf Van der Poel een voorsprong van ongeveer twintig seconden.

Op de Carrefour de l’Arbre had Van der Poel een minuut voorsprong. Ondanks een lekke band kon hij snel de koers hervatten dankzij directe assistentie van de ploegwagen. Hij bouwde zijn voorsprong verder uit en kwam solo over de streep. Pogacar werd tweede, Pedersen won de sprint om de derde plaats.

Results powered by FirstCycling.com

Protestmars tegen de vertrutting van Amsterdam

Amsterdam moet leven, dat is het standpunt van de actiegroep die gisteren van de Nieuwmarkt naar het Leidseplein trok. Met veel muziek en een vrolijke menigte aan ondernemers en bewoners spreekt de groep zich uit tegen het nieuwe horecabeleid dat eraan komt. Want volgens de groep hebben nieuwe regels alleen maar negatieve effecten.

"De dag is al van de kapitalisten, en nu gaat ook de nacht er nog aan", vertelt een van de demonstranten die vandaag aanwezig is bij het protest. Met het nieuwe beleid van de gemeente in het vizier ziet nachtburgemeester Freek Wallagh de creativiteit onder druk staan: "De paradijsvogels leven in de nacht, op deze manier wordt het een soort Vinex-wijk aan de Amstel."

Zo mag er in bepaalde cafés niet meer gedanst worden, want alleen in 'zware horeca' zoals nachtclubs mag worden gedanst. Dat betekent dat cafés die spontaan een dansplek worden in de avond, dat eigenlijk niet meer mogen toestaan. Daarbij moeten snackbars mogelijk eerder sluiten.

Tegendemonstratie
"Ik ben horecaondernemer op de Wallen", vertelt een man die meeloopt. "Ik houd me hartstikke aan de regels, maar ik laat me niet meer criminaliseren. Want ik doe niets fout." Hij spreekt bijvoorbeeld over de strikte terrasregels waardoor hij minder omzet maakt. Een vrouw die met haar hond meedanst op de muziek: "Mensen komen niet meer naar Amsterdam voor hetgeen waar ze voor moeten komen: de vrijheid in de nacht."

Afgelopen najaar was er nog een demonstratie tegen massatoerisme en drukte waardoor de stad veel te druk zou worden. Maar volgens de nachtburgemeester betekent dat niet dat er meer regels bij moeten komen: "Je moet niet de Amsterdamse ondernemer en kunstenaar daarvoor straffen, dat zijn twee hele verschillende discussies."

Een demonstrant heeft creatief nagedacht: "Klagers hebben meldpunten waar ze naartoe kunnen, maar daarom winnen de mensen die klagen ook sneller. Waar is ons meldpunt voor als we het leuk hebben?!"

Casa Ross in Amsterdam (@Wikimedia Commons)
Casa Rosso in Amsterdam (@Wikimedia Commons)

Uitslagen Eredivisie zondag

Er werden vandaag in de Eredivisie vier wedstrijden gespeeld. Ajax zette weer een stap richting de landstitel na een moeizame 1-2 zege op Willem II. FC Utrecht blijft meedoen in de strijd om plek 3 na een 3-1 zege op FC Groningen. AZ won voor het zesde duel op rij niet in de Eredivisie, tegen Heracles Almelo werd met 1-0 verloren. FC Twente kwam tegen PEC Zwolle niet verder dan 1-1.

Willem II

1 - 2

AFC Ajax

 41' Kehrer    74' Edvardsen
 78' Weghorst
 
 Gele kaart: Mathijsen, (Willem II),
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 14.000
Arbiter: Nagtegaal
 
Opstelling:   Opstelling:
Didillon-Hödl
Mathijsen (Nizet/75)
St.Jago
Schouten
Sigurgeirsson (Pivas/84)
Bosch
Sandra (Doodeman/84)
Lachkar
Kehrer
Bokila (Sylla/72)
Meerveld (Fatah/84)
  Matheus
Gaaei
Sutalo
Kaplan
Hato (Fitz-Jim/69)
Henderson (Rugani/90)
Taylor
Klaassen (Berghuis/59)
Traoré
Brobbey (Weghorst/59)
Godts (Edvardsen/ 69)

Heracles Almelo

1 - 0

AZ

 47' Hornkamp    
 
 Gele kaart: Bruns,Bruijn, (Heracles Almelo), Maikuma, (AZ)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 12.161
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
De Keijzer
Wieckhoff
Mirani
Mesik
Rots
Engels (Talvitie/83)
De Keersmaecker (Zamburek/77)
Bruns (Bruijn/83)
Scheperman (v.Kaam/89)
Podgoreanu
Hornkamp (Kulenovic/77)
  Owusu-Oduro
M.de Wit
Penetra (Mijnans/46)
Martins Indi
Kasius (Maikuma/65)
Sadiq (Addai/81)
Koopmeiners
Smit
Buurmeester
v.Bommel (Poku/72)
Meerdink (Lahdo/72)

FC Utrecht

3 - 1

FC Groningen

 8' El Karouani
 17' Cathline
 42' Haller
   32' Resink
 
 Gele kaart: Engwanda, (FC Utrecht), Resink,v.Bergen, (FC Groningen)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 22.711
Arbiter: v.d.Graaf
 
Opstelling:   Opstelling:
Barkas
Horemans
v.d.Hoorn (Didden/58)
Viergever
El Karouani
Fraulo
Aaronson (Jensen/85)
Engwanda
Rodríguez (Toornstra/85)
Haller (Ohio/ 85)
Cathline (Blake/76)
  Vaessen
Rente (Stam/76)
Ekdal
Blokzijl
Peersman
Seuntjens (Postema/66)
De Jonge (Bacuna/46)
Valente
Resink
Kwakman (Schreuders/66)
v.Bergen (Willumsson/76)

PEC Zwolle

1 - 1

FC Twente

 62' v.d.Haar    78' v.Hoorenbeeck
 
 Gele kaart: Mac Nulty, Krastev, (PEC Zwolle), Rots,Hilgers, (FC Twente)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 13.903
Arbiter: Blank
 
Opstelling:   Opstelling:
Schendelaar
Aertssen (Reijnders/42)
Graves
Mac Nulty
Floranus (v.d.Haar/46)
Namli (Mbayo/ 71)
El Azzouzi (De Rooij/86)
v.d.Berg (Monteiro/71)
Thomas
Krastev
Vente
  Unnerstall
v.Rooij
Hilgers
v.Hoorenbeeck
Kuipers (Verschueren/76)
Rots (ünüvar/70)
Vlap (Besselink/90 1)
Steijn
Sadílek
Ltaief (Taha/90 1)
v.Wolfswinkel (Vennegoor of Hesselink/ 76)

Trump officieel topfit en helemaal niet knettergek

De Amerikaanse president Donald Trump verkeert in ‘uitstekende cognitieve en fysieke gezondheid’. Dat blijkt uit een verslag van zijn arts bij het Witte Huis, kapitein Sean Barbabella, naar aanleiding van Trumps jaarlijkse medische keuring.

De 78-jarige president onderging vrijdag in het Walter Reed-ziekenhuis in Bethesda, Maryland, zijn eerste gezondheidscontrole van zijn tweede ambtstermijn. Tijdens het onderzoek, dat bijna vijf uur in beslag nam, werden diverse bloedonderzoeken, een hartonderzoek en enkele echo’s uitgevoerd. Uit de resultaten blijkt dat Trump ‘robuuste hart-, long-, neurologische en algemene fysieke functies’ vertoont.

Trumps actieve levensstijl draagt volgens Dr. Barbabella aanzienlijk bij aan zijn goede conditie. De arts benadrukte dat Trump ‘uitstekend scoorde’ op neurologische tests en een Montreal Cognitive Assessment (MoCA), waarbij hij 30 van de 30 punten haalde. Dat is een test die vaak wordt gebruikt om achteruitgang in cognitieve functies in een vroeg stadium te kunnen detecteren.

In het medische verslag staat verder vermeld dat Trump een litteken op zijn rechteroor heeft, afkomstig van een kogel tijdens een mislukte aanslag in juli vorig jaar. De president liep destijds slechts oppervlakkige verwondingen op.

Dr. Barbabella noemt in zijn rapport dat Trump ‘lichte zonneschade’ heeft en een aantal goedaardige huidafwijkingen. Daarnaast neemt de president Rosuvastatine en Ezetimibe om zijn cholesterol te reguleren, evenals Aspirine ter preventie van hartproblemen en Mometason-crème voor een huidaandoening.

Uit de hartscreening kwamen geen bijzonderheden naar voren. Wel heeft Trump een geschiedenis van goed beheersbare hypercholesterolemie, een aandoening die het risico op een hartaanval kan verhogen. Verder wordt melding gemaakt van een eerdere Covid-infectie, rosacea (een huidaandoening die vaak roodheid in het gezicht veroorzaakt) en een goedaardige dikke darmpoliep.

De president weegt volgens de meetgegevens 101 kilo en heeft een lengte van 1,89 meter. Dat betekent dat zijn BMI in de categorie ‘overgewicht’ valt, maar niet langer in de ‘obesitas’-categorie. Ten opzichte van februari 2019 is hij enkele kilo’s afgevallen.

In de memo staat dat Trumps gewrichten en spieren een volledig bewegingsbereik hebben en wordt zijn goede gezondheid mede toegeschreven aan een actief leven, waaronder regelmatige golfpartijen. De arts concludeert dat de president in staat is om zijn taken als opperbevelhebber en staatshoofd naar behoren uit te voeren.

Trumps eerdere Witte Huis-arts verklaarde tijdens zijn eerste ambtstermijn al dat de president in goede conditie verkeerde, maar wel zou moeten afvallen en meer zou moeten bewegen. Ook viel Trump tijdens de verkiezingscampagne regelmatig zijn toenmalige tegenstander Joe Biden aan op diens mentale en fysieke gesteldheid. Nadat Biden tijdens een debat minder sterk presteerde, weigerde hij publiekelijk te bevestigen dat hij een cognitieve test zou laten afnemen.

Dominante Dunne wint F2-hoofdrace Bahrein, Verschoor 6e

Ook in de Formule 2 is zondag de hoofdrace van het weekeinde op het bloedhete Bahreinse asfalt van Sakhir verreden. Dat werd wat de winst betreft niet al te spannend, maar verder was het best een vermakelijke race.

De 200e Formule 2-race ooit ging van start met Leonardo Fornaroli op poleposition en Victor Martins naast hem, gevolgd door Luke Browning en Alex Dunne. Roman Stanek, Richard Verschoor, Sami Meguetounif, Rafael Villagomez, Dino Beganovic en Josha Dürksen - die zijn podiumplek van een dag eerder kwijt was wegens een technisch probleem - completeerden de top-10 op de grid.

Bij de start behield Fornaroli zijn leidende positie, Dunne, Villagomez en Stanek doken er achteraan. Verschoor was op zijn harde banden juist bepaald niet lekker weg en zakte terug naar de dertiende plek, waarbij de top-8 volledig werd gevormd door coureurs die op de zachtere banden gestart waren.

Na een handvol ronden ging Dunne voorbij Fornaroli naar de leiding, terwijl Marti én Martins Villagomez te grazen namen. Martins was na twaalf ronden de eerste van de voorste mannen die zijn zachte banden in kwam wisselen, Stanek kwam een ronde later, nog een ronde later gevolgd door Fornaroli, Marti en Villagomez. Dunne kwam vanaf de leiding nog een ronde later banden halen, waarmee we langzaam maar zeker een duidelijk beeld kregen.

Dunne had virtueel de leiding behouden, maar Martins reed vlak achter hem, voor Fornaroli en Marti. Die reden inmiddels op harde banden, maar Luke Browning en Verschoor zaten er achter en reden juist op nieuwe zachte banden. Browning ging zonder problemen langs Marti en nam kort daarop ook Fornaroli te grazen voor plek drie, terwijl Verschoor wat meer moeite had om tempo te vinden in de zachte banden.

Browning had ook geen kind aan Martins en kon vervolgens beginnen aan het ruim vijf seconden grote gat naar leider Dunne. Fornaroli en Martins duelleerden volle bak om de derde plek met nog een paar ronden te gaan, een strijd waarin Fornaroli de sterkste bleek - Marti kwam zelfs aansluiten en ging voorbij aan Martins.

Dunne reed volstrekt onbedreigd naar zijn allereerste Formule 2-zege, voor Browning, die een uitstekende strategie zo fraai bekroonde. Fornaroli moest alles uit de kast trekken om Marti achter zich te houden en kreeg dat nét voor elkaar, met Martins op vijf en Verschoor op een keurige zesde plek.

Rusland vuurt weer raketten af op burgers

Een Russische raketaanval in het centrum van de Oekraïense stad Soemy heeft zondag aan zeker 32 mensen het leven gekost en tientallen anderen verwond. Onder de slachtoffers bevinden zich volgens lokale autoriteiten ook kinderen. De aanval vond plaats op Palmzondag, een moment waarop veel mensen onderweg waren naar de kerk.

Uit meerdere bronnen blijkt dat er ballistische raketten zijn ingezet die mogelijk met clusterbommen waren uitgerust, met als doel zo veel mogelijk slachtoffers te maken. Volgens beelden en ooggetuigenverslagen troffen de projectielen onder meer een drukke trolleybus en nabijgelegen gebouwen. Op videobeelden is grote chaos te zien: uitgebrande auto’s, puin, en reddingswerkers die gewonden naar ambulances begeleiden.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky benadrukte dat het ‘cruciaal is dat de wereld niet zwijgt of onverschillig blijft’. Hij riep opnieuw op tot internationale druk om de Russische agressie te stoppen en hekelde de ‘flagrante minachting voor mensenlevens’ die Rusland volgens hem laat zien. Ook de Franse president Emmanuel Macron veroordeelde de aanval en sprak op platform X van ‘grove schending van het internationale recht en de diplomatieke inspanningen van president Trump’. De EU’s hoge vertegenwoordiger voor buitenlands beleid, Kaja Kallas, noemde de aanval een ‘huiveringwekkend voorbeeld van Rusland dat zijn aanvallen opvoert terwijl Oekraïne een onvoorwaardelijk staakt-het-vuren heeft aanvaard’.

Soemy, gelegen op slechts enkele tientallen kilometers van de Russische grens, is een terugkerend doelwit van raket- en droneaanvallen. Volgens Oekraïne bereidt Rusland in deze regio een nieuw groot offensief voor, met als doel verdere gebieden te bezetten. President Zelensky dringt er bij bondgenoten op aan Oekraïne van extra luchtverdedigingssystemen te voorzien, waaronder Patriot-raketten, om burgers te beschermen.

Plaatselijke hulpdiensten waarschuwen dat het aantal dodelijke slachtoffers verder kan oplopen. De Oekraïense autoriteiten benadrukken dat er dringend behoefte is aan medische hulpgoederen en internationale steun. “Alleen een harde aanpak van deze agressor kan een einde maken aan het terroriseren van onze steden,” aldus Zelensky.

Voor de inwoners van Soemy komt een duurzame wapenstilstand intussen niet dichterbij. Terwijl het puin nog nasmeult en lichamen worden geborgen, blijft de angst bestaan voor nieuwe aanvallen en ontberen onderhandelingen met Rusland tot dusver concrete resultaten.

Op deze plek staat externe inhoud die niet van FOK! afkomstig is. Het tonen van deze inhoud kan ertoe leiden dat de externe partij (waar de inhoud vandaan komt) cookies op jouw computer of device zet. Hiervoor moet je eerst expliciet toestemming geven.
Ik begrijp het. Toon deze inhoud; ik accepteer externe cookies.

Russian Strike on Ukraine’s Sumy Kills Over 30 (@ WSJ News YouTube 130425)
Russian Strike on Ukraine’s Sumy Kills Over 30 (@ WSJ News YouTube 130425)

Camara domineert F3-sprintrace Bahrein na mooi duel met Voisin

Op het Bahreinse circuit van Sakhir is zondag de hoofdrace verreden van het weekeinde in de Formule 3. Dat werd best een vermakelijke race, hoewel de strijd om de overwinning achteraf toch al wel vrij snel beslist was.

Rafael Camara stond op poleposition en had Callum Voisin naast zich, voor Charlie Wurz en Christian Ho. Bruno del Pino en Tuukka Taponen volgden, voor Noah Strømsted, sprintracewinnaar Nikola Tsolov, Alessandro Giusti en Freddie Slater - Laurens van Hoepen vertrok vanaf de 24e plek. Voisin reed bij de start gelijk voorbij Camara, die Wurz en Ho achter zich aan kreeg. Taponen voegde zich daar ook rap bij, hij nam Ho te grazen voor plek vier. Slater was ook in de problemen gekomen en zakte terug naar de 30e plek.

Al snel nam Camara de leiding weer over van Voisin, maar de Brit knokte zich gelijk weer terug. Een volgende poging van Camara was weer wel succesvol, een paar ronden later ging Taponen voorbij Wurz naar plek drie. Zo kabbelde het in elk geval voorin een tijdje voort, tot Tim Tramnitz zich van buiten de top-10 dusdanig ver naar voren had gewerkt dat hij de vierde plek van Wurz over kon nemen.

Tramnitz reed in rap tempo het gaatje naar Taponen dicht en de Red Bull-junior ging buitenom voorbij de Fin naar de derde plek, terwijl Tsolov Wurz verschalkte voor de vijfde plek. Camara werd niet meer bedreigd en reed naar een indrukwekkende zege, voor Voisin en Tramnitz, terwijl Van Hoepen een toch degelijke race als twaalfde afsloot.

Jongste generatie positiever over kerk en geloof dan voorgaande generatie

Voor het eerst sinds decennia vertoont een nieuwe generatie in Nederland meer interesse in religie en kerk dan de generatie daarvóór. Uit de zesde editie van het langlopende onderzoek God in Nederland blijkt dat zogenoemde ‘generatie Z’ (geboren tussen 2001 en 2007) zich vaker als gelovig beschouwt en positiever staat tegenover kerk en geloof dan de millennials (geboren tussen 1986 en 2000). Dit is opmerkelijk, omdat de trend tot nu toe steeds verdergaande ontkerkelijking liet zien.

De onderzoekers van God in Nederland, een initiatief van de Radboud Universiteit, het HDC-centrum voor religiegeschiedenis aan de Vrije Universiteit en KRO-NCRV, concluderen dat de ontkerkelijking in ons land nog altijd doorgaat. Waar in 1966 67 procent van de Nederlanders was aangesloten bij een kerkgenootschap, is dat nu gedaald tot 27 procent. Niet-kerkelijk zijn is daarmee de overduidelijke norm geworden.

Tegen deze achtergrond is het des te opvallender dat bij generatie Z de religieuze betrokkenheid niet verder daalt. Volgens het onderzoek beschouwt 27 procent van deze jongste lichting zich als gelovig, tegenover 22 procent van de millennials. Met name protestantse kerken lijken te profiteren van deze groei: het kerkelijk lidmaatschap onder jongeren komt vooral daar tot uiting. Onder katholieke jongeren ontbreekt deze opleving nagenoeg. Andere religies zijn niet binnen het onderzoek meegenomen.

De onderzoekers wijzen op een ‘conservatieve heroriëntatie’ onder een deel van de jeugd. Zo is generatie Z behoudender op ethische onderwerpen dan millennials: jongeren staan bijvoorbeeld vaker kritisch tegenover abortus en homoseksualiteit. Deze houding draagt bij aan een grotere interesse in en vertrouwen in kerken. Opvallend is dat veel van deze jongeren niet per se religieus zijn opgevoed: ook nieuwe evangelische gemeenschappen en migrantenkerken zien aanwas van jonge bezoekers.

Ondanks de groeiende belangstelling van generatie Z blijkt uit het onderzoek dat Nederlanders in het algemeen steeds minder vaak een kerk nodig hebben om zich verbonden te voelen. Zo geeft een ruime meerderheid aan sociale samenhang en contacten vooral te vinden bij sportverenigingen of nationale rituelen, zoals de jaarlijkse Dodenherdenking op 4 mei. Kerkgebouwen blijven daarbij voor velen een waardevol cultureel erfgoed, al willen de meeste Nederlanders er geen overheidsuitgaven of invloed van kerken aan verbinden.

De resultaten geven de Protestantse Kerk en andere kerkgenootschappen hoop op een nieuw elan onder jongere generaties, al zetten de onderzoekers een voorbehoud: of hier daadwerkelijk sprake is van een duurzame trendbreuk zal in de komende jaren moeten blijken. Er is onder meer een kans dat toevallig relatief veel religieus geïntereseerde jongeren aan het onderzoek hebben deelgenomen.

God in Nederland wordt gepresenteerd in het KRO-NCRV-programma Kruispunt, waarin wetenschappers en betrokkenen dieper ingaan op de veranderende geloofsbeleving en de waarde van kerkgebouwen in de Nederlandse samenleving. Op vrijdag 25 april organiseren de Radboud Universiteit, de Vrije Universiteit en KRO-NCRV bovendien een symposium aan de VU-campus in Amsterdam, waar de nieuwste onderzoeksresultaten wetenschappelijk worden belicht.

Voorjaarsnota schiet totaal niet op; kabinet vandaag verder

De jaarlijkse voorjaarsnota, die gewoonlijk een tussentijdse update van de rijksbegroting biedt, is uitgelopen op een ingewikkelde en moeizame onderhandelingsronde tussen de vier coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB en het extraparlementaire kabinet van premier Dick Schoof. Waar normaal gesproken de minister van Financiën zijn nota opstelt en vervolgens draagvlak zoekt in de Tweede Kamer, lopen dit jaar de spanningen hoog op en zijn de gebruikelijke procedures op de achtergrond geraakt. Inmiddels wordt de coalitie, die in een week tijd amper een stap verder lijkt te zijn gekomen, achtervolgd door strakke deadlines. De uitkomst is daarmee hoogst onzeker.

Een ongewone situatie
Het is niet gebruikelijk dat er al ruim voor het verschijnen van de voorjaarsnota dagenlang intensief wordt onderhandeld met partijleiders in één ruimte. Toch is dat precies wat er de afgelopen week gebeurde op het ministerie van Financiën, onder leiding van minister Eelco Heinen (VVD). De reden: grote onenigheid over hoeveel financiële ruimte er eigenlijk beschikbaar is. Waar bij traditionele formaties eerst de regering met een voorstel komt en de Tweede Kamer daar vervolgens over onderhandelt, wordt in deze extraparlementaire constellatie een groot deel van het politieke gevecht in de aanloop naar de nota uitgevochten.

Oud-VVD-Kamerlid en bankier Jan Middendorp merkte in het radioprogramma De Nieuws BV eufemistisch op dat deze werkwijze ‘voor de Nederlandse traditie van begroten echt heel nieuw en ook bijzonder’ is. Normaal gesproken zou men vooral discussiëren over de verdeling van beschikbare middelen, maar nu woedt er een hevige strijd over de vraag hoeveel middelen er überhaupt zijn. Minister Heinen, die volgens Middendorp terecht een langetermijnvisie hanteert en zich baseert op cijfers van onder meer het Centraal Planbureau, moet zijn financiële degelijkheid zien te verdedigen tegenover coalitiepartners die van mening zijn dat Nederland zich te zuinig opstelt.

Begrotingsruimte ter discussie
Centraal in de discussie staat de vraag of de meevallers, ontstaan door hogere belastingopbrengsten bij economische voorspoed, vrij inzetbaar zijn voor nieuwe uitgaven of dat ze, zoals gebruikelijk, moeten worden gebruikt om de staatsschuld af te lossen. Minister Heinen houdt vast aan de afspraak uit het hoofdlijnenakkoord dat traditioneel begrotingsbeleid wordt gevolgd. Dat betekent dat meevallers buiten de directe politieke verdeling blijven en automatisch naar schuldreductie gaan. Deze vaste systematiek wordt door PVV, BBB en NSC ter discussie gesteld. Zij stellen dat de staatsschuld met zo’n 40 à 45 procent van het nationaal inkomen relatief laag is en dat er nu juist ruimte is om te investeren of burgers te ontzien.

BBB heeft de suggestie geopperd om de staatsschuld te laten oplopen tot 50 procent. Daarmee komt er volgens die partij ongeveer 70 miljard euro vrij die kan worden gebruikt voor grootschalige projecten, zoals de Lelylijn of de Nedersaksenlijn. Door nu te investeren, zo stelt BBB, versterk je Nederland economisch en ‘benadeel je toekomstige generaties niet’. Met andere woorden, niet investeren zou juist óók een vorm van bezuinigen zijn. Pieter Omtzigt, hoewel niet de formele fractievoorzitter in de Kamer, maar wel geestelijk leider van de partij, gooit het over een andere boeg: het kabinet zou te voorzichtig begroten. Hij ziet aan alle kanten ruimte in de cijfers, bijvoorbeeld door lagere begrotingstekorten dan in eerdere ramingen werd aangenomen.

Strakke deadlines en lange nachten
Ondertussen tikt de klok onverbiddelijk door. Premier Schoof had aanvankelijk de datum van 11 april voor ogen als moment om de voorjaarsnota grotendeels af te ronden. Dit bleek te ambitieus. Sterker nog: de partijen hebben tot op heden geen enkele grote knoop doorgehakt. “Er is nog geen bal gebeurd,” zo liet een coalitiebron zich eerder in de week ontvallen. De onderhandelende politici zijn soms al rond 15.00 uur weer naar huis gegaan, een teken dat men vooral nog op zoek is naar overeenstemming over het basale kader, voordat er echt over concrete maatregelen kan worden gepraat.

Toch kan de regering niet veel langer talmen. De komende week staat er een ingrijpende onderhandelingsmarathon op de planning. Hoewel er normaal gesproken een zekere terughoudendheid bestaat om op zondag te vergaderen, schuiven de partijleiders en minister Heinen op vandaag opnieuw om 9.00 uur aan. De ultieme deadline is 1 mei, wanneer de Europese Commissie de wijzigingen in de Nederlandse begroting wil ontvangen. Daarvoor moet de Raad van State een advies kunnen schrijven en het Centraal Planbureau de plannen doorrekenen, waardoor er in de praktijk nog maar heel weinig speling overblijft. Bovendien valt Goede Vrijdag op 18 april, een dag waarop de ministerraad normaliter niet of beperkt bijeenkomt. De nieuwe deadline is daarom op aanstaande woensdag gezet, maar het is zeer de vraag of die wél haalbaar zal blijken.

Dure verlangens
Wanneer de onderhandelingen eenmaal over de vraag ‘hoeveel geld is er?’ heen zijn, volgt direct de volgende hobbel: waar gaat dat geld dan naartoe? De verlangens van de partijen zijn niet mals. De PVV wil miljarden investeren in de koopkracht van burgers, met voorstellen als een lagere btw op boodschappen, een lagere energiebelasting en zelfs lagere huren. De BBB ziet een kans om eindelijk door te pakken in het stikstofdossier en wil geld vrijmaken om landbouwers uit te kopen of elders tegemoet te komen, zodat er lucht komt in de vastgelopen stikstofdiscussie zonder dat dat ten koste gaat van de inkomsten van veebedrijven.

De VVD houdt vast aan haar prioriteiten: extra geld voor Defensie en een verlaging van de lasten voor energie-intensieve bedrijven, zodat de concurrentiepositie van de Nederlandse industrie in de toekomst behouden blijft. Daar komt nog bij dat verschillende departementen aankloppen bij Financiën. Minister Marjolein Faber (PVV, Asiel) heeft ruim 900 miljoen euro extra nodig om de instroom van asielzoekers te kunnen opvangen. Eerder had zij voor de komende jaren een meevaller van 3,5 miljard euro ingeboekt, omdat zij verwachtte dat er fors minder asielzoekers zouden komen, maar die inschatting is inmiddels, zoals verwacht, door de realiteit achterhaald. Ook minister Femke Wiersma (BBB, Landbouw) heeft extra financiële armslag nodig om haar stikstofmaatregelen te kunnen aanscherpen.

Onrust in de coalitie
De spanningen rond de onderhandelingen worden versterkt door oplopende irritaties in het kabinet zelf. Minister Heinen en premier Schoof kregen eerder kritiek vanuit NSC, BBB en PVV, omdat ze ineens 3,5 miljard euro extra vrijmaakten voor steun aan Oekraïne, zonder dat daar de gebruikelijke interdepartementale discussie over plaatsvond. Waar Heinen normaalgesproken geldt als de hoeder van de schatkist en zich zuinig opstelt, bleek hij nu ineens wel over aanzienlijke middelen te beschikken. Dat zette kwaad bloed bij zijn coalitiepartners, die juist moeite hebben om hun budgettaire wensen gehonoreerd te krijgen. Het voedt de argwaan dat Heinen geld achter de hand houdt of met dubbele standaarden werkt.

Dat deze politiek-gevoelige onderwerpen juist nu opspelen, komt mede door het extraparlementaire karakter van de coalitie. Anders dan bij een meerderheidskabinet met een vaste regeerakkoord, moet er voortdurend consensus worden gezocht onder partijen die zich in de Kamer en in de samenleving willen blijven profileren. De PVV bijvoorbeeld toont zich fel in het roepen om ‘lagere huren, goedkopere boodschappen, lagere energierekening, goedkopere benzine en nog veel meer’, aldus Geert Wilders in een recent bericht op X. Dat de verkiezingsbeloftes veel geld kosten, staat buiten kijf, maar de partij ziet ruimte zolang de staatsfinanciën volgens hen kunstmatig worden ‘klemgezet’ door traditionele begrotingsregels.

Kabinetsvisie vs. eigen agenda’s
Bankier en oud-parlementariër Jan Middendorp prijst de visie van minister Heinen, die volgens hem niet te veel wil sturen op ‘veranderende beurskoersen’, maar zich baseert op onder meer het Centraal Planbureau en houdt vast aan een langere tijdshorizon. Wel stelt hij vast dat Heinen nu geconfronteerd wordt met partijen die de denktraditie van cijfers en modellen wantrouwen. Zo zijn PVV en BBB niet altijd even te spreken over de rekenmodellen van Haagse planbureaus die stikstof- en emissiecijfers becijferen, noch over het structureel voorzichtig inschatten van economische groei of daling. Dat leidt tot een klassieke botsing tussen de behoudende lijn van de minister van Financiën en het verlangen van nieuwere partijen om buiten de bestaande kaders te denken.

Tegelijkertijd maken partijfavorieten als Pieter Omtzigt (NSC) en Henk Vermeer (BBB) zich sterk voor een grotere staatsschuld, of op zijn minst een ruimer begrotingskader, om Nederland in hun ogen toekomstbestendig te maken. Omtzigt wijst bijvoorbeeld op ‘onnodige voorzichtigheid’ van het kabinet, terwijl Vermeer benadrukt dat het niét investeren in infrastructuur of innovatie ook kan worden gezien als het ‘kapotbezuinigen van Nederland.’

De prijs van uitstel
Blijft de vraag of de coalitie het zich kan veroorloven om niet tijdig tot een akkoord te komen. Premier Schoof houdt vol dat het eigenlijk geen optie is om komende week geen resultaten te boeken, want ‘dan lopen we door alle tijdstermijnen’. Niet alleen wil de Europese Commissie de aangepaste begroting op 1 mei ontvangen, ook nationale instanties als de Raad van State en het Centraal Planbureau moeten de kans krijgen de plannen te beoordelen en door te rekenen. Als die toetsing te laat komt, is de kans groot dat de minister van Financiën in de zomer nog aanpassingen moet doorvoeren, wat tot chaotische situaties kan leiden in het parlementair reces.

Daarnaast zijn er directe gevolgen voor burgers, bedrijven en ministeries als de voorjaarsnota niet op tijd duidelijkheid biedt. Zo hebben ministeries, van Justitie en Veiligheid tot Landbouw, dringend extra budget aangevraagd. De asielopvang, de stikstofaanpak, infrastructuurprojecten en lastenverlichting: het staat of valt allemaal bij de financiële ruimte die nu – al dan niet – wordt vrijgemaakt.

De inzet is dus hoog en de tijd schaars. De kans bestaat dat de onderhandelingen pas echt op stoom komen wanneer de druk van de deadline onontkoombaar is. In Den Haag is het immers niet ongebruikelijk dat cruciale beslissingen tot in de late avonduren van de laatste onderhandelingsdag worden uitgesteld. Ondertussen houden waarnemers zoals Middendorp hun hart vast. Zij wijzen op het risico dat men in de eindsprint te veel afwijkt van beproefde begrotingsregels, of dat er juist geen deal komt omdat de meningsverschillen te groot blijven. Op de achtergrond dreigt een bredere vertrouwenscrisis in de coalitie, als partijen elkaars geloofwaardige en betrouwbaarheid ter discussie gaan stellen.

Wanneer premier Schoof in alle interviews blijft herhalen dat ‘er geen andere optie’ is dan er volgende week uit komen, dan is dat evenzeer een motiverend mantra als een constatering van de realiteit. De onderhandelaars werken met een ongekende intensiteit verder, in de hoop dat er vóór Goede Vrijdag een akkoord ligt. Mocht dat niet lukken, dan is er nog één weekend voor 1 mei. Maar dan zitten we al heel dicht op de meest oncomfortabele deadline, iets wat grote nervositeit oproept onder ministers en partijleiders.

Of Nederland straks een voorjaarsnota krijgt die nieuwe investeringen mogelijk maakt, de koopkracht steunt én tegelijk de staatsschuld beheersbaar houdt, is nog allerminst zeker en zelfs dat is al zacht uitgedrukt. Duidelijk is wel dat de vier coalitiepartijen en hun extraparlementaire kabinet met deze zware klus voor het eerst sinds hun aantreden écht getest worden op bestuurlijk vakmanschap, iets wat een aanzienlijk deel van het kabinet absoluut niet heeft. Onderhandelaars zullen de komende dagen een balans moeten vinden tussen ambitieuze wensen, een realistische kijk op de wereld en de traditionele voorzichtigheid die Nederland een relatief lage schuld heeft opgeleverd. Of zoals minister Heinen het onlangs verwoordde: “We zijn hard aan de slag met het leggen van een financiële puzzel. Dat is best ingewikkeld.” Dat is het understatement van het voorjaar en wéér een nieuwe opmaat naar wéér een cruciale week in de Nederlandse politiek.

Amerikanen in Nederland geven nationaliteit op

Ongeveer 42.000 mensen bezitten naast een Nederlands paspoort ook een Amerikaans paspoort, onder wie ook veel Amsterdammers. Omdat zij sinds 2009 verplicht belastingaangifte moeten doen in de VS, geeft een deel van hen nu het paspoort op. Het huidige politieke klimaat zorgt voor sommigen voor het laatste zetje. Zo meldt AT5. 

Dirk, die liever niet met zijn volledige naam in de media komt, is een van deze Amerikaanse Amsterdammers. Hij is in de Verenigde Staten geboren, omdat zijn ouders daar tijdelijk aan het werk waren. Hij heeft daarom als enige in zijn familie een Amerikaans paspoort.

Sinds een aantal jaar is hij verplicht om, naast zijn belastingaangifte in Nederland, ook in de Verenigde Staten belastingaangifte te doen. Doet hij dit niet, dan kan dat bijvoorbeeld gevolgen hebben voor het krijgen van een hypotheek. Vanwege deze financiële nadelen zit Dirk momenteel in het proces van het opgeven van zijn paspoort. Dat is een ingewikkeld en kostbaar proces. Hij is al meer dan een jaar bezig met het opzeggen van zijn paspoort en heeft inmiddels een stapel facturen verzameld. Later dit jaar hoopt hij het proces eindelijk te hebben afgerond.

Politiek klimaat VS
Naast de belastingverplichtingen in de VS waaraan Amerikanen in ons land aan moeten voldoen, speelt het huidige politieke klimaat ook mee in de beslissing om hun Amerikaanse nationaliteit op te zeggen. Het geeft voor sommigen het extra zetje. Volgens Daan Durlacher, oprichter van Americans Overseas, speelt de politieke situatie in de VS een steeds grotere rol: "Je merkt in de gesprekken dat mensen het politieke klimaat net als het laatste duwtje ervaren."

Angst om kritiek te uiten
Volgens Durlacher bestaat er onder Amerikanen die hun paspoort willen opgeven angst om zich nadrukkelijk uit te spreken tegen de Amerikaanse overheid. Ook bij het maken van dit item door AT5 bedankten meerdere Amerikaanse Amsterdammers, uit angst dat kritiek het proces van het opzeggen kan verstoren. 

Durlacher benadrukt de recente ontwikkeling waarbij men bij het aanvragen van een ESTA (visum voor de Verenigde Staten) ook sociale media-accounts moet invullen. Hierdoor is de angst om kritiek te uiten op de Amerikaanse overheid enorm gegroeid.

Brits parlement stemt in spoedoverleg voor redding British Steel

Vanwege de grote verliezen wil de Chinese eigenaar van British Steel de productie verminderen. Premier Starmer riep het parlement terug van het paasreces om de hoogovens van British Steel draaiende te houden. 

Het Britse Parlement heeft besloten een staalfabriek van het noodlijdende bedrijf British Steel te redden. Leden van het Lagerhuis en het Hogerhuis, die voor de stemming waren teruggeroepen van hun paasreces, stemden vóór een wetsvoorstel dat de weg vrijmaakt voor de nationalisatie van de hoogovens in Scunthorpe, in het noordoosten van Engeland. Premier Keir Starmer zei dat de overheid "moest ingrijpen om British Steel te redden".

Het staalbedrijf, dat eigendom is van de Chinese groep Jingye, maakte eind maart bekend dat het zich voorbereidde op de sluiting van zijn hoogovens en andere onderdelen van zijn productie. Mogelijk verdwijnen er 2.700 van de 3.500 banen.

Minister van Economische Zaken Jonathan Reynolds zei vóór de stemming in het Lagerhuis dat het feit dat het parlement op een zaterdag bijeenkwam, de urgentie van de situatie onderstreepte. Volgens hem staat de wet niet rechtstreeks toe dat het bedrijf genationaliseerd wordt. Deze optie blijft echter ‘op tafel liggen’ en is ook ‘de meest waarschijnlijke optie’. 

Ondertussen bezocht premier Starmer een dorp in de buurt van de staalfabriek en vertelde de staalarbeiders dat het draaiende houden van de hoogovens "in het nationaal belang" was. "Het belangrijkste is dat we de controle over de fabriek hebben en kunnen bepalen wat er gebeurt. En dat betekent dat de hoogovens in bedrijf blijven", aldus Starmer.

Het Chinese moederbedrijf Jingye zegt sinds 2020 meer dan £1,2 miljard te hebben geïnvesteerd in British Steel. De fabriek in Scunthorpe, met de laatste twee hoogovens in Engeland, is daardoor niet langer winstgevend. Jingye beweert dat er elke dag een financieel verlies wordt geleden van ongeveer £700.000 (€814.000).

Europese staalbedrijven staan onder druk door de hoge energiekosten, goedkope leveringen uit Azië en de Amerikaanse invoerrechten van 25 procent op staal die medio maart zijn ingevoerd. Zo maakte Tata Steel in IJmuiden woensdag bekend dat het 1.600 banen gaat schrappen.

Israël breidt militair offensief in Gaza uit

Sinds het einde van de eerste fase van het staakt-het-vuren zet het Israëlische leger zijn operaties in de Gazastrook voort en is nu bezig met de uitbreiding hiervan. In Khan Yunis is de bevolking opgeroepen hun huizen te verlaten.

Volgens een militaire woordvoerder zijn Israëlische troepen nieuwe operaties begonnen in Gaza-Stad. Het doel is om de controle over het gebied te versterken, de infrastructuur van Hamas te vernietigen en de zogenaamde veiligheidszone uit te breiden, aldus een woordvoerder van het leger. Sinds het begin van de operatie vrijdagavond zijn tientallen terroristen gedood en observatieposten vernietigd. Burgers mochten het gevechtsgebied voor en tijdens de operatie via veilige routes verlaten.

Enkele uren eerder had de Israëlische minister van Defensie, Israel Katz, een uitbreiding van de militaire operatie in de Gazastrook aangekondigd. De stad Rafah in het zuiden van de kuststrook, die sinds zaterdag omsingeld is, maakt nu deel uit van een Israëlische veiligheidszone, schreef Katz in een verklaring aan de bevolking van de Gazastrook, aldus Israëlische media. Het Israëlische leger zal zijn operaties binnenkort uitbreiden naar andere delen van de Gazastrook, voegde Katz toe. De bevolking zal de gevechtsgebieden moeten verlaten. Katz kondigde eerder deze maand aan dat het leger grote gebieden in de Gazastrook zou veroveren, die vervolgens Israëlische 'veiligheidszones' zouden worden.

Met de verovering van de zogenaamde Morag-corridor werden de steden Rafah en Khan Yunis in het zuiden van elkaar gescheiden door het leger. Samen met de noordelijker gelegen Netzarim-corridor creëert dit feitelijk een driedeling van de Gazastrook. 

Medio maart hervatte het leger zijn operaties in de Gazastrook en zette de grootschalige luchtaanvallen op Hamas-doelen voort. De regering wil grotere delen van de Gazastrook onder permanent toezicht brengen.

In Tel Aviv herdachten honderden mensen het lot van de gijzelaars die door Hamas werden vastgehouden tijdens het Joodse Pesachfeest in de Israëlische stad Tel Aviv. Tijdens de Sedermaaltijd in de openlucht hielden sommigen symbolisch een lege stoel aan hun tafel, terwijl anderen tafels en stoelen neerzetten met afbeeldingen van de gijzelaars. De ceremoniële Sedermaaltijd met vaste maaltijden is onderdeel van Pesach, een van de belangrijkste Joodse feesten. Het herdenkt de gevangenschap van het volk Israël en hun bevrijding uit de slavernij zoals beschreven in de Bijbel.

Kennedy jr gaat ‘autisme-epidemie’ onderzoeken en krijgt kritiek wetenschappers

De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Kennedy wil een onderzoek uitvoeren naar de oorzaken van een mogelijke ‘autisme-epidemie’. Wereldwijd hebben talloze wetenschappers met kritiek en woede op deze mededeling gereageerd.

Neil Stone, een specialist in infectieziekten aan het University College Hospital in Londen, schreef op X dat iedereen die beweert een dergelijk complex probleem in vijf maanden te kunnen oplossen, een charlatan is. Voor Hugo Peyre , kinderpsychiater aan het Universitair Ziekenhuis van Montpellier, getuigen de uitspraken van de Amerikaanse minister van Volksgezondheid van “een zekere onwetendheid over de wetenschappelijke literatuur”.

Kennedy Jr. geeft vaccinatie de schuld 
Kennedy zei donderdag dat autisme “epidemische” proporties heeft aangenomen. Daarom zal hij “honderden wetenschappers van over de hele wereld” bij het onderzoek betrekken om “tegen september” de oorzaken in kaart te hebben gebracht. Kennedy en de Amerikaanse president Trump hebben in het verleden herhaaldelijk de theorie verdedigd dat vaccinaties met het BMR-vaccin (bof, mazelen en rodehond) in de kindertijd tot autisme leiden. Deze speculatie is gebaseerd op een valse studie van auteur Andrew Wakefield, die later in gepubliceerde werken herhaaldelijk is weerlegd.

De Amerikaanse NGO Autistic Self Advocacy Network beschuldigde Kennedy ervan dat hij van plan was om “vals en frauduleus onderzoek” te produceren dat zijn bestaande overtuigingen over het verband tussen autisme en vaccins zal ondersteunen.

Oorzaak autisme niet duidelijk – meerdere factoren mogelijk
Er is tot op heden geen oorzaak voor autisme vastgesteld, maar er zijn aanwijzingen dat omgevingsfactoren een rol spelen, zoals neuro-ontstekingen of het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals het anti-epilepticum Depakine, tijdens de zwangerschap. Ook genetische aanleg speelt een belangrijke rol. Er zijn bijna 200 genen die verband houden met autisme, en ongeveer 80 procent van de gevallen van autisme kan worden toegeschreven aan mutaties, aldus het hoofd van de afdeling Menselijke Genetica en Cognitieve Functies van het Pasteur Instituut in Bourgeron.

Volgens cijfers van het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention werd bij één op de 150 kinderen geboren in 1992 autisme vastgesteld. Bij kinderen geboren in 2012 was dit één op de 36 – een stijging van bijna 300 procent. Kinderpsychiater Preyre wijst er op dat deze toename voornamelijk komt doordat er meer bekend is over autisme en de criteria om de diagnose te stellen zijn uitgebreid.

F1: Verstappen 7e, Piastri op poleposition voor GP van Bahrein

De kwalificatie voor de Grand Prix van Bahrein heeft zaterdag voor Max Verstappen weinig succes opgeleverd. De Nederlandse wereldkampioen moet zondag om 17.00 uur op de zevende plek plaatsnemen als de race van start gaat in het bloedhete Sakhir.

In de eerste kwalificatiesessie was Lando Norris in zijn McLaren de snelste van het stel, alleen Ferrari-coureur Lewis Hamilton bleef een beetje in de buurt. Max Verstappen knokte zijn Red Bull naar de derde plek, voor Oscar Piastri, de verrassende Alpine-rijder Jack Doohan en Kimi Antonelli in de Mercedes.

Voor Doohan eindigde zijn avontuur toch in Q2, waar hij net de elfde tijd reed. Piastri was er in de McLaren het snelst, voor teamgenoot Norris en Pierre Gasly, die liet zien dat de Alpine het tempo zeker wel had. De Red Bulls haalden Q3 nog maar net: Verstappen en Yuki Tsunoda reden de negende en tiende tijd. Q2 werd overigens al vroeg even onderbroken door een rode vlag: Esteban Ocon parkeerde zijn Haas tegen de vangrails.

In de beslissende derde sessie was het Piastri waar geen maat op stond. Hij dook als enige onder de 'grens' van 1:30 minuten en pakte de poleposition, voor George Russell en Charles Leclerc, die het best voor het laatst bewaard hadden. Antonelli staat naast Leclerc op de tweede rij, voor Gasly en Norris - Verstappen moet het doen met de zevende plek, voor Carlos Sainz, Hamilton en Tsunoda.

Op deze plek staat externe inhoud die niet van FOK! afkomstig is. Het tonen van deze inhoud kan ertoe leiden dat de externe partij (waar de inhoud vandaan komt) cookies op jouw computer of device zet. Hiervoor moet je eerst expliciet toestemming geven.
Ik begrijp het. Toon deze inhoud; ik accepteer externe cookies.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1568
special
Random Pics van de Dag #1567
special
VrijMiBabes #256 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1566
review
Doctor Who: in 'The Robot Revolution', een nieuwe companion die gewoon naar huis wil
special
Random Pics van de Dag #1564
©FOK.nl e.a.