Kosten en baten????

Ik ben ziek en lig op de bank een beetje te zappen. Ik kom bij de BBC terecht en daar begint net een discussie over kinderen die veel te vroeg worden geboren. Het schijnt dat ze nu baby’s van 23 weken in leven kunnen houden.

Dat is niet gek denk ik, wat is de wetenschap vooruit gegaan, maar als ik verder luister begint bij mij toch wel de haren lichtelijk overeind te staan.

De dokter die te gast was, vertelt dat ze graag wil zien dat kinderen, die met een zware handicap overleven, mogen sterven. Nu is er niet de reden het verdriet van de ouders, of hoe een zwaar gehandicapt kind een geheel gezin kan ontwrichten, of het persoonlijke leed waaraan het kindje lijdt, nee de reden is het geld wat er in gestopt moet worden uit de gemeenschap.

Dus eerst vecht men voor een zodanig klein wezentje, worden er allerlei medische ingrepen gedaan en blijkt dat de medische wetenschap faalt, dan wil men het restproduct permanent verwijderen.

Eerst geeft je de ouders hoop en dan zeg je helaas, maar dit kind gaat de gemeenschap teveel kosten.

En het meest beangstigde is, waar liggen de grenzen.
Praten we over kinderen met een dubbele handicap, praten we over kinderen met Down Syndroom en een hartafwijking, over kinderen met een stofwisselingsziekte.

En als we deze stap zetten, gaat de volgende stap dan niet makkelijker, kinderen die op latere leeftijd na ziekten of ongeluk zwaar gehandicapt raken of demente bejaarden, nu de vergrijzing toeneemt, zorgt deze ook voor grote kosten.
Wie is diegene die deze besluiten moet nemen?

Ik wilde gewoon een beetje uitzieken en verstrooiing zoeken bij de tv, helaas ik voel me nu nog zieker dan ik al was.