Top vijf kandidaten van...

Je weet al welke partij je gaat stemmen, maar dan zit je nog met het volgende probleem: op welke persoon ga je stemmen. Daarom hebben wij speciaal voor jou een beschrijving van de eerste vijf kandidaten op de kandidaatslijst van elke grote politieke partij gemaakt. Vandaag is de VVD aan de beurt.

De lijsttrekker van de VVD is Mark Rutte.
Rutte is geboren op 14 februari 1967 in Den Haag. Hij studeerde geschiedenis in Leiden. Na zijn studie heeft hij gewerkt bij Unilever, waar hij snel carrière maakte.
Hij was van 1988 tot 1991 voorzitter van de JOVD en van 1993 tot 1997 lid van het hoofdbestuur van de VVD. Ook was hij lid van de kandidaatstellingcommissie voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2002.
22 juli werd Rutte staatsecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en 7 mei werd hij dit nog een keer alleen nu onder Balkenende II. 16 juni werd hij benoemd tot staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en sinds 29 juni is Mark Rutte voorzitter van de Tweede-Kamerfractie.

Nummer 2 op de lijst is Rita Verdonk.
Rita Verdonk werd geboren op 18 oktober 1955 te Utrecht.
Zij studeerde af in sociologie (specialisatie criminologie en organisatiesociologie) in Nijmegen.
Vervolgens was zij werkzaam bij de Directie Gevangeniswezen en zou al snel adjunct-directeur en later plaatsvervangend directeur worden van het Huis van Bewaring in Scheveningen.
Van 1992 tot 1996 werkte ze bij het ministerie van Justitie en de directie van Gevangeniswezen. Verdonk was daarna tot 1999 directeur Staatsveiligheid bij de Binnenlandse Veiligheidsdienst. Tot 2002 was zij werkzaam als senior manager/directeur bij KPMG, en tot 2003 als directeur bij ATOS KPMG Consulting.
Op 27 mei 2003 werd zij minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie, maar na de val van het kabinet is zij niet terug gekomen als minister.
Opvallend is dat Verdonk haar politieke carrière erg links begon en nu tot de rechter kern van de VVD behoort.

Derde op de lijst is Henk Kamp.
Henk Kamp is geboren op 23 juli 1952 te Hengelo (Overijssel).
Na de HAVO was Kamp werkzaam bij twee groothandels in Enschede, Tilburg en Borculo. Hij volgde de controleursopleiding van het Opleidingscentrum Belastingdienst te Utrecht waarna hij rechercheur werd bij de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst.
Hij was lange tijd lid van de gemeenteraad in naam van de VVD en vanaf 1986 ook wethouder van Borculo.
Van 1987 tot 1994 was hij lid van Provinciale Staten van Gelderland en in 1994 werd hij lid van de Tweede Kamer.
22 juli 2002 werd Kamp minister van Volkshuisversing, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer. 12 mei 2002 kreeg hij ook de taak van minister van Defensie en op 27 mei 2003 werd hij minister van Defensie.

Nummer vier op de lijst is Brigitte van der Burg.
Brigitte van der Burg is een redelijk onbekende politica die gepromoveerd is op het terrein van arbeidseconomie.
Sinds 1 mei 2000 is ze Collegelid van het adviescollege toetsing administratieve lasten en sinds 2003 is zij voorzitter van het Nationaal Thematisch Netwerk Ondernemerschap die ingesteld is op verzoek van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De nummer vijf of de lijst is Laetitia Griffith.
Laetitia Griffith is geboren op 1 november 1965 in District Suriname. Ze is afgestudeerd in Nederlands Recht in Amsterdam.
In 1993 begint ze bij het Ministerie van Justitie als juridisch medewerker. In 1995 stapt ze over naar het Openbaar Ministerie waar ze secretaris is van de beruchte mr. Docters van Leeuwen.
In 2003 wordt ze de hoogst geplaatste nieuwe binnenkomer van de VVD op nummer 12 gezet op de lijst voor de Tweede Kamer verkiezingen en in mei 2003 wordt zij beëdigd als Tweede Kamer lid en maakt ze deel uit van het fractiebestuur en is als woordvoerder verantwoordelijk voor de justitie-portefeuille.
In november 2003 wordt ze door de parlementaire pers op nummer twee gezet van aanstormend politiek talent en in 2004 wordt ze politiek talent van het jaar.
In 2005 stapt ze op verzoek van de VVD over naar de gemeentepolitiek en wordt in datzelfde jaar gekozen tot lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen.
Per 1 juni keert ze terug naar de Tweede kamer.