De Kloof

Dit nieuwsbericht op de FP verbaasde mij weinig. Er zijn natuurlijk altijd van die figuren, meestal woonachtig in een pittoresk dorpje totaal gespeend van enige invloeden van buitenaf, die van mening zijn dat alles met een flinke dosis liefde, of anders een flinke dosis ontkenning, op te lossen valt, maar iedereen die een beetje met beide benen op de grond staat weet dat de verhoudingen tussen de westerse wereld en de Islamitische gemeenschap niet optimaal genoemd kunnen worden. Nou ja, behalve als we rampeneren op de vloer dan.

Wat mij wel verbaasde in het stukje is dat 71% van de Indonesische moslims vindt dat zelfmoordaanslagen en andere vormen van geweld tegen burgers nooit gerechtvaardigd zijn. Dat houdt volgens mij in dat 29% daar of geen mening over heeft, of vindt dat het wel gerechtvaardigd is. 29%. Dus van de 209 miljoen Islamieten in Indonesië staan er 60 miljoen hun schouders op te halen of te klappen als er ergens zo'n fanaat zich richting de beloofde 70 maagden blaast. En in Jordanië en Pakistan schijnt het allemaal nog veel erger te zijn. Ik vind dat op z'n zachtst gezegd nogal verontrustend.

Laten we maar hopen dat er nooit een echte oorlog van komt. Een paar miljoen van die exploderende bomvestjes kunnen niet goed zijn voor onze ozonlaag.