Weer geen wereldkampioen

Nederland, zo stellen de kenners, kent 16 miljoen bondscoaches. Allemaal kenners van dat spelletje dat simpel valt uit te leggen als 'twintig kerels die achter een bal aan hollen en àls ze deze dan eenmaal hebben dan schoppen ze 'em weer weg', ware het niet dat alles onnodig moeilijk wordt gemaakt door lastig uit te leggen regels en gewoontes als buitenspel, mandekking en 'de vrije zestien' opzoeken.

Toch hebben wij Nederlanders niet te klagen. De Duitsers hebben namelijk een veel groter probleem: zij hebben 82 miljoen bondscoaches. Tot in het parlement valt men over die ene officiële bondscoach die z'n eigen beleid probeert te maken, maar daarmee tegen de haren in strijkt van alles wat zeggenschap heeft denkt te hebben over die Mannschaft. En ook niet te vergeten: ze hebben een elftal wat -behoudens één helft tegen de nummer vijf van de FIFA ranking- totaal niet draait. Al maanden niet. Toch blijft een enkeling positief gestemd; het ligt aan de outfit. Als de Duitsers in het vervolg hun wedstrijden in een rood tenue zouden spelen, dan zouden ze toch weer wereldkampioen kunnen worden.

Dat idee, dat een outfit zou bijdragen tot succes, heeft de Nederlandse kledingsponsor hoogstwaarschijnlijk ook aan het denken gezet. Oké, ze zullen er voordien ook al druk mee bezig zijn geweest, maar evengoed kwam ook deze met een voor Nederland opvallende uit- en thuis tenue, gebaseerd op de historie van meer dan honderd jaar Nederlands interlandvoetbal. Maar dat gaat dus niet werken. En de bewijzen daarvoor wordt geleverd door ene Bertus Reuvers, die daar speciaal een website voor heeft opgezet. De Nederlandse outfits zijn niet aerodynamisch, te belemmerend, onestetisch, ja zelfs 'medisch onbekwaam'. Maar boven al het formaat van de broek moet het ontgelden. Het kruis zit te laag, de pijpen zijn te wijd en dat 'hindert' de spelers in de uitoefening van hun spel. Nee, Bertus' voorkeur is duidelijk; de hoog opgetrokken, nèt te korte sportbroekjes die de voetbalhelden in de vroege jaren '80 droegen, die waren zo slecht nog niet.

Ik ben het deels met hem eens. Nederland wordt geen wereldkampioen. Maar dat ligt niet aan de outfit. Ook al refereren de gekozen kledingontwerpen vooral aan de tijden dat het Nederlands elftal nog niet zulke glorieuze momenten kende (afgezien van een 9-3 overwinning op België), het elftal zal eerder ten onder gaan aan een gebrek aan ervaring, mentale hardheid, teveel aan zelfingenomenheid of domme pech. Maar 't zal niet liggen aan de kleding, want die is prachtig.