Nederland op de Olympische Spelen 2016

22. Schoonspringen (1)

Kwalificatie voor het olympisch schoonspringen in Rio verloopt volledig via een aantal toernooien. Er zijn vier individuele wedstrijden en vier wedstrijden synchroonspringen met paren - steeds twee onderdelen voor vrouwen en twee voor mannen. Aan de synchroonwedstrijden doen slechts acht paren mee, dus die eisen zijn een heel stuk strenger.

Wat moeten de sporters doen om zich voor de Spelen te plaatsen?

Synchroonspringen
De eis voor synchroonkoppels is duidelijk: een medaille op het WK van 2015 of een plek bij de beste vier nog niet geplaatste teams op de World Cup van 2016, uitgaande van één team per land. 

Individueel
Voor de vier individuele onderdelen is de eis steeds hetzelfde. De eerste manier is door in de top-12 van het WK 2015 te eindigen. De winnaars van elk onderdeel tijdens het EK 2015 mogen eveneens naar de Spelen en de volgende manier is tijdens de World Cup 2016. Daar is een plek bij de beste achttien nog niet geplaatste schoonspringers vereist, rekening houdend met maximaal twee deelnemers per land. Als het via de World Cup gaat vraagt NOC*NSF nog wel een aanvullende eis: een man moet drie keer 425 punten halen en een vrouw drie keer 305 punten in drie van de zes door NOC*NSF vastgestelde wedstrijden. Minstens één van die scores moet in 2016 behaald worden. Het gaat daarbij om een Grand Prix in 2015 en 2016, het EK van 2015 en 2016, het WK van 2015 en de World Cup in 2016. 

Kwalificatieperiode

Van 9 tot en met 14 juni vond het EK 2015 plaats, waar de eerste tickets gewonnen konden worden. Van 24 juli tot en met 6 augustus stond het WK 2015 op het programma. Het grootste evenement wat het verdelen van startbewijzen betreft is de World Cup in Rio de Janeiro, die van 19 tot en met 24 februari 2016 gehouden wordt. 

Uschi Freitag springt naar het eerste olympische schoonspringticket voor Nederland in 24 jaar (PRO SHOTS/Insidefoto)
Uschi Freitag springt naar het eerste olympische schoonspringticket voor Nederland in 24 jaar (PRO SHOTS/Insidefoto)

Hoe staan de Nederlanders ervoor? (Laatste update: 25 februari 2016)

Synchroonspringen
Uschi Freitag en Inge Jansen werden op de 3-meterplank twaalfde op het WK 2015. Tijdens de World Cup van 2016 kan een zevende plek goed genoeg zijn om naar Rio te mogen, mits China, Canada en Australië boven het duo eindigen. Ze werden vijfde op het EK van 2015. Op de andere drie olympische synchroononderdelen is geen serieuze Nederlandse deelname.
Update: Het duo werd elfde op de World Cup, niet goed genoeg voor plaatsing. 

Individueel
Uschi Freitag werd op de 3-meterplank negende op het WK 2015 en zorgde er daarmee voor dat Nederland voor het eerst sinds Edwin en Daphne Jongejans in 1992 weer vertegenwoordig is bij het olympisch schoonspringen. Inge Jansen werd zestiende op het WK en lijkt via de World Cup kans te maken, maar dan moet ze haar scores flink verbeteren. Celine van Duijn werd 28e op het 10-meterplatform op het WK.
Update: Jansen heeft wel aan de internationale eisen voldoen, maar niet aan de extra eisen van NOC*NSF en dus gaat ze niet naar Rio. 

Conclusie

Nederland komt met één schoonspringster in actie in Rio.