Nederland op de Olympische Spelen 2016

19. Rugby (0)

Kwalificatie voor het olympische debuut van rugby sevens liep volledig via een aantal toernooien. Een Nederlands mannenteam is er simpelweg niet, ook niet op het laagste Europese niveau - waar landen als San Marino en Liechtenstein wél spelen. De Nederlandse vrouwen zijn van redelijk niveau, maar hebben het niet gehaald. We vertellen in het kort waarom de Ladies Sevens er niet bij zullen zijn in Rio.

De dames konden zich als eerste plaatsen via de Sevens World Series, waar ze zich dan ook weer voor moesten plaatsen. Dat kon op 12 en 13 september 2014 door tijdens het kwalificatietoernooi in Hong Kong de halve finales te halen. In de kwartfinale werd echter van Zuid-Afrika verloren, waardoor ze in de World Series alleen mee mochten doen tijdens het toernooi in Amsterdam. Ze werden daardoor uiteraard dertiende en laatste in de eindstand: de top-4 plaatste zich voor Rio.

De dames haalden Rio niet (Foto: Getty)

Kwalificatie moest dus via een andere manier afgedwonen worden, te beginnen met de Grand Prix Series, het hoogste Europese niveau. Het winnende land mocht naar Rio, de nummer twee pakte een ticket voor het wereldwijde OKT en de nummers drie tot en met negen mochten naar een Europees kwalificatietoernooi om te strijden voor drie tickets voor het OKT. Tijdens de twee Grand Prix-toernooien deed Nederland het niet slecht en ze eindigden als zesde: het ticket voor het Europese kwalificatietoernooi was binnen.

Op 18 en 19 juli werd het Europees kwalificatietoernooi gespeeld, waar de beste drie landen een ticket voor het wereldwijde OKT zouden krijgen - de winnaar van het wereldwijde OKT zou naar de Spelen mogen. Nederland won alle drie groepswedstrijden en kende in de kwartfinale weinig moeite met België. In de halve finale ging het mis en bleek Spanje met 5-21 te sterk, waardoor de wedstrijd om plek drie tegen gastland Portugal gewonnen moest worden. In een spannende wedstrijd bleek Portugal in de tweede helft echter te sterk: 5-12 en het definitieve einde van de olympische droom.